"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

28 Φεβρουαρίου 2012

Η «Βουλή» εναντίον της Πραξούλας ή κάτι βαθύτερο και ευρύτερο;

Από το δίκτυο εναλλακτικής πληροφόρησης Δεύτερη Ανάγνωση*
Το φυσικό αέριο και οι προεκτάσεις του
 • Τελικά η βουλή ενέκρινε πλειοψηφικά το νομοσχέδιο το οποίο προνοεί ότι θα συσταθεί μια επιτροπή  τεχνοκρατών από δημόσιους υπάλληλους, που θα αξιολογήσουν τις προσφορές για το φυσικό αέριο. Η αρχή αυτής της διαμάχης πάει πίσω στην κόντρα Αντωνιάδου-Κασίνη για την τάση του τελευταίου να διαρρέει θέματα στα ΜΜΕ και να κάνει πολιτική αυτόβουλα.
 • Το νομοσχέδιο ωστόσο πηγαίνει και μερικά βήματα παρακάτω: δεν επιβάλει απλά την επιστροφή Κασίνη, αλλά αποκλείει την υπουργό. Η παρέμβαση της νομοθετικής στην εκτελεστική εξουσία φαίνεται να είναι εμφανής εδώ.
 • Ο γενικός εισαγγελέας, ωστόσο, παρά το ότι αρχικά δήλωσε ότι «η όλη προσπάθεια θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», βοήθησε στην κατασκευή του νομοσχεδίου. Το αν όμως πιστεύει, όντως, ότι δεν παραβιάζει την διάκριση εξουσιών η όλη προσπάθεια είναι άλλο θέμα το οποίο θα φανεί αν ο Πρόεδρος αποφασίσει να αναπέμψει το νόμο.
 • Η άλλη διάσταση έχει να κάμει με το ότι η προσπάθεια, πέρα από την αντιπολιτευτική διάθεση μερικών, έχει ύποπτες διαστάσεις καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές της πρότασης, αλλά και τα ΜΜΕ τα οποία προώθησαν την όλη ιστορία, φαίνονται, από τις δημόσιες θέσεις τους, να στηρίζουν συμφέροντα τα οποία ταυτίζονται με το κράτος του Ισραήλ. Οπότε τα ερωτήματα «ποίοι είναι αυτοί που θα αποφασίζουν» και «με ποιά κριτήρια θα αποφασίζουν», αποκτούν σαφώς νέες διαστάσεις.
 • Η ψηφοφορία έγινε πάντως σε χαμηλούς τόνους και η δημοσιοποίηση του αποτελέσματος στις εφημερίδες την άλλη μέρα, κινήθηκε σε επίσης χαμηλούς τόνους. Σε αριστερούς χώρους, ωστόσο, υπήρχε και οργή για ότι βιώθηκε σαν επανάληψη κινήσεων που θύμιζαν τις προσπάθειες για «πολιτικό πραξικόπημα», ή πιο πρακτικά το πώς λειτουργεί το «θεσμικό κατεστημένο». Αυτήν την άποψη την εξέφρασε περισσότερο η εφημερίδα «Γνώμη» παρά η «Χαραυγή» – ανάλογη ήταν και η αντίδραση αριστερών μπλόγκερ.
Το διεθνές πλαίσιο
 • Για τις ευρύτερες διαστάσεις των συμφερόντων τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση με το φυσικό αέριο της ανατολική Μεσογείου, αξίζει να δει κάποιος το πλαίσιο: μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ ήταν εξαρτώμενο όσο αφορά την ενεργειακή του υποδομή.
 • Το 2010 ανακαλύφτηκε το κοίτασμα Λεβιάθαν, και αμέσως μετά, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, μια μερίδα του κυπριακού τύπου και των πολιτικών κύκλων, εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στην τελική έγκριση μιας διαδικασίας που είχε προηγηθεί για αγορά φυσικού αερίου. Η ξαφνική «δεύτερη σκέψη» μερικών κύκλων φάνηκε να έχει έντονα την επίδραση του Ισραήλ, καθώς η γειτονική χώρα προβαλλόταν ως ο απαραίτητος σύμμαχος που θα μπορούσε να μας πουλήσει φυσικό αέριο – άσχετο αν μέχρι τότε το Ισραήλ εισήγαγε μεγάλες ποσότητες το ίδιο από την Αίγυπτο.
 • Η όλη εκστρατεία όντως οδήγησε στην ματαίωση της προσπάθειας για αγορά φυσικού αερίου. Και κοιτάζοντας την γεωπολιτική συγκυρία δεν μπορεί να ήταν τυχαίο με δεδομένα τα νέα σχέδια του Ισραήλ – αλλά και με τις ενδεχόμενες ανησυχίες που προκάλεσε η πτώση του Μπεν Αλί τότε στην Τυνησία.
 •  Όμως η ανακάλυψη του Λεβιάθαν δημιούργησε και ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, καθώς ο Λίβανος αρνείται να δεχτεί την ιδιοκτησία του Ισραήλ σε συνοριακά κοιτάσματα, όπως το Ταμάρ. Το χειρότερο για το Ισραήλ είναι ότι οι ΗΠΑ φάνηκαν να δίνουν στήριξη η κατανόηση στην θέση του Λιβάνου. Αυτό οδήγησε, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές, στην απότομη στροφή γνωστών χρηματοδοτών εβραϊκής καταγωγής [οι οποίοι πρόσκεινται στην ισραηλιτική δεξιά και ακροδεξιά] στις ΗΠΑ στην στήριξη ρεπουμπλικανών υποψηφίων ενάντια στον Ομπάμα.
 • Ενδεικτικά, ο Γκίνκριτς, ο οποίος θεωρείται ο βασικός αποδέκτης της εβραϊκής χρηματοδότησης μέχρι στιγμής, δήλωσε σε μια φάση πρόσφατα ότι οι «Παλαιστίνιοι» είναι «κατασκευασμένος λαός».
 • Ανάλυση για τα κοιτάσματα τις διαμάχες και τις παρεμβάσεις του λόμπι εδώ.

 *defteri.anagnosi@yahoo.com

13 σχόλια:

 1. O νόμος θα παραπεμφθεί στο ανώτατο;
  Η Κύπρος έχει ιστορία στην εκτελεστική εξουσία να ασκείται από τους βουλευτές. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα: Ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά ρε φίλε μου Σοφρωνίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση εννάν οι βουλευτές τζιαι τα κόμματα που εννά αποφασίζουν για την πολιτική του κράτους σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις; Ή οι κυβερνητικοί διευθυντές υπουργείων;
   Εν καταλάβεις τη διαφορά;

   Η κυβέρνηση λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της κάθε πέντε χρόνια, οι κυβερνητικοί που λογοδοτούν; Τζιαι με ποια κριτήρια θα τους κρίνουμε αν κάμουν λάθος συμφωνίες;

   Τζιαι οι συμφωνίες τούτες εν καθαρά τεχνοκρατικά ζητήματα; Έννεν βασικά θέματα γεωστρατηγικής;

   Ποιοι θα καθορίζουν λοιπόν τη γεωστρατηγική του κράτους;

   Τι ρόλο θα παίζει η εκλεγμένη κυβέρνηση;

   Τζιαι τελικά, στο Μαρί πχ τα ΜΜΕ τζιαι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσαν πως για ένα καθαρά τεχνικό θέμα ευθύνεται ο πολιτικός επικεφαλής της κυβέρνησης γιατί επήρε τη πολιτική απόφαση να κρατήσει το φορτίο, αλλά στα πολλά πιο σημαντικά θέματα συμμαχιών τζιαι στρατηγικής όπως το ΦΑ, η ευθύνη φεύει που τους πολιτικούς τζιαι πάει στους διευθυντές;

   Τζιαι τι ξέρουν οι διευθυντές που εμπλεκόμενα συμφέροντα; Τζιαι ποιος τους έδωκε την εξουσιοδότηση να καθορίζουν τη πολιτική του κράτους;

   Η ανάρτηση λέει πως κρύβονται συμφέροντα πίσω που τούτο το πολιτικό πραξικόπημα ενάντια στην κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση.

   Τα συμφέροντα νιώθουν ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα που ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ τζιαι οι οποίοι, ας μη κρυβόμαστε, βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν με τις γνωστές διαδικασίες αναρρίχησης στη δημόσια κλίμακα.

   Ποιος έδωσε στον Κασσίνη ή τον α και β διευθυντή υπουργείου την ευθύνη να διαχειρίζεται τούτο το ζήτημα που άπτεται του κυπριακού, της ασφάλειας κ.ο.κ;

   Τζιαι πως θα αναπεμφθεί στο ανώτατο αφού ο καθ ύλη υπεύθυνος να υπερασπιστεί τη κυβέρνηση, εθκιάλεξε μερκά;

   Πως θα πάμε στο ανώτατο χωρίς τον Γ. εισαγγελέα;

   Εδώ είναι και η ουσία του πολιτικού πραξικοπήματος.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/2/12, 1:39 μ.μ.

   Μάλλον δεν κατάλαβες ότι συμφωνώ μαζί σου. Φτάνει τα όρια της τρέλας να αποφασίζει η βουλή για θέματα εκτελεστικής εξουσίας (α ρε Ζυρίχη)

   Σωφρονίου

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος28/2/12, 10:01 μ.μ.

  Νεε μου
  Τι να καμουμεν.
  Εν το χωνευκουν οτι ενας χριστοφιας εβαλε με την Τουρκια τζιαι εκαταφερε να βαλει το τρυπανι μες στην αοζ μας.Εν το χωνευκουν...


  Andreas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έννεν ούτε θέμα χωνέματος, ούτε θέμα κιστήματος. Εν καθαρά θέμα οικονομικού κατεστημένου, μιας οικονομικής χούντας που δεν θέλει να αφήσει τούντα πράματα να τα διαχειρίζεται ειδικά τούτη η κυβέρνηση αλλά ούτε τζιαι οι επόμενες.

   Διαγραφή
 3. Χαμάλης29/2/12, 1:20 π.μ.

  Χα χα χα χα έν μ' αφήνετε ν' αγιάσω ρε Αντρέα, έν μ' αφήνετε!
  Εν το χωνεύκουν σαν να τζι' εν μεσ΄τον κώλον τους που μπήκεν το τρυπάνιν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κυβερνα το χρημα. Η χαντακωμενη Αιμιλια εμασιετουν να δει νακκο φως εχτες τζιαι εστραωνετουν. Ξυπνα κοσμε

  Μα ποσο ηλιθιος κοσμος υπαρχει σε τουντο τοπο σιορ τζιαι φκαινουν βουλευτες τουτοι οι καθυστερημενοι?

  Το 65% εν βολεμενο τζιαι χαρουμενο με τουτους τους βλακες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο εθνικισμός, ο αντικομμουνισμός τζιαι η εκκλησιά ναν καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σόρρυ ρε κοπέλια αλλά κάτι εν καταλάβω, μπορεί να είμαι τζιαι προκατειλημμένος.
  Να πω ότι την υπουργόν πάω την πολλά διότι εν προοδευτική τζιαι εν φοάται να πει τες απόψεις της τζι'ας έχουν κόστος. Επίσης εδέχτηκεν πολλήν επίθεσην κάτω που τη μέσην τζιαι χρωστούν της πολλές απολογίες κάποιοι βολευτάδες.
  Αλλά όταν έσιεις το σύστημαν που έσιεις τζιαι ξέρεις ότι με μειοψηφίαν στη βουλήν μπαίννεις σε "περιπέτειες", μόνον μιαν επιλογήν έσιεις: διαπραγμάτευση.
  Έννεν προφανές ότι ούλλοι παζαρεύκουν; Του ΑΚΕΛ μη εξαιρουμένου; Όταν άρκεψεν τη θητείαν του ο πρόεδρος εμάσιετουν να "στριμώξει" το συναγερμόν αντί να τον αξιοποιήσει. Μετά που οι επιτήδειοι "κεντρώοι" εφύαν λόγω κυπριακού (ημίσιη) ότι τζιαι να γίνει βαφτίζεται "πολιτικόν πραξικόπημαν". Ενώ αν έφκαιννεν ο Κάρογιαν πρόεδρος της Βουλής ήταν να είχαμεν άλλα τραδουδάκια. Ή αν εδέχετουν τωρά το ΑΚΕΛ να μεν κατεβεί ο Χριστόφιας πρόεδρος.
  Ούλλα τα άλλα που λαλείτε πιο πάνω εν "ιδεολογήματα". Άκου "Κυβερνα το χρημα". Τωρά το επήρετε είδησην;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βάλλεις καλή βάση για συζήτηση

   Διαγραφή
 7. Βαλε τζιαι την πελατεια μεσα. Μπορει να θελει λυση ο αλλος αλλα ψηφιζει εδεκ γιατι κανονιζουν τον.

  Ταπακουδη, η βουλη εν ο καθρεφτης της κοινωνιας μας. Εντζιαι φταιν οι ηλιθιοι αν τους βαλουν στην βουλη, εν ο κοσμος που φταιει. Εσυ προσωπικα φταιεις για τουντο παναυροκομμα που ψηφιζεις τζιαι για τουντη κατασταση.

  Εμεις ξερουμεν το οτι κυβερνα το χρημα αλλα εμεις ειμαστεν εναντιον τουτης της καταστασης, εσυ εισαι υπερ. Γιατι ετσι ψηφιζεις.

  Ο Καρογιαν αν εφκαινε προεδρος της βουλης παλε τα ιδια θα ειχαμεν στην βουλη που εσυνεργαζετουν με τον συναγερμο για διαφορα, οπως πχ ο συνεταιρισμος για την ειρηνη.

  Τα καρακιοζιλλικα της βουλης:
  -σταυρωμα προσληψεων για νοσοκομεια, σχολεια
  -λαικισμος για το ινστιτουτο κυπρου
  -συνεταιρισμος για την ειρηνη
  -30% μειωση των κοινωνικων παροχων εζητουσεν το κομμα σου μαζι με το ΔΗΚΟ (τζιαι η κυβερνηση επεμεινε στο 10%), τζιαι εχτες εφωναζαν για τις ευπαθεις ομαδες που δεν μπορουν να πιερωσουν το ρευμα
  -ανευ προηγουμενου σταυρωμα του προυπολογισμου επι προεδριας του κακου κομμουνιστη Χριστοφια
  -αντισυνταγματικοι νομοι για να εξυπηρετησουν τους δικους οπως εκαμαν την περασμενη πεμπτη

  εν παζαρεμα οξα αμπαλατοσυνες που τους αμπαλατους που εβαλετε στη βουλη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το ζήτημαν της Πραξούλλας κατά τη δική μου άποψη, έν' νναι μόνο πολιτικό - ως προς τη διακυβέρνησην τζιαι διάκρισην εξουσιών. Εν τζιαι πολιτικόν ως προς την οπτικήν της διάκρισης των ανθρώπων τζιαι των κριτηρίων για κάτι τέθκοιον. Το να έσιεις μέλος του νομοθετικού σώματος να λαλεί μιου μέλους της εκτελεστικής εξουσίας "πήαιννε έσσω σου στες μαείρισσες σου", δείχνει τζιαι το επίπεδον πολιτικού πολιτισμού τζιαι την αξιοπρέπειαν του. Το ότι εν εβρέθην όϊ μόνο συνάδελφος ή συναδέλφισσα να προσβληθεί, λαλεί κάτι. Όπως λαλεί κάτι τζιαι για ούλλους τους φορείς (ΜΚΟ τζιαι κυβερνητικούς ή τζιαι άλλους) που στηρίζουν μίσιη μου τη χρηματοδότησήν τους τζιαι τη δράσην τους στην "καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης", που ήταν; Εκτός τζιαι αν ούλλοι συναινούν στο ότι οι πολιτικές ικανότητες κάποιου ατόμου εξαρτούνται που τα γεννητικά του όργανα. Για μεν η όλη φάση εν' νναιν μόνον αναχρονιστική, εν τζιαι αισχρή τζιαι προσβλητική για κάθε δημοκρατικήν αξίαν. Ακριβώς όπως τα διάφορα τραγελαφικά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα κατά καιρούς. Μπορεί κοπέλια να μεν το θεωρείται σημαντικό γιατί ίσως εν εβρεθήκετε στη θέση να σας αμφισβητούν για το φύλο σας. Άμαν ξεκινούμεν τζιαι αποδεχούμαστεν τούτο για μέναν εν ο προπομπός αποδοχής κάθε άλλου ετεροκαθορισμού τζιαι αμφισβήτισης για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό περιλαμβανομένων τζιαι των πολιτικών πεποιθήσεων. Τζιαι εν' νναιν που τη φεμινιστικήν άποψην που το θωρώ, αλλά αποκλειστικά τζιαι μόνον που πολιτικής που μιαν άλλην οπτική. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ρατσισμος τζιαι η μισαλλοδοξια εγινηκε μερος της καθημερινοτητας μας εσιει τζιαιρο τωρα. Ειδαμεν τα ουλλα σε τουντο τοπο, τιποτε εν μας εκπλησσει πιον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...