"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

14 Μαρτίου 2012

Το Μπαχρέιν κοχλάζει αλλά οι κάμερες απουσιάζουν


Όταν οι εξεγέρσεις δεν ευνοούν την αποικιοκρατία...
  • Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Μπαχρέιν ενάντια στην μοναρχία και την καταστολή την οποία επέβαλαν τα σαουδαραβικά στρατεύματα τον περασμένο χρόνο. Η εκδήλωση έγινε έξω από την πρωτεύουσα και όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή όπου ήταν το συμβολικό κέντρο των διαδηλώσεων πέρσι, απωθήθηκαν από την αστυνομία.
  • Η διαδήλωση αναφέρθηκε από το BBC και μετά εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα.
  • Στο Μπαχρέιν διασταυρώνεται ένα κίνημα ενάντια στην μοναρχία με ένα κίνημα της σιητικής πλειοψηφίας [στην οποία ανήκει το 70% του πληθυσμού] ενάντια στην απολυταρχική διακυβέρνηση του σουνίτη βασιλιά, ο οποίος κυβερνά με στρατό από μισθοφόρους και στρατεύματα από την Σαουδική Αραβία.
  • Το ότι το Μπαχρέιν είναι και η βάση του αμερικανικού στόλου στην περιοχή δημιουργεί αναπόφευκτα και άλλες περιπλοκές στην διαμάχη.
  • Από την οπτική της Σαουδικής Αραβίας οι κινητοποιήσεις των Σητών στο Μπαχρέιν, εκτός από "πολιτικά επικίνδυνες" - αφού αμφισβητούν την απόλυτη μοναρχία που χαρακτηρίζει όλα τα καθεστώτα των χωρών του κόλπου - θεωρείται και επικίνδυνο προμήνυμα για τους σιητικούς πληθυσμούς στην ίδια την Αραβική Χερσόνησο: ήδη στην βόρεια Υεμένη μεγάλες περιοχές ελέγχονται από ένοπλους Σιήτες των φυλών Χούθι, ενώ από την ίδια την Σαουδική Αραβία διαρρέουν κατά καιρούς πληροφορίες για συγκρούσεις της σιητικής μειοψηφίας, η οποία ζει στην περιοχή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, με κυβερνητικές δυνάμεις.
  • Αυτός είναι και ο πραγματικός εφιάλτης της οικογένειας Σάουντ.Περισσότερα εδώ.
Εναλλακτική πληροφόρηση: Δεύτερη Ανάγνωση defteri.anagnosi@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...