"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

14 Μαρτίου 2012

Πλατύς: Να εξαγοραστούν ή να συγχωνευθούν οι τράπεζες

Στο Σίγμα...


Και στον Άστρα..."Θηλιά στο λαιμό του κράτους βάζουν οι τράπεζες"
 • Αναμενόμενη και δικαιολογημένη, μετά την ανακοίνωση των ζημιών των κυπριακών τραπεζών, χαρακτήρισε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής την υποβάθμιση της Κύπρου από τον Οίκο Μούντις.
 • Ο κύριος Πλατής εξήγησε στον ΑΣΤΡΑ ότι με βάση τη συνήθη πρακτική, το κράτος θα υποχρεωθεί να στηρίξει τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας του κράτους.
 • Σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιπτώσεις, ωστόσο αν έρθει και τρίτη υποβάθμιση από τον Φιτς, τότε η Κύπρος πιθανό να χάσει την πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας της ΕΚΤ.
 • Ο οικονομολόγος διαφώνησε με την επίρριψη ευθυνών στην κυβέρνηση από κάποιους πολιτικούς, τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα στις τράπεζες.
 • Τόνισε παράλληλα ότι οι τράπεζες πρέπει να πειθαναγκαστούν να κάνουν συγχωνεύσεις ή να εξαγοραστούν από μεγάλους ξένους ομίλους και όχι να κληθούν οι Κύπριοι μικροεπενδυτές να καλύψουν τη ζημιά, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα που δημιούργησαν οι τράπεζες είναι γύρω στο 20-25% του ΑΕΠ της Κύπρου.
 • Από την πλευρά του ο καθηγητής και αναλυτής Σωτήρης Κάττος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική κρίση.
 • Εξήγησε ότι το κράτος πιθανό να υποχρεωθεί να βρει 1 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, κάτι που θα σημαίνει αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, με αποτέλεσμα να βρεθεί η κυπριακή οικονομία σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης.
 • Ο κύριος Κάττος άσκησε δριμεία κριτική στις τράπεζες ότι δεν αναλαμβάνουν καν τις ευθύνες τους για την έκθεση τους, όχι μόνο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά και στα ιδιωτικά δάνεια στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 24 με 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 • Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συζητείται κούρεμα και των δανείων των νοικοκυριών.
 • Στην Κύπρο, είπε, υπάρχει τραπεζική ηγεμονία την οποία κάποιες πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν να στηρίζουν.
Και να υπενθυμίσουμε τα "απαγορευμένα ερωτήματα"
 • Πως άραγε θα επιστρέψουν στο τέλος Νοέμβρη τα τρία δις οι τράπεζες στο κράτος; Αυτά δηλαδή που πήρε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ με 2% το 2009 και τα έδωσε στις τράπεζες για να ρίξουν τα επιτόκια και να τα δώσουν στη κυπριακή ανάπτυξη... αλλά τα έβαλαν στα ελληνικά ομόλογα; 
 • Τι θα γίνει αν δεν καταφέρουν να βρουν επενδυτές για να καλύψουν την ήδη τεράστια τρύπα που έχουν δημιουργήσει, βάζοντας τη κυπριακή οικονομία στη καρμανιόλα;
 • Πότε θα απολογηθούν όσοι καταλόγιζαν ευθύνες στη κυβέρνηση για τις υποβαθμίσεις;
 • Και... τι γιαούρτια προτιμά ο Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος με την ανακοίνωση χθες της έκθεσης των μούντις, θεώρησε πως δικαιώθηκε αφού ζητούσε και άλλες περικοπές εξόδων;

53 σχόλια:

 1. 22 Γενάρη Ο Ομήρου ψάχνει άνθρωπο φορέα:
  http://newgreekcypriot.blogspot.com/2012/01/blog-post_22.html

  Η επιβεβαίωση...
  http://www.sigmalive.com/news/politics/472829

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε ρε πλάκες...
   Ο Πιτσιλλίνδην στηρίζει Αναστασιάδη!
   http://www.sigmalive.com/news/politics/472983

   Άτε να αρκέψουν ούλλοι τωρά να μας λαλούν με ποιον είναι...

   Διαγραφή
 2. Ποσο διαφορετικη θα ηταν η κατασταση αν οι τραπεζες εδανειζαν τα λεφτα (με υποφερτα επιτοκια) στο εσωτερικο?

  Ετσι ενι ομως, αμμα τζιοιμαται ο κοσμος τζιαι τρωει εθνικισμο τζιαι αποβλακωση μερα νυχτα που τα καναλια τζιαι τες φυλλαδες τους τζιαι βαλλει τους δικηγορους τους μεστην βουλη, τουτα εννα εχουμεν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για τες προειδοποιήσεις Ορφανίδη που το 2010 πες μας κάτι Στέλιο. Οξά μόνον τα στραβά;

  Όσο για τη Θεοχάρους, εννά σου επαναλάβω ότι είχα σχολιάσει τζιαι στο άλλο σου post: εν έσιει υπόθεσην, εντός τζιαι εκτός συναγερμού (παρά το κιλίκκιν του Νίκαρου ή μάλλον, τζιαι χάρη στο κιλίκκιν του). Για να μεν αναφέρω το κιλίκκιν άλλων (αρμενικής καταγωγής).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα για ποιες προειδοποιήσεις τζιαι προς ποιους φίλε μιλάς;

   Η θεοχάρους εν έσιει υπόθεση, να το δεκτώ. Απλά επισημένω ότι το πλάνο της "κατεβαίνω στον συναγερμό ως υποψήφια, κάμνω διακριτές τες διαφορές, πάω ύστερα στο αρχιεπισκοπικό στρατόπεδο με όσους καταφέρω" το είχαμε προβλέψει...

   Διαγραφή
  2. Φίλε είσιετε εξώφυλλον ότι επροέτρπεν για επενδύσεις με συνομοσιολογικόν ύφος τζιαι με ίδιον δικόν του (τζιαι άλλων "ιδιωτών") όφελος. Στον ΠΟΛΙΤΗ εχτές αναφέρεται ότι ο άθρωπος επροειδοποίησεν (τεκμηριωμένα) τες τράπεζες για τες συγκεκριμένες επιλογές τους τζιαι τους κινδύνους έκθεσης σε επισφαλή ομόλογα. Αποφεύγετε επίσης να δείξετε ότι θεσμικά ΔΕΝ έσιει κανένα δικαίωμα να υποχρεώσει τες τράπεζες σε οτιδήποτε. Ως τζιαι ο Σαρρής υπονόησεν εχτές ότι έπρεπεν να υπερβεί τες αρμοδιότητες του τζιαι να τους επιβάλει να κάμουν κινήσεις απεμπλοκής.
   Μεν γίνεστε μονόπλευροι...

   Διαγραφή
  3. Ε, αφού επροειδοποιούσε, ίντα εβρέθηκε με ελληνικά ομόλογα στα χέρια του, τζιαι ιταλικά.
   Στέκει καταγγελία από ΠΑΣΕΧΑ που δεν απαντήθηκε.

   Διαγραφή
 4. Επίσης, αγαπητέ zep, εν εύκολον να αφορίζεις (όπως ο Ευαγόρου ας πούμεν που φκάλλει δημοσίως ποσρίσματα ότι "οι άλλοι παρακαλούν να μεν γίνουν συμφωνίες επενδύσεων"). Οι κυπριακές τράπεζες έχουν παρουσίαν, παραρτήματα τζιαι θυγατρικές σε ούλλα τα Βαλκάνια. Νάμπου ήθελες δηλαδή, να μεν δανείζουν τζιεικάτω; Αλλά έτσι παράγοντες επιλογών εν ψιλά γράμματα όταν θέλεις να πασάρεις τες ευθύνες (αποκλειστικά) αλλού για τες δικές σου (της κυβέρνησης) αποτυχίες στην οικονομικήν πολιτικήν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Disclaimer: δεν είμαι ειδικός, ότι γράφω εσκέφτηκα τα μόνος μου. Δηλώνω επίσης ότι δεν είχα καμιάν επικοινωνία με τους κκ Αβερωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο.


  Το γιατί εδωσαν/δανείσαν τα 3 δις στις τράπεζες εγώ δεν το εκατάλαβα: α)αν τους τα εδάνείσαν για να τα δανείσουν στην αγορά, πως θα τα επεστρέφαν αν τα εδανείζαν παρακάτω; β) οι τράπεζες δεν δανείζουν απλως τζε μόνον επειδή έχουν λεφτά διαθέσιμα, δανείζουν τα με την προυπόθεση ότι θα τα πιάσουν πίσω με τόκο/κερδος άρα ο υπψήφιος δανειζόμενος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα αποπληρωμής. Πόσοι τέθκιοι υπήρχαν τη τελευταία 5ετία; Σε ποιούς τομείς θα μπορούσαν να δανειστούν και να εξοφληθούν 3 δις σε 5 χρόνια; Άρα οι τράπεζες εβρεθήκαν με 3 δις που δεν εξέραν τι να τα κάμουν και προφανώς επενδύσαν τα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Για μένα, το μισό τουλάχιστον λάθος το εκάμαν τζεινοι που εδώσαν τα 3 δις στις τράπεζες.

  Β. Τα προβλήματα των τραπεζών δεν πρέπει να επισκιάζουν τα προβλήματα της κυβέρνησης που επρουπήρχαν του προβλήματος των τραπεζών. Τα 5 δις των Ρώσσων όπου νάναι λήφκουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απάντα στον osr κουμπάρε μπανανιστανέ, στο blog σου...
   http://bananistanikachronika.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

   Διαγραφή
  2. Ε, τωρά που απάντησες, να σου απαντήσω τζιαι γω.
   Το πλάνο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών ήταν ευρωπαϊκή κίνηση/ σκέψη.

   Διαγραφή
  3. Ήταν υποχρεωτικό; Τι οροι εμπηκαν; Σε ποιούς τομείς θα μπορούσαν να δανειστούν και να εξοφληθούν 3 δις σε 5 χρόνια;

   Διαγραφή
  4. Η σκεψη ηταν πως θα επαιρναν οι τραπεζες αυτα τα ειδικα χρεογραφα και θα τα χρησιμοποιουσαν ως εξασφαλιση στην ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα για να αντλησουν φθηνη ρευστοτητα. Η λογικη πισω απο αυτην την προταση ηταν πως αν οι τραπεζες ειχαν φθηνη ρευστοτητα θα μπορουσαν να δανειζουν περισσοτερα στην αγορα, αλλα και να μειωσουν τα επιτοκια τους, αφου το κοστος του χρηματος για τις ιδιες θα μειονοταν. Αυτη ηταν μια απο τις μεγαλυτερες αντιπαραθεσεις του 2009. Η ιδεα ηταν της Κεντρικης Τραπεζας, η οποια θεωρουσε πολυ ελκυστικο το ενδεχομενο να μπορουν οι τραπεζες να αντλησουν ρευστοτητα..με επιτοκιο 1% και 2% αντι 4% που εδιναν στους καταθετες.
   Η ολη προταση προεβλεπε πως οι τραπεζες θα προσφεραν στην κυβερνηση ικανοποιητικες εξασφαλισεις μεσω εκχωρησεων στοιχειων του ενεργητικου τους και κυριως στεγαστικων δανειων..." [σελ.100 από το βιβλίο του Σταυράκη]

   Αν ανατρέξεις στην δημοσιογραφία της εποχής θα δεις πολλές πιέσεις από τη Βουλή και τα ΜΜΕ για να υλοποιηθεί το πλάνο.

   Διαγραφή
  5. Προφανώς κάπου επήεν λάθος

   Διαγραφή
  6. Προφανώς κάποιοι εκερδοσκοπήσαν

   Διαγραφή
  7. Ή μάλλον επροσπαθήσαν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του δημοσίου, τζιαι τελικά εβάλαν μας ούλλους στην μέγγενη.
   Τζιαι μάλιστα κάποιοι επροσπαθήσαν να τους καλύψουν, να αποπροσανατολίσουν τζιαι να οδηγήσουν τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης με τούντο "τυχαίο" γεγονός...

   Διαγραφή
 6. Αγαπητε Γουφι αλοπως περιπαιζεις με. Τζινα που επιαν που την κυβερνηση να μεν τα επενεδυσουν στα ελληνικα ομολογα λαλουμε, τζιαι να δανεισουν (φτηνα) τον μικρομεσαιο. Διαφωνεις? Σωστα εκαμαν?

  Να μας εξηγησεις τζιαι την αποτυχια της οικονομικης πολιτικης? συγκεκριμενα τι εθελες να καμει η κυβερνηση τζιαι δεν εκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής φίλε μεταφράζεται σε αριθμούς: ελλείμματα, πληθωρισμός, ανεργία, ελκυστικότητα οικονομίας κλπ πριν τζιαι μετά την ανάληψην της εξουσίας που την κυβέρνηση. Εν είμαι ειδικός για να μπορώ να πω τι έπρεπεν (ή τι θα ήθελα) να κάμει η κυβέρνηση αλλά χρονικά εν εμφανές ότι εκινήθηκεν πολλά-πολλά αργά, τουλάχιστον στα μέτρα για μείωση του κόστους του κράτους. Τζιαι φυσικά ο λόγος ήταν το "πολιτικόν κόστος". Θθυμίζω σου τες δηλώσεις ότι "εν θα μας επηρεάσει η κρίση" του 2009 οι οποίες τωρά εμετατραπήκαν σε "εν η κρίση που φταίει για ούλλα". Σίουρα εν "άτυχη" η διακυβέρνηση που τούτην την άποψην αλλά τζιαι η "τύχη" τελικά έσιει παραμέτρους διαχείρισης. Εκτός τζιαι αν θέλουμεν μόνον τα προνόμια τζιαι οϊ τες ευθύνες της εξουσίας.
   Το ίδιο τζιαι στο κυπριακόν. Στοιχειωδώς αντικειμενικά να το δεις, ο πρόεδρος΄εν εθεωρούσεν το χρόνον σημαντικόν ("όχι "ασφυκτικά" χρονοδιαγράμματα") παράγονταν. Ε, φίλε μου, εν ο ΠΙΟ σημαντικός...

   Διαγραφή
  2. Για τα οικονομικα ενθα απαντησω, νιωθω οτι εννα παει χαμενος ο κοπος μου :D

   Ο Χριστοφιας ενειπεν οτι εν θεωρει τον χρονο σημαντικο παραγοντα, τουτο εν δικο σου συμπερασμα (που εφκαλες με μια περιεργη λογικη). Ασφυκτικο χρονοδιαγραμμα τζιαι συνταγες τυπου 2004 εννα καταληξουν σε οριστικη διχοτομηση γιατι δεν θα το ψηφισει ο λαος το σχεδιο που θα φερει τετοια διαδικασια. Τουτο θελετε ποτζιει στον (1/3) συναγερμο?

   Διαγραφή
  3. "...να δανεισουν (φτηνα) τον μικρομεσαιο..."

   οι τράπεζες δεν δανείζουν απλως τζε μόνον επειδή έχουν λεφτά διαθέσιμα, δανείζουν τα με την προυπόθεση ότι θα τα πιάσουν πίσω με τόκο/κερδος άρα ο υπψήφιος δανειζόμενος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα αποπληρωμής. Πόσοι τέθκιοι υπήρχαν τη τελευταία 5ετία; Σε ποιούς τομείς θα μπορούσαν να δανειστούν και να εξοφληθούν 3 δις σε 5 χρόνια; Άρα οι τράπεζες εβρεθήκαν με 3 δις που δεν εξέραν τι να τα κάμουν και προφανώς επενδύσαν τα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Για μένα, το μισό τουλάχιστον λάθος το εκάμαν τζεινοι που εδώσαν τα 3 δις στις τράπεζες.

   Διαγραφή
  4. "Ασφυκτικο χρονοδιαγραμμα τζιαι συνταγες τυπου 2004 εννα καταληξουν σε οριστικη διχοτομηση". Πρώτα φίλε διατείνεσαι ότι "εν δικό μου συμπέρασμα" κάτι τζιαι μετά ότι η λογική μου εν "περίεργη". Τζιαι μετά σύρνεις μου έναν ποιηματάκιν του προέδρου τζιαι της ηγεσίας γεννικόττερα για να δικαιολογήσουν την εμφανέστατην κωλυσιεργείαν τους να λύσουν το κυπριακόν σε μιαν που τες πιο ευνοϊκές χρονικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά τζιαι άλλωσπως συγκυρίες (2008) που επαρουσιαστήκαν στην ιστορίαν του. Τούτον τζιαι αν είναι "περίεργη λογική" ή μάλλον έθθα το έλεα λογικήν αλλά δογματισμόν.
   Εσύ φίλε μου κάμνεις τίποτε (μα οτιδήποτε) χωρίς καθορισμόν της παραμέτρου "χρόνος"; Ο πρόεδρος ΤΖΙΑΙ απέκλεισεν την λεκτικά (όχι "ασφυκτικά" χρονοδιαγράμματα - λες τζιαι 4 χρόνια προκαλούν χρονικήν ασφυξίαν) τζιαι ΚΥΡΙΩΣ με τες ενέργειες του κατά την περίοδον που εσυζήταν με τον Ταλάτ. Ε ,α μα ήταν να χάσει χρόνια θητείας για τη λύση του κυπριακού; Ακατάγνωτα...

   Διαγραφή
  5. Πεμου να ξερω αν θα μιλω με σοβαρο ανθρωπο ή αν θα με περιπαιζεις να παραιτησω να ασχολουμαι.

   Το Κυπριακο με χρονοδιαγραμματα εν λυεται. Θα λυθει μονο αν γινει διαλλακτικη η αλλη πλευρα. Τελεια.

   Διαγραφή
  6. Δικό σου θέμα αγαπητέ αν θα ασχολείσαι ή οϊ τζιαι σίουρα οϊ δικό μου να σου τεκμηριώσω αν είμαι "σοβαρός" ή οϊ. Μπορεί νομίζω κάποιος να διαφωνεί μαζί σου τζιαι να παραμένει σοβαρός. Εκτός τζιαι αν διαφωνούμεν τζιαι σε τούτον.
   Ο παράγοντας "χρόνος" εν κεφαλαιώδης. Ειδικά σε έναν πρόβλημαν που χρονολογείται ήδη που το 1958. Ειδικά όταν οι κύριοι παθόντες της εισβολής πεθανίσκουν που γηραθκιά τζιαι η νεολαία γίνεται έρμαιον του κάθε πατριδοκάπηλου με τροπάρια περί "χαμένων πατρίδων" τζιαι "ενόπλων αγώνων".
   Ο τωρινός πρόεδρος εκλέγηκεν έχοντας τεκμήριον την επαναπροσεγγιστικήν του πολιτικήν, απέναντι του έναν ομοϊδεάτην του, στήριξην (τουλάχιστον στο κυπριακόν) για πάνω που ένα χρόνο που τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τζιαι συγκλίσεις σε σημαντικά θέματα (διακυβέρνηση) που επιτρέπαν μεγάλα βήματα προς κλείσιμο. Ο δε Ταλάτ ήταν όντως διαφορετικός που τους προκατόχους του, σε βαθμόν που εκατάντησεν μη εκλέξιμος. Τζιαι λαλούν του προέδρου, να προχωρήσουμεν πριν τες εκλογές γιατί εννά μας έρτει ο Έρογλου που εν απορριπτικός. Ο δικός μας όμως, σε "φάσην εξάντλησης πενταετίας" ως τζιαι την ΚΥΠ έβαλεν την να υποκλέψει τα email των ΗΕ για να διαβάλει το Ντάουνερ τζιαι υιοθέτησεν που τότε το ποιηματάκιν Τάσσου τζιαι απορριπτικών (που προφανώς ενστερνίζεσαι τζιαι συ αν τζιαι επανεενωτικός) δηλαδή "όχι χρονοδιαγράμματα τζιαι επιδιαιτησίες".
   Μπορεί οι τούρτζιοι να εν "αδιάλλακτοι" αλλά ένας που λλόου τους είπεν την πιο σωστήν κουβένταν: "αν θέλουν οι ηγέτες το κυπριακόν λύεται σε ώρες". Αν μεν θέλουν όμως (εκατέρωθεν) . πέντε χρόνια κοσιηνίζουν. Τζιαι άλλα πέντε, τζιαι άλλα πέντε κλπ.
   Μακάρι να με διαψεύσει φυσικά ο σύντροφος. Έσιει΄τζι'άλλη ευκαιρίαν ακόμα ως το τέλος του μήνα.

   Διαγραφή
  7. Φίλε μου καλέ,
   αν η αριστερά στη κύπρο, που το 45 λοάρκασε, τούτο ούλλο το δηλητήριο, τον αποκλεισμό, την λάσπη τζιαι την περιρρέουσα που έφαεν, την επετασχημάτιζεν σε συμπεριφοράν όπως του Δρουσιώτη... επειδή ακριβώς έφαεν τζιαι τούτος μιαν φορά στη ζωή του τον πάτσο του βαθέως κράτους το 2004... εν θα μείνισκεν πέτρα πας σε πέτρα μες τούντον τόπο.

   Δαμέ μιλούμεν για περιρρέουσαν εφτά δεκαετιών, τζιαι τούτος ενόμησε πως ο κόσμος ετέλειωσεν το 2004. Όπως τζιαι άλλοι.

   Ένιγουέι, ετέλειωσες την σκοτεινή όψη;

   Διαγραφή
  8. Στέλιο να δεχτώ ότι ο Δρουσιώτης διακατέχεται που "εκδικητικήν μανίαν" κατά του Χριστόφια. Τζιαι ότι κάμνει συχνά λάθη στες εκτιμήσεις του. Εθκιάβασες όμως εσύ απάντησην κάπου για τούτον δαμέ;:

   http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4525&-V=analysis

   Αν ναι, θα με υποχρεώσεις να μου την υποδείξεις προς ενημέρωση μου. Θενκς ιν ατβανς.

   Εθκιάβασα τη σκοτεινήν όψην τζιαι τωρά κλείω τα "δρουσιώτικα" με το ΕΟΚΑ Β' και Σια. Έχω πολλά να θκιαβάσω τα γέρημα, συμπεριλαμβανομένου τζιαι του πονληματος δεκαετίας του Γλαύκου. Ευτυχώς επόλλυνεν ο χρόνος μου τελευταίως, ελπίζω νε μεν καταντώ πολλά κουραστικός...

   Διαγραφή
  9. Καλά ρε φίλε, υπονοεί ο Δρουσιώτης ότι εν με παραγγελία του προεδρικού που έγιναν οι υποκλοπες τζιαι ότι το προεδρικό έσιει πάρε δώσε με τον φιλελεύθερο τζιαι την "σημαδεμένη τράπουλα" τα γέριμα;
   Στέκει τούτο στην λογική;

   Διαγραφή
  10. Τουτος ο Δρουσιωτης εν σοβαρος ανθρωπος να τον λαμβανουμε σοβαρα υποψη?

   Εκαταντησε ο καθε παραμυθας να γινεται δημοσιογραφος.

   Τσουρουλληδες τζιαι Δρουσιωτηδες ενεκατσιασαμεν τους. Λυπηθειτε μας

   Διαγραφή
  11. Αν διαβάσεις τη βιβλιογραφία του Δρουσιώτη ζεπ, εν θα μιλάς έτσι.
   Εν στενάχωρο που επήρεν έτσι γραμμή αλλά να μεν μηδενίζουμε τη προσφορά του στο θέμα της αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου της εθναρχίας-εόκα.

   Διαγραφή
  12. Εδκιαβασα τον το καλοτζιαιρι. Αξιολογος ανθρωπος

   Διαγραφή
  13. Στέλιο για το θέμαν των "διαρροών". Ο Δρουσιώτης ΔΕΝ διατείνεται περί πάρε-δώσε του προέδρου με κανέναν. Διατείνεται ότι εν όψει εξελίξεων σε χρόνον που ο ίδιος εθεωρούσεν πρώιμον (διότι είσιεν κάμποσην θητείαν ακόμα) επροσπάθησεν με διάφορους τρόπους να καθυστερήσει τη διαδικασία. Ένας που τούτους ήταν η παρουσίαση του εαυτού του ως να αντιστέκεται στες "μεθοδεύσεις" των ΗΕ τζιαι του Ντάουνερ. Στην ιστορία των εγγράφων (που ο Δρουσιώτης θεωρεί "εντός των πλαισίων της διπλωματικής πρακτικής") ο Χριστόφιας παρουσιάζεται οϊ να έσιει πάρε δώσε αλλά να "χρησιμοποιεί" τον απορριπτικόν τύπον. Η ιστορία της "σημαδεμένης τράπουλας" ήρτεν μπούμεραγκ τζιαι έδωσεν τροφήν σε τύπους όπως ο Λάζαρος Μαύρος, ο Ιγνατίου τζιαι σία να κάμνουν θεωρίες συνομωσίας εναντίον των ΗΕ τζιαι του αντιπροσπώπου τους.
   Αν στέκουν τούτα ούλλα στη λογική; Ποια λογική; Επήαν ή όϊ τέσσερα χρόνια για κάτι που είμαι σίουρος ότι εγώ τζιαι συ συμφωνούμεν ότι λύεται σε ώρες τζια μέρες;

   Διαγραφή
 7. Γούφι, η κύπρος δεν ασκεί ανεξάρτητη από την Ε.Ε οικονομική πολιτική.

  Η Ε.Ε εννεν μια ένωση "ειρήνης, παρτυς,ταξιθκιών, τζαι του γιουρονιους" είναι μια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ένωση.

  Είναι εξω από κάθε λογική, ο κόσμος, ο ντουνιάς :) να σούζεται συνθέμελα - ως τζαι οι ΗΠΑ σουζουνται - που την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ κατάσταση της οικονομίας, τζαι εμείς να μεν θωρούμεν την αλληλοσύνδεση.

  ΚΑΜΜΙΑ Κυπριακή Κυβέρνηση ΔΕΝ μπορεί να ασκήσει πλεον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ οικονομική πολιτική!

  Αν λοιπόν μας νοιάζει η ανεργία,ο πληθωρισμός κ.λ.π θα πρεπει να δουμε τες συνολικές λύσεις εντός της Ευρώπης. Δηλαδή ποια είναι τα προγραμματα των διαφόρων πολιτικών τασεων στην ευρώπη.

  αν π.χ στην ευρωπη εχουν πλειοψηφία οι νεοφιλελευθεροι τζαι τον Τσε τον ίδιο να είχαμε προεδρο θα ακολουθήσουμεν τες αποφάσεις της πλειοψηφίας που είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ.

  αν πάλε αύριο, η πλειοψηφία εν η αριστερα στη ευρώπη η προεδρίνα Θεοχάρενα π.χ ( ο θεός να μεν μας το δείξει..) πάλε εν να εν δεσμευμένη που τες αποφάσεις της πλειοψηφίας..

  έτο είμαστε λλιον λιμπουροι...να δουμεν τα ευρυτερα μας συμφεροντα σαν λαός που ανήκει σε μια μεγάλη "οικογένεια" με ληστρικές διαθέσεις...

  ο Χριστοφκιας ήταν πολλα πιο κοντα σε δεξιές επιλογές από όσο θα ήθελαν κάποιοι αριστεροι...μεν παραπονιεστε τζαι πουπάνω..:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σκέφτου για παράδειγμα πως μες το Γερμανικό Κοινοβούλιο - η αριστερα με τους νεοφιλελευθερους εψιλοσύρναν καρέκλες για το ελληνικό χρέος.

  Όταν μιλούμε για γερμανική αριστερα, εννοούμε κάτι μεταξύ Συνασπισμού τζαι Δημοκρατικής Αριστερας καμμια σχεση δηλαδη με κομμουνιστες, έτο εν σοσιαλδημοκρατες τα πλασματα...τζαι όμως δεν εψηφίσαν το δάνειο προς την ελλάδα γιατί θεωρουν το κλεψιαν προς τον ελληνικό λαό, να δανειζεται για να πληρωνει τόκους τζαι να σωζουνται οι τραπεζες ενω οι ίδιοι ψοφουν που την πείνα...

  ο Χριστόφιας τι τόσον ακραιο αριστερό έκαμε δηλαδη για να λαλει η δεξιά για "κολλημενη στο παρελθον αντίληψη της οικονομίας;"..

  έτο τζαι τες τραπεζες εταίσαμεν τες, τζαι τα μέτρα του δησυ-δηκο επερασαμεν τα, τζαι ότι πουν οι νεοφιλελευθεροι κουτσα στραβά τανουμεν τους...

  εν τζαι εν σωστό να μεν θωρουμεν τα συμφωνηθεντα της κυπριακής κυβερνησης με την ευρώπη, τζαι απλά να πουλουμεν προπαγανδα για "την κομμουνιστική κυβέρνηση".

  εγω θεωρω πως η μετριοπαθής δεξιά εν εσιει καλυτερη επιλογή που την αριστερα για την οικονομία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως τα παρουσιάζει το ΒΗΜΑ δαμέ:

   http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=447899

   , η Ισλανδία έκαμεν κάποια καλά πράματα. Άρεσε μου ειδικά το "όταν τα νοικοκυριά δεν είναι πια σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους οι τράπεζες πρέπει να το αποδεχτούν, όποια κι αν είναι τα συμφέροντά τους". Εν αμφιβάλλω επίσης αγαπητή Dis oτι οι πολιτικοί στην Κύπρο στα οικονομικά θέματα λειτουργούν πρώτιστα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων (της τοπικής "ηγεμονίας" τραπεζών). Ούτε ότι η αριστερά έννεν τόσον ένοχη όσον η δεξιά για το "κατεστημένον".
   Αν προσέξεις, εδήλωσα άγνοια ως προς το αν η κυβέρνηση έκαμεν ή οϊ κινήσεις αντίθετες με την ιδεολογίαν της τζιαι δέχουμαι ότι οι εξωγενείς παράγοντες εν "κατακλυσμιαίοι". Εμέναν η αίσθηση μου ήταν η "κακή χρήση" του χρόνου. Όπως τζιαι στο κυπριακό.

   Δες επίσης αυτό το άρθρο:

   http://www.protothema.gr/world/article/?aid=181516

   Άλλαξε το "Γκέιρ Χάαρντε" με το "Χριστόφιας" τζιαι το "σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση" με το "κατεστημένον της δεξιάς στην Κύπρον". Παγκόσμια ή οϊ, συστημική ή οϊ ή ηγείσαι ή πάεις σπίτι σου. Ενίοτε τζιαι σε σιειρόττερα μέρη...
   Πάντως εμέναν εν με χαλά καθόλου η προοπτική ισχυρής κεντροαριστεράς στην Κύπρο. Κατά τα φαινόμενα, κατα τζιει τείνω εσχάτως...

   Διαγραφή
  2. Γουφι μου, το άρθρο που το Βήμα(που εν θκιαβαζω, γιατί για τους ελληνες ουλλον ψεφκιές λαλει) γραφει πως

   Ο βασικός πολιτικός υπεύθυνος της χρεοκοπίας, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε (φωτογραφία) κάθεται από την περασμένη Δευτέρα στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου της χώρας, του Landsdómur, κατηγορούμενος για εγκληματική αμέλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

   παραπεμπει μας, μαλλον στον Ορφανίδη της κεντρικής τραπεζας, τον Νικολάκη τζαι τον Αβέρωφ,δεν καταλαβαινω τη σύνδεση με την κυβέρνηση.

   η καθυστερηση για την οποια κατηγορείται η κυβερνηση του ακελ ηταν η καθυστερηση για να ακολουθήσει τες τακτικές του πιο πάνω "κεντροδεξιου" κυρίου, δηλαδή, να ξελασπωσει το διεθνές κεφάλαιο/τραπεζες μέσω των ταμείων του δημοσίου, κατι για το οποιο ο Χααρντε τωρα δικαζεται.

   αν θκιαβασεις καλα το άρθρο λεει πως μιαν ανασα επήραν όταν εκαμαν "σταση πληρωμών" σε χρεη που δεν αφορούσαν πολιτες της χώρας τους, δηλαδή εκαμαν κάποιου είδους ατυπης "εθνικοποίησης" του χρεους τους.

   πε του Νικου τζαι του Νικολακη για εθνικοποιηση χρεους ή ποσο μαλλον για κρατικοποίηση των τραπεζων...(κατι που ήδη εν βασικό πολιτικό αίτημα της αριστερας πανευρωπαϊκά. το ακελ εν εμιλησεν όμως για καμιά κρατικοποίηση, όχι επισημα. αν μιλήσει ποσα παμεν στοιχημα πως θα ακουσουμε για "σταλινικό" κόμμα;)

   Διαγραφή
  3. Dis θα μας επαρέπεμπεν τζιαμέ που λες (Ορφανίδης τζιαί σία) αν εδικάζουνταν οι ομόλογοι τους στην Ισλανδία. Δικάζεται όμως ο ομόλογος του προέδρου. Ο οποίος αντιστοίχως θωρεί "άδικην δίωξην" που την "κεντροαριστεράν". Σόρρυ αλλά αθθυμίζει μου πολλά τα δικά μας αντίστοιχα "τροπάρια" του προέδρου.
   Έβαλα τζιαι τα θκιό άρθρα υποστηρίζοντας οϊ τες θέσεις των δεξιών δακάτω αλλά το ότι έννεν ίδιον ηγεσίας να ρίχνει τες ευθύνες της συνέχεια αλλού, είτε σε εξωγενείς παράγοντες είτε στην αντιπολίτευση.
   Πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη ότι για θκιό χρόνια ο κόσμος τζιεικάτω υπέφερεν λόγω των συγκεκριμένων επιλογών. Δικαιώνεται που το αποτέλεσμαν μεν αλλά αν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος φαντάζουμαι εν προτιμότερος. Αλλά με τες κκελλάες που κουβαλούμεν δακάτω, ο "μέσος δρόμος" σπάνια εν η επιλογή...

   Διαγραφή
  4. α σόρυ, επειδή ειπες εκαθυστερησεν (που εν το τροπαρι Νικολακη - Αβέρωφ) εν τζαι εκαταλαβα ότι εν που αριστερα που καμνεις κριτική.

   ενόμιζα πως εννοας πως εκαθυστερησεν για τες περικοπες στο δημόσιο, τες απαγορευσεις απεργιών, τα δανεια στες τραπεζες, τα κομμενα κοινωνικά επιδόματα, τζαι τουτα ουλλα που οι νεοφιλελευθεροι εθελαν τα σε ενα μήνα ετοιμα.

   ε, σε ήντα πραμα εκαθυστερησεν καλό; να τους καμει ποξιλλικιν;

   Διαγραφή
  5. Χο-χο, είσαι πειραχτήρι κα Dis!
   Ναι, ναι "εν που αριστερά"! Άσιημον πράμαν το υποσυνείδητον.

   Βασικά επαναλαμβάνω: η κριτική μου αφόρά στη "διαχείριση χρόνου" τζιαι τους λαϊκισμούς του υπουργού του αλλά τζιαι του ιδίου ("έθθα μας πειράξει η κρίση"). Το τι μέτρα θα έπαιρνεν έννεν ο τομέας μου, ζαττίν στο ΜΒΑ ήταν που τα λλία μάθήματα η μακροοικονομία που απλά έρεξα το...

   Διαγραφή
 9. DIS,

  Με το συμπάθκειον τζιαι μ’ όλο το σεβασμό και την αγάπη που σου έχω [τζιαι ξέρεις το!], αλλά έχω την αίσθηση ότι [με τις δύο τελευταίες εδώ παρεμβάσεις σου] αυτοαναιρείσαι, yoksa κάμνω λάθος;

  ***********************
  Λαλεί μας ο Woofis: «Μπορεί οι τούρτζιοι να εν "αδιάλλακτοι" αλλά ένας που λλόου τους είπεν την πιο σωστήν κουβένταν: "αν θέλουν οι ηγέτες το κυπριακόν λύεται σε ώρες"» --- Γιατί εν αφήκαν τον Ταλάτ να το λύσει; Εν νεν ο ίδιος ο Ταλάτ που ελάλεν ότι η Τουρκία έκαμνε παρεμβάσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανευ,

   στην κύπρο, η γνωμη μου είναι, πως δεν υπαρχει ιδιαιτερα τουτον που λεμε πολιτική σκέψη. Ο παραπανω κόσμος κινείται με βάση καποια σχήματα που εσιει για την πολιτική, τζαι τουτον αποτελεί ενα που τους λόγους, που οι κύπριοι εν τόσο επιρρεπεις στα συναισθηματα τους παρα στη λογική τους.

   όι μονο στην κύπρο...μαλλον εν παντου στην ευρωπη που γινεται τουτον...

   ακομα τζαι στις περιπτωσεις που οι ανθρωποι εννε φανατισμενοι, οι πληροφορίες που επεξεργαζονται δεν βρισκουν προσφορο εδαφος σε μιαν αναλυτική νοητική ικανότητα...

   παραπανω εν με το ενστικτο μας που μιλούμε...

   το ακελ εν εσιει τα χαρακτηριστικα, τα οποία θα εφανατίζαν εναν δεξιό με αναλυτική νοητική ικανότητα...εν μετριοπαθές κόμμα εννεν ακραίο.

   το ακελ, νομίζω εσιει παρα πολλα στοιχεία που τουτον που κάποτε πριν καμια 60 χρόνια ήσιεν η προοδευτική δεξιά...μετριοπαθεια...τωρα η ίδια η δεξιά εν που στερειται τα χαρακτηριστικα τουτα...

   Διαγραφή
 10. Άνευ, δακάτω στο ρότσον (που λαλεί τζιαι η..AngelWitch) το ευκολώττερον πράμαν ήταν τζιαι να τα ρίφκεις στην "τουρκικήν αδιαλλαξίαν". Εγώ υποβάλλω σου (ταπεινά ως άποψη) ότι το 2008 ήταν που τες πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες να λυθεί, με την "τουρκικήν αδιαλλαξίαν" στο χαμηλόττερον της σημείον μετά που πολλά χρόνια τζιαι τες συγκυρίες πολλά ευνοϊκές πόλα σέλα. Μπορεί η Τουρκία να έκαμεν τα δικά της (παρεμβάσεις που λαλείς), μπορεί ο Ταλάτ να έκαμνεν δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά τζιαι ο δικός μας ήθελεν να εξαντλήσει πρώτα την πενταετίαν υιοθετώντας απορριπτικήν ρητορικήν (όχι χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες). Λύσην ήθελεν, τζιαι θέλει, αλλά ΕΝ ήταν η προτεραιότητα του. Μετά που το απαίσιον για ούλλους 2011, φαίνεται ότι αν υπήρχεν τζιαι μια ελπίδα με το τέλος της θητείας, περιορίζεται που το "κομματικόν μετερίζιν" (όλων, όϊ μόνον του Χριστόφια). Τζιαι πάμεν χούλοι για άλλα πέντε χρονάκια φαούραν. Επ' αυτού τζιαι η κριτική μου. Αλλά είπα το τζιαι πριν, εν είδα καμμιάν fat lady να τραγουδεί ακόμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος15/3/12, 8:22 π.μ.

  σχόλιο μου στον λινοπάμπακο:

  Εμίλαν πριν λλίο ο Πλατής στον 107.6 (του Πολίτη) τζαι είπεν ότι δέχεται πιέσεις που τες τράπεζες για να μεν μιλά για το σκάνδαλο. Τζαι είπαν του πολλοί δημοσιογράφοι ότι τζαι τζείνοι το ίδιο.

  Είπεν επίσης ότι θεωρεί σημαντικό να μάθει ο κόσμος τζαι να αναληφθούν οι ευθύνες τωρά τζαι όι μετά - η προσπάθεια να καλύψει την ζημιά των τραπεζών το κράτος έσιει σκοπό τζαι την διατήρηση των προνομίων / σχέσεων που έχουν διάφοροι κύκλοι με τες τράπεζες.

  Matilda

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ξέρει κάνένας τις λεπτομέριες για το να δωθούν τα 3 δις στις τράπεζες το 2009 πέραν των όσων λέει ο Σταυράκης στο απόσπασμα πιο πάνω. Ποιός το αποφάσισε, με ποιους όρους κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και για να μην ξεχνιόμαστε,
   http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=149920

   Διαγραφή
  2. Ακριβώς, για να μην ξεχνιόμαστε, ας θυμόμαστε ποιοι ευθύνονται.

   Εδώ οι λεπτομέριες για αυτά που ζητάς:
   http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=109996

   Τέλος στη φθηνή (και προσοδοφόρα) ρευστότητα που διέθετε απλόχερα φέτος στις ευρωπαϊκές τράπεζες βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτού καν προλάβουν τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να απολαύσουν τη γλύκα του φθηνού χρήματος.

   Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αντλήσουν ετήσια ρευστότητα από το ευρω-σύστημα, κατά την τελευταία δημοπρασία της Τράπεζας στις 16 Δεκεμβρίου. Οι όροι της τελευταίας φετινής δημοπρασίας αλλάζουν, αφού το επιτόκιο θα οριστεί βάσει του μέσου επιτοκίου αναφοράς του επόμενου έτους, αντί του 1% που υπολόγιζε η αγορά. Αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστούν οι τράπεζες σε δύο βδομάδες.

   Στη δημοπρασία αυτή αναμένεται να λάβουν μέρος και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα αξιοποιήσουν τα τριετία ομόλογα €3 δισ. που θα εκδώσει το κράτος.

   Διαγραφή
 13. Οσπου έγραφεν για την εοκα ο Δρουσιώτης ήταν ευαγγέλιο, τωρα εν της παπαθκιας τα ξύλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :-)
   Είσαι ευχαριστημένος που τη προηγούμενη αναφορά που σου έκαμα για τες λεπτομέριες που εζήτας; Εν μας είπες...

   Οκ ρε φίλε, ο Δρουσιώτης έγραφε κάποτε (στα μέσα της δεκαετίας του 90)τζιαι στη Χαραυγή.
   Να πούμε ότι εξεκίνησε που τον χώρο της ΕΔΕΚ τζιαι πως ήταν μάλλον μαξιμαλιστής στα νιάτα του, της σχολής πχ που εν ο "εμπροσθοφύλακας" τωρά.
   Μάλιστα εσυνελήφθην τζιαι στα επεισόδια του Αγίου Κασσιανού που τες κατοχικές δυνάμεις...

   Οπότε, έννεν ευαγγέλιο όλη η διαδρομή του.

   Στα θέματα της ΕΟΚΑ και του εοκικού-γιωρκατζιηκού παρακράτους έκαμε δουλειά που θα μείνει στην ιστορία. Τζιαι για τούτο τζιαι μόνο τον λόγο, εν βλέπεις τζιαι κανένα αριστερό να του βάλλει απευθείας, παρότι έφκαλε τζιαι το σιοινί τζιαι το παλλούτζιην.

   Έφτασε τζιαι εμίσησε τον Χριστόφια, χρεώνοντάς του την περιρρέουσα. Τζιαι εκ τοτε, δεν κάμνει ψύχραιμες αναλύσεις.

   Προχτές ο Αναστασιάδης εχούμιζεν τον Γιωρκάτζιην για να πιάσει γλύψιμον τζιαι εμίλαν για λάσπη που εδέκτηκε μετα θάνατον...

   Σε ποιον άραγε απευθυνόταν; Γιατί ο Δρουσιώτης εν ο μόνος που ερεύνησε τούντα θέματα τζιαι ουσιαστικά απέδειξεν ότι ο Πολύκαρπος ήταν διπλός πράκτορας τζιαι εκαθάριζεν ακόμα τζιαι αγωνιστές της ΕΟΚΑ άμμαν εμπαίνναν στα πόθκια του.

   Διαγραφή
  2. Εντζιαι εσιει πολλη τζιαιρο που ηταν στην Χαραλαμπιδου τζιαι εισιεν απεναντι του τον Νικολακη τζιαι τον Ιωνα που τον επεριπαιζαν τζιαι διπλα του εν αθυμουμαι ποιος ηταν του ΑΚΕΛ που τον υπερασπιζετουν για την ιστορια με το WC.

   Μονιμος σεναριογραφος, εμπαθιογραφος εναντιον του Χριστοφια τζιαι πρωτοστατης του θερινου φυλλαδικου πραξηκοπηματος. Εφανηκε τζιαι τουτου το ποιον του το καλοτζιαιρι. Οπως τζιαι της φυλλαδας που δουλευκει.

   Εφανηκε τζιαι πολλους που σας το ποιον σας το καλοτζιαιρι.

   Διαγραφή
  3. Όντως, είδαμεν τα ούλλα...

   Διαγραφή
 14. Ανώνυμος16/3/12, 6:04 μ.μ.

  Χαιρετισματα λοιπον, στην εξουσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...