"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

25 Μαρτίου 2012

Κάποιος να μας διαφωτίσει σχετικά με τη στάση της ΠΑΣΥΔΥ και άλλων στο θέμα της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης;

Εν της παπαθκιάς;
14/3. Συστηματική και μεθοδική στοχοποίηση τωνδημοσίων υπαλλήλων, από βουλευτές, δημοσιογράφους και εργοδοτικές οργανώσεις,κατήγγειλε από το βήμα του 49ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Γ.Γ της οργάνωσης.
 • «Εκπρόσωποι των εργοδοτικών Οργανώσεων, μερίδα βουλευτών, αλλά και μερίδα δημοσιογράφων συστηματικά και μεθοδευμένα στοχοποιούσαν το δημόσιο τομέα για τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», ανέφερε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής εκστρατείας είναι ότι «σε μεγάλο βαθμό είχε πειστεί η κοινή γνώμη ότι για τα οικονομικά μας προβλήματα ευθύνεται ο δημόσιος τομέας».
 • Το ότι οι μεθοδεύσεις, κατά την έκφρασή του, δεν είναι παρά μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας αποπροσανατολισμού, αποδείχθηκε από την ανώμαλη προσγείωση όλων, μετά τη μονομερή λήψη των μέτρων. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, επικαλούμενος συγκεκριμένα ελλαδικά δημοσιεύματα, κατονόμασε ως αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας τις τράπεζες.
 • Η Νεολαία της ΣΕΚ ζητά να τερματιστεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης του νόμου με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της νεολαίας και να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη μελέτη που να καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της τυχόν επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, αλλά και τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί.
 • Το Τμήμα Νεολαίας της ΣΕΚ επικροτεί την προσπάθεια για ανασύσταση του Φορέα κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, με την αυστηρή προϋπόθεση πως αυτός θα λειτουργήσει μακριά από πολιτικές και άλλες κομματικές σκοπιμότητες.
 • Το Τμήμα Νεολαίας της ΣΕΚ δεσμεύεται, τέλος, να συμμετέχει εποικοδομητικά σε οποιοδήποτε διάλογο αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και είναι έτοιμο να συζητήσει στη βάση της συμφωνημένης αρχής που θα διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της νεολαίας.
 • Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία των δύο κομμάτων ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ να προωθήσουν νομοσχέδιο με στόχο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος χαρακτηρίζεται «από αυταρχισμό, έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και πλήρη περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου».
 • Δυστυχώς, προστίθεται, δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο αυτά κόμματα «επιδεικνύουν αντεργατική στάση και συμπεριφορά, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να στείλουν μηνύματα ότι το πάνω χέρι στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να το έχουν οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους προστάτες».
 • Προειδοποιεί ότι πιθανή επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος «θα αποτελέσει πλήγμα στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και την εργατική ειρήνη στον τόπο μας».
 • Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, με την πρόταση νόμου για επέκταση στο 64ο έτος θα έχουν τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Οι αρνητικές αυτές συνέπειες αποκτούν εκρηκτικό χαρακτήρα από τη στιγμή που επιχειρείται η εφαρμογή του μέτρου αυτού ειδικά και σε μία περίοδο όπου η ανεργία βρίσκεται στο 9,5% και στους νέους στο 20%.
 • Ο Φορέας κατά της επέκτασης του ορίου, που εκπροσωπεί χιλιάδες κόσμου, θεωρεί ότι αντικειμενικά μία πιθανή αύξηση περαιτέρω του ορίου θα έχει τις πιο κάτω συνέπειες:
 1. Θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους και θα καταδικάσει η Βουλή χιλιάδες από αυτούς σε μακροχρόνια ανεργία.
 2. Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση της ανεργίας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις όπως για παράδειγμα η αύξηση της εγκληματικότητας.
 3. Η αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσει σε πίεση των μισθών των υφιστάμενων προς τα κάτω και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αφού η ανεργία θα αξιοποιηθεί πλήρως απο τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα.
 4. Η αύξηση της προσφοράς εργασίας- αύξηση ανεργίας, με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών των νεοεισερχόμενων και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.
 5. Η όποια αύξηση του ορίου θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και σε καμία των περιπτώσεων δε θα βοηθήσει στην διόρθωση τους.
 • Μαζικοί Φορείς: ΠΟΦΕΝ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ
 • Οργανώσεις Νεολαίας: ΕΔΟΝ, ΝΕ.ΔΗ.Κ, ΝΕ.ΟΙ
 • Φοιτητικές Παρατάξεις: Προοδευτική Κ.Φ, ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ Αναγέννηση
 • Συντεχνίες: ΠΕΟ
 • Οι Οργανώσεις: Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών, Σύνδεσμος Συμβασιούχων και Εκτάκτων, Σύνδεσμος Γυμναστών (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων (ΑΚΙΔΑ), Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Αγώνας (Δασκάλων).
 • Ανεξάρτητοι Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Πολίτες.
Κάποιος/ κάποια να μας διαφωτίσει…
 • Ποια είναι η θέση της ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης;
 • Ποια είναι η θέση της ΣΕΚ (όχι της Νεολαίας της);
 • Για ποιο λόγο δεν συμμετέχει η ΔΕΟΚ και η νεολαία της ΕΔΕΚ στον φορέα;
 • Η Νεολαία της ΣΕΚ είδε κομματική εκμετάλλευση στον φορέα, και γι αυτό απέσυρε τη συμμετοχή της;
 • Τελικά οι φήμες που προκάλεσαν την μονοήμερη απεργία της ΠΑΣΥΔΥ μέσα στον Δεκέμβρη, ήταν πιο σοβαρός λόγος από τη ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ εκ μέρους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Κουλία για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης;
 • Στοιχίζει ή δεν στοιχίζει 35 εκατομμύρια για το κράτος η επιμήκυνση του ορίου;
 • Βολεύει ή δεν βολεύει κάποιους στις ψηλές κλίμακες του  δημοσίου, ένας ακόμα χρόνος υπηρεσίας;
 • Γιατί δεν γίνεται ο ανάλογος ντόρος από τα ταξικά blogs, όπως για παράδειγμα με το θέμα των ελεγκτών και τη κατάληξή του;

4 σχόλια:

 1. Εδώ η θέση της ΣΕΚ


  Η ΣΕΚ σ’ αυτά τα ζητήματα δεν είναι δογματική. Απόδειξη τούτου το γεγονός ότι, όταν έπρεπε μπήκε μπροστάρης στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο έτος στο 63ο.

  Ήταν μια απόφαση ορθή που λήφθηκε όμως στα πλαίσια των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, η οποία στην παρούσα φάση μπήκε – λόγω βουλευτικής βιασύνης – στο περιθώριο.

  http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/03/64_25.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι δεξιοι (τα κομματα πλην ΑΚΕΛ) εχουν ως φιλοσοφια την καλοπεραση του εαυτουλη τους τζιαι ας πεθανισκουν οι αλλοι. Γιαυτο τζιαι οι αντιθεσεις των νεολαιων των κομματων με τα κομματα τους. Ποννα μαθει ο κοσμος να θωρειν το καλο του ενος μεστα πλαισιου του καλου για το συνολου τοτε μπορει να προχωρησουμεν ως κοινωνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θωρει*, *πλαισια, *συνολο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι «επιμένουν στην πρόταση τους να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να παραμείνουν στη δημόσια υπηρεσία για ακόμα ένα χρόνο. Επιμένουν σ' αυτή την πρόταση παρόλο που βλάπτει τα ταμεία του κράτους, παρόλο που στρέφεται ενάντια στη νεολαία, παρόλο που στρέφεται ενάντια στην παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας».

  Όπως είπε, «τον μόνο που ωφελεί αυτή η πρόταση είναι το δημόσιο υπάλληλο που κρίνει ότι του συμφέρει να παραμείνει στη θέση του για ακόμη ένα χρόνο. Όλοι οι υπόλοιποι φαντάζομαι δεν έχουν κανένα όφελος απ' αυτή την ιστορία».

  Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση για αποκοπή του 30% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι το 64ο που αντιστοιχεί στην αναλογική σύνταξη που θα ελάμβαναν, είπε ότι «νομίζω ότι είναι δικαίωμα των εισηγητών κάθε εβδομάδα να εμφανίζουν μια τροποποίηση στην αρχική πρόταση».

  «Έάν φτάσουμε στο σημείο με όλες αυτές τις ιδέες αυτοί που θα μείνουν να αμείβονται με πολύ χαμηλά ποσά και υποβάλλω την εξής ερώτηση προς προβληματισμό : Ποίοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν να μείνουν; Ποίος είναι αυτός που μένει εκεί γνωρίζοντας ότι η αμοιβή του θα είναι πολύ χαμηλή και γιατί μένει; »

  http://www.sigmalive.com/news/politics/476319

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...