"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

10 Απριλίου 2012

Οι θέσεις που άργησαν 15 χρόνια…

Η ήττα του Γιώργου Βασιλείου, οι ανυπολόγιστες
συνέπειες και τα λάθη τακτικής...
 • Με δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του, τη μια στο μνημόσυνο των Καβάζογλου-Μισιαούλη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έβαλε τις γραμμές στις οποίες θα κινηθεί το κόμμα στη προεκλογική περίοδο:
 • Πρώτο, δεν νερώνει τις θέσεις του σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση -τη ΔΔΟ και τη στρατηγική επίτευξης συμφωνίας-και τις προτάσεις Χριστόφια που έγιναν αποδεκτές από τον Ταλάτ…
 • Δεύτερο, καλεί για άλλη μια φορά τους πάντες, και ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις θολές και λαϊκίστικες θέσεις στο Κυπριακό, να πουν ευθαρσώς στον λαό τι ακριβώς λύση επιδιώκουν, και με πιο συγκεκριμένο τρόπο θα τα καταφέρουν…
 • Με λίγα λόγια δηλαδή, κόβει τις ορέξεις του ΔΗΚΟ που αφήνει να εννοηθεί πως θα έβλεπε μια συνεργασία με το ΑΚΕΛ αν «γίνουν παραδοχές για λάθη στο Κυπριακό» και καλεί σε μια κοινωνική συμμαχία για τη προάσπιση της ομοσπονδίας, εφόσον δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για πολιτικές συνεργασίες…
 • Οι θέσεις όμως αυτές, που είναι σωστές και συμβαδίζουν με το αισθητήριο της βάσης του κόμματος, άργησαν πολύ, και κατ ακρίβεια, άργησαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια…
Ποιες ήταν οι συνθήκες στα μέσα της δεκαετίας του 90;
 • Μετά τις βουλευτικές του 96’ το κόμμα προχώρησε σε αναζήτηση συνεργασιών με τα κόμματα του κέντρου, πρώτα με την ΕΔΕΚ σε επίπεδο δημοτικών εκλογών και ανακοινώνοντας κοινό υποψήφιο, και στη συνέχεια με το ΔΗΚΟ, ανακοινώνοντας άλλο υποψήφιο –τον Γιώργο Ιακώβου- με τον οποίο έχασε τις «πυραυλικές» εκλογές του 1998.
 • Ποια ήταν λοιπόν η πολιτική δράση και οι θέσεις των δύο αυτών κομμάτων τη δεκαετία του 90’ αλλά και πιο πριν;
 • Με ποια εχέγγυα -σε ότι αφορά τη λύση-το ΑΚΕΛ αναζητούσε συνεργασία με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τόσο το 1998, όσο και το 2003;
 • Το ΔΗΚΟ του Σπύρου Κυπριανού, σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη και την εκκλησία, αποτελούσαν ουσιαστικά τον πολιτικό φορέα της μη λύσης τη δεκαετία του 80’. Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Κυπριανού απέρριψε τους δείκτες Κουεγιάρ μήνες μετά την εκλογή του με τη σύμπραξη του ΑΚΕΛ και τερματίζοντας το «μίνιμουμ πρόγραμμα».
 • Στη συνέχεια το ΔΗΚΟ προέβηκε σε ένα άνευ ορίων όργιο προσλήψεων στο δημόσιο και μια δαιμονοποίηση της λύσης που ανέβασε το κόμμα του στη δεύτερη θέση στις βουλευτικές του 85’, με τρίτο το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ σε ιστορικό υψηλό.
 • Η συνέχεια με τις «ιδέες Γκάλι» και τις θέσεις αυτών των δύο κομμάτων, πανομοιότυπη. Δεν δίστασαν να συνεργαστούν και να εκλέξουν τον Γλαύκο Κληρίδη και ανατρέποντας τη πρώτη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, προκειμένου να «ενταφιαστούν» οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και του Κύπριου πρόεδρου, που έφεραν το μόνο καταδικαστικό ψήφισμα ενάντια στον Ντενκτάς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού.
 • Με ποια λογική λοιπόν, το ΑΚΕΛ της δεκαετίας του 90’ επιζητούσε και μεθόδευε τη συνεργασία με αυτά τα δύο κόμματα;
 • Γιατί και τότε, όπως τώρα, δεν έβαζε νερό στο κρασί του στο θέμα της διζωνικής και γιατί δεν ζητούσε –επιτακτικά όπως τώρα- να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα της λύσης;
 • Έπαψαν ποτέ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ να αποτελούν, μαζί με την Αρχιεπισκοπή, το απορριπτικό μέτωπο; Σε τι διέφεραν οι συνθήκες των δεκαετιών του 80 και του 90, από τις σημερινές;
 • (Για την συμμαχία με τον άνθρωπο «που δεν άλλαξε ποτέ» το 2003, έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση…)

23 σχόλια:

 1. Ανώνυμος10/4/12, 6:14 μ.μ.

  Πρωην υπουργος της παρουσας κυβερνησης που σας ξερει απ'εξω και νεκατωτα, δηλωνει οτι ο προεδρος μας χρησιμοποια το κυπριακο για να διαιωνιζει τη παρουσια του στην εξουσια και εσυ ψαχνεις ψυλλους μεστα αχυρα.

  Περιμενεις λυση που το Χριστοφια; Θα περιμενεις πολυ καιρο η τουλαχιστον ακομα 10 μηνες. Κουιζ: Τι κοφτει παραπανω τον Χριστοφια, ο θρονος του οξα η επανενωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σιγά φίλε-σιγα.

   μίλα πολιτικά σε παρακαλώ τζιαι άφηστους θρόνους τζιαι τα κάποιος είπε για τους καφενέδες.

   Διαγραφή
 2. Όι μάνα μου, το 85 έφταιεν η σύμπλευση με το ΔΗΣΥ τζιαι οι οπορτουνιστές που παρέσυραν το κόμμα σε αυτήν...

  80, 90, 00, 10, 20, 30...

  Porompom pón, poropo, porompom pero, peró,
  poropo, porom pompero, peró,
  poropo, porompom pon.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγρινέ, έπρεπε -λαλώ τωρά τζιαι εκ των υστέρων- η θέση ναν όπως τωρά, ούτε με τους μεν, ουτε με τους δε...κομπρέντε;
   Αλλη η δουλειά του Κληρίδη, άλλη των απορριπτικών, άλλη της αριστεράς.

   Διαγραφή
  2. Αυτό που λέω, είναι πως έπρεπε να συνεχιστεί τη "τακτική Βασιλείου", δηλαδή η αριστερά μόνη της, να περνά Β' γύρο τζιαι να αναγκάζει το κέντρο σε κωλοτούμπες. Όι να κάμνει κωλοτούμπες η ίδια.

   Μια απόδειξη ότι ήταν η σωστή τζιαι ενωτική τακτική, εν το γεγονός ότι στες εκλογές του 93', ΑΚΕΛ και ΑΔΗΣΟΚ, παρά τες διαφορές τζιαι την πικρία, αγωνίστηκαν μαζί, με κοινά ζητούμενα για τη λύση-τα διαχρονικά αριστερά ζητούμενα, τζιαι απέναντι που τον Κληρίδη τζιαι τους απορριπτικούς.

   Εστιάζω το λάθος στις επόμενες προεδρικές. Έπρεπε υποθέτω να ξανα-υποστηριχτεί ο Βασιλείου, τζιαι το ΔΗΚΟ να κάμει τες επιλογές του. (όπως πχ το 2008)

   Αν δηλαδή έμενε η αριστερά σε σταθερή απόκλιση που τους απορριπτικούς, θα εχτιζόταν πιο ισχυρό κίνημα για λύση τζιαι θα πιεζόταν περισσότερο τζιαι ο Συναγερμός.

   Ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο, γιατί εν ακριβώς οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

   Διαγραφή
  3. Δηλαδή εσύ εκατάλαβες ότι το point του σχολίου ήταν η "σύμπλευση"...

   Porompom pón, poropo, porompom pero, peró,
   poropo, porom pompero, peró,
   poropo, porompom pon.

   Διαγραφή
  4. Καλά, που εννά κάμεις εσύ σοβαρή συζήτηση με μούττη τζιαι κώλο, τζιαι εννά κάτσεις σαν άνθρωπος να εξηγηθείς μακριά που μασκαραλλίκια τζιαι εξυπνάδες που μόνον εσύ γελάς μαζί τους... σφύρα μου λατινοαμερικάνικα...

   Διαγραφή
 3. Νεε εν πολλα καλές οι σκέψεις σου, εν είχα σκεφτει ποτέ τουντην οπτική, άσε που θα ήταν τζαι λυμενο το κυπριακό.

  Καλλιον αργά παρά ποτέ, διότι γιου νεβερ νόου, ανκαι σημερα ο ίδιος ο Βασιλειου εγινε βασιλικοτερος του Βασιλέως στα θεματα της οικονομίας, αλλα τότε θα ήταν μια καλή λυση.

  Θα εμπορουσαμεν τζαι εμεις με λυμένο το κυπριακό να αγωνιστουμεν πλεον σε άλλη βάση.

  αλλα είπαμεν, γιου νεβερ νόου, τζαι εκτιμάται ότι το ακελ επηρεν την αποφαση να κατεβει μονο του.

  διότι το τι περιμένει την αντιπολιτευση αμα φκει στην κυβερνηση, κανενας δεν το υπολογίζει σήμερα.

  να ανεβουν, να ανεβούν, να ξαποληθουν τζαι μας τα σιερκα μας, να δουν την γλύκα...όι πως εμεις εν θα την δουμεν, αλλα νομίζω το σκηνικό εν να εν πολλα ενδιαφέρον, καθοτι όπως γνωρίζεις θα τα κάμουν μαμμουρι σε ουλλα ανεξαιρετως τα θέματα...

  όπως τα εκαμαν σε ουλλον τον κόσμο.

  να τελειωνουμεν τζαι εμεις μιαν τζαι καλήν με τους βρυκολακες του παρελθόντος...

  εκσυγχρονισμός φίλε μου...να σπασουν τα ταμπου να ανοιξουν τα μμαθκια της κοινωνίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το σχόλιο,
   ναι, μιλούμε για τον Βασιλείου τότε, όχι του τώρα, εννοείται.

   Όποτε το ΑΚΕΛ εκατέβηκε μόνο του, εκέρδισε. Τζιαι πραγματικά εν εμπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί επέμενε στη συνεργασία με τους απορριπτικούς τόσα χρόνια...
   Είπαμε, να εκμεταλευτούμε τες αντιθέσεις της δεξιάς για να την διασπάσουμε, αλλά στο τέλος επήαμεν για μαλλίν,τζιαι εφκήκαμε κουρεμένοι με τον Τάσσο.

   Το ότι εκατέβηκε με Χριστόφια το 2008, τζιαι από ότι φαίνεται και τώρα, εν μια έμπρακτη αυτοκριτική, αλλά πρέπει τζιαι να καταγραφεί διαλεκτικά.

   Το τι περιμένει την Κύπρο έννεν δύσκολο να το αντιληφθούμε ρίχνοντας μια ματιά στην δεκαετία Κληρίδη. Ιδίως τωρά σε συνθήκες αυταρχισμού του κεφαλαίου, ο κόσμος θα πεθυμίσει πολλά γλήορα την "ανίκανη αριστερά"...

   Ναι, πρέπει να τελειώνουμε με τους βρυκόλακες, τζιαι να δούμε μπροστά.
   Καμιά συνεργασία με τούτους τους αχρείους πλέον. Σε καμιά περίπτωση και σε καμιά φάση στο μέλλον. Γι αυτό κάμνω τζιαι την καταγραφή.

   Με τους εργαζόμενους τζιαι τα κινήματα.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος10/4/12, 10:53 μ.μ.

  LAMPI

  Την ώρα που ο μαχητής Χριστόφιας δίνει μάχες για να απαλλάξει το λαό του από την κατοχή, η εφημερίδα Πολίτης συνεχίζει να τον κτυπά κάτω από την μέση.

  Για μια ακόμη φορά η εφημερίδα Πολίτης επιχείρησε να εξευτελίσει τον Πρόεδρο παρουσιάζοντας τον, αυτή τη φορά, ως τον άνθρωπο που σβήννει λαπόρτα.

  Όπως φάνηκε στην πορεία, ο Πρόεδρος ήταν απόλυτα σωστός και έκανε σωστά την δουλειά του, ακολουθώντας την συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος11/4/12, 11:12 π.μ.

   Οσο αρωμα τζιαι να βαλεις παστο γουρουνι εν θα μυρισει ποττε ωραια. Απολυτα σωστος ο προεδρος; Αααχαχαχαχα. Καμνει τζιαι τπτ λαθος δηλαδη;

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος10/4/12, 11:12 μ.μ.

  Δηλαδή διαβάζω *ξανά* κριτική προς το ΑΚΕΛ; Φίλε Νέε, δεν σε βλέπω καλά!

  Α, και ο Βασιλείου είχε τόση δημοτικότητα ακριβώς γιατί έμενε μακριά από ξύλινες εξωπραγματικές θέσεις του ΑΚΕΛ. Φυσικά τότε δεν είχαμε κρίση και αυτό τον βόλευε (το αντίθετο δηλαδή που έπαθε ο Χριστόφιας, για να λέμε και του στραβού το δίκιο!).
  Strovoliotis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, πάλε καλά που εκατάλαβες μετά από 4 χρόνια ότι την κρίση δεν την επροκάλεσε ο πρόεδρος.
   εν αρκετό για μια μέρα, μεν πολλοκουραστείς.

   Τελικά το μοτίβο της θλιμμένης μ. εβδομάδας (καρικά μιλώντας) παίζει τζιαι φέτος στροβ.

   Διαγραφή
 6. Φτανει στροβ με την απαρχαιωμενη προπαγανδα για "τις ξυλινες εξωπραγματικές θέσεις"...

  ολος ο κόσμος είναι σε "ξυλινο αναπηρικό καροτσακι χωρίς τροχους" που τους εκσυγχρονισμούς της φαρας τζαι της μαρας των φιλελευθερων!

  LAMPI

  τζαι ποιου εχαριστήκαν τα λαπορτα παρακαλώ; του αξιότιμου κυριου Αντρέα Θεμιστοκλέους, που να μεν σωσει να ξαναμπει μες την λιμουζίνα του!..:)

  να του προτείνουμε ξυλινο αλογάκι της αναπτυξης και της προοδου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ηταν ναν ωραια να υπηρχαν καθαρες λυσεις για καθε εκλογη προεδρου αλλα εκατεβασαμεν τον Βασιλειου το 93 τζιαι δεν εφκηκε, τον Ιακωβου το 98 τζιαι η κοινωνια ειπε μας οϊ. Ο συναγερμος ηβρε τα με τους απορριπτικους τζιαι το 93, τζιαι το 98 τζιαι εζησαμεν την μαυρη δεκαετια. Αν εξαναδοκιμαζαμεν τζιαι το 2003 τζιαι η δεκαετια εγινετουν 15ετια, ιντα χαπαρκα?

  Αναγκαζεσαι να ξιμαρισιεις τα σιερκα σου, η πολιτικη εν χωρει συναισθηματισμους. Οπως σε πολλα πραματα καμνουμε 2 βηματα πισω για να κουντησουμε 1 βημα μπροστα, ετσι τζιαι δαμε εκαμαμεν πισω για να μεν ερτουν τα σιειροτερα.

  Το 2004 ηταν χαμενο που πριν να φκαλουμεν τον Παπαδοπουλο προεδρο, η κοινωνια ενεξερεν ιντα πον η ομοσπονδια (ή οτι συζητειται καν). Δεν εδεχετουν να οτιδηποτε διαφορετικο που την κατασταση πριν το 74. Εξεραμεν τους πυραυλους τζιαι το ενιαιο αμυντικο δογμα ποξω ομοως.

  Τζιαι για τουτα ουλλα νουμερο 1 υπευθυνος εν ο Κληριδης. Τι εκαμε τουτος ο ανθρωπος για την επανενωση? Καιροσκοπος, στην αναγκη για εξουσια εγκατεστησε μας μια εθνικιστικη παιδεια που το 93, εταξε μας πυραυλους τζιαι μασκαραλλικια. Για ναρτει λυση παππου πρεπει να προετοιμασεις την κοινωνια, οι να της τασσεις πυραυλους.

  Αρα αμαν γυρεφκουν οι γνωστοι αντιακελικοι της επανενωσης (που την εκαρτερουσαν ναρτει ουρανοκατεβατη) φταιχτες για το 2004 να δουν πρωτα την φατσα τους τζιαι μετα τους αλλους ουλλους.

  Το τι καμνουμε τωρα τζιαι να παει, εγιω ειπα σας οτι θωρω λυση. Με εκλογες με τιποτε το 13

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος11/4/12, 9:51 π.μ.

   το 98 με τους αποριπτικους τα ηβρεν το ακελ. αν μεν σου το ειπαν ο ιακωβου ηταν κοινος υποψηφιος ακελ δηκο. Ο κληριδης υποστιρικτηκεν που τους εδη τον οπεκ κλπ. Οτι φτασετε λαλειτε. Επισης ο δησυ ουδεποτε ανεδειξεν στην εξουσιαν αποριπτικον αντιθετα το ακελ αλλην δουλιαν δεν καμνει. Να δεις που την ιδιαν δουλιαν θα καμετε τζαι τωρα θα βουρατε να φκαλετε τον καρογιαν προεδρον για να μεν φκει προεδρος ο αναστασιαδης. Φιλε μου η πολιτικη του ακελ συνοψηζετε στο εγιω να φκαλω προεδρον τζαι για το κυπριακον δεν φακκω πενιαν. Τουτη εν πολιτικη του επανενωτικου ακελ οπως μας την εξηγησε ο δημητρης χριστοφιας αν δεν καμνω λαθος το 1998 και την εφαρμοσε απο το 2003 μεχρι σημερα.

   χωρικος

   Διαγραφή
  2. Ποιος εν που εταξε πυραυλους τζιαι εβαλεν τον κακομηρου υπουργο αμυνας? Μα ετσι ποννα λυθει το Κυπριακο?

   Διαγραφή
  3. Χωρικέ, ο Βασιλείου εν στον δεύτερο γύρο που εσυνεργάστηκε με τον Κληρίδη, τζιαι με ανταλλάγματα σοβαρά.
   Τι εννοείς εν έφκαλε απορριπτικό ο ΔΗΣΥ; Ο ενταφιασμός των ιδεών Γκάλι ήταν επανενωτικός; Οξά οι πύραυλοι; Οξά η Δερύνεια; Οξά το ενιαίο αμυντικό δόγμα; Περιπαίζεις μας αλώπος.

   Αν δεν εκατάφερνε ο Συναγερμός μαζί με τους απορριπτικούς να κατεβάσει τον Βασιλείου, ίσως τζιαι να ήταν λυμένο το Κυπριακό που τότε.

   Εν μονόπλευρη η κριτική σου. Τζιαι δείχνει πως εν είσαι αντικειμενικός τζιαι άρα οι κουβέντες σου εννεν για να τες αξιολογήσουμε σοβαρά.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12/4/12, 10:31 π.μ.

   Μεν τες αξιολογας. η κριτικη μου εν οπως την ανταλιμβανουμε εγω. αν την αντιλαμβανομουν τα πραγματα οπως εσενα τοτε θα ειμουν ο ε/κ. οσον για την αντικειμενικοτητα ουδεποτε την εδιεκδικησα διοτι ξερω οτι ειμαι υποκειμενικος και δεν ειμαι αντικειμενικος σαν εσενα.

   χωρικος

   Διαγραφή
 8. καλα ρε ψαχνει η επαγρυπνηση τον ιδανικο υποψηφιο του ακελ. φερνεις μας στο διλημμα καζαμιας-χριστοφιας-βασιλειου? ανακυκλωση καμνετε?39 γρονια ο εζεκιηλ μεν μας το φερετε τουτον!εν να καταποντιστειτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εν σε αφορά η ανάρτηση φίλε, εν δικές μας κουβέντες

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/4/12, 11:10 π.μ.

   Εν μονο για εσωτερικη καταναλωση δηλαδη.

   Διαγραφή
  3. Ε, σίγουρα εν αφορά όσους επάθαν ψύχωση με το ΑΚΕΛ σαν καιτου λόγου σου.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...