"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Απριλίου 2012

ΕΟΚΑ, Γρίβας και ΑΚΕΛ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες
ΑΚΕΛικών από την ΕΟΚΑ.
 • Όπως φαίνεται από τον μακρύ κατάλογο των ονομάτων των θυμάτων της ΕΟΚΑ, οι ΑΚΕΛικοί αποτελούν μια μικρή μειοψηφία. Όμως, ήταν οι μόνοι που δολοφονήθηκαν με πολιτικά κριτήρια. Αν και ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν απελευθερωτικός, ο Γρίβας του προσέδωσε ευθύς εξαρχής και ιδεολογικό χαρακτήρα.
 • Στις 17 Aπριλίου 1955 έγραψε στο ημερολόγιό του ότι είχε συντάξει προειδοποίηση προς το AKEΛ να μην παρεμβαίνει στο έργο της EOKA, "άλλως θα πέση λεπίδι". Στις 21 Aπριλίου 1955 σημείωνε στο ημερολόγιό του: "Mε απασχολεί σήμερον σοβαρώς το ζήτημα καταπνίξεως πάσης κομμουνιστικής κινήσεως".
 • Η ΕΟΚΑ δεν εκδηλώθηκε δυναμικά κατά του ΑΚΕΛ, παρά μόνο το 1958, όταν άρχισαν οι συστηματικές εκτελέσεις στελεχών του κόμματος. Λίγο πριν από την εκδήλωση του κύματος δολοφονιών, στα τέλη του 1957, ο Γρίβας έγραφε στον Mακάριο: "Διά τους κομμουνιστάς έπρεπε να είχε εφαρμοσθή η αρχή την οποίαν υπέδειξα ευθύς εξ αρχής, άμα τη εμφανίσει των εις το πολιτικόν πεδίον, εκ της αφανείας εις ήν κατεδίκασαν εαυτούς διά των πράξεών των, δηλαδή να κτυπηθούν, να ταπεινωθούν, ώστε να μη δύνανται να προβληθούν ούτε επί του πολιτικού ούτε επί του αγωνιστικού πεδίου".
 • Ο Γρίβας σχεδίαζε να θέσει με τη βια το ΑΚΕΛ στο πολιτικό περιθώριο: "Πρέπει να αντιμετωπίσωμεν την κατάστασιν θαρραλέα. Oι κομμουνισταί είναι αντίπαλοί μας, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Eνδείκνυται να τους εξοντώσωμεν ως πολιτικήν οντότητα, ώστε να μη είναι πλέον υπολογίσιμος και δυναμένη διά των αποφάσεών της να επηρεάζη το εθνικόν ζήτημα, όπως δηλ. συνέβαινε μέχρι τούδε", έγραφε.

8 σχόλια:

 1. Φίλε, ο Γρίβας ήταν αντι-κομμουνιστής μέχρι αηδίας. Ήταν επίσης φιλο-βασιλικός μέχρι αηδίας. Το έναν δε φαίνεται να εν αλληλένδετον με το άλλον. Τζιείνον που θα έπρεπεν να αναφέρεις όπως είναι ότι το ίδιον αντι-κομμουνιστής τζιαί παράλληλα υποκριτής ως προς την αριστεράν ήταν τζιαι ο Μακάριος.Ο οποίος έκοφκεν κουβεντούες με το Γρίβαν που τον τζιαιρόν της "Χ". Όταν συναφέρνεις τον έναν, που στο κάτω-κάτω εν το αρνήθηκεν ποττέ, εν γίνεται να ξηάννεις τον άλλον.
  Εθώρουν τες προάλλες την ταινίαν "The King's speech" που έπιαεν κάμποσα όσκαρ πέρσι τζιαι έμεινεν μου στο νου η κουβέντα του γηραιού βασιλιά: είμαστεν ανάμεσα στη λαίλαπα του εθνικοσοσιαλισμού του κ. Χίτλερ που τη μιαν τζιαι την "προλεταριακήν άβυσσον" του στρατάρχη Στάλιν που την άλλην". Τιζιαι αρωτώ σε Στέλιο: αν ήσουν βασιλιάς, αδικείς τον; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε, ο Μακάριος, από το 57 άρχισε να αλλάζει τη γραμμή προς την ανεξαρτησία ενώ δεν φαίνεται ποτέ να συναινεί σε δολοφονίες κλπ. Επίσης, τα μαύρα, έσιει πολλή σημασία τζιαι η συνέχεια...

   Αντικομμουνιστής και φιλοβασιλικός έχουν σχέση, πως δεν έχουν. Αν μελετήσεις την εποχή θα δεις πως την ελλάδα την κυβερνά η αμερικάνικη πρεσβεία, μέσω των φιλοβασιλικών/ στρατιωτικών.

   Θεωρώ, όπως σου έχω ξαναγράψει νομίζω, πως η ΕΟΚΑ ήταν κατασκεύασμα του ψυχρού πολέμου και της αλλαγής πρωτοκαθεδρίας στη δύση, από τους άγγλους, στους αμερικανούς.

   Διαγραφή
  2. Έχετε και οι δύο δίκαιο.

   Στο βιβλιαράκιπου θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή με τη "Γνώμη", υπάρχει αναφορά και στον Μακάριο.

   Ο Μακάριος ιδεολογικά δεν διέφερε από τον Γρίβα. Ήταν και οι δύο το ίδιο. Εξ ού και τον επέλεξε ως αρχηγό.

   Όμως, ο Μακάριος αντέδρασε έντονα στις δολοφονίες των αριστερών, με τον Γρίβα να του απαντά ότι δεν τον λαμβάνει υπόψη και θα συνεχίσει τις εκτελέσεις.

   Διαγραφή
  3. Το ΑΚΕΛ στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 47' υποστήριξε τον Λεόντιο, ο οποίος και εκλέχθηκε απέναντι από τον υποψήφιο της δεξιάς-ενωτικής παράταξης, σε ηλικία μόλις 51 χρόνων... για να πεθάνει σχεδόν ένα μήνα αργότερα μυστηριωδώς...
   Στις επόμενες αρχιεπισκοπικές, ενθρονίστηκε ο Μακάριος ο Γ', με το ΑΚΕΛ να καλεί σε αποχή (κάνοντας μετά αυτοκριτική) και θεωρώντας πως η εξέλιξη αποτελούσε εκκλησιαστικό πραξικόπημα...

   Από το το 49-51' ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προειδοποιεί πως η μακαριακή παράταξη παίζει τα παιχνίδια της Αμερικής, πως τάσσει στους αμερικάνους νατοϊκές βάσεις με αντάλαγμα την ένωση.

   Ξεκίνησαν και οι δύο, Μακάριος και Γρίβας, ως έμμεσα ή άμεσα όργανα της CIA και του ΝΑΤΟ. Όπως και μια σειρά στελεχών που υπουργοποιήθηκαν στη πορεία...

   Από το 57-58' και ειδικά από το 63' και μετά, τα ισοζύγια μεσα στην ΕΟΚΑ αλλάζουν. Ο Μακάριος στρέφεται προς τους αδέσμευτους και τη Ρωσία και λαμβάνει τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

   Γιωρκάτζιης και Γρίβας όμως, συνεχίζουν απτόητοι...

   Διαγραφή
 2. Συγγνώμη;;;;; Ο Γιωρκάτζιης;
  Ο Γιωρκάτζιης ήταν ο ηγέτης του ΜΑΚΑΡΙΑΚΟΥ παρακράτους Στέλιο. Οι κύριες του συγκρούσεις (ασχέτως αν τα "κίνητρα" ήταν η ισχύς τζιαι το χρήμαν του υπόκοσμου) ήταν με τους λεγόενους ενωτικούς (άρα τους Γριβικούς). Όταν δε ο "μέντορας" του άρκεψεν να καταλάβει τι "κουφήν" έθρεψεν τζιαι επήεν να τον περιορίσει, ο κύριος τούτος άρκεψεν να οργανώννει απόπειρες δολοφονίας του. Ώσπου τζιαι εφαν τον τζιείνον οι του Ιωαννίδη πριν τους εκθέσει. Ο δε αρχιδολοφόνος ήταν ο σωματοφύλακας του Μακαρίου (!)
  Η παράνοια του Γρίβα τουλάχιστον εν είσιεν να κάμει τόσον με συμφέροντα. Ήταν κυρίως ιδεολογική/ ιδεοληπτική τζιαι αφορούσεν την εμμονήν του στην ένωση. Ακόμα τζιαι τζιαμέ, εν λειψή η κριτική περί "παράνοιας". ο (αδέσμευτος ηγέτης) Μακάριος το '68 πιον εμίλησεν για ευκταίον τζιαι εφικτόν. Αλλά τη δεκαετίαν του '70 κόμα έφκαλλεν πανηγυρικούς για ένωσην.
  Εξανάπα σου το. Όσον η κάθε πλευρά θάφκει το Γρίβαν/ Μακάριον (αντιστοίχως) χωρίς να τους καταλογίζει τες πλήρεις ευθύνες τους, εν θα επέλθει κάθαρση. Τζιαι η αριστερά έσιει ευθύνην φυσικά, όταν εστήριζεν διαχρονικά τον έναν παρά τα δικά του εγκληματικά λάθη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπες τα μόνος σου τα περί Γιωρκάτζιη. Ο Γρίβας ήταν όργανο, παρανοϊκών κινήτρων ή όχι.

   Καλά, αν πες τώρα που μιλούμε, έχουμε έναν λανθασμένο Μακάριο και ένα Γρίβα να χτίζει τη διχοτόμηση, εν θα πρέπει να πάρουμε θέση;

   Είχαμε μια παράταξη που έφερνε τους Τούρκους τζιαι ένα πρόεδρο που αντιπροσώπευε την ανεξαρτησία,τι θα έπρεπε να έκαμνεν δηλαδή η αριστερά;

   Στην επίρρηψη ίσων ευθυνών, στη "βία τζιαι την αντιβία" κρύβεται να μου πεις η κληριδική φιλοσοφία.

   Ε, μα την θεωρούμε λάθος.

   Διαγραφή
  2. Στέλιο σκιαμαχείς λλίον. Εν είπα πουθενά ότι έχουν "ίσες ευθύνες".Ούτε ότι αιτιολογείται η παράνομη τζιαι διχοτομική δράση ως αντίδραση στην καταπίεσην του κράτους. Εμίλησα για "πλήρεις" ευθύνες. Ενώ ο Γρίβας καταδικάζεται που μιαν πλεοψηφίαν για τα όσα έσιει όντως κάμει, ο Μακάριος "χαϊδεύεται" τζιαι μεινίσκει εν πολλοίς στο απυρόβλητον, ειδικά στη δημόσια σφαίρα. Όσον δεν του αποδίδουνται "ούλλα" όσα έσιει κάμει, δεν πρόκειται να πάμεν πάρακάτω.
   Πως αντιπροσώπευεν ας πούμεν την ανεξαρτησίαν όταν επεδίωκεν την εις βάθος καθυπόταξην της άλλης κοινότητας με "μακροχρόνιες προοπτικές"; Όταν εν εμίλησεν ποττέ καθαρά ακόμα τζιαι λλίον πριν το '74 στον κόσμον ότι "ένωση πάππαλλα" τζιαι ότι πρέπει να στηρίξουμεν το κράτος μας; Έτο ακόμα τζιαι στο τέλος, λλίον πριν πεθάνει, τζιαι αφού για 7 χρόνια (1967-1974) επέταξεν κάθε ευκαιρίαν για ομόσπονδον κράτος |(που έτσι τζι' αλλιώς ήταν η Ζυρίχη), εδέχτηκεν την "πολυπεριφερειακήν ομοσπονδίαν". Τζιαι έκλαιεν ότι πρέπει να μας σώσουν οι αμερικανοί, όταν εσυνειδητοποίησεν ότι οι αδέσμευτοι "φίλοι μας" τζιαι (κυρίως) οι σοβιετικοί είτε αδιαφορούσαν, είτε αδυνατούσαν να κάμουν κάτι, είτε εβολεύκουνταν που το "μακροχρόνια" ανεπίλυτον;

   Διαγραφή
  3. Μα έτο, μιλάς για "καταπίεση του κράτους"...
   Τζιαι τι καταπίεση ένιωσε η γριβική-γιωρκατζιηκή παράταξη που ήταν ως τζιαι οι κάττοι τους μες το δημόσιο;
   Μα σοβαρομιλούμε φίλε μου καλέ;
   Πως τεκμηριώννεις τούτη τη "καταπίεση";

   Ο Μακάριος, ναι, ήταν διστακτικός με τη λύση. Ναι, εκμεταλεύτηκε,όπως τζιαι όλη η δεξιά το καθεστώς του 64. Μεν ξεχνάς όμως ότι είχε απέναντι του στα κρίσιμα χρόνια μιαν χούντα τζιαι μιαν διαβρωμένη εθνική φρουρά.

   Το κλειδί ήταν να φέρει τους τουρκοκύπριους μαζί μας. Αυτό ήταν και είναι το κλειδί της προόδου και της δημοκρατίας στον τόπο. Κι αυτό, εν έτει 2012 φαντάζει ακόμα μακρινό για τη κυπριακή δεξιά, πόσο μάλλον για την εθναρχία.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...