"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Οκτωβρίου 2010

Η εισβολή της Ελλάδας στη Κύπρο...

 •  "...κάποτε θα έρθει η στιγμή που η Ουάσιγκτον θα καταλάβει ότι η ελληνική εισβολή έσωσε την Κύπρο από την... κομμουνιστική αγκαλιά...", Δημήτριος Ιωαννίδης, 16 Ιουλίου 1974.
 • "Το πραξικόπημα δεν συνέβη υπό τοιαύτας περιστάσεις, ώστε να θεωρείται εσωτερικόν ζήτημα των Ελληνοκυπρίων. Αποτελεί καθαρώς εισβολή έξωθεν, κατά κατάφωρον παραβίασιν της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου...", Μακάριος, 19 Ιουλίου 1974.

 • Τελικά εισέβαλε στη Κύπρο και η Ελλάδα;
 • Πρέπει να απολογηθεί ο πρόεδρος για τις δηλώσεις του;
 • Αν για κάτι πρέπει να κατηγορηθεί ο πρόεδρος είναι που δεν είχε τη τόλμη να πει στο ακροατήριό του –στο περιβόητο φόρουμ- πως Ελλάδα και Τουρκία συνεργάστηκαν για τη διχοτόμηση της Κύπρου στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ!
 • Η Ελλάδα δεν εισέβαλε με τον τρόπο που εισέβαλε η Τουρκία. Απλά ΑΛΩΣΕ την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ!
 • Και το ευτύχημα για τον Ελληνικό λαό είναι ότι η τραγωδία της Κύπρου τον αφύπνισε (...) και τον επανέφερε στην αστική δημοκρατία...
 • Ενώ για τον Τούρκικο λαό οι στρατιωτικές (ΝΑΤΟΪΚΕΣ) χούντες διαδέχονται η μία την άλλη...
 • Εν λλία τα αγγλικά του προέδρου; Επήεν απροετοίμαστος να μιλήσει σε σημαντικά κέντρα παραγωγής πολιτικής;
 • Ίσως. Θα πρέπει -αν θέλει να περάσει τα μηνύματά του στους μετριοπαθείς κύπριους και να κτίσει μια ελάχιστη ενότητα- να περιορίζει τη πιθανότητα να δεχθεί παρερμηνείες, διαστρεβλώσεις και λαϊκίστικη εκμετάλλευση των δηλώσεών του...
 • Οι ελληνικές κυβερνήσεις (και πριν τη Χούντα), συνεργάστηκαν με τη Τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για να υλοποιήσουν τη διχοτόμηση...
 • ΕΠΕΝΕΒΗΚΑΝ απροκάλυπτα, αισχρά και πραξικοπηματικά...
 • Η μεν Ελλάδα με άλωση εκ των έσω και η Τουρκία με έξωθεν εισβολή και καλυμμένα τα νώτα της από Αγγλία, Ελληνική χούντα, ΕΟΚΑ Β’ και CIA
Απόσπασμα από άρθρο του Βήματος, 25/12/2007...
 • Από τα έγγραφα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1973 την εύθραυστη ισορροπία στην Κύπρο και η οποία οδήγησε πέραν πάσης αμφιβολίας στο πραξικόπημα της χούντας του Δημητρίου Ιωαννίδη.
 • Σε έκθεση της CΙΑ με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 1973 η αμερικανική μυστική υπηρεσία αναφέρεται ξεκάθαρα στη «διχασμένη πλειοψηφία» στο νησί, ανάμεσα στον Μακάριο και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της ανεξάρτητης πορείας της Κύπρου και του Γεωργίου Γρίβα , του επικεφαλής της ΕΟΚΑ Β΄, ο οποίος είχε επιστρέψει μυστικά στο νησί από το 1971 και είχε ουσιαστικά προετοιμάσει το έδαφος για το πραξικόπημα του 1974 ακολουθώντας «τρομοκρατικές» πρακτικές.
 • Πάντως ο Μακάριος ήταν «κόκκινο πανί» για τον Ιωαννίδη. Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 16 Ιουλίου 1974 ο Ιωαννίδης φέρεται να δήλωσε σε συνομιλία του με τον τότε αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Τάσκα ότι κάποτε θα έρθει η στιγμή που η Ουάσιγκτον θα καταλάβει ότι η ελληνική εισβολή έσωσε την Κύπρο από την... κομμουνιστική αγκαλιά...

14 σχόλια:

 1. Για 36 χρόνια το ΑΚΕΛ καταδίκαζε το πραξικόπημα ( της ΕΟΚΑ Β΄ ΚΑΙ της ΧΟΥΝΤΑΣ των Αθηνών ) και την τούρκικη εισβολή του 74 και την κατοχή του 37% του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας από τα τούρκικα κατοχικά στρατεύματα.
  Για 36 χρόνια το ΑΚΕΛ μας έλεγε ότι αντιστάθηκαν οι ΑΚΕΛικοί στο πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β’, αλλά ως τώρα δεν μας είπαν που και πως αντιστάθηκαν.
  Η μόνη αντίσταση του ΑΚΕΛ προς την ΕΟΚΑ Β΄ και το πραξικόπημα ήταν αυτή με το ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΑΚΙ και εκείνη ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ.

  Τώρα τα παιδιά με το I.Q. παπουτσόσυκο αρνούνται ότι έγινε πραξικόπημα και μιλούν για 2 εισβολές. Αν είναι έτσι όπως λένε σήμερα , τότε σε ποιο πραξικόπημα αντιστάθηκαν ?

  Προσπαθούν οι ΑΚΕΛΕΣ να μας πείσουν για τις 2 εισβολές του 74 την στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μαζί με όλα τα κόμματα της Κύπρου και Ελλάδας κατσάδιασαν και άδειασαν τον σχιζοφρενή Δικτάτορα μας.
  Το ωραιότερο από όλα είναι ότι σήμερα ο Ευέλικτος βγήκε και έριξε άλλη κοτσάνα. Για όλο αυτό τον ντόρο φταίει μας είπε μετά την παρέλαση, ένας δημοσιογράφος που διαστρέβλωσε την ομιλία του παίρνοντας αποσπασματικά κι επιλεκτικά μια φράση από την ομιλία του.

  Χριστόφια ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΛΙΚΟΙ ΣΟΥ.

  Πηγαίνετε στα σπίτια σας κι αφήστε τους ικανούς να κυβερνήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (Ψευδο)Arxiepiskopε [με την W.C. κουλτούρα – ύφος και ήθος],
  Εν ΜΑΣ δίνεις λεπτομέρειες για τα περιστατικά με το «γλυκό καρυδάκι» [ας πούμεν, ήταν μια μαζική κι οργανωμένη κίνηση των «ΑΚΕΛΩΝ» - όπως τους λαλείς – να κερνάνε τους πραξικοπηματίες γλυκό καρυδάκι;] και τον «καλό καραβοκύρη» [πότε και υπό ποιες καταστάσεις ειπώθηκε;] ...

  Anef_Oriwn [ο πραγματικός]

  Υ.Γ.: Ο (Ψευδο)Arxiepiskopε, γιατί εξαπόλυσε το (ψευδο) Anef_Oriwη [με ήτα αντί en].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά σεβασμιότατε...
  εσύ εμελέτησες όλη τη ομιλία Χριστόφια και έβγαλες το συμπέρασμα ότι εσβήστηκε το πραξικόπημα?
  Τι ήταν καλέ μου το πραξικόπημα? Εν ήταν έξωθεν επέμβαση?
  Δεν είχεν νεκρούς το πραξικόπημα?
  Δεν σχετίζεται απόλυτα με την τούρκικη εισβολή;
  Τι καρυδάκια τζαι ιστορίες μας λαλείς?

  Εσύ δεν έχεις την εντύπωση ότι πραξικόπημα και εισβολή είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος;

  Αυτό είναι το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Χριστόφιας και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά...

  Το θέμα είναι ότι ψάχνουμε ψύλλους στ άχερα για να πλήξουμε κάθε προσπάθεια λύσης...

  Φυσικά οι Εδεκίτες δεν τολμούν να αναφέρουν ότι ο Μακάριος ήταν ο πρώτος που εχαρακτήρισε το πραξικόπημα εισβολή...δεν θέλουν να ανοίξουν φάλιες...ακόμα...

  (Ακούσαμε όμως τον ΔΗΣΥ και την υπόλοιπη ακροδεξιά σύσσωμη να μας λέει πως στις 19 Ιούλη 74 ο Μακάριος χαρακτήρισε το πραξικόπημα εισβολή και ....η Τουρκία έσασε δκυο ππαλιές τα πράματα της τζαι έκαμε εισβολή στες 20!

  Με άλλα λόγια αν ο Μακάριος δεν "εκάρφωννε" τη Χούντα στες 19...εν θα εγίνετουν η εισβολή στες 20....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. sstylian
  Δεν πανηγυρίζω γιατί εκατέρρευσαν οι πανανθρώπινες ιδέες, η αλληλεγγύη και η αδελφική φιλία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ,ούτε που καταντήσαμε ένας κόσμος χωρίς ηθικούς φραγμούς και αξίες.

  Όσο για τη 2η παράγραφο σου συμφωνώ απόλυτα, όμως να μη ξεχνάμε ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι το στατικό. Συνεχώς μεταβάλλεται προς το καλύτερο.
  Το απόλυτο και το τέλειο δεν μπορεί να το φτάσει ο άνθρωπος.

  Τελική μου διαπίστωση ότι συμφωνούμε σε πολλά πράματα αν και έχουμε εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ...και να λοιπόν που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά...
  Σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά.
  Οι καλοί οι άνθρωποι εν πάντα ανοιχτόμυαλοι, ήρεμοι, διαλεκτικοί και κυρίως μελετημένοι και σφαιρικοί.
  Ξέρεις, ήμουν μέλος σε συμβούλιο σωματείου κάτι φεγγάρκα...
  Ξέρεις πως είναι τα σωματεία στη Κύπρο...

  Ε λοιπόν, ανάμεσα σε ανθρώπους της ίδιας πάνω κάτω ιδεολογικής ταυτότητας, με κοινή καταγωγή, κάποτε τζαι συγγενείς....αναπτύσσονταν τόσες αλληλοκατηγορίες, λάσπες, ψευκιές, συμφέροντα...
  που ελάλες μέσα σου...μα εν πρόσφυγες τούτοι; εν ιδεολόγοι; εν δημοκράτες; αγαπούν το σωματείο τους...;

  Συμπέρασμα φίλε: μπορείς να βρεις κοινά σημεία με τους πιο απίθανους και να διαφωνήσεις στο μέγιστο ακόμα και με τους πιο οικείους σου...

  Φασισμός είναι η βρισιά.
  Φασισμός είναι...πε ότι θέλεις, εν σ ακούω!
  Φασισμός είναι η γενικότητα και η απλοποίηση...
  Φασισμός είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα.

  Το φαστ φουντ!

  Και ο εθνικισμός δεν είναι τίποτε άλλο από το φαστ φουντ των δυτικών, το επλασάραν στους εργαζόμενους με την εγκαθίδρυση του βιομηχανικού καπιταλισμού....και δουλεύει ακόμα περίφημα....
  Ιδίως σε περιόδους ληστρικών επιθέσεων των τραπεζών των πλουσίων...
  Δεν είναι τυχαία η άνοδος της ακροδεξιάς παντού αφού αντί να ρίξουμε την ευθύνη στη Νέα Τάξη για το αδιέξοδο του καπιταλιστικού πολιτισμού, τη ρίχνουμε στους μετανάστες, τους ξένους, τους αιώνιους εχθρούς κ.ο.κ.

  Σε χαιρετώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος2/10/10, 10:30 π.μ.

  την ομιλια του μακαριου την χρησιμοποιησεν ο αντιπροσωπος της τουρκιας ο ολτσαυ για να δικαιολογηση την εισβολη....ηταν προδοτικη η ομιλια .....μιλησεν σαν αλλος παυσανιας.....το ιδιον και ο χριστοφιας ...απενοχοποιησεν την τουρκια........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος2/10/10, 10:35 π.μ.

  ο φακελος της κυπρου δεν ανοιγει γιατι ειναι υπευθηνοι ο μακαριος και οι πολιτικοι στη ελλαδα που εστησαν παγιδα στο ιωαννιδη να κανει το πραξικοπημα και αμεσως εγινε ανυπακοη απο νταβο αραπακη παπανικολαου και γαλατσανο που ηθελαν στρατιωτικη ητταν στην κυπρο για να επανελθουν οι μεσσιες φανταστητε αν ειχαμεν στρατιωτικη νικη του ιωαννιδη θα ειχαμεν ακομα χουντα…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος2/10/10, 11:20 π.μ.

  Υπήρχαν και Έλληνες Κύπριοι οι οποίοι αισθάνονταν αγαλλίαση για την επέμβαση της Τουρκίας! Την αγαλλίασή τους περιέγραψε ωμά η στενή συνεργάτης του Μακάριου, Ουρανία Κοκκίνου, η οποία ερωτηθείσα απο τον "Ριζοσπάστη" εάν είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: "Ναι! Και με άφησαν μαζί με τους άλλους, ή μάλλον βγήκαμε μόνοι μας την μέρα της εισβολής. Παρακολουθούσαμε, θυμάμαι, από τις Κεντρικές Φυλακές τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στη Λευκωσία. Δεν σας κρύβω, ότι δοκίμασα, ντρέπομαι που το λέω, χαρά. Ήμουν σίγουρη ότι σε λίγο θα ήμασταν ελεύθεροι".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος2/10/10, 11:31 π.μ.

  gregoris permalink
  Σεπτεμβρίου 29, 2010 14:04

  όι εν επέλλανεν.
  επί της ουσίας ποια εν η θέση σου Στροβολιώτη επί της ομιλίας ολόκληρης;
  το άστον τρελό στη τρέλλα του εν μας κάμνει αν θέλουμεν λύση.

  για να μην ξεχνιόμαστεν η Ελλάδα είσιειν στρατό κατοχής στην Κύπρο (με την συγκατάθεση της ε/κ ηγεσίας) την περίοδο 1964-1967. τζιαι μετά ως το 1974 έλεγχεν την Εθνική Φρουρά, μέρος της αστυνομίας (φυσικά την παιδεία τζιαι το πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο της ε/κ κοινότητας) τζιαι ανάτρεψεν την κυβέρνηση….και μετα ψαχνουμεν ποιοι προδωσα την κυπρο.......η αριστερα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μα η Ουρανία Κοκκίνου εν εσυντάχθηκε με το μέτωπο Κληρίδη-Κυπριανού-Λυσσαρίδη στον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι το 93'?
  Εάν ζούσε θα ήταν του ΝΑΙ νομίζεις φίλε μου;

  Ε, τελικά όντως το πραξικόπημα το έκαμε ο Μακάριος τζαι εκάρφωσε τον εαυτό του στον ΟΗΕ για να δώκει πάτημαν στη Τουρκία να εισβάλει!

  Ε, όι παίζουμεν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος2/10/10, 1:40 μ.μ.

  ο φακελος δεν ανοιγει γιατι θα πεσουν οι μυθοιγια καραμανλη μακαριο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος2/10/10, 1:42 μ.μ.

  νικη του ιωαννιδη στην κυπρο με την ενωση θα εδραιωνεν τον ιωαννιδη και επρεπεν να του τραβιξουν το χαλι και ας χανετουν η κυπρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος2/10/10, 1:43 μ.μ.

  την ομιλια του μακαριου την ακολουθησεν ομιλια του αντιπροσωπου της τουρκιας ολτσαυ και επικαλεστηκεν την ομιλια μακαριου για να δικαιολογηση την εισβολη εδωσεν δηλαδη νομικο ερεισμα ....ηταν ενας νεος παυσανιας....ετσι μετα που προκαλεσε το πραξικοπημα με την επιστολη που την συνεταξεν με τους προδοτες πολιτικους...μετα που εγκατελειψεν τον λαο του με την βοηθεια των αγγλων και αφου μεταβηκεν στο λονδινο μαζι και ο ετζεβιτ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ο φάκελος έχει ήδη ανοίξει αγαπητέ...
  αλλά είτε ανοικτός είτε κλειστός, άμμαν είσαι "τυφλός" που φανατισμό μόνο με σύστημα Μπρέιλ μπορείς να δκιαβάσεις...

  Προφανώς τούντο σύστημα "ανάγνωσης" της Κυπριακής ιστορίας δεν έχει εφευρεθεί ακόμα...

  Ίσως γιατί ο "προδότης" Μακάριος έδωσε "κλάδο ελαίας" στους άφρωνες και οι "προδότες" αριστεροί και λοιποί δημοκρατικοί συνεχίζουν να τον προσφέρουν απλόχερα...

  ..........................
  Εμείς, που ζήσαμε όλη εκείνη την τραγωδία, δεν είδαμε απολύτως κανένα να αυτοκτονεί από τύψεις συνειδήσεως. Αλλά μήπως είχαν συνείδηση; Ασυνείδητοι και πορωμένοι ήσαν. Ελάχιστοι, ελαχιστότατοι, εδήλωσαν μεταμέλεια. Και από αυτούς, οι περισσότεροι μεταχειρίστηκαν τη μεταμέλεια απλώς και μόνο για να προσπορισθούν οφέλη στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, μέσα στις νέες περιστάσεις. Δεν σεβάστηκαν καθόλου τον κλάδο ελαίας που χάριν της ενότητας τούς προσέφερε ο Μακάριος.

  Και, αντί να μετανοήσουν για την άφρονα και εγκληματική πράξη τους, έχουν το θράσος και την αναίδεια να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας και πατριωτισμού. Ποιοι; Αυτοί που κατέλυσαν τη δημοκρατία και άνοιξαν τις πύλες στον ΑΤΤΙΛΑ, που έσπειρε τον πόνο και τον θάνατο, την καταστροφή και τον όλεθρο και διχοτόμησε τη μικρή μας πατρίδα.

  Δεν ζητούμε εκδίκηση. Θέλουμε να επουλωθούν οι πληγές και να εδραιωθεί η ενότητα και ομοψυχία. Απαιτούμε, όμως, σεβασμό στην ιστορική αλήθεια. Απαιτούμε σεβασμό στο δράμα και στην αξιοπρέπεια του λαού μας. Απαιτούμε σεβασμό στη μνήμη των συναγωνιστών μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή δίπλα μας πολεμώντας τον φασισμό και τους Αττίλες.
  ........................................

  Όλη η ομιλία του Παπακώστα (από την σελίδα της Εκκλησίας παρακαλώ...)
  http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=742

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...