"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

27 Απριλίου 2012

Ορφανίδης, διζωνική ομονσπονδία και συνομιλίες

Άντε...ένας-ένας να μας αδειάζει τη γωνιά...
 • Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν όχι όλα άμεσα ή άμεσα, ένιωσαν άβολα με τη πρόθεση της Κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τον πρώην πλέον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξέλιξη.
 • Η ευαισθησία των καναλιών και των εφημερίδων για το θέμα, έφτασε επίσης στο ζενίθ: Ο Ορφανίδης, για ένα και πλέον μήνα, μας παρουσιάστηκε ως ο «άγιος», ο άνθρωπος που έχει λόγο και ρόλο όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
 • Προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην αντικατάστασή του, να δημιουργήσουν μια νέα περιρρέουσα, να κουτσουρέψουν τα συνταγματικά δικαιώματα της εκτελεστικής.
 • Κυρίως όμως, είναι φανερή η διάθεσή τους να συνεχιστεί η λογοκρισία για τις ευθύνες του ίδιου, όσο και των ΔΣ των τραπεζών, γιατί ακριβώς, η αποκάλυψη των ασήκωτων ευθυνών αυτού που έπρεπε να ελέγχει αλλά απλά έκανε «τράφικ» στις τραπεζιτικές κινήσεις, θα πάρει μπάλα και τους ίδιους που συγκάλυπταν την όλη κατάσταση και που τον στήριζαν όλο αυτό το διάστημα. Άσχετο αν τώρα που φάνηκε ο κορυφή του παγόβουνου ξεκάθαρα, οι της δεξιάς θυμήθηκαν να ψέξουν τις διοικήσεις των τραπεζών.
 • Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε άλλωστε ότι μαζί με τους Αβέρωφ και Παπαδόπουλο, ο Ορφανίδης έφτιαξε ένα «τρίδυμο» τη περίοδο των ανακοινώσεων των υποβαθμίσεων των «οίκων», ρίχνοντας τις ευθύνες στο δημόσιο αντί σ’ αυτούς που κατέγραφαν οι ίδιες οι εκθέσεις: τους τραπεζίτες και την υπερέκθεση στα ελληνικά ομόλογα.
 • Η αλλαγή στο θεσμό του Διοικητή της Κεντρικής, αποτελούσε για την αριστερά κεντρικό σημείο αντίστασης στην καθεστωτική τάξη, και μια τυχών υπαναχώρηση στο θέμα, θα αφαιρούσε σημαντικά όπλα από τη φαρέτρα των επιχειρημάτων του ΑΚΕΛ σε σχέση με την υπεράσπιση ή όχι των λαϊκών στρωμάτων.
Ο «ενδιάμεσος» και η Διζωνική
 • Το ΔΗΚΟ φαίνεται να είναι το μόνο κόμμα από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, που «θυμάται» τη διζωνική και την συμφωνία της 8ης του Ιούλη που την επαναβεβαιώνει ως βασικό πλαίσιο λύσης.
 • Ήδη, έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις στις συνομιλίες των τεσσάρων κομμάτων, με την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους να κάνουν απλά τη «πάπια» ως συνήθως, και το Ευρωκό να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει», όπως κάνει περίπου κι ο Γιώργος Λιλλήκας στις δημόσιες εμφανίσεις του.
 • Η στάση του ΔΗΚΟ έχει χαρακτηριστεί -εμμέσως πλην σαφώς- από τους Οικολόγους και το Ευρωκό, ως αποτέλεσμα των «ζιζανίων» που έσπειραν τα μεγάλα κόμματα τις τελευταίες μέρες, αναφερόμενοι προφανώς στη προχθεσινή κατάθεση πλαισίου συνεργασίας από το ΑΚΕΛ, με τη Διζωνική ως κεντρικό ζήτημα συμπόρευσης.
 • Η επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου ως του ανθρώπου που θα συντάξει ένα «συγχωνευμένο» έγγραφο εκ μέρους των τεσσάρων κομμάτων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση πάνω στην οποία θα «πατήσουν» οι ηγέτες για να προχωρήσουν, είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια «γεφύρωσης», αφού σαν εκπρόσωπος του απορριπτισμού στο ΔΗΚΟ, θεωρείται ως ο παράγοντας που θα μπορούσε να ρυμουλκήσει ολόκληρο το κόμμα στη διχοτομική πλατφόρμα.
 • Για να δούμε ποιους λεκτικούς ακροβατισμούς θα επιχειρήσει προκειμένου να τους ικανοποιήσει όλους…
 • Σε κάθε περίπτωση, ένα έγγραφο που δεν θα περιέχει ξεκάθαρα την αναφορά στην ΔΔΟ, θα δυσκολέψει αφάνταστα τη «κυπριανική» τάση.
Ο Συναγερμός
 • Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από ΕΔΕΚ, Οικολόγους και Ευρωκό, σαν «διάολος το λιβάνι», αποφεύγει εδώ και μήνες τις αναφορές στη διζωνική και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 • Να μην ξεχνάμε ότι η Ελένη Θεοχάρους καραδοκεί, περιμένοντας ένα ολίσθημα του Νίκου Αναστασιάδη προς ομοσπονδιακές θέσεις, για να προσκολληθεί στο «αρχιεπισκοπικό μέτωπο». Έχει αφήσει αρκετές ουρές στη παραμονή της στο συναγερμικό στρατόπεδο και τη στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη: Προανήγγειλε «εμβολιασμό» των θέσεών του στο Κυπριακό και ζήτησε προσέγγισή του με τα άλλα «διεκδικητικά» κόμματα… αλλιώς…
 • Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν καταφέρνει να ελκύσει ούτε καν προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνίας στο πλάι του, πόσο μάλλον κόμματα και πολιτικούς παράγοντες, και κάθε μέρα που περνά φαίνεται να αποδυναμώνει την υποψηφιότητά του. Η μάλλον ειλημμένη απόφαση του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να ψάξουν άλλες εναλλακτικές, αφαιρεί επιχειρήματα από τον Ν. Αναστασιάδη και του προκαλεί φανερό πλέον εκνευρισμό.
Το κυπριακό, αρνείται πεισματικά να «παραδώσει το πνεύμα του»
 • Όπως έχουμε προβλέψει, η γραμματεία του ΟΗΕ εν έχει καμιά διάθεση να βάλει ένα μεγάλο «Χ» στη διαδικασία των συνομιλιών, αφού η μια πλευρά - η ελληνοκυπριακή- παρά τις φωνασκίες της αντιπολίτευσης, «δεν το κουνάει ρούπι» από το τραπέζι του διαλόγου και το κυριότερο, δεν αποσύρει καμιά της πρόταση.
 • Όπως αναφέρει η ΓΝΩΜΗonline: σε διαδικασία διπλωματίας του «πήγαινε-έλα» με τις δυο πλευρές στο Κυπριακό θα εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη κατά τις επόμενες δυο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος, όπως δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας πως φιλοδοξία του Μπαν Γκι-μουν είναι να μπορέσει να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση των συνομιλιών.
 • Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ πως ξαναρίχτηκε η μπάλα στο γήπεδο του Έρογλου και της Άγκυρας. Η τούρκικη πλευρά θα πρέπει, έστω και διατηρώντας τη παρελκυστική της πολιτική και την άρνησή της να μπει στο πνεύμα της ομοσπονδίας, να κρατηθεί μέσα στις συνομιλίες και το καλοκαίρι του 2012.

13 σχόλια:

 1. Εννα δυσκολευτει ο ενδιαμεσος :D

  Καποια ποσοστα του ΔΗΚΟ εννα τα χασουν οτι τζιαι να καμουν, οποιον υποψηφιο τζιαι να δκιαλεξουν. Αρα 2ο γυρο εν πηαινουν.

  Ο Αναστασιαδης οτι τζιαι να καμει ενιφκαινει αρα ποιος μεινισκει? :D

  To ότι το ΔΗΚΟ θελει ΔΔΟ εν εκπληξη παντως.

  Τωρα να δουμε. Περκει μας προλαβει η λυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε μα τα μαύρα, Μακάριος-Κυπριανού τζιαι Τάσσος το 2006, δέχτηκαν-επαναβιβαίωσαν τη ΔΔΟ. Εν γίνεται να την θάψουν τζιαι φραστικά, θα τους πάρουν με τες τομάτες οι κυπριανικοί.

   Εν δύσκολος ο γρίφος. Διαφωνία του ΔΗΚΟ για τη διζωνική με τους υπόλοιπους, σημαίνει αυτόματα τζιαι -επιτέλους- ένα ξεκαθάρισμα το οποίο θα έσιει ντόμινο εφφέκτ τζιαι στον συναγερμό.
   Αυτό είναι υγεία, ή έστω δείγμα εξορθολογισμού.

   Διαγραφή
 2. 13 χρονος μαθητης27/4/12, 10:54 μ.μ.

  οποτε μεγαλωσω θελω να ειμαι νικητας του σιγμα. θα δωσω μαθηματα ηθικης σε ολο το κοσμο με μαγκια και θα διατηρησω ελληνικοτατες μας αξιες ωσπου τελους. η πατριδα χρειαζεται περρισοτερους διακονους παρουσιαστες οι οποιοι εχουν τυπο καθε κυριακη γυριζω σουβλα και τις αλλες μερες κανονικα σωζω την πατριδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος27/4/12, 10:58 μ.μ.

  poios thelei DDO ektos apo eyrwxrhmatodotoymenoys twn vruksellwn?? ftaiei o mouskos. plhrwnoymen foro mouskou.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διζωνική θέλουν όσοι δεν θέλουν διχοτόμηση φίλε. Εν φόρο πραξικοπήματος που πληρώνουμε, τζιαι εόκα β. Αλλού αυτά.

   Διαγραφή
 4. taxa thelete omospondia. ti malakizestai??? kante dimopsifisma entos kommatos kai na epanaeksetasete tis apofaseis sas. oyte toys t/k den thelei h vash toy akel.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε πληροφορώ πως υπερ της διζωνικής είναι το 100% των ψηφοφόρων του κόμματος. Αυτός είναι και ο μεγάλος σας φόβος άλλωστε, να μεν βρεθούν ακόμα 15-20% που τους άλλους χώρους να συμπληρώσουν...
   Ήδη το Δηκο αρχίζει να ξεκαθαρίζει τη θέση του.

   Προσωπικά, είμαι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για αποδοχή ή όχι της ομοσπονδίας.

   Διαγραφή
  2. ksegelas ton eauto soy.

   Διαγραφή
  3. Αντίθετα, οι προεδρικές του 2008, καθώς και οι βουλευτικές τόσο του 2006, όσο και του 11', δείχνουν άλλα φίλε.
   Ο κόσμος δεν επιδοκιμάζει την ακρότητα και την απόρριψη στο Κυπριακό. Κόμματα όπως το Ευρωκό και η ΕΔΕΚ χάνουν από τις δυνάμεις τους ή στη καλύτερη, μένουν στάσιμα.
   "Δημοσκοπήσεις" γίνονται σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι απορριπτικές-αντιομοσπονδιακές απόψεις δοκιμάζονται στη κάλπη.

   Υπάρχει και επίσημη δημοσκόπηση στην οποία φαίνεται περίπου το 80% των ε/κ να αποδέχονται την ομοσπονδία ως συμβιβαστική λύση. (http://www.athina984.gr/node/129781)

   Διαγραφή
  4. kathe psifos gia akel den simainei nai sthn omospondia. tha katalaveis argotera.

   Διαγραφή
  5. Ναι, κάθε ψήφο σε ΑΚΕΛ την εκλαμβάνω ως αποδοχή του συμβιβασμού σε ότι αφορά το Κυπριακό, χωρίς να παραγνωρίζω τες τάσεις που υπάρχουν.

   Διαγραφή
 5. Διαφωνούν οι ενδιάμεσοι για την Διζωνική
  ,Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 15:18

  Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προκύπτει ως ζήτημα διαφοράς στις επαφές του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Φώτης Φωτίου.

  Επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών.

  Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη θετική ανταπόκριση του ΔΗΚΟ στην πρόταση του ΑΚΕΛ για παράλληλες επαφές, λέγοντας ότι στόχος του κόμματος του είναι η ευρύτερη εθνική συνεννόηση.

  Η αναφορά των προτάσεων του ΔΗΚΟ για τον ενδιάμεσο χώρο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι κάτι που μπορεί να προσπεραστεί και δεν αποτελεί αγκάθι στις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ των κομμάτων, δήλωσε το πρωί η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

  Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες ότι μόνο το ΔΗΚΟ έχει κάνει αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στις προτάσεις που κατάθεσε, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους, η κ. Παναγιώτου είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε τη διαμόρφωση του τελικού προσχέδιου αρχών που ανέλαβε να ετοιμάσει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα.

  astra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. περδίκης30/4/12, 1:38 μ.μ.

  οι οικολόγοι δημιουγήθηκαν από αρχιεπίσκοπο. θα κάμουν πράσινο εμπόριο μαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...