"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

21 Μαρτίου 2012

Ο Κίκης αποχωρεί με πολλαπλές ερμηνείες…


...με προφίλ αριστερού «ευρείας αποδοχής»...
 • Το πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου» τη περασμένη Πέμπτη για αποχώρηση του Κ. Καζαμία λόγω προβλημάτων υγείας προέκυψε εντυπωσιακά απρόσμενα - αν και βολικά- στο πολιτικό σκηνικό.
 • Μετά το πρώτο θεαματικό σοκ, φάνηκε ότι το θέμα ήταν γνωστό στην πολιτική ελίτ, αλλά κοιτάζοντας προς τα πίσω υπήρχε και μια προαναγγελία: Το Δεκέμβρη ο Καζαμίας είχε δηλώσει, με ένα στυλ που φάνηκε τότε μισοσοβαρό -μισοαστείο, ότι ο ίδιος δεν θα ζητούσε περισσότερα από τις συντεχνίες.
 • Αυτό ερμηνεύτηκε, τότε, από την αριστερή και συντεχνιακή κριτική, ως έμμεση αναγνώριση ότι θα υπάρξουν και άλλα πακέτα μέτρων λιτότητας. Είναι βέβαια πιο λογικό να αναφερόταν στην κρίση των τραπεζών, η οποία θα φτάσει φέτος σε δυο σημεία κορύφωσης: τον Ιούνιο όταν θα φανεί αν τα έχουν καταφέρει με την ανακεφαλαιοποίηση τους και στο τέλος του χρόνου όταν θα πρέπει να πληρώσουν το δάνειο των τριών δις, σε τριετή χρεόγραφα, από το Δημόσιο.
 • Τελικά, φαίνεται ότι ο Καζαμίας είχε ήδη προγραμματίσει εγχείριση τον Φεβρουάριο και άρα η πιθανότητα αποχώρησης ήταν από τότε υπαρκτή, ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας.
 • Η απουσία του τον Φεβρουάριο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, και έτσι η εμφάνιση του είχε μια διπλή διάσταση: οι επενδύσεις ως είδος λύσης, και μια έξοδος με ανθρώπινα αίτια, που οδήγησε σε μια θεαματικά καθολική αποδοχή.
 • Η αποχώρηση συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή κίνηση ανακοινώσεων και συναντήσεων σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, με πιο χαρακτηριστική την επίσκεψη του επικεφαλής της Triple Five.
 •  Όλη η πολιτική ηγεσία - ακόμα και ο Ν. Παπαδόπουλος - απέδωσαν τα εύσημα στον Υπουργό και στην προσφορά του, ενώ στον δημόσιο λόγο κυριαρχούσε ακόμα η αύρα των επενδύσεων.
 • Η κίνηση με την εμφάνιση ενός δυτικού επενδυτή εβραϊκής καταγωγής ήταν ιδιαίτερα αφοπλιστική: μέχρι τώρα η κυβέρνηση της αριστεράς είχε υιοθετήσει πετυχημένα την προσέλκυση θεσμικών κεφαλαίων από την «ανατολή» - Ρωσία, Κίνα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Κατάρ. Η εμπλοκή δυτικών επενδυτών και μάλιστα με σχέσεις με το Ισραήλ, αφοπλίζει ουσιαστικά την κριτική ότι η αριστερά κοίταζε μόνο ανατολικά.
 • Σε αυτό το πλαίσιο, η αποχώρηση συνοδεύτηκε από δυο ειδών αφηγήσεις: Από την δεξιά κυκλοφορήσαν φήμες ότι η αποχώρηση του Καζαμία είχε να κάμει και με διαφωνίες με τον Χριστόφια στο θέμα της δημιουργίας καζίνων και στο θέμα της αντικατάστασης του διοικητή της κεντρικής του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος Απριλίου.
 • Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος είχε - και προφανώς έχει - επιφυλάξεις στο θέμα των καζίνων, και μάλλον δεν θα εισηγείτο ο ίδιος ο Κ. Καζαμίας την αντικατάσταση Ορφανίδη - με δεδομένη και την προσωπική σχέση που είχαν- αλλά και τα δυο ζητήματα είναι αμφίβολο αν θα τον έκαναν να παραιτηθεί. Το να υπερασπιστεί λ.χ. κάποιος τον Ορφανίδη είναι από μόνο του δύσκολο μπροστά στις ευθύνες του διοικητή για την κρίση των τραπεζών.
 • Αντίθετα από τα αριστερά, η αποχώρηση ερμηνεύτηκε και σαν κίνηση με ουρά επιστροφής αφού με τέτοια αποχώρηση ο Καζαμίας δημιούργησε ντε φάκτο ένα προφίλ αριστερού «ευρείας αποδοχής».
 • Το άλλο όνομα στο χώρο της αριστεράς το οποίο προβλήθηκε ανάλογα ήταν ο Α. Χρίστου μετά την νίκη του με 58% στις δημοτικές της Λεμεσού - ο Χρίστου, όμως, βρίσκεται ήδη σε ένα θεσμικό ρόλο, ενώ ο Κ.Καζαμίας μπορεί να έχει και την στήριξη παραγόντων με άξονα την οικονομία.
Από τη Δεύτερη Ανάγνωση

24 σχόλια:

 1. Απλα θεματα να παρουσιαζονται με ενα τροπο πολυπλοκο εγιω εν το καταλαβω.

  Η αποχωρηση ερμηνευτηκε απο την αριστερα με ουρα επιστροφης? Ποιος το ερμηνευσε ετσι? Ειπε ο Κυπριαου ετσι κουβεντα οξα ο Κατσουρισης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακόμα λλιον εν να μας πει ότι πάει για πρόεδρος

   Διαγραφή
  2. Θα ήταν μια κίνηση ΜΑΤ υπό τις περιστάσεις...

   Διαγραφή
  3. Σιγα πον'να δεχτεί ο δικωμητης

   Διαγραφή
  4. Ότι βολεύκει το κίμημα θα κάμει ο Δημήτρης, όπως τζιαι ο Καζαμίας, όπως τζιαι το ΑΚΕΛ.
   Για την αριστερά η διζωνική τζιαι η υπεράσπιση όσων στέκουν στο κυπριακό τζιαι εκθέτουν τη τουρκία, είναι το πρωταρχικο ζητούμενο.
   Στα εργασιακά βρίσκει τζιαι κάμνει μέτωπα.

   Το θέμα είναι να τα κάμει τζιαι στο κυπριακό, χωρίς την ανάγκη του πολιτικού συστήματος.

   Αν χάννει ο Χριστόφιας βάση των μετρήσεων του κόμματος, εν θα βάλει με ελαφράν την καρδία. Αν δεν έβρουμε κάποιον της κετροαριστεράς που να έσιει πιο αυξημένες πιθανότητες, θα τον ξαναβάλουμε, εν απλό.

   Αν είσαστε τόσο σίουροι ότι χάννει, τζιαι μάλιστα που τον πρώτο γύρο, πρέπει να παρακαλάτε να ξαναβάλει, έννεν;

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/3/12, 8:50 π.μ.

   Μα παρακαλουμε να ξαναβαλει αφου που πορισματα και δημοσκοπησεις δεν καταλαβετε θα καταλαβετε που εκλογες.

   Διαγραφή
  6. Να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω ότι η υποψηφιότητα Χριστόφια εξαρτάται απο οτιδήποτε άλλο εκτος απο τον ίδιο.

   Διαγραφή
  7. Αν βαλει κινδυνευει να μεινει ο Νικαρος τζιαι ο κεντρωος διχοτομιστης εκτος 2ου γυρου. Τζιαι ετα παλε τα διλημματα του 08 :D

   Διαγραφή
 2. Χαμάλης21/3/12, 11:55 μ.μ.

  Άρεσεν μου πολλά ο πρόεδρος σήμερα παιθκιά. Κάτι πρέπει να επέτυχεν που του έδωσεν αυτοπεποίθησιν τζιαί άνεσιν. Τους δημοσιογράφους έπαιξεν τους μονότερμα! Όπως ακριβώς θα παίξει τζιαί τα αρχιεπισκοπικά ζόμπι άμα έρτει η ώρα τους. Για τον κύριον Χρυσάνθου δεν υπάρχει θέμαν. Τζιείνος ήδη επαίχτηκεν που μόνος του μονότερμα αφού με τες μεταλλάξεις του απώλεσεν τζιαί το τελευταίον ίχνος σοβαροφάνειας. Καθόλου παράξενον να αρκέψει να κατηγορά τον Γριστόφκιαν σε κάποιαν φάσιν ότι . . . . . εδέχτηκεν το σχέδιον Αννάν χα χα χα χα χα . . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν εκατάφερε να απαντήσει κανένας ακόμα...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/12, 8:03 π.μ.

   Εισαστεν φτυμαν κολλημαν οι τασσικοι πριν 4 χρονια.

   Εχασετε καθε επαφην με την πραγατικοτηταν, η ττεννεκα θα ειναι αμιλειληκτη ο χριστοφκιας τζαι η συνοπαρτζια του θα παν να φαν τουτα που εσυναξαν τζαι εσεις θα κατσετε να τρωτε τα σκατα τους τζαι να λαλειτε τι ωραια που τα εμαιρεψαν.

   xwrikos

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/12, 9:08 π.μ.

   Αρεσεν σου πολλα ο προεδρος; Αααχαχαχαχα. Τζιαι τους χοιρους αρεσκει τους πολλα η λασπη τζιαι η βρωμα. Οταν ο πηχης ειναι στο πατο, οτι και να κανει θα σας αρεσει.

   Εχεις δικιο κατι πρεπει να επετυχεν με ετσι 'αυτοπεποιθηση' που ειχεν! Φυσικα οταν συγχυζεις την αυτοαμυνα με αυτοπεποιθηση τοτε κατι δεν παει καλα. Ατε να δουμε αν επετυχεν εστω και κατι τα τελευταια 4 χρονια που εισαστε εξουσια.

   Διαγραφή
  4. Μπορεί να του εβάλαν κανένα βιαγκρα μεσ το νερό του εψές τζε γι'αυτόν έισηεν αυτοπεποίθηση
   :)

   Διαγραφή
  5. Βλέπω εσυγχυστήκετε λλίον ρε φίλοι α;
   Κάτι εν πάει καλά έννεν;

   Διαγραφή
  6. Χαμάλης22/3/12, 1:05 μ.μ.

   Άμα ακούσουν κάποιον να υποστηρίζει Γριστόφκιαν πιάνει τους αμόκ.

   Διαγραφή
  7. Εν αληθκεια εσυγχιστικα, σε πιο πράμα περιμενετε απάντηση; Ποιός υποστήριξε Γριτόφια;

   Διαγραφή
  8. Ανώνυμος22/3/12, 1:32 μ.μ.

   Οι τελευταιοι που σας υποστηριζαν(ΕΔΗ) εδειξαν σας τη πορτα. Για ποιους αλλους μιλατε; Πειτε μας ποιος υποστηριζει τον Χριστοφια; Περιμενουμε εμεις οι συγχυσμενοι να μας διαφωτισετε γιατι μας διαφευγουν εμας τα ονοματα.

   Αν εχει τοση πολλη υποστηριξη απο φαντασματα τοτε σιγουρα θα ειναι ο υποψηφιος του ΑΚΕΛ. Καλη τυχη και μην αρχισετε δικαιολογιες μολις μαθετε οτι δεν θα ξανατολμησει να βαλει υποψηφιοτητα, για οτιδηποτε πλεον. Να τον χαιρεστε και εμεις καλα να παθουμε.

   Διαγραφή
  9. Χαμάλης22/3/12, 1:59 μ.μ.

   Το γέριμον το παλλούτζιην . . . . . . .

   Ουδείς παλλουκομενώτερος του χωρικού!

   Διαγραφή
  10. Μα ρε φίλοι, αφού εν σίουρη αποτυχία,τι τον φοάστε σιόρ;

   Διαγραφή
  11. Ανώνυμος22/3/12, 3:53 μ.μ.

   Ακομα εννα μας πειτε ποιοι υποστηριζουν το Χριστοφια;; Περιμενουμε. Ειπαμεν παστα λογια εισαστεν οι καλυτεροι. Ελπιζω να μην λογαριαζετε την Ερση μεσα σε αυτους που τον υποστηριζουν.

   Διαγραφή
  12. Κανένας εν τον υποστηρίζει ρε, θέλουν ούλλοι τον Αναστασιάδη να πνάσει η κκελλέ τους,με ακούεις.

   Διαγραφή
  13. Ανώνυμος22/3/12, 5:48 μ.μ.

   Εν ειμαι του Αναστασιαδη αλλα για να το λεεις εσυ κατι πρεπει να ξερεις.

   Αλλωστε εσυ πρεπει να χωνευεις τον Αναστασιαδη παραπανω και απο εμενα αφου ψηφισατε και οι δυο σας ΝΑΙ στο Αναν, πολυ πιθανο να τον συμπαθας και παραπανω απο τον Χριστοφια. Δεν αστειευομαι.

   Οσο για υποστηριξη απο ξενους μπαμπουλες και πρασινα αλογα που αμολατε, εν πιανουν τοπο. Κινησεις απελπισιας τις ονομαζουν. Η μονη υποστηριξη που εχει τουτη η κυβερνηση ειναι του αναπνευστηρα.

   Διαγραφή
  14. Λαλείς να χρειαζόμαστε κανένα "γιατρό χωρίς σύνορα";

   Διαγραφή
 3. Χαμάλης22/3/12, 12:25 π.μ.

  Το Γιωρκατζιοπαπαδοπουλέϊκον με λύσσαν θα εναντιωθεί σε υποψήφιον πρόεδρον φιλικά προσκείμενον στον Μάρκον Κυπριανού. Η μόνη τους έγνοια είναι να καταφέρουν να τον βάλουν φυλακήν τζιαί να διαλύσουν το Κυπριανικόν ΔΗΚΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...