"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

2 Ιουνίου 2012

Αβέρωφ Νεοφύτου: Αφελές όργανο των τραπεζιτών ή ραδιούργος που έσπρωχνε τη χώρα στο ΔΝΤ; Επικίνδυνος σε κάθε περίπτωση…

Αβέρωφ 2010: Η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα δις στις τράπεζες
 και το ΑΚΕΛ να εμπιστευτεί τις διοικήσεις των τραπεζών!
 • Τα γραπτά μένουν: Σε άρθρα του στον Φιλελεύθερο του Ιούνη 2010, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ -αυτός που θέλει το 2013 να κυβερνήσει την οικονομία της Κύπρου μέσω του Νίκου Αναστασιάδη- έκανε κριτική στη Κυβέρνηση γιατί έδωσε μόνο 2.2 δις στις τράπεζες και στο ΑΚΕΛ γιατί δεν παρευρίσκονται στελέχη του στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών…
 • Τα είχε με τη κυβέρνηση και γιατί αμφισβητούσε τις ενέργειες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Στη ΓΝΩΜΗ, 01/06/12
 • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσφατα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε με ευμένεια τον Αντρέα Βγενόπουλο ενώ ισχυρίστηκε πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λαϊκής έπρεπε να είχε «συλληφθεί αντί να χειροκροτείται» για τις ζημιές που προκάλεσε στο τραπεζικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου…
 • Όμως, ο ίδιος ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συναγερμού, τον Ιούνη του 2010 καλούσε τη κυβέρνηση να δώσει κι άλλα δισεκατομμύρια στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Μαρφίν Λαϊκής του Αντρέα Βγενόπουλου, ενώ κατηγορούσε το ΑΚΕΛ γιατί δεν παραβρίσκεται στις γενικές συνελεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δεν έδειχνε στις διοικήσεις τους εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και πάλι της διοίκησης του κ. Βγενόπουλου! 
 • Συγκεκριμένα έγραφε στο άρθρο του «Το ΑΚΕΛ και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» στον Φιλελεύθερο στις 20 Ιουνίου 2010 τα εξής:
 • “Και ενώ ανά το παγκόσμιο ποσά που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ έχουν διατεθεί για να στηρίξουν χρηματοπιστωτικά συστήματα διαφόρων χωρών, στην Κύπρο δεν χρειάστηκε ούτε ένα σεντ να καταβάλει η Κυβέρνηση για να στηρίξει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξαιρουμένων των 2,2 δισ. ευρώ φθηνό χρήμα που δανειστήκαμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου το κράτος είχε και επιπρόσθετο όφελος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό γιατί δανείστηκε με επιτόκιο 1% και το δάνεισε προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με επιτόκιο 1,75%.”
 • Ενώ για την «ιδεοληψία» του ΑΚΕΛ να μην παρευρίσκονται στελέχη του στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις διοικήσεις τους, στο ίδιο άρθρο  έγραφε τα εξής:
 • “Ένας απλός τρόπος να αρχίσουν να δείχνουν, έστω και λίγη εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι η απλή παρουσία τους στις γενικές συνελεύσεις των ιδρυμάτων. Έστω και εάν ακόμα είναι εναντίον της ιδεολογίας τους, ας το πράξουν, έτσι συμβολικά σαν Κυβέρνηση σε χώρα της Ευρωζώνης.”
 • Στην ίδια έκδοση της εφημερίδας Φιλελεύθερος στις 20/6/10, σε άλλο άρθρο του Αβέρωφ Νεοφύτου («Οι ξένοι, όπως σε μια μέρα ήρθαν, έτσι σε μια μέρα φεύγουν»), ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ μέμφεται τη κυβέρνηση γιατί αμφισβητεί τις ικανότητες και τις προθέσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ενώ παράλληλα προτείνει αύξηση του εταιρικού φόρου:
 • “Παρατηρούμε εδώ και καιρό μια συνεχή επίθεση και αμφισβήτηση προς τον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή της. Όλα αυτά προκαλούν αστάθεια και αβεβαιότητα στον τομέα. Και η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι οι χειρότεροι εχθροί των επενδύσεων. Και η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών, και να επαναφέρει την σταθερότητα, έρχεται να προτείνει αύξηση στον εταιρικό φόρο.”
 • Τα συμπεράσματα λοιπόν για τον ρόλο του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, του ανθρώπου που ουσιαστικά θέλει να κυβερνήσει το καράβι της οικονομίας μέσω του «δεν καταλαβαίνω τίποτα-απλά θέλω να γίνω πρόεδρος» Νίκου Αναστασιάδη, δικά σας.
 • Υπήρξε απλά ένα αφελές όργανο των τραπεζιτών που πίστεψε στις ενέργειές τους ή εσκεμμένα προσπάθησε να σπρώξει τη χώρα στις αγκάλες του ΔΝΤ και της χρηματοπιστωτικής στήριξης;
 • Σε κάθε περίπτωση φυσικά, αποτελεί ίσως τη πιο επικίνδυνη πολιτική προσωπικότητα του τόπου.

14 σχόλια:

 1. "...η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" επανέφερε το ζήτημα αυτό, με άρθρο που δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα. Η εφημερίδα έβαλε και την υπογραφή της κάτω από το άρθρο, δίνοντας βαρύτητα στον ισχυρισμό, ότι "το Σχέδιο Χάνεϊ (που βαφτίστηκε Σχέδιο Ανάν) παραχωρούσε την υπό αναφοράν θαλάσσια περιοχή των κοιτασμάτων στην αιγιαλίτιδα ζώνη των 'Κυρίαρχων Βάσεων'". Στο άρθρο της, η εφημερίδα ζήτησε από εκείνους που συνέπραξαν στην εκχώρηση των δικαιωμάτων της Κύπρου επί των πετρελαίων στους Βρετανούς, να δώσουν εξηγήσεις: "Επρόκειτο για μυωπική πολιτική εκτίμηση ανεπίτρεπτης αφέλειας, ή αφορούσε υποθήκευση συνείδησης ελαχίστων που παρέσυραν τους πλείστους;", διερωτήθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τάχα, λαλούν τζιαι οι αραδιπιώτες;

   Διαγραφή
  2. Α χα χα! Σόρρυ για το "άσχετον". Απλώς έτυχεν να μου το αθθυμίσει...

   Διαγραφή
  3. Νομίζω εν τεκμηριώνεται το συγκεκριμένο περί αιγιαλίτιδας των βάσεων κλπ, αλλά στο θέμα του Αβέρωφ τελικά (τζιαι του διδύμου του) τι πιστέυκεις ότι ισχύει;
   Μαφία κανονική ή απλά αντιπολιτευτική μανία;

   Διαγραφή
 2. Έλα που συμφωνήσατε μαζί του, με την υιοθέτηση των 1,8δις βοήθειας προς τη Λαική Τράπεζα.
  Σιγά την ταχινόπιττα ρε Στέλιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλήθκεια; Τζιαι οι επιλογές ποιες ήταν;

   Διαγραφή
  2. EFSF-μονόδρομος που λέμε, ε; Έχω την υποψία πως μπορούσε να αποφευχθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Η μη καταψήφιση του από κανένα στη βουλή, δεν το κάνει και την προφανέστερη επιλογή.

   Για κομμουνιστές, πάντως, καλά το προχωράτε με τον μονεταρισμό(sic)

   Διαγραφή
  3. Σιγά ρε παναή, σιγά. Καταρχάς, να μας πεις τη γνώμη-υποψία σου, εγώ πχ εν έχω υπόψη μου τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στες παρούσες συνθήκες.
   Κουβέντες ξέρω να λαλώ τζιαι γω, πχ "να κρατικοποιηθεί", αλλά αν μας πάρει μαζί της;
   Να την αφήκουμε να σκάσει σαν την παττίχα. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους τζιαι τους μικροκαταθέτες; Τι γίνεται με το υπόλοιπο τραπεζιτικό σύστημα, την "αξιοπιστία" της οικονομίας μας κλπ.

   Πάντως στο ερώτημα της ανάρτησης δεν απαντάς, ούτε συ...

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/6/12, 12:26 π.μ.

   Με μια πιθανή πτώχευση της Μαρφίν Λαϊκή, ο μόνοι που δε χάνουν τα λεφτά τους είναι οι διάφοροι μικροκαταθέτες. Οι καταθέσεις άνω των 100,000 πάνε για κούρεμα. Ο νομοθέτης προνόησε να εξασφαλίσει τους φτωχούς σε περίπτωση που πτωχεύσει ένα τραπεζικό ίδρυμα.

   Διαγραφή
  5. @Ανώνυμος: Το θέμα είναι πως την κρατική οικονομία τη στηρίζουν κι οι πλούσιοι (κυρίως αυτοί). Εξάλλου, ένα ποσό πάνω από 100k δεν είναι κατ'ανάγκη κάποιου πλούσιου. Μπορεί να είναι οι κόποι μιας ζωής.

   @Στέλιος: Φίλε, η τιμή της μετοχής προδιέθετε τη μη επιτυχία εξεύρεσης ιδιωτικών πόρων, καθώς αναδείκνυε το μέγεθος του προβλήματος των επισφαλών δανείων της τράπεζας (αποτέλεσμα της διακρατικής παρέμβασης Βασιλείας ΙΙ, και όχι το χέρι του νεοφιλευθερισμού, όπως ίσως πιστεύεις). Είχαν το χρόνο να φτιάξουν ένα σχέδιο επένδυσης αυτών των χρημάτων προς την αγορά, ίσως μέσω ΕΣΠΑ ή κρατικών ομολόγων προς τους καταθέτες και λοιπούς μετόχους της τράπεζας, σίγουρα όχι μέσω που κάποιου έπαιξε το παιχνίδι των αγορών (και των δανείων) και έχασε -αναφέρομαι στη Λαική.
   Με την πριμοδότηση μιας ανεύθυνης οικονομικής στρατηγικής, απλά απενοχοποιείς τις επόμενες.

   Διαγραφή
  6. Παν, μα πότε θα απέδιδαν οι επενδύσεις; Είχαμε τόσο χρόνο άραγε;

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...