"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

8 Μαρτίου 2012

Διακήρυξη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος εναντίον της πολιτικής Έρογλου


"Το Ρ.Τ.Κ. θα γκρεμίσει και θα κατεδαφίσει για ακόμη μια φορά 
το τείχος της μη λύσης και της απομόνωσης που έχτισε ο Έρογλου"
 • Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Ρ.Τ.Κ.) διοργάνωσε στις 5 Μαρτίου 2012  εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λευκωσία υπό το σύνθημα «Δεν σε νοιάζει;», εναντίον της στάσης που τηρεί ο Ντερβίς Έρογλου, στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Τα μέλη του Ρ.Τ.Κ., τα οποία μετέβησαν αρχικά μπροστά από την «Προεδρία»,  κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Θέλουμε να σε υπενθυμίσουμε ότι διαπραγματεύεσαι λύση ομοσπονδίας», «Αδιάφορος διαπραγματευτής», «Είσαι σίγουρος ότι συζητάς την ομοσπονδία;» και «Δεν σε νοιάζει εάν κοπούν οι δεσμοί μας με τον κόσμο;».
 • Ο πρόεδρος του Ρ.Τ.Κ., Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, προέβη σε δήλωση μπροστά από το «προεδρικό» και ακολούθως οι διαδηλωτές πορεύθηκαν πεζοί από την Πύλη Κερύνειας προς την οδό Λήδρας και την περιοχή Αραστά. Διένειμαν φυλλάδια στα οποία αναγραφόταν το σλόγκαν της εκδήλωσης «Δεν σε νοιάζει;» και αναφέρθηκαν στην πολιτική του Ρ.Τ.Κ. σε σχέση με το Κυπριακό.Το ακριβές κείμενο της δήλωσης του προέδρου του Ρ.Τ.Κ., Οζκάν Γιοργκαντζίογλου:
«Αγαπητοί δημοσιογράφοι, ο κύριος Έρογλου, ο οποίος ανήλθε στην προεδρία τον Απρίλιο του 2010 και ανέλαβε καθήκοντα διαπραγματευτή εκ μέρους του τ/κού λαού, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τις εκλογές, προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους και την έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού μας και της διεθνούς κοινής γνώμης έναντί του, εξήγγειλε ότι δεν θα αναιρέσει όσα είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις κατά την προηγούμενη περίοδο.  

Ο Ντερβίς Έρογλου, όπως ακριβώς δεν έλαβε υπόψη τις εποικοδομητικές προτάσεις κανενός οργανωμένου φορέα, που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου του Ρ.Τ.Κ., κατάφερε να διαμορφώσει μια στάση του τύπου «θα διαπραγματευτώ όπως εγώ ξέρω». Και αυτό επειδή ο Έρογλου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, αντιμετώπιζε το Κυπριακό ως μέσο πατριδοκαπηλίας. Στο πρόβλημα αυτό (το Κυπριακό), το οποίο επηρεάζει βαθιά το λαό μας, αναίρεσε όλα όσα είχε συμφωνήσει ο προηγούμενος απ’ αυτόν διαπραγματευτής και ξέχασε ακόμα και τα λόγια του ότι «θα συνεχίσω απ’ εκεί που σταμάτησε ο Ταλάτ», τα οποία υποσχέθηκε στον Γ.Γ. των Η.Ε. σε επιστολή που του απέστειλε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Δεν μας προκαλεί καθόλου εντύπωση το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο παρακάθισε με σκοπό να διαπραγματευτεί μια λύση ομοσπονδίας, κινήθηκε με μια διχοτομική αντίληψη και επέλεξε να εργαστεί για την αναίρεση των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν πριν από αυτόν. Ιδιαίτερα με το πισωγύρισμα του σ’ ότι αφορά το πακέτο προτάσεων της 4ης Ιανουαρίου 2010, το οποίο προέβλεπε σ’ ότι αφορά την εκλογή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων της τ/κής πλευράς έναντι της σταθμισμένης ψήφου και ενώ η λύση στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσίας ήταν πολύ κοντά, το εν λόγω κεφάλαιο οδηγήθηκε εκ νέου σε αδιέξοδο. 

Και αυτό επειδή όλες οι προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Έρογλου, αποτελούν προϊόν της διχοτομικής του αντίληψης.  Η διχοτομική αυτή αντίληψη αποτελεί την κύρια αιτία που εδώ και χρόνια οδηγεί τους Τ/κους στην απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Έρογλου δεν συνέβαλε το παραμικρό στην προσπάθεια του λαού μας με το δημοψήφισμα του 2004, να εξηγήσει στον κόσμο ότι δεν είναι η πλευρά που παρεμποδίζει την επανένωση του νησιού. Επιπλέον δεν νοιάστηκε ούτε μήπως ο ίδιος δημιουργήσει εκ νέου μια αρνητική εικόνα για τους Τ/κους στο εξωτερικό. 

Από τη στιγμή που κάθισε ο Έρογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόοδο σε κανένα κεφάλαιο. Εγκατέλειψε ακόμη και την πολιτική περί «ενός βήματος πιο μπροστά από τους Ε/κους» που χάραξε προηγουμένως η Τουρκία και η οποία ενδυνάμωσε τη θέση των Τ/κων. Αντί αυτού, έλεγε ψέματα στο λαό ότι «όλα πηγαίνουν καλά, τα Η.Ε. μας επικροτούν», χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα προς τη λύση.

Ο Έρογλου δίνοντας την εντύπωση σε όλο τον κόσμο ότι διαπραγματεύεται τη λύση ομοσπονδίας, αποτέλεσε την αιτία να μπει από την πίσω πόρτα η συζήτηση περί μοντέλου Ταϊβάν και να αμφισβητηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη η ειλικρίνεια της τ/κής πλευράς για λύση.  Ξεχνώντας τη θέση στην οποία βρίσκεται και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, κατέστη αιχμάλωτος των αυξανόμενων διχοτομικών του συναισθημάτων. Ο λόγος για τον οποίο δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας  κάθε είδους εμπόδια στην επίτευξη λύσης χωρίς όμως να εγκαταλείπει τις συνομιλίες, είναι η επιθυμία του να ‘σκοτώσει’ τις συνομιλίες. 

Ο Έρογλου αντί να συνεργαστεί με τους συνομιλητές του, το μόνο που κάνει είναι να προβάλλει συνεχώς την αρνητική στάση της ε/κής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα και χτίζει ένα νέο και πιο χοντρό τοίχο απομόνωσης των Τ/κων. Αντί να καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να αποδείξει κατά πόσον ο συνομιλητής του Χριστόφιας είναι ειλικρινής ή όχι σ’ ότι αφορά την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ο Έρογλου με την καθόλου εποικοδομητική του στάση, ταυτίζει τον εαυτό του με τη μη λύση.

Οι δηλώσεις και αξιολογήσεις στις οποίες προέβη τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός Ευρώπης της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, προκαλούν έκπληξη. Ο Μπαγίς εξέφρασε την επιθυμία του για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας, είπε όμως ότι σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης, υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι, είτε να δημιουργηθούν δύο χωριστά κράτη, είτε να προσαρτηθεί η ΤΔΒΚ στην Τουρκία. Σ΄ ότι αφορά την προσέγγιση αυτή, εκφράσαμε τον κίνδυνο που υπάρχει, αυτή να πλήξει σε μεγάλο βαθμό το κύρος της τ/κής πλευράς στα Η.Ε. και στη διεθνή κοινότητα.             

Ο Μπαγίς, ωστόσο, σχολιάζοντας την ανακοίνωση μας επί της δήλωσης του στην Μ. Βρετανία, μας επέκρινε ως άτομα που δεν αντιλαμβάνονται αυτά που διαβάζουν και που τρέφουν συμπάθεια προς τους Ε/κους. Εμείς αξιολογούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς ως ατυχείς καθότι εμείς, ως Ρ.Τ.Κ., τεθήκαμε εναντίον σε αυτούς που επιτίθονταν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κ.Δ.Α.) με συνθήματα: «Το Κ.Δ.Α. πωλεί την Κύπρο», όταν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας εφάρμοζε την πολιτική η Τουρκία να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά στο Κυπριακό. Η κατηγορία ότι κάποια πρόσωπα προσφέρουν υπηρεσίες στους Ε/κους, αποτελεί μια ξεπερασμένη και συκοφαντική μέθοδο που χρησιμοποιούσε το βαθύ κράτος με όσους διαφωνούσαν με αυτό.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στις διεθνείς σχέσεις, τόσο των Τ/κων όσο και της Τουρκίας, καθώς και η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, οφείλονται στην εναρμονισμένη με τα Η.Ε. και στη βασιζόμενη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου πολιτικής της λύσης που εφάρμοσε το Ρ.Τ.Κ. την περίοδο 2004-2009, όταν βρισκόταν στην εξουσία.

Το ενδεχόμενο προσάρτησης της Τ.Δ.Β.Κ. στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Μπαγίς, ελλοχεύει κινδύνους προκειμένου η Τουρκία να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με πολιτικά προβλήματα του παρελθόντος. Αυτή η προσέγγιση δυνατό να επιφέρει επίσης τριβές στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., τη στιγμή που είναι κοινά αποδεχτό ότι ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί έδαφος της Ε.Ε.. Ο κύριος Μπαγίς πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν η Τουρκία δεν διασφαλίσει την απαιτούμενη επιτάχυνση με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στις σχέσεις της με την Ε.Ε., ανεξάρτητα από το Κυπριακό, τότε δεν θα έχει πλέον την ευχέρεια να προβάλλει το Κυπριακό ως δικαιολογία προκειμένου να αποκρύπτει την πραγματικότητα. Το αντίτιμο μιας ενδεχόμενης κρίσης στο Κυπριακό για την Τουρκία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά πιστευόταν.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να επιβεβαιωθεί ξανά είναι κατά πόσο η τ/κή πλευρά διαθέτει ακόμα την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά. Η στάση του Έρογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με τις δηλώσεις του Μπαγίς, δίνουν την εντύπωση ότι επιχειρείται να οδηγηθούν οι Τ/κοι σε μια νέα περιπέτεια. 

Ας δούμε όλοι μαζί τον τοίχο που έκτισε ο Ντερβίς Έρογλου μπροστά από τη λύση, από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία:

1. Όλες οι τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί εποχής του Ντερβίς Έρογλου είναι παντελώς αποτυχεμένες. Δεν σημειώθηκε καμία θετική εξέλιξη και σύγκλιση στο Greentree 2, όπου μετέβηκε με το σύνθημα «Ιστορικό σταυροδρόμι». Λόγω της μη ύπαρξης προόδου στην τριμερή συνάντηση, ο Γ.Γ. απογοητεύτηκε από το Κυπριακό και δεν όρισε άλλη τριμερή συνάντηση. Αντίθετα, ο Έρογλου έμεινε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν βάσει της έκθεσης που θα ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε., Alexander Downer. Η διαδικασία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης εναντίον των Τ/κων. 

2. Ο Ντερβίς Έρογλου θα συνεχίσει με επιμονή να επιδεικνύει την ίδια αδιαφορία για τη ζωτικής σημασίας έκθεση που θα ετοιμασθεί περί τα τέλη Μαρτίου, όπως αυτή που επέδειξε για όλες τις εκθέσεις που έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα τα Η.Ε. Το Ρ.Τ.Κ, χρησιμοποιώντας όλες του τις δυνατότητες, θα παρακολουθεί στενά, με πολύπλευρες και εντατικές επαφές, τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Alexander Downer, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κατέστησε σαφές τι πρέπει να γίνει προκειμένου η έκθεση που θα συντάξει στα τέλη Μαρτίου να είναι θετική, εκφράζοντας ωστόσο και την απαισιοδοξία του για την υπάρχουσα κατάσταση.

3. Ο Ντερβίς Έρογλου πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό για τα δύο χρόνια που χαράμισε! Το θέμα της εκλογής του Ομοσπονδιακού Προέδρου και του Περιουσιακού βρίσκονται σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα ζητήματα που ο Γ.Γ. των Η.Ε. έχει καθορίσει ότι πρέπει επιλυθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως είναι σε όλους γνωστό, τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της εκλογής Ομοσπονδιακού Προέδρου, πηγάζουν από την εδώ και 2 χρόνια απόρριψη, εκ μέρους του Έρογλου, του συστήματος της διασταυρούμενης ψήφου. 

Παρά τους εκ διαμέτρου αντίθετους ισχυρισμούς του, ο Ντερβίς Έρογλου δεν κατέθεσε καμία πρόταση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που ο ίδιος δημιούργησε και η οποία να αντιμετωπιστεί θετικά από τα Η.Ε.. Αυτή η θέση επιβεβαιώνεται και προσωπικά από αξιωματούχους των Η.Ε.. Ενώ τα πλεονεκτήματα και το πακέτο της 4ης Ιανουαρίου 2010 που υποβλήθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τη διαπραγματευτική του ομάδα σε συνεργασία με την Τουρκία, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους Ε/κους, δυστυχώς οι Ε/κοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονταν, επειδή ο Ντερβίς Έρογλου γύρισε την πλάτη στις δικές μας προτάσεις.

4. Η στάση του Ντερβίς Έρογλου στο Περιουσιακό συμβάλει στην κατανόηση των δογματικών αντιλήψεων της ε/κής ηγεσίας. Κατ’ εμάς η κυριότερη αιτία των εμποδίων που υπάρχει και στο Περιουσιακό είναι η άρνηση του Ντερβίς Έρογλου για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής περιουσιών, ισχυριζόμενος ότι η διανομή περιουσιών ίσης αξίας που έγινε στην Τ.Δ.Β.Κ. ήταν δίκαιη. Το γεγονός ότι ο Έρογλου αποφεύγει να δηλώσει ότι ο στόχος του είναι η ρύθμιση του Εδαφικού με ένα τρόπο παρόμοιο με αυτό του σχεδίου Ανάν, οδηγεί και την άλλη πλευρά να μην εργάζεται για τη λύση αλλά να σκληραίνει  τη στάση της στο θέμα αυτό.

5. Δεν παρέμεινε καμία πρόταση από την προηγούμενη περίοδο! Η προσέγγιση αναφορικά με το συνολικό αριθμό σχετικά με τους υπηκόους που ο Έρογλου ισχυρίζεται ότι έτυχε της εκτίμησης των Η.Ε., δεν είναι δική του, τέθηκε επί τάπητος κατά την περίοδο του Ταλάτ και είναι μια παρόμοια προσέγγιση. Μετά την τελευταία αξιολόγηση φαίνεται εκ νέου ξεκάθαρα και επιβεβαιώνεται ότι ο Έρογλου δεν παρουσίασε στο τραπέζι των συνομιλιών ούτε και μία πρόταση που να αποτελεί δική του ιδέα και η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρόοδο στις συνομιλίες.

Ερωτούμε: Ο κύριος Έρογλου πως πήρε θάρρος για να ασκήσει αυτή την πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους Τ/κους; Ποιος έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τους Τ/κους στο σημείο που ήταν πριν το 2004, τη στιγμή που μετά το δημοψήφισμα του 2004 οδηγήθηκαν ξαφνικά δέκα βήματα μπροστά;


Ο τ/κός λαός δεν θα μείνει απαθής έναντι σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι!

Το Ρ.Τ.Κ. με τη στήριξη του λαού, θα συνεχίσει να παρεμποδίζει το επικίνδυνο παιχνίδι του Έρογλου και δεν θα επιτρέψει εκ νέου την αποκοπή του λαού μας από τον κόσμο!

Το Ρ.Τ.Κ. θα γκρεμίσει και θα κατεδαφίσει για ακόμη μια φορά το τείχος της μη λύσης και της απομόνωσης που έχτισε ο Έρογλου».

ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ, 6.3.2012


2 σχόλια:

 1. Εντζιαι περιπαιζουν μας αλοπως για το εγγραφο του Γενναρη του 2010.

  2ον, αθθυμουμαστε τζιαι τον χαχα τον Ταλατ ιντα προοδο εκαμναμε. Εφκαλε μας την ψιυσιη μας να προχωρησει νακκον η κατασταση.

  3ον, καλημερα τζιαι εφεξε ρε ΡΤΚ. Τωρα που ειπε ο Νταουνερ οτι εννα φταιξει η πλευρα σας αθθυμηθηκετε να αντιδρασετε. Εσιει αναμιση χρονο που εν στασιμη η κατασταση, αλλα που?

  Ετο τωρα τζιαμε αδιεξοδο με φταιξιμο πανω στην Τ/Κ πλευρα. Ευρωπη (τζιαι αερια)γιοκ τζιαι για Τ/Κ τζιαι για την Τουρκια. Καμετε καλα. Η Τουρκια γυρεφκει λαθος του Χριστοφια, ο Χριστοφκιας συνεχιζει κανονικα με την ΔΔΟ τζιαι δεν βαλλει φτιν κανενου διχοτομιστη μεστη Κυπρο. Εν μες την γωνια οι Τουρκοι, ιντα που πρεπει να καμουν ξερουν το αλλα εμειναμε με τον αμπαλατον τον Μπαγις τζιαι την διπλωματια των απειλων.

  Παντως παραμενω αισιοδοξος :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μεγάλη πλάκα είναι που η μόνη ελπίδα τωρά για Μπαγίς-Έρογλου, είναι να αλλάξει η ε/κ πλευρά θέσεις στο κυπριακό, να αποσύρει,να επανατοποθετηθεί, κλπ κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...