"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

5 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκία: Η ένταξη στην Ε.Ε. προϋποθέτει επίλυση του Κυπριακού


Άτε να δούμεν...

 • Την πεποίθησή του πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε την Παρασκευή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Γιενέλ.
 • Σχολιάζοντας τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε πως η χώρα επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δώσει μια οριστική λύση σε μια πολύχρονη διαμάχη.
 • «Εμείς ενθαρρύνουμε τους Τουρκοκύπριους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί. Πριν από 8 χρόνια, πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα, όπου οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι.
 • Εμείς έχουμε το κίνητρο να είμαστε πιο ανοιχτοί γιατί γνωρίζουμε καλά ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα να γίνουμε μέλος στην Ε.Ε.
 • Ωστόσο δεν υφίσταται άμεσος διάλογος ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και στην Τουρκία καθώς οι άμεσοι συνομιλητές τους είναι οι Τουρκοκύπριοι».
 • «Εμείς επιδιώκουμε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο για την επίλυση της διαμάχης αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι.
 • Αυτοί φοβούνται πάντοτε, γιατί όταν διεξήχθη σχετικά μία διεθνής διάσκεψη, πριν 8 χρόνια και στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα, είπαν όχι. Επομένως χρειάζεται να πείσουμε τους Ελληνοκύπριους ότι είναι επίσης και προς το δικό τους συμφέρον η πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης», πρόσθεσε.
 • Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο που η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναλάβει η Κύπρος την προεδρία της Ε.Ε. καθώς και ποιες θα είναι οι σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. υπό την κυπριακή προεδρία, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε πως «δεν είμαστε εναντίον της Προεδρίας».
 • «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Εκείνο που θέλουμε είναι αυτό το ρόλο να τον αναλάβει μία ενωμένη Κύπρος. Εάν δεν υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα και την 1η Ιουλίου η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η πολιτική μας θα είναι πολύ απλή: Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο αλλά δεν θα είμαστε παρόντες στις άλλες συναντήσεις, στις οποίες θα προεδρεύει η χώρα που θα έχει την προεδρία.
 • Όπως όμως γνωρίζετε, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο ρόλος της προεδρίας έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά σχετικά περιστατικά», κατέληξε.
 • Τα σχόλια τουμόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν στη διάρκεια συνέντευξής του στο κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ».

19 σχόλια:

 1. Ανώνυμος5/2/12, 10:13 μ.μ.

  νομίζω προυποθέτει διαμελισμό της τουρκίας διότι είναι αρκετά μεγάλη και εαν ενταχθεί θα αλλάξει τις ισορροπίες της ευρώπης. για αυτό είναι αδύνατον. σε περίπτωση που έγινε διαμελισμός οι δυτικές περιοχές της τουρκίας είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ελλάδα σε ότι αφορά την παραγωγικότητα και προσαρμογή των ευρωπαϊκων αρχών... οι ανατολικές περιοχές της τουρκίας δεν είναι νομίζω διαφορετικό από χώρες της μέσης ανατολής (εξ όσων ακούμε, βλέπουμε από διάφορα ΜΜΕ). κατά την γνώμη μου το κυπριακό δεν αποτελεί ένα πραγματικό εμπόδιο στην πορεία της τουρκίας προς την εε. απλά οι μεγάλες ευρωπαϊκες χώρες το (μας) χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκυπτούν στην ένταξη της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, πέ το του τούρκου πρεσβευτή στες βρυξέλλες για να το έσιει υπόψην του...

   Διαγραφή
 2. Ερκεται. Θωρει την κανενας? Οι απορριπτικοι εν τζιοιμουνται που την ανησυχια τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όντως, επάθαν παράκρουση. Τα δημοψηφίσματα εν ο μόνος τρόπος να κερδιθεί η παρτίδα γενικώς.
  Τώρα να δούμε τι θα κάμει ο Ντάουνερ. Οι πιέσεις προς τη Τουρκία εν ισχυρές τούτη τη στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημερίζω! Θωρώ Ζεπ μου θωρώ! :) Η μόνη μου έννοια εν να μεν επηρεαστεί που τούτην ούλλην την παράκρουσην τζιαι η ισχύς της: Γιατί τούτην τη φορά εννάν όπως το μετεωρίτην που ωστι να δει κανένας ότι έρκεται, εν ήδη μες τη στρατόσφαιραν τζιαι διά κάτω. Αν τζιείνη η λέξη "απορριπτικοί" αλλάξει λλίον, για να μεν διά τόσην υπόστασην τζιαι νομιμοποίηση στην άρνηση, αυξάνουνται τζιαι οι πιθανότητες. Ο ήχος πάντως ακούεται τζιαι το φως εξεκίνησεν να φαίνεται τζιαι να τρεμοπαίζει.

  Ταπάκ με τη χρυσήν αύραν ξεκίνα τη γιόγκα για να μάθεις να εξαπλώννεις το χρυσό το χρώμαν τζιαι το φως! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι απορριπτικοί, εν ξεκάθαρα διχοτομικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χαμάλης6/2/12, 11:42 π.μ.

  ΔιχοΤτομηκοί Κυπραιϊστί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος6/2/12, 8:34 μ.μ.

  εκάμετε τζιαί την μ@λ@κί@ περιπέξιμο!!!
  μόνο εσείς είσαστε οι σωστοί και οι πατριώτες. οι δε υπόλοιποι είμαστε απάτρηδες και φασίστες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χαμάλης6/2/12, 8:55 μ.μ.

  εκάμετε τζιαί την μ@λ@κί@ περιπέξιμο!!!

  Χα χα χα ενώ οι διχοΤτομηκοί εκάμαν την μαλακίαν επιστήμην. Δαμέ βρίσκω σου δίκαιον. Τζιαί μεν ηστενοχωρκέσαι. Δεν είσαι ούτε άπατρις ούτε φασίστας. Οκ τωρά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/2/12, 11:00 μ.μ.

   Χαμαλητζιάν, ξερόλα μου εσύ! Εγώ αντιθέτως με σένα έχω το «γνώθι σ΄αυτόν».
   Απλά για να ξέρεις, δεν είμαι του απορριπτικού μετώπου. Αλλά ούτε και του ενδοτικού μετώπου.
   Δηλαδή δε μπορεί κάποιος να έχει γνώμη και άποψη για κάτι χωρίς να κατηγοριοποιηθεί?

   Απλά σας βαρέθηκα να λέτε οι μεν τους δε, προδότες, απάτριδες, βλάκες, φασίστες, κτλ.
   Σας βαρέθηκα να επιρρίπτετε ευθύνες η μια παράταξη στην άλλη για ότι έχει η δεν έχει συμβεί .
   Κάνετε λες και είσαστε οι μόνοι στο σύμπαν.

   Διαγραφή
  2. Χαμάλης6/2/12, 11:50 μ.μ.

   Βαρ' την μάππαν χαμέ ρε φίλε. Το γνώθι σ' αυτόν εν δύσκολον πράμαν. Τζιαί δεν έσιει σχέσιν με τα όσα λαλείς πάρακάτω. Το να μεν είσαι μέ αρμυρός μέ ανάλατος έν σημαίνει ότι έσιεις το γνώθι σ' αυτόν.

   Διαγραφή
  3. Εμείς ένα πράμα είπαμεν φίλε, ότι κάποιοι εν διχοτομικοί εκ πεποιθήσεως τζιαι τη χρυσή λύση να τους φέρεις θα την απορρίψουν.
   Ούτε για φασίστες είπαμε, ούτε για απάτριδες,ούτε για προδότες.

   Λαλούμε ξεκάθαρα πως υπάρχει μια πολιτική πρόταση στη Κύπρο που θέλει ελληνικό κράτος ας είναι και μισό.
   Τζιαι τούτη η πρόταση εν πάντα χωσμένη πίσω που κουβέντες του τύπου "ευρωπαϊκή λύση, "σωστό περιεχόμενο". "επανατοποθέτηση", "σχέδιο Β'" κλπ

   Επίσης υπάρχει τζιαι μια άλλη "πολιτική πρόταση" που στο όνομα του ελληνισμού, αν αθθυμάσε, έφερε τους Τούρκους.

   Εβαρέθηκες να τα ακούεις;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/12, 9:14 π.μ.

   Αγαπητέ Νέε ως πρεσβύτερος ξέρω πάρα πολύ καλά τι έγινε την περίοδο 67-74. Ξέρω και ποιοι συνεργάζονταν με τη χούντα και επίσης γνωρίζω και ποιοι έκαναν πλάτες σε αυτούς.
   Και τι με αυτό? Πέρασαν 40 χρόνια και για μικροπολιτικούς σκοπούς βαδίζουμε προς το μεσαίωνα αντί προς το μέλλον όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Και ο λόγος είναι απλός. Αντί να αντλούμε μαθήματα από τα παθήματα μας, συνεχίζουμε να αναπαράγουμε το παρελθόν αλλάζοντας ρόλους.
   Μέσα από τη γραφίδα του καθενός σας μέσα στο διαδίκτυο διαφαίνεται καθαρά ότι φάσκετε και αντιφάσκετε όλοι όσοι είσαστε πολιτικοποιημένοι. Ποτέ δεν καταφέρατε να δείτε την πραγματικότητα.
   «Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται.»
   Ιούλιος Καίσαρ

   Διαγραφή
  5. Χαμάλης7/2/12, 8:38 μ.μ.

   Ποτέ δεν καταφέρατε να δείτε την πραγματικότητα.

   Ε πε μας εσύ την πραγματικότηταν ρε φίλε, τζι' έσπασες μας. Πε μας την εσύ που την θωρείς!

   Διαγραφή
 9. Φίλε, πολύ ευχαρίστως θα άκουγα που και πως αντιφάσκω εγώ τουλάχιστον και με ποιο τρόπο δεν καταφέρνω να δω τη πραγματικότητα.

  Εσύ θεωρείς ότι ο υπόλοιπος κόσμος προχωρεί προς το μέλλον ενώ εμείς πάμε πίσω; Και ποιος είναι αυτός ο κόσμος που προοδεύει τα μαύρα;

  Γιατί εγώ βλέπω γενική οπισθοχώρηση σε όλους τους τομείς παγκοσμίως. Ο τρίτος παγκόσμιος είναι προ των πυλών τζιαι συ θωρείς πρόοδο παντού εκτός κύπρου;

  Διαφώτισμας να χαρείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος7/2/12, 2:53 μ.μ.

  Οταν μια αριστερη κυβερνηση συζητα για καζινο δεν φασκετε και αντιφασκετε; Πρεπει να γυριζει στο ταφο του ο Τσε. Υποκριτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. :-)Τα καζίνο σε εμαράναν αδελφέ;
  Το ότι ας πούμεν κάμνουμε μπίζινες με τον Ισραήλ τζιαι τους ιμπεριαλιστές γενικά με το φυσικό αέριο εν σε πειράζει;
  Το ότι εν μας έφκαλεν ακόμα έξω που την ΕΕ η αριστερή μας κυβέρνηση αλλά εννά αναλάβει τζιαι τη προεδρία της;
  Το ότι εν στο τραπέζι των συνομιλιών με την τουρκία ουσιαστικά;
  Το ότι επιτρέπει στο ξέπλυμμα των κλεμμένων που τη Ρωσία;
  Το ότι εν εφάρμοσε ακόμα σοσιαλισμό μετά που τέσσερα χρόνια εξουσίας;
  Τι περιμένει σιόρ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος7/2/12, 6:23 μ.μ.

   Φιλε μου σου αναφερα κατι συγκεκριμενο που φασκετε και αντιφασκετε και η απαντηση σου ειναι αυτη; Ναι με εμαραναν τα καζινο. Το θεμα μας ειναι αν φασκετε και αντιφασκετε αν δεν κανω λαθος και οχι τι εμαρανεν το καθενα μας. Αλλα πε μου οταν εχετε ετοιμη απαντηση/δικαιολογια για ολα απο την οικονομια στο κυπριακο τοτε τι περιμενουμε; Οι αλανθαστοι.

   Ναι, "η κριση ηρθε απο εξω δεν φταιμε τιποτε, στο κυπριακο φταιει η τουρκια και οσο για την ανεργια, εμεις ελαβαμεν μετρα". Φτηνες δικαιολογιες που μονο 6 χρονα μωρα τις λενε. Παντως θα αφησετε ιστορια σε αυτο το νησι μετα απο ετσι θητεια. Τωρα αν θα την βλεπει ο κοσμος θετικα η αρνητικα ειναι αλλο θεμα.

   Διαγραφή
 12. Ναι αδελφέ, η απάντηση εν αυτή. Το ΑΚΕΛ τζιαι ο Χριστόφιας ξέρεις πολλά καλά ότι ήταν οι μόνοι που ήταν εναντίων των καζίνων.
  Όπως ήταν τζιαι κριτικοί στο Ισραήλ, τζιαι στην ΕΕ κ.ο.κ.
  Με την απόφαση να διεκδηκίσει την εξουσία μόνο του, το ΑΚΕΛ έπρεπε τζιαι πρέπει να έβρει πατήματα σε πραγματικό τόπο τζιαι χρόνο.

  Τι θα πει έτοιμη απάντηση σε φίλε, φυσικά έχουμε μιαν όχη των πραγμάτων που διακαιολογεί τα πεπραγμένα.

  Να σου πω ένα λάθος που εν το αναφέρει κανένας σχεδόν;

  Εδώκε σχεδόν μόλις έφκηκε η κυβέρνηση, λεφτά στες τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τη πίεση τζιαι να ρίξουν τα επιτόκια.

  Τα επιτόκια εφκήκαν τζιαι τα λεφτά εμπήκαν στη μαύρη τρύπα του ελληνικού χρέους κερδοσκοπικά.

  Έχουμε τζιαι τζιαμαί διακιολογία! Φταίει ο Ορφανίδης! Φταιν τα ΔΣ των τραπεζών. Αλλά σίουρα, η δουλειά μας εν εγίνηκε, είχαμεν αποτυχία, εγελάσαν μας.

  Στην ανεργία ναι, εγινήκαν προγράμματα, εν τζιαμαί για όποιον θέλει να δει. Ναι φίλε, τούτη η κρίση εν παγκόσμια τζιαι εν πρωτοφανούς έκτασης. Δε έξω που τη κύπρο.

  Όι, εγινήκαν λάθη, εμείς εθέλαμε παραπάνω. Εθέλαμεν αλλαγές μεγάλες. Ελπίζαμεν για τομές, στη παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, εθέλαμε τζιαι θέλουμε λύση.

  Ε,ως δαμαί ήταν οι δυνάμεις μας φαίνεται. Επροσπάθησε η κυβέρνηση, πιστεύκουμε αρκετά. Υπάρχουν τζιαι οι αντικειμενικές συνθήκες.

  Έννεν φτηνές οι δικαιολογίες, τούτη η κρίση, είπα σου, έννεν αστεία. Οι πολέμοι γυρόν, ανακατατάξεις, πτωχεύσεις. Μεν είσαι μωρό.

  Είμαστε βαθειά δημοκράτες φίλε. Ο κόσμος να κάμει ότι καταλάβει.

  Τζιαι δαμαί ακριβώς είναι τζιαι η δουλειά των ΜΜΕ. Πε μου εσύ μια χώρα που τα ΜΜΕ εν δουλεύκουν για τους μαστόρους τους, το κεφάλαιο, τη δύναμη της δεξιάς δηλαδή τζιαι τους εθνικισμού-μαξιμαλισμού.

  Τη διακυβέρνηση Βασιλείου ο κόσμος την είδε ύστερα θετικά. Την εποχή εκείνη όμως, εγυρίζαν σπίτι του σπιθκιού να τον ανατρέψουν.

  Φίλε μου, το ιστολόγιο τούτο εν δαμαί για να στηρίξει το ΑΚΕΛ σε τούτη του τη προσπάθεια, τζιαι να προωθήσει την ιδέα της επανένωσης.

  Βλέπω θετικά τον χώρο της θεσμικής αν θέλεις αριστεράς, τζιαι θεωρώ πως εν η πιο άξια πολιτική-κοινωνική δύναμη.

  Η άποψή μου εν άλλαξε με τούτη τη διακυβέρνηση. Θεωρώ θετικό το έργο της, συγκριτικά τζιαι αναλογικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...