"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

20 Ιουλίου 2012

38 χρόνια από τη προδοσία και τη προσφυγιά- Εφτά δεκαετίες απέναντι στον ξενοκίνητο εξτρεμισμό της δεξιάς

 • Τριάντα-οχτώ χρόνια στη προσφυγιά. Ο φανατισμός της εθνικιστικής και ακροδεξιάς Γριβικής παράταξης, ξεκάθαρα υποκινούμενος από ξένα κέντρα όπως μαρτυρά η ιστορική μελέτη, εξυπηρέτησε όπως ήταν αναμενόμενο, και όπως για επτά συνεχείς δεκαετίες συνεχίζει να διαπράττει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου , τα συμφέροντα των εχθρών του λαού και του τόπου μας.
 • Το αποτέλεσμα της δράσης της ΕΟΚΑ Β’ και της αντιμακαριακής και αντιακελικής προπαγάνδας του «Εθνικού Μετώπου», από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου στην Αθήνα, μέχρι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη Λευκωσία, είχε προβλεφθεί και αναλυθεί, τόσο από τη Κυπριακή Κυβέρνηση διά μέσου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όσο και από την Αριστερά.
Μακάριος, 1972
 • Οι εξτρεμισμοί της ΕΟΚΑ Β’, οι πολλαπλές δολοφονίες δημοκρατικών πολιτών, οι ανατινάξεις οικημάτων και γραφείων του Λαϊκού Κινήματος, οι επιθέσεις απέναντι σε σταθμούς της Αστυνομίας, η διάβρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς, η δαιμονοποίηση του Μακαρίου και η πρόταξη –δήθεν- της ένωσης με το «εθνικό κέντρο», οδήγησαν στην τούρκικη εισβολή.
 • Μέσω του εμφύλιου διχασμού, σε κοινωνικό, πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο, προετοιμάστηκε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, η ντε φάκτο διχοτόμηση, που αποτελούσε πάντα κύριο στόχο των νατοϊκών και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, ή και το αντίστροφο.
 • Η εισβολή, η προσφυγιά και η διχοτόμηση, είναι έργο της εθνικιστικής απάτης και του νατοϊκού «ρεαλισμού».
 • Αυτή η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί από τίποτα, όσο μεγάλο κι αν είναι, όσα κεφάλια και να έχει.

54 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/7/12, 12:40 π.μ.

  καημενε τουρκοκυπριε συντομα θα ανοιξουν οι επιστολες προς σαμψων.δεν θα μεινει ουτε ενας μεσα σε ακελ-δηκο-εδεκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αναρωθκιούμαι πόσον πιο νωρίς έπρεπεν να "προφητεύσει" ο "εθνάρχης" την καταστροφήν για να εν "ικανός" (ως "εθνάρχης") για να την αποτρέψει. Δηλαδή αν ο "υπόκοσμος" "θεριέψει" φταίει μόνον ο υπόκοσμος ή τζιαι η "ανικανότητα" του κράτους να τον πολεμήσει;
  Αναρωθκιούμαι επίσης πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να απομυθοποιηθεί τζιαι η δική του "συμβολή" στην τραγωδίαν.

  "υποκινούμενος από ξένα κέντρα όπως μαρτυρά η ιστορική μελέτη": ποια εν τούτα τα κέντρα; Οι αμερικανοί; Ο (μόνος ίσως διαφοροποιημένος) αναλυτής της περιόδου εν βλέπει (ούτε εγγράφως ούτε άλλωσπως) να τεκμηριώννεται κάτι τέθκοιον. Ο μόνος δε που είσιεν συμφέρον να γίνει εισβολή τζιαι (δυνητικά) ελληνοτουρκικός πόλεμος (άρα αποσταθεροποίηση του νότιου άξονα του ΝΑΤΟ) ήταν το "αντίπαλον δέος" των αμερικανών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν τεκμηριώνεται;
   Στο ΕΟΚΑ Β και CIA του Δρουσιώτη εν λλίες οι αναφορές;
   Ποιοι εστείλαν τον Γρίβα στη Κύπρο;
   Ρε Μιχάλη έλεος ρε κουμπάρε.

   Εν καθαρή δουλειά της CIA, τζιαι όλη η δράση της ΕΟΚΑ Β, τζιαι το πραξικόπημα.

   Η ΕΟΚΑ Β' εξαρθρώθηκε σύμφωνα με πολλούς, και το τελευταίο βιβλιαράλι του Μιχάλη Μιχαήλ εν ξεκάθαρο ως προς τούτο, λίγο πριν το πραξικόπημα.
   Έγινε δηλαδή η απαιτούμενη δουλειά, το ζήτημα ήταν η εθνική φρουρά που ήταν ελεγχόμενη από τη χούντα, και άρα και πάλι τους νατοϊκούς και τη cia.

   Διαγραφή
  2. Η περιγραφή του βιβλίου...

   Ο Ψυχρός Πόλεμος, οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας για την ηγεμονία του δυτικού κόσμου, τοποθέτησαν την Κύπρο στο επίκεντρο ενός εξοντωτικού πολέμου για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Το σκηνικό είχε στηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ και πρωταγωνιστές το ελεγχόμενο από τη CIA ελληνικό και τουρκικό παρακράτος. Απότοκο της πολιτικής αυτής υπήρξε η ίδρυση της ΕΟΚΑ Β, που δημιούργησε τις συνθήκες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίυ 1974, ενώ η Τουρκία προετοιμαζόταν με επιμέλεια να εισβάλει στο νησί. Έγγραφα του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ, τηλεφωνικές συνομιλίες των πρωταγωνιστών που είχαν υποκλαπεί από την ΚΥΠ, συνεντεύξεις και μαρτυρίες προσώπων που είχαν αναμειχθεί στα γεγονότα, δίνουν αποκαλυπτικές πληροφορίες σε όποιον πιστεύει ότι η λήθη δεν προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στον τόπο και συνεχίζει να αναρωτιέται ποιοι οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή.

   Διαγραφή
  3. Το "Η μεγάλη ιδέα της μικρής χούντας" εθκιάβασες το;
   Σελίδες 430-431:

   "Στις 7 Μαϊου 1974, ενώ ο Ιωαννίδης σχεδίαζε το πραξικόπημα στην Κύπρο, ο Μακάριος φιλοξένησε στη Λευκωσία τη συνάντηση Κίσιγκερ - Γκρομίκο κατά την οποία συζήτησαν το ζήτημα της απαγκίστρωσης Ισραήλ - Συρίας. Η Κύπρος γράφει ο Κίσιγκερ στα απομνημονεύματα του "είχε επιλεγεί ως ουδέτερη τοποθεσία, όπου δεν αναμενόταν να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα για τις υπερδυνάμεις στο άμεσο μέλλον".

   "Ο εφιάλτης των ΗΠΑ ήταν τότε η αύξηση της σοβιετικής επιρροής στη Μεσόγειο λόγω της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό ήταν το κίνητρο της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας που είχε αναλάβει ο Κίσιγκερ για να αποκαταστήσει την ισορροπία που υπήρχε πριν από τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Η Μόσχα διέθετε από το 1971 ναυτική βάση στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, η οποία φιλοξενούσε τον σοβιετικό στόλο της Μεσογείου. Η Ελλάδα φιλοξενούσε από το 1972 τον αμερικανικό 6ο στόλο. Και η Τουρκία ήταν η σύμμαχος χώρα, ανάχωμα στην πρόσβαση της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Μέση Ανατολή.
   Με βάση αυτά τα δεδομένα στον κόσμο και στις Η.Π.Α. (εννοεί την κυβερνητική κρίση λόγω Watergate) δεν δικαιολογείτο η πρόκληση αστάθειας στις σχέσεις μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που ήταν το φράγμα στο σοβιετικό κίνδυνο, σε μια τόσο ρευστή περίοδο, χωρίς να υπάρχει καν κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον να τη διαχειριστεί.
   Η θεωρία λοιπόν ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν προσχεδιασμένα από το ΝΑΤΟ για να διχοτομηθεί η Κύπρος πάσχει διότι της λείπουν δύο βασικά συστατικά: το κίνητρο και τα τεκμήρια".

   Διαγραφή
  4. Μια χαρά, χωρίς αστάθεια τα εκατάφερε το ΝΑΤΟ Μιχάλη μου. Εκάμαν τη δουλειά τους με 4.000 χαμένες ψυσιές. Τζιαι η Ελλάδα στ αυκά της. Τζιαι η αγγλία να κρυφογελά.

   Η εξυπηρέτηση της Τουρκίας ήταν ο στόχος των αγγλοαμερικάνων φίλε, με πρώτο σταθμό το πραξικόπημα στην Ελλάδα.

   Τεκμήρια;

   Αληθινά ψάχνεις τεκμήρια τζιαι δεν βρίσκεις;

   ***
   Εγώ δεν μιλώ για κακούς αμερικάνους φίλε, κακούς εγγλέζους, κακούς ρώσους κλπ. Εν η εθνικοφροσύνη κυρίως που τα λαλεί τούτα.
   Εν ζώνες επιρροών, προστατεύουν, αναπτύσσουν τες ζώνες τους οι μεγάλες χώρες, ως δαμέ.

   Η ανεξαρτησία εν το ζητούμενο. Το τίμιο παρόν τζιαι μέλλον του τόπου.

   Διαγραφή
 3. Π.Χ.(όταν ξεκολλούμεν λλίον που το "κακοί αμερικάνοι/ εγγλέζοι/νατο"κλπ.):

  "Ο Σαμψών ήταν ο ευνοούμενος του Μακαρίου, ο οποίος τον χρηματοδότησε από τα ταμεία της Μονής Κύκκου να γίνει εκδότης. Υπήρξε ο άνθρωπος που τον κρατούσε στους ώμους του ο Λυσσαρίδης όταν ζούσε στο θρύλο της ΕΟΚΑ. Ήταν ο παράγοντας που είχε ασυλία τη δεκαετία του '60 για μια σειρά από εγκλήματα εις βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σήμερα έγινε η προσωποποίηση του κακού προσώπου της Δεξιάς, λόγω του πραξικοπήματος, όμως υπήρξε και ομιλητής στις αντιβρετανικές πορείες του ΑΚΕΛ, όταν το κόμμα της Αριστεράς ήταν ταυτόχρονα υπέρ της Ένωσης και κατά του ΝΑΤΟ. Ήταν επίσης ο αντίζηλος του Γιωρκάτζη στο μακαριακό κατεστημένο, ο μακαριακός που έγινε γριβικός και τελικά χουντικός. Εν ολίγοις, ήταν η προσωποποίηση του συνονθυλεύματος του κυπριακού πολιτικού συστήματος της δεκαετίας του '60, το οποίο διασπάστηκε σε μακαριακούς, γριβικούς, λυσσαριδικούς και γιωρκατζικούς με κίνητρο τα λάφυρα της νεοφανούς εξουσίας. Αφού σκοτώθηκαν μεταξύ τους, αφού επέφεραν την καταστροφή, έσμιξαν εκ νέου και βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι το 2004, με ηθικό αυτουργό την Αριστερά. Το πραξικόπημα ανασύρεται και πάλι από το μπαούλο σαν φάντασμα για να μας θυμίζει διά του τρόμου τους καλούς και τους κακούς. Δυστυχώς σ' αυτή την τραγωδία δεν υπήρξαν καλοί. Το σύστημα στο σύνολό του ήταν ένα τέρας, που ακόμη ζει και ορίζει την πολιτική ατζέντα στην Κύπρο.
  Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την τραγωδία του 1974, πλην όμως πολύ μεγάλη για να χωρέσει σ' ένα φάκελο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί μικρότητες.

  Μακάριος Δρουσιώτης

  Πολίτης

  27/03/2011"

  Πελλάρες σιόρ, εμπάθειες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και έχει ευθύνες woofi, που χρονολογούνται από το 48', όταν ουσιαστικά ανέλαβε για χάρη των αμερικάνων να διαλύσει την αριστερά τζιαι να νατοϊκοποιήσει τον τόπο, για να μεν κομμουνιστικοποιηθεί...

   Υπάρχει σχετική καταγγελία του Εζεκία σε ομιλία.

   Διαγραφή
  2. Για παράδειγμα δες αυτό:
   SXEDIO.FQ1 17.2.1950: Ο Κιτίoυ Μακάριoς αρvείται κάθε συvεργασία με τo ΑΚΕΛ και αvακoιvώvει τηv απoστoλή Πρεσβείας της Εθvαρχίας στo εξωτερικό, η oπoία δεv θα εvημερώσει τη Ρωσία, τηv oπoία θεωρεί εχθρική χώρα έvαvτι τωv εθvικώv διεκδικήσεωv της Ελλάδας. Αvαγγέλλει επίσης πρoσφυγή στα Ηvωμέvα Εθvη αv η Βρετταvία δεv ικαvoπoιήσει τηv αξίωση τωv Ελλήvωv Κυπρίωv

   http://www.papademetris.net/pdf-archive/SXEDIO.FQ1.pdf

   Διαγραφή
  3. 25-3-50
   Ο Εζεκίας:

   "Απoταθήκαµε επαvειληµµέvα στη λεγόµεvη Εθvαχία και της κάvαµε συγκεκριµέvες πρoτάσεις για µικτή Πρεσβεία και κoιvό πρόγραµµα εvωτικoύ αγώvα.

   Αυτή όχι µόvo δεv έδωσε καµµιά απάvτηση στις πρoτάσεις µας αλλά πρoχώρησε µάλιστα στov καταρτισµό Πρεσβείας της ∆εξιάς παράταξης. Πoιoι απoτελoύv αυτή τηv πρεσβεία. Τηv απoτελεί o Ν. Κλ. Λαvίτης, έvας ακoύραστoς πρoπαγαvδιστής για τηv παραχώρηση πoλεµικώv βάσεωv στov τόπo µας, στov εγγλέζικo ιµπεριαλισµό. Τηv απoτελεί έvας Σάββας Λoϊζίδης, εξ ίσoυ φαvατικός υπoστηρικτής για τηv
   παραχώρηση βάσεωv στoυς εγγλέζoυς. Τέλoς τηv απoτελεί o Κυρηvείας Κυπριαvός, µεγάφωvo τoυ Πoλυκάρπoυ (Πoλύκαρπoς Iωαvvίδης, Γραµµατέας της Μητρόπoλης Κερύvειας). Ολoι φαvατικoί
   αvτικoµµoυvιστές, oλoι άvθρωπoι τωv ελληvoβρετταvικώv υπoυδoυλωτικώv πλαισίωv.

   Αυτή είvαι η λεγόµεvη Εθvική πρεσβεία πoυ γέvvησαv τα κελλια.
   Και θα πάει πoύ;
   Ούτε κι η ίδια δεv ξέρει. Τo βέβαιo είvαι πως θα βάλει παvιά για τo " Εθvικόv κέvτρov" τωv Αγγλoαµερικαvώv- στηv Αθήvα- κι αvάλoγα µε τις υπoδείξεις αυτoύ τoυ κέvτρoυ θα πράξει, πάvτως δεv
   πρόκειται vα βγει έξω από τα αγγλoαµερικαvικά ιµπεριαλιστικά πλαίσια, σ' αυτά τα πλαίσια θα κιvηθεί για vα δει καvέvα υπάλληλo τoυ υπoυργείoυ και vα εκπληρώσει έτσι "τo πρoς τηv πατρίδα καθήκov".

   Και για vα δει έστω κι' αυτό τov υπάλληλo θα oπλιστεί µε τόvoυς αvτικoµoυvιστικoύ φαvατισµoύ, θα γίvει ιµπεριαλιστικότερη τoυ ιµπεριαλισµoύ για v' αρέσει.

   http://www.papademetris.net/pdf-archive/SXEDIO.FQ3.pdf

   Αυτά κι αν είναι προφητικά έτσι;

   Διαγραφή
  4. Ρε Στέλιο μου ξέρεις ότι εγώ καταδικάζω τζιαι το να γίνεται απόπειρα απαλοιφής του τι έκαμεν ο Γρίβας τζιαι το να τιμάται επισήμως (ιδιωτικά ας τον τιμά όποιος θέλει). Η ούλλη μου παρέμβαση εν ακριβώς η απόπειρα (πόλα σέλα πλην ενωτικής παράταξης - τζιαι ότι άλλον θέλετε πείτε την) να φκει κούππα άπαννη ο "εθνάρχης".

   Διαγραφή
  5. Το πραξικόπημα έφερε την εισβολή Μιχάλη. Οι ευθύνες του Μακαρίου εν σοβαρές για τον ερχομό του Γρίβα τη πρώτη φορά. Τζιαι την ανάπτυξη του γιωρκατζιησμού. Εν δεδομένα τούτα.

   Διαγραφή
  6. Ο Εζεκίας μιλά για "λεγόμενη εθναρχία". Η αριστερά στήριξε τον "εθνάρχη", ιδίως μετά το 63', για να αποτρέψει (ξανά) τη θυματοποίησή της, να προστατευτεί δηλαδή,να κρατήσει την ανεξαρτησία του τόπου, να υπερασπιστεί το κράτος.

   Ήταν κακό που εστήριξε η Αριστερά τον Μακάριο τζιαι το Κράτος, τη περίοδο πχ της ΕΟΚΑ Β';

   Διαγραφή
 4. Woofis,

  Το απόσπασμα που παραθέτεις από τον Μακάριο Δρουσιώτη είναι δείγμα αυτού που λέμε πολιτική ίσων αποστάσεων [χωρίς να υπονοώ ότι ο Μακάριος έχει ευθύνες για πολλά και διάφορα]… Όμως για τις τραγικές εξελίξεις στο κυπριακό [πραξικόπημα, εισβολή, κατοχή, προσφυγιά] την κύρια ευθύνη την έχει η ακροδεξιά γριβική παράταξη και οι ξένες [ιμπεριαλιστικές – προσωπικά έτσι θα τις λέω πάντα] δυνάμεις ή «ξένα κέντρα»! Όλα εκείνα τα αμερικανόπνευστα διχοτομικά σχέδια [Άτσεσον, Μπωλ, Λεμνιστερ, Λισαβόνας] δεν ήταν επεμβάσεις ή μήπως ήταν παροχή υπηρεσιών καλής θέλησης;

  Και κάτι πιο εξειδικευμένο: Αν ξερς ο Σαμψώς πόσες φορές «υπήρξε και ομιλητής στις αντιβρετανικές πορείες του ΑΚΕΛ»;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κλόκκος21/7/12, 6:47 μ.μ.

  Με το "για να ξαναβρεθούν αυτοί οι εγκληματίες στο ίδιο μετερίζι φταίει το ΑΚΕΛ το 2004", που λέει ο Δρουσιώτης βεβαίως αλλά υιοθετεί ο Γούφης ευχαρίστως, κάμνει όπως τους ταλιμπάν που στον βιασμό φταίει η κοπέλλα που δεν έπραξε καλώς αντί ο βιαστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πιο πάνω η πρώτη πρόταση μου εντός των αγκύλων πρέπει να διαβαστεί «[χωρίς να υπονοώ ότι ο Μακάριος ΔΕΝ έχει ευθύνες για πολλά και διάφορα]» - λείπει το ΔΕΝ κι αλλάζει το νόημα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Άνευ: εν ξέρω περί Σαμψών τζιαι ομιλιών του σε πορείες του ΑΚΕΛ αλλά τι σχέσην έσιει "πόσες" ήταν;

  @κλόκκος: το "όταν το κόμμα της Αριστεράς ήταν ταυτόχρονα υπέρ της Ένωσης και κατά του ΝΑΤΟ" έννεν συμπεριφορά αδίκως βιασθείσας κοπέλλας κατά την ταπεινή μου άποψην...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Woofis,

   Σίγουρα και δεν έχει [τόση] σημασία αλλά τι πάει να πει «εν ξέρω περί Σαμψών τζιαι ομιλιών του σε πορείες του ΑΚΕΛ…»; Γίνεται από τη μια να προσυπογράφεις ότι πει ο Δρουσιώτη χωρίς να εξετάζεις αν όντως είναι έτσι τα πράματα κι αν τελικά είναι έτσι υπό ποιες συνθήκες έγινα ότι έγινε, κι από την άλλη να μας λες [ως άλλος Αρτεμάκης] «εγιώ εν τζιαι …» [ξέρω]…

   Διαγραφή
  2. Τζιαι πως εισηγείσαι να το "εξετάσω"; Με δημοσιογραφικήν έρευναν; Εξάλλου η κριτική μου ΔΕΝ αφορούσεν το ΑΚΕΛ αν επρόσεξες αλλά τον "εθνάρχην". Μεν μου πεις ότι τζιαι για το ότι ήταν ευνοούμενος του ο Σαμψών πρέπει να προσκομίσω τζιαι τεκμήρια...

   Διαγραφή
 8. "Εν καθαρή δουλειά της CIA, τζιαι όλη η δράση της ΕΟΚΑ Β, τζιαι το πραξικόπημα."

  Φίλε αν θκιαβάσεις τα θκιό τελευταία κεφάλαια τούτου του βιβλίου, καμία σχέση. Τζιαι τούτον χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος της CIA τες προηγούμενες δεκαετίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή εκατασκευάσαν το θερκό (Χούντα αθηνών-εοκα β), ενεώσαν το, τζιαι αφήκαν το μόνο του να εξυπηρετήσει τη τουρκία...

   Μιχάλη, η CIA, όταν δολοφονούσε πχ τον Κένετυ, ή έτρωεν προέδρους με σκάνδαλα, ή έφκαλλεν τον Ρήγκαν πρόεδρο, ή τον Μπους τον παλιό και τον νεότερο, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εσχολιάζαν το στες επίσημες συναντήσεις τζιαι τα μέμο τους;

   Όταν η βασίλισσαν εδιέτασσεν απαγχονισμούς, ελάμβαννεν υπόψη της πως τη φάση την ελέγχαν πλήρως οι υπερατλαντικοί της φίλοι;

   Η ΕΟΚΑ Β' και η εθνική φρουρά (ο ελληνικός στρατός), εξυπηρέτησαν συνειδητά ή όχι την τούρκικη εισβολή και προέλαση;

   Το ΡΙΚ τι έλεγε στα ανακοινωθέντα μετά την απόβαση; Τι έλεγαν οι έλληνες αξιωματικοί στους κληρωτούς;
   Τι έκαμνεν παράλληλα η ΕΟΚΑ Β στα χωριά και τις πόλεις;

   Η διχοτόμηση, εξυπηρετήθηκε. Εδώθηκε εσκεμμένα λαβή, που τη νατοϊκή ελληνική κυβέρνηση, στη νατοϊκή τούρκικη. Με την ανοχή της νατοϊκής αγγλίας.

   Να συμφωνήσουμε σε κάτι: ήθελαν ή όχι οι αγγλοαμερικανοί να βοηθήσουν τη τουρκία να "στρατοπεδεύσει" στη Κύπρο; Να πάρει το "κομμάτι της";

   Υπάρχει αμφιβολία ότι "όλο το σύμπαν" εδούλευε προς τούτη τη κατεύθυνση; Ότι εδημιουργηθήκαν τεχνιτά οι συνθήκες για να επιτραπεί εισβολή τζιαι άρα επαναδιαπραγμάτευση με άλλους όρους τζιαι δεδομένα;

   Ήταν "στημένο" το δώρο προς τη Τουρκία φίλε, ή όχι. Ήταν "αυθόρμητο", αποτέλεσμα μωρίας;

   Κι αν ήταν μωρία, άνθρωποι όπως ο Αναστασιάδης που εκπροσωπούσε νομικά τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β', ή ο πατέρας του που "ανέλαβε" τον πραξικοπηματικό έλεγχο στη Λεμεσό, τι ήταν;

   ***

   Και κάτι ακόμα, η Μ. Βρετανία ή το υπεξ των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί ποτέ επίσημα στη τακτική που ουσιαστικά θέλουν να εφαρμοστεί; Διπλωματικά εν πάντα προσεκτικοί στες διατυπώσεις.
   Στη πράξη όμως, η αγγλία εν η μόνη που δημιουργεί προβλήματα, σε πολλά επίπεδα. Θυμίζω το θέμα της ουνφικυπ κάθε εξάμηνο. Αμερική και Αγγλία είναι πολύ συχνά απέναντι που τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ για το κυπριακό.

   Στις συναντήσεις εν μόνιμη η επωδός: στηρίζουμε τη ΔΔΟ μπλα μπλα μπλα. Αλλά που κάτω που κάτω κρούζουν, εξευμενίζουν τη Τουρκία, διούν τις πατήματα.

   Αν πιάσει ο ιστορικός του μέλλοντος δηλαδή, τες επίσημες αναφορές των αγγλοαμερικάνων στο κυπριακό, θα φκάλει το συμπέρασμα που λαλείς.

   Το ζήτημα είναι τι κρύβεται πίσω από τη γλώσσα της διπλωματίας, που εν ειδικά κατασκευασμένη για να κρύφκει τις αληθινές πολιτικές.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος22/7/12, 7:43 π.μ.

  Εν μπορω να καταλαβω τζινο που λαλουν για τες ευθυνες του Μακαριου.

  Εν δεδομενο οτι για να του καμουν την ανταρσια εχει μεριδιο ευθυνης ο Μακαριος.

  Αλλα εν το φορει ο νους μου. Για να φαν ενα παπα να καταστρεψουν τη Κυπρο;

  Οση ευθυνη τζιαι να εισιε ο Μακαριος, τζινο που εκαμε η ΕΟΚΑ Β ειναι μια ακομα απο τις πολλες προδοσιες διαχρονικα του ελληνισμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδαιμονοποιήθηκε ο "Μούσκος", για να καταλυθεί το σύνταγμα, και να δωθεί η ευκαιρία στη Τουρκία να εισβάλει και να εφαρμόσει τα σχέδια της.
   Το πραξικόπημα πέτυχε, και στάθηκε ώστε να κάμει τη δουλειά του, εν μέρει και γιατί στηριζόταν και από μάζες του πληθυσμού, ή έστω ήταν ανεχτό.

   Ο γριβισμός δεν αφορούσε, ούτε αφορά μόνο μια κάστα "αποφασισμένων". Έχει ρίζες, αποδοχή.

   Διαγραφή
  2. Τι του λες τούτο για παράδειγμα...

   ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β
   http://edikcyprus.blogspot.com/2012/07/blog-post_09.html

   Διαγραφή
 10. "Μιχάλη, η CIA, όταν δολοφονούσε πχ τον Κένετυ, ή έτρωεν προέδρους με σκάνδαλα, ή έφκαλλεν τον Ρήγκαν πρόεδρο, ή τον Μπους τον παλιό και τον νεότερο, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εσχολιάζαν το στες επίσημες συναντήσεις τζιαι τα μέμο τους;"

  Τι μου θθυμίζει τούτον; Α ναι, "οι Νενέκοι εν τζια κόφκουν αποδείξεις όταν χρηματίζονται για να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν". Ιστορική μελέτη για περιρρέουσα λοιπόν; Ιδού η απορία.

  Στέλιο μου κοντός ψαλμός αλληλούϊα:

  1) Εν αμφισβήτησα σε κανένα σημείο τη συζήτησης μας τζιαι διαχρονικά τες ευθύνες Γρίβα - ΕΟΚΑ Β' ούτε την έστω έμμεση εμπλοκήν "ξένων συνάμεων" στο θέμαν "πραξικόπημαν - εισβολή"
  2) Η ανάρτηση σου προβάλλει σαν "προφήτην/ ήρωαν" έναν άθρωπον ο οποίος έκαμεν λάθη τριανταετίας ('48 - '77) (ναι, ακόμα τζιαι μετά την εισβολήν, μπορεί εξίσου σοβαρά) τα οποία οδηγήσαν στην καταστροφή.
  3) Υπάρχει παγιωμένη αντίληψη ότι το πραξικόπημαν τζιαι η εισβολή ήταν ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ εγχειρήματα των αγγλοαμερικάνων. Μάλιστα εσύ προβάλλεις τζιαι την "ιστορικήν μελέτην" ως τεκμήριον. Τζιαι όμως, όπως σου επαρουσίασα μέσα που τα κείμενα του Δρουσιώτη, απουσιάζει το κίνητρον αλλά τζιαι έγγραφες αποδείξεις. Τούτον παρά τες (έγγραφες) αποδείξεις ότι όντως έχουν παρουσία (η CIA) τες δεκαετίες '50-'60 σε διάφορα στάδια. Μπορεί δηλαδή π.χ. να "εδημιουργήσαν" τον Ιωαννίδην τζιαι τη συνοπαρτζιάν του αλλά το '74 εν είχαν κανέναν λόγον, ούτε αποδεικνύεται εγγράφως (ακόμα τουλάχιστον, μπορεί μελλοντικά) ότι ενθαρρύναν τον να κάμει πραξικόπημαν, πόσον μάλλον να το εσχεδιάσαν οι ίδιοι.
  4) Σε κάθε περίπτωσην, όσον ο Μακάριος παρουσιάζεται σαν προδομένος ήρωας τζιαι ο Γρίβας ως δαίμονας, εν βλέπω ούτε ομόνοιαν ούτε αποκατάστασην της ιστορικής αλήθκειας διότι οι ίδιοι οι αθρώποι που μπορούν να συνεισφέρουν προς τούτον εν περιχαρακωμένοι σε στρατόπεδα, 40 χρόνια μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιχάλη,
   για το 2)
   Για να κρατηθεί η Κύπρος ενωμένη και ανεξάρτητη,έπρεπε να υπερασπιστούμε τζιαι την ενότητα τζιαι την ανεξαρτησία μας. Άλλον το λάθος, άλλον η προδοσία. Ο Μακάριος υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία. Αν δεν γινόταν το πραξικόπημα, δεν θα γινόταν εισβολή. Εν μπορούν να εξισωθούν οι ευθύνες τις μακαριακής παράταξης, με της γριβικής. Στον αιώνα τον άπαντα.

   3) Η εισβολή, ναι ήταν προσχεδιασμένη. Το πραξικόπημα ναι ήταν προσχεδιασμένο για να επισυμβεί η εισβολή. Να φκάλουμε τη CIA που το παιχνίδι, ωραία.

   Άρα τουρκία και ελλάδα ήταν σε άμεση συνεννόηση, χωρίς μεσάζοντες...Στέκει; Ποιοι εέρναν τζιαι εφέρναν τα μηνύματα; Ποιοι ελαλούσαν του Σαμψών, των ελλαδιτών αξιωματικών τζιαι του ΡΙΚ να λαλούν πως κάμνουν ασκήσεις οι Τούρτζιοι;

   Δηλαδή τι μου λαλείς; Ότι ένα καθαρό προτεκτοράτο των ΗΠΑ, με ξεκάθαρη επιρροή που την CIA, η ελλάδα της επταετίας, τζιαι η νατοϊκή Τουρκία, εκάμναν συμφωνίες που μόνες τους;

   Και όμως, οι μεσάζοντες υπήρξαν, και ξέρεις πολύ καλά ποιοι είναι. Θέλεις τεκμήρια; Είπα σου, πιάσε το πρώτο βιβλίο του Δρουσιώτη, γιατί το απορρίπτεις;

   Η Κύπρος βρίσκεται υπό νατοϊκή κατοχή φίλε, με τρις στρατούς του ΝΑΤΟ (ελλάδα, τουρκία, αγγλία) και δύο παραρτήματα (ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ΕΦ),τζιαι συ γυρεύκεις τεκμήρια;

   Υπήρξεν πόλεμος μεταξή ελλάδας τζιαι τουρκίας; Όχι. Άρα το σκέλος της "μη διατάραξης" των ενδονατοϊκών σχέσεων, επιτεύχθηκε τζιαι επιπλέον η ΚΔ συνέχισε να αναγνωρίζεται. Οπότε μια χαρά τα εκαταφέραν, τζιαι χωρίς να αφήνουν τζιαι τα τεκμήρια που γυρεύκεις (αφού εν θέλεις να πάεις στον μύλο).

   Τζιαι μιαν ερώτηση: Τι του κατέβηκε του Καραμανλή τζιαι αποχώρησε μετά τη δεύτερη εισβολή που το ΝΑΤΟ;

   Διαγραφή
  2. Δες το τζιαι τούτο..

   CIA Document confirms Kissinger’s involvement in selling Cyprus for 30 silver pieces

   Τζιαι τούτο

   Kissinger and Cyprus

   Regarding Kissinger and Cyprus, one does not need classified documents to indict Kissinger for his role in encouraging the coup against Makarios and the invasion of Cyprus by Turkey.
   The public record is clear enough. Tom Boyatt, the Cyprus desk officer in 1974 has stated publicly that he sent memoranda in the first half of 1974 to his superiors warning of the Greek junta’s potential action against Makarios. His efforts were stymied by the front office until it was too late.

   http://www.rieas.gr/research-areas/greek-studies/340.html

   ...και αυτό
   http://www.youtube.com/watch?v=ZJ3C_waypMo

   Διαγραφή
  3. Να δεις το βίντεο πιο πάνω, σίγουρα, τζιαι σε παρακαλώ να δεις τζιαι κάποια τεκμήρια πιο κάτω

   http://www.greece.org/cyprus/takism8.htm

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος22/7/12, 10:07 π.μ.

  Τουτα εχει σαράντα χρονια που μας τα λέτε.

  Τον Γρίβα, τον Μακάριο τον Σαμψών και άλλους θα τούς κρίνει ο ιστορικός το μέλλοντος μακρυά απο οποιαδήποτε κομματικά ή αλλα συμφέροντα (και των δύο πλευρών).

  Για τους εγκλωβισμένους και τα ανθρώπινά τους δικαιώματα θα γράψετε/διαμαρτυριθείτε καμμιά φορά ή μόνον οτι σας συμφέρει κομματικά.


  Καρπασίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μονον οτι μας συμφερει κομματικα.

   Διαγραφή
  2. Σιγά μεν περιμένουμε τον ιστορικό του μέλλοντος να κρίνει τον Γριβα τζιαι τν Σαμψών φίλε μου. Κρίνει τους ο Πενταδάκτυλος...

   Εγκλωβισμένους έχω τζιαι γω στη φαμίλια, καθότι αγιατριαδίτης μισός.

   Αν μιλούμε για λύση-επανένωση, κυρίως εν τούτους τους ανθρώπους που θέλυμε να δικαιώσουμε φίλε, να πιάσει τόπο η θυσία, ως που ζιουν.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24/7/12, 1:28 π.μ.

   Ναι ρε φίλε. Για μισο Αγοιτριαδίτης δειχνεις πολλά ευαισθητοπιημένος στο θέμα των εγκλωβισμένων. Το μπλογκ σου εν γεμάτο αναρτήσεις διαμαρτυρίας τοσο για την καταπάτησιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους οσο και για την καταστροφήν των εκκλησιών, νεκροταφείων.

   Το μόνο που κάμνετε και εσείς και οι δεξιοί είναι να συντηρείτε την διχόνοια τζιαί να προωθείτε τα ιδεολογήματά σας.

   Καρπασίτης

   Διαγραφή
  4. Κάμνεις λάθος φίλε.
   Γιατί αν προτάσσεις την επανένωση, ουσιαστικά προτάσσεις μια θεραπεία στη κατάσταση.
   Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν για όλους τους πρόσφυγες, τζιαι όλους τους κύπριους, ε/κ και τ/κ.
   Πως θα φύγει η κατοχή εν το ζήτημα.

   Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κύπρο καταπατούνται δεκαετίες πριν την εισβολή, τόσο από τους άγγλους φυσικά, όσο και από τους εθνικιστές των δύο κοινοτήτων και τις μητέρες πατρίδες.

   Καταπάτηση ήταν τζιαι το πραξικόπημα, η δράση της εόκα β' τζιαι της τμτ.

   Ο καλύτερος αγώνας για οσα θεωρείς οτι πρέπει να προτάσσονται,είναι ο αγώνας για μια λύση που να λειτουργεί τζιαι να αποκαθιστά όσο το δυνατόν τούντα δικαιώματα.

   Δεν γίνεται να μιλάς για εκκλησιές τζιαι νεκροταφεία, τζιαι να απορρίπτεις τζι αυτήν ακόμα τη βάση λύσης του κυπριακού.
   Εν μεγάλη υποκρισία τούτο.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος24/7/12, 5:18 μ.μ.

   Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα εκαταπατούνταν τζιαί πριν την εισβολή να ξιάσουμεν τους εγκλωβισμένους τζιαι το τι τραβούν.

   Δηλαδή επειδή υπήρχαν καταπιεσμένοι εργάτες τον περασμένον αιώνα να σιωπήσουμεν αν καταπιέζουνται τζιαί σήμερα.

   Μιλάτε για συρρίκνωση της Αριστεράς. Με τέτοια μυαλά που κουβαλείτε πως να μεν συρρικνωθεί;

   Καρπασίτης

   Διαγραφή
 12. Στέλιο μου άδικα βάλλεις τούτα ούλλα που βάλλεις διότι το θέμα μας ήταν αρχικά οι ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ευθύνες Μακαρίου - Γρίβα αφενός τζιαι (όπως εξελίχτηκεν η κουβέντα) το αν οι αγγλοαμερικάνοι ΕΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΑΝ το πραξικόπημαν τζιαι την εισβολήν. Πουθενά στη συζήτηση μας εν ετεθήκαν οι ευθύνες τους ΜΕΤΑ το πραξικόπημαν τζιαι (ειδικά) την εισβολήν.
  Για το πρώτον θέμαν, ασχέτως αν ο Μακάριος στες 15/7/1974 αντιπροσώπευεν τη νομιμότηταν, η ιστορική του διαδρομή αρχίζει πολλά πιο πίσω (όπως τζιαι του Γρίβα) τζιαι παρόλον που οι ευθύνες του ΕΝΝΕΝ ισάξιες (συ είπας, πουθενά εγώ) εξακολουθούν να εν βαρύτατες για το που οδηγηθήκαμεν ως τόπος τζιαι ως κράτος. Όσον τούτον εν αναγνωρίζεται επισήμως, δεν θα πετύχουμεν συνολικήν κάθαρσην (κατά τη γνώμη μου).
  Ξαναλέω σου: θκιάβασε το συγκεκριμένο βιβλίον του Δρουσιώτη διότι εν πιο πρόσφατον που το "ΕΟΚΑ Β και CIA" τζιαι πιο εξειδικευμένον όσον αφορά τόσον τα γεγονότα συνολικά όσον τζιαι τον ρόλον/ συμπεριφοράν των αγγλοαμερικάνων. Σύμφωνα με το Δρουσιώτην (σελ.431):
  (μετά το απόσπασμαν που σου έβαλα για την απουσίαν κινήτρου/ τεκμηρίων)

  "Το γεγονός που ενοχοποιεί τις ΗΠΑ σε σχέση με την κυπριακή τραγωδία του 1974 δεν είναι το πραξικόπημα αλλά η ανοχή στην τουρκική εισβολή και στη συνέχεια η βοήθεια στην Τουρκία να εδραιώσει την κατοχή τμήματος της Κύπρου. Σε αντίθεση με το πραξικόπημα για το οποίο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ που να ενοχοποιεί τις ΗΠΑ, υπάρχει πλειάδα αρχειακού υλικού που τεκμηριώνει την αμερικανική ανοχή στην εισβολή.
  Πέρα από τα τεκμήρια υπήρχε και το κίνητρο (λαλεί κάμποσα).........Το δόγμα της εξωτερικής του Χένρι Κίσιγκερ στηριζόταν στη realpolitik, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επέβαλλε στις ΗΠΑ να μη συγκρουστούν με την Τουρκία για χάρη της Κύπρου, έστω και αν με αυτό ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ..........Συνεπώς η στάση των ΗΠΑ στην κυπριακή τραγωδία δεν ήταν απαραίτητα συνωμοσία, ήταν realpolitik. Βέβαια το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και αυτό είναι που μέτρησε στην συνείδηση του κόσμου: πως μια μεγάλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εισέβαλε, τουλάχιστον με την ανοχή των ΗΠΑ, και προκάλεσε όλη αυτή την καταστροφή".

  Θα σου πω τζιαι τι συμπεραίνω φίλε, ελλείψει νεώτερων αποδείξεων:

  1) Ο Ιωαννίδης έκαμεν το πραξικόπημαν διότι για κάποιο λόγο (Αβρακότος - μη εξουσιοδοτημένος συν χειρισμοί του πρέσβη της Αμερικής Τάσκα) ενόμιζεν ότι είσιεν το ΟΚ της Αμερικής. Το ότι εν υπάρχουν καθόλου (ως τωρά) έγγραφα που να τεκμηριώννουν τέθκοιαν έγκρισην (ενώ υπάρχουν για τη στάσην τους αμέσως μετά) συνηγορεί προς τούτον το συμπέρασμα.
  2) Όταν έγινεν η εισβολή η Αμερική είσιεν αφενός να χάσει την Τουρκίαν (αν επενέβαινεν εις βάρος της) τζιαι αφετέρου την Ελλάδαν (ας ανέχετουν την Τουρκίαν). Επέλεξεν να χάσει την Ελλάδα. Μεν ξεχάννουμεν την παράλληλην κρίσην στο μεσανατολικόν αλλά τζιαι την ακυβερνησίαν στις ΗΠΑ λόγω του Watergate. Τούτον απαντά τζιαι την ερώτηση σου για τον Καραμανλήν.
  3) Επιμένω στο θέμα του κινήτρου φίλε. ΝΑΤΟ στην Κύπρον υπήρχεν ήδη (Άγγλοι) ενώ ο Μακάριος, ειδικά μετά την "στροφήν" του το '68 που την γραμμήν της ένωσης επροσέγγισεν τους αμερικανούς (νομιμοποίηση λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων το '70). Όταν είδεν το Νίξον το '70 είπεν του τα εξής(πάλε που το σχετικόν κεφάλαιον): "Για λόγους ιστορίας, παράδοσης και πεποιθήσεως ανήκωμεν εις στη δύση" είπα και διαβεβαίωνε ότι η Κύπρος δεν θα γίνει Κούβα. Ο Μακάριος είπε στο Νίξον ότι θα πρέπει να μην ξεχνά πως "οι κομουνιστές με στηρίζουν επειδή είμαι δημοφιλής, όχι για να γίνω δημοφιλής" και πως "ουδέποτε έχω διορίσει αριστερό σε οποιοδήποτε σημαντικό πόστο" (αναρωθκιούμαι τούτες τες "προφητείες" ξέρετε τες εσείς οι αριστεροί";)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τζι'αλλα που την ίδιαν ανάλυσην:

  "Η νέα προσέγγιση του Μακαρίου ήταν απόλυτα συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Μακάριος δεν αποτελούσε πια απειλή........Ωστόσο η εγκατάλειψη της ένωσης από το Μακάριο και η άνοδος των ποσοστών του ΑΚΕΛ στις εκλογές του 1970 ερέθισαν τα ¨πατριωτικά" αισθήματα των "σκληρών" της χούντας....Ίσως η άφιξη του Γρίβα στην Κύπρο και η ίδρυση της ΕΟΚΑ Β' να αντιμετωπίστηκε από τη CIA και το Πεντάγωνο ως ένα αντίβαρο προς το Μακάριο και μια "εφεδρεία" που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εάν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, όπως είχες συμβεί το 1964. Όμως, στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την διπλωματική αλληλογραφία της εποχής, είχαν την καθαρή θέση ότι ο Μακάριος ήταν εγγύηση σταθερότητας και δεν αποτελούσε απειλή στα αμερικανικά συμφέροντα.......
  Η δράση της ΕΟΚΑ Β' ήταν στην πραγματικότητα υπονομευτική για τα αμερικανικά συμφέροντα. Από το 1970 και μετά οι ΗΠΑ διέσωσαν το Μακάριο αρκετές φορές, διότι τυχόν ανατροπή ή δολοφονία του θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή. Το 1970, όταν σχεδιαζόταν η δολοφονία του από το Γιωρκάτζιη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, κατά την επιστροφή του από περιοδεία στην Αφρική, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ναϊρόμπη τον προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διέτρεχε. Το 1972, όταν ξέσπασε η κρίση με τα τσέχικα όπλα προειδοποίησαν τον Παπαδόπουλο να μην κινηθεί κατά του Μακαρίου. Με παρέμβαση των ΗΠΑ ο Παπαδόπουλος πήρε τη θέση του Μακαρίου στην κρίση με τους μητροπολίτες. Το 1973 ο στρατιωτικός ακόλουθος διέρρευσε στο ΓΕΕΦ τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας εν έδει προειδοποίησης για τις συνέπειες σε περίπτωση πραξικοπήματος, ενώ κατόπιν πιέσεων της δύσης ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποκήρυξε τη δράση της ΕΟΚΑ Β.
  Όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν για το θεαθήναι. Ήταν απόλυτα συμβατές με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που θεωρούσαν ότι μια κρίση στην Κύπρο θα δημιουργούσε ευκαιρίες για διείσδυση της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή και κίνδυνο ελληνοτουρκικού πολέμου που θα διασπούσε τη συνοχή του ΝΑΤΟ."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτσε, μπάστα που λαούν τζιαι στο χωρκό μου,
   εζήτησες τεκμήρια για την ανάμειξη των αμερικάνων.

   Εδώ τηλεγραφήματα του ΝΑΤΟ και του State department. [http://www.greece.org/cyprus/takism8.htm]

   Αντί να τα αξιολογήσεις, βάλεις μιαν ανάλυση μπροστά μας!

   ΜΑ αναλύσεις έκαμα τζιαι γω, τζιαι ζήτησες τεκμήρια. Τωρά φεύκουμε που τα τεκμήρια τζιαι πάμε στες αναλύσεις;

   Το τι έπαθεν ο Δρουσιώτης, που το πρώτο βιβλίο, ως αυτό που παραθέτεις (τζιαι που παρασιωπά τα τεκμήρια που βρήκαν άλλοι: Ιγνατίου, Παπαχελλάς κλπ) εν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Εν με πείθει η ανάλυση που βλέπει τους διάφορους να δρουν που μόνοι τους.

   Τζιαι ναι, ξέρουμε πως επί Μακαρίου οι αριστεροί ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποκλεισμένοι που τη δημόσια υπηρεσία αλλά τζιαι που ιδιωτικές επιχειρήσεις της άρχουσας τάξης.

   Γι αυτό άλλωστε αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να φτιάξει τη δική της οικονομία, για την οποία και πάλι κατηγορείται.

   Μιχάλη,οι ευθύνες της δεξιάς, της εθνικοφροσύνης, της εθναρχίας, είναι συνολικά τεράστιες. Διαβαθμίζονται όμως.

   Για παράδειγμα,ο Μακάριος φαινόταν έτοιμος να δεχτεί τις προτάσεις Χάρτινγκ, τη στιγμή που ο Γρίβας "σήκωνε" τη Λευκωσία από τις βομβιστικές για να τον αποτρέψει.

   Σου υπενθυμίζω και πάλι τις δολοφονίες αριστερών τη περίοδο της ΕΟΚΑ, για τις οποίες και πάλι ο Μακάριος διαχώρησε τη θέση του.

   Και γενικά για τη πολιτική ανεξαρτησίας που ακολούθησε ο Μακάριος σε σχέση με τη καθαρά φιλονατοϊκή πολιτική της υπόλοιπης δεξιάς (της ακροδεξιάς).

   Μιχάλη, στη προσπάθεια σου να αποφύγεις τες πραγματικότητες (τη νατοποίηση της Κύπρου) αναγκάζεσαι να μεν λαμβάνεις υπόψην ούτε και τα τεκμήρια που εζήτησες, τζιαι που κατά τη γνώμη μου ούτε καν εχρειάζουνταν.

   Μια βόλτα που τα στροβίλια για να περάσεις λάξην τζιαι κάτω βαρώσι, δείχνει σου, που περνάς που τες βάσεις, για να μπεις στα κατεχόμενα, το μοίρασμα τζιαι τη νατοϊκή σφραγίδα.

   Εβαλαμε κάτω νομίζω τες απόψεις μας.

   Δεν υπάρχει περίπτωση να εξισωθούν οι ευθύνες των δολοφονηθέντων που την ΕΟΚΑ Β για παράδειγμα, με των δολοφόνων τους Μιχάλη. Ή του Μακαρίου της περιόδου 67-74, με του Γρίβα πχ.

   Μια τέτοια προσπάθεια θα ππέφτει πάντα στο κενό φίλε. Ξέρουμε τα ελατήρια της. Καμιά φορά εν πολλά απλά τζιαι ψυχολογικά, αλλά πολλές φορές, τες περισσότερες, η ιστορική παραχάραξη εν εργαλείο για τες επόμενες προσπάθειες.

   Η αριστερά εν η πρώτη που θα συμφωνούσε με τη σκέψη ότι "αν είχαμε το νου μας", δεν θα εφαρμόζονταν τα σχέδια των διχοτομιστών.

   Όμως, που τη στιγμή που οι διχοτομιστές των δύο κοινοτήτων, είχαν σοβαρή χρηματοδότηση από ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΑ, με τις ίδιες μεθόδους, με την ίδια προπαγάνδα, συντονισμένα έτσι ώστε να χτίζεται σιγά-σιγά ο διαχωρισμός επί του εδάφους, δεν ξέρω πόσος "νους" απέμεινε τελικά για να χρησιμοποιηθεί.

   Είναι ανιστόρητη η εξίσωση Γρίβα-Μακαρίου, ΕΟΚΑ Β-εφεδρικού, θυμάτων του φασισμού με τους θύτες τους, των λοκατζίων που εππέσαν καταλύοντας τη δημοκρατία, με όσους την υπερασπίστηκαν.

   Εν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει για να δεχτείς κάποια πράματα τζιαι να προχωρήσεις.
   Φαίνεται τα εμπόδια εν μεγάλα.

   Διαγραφή
 14. Ανώνυμος23/7/12, 11:54 π.μ.

  stelios papalangi

  Θα συμφωνήσω τζαι γω με τον woofi.
  αρέσκουν μας τα προσχεδιαμένα - αλλά δεν τεκμηριώνουνται.
  Το μόνο που μπορείς να προσάψεις των αμερικάνων, είναι ότι το εξέραν τζαι δεν το αποτρέψαν.


  Αν η εισβολή ήταν προσχεδιασμένη με τη συμφωνη γνώμη ούλλων των εγγυήτριων δυνάμεων, εν εχρειάζετουν το πραξικόπημα. Για πιο λόγο δηλαδή να το κάμουν ;
  ούτε οι ίδιοι οι τούρτζιοι δεν είχαν σοβαρό σχέδιο ως προς το τι θα εκάμναν μετά την εισβολή.... Αρέσκουν μας τα "προσχεδιασμένα" γενικώς, αλλά ελάχιστες φορές υπάρει "σχέδιο" μακροχρόνιο το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα.

  Τζαι αν τους εσύφερε η διχοτόμιση είσσιεν να αναγνωρίζαν την ΤΒΔΚ τόσα χρόνια τωρά - όπως εκάμαν με το κόσοβο - τζαι εν θα σου εδιούσαν των ψηφίσματα να τα αβαστάν τζαι να τα ανεμίζεις τόσα χρόνια.


  Ο μακάριος φέρει τεράστιες ευθύνες.
  Γιατί τζίηνος εσυνέβαλεν στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας εισβολής.
  Τζαι ναι, πρόβλημα θα είχαμεν έτσι τζι αλλιώς, όχι επειδή οι τούτζιοί είναι ιμπεριαλιστές / επεκτατικοί (που λαλείτε εσείς.... και να μην πω ποιοι άλλοι).

  Θυμηθείται λίον τα πράματα που λαλούμεν σε άλλες εθνοτικές συγκρούσεις.....
  Έσσιεις μια μειονότητα κλειστή με στους θύλακες για 10 χρόνια, χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης, με συνεχή διπλή καταπίεση τζαι που τους δικούς τους τζαι που μας...... Που έχουν ένα χαρακτηριστικό που δεν το έχουν όλες οι καταπιεσμένες μειονότητες - έχουν Μάμα.... τζαι μάμα δυνάμενη....
  Εν το έλυσες μιαν, εν το έλυσες θκύο πρώτα ύστερα ήταν να έσκαζεν στα μούτρα σου...

  (Εν που τες μαγαλύτερες ζημιές που έκαμεν ο βλαδήμιρος τούτη. Πάντα γυρέφκουμε το ιμπεριαλιστικό, χωρίς να υπολογίζουμε ποττέ ότι η δυναμική του τοπικού μπορεί να είναι πιο ισχυρή)

  Μιλάτε με τουρκοκύπριους αφού.... Εν επρόσεξες καμιά φορά ότι για τούτα που εμείς καταναλώνουμε τόσην ενέργεια τζίηνους τους βρίσκουν αδιάφορους; Δεν φακκούν πενιά για τη κόντρα γρίβα - μακαρίου. Η εκ στάση για τζίηνους είναι ενιαία και ήταν εχθρική και επιθετική....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στέλιο, τη διάσταση Μακαρίου-Γρίβα εν ο Μιχάλης που τη βάλλει, τζιαι επιμένει. Εγώ έδειξα απλά μιαν αναφορά του μακαρίου που επιβεβαιώνει από το 72 ότι ήταν ξεκάθαρες οι επιδιώξεις του Γρίβα/ΕΟΚΑ Β΄, εφαινόντουσαν δηλαδή δια γυμνού οφθαλμού, από όλους εκτός τους γριβικούς, που ακόμα ζουν στον κόσμο τους.

  Εμείς ξέρουμε τι ήταν (τζιαι τι είναι)η εθναρχία. Αν θέλεις, προσωπικά μιλώ για τη διαμάχη αριστεράς-δεξιάς, και όχι τη διαμάχη Μακαρίου-Γρίβα.

  Διαφωνώ με τες τοποθετήσεις σου σύνομε, εκφράστηκα πιο πάνω.Να μεν επαναλαμβάνω.

  Όμως να σημειώσω πως τούτη η λογική, η λογική Κληρίδη (βίας και αντιβίας) που πλασάρεται τωρά που τον Πολίτη, τζιαι προφανώς σας πείθει, κατα τη γνώμη μου, εν η μέγιστη παραχάραξη που γίνεται στη κυπριακή ιστορία, μεγαλύτερη ακόμα τζιαι που την δήθεν εθνική-απελευθερωτική δράση της εόκα.

  Εμένα θα με έβρετε αντιμέτωπο σε τούτη την προσπάθεια εξίσωσης τζιαι απόδοσης ίσως ευθυνών παντού, φκάλλοντας έτσι κούππα άπαννη όσους εματοκυλήσαν τον τόπο, πολλές φορές.

  Ο Μακάριος εν σύμβολο για τη δημοκρατική παράταξη, γιατί σε μια δεδομένη συγκυρία, η παρουσία του εγγυόταν κάποια πράματα, μιαν ελπίδα τελος πάντων.

  Τελικά, με τη πτώση του, αποδείχτηκε πως ισχύαν οι λόγοι που ανάγκαζαν όσους ανάγκαζαν, να συμπαραταχθούν μαζί του. Είδαμε τι ακολούθησε.

  Λυπούμε αλλά όσο περνά που το χέρι μου θα καταρρίψω και τον μύθο των ίσων ευθυνών των δύο αντρών(που μετακυλούνται και στις παρατάξεις τους), όσο κι αυτόν που θέλει την αμέρικα απλά να παρακολουθεί πράγματα που δεν είχε ιδέα ότι θα γίνονταν...

  Συγνώμη, αλλά πάει πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος23/7/12, 4:28 μ.μ.

   Stelios papalangi

   Καθάρισ το τούντο καθίκι ρε σύνομε που το μπλοκ για να συνενοούμαστεν.


   Δεν μιλούμε για ίσες ευθύνες. Μιλούμε για διαφορετικές ευθύνες.
   Αλιμόνο να ελέγχει την πολιτική των εκ για 3 δεκαετίες τζαι ναν κουππα άπανη.
   Ο ένας ήταν εθνικιστής τζαι ηλίθιος (αν όχι με κάποια ψυχολική ασθένεια)
   Τζαι ο άλλος ήταν εθνικιστής που έκοφκεν νάκον παραπάνω ο νους του.

   Η βία μεταξύ τους δεν είναι ίδια γιατί ο δεύτερος είσσιεν τζαι μια νομιμότητα - ας τες πούμεν εκλογές.


   Όμως σου επαναλαμβάνω ότι για ένα τρίτο που βλέπει μια σύγκρουση εντός ενός κράτους, ή για τον τουρκοκύπριο, ελάχιστον τον απασχολούν οι μεταξύ μας διενέξεις. Τζίηνος θα δει την επίσημη στάση μας σαν εκ σε σχέση με τους τκς.


   Ε, καλά το ότι αρέσκεστε να βλέπετε τη κόντρα μακαριακών - γριβικών ως μια κόντρα αριστεράς - δεξιάς, είναι κατανοητό εν τζαι σημαίνει όμως ότι ήταν έτσι....

   Η κόντρα ήταν μεταξύ των πρώην μελών της εοκα μεταξύ τους.
   Για εξούσια κυρίως, αλλά τζαι γιατί ήταν αμπάλατοι. Εν τζαι είχαν ιδεολογικές διαφορές - απλά είχαν καποιες διαφορές ως προς το τι ήταν εφικτό.
   Το ακελ τζίηνη τη περίοδο ήταν στο περιθώριο - αφ ενός γιατί το εβάλαν τζαι αφ ετέρου γιατί τόση ήταν η μετριότητα της ηγεσίας του τζαι τέτοιες ήταν οι ντιρεκτίβες. Άφηνε τη δεξιά να τσακώνεται μεταξύ της, τζαι ενομιμοποιήθηκε νά έσσιει λόγο, αφού οι κόντρες της δεξιάς εδιχοτομήσαν τη κύπρο.   Εν τζαιρος να αποκαθηλωθεί ο Μακάριος. Θα βοήθησει την αριστερά να αφήκει πίσω της πολλά βαρίδια. Οι άλλοι εκάμαν το. Η εδεκ (που επίσης είσσιεν απώλειες) πάει σσιέρι σσιέρι με το ευρωκό. Δεν εν προδοσία της ιστορίας - αλλά συνέχεια...

   Διαγραφή
  2. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαμάχη Μακαρίου-Γρίβα ήταν μάχη δεξιάς-αριστεράς. Η διαμάχη δεξιάς-αριστεράς ξεκινά ουσιαστικά από το 41 με την ίδρυση του ΑΚΕΛ, παίρνει τη φόρμα της στον εμφύλιο στην Ελλάδα τζιαι τες διασκεπτικές, καταλήγει στον αγώνα της εόκα τζιαι προχωρά, με τες δολοφονίες, τη μη υποστήριξη Μακαρίου το 59 στις εκλογές κλπ.

   Σε αυτή τη μάχη η αριστερά έφκηκε στη πράξη χαμένη, αφού εχτός που τη ρετσινιά, επεριθοριοποιήθηκε τζιαι πολιτικοκοινωνικά.
   Τζιαι σ' αυτή τη περίοδο, ο Μακάριος, αν και διαφοροποιημένος που τον Γρίβα σε πολλά θέματα, ήταν ο πολιτικός εχθρός. (έχω βάλει λινκ του Παπαδημήτρη πιο πάνω)

   Φυσικά τζιαι δεν είχαμε δημοκρατία, φυσικά τζιαι δεν ήταν ο Μακάριος "ο" δημοκρατικός ηγέτης. Αφού πχ μέχρι το 88 ουσιαστικά, αριστερός τζιαι δημόσια υπηρεσία ήταν σχήμα οξύμωρο, τι να λέμε τώρα.

   Ο Μακάριος δεν εδέχτηκε τες νατοϊκές μεθοδεύσεις, ετράβα το καράβι στους αδέσμευτούς, όπως έθελε το ΑΚΕΛ, εσυγκρούστηκε με τον Γιωρκάτζιη στη τελική, τζιαι έγινε στόχος του Γρίβα (με ότι εκουβάλαν πίσω του, να μεν τα ξαναπούμε: εγώ λέω ήταν επίσημος απεσταλμένος)

   Σε τούτο το πλαίσιο εστηρίχτηκε ο Μακάριος που την αριστερά, διότι αντιστάθηκε στη γριβοποίηση-χουντοποίηση, που ήταν ευρείας κλίμακας τζιαι πολυεπίπεδη.

   Τζιαι σωστά εστηρίχθηκε, κρίνοντας από τη κατάληξη των γεγονότων.

   Επαναλαμβάνω, ξέρουμε ποιος ήταν ο Μακάριος, τζιαι ποιοι είναι όσοι φκαίννουν που το συγκεκριμένο εκκλησιαστικό κονκλάβιο.
   Από τη στιγμή όμως που εκράτησε γραμμή αδέσμευτη στη βράση των ανταγωνισμών δύσης-ανατολής, που ήταν η αριστερή οπτική, τζιαι είναι, τζιαι έγινε στόχος εκκλησιαστικών τζιαι πολιτικών πραξικοπημάτων από τους εχθρούς του κινήματος, εννοείται πως η αριστερά επήρε τη σωστή στάση.

   Ήταν ευρύτερα δηλαδή τα θέματα, τζιαι δεν ήταν μια απλή ενδοπαραταξιακή κόντρα.

   Διαγραφή
 16. Ξανά μανά:
  ΔΕΝ εφκάλαμεν σε τούτην τη συζήτησην "κούππαν άπαννην" το Γρίβαν τζιαι την ΕΟΚΑ Β'. Ούτε "εξισώσαμεν" τες ευθύνες Μακαρίου-Γρίβα. Η ανάρτηση σου εν που πάει να φκάλει "κούππαν - άπαννην" τον "εθνάρχην. Τζιαι όπως εσένα θα σε "βρίσκουμεν αντιμέτωπον" στην "προσπάθειαν εξίσωσης" (που μόνον εσύ θωρείς στην συγκεκριμένη συζήτηση μας) έτσι τζιαι εσείς θα ΜΕ βρίσκετε αντιμέτωπον όποτε πάτε να κάμετε τον "εθνάρχην" σκέττον θύμαν της κατάστασης στην οποίαν είσιεν μεγάλον ρόλον τζιαι ευθύνην να δημιουργηθεί που τον τζιαιρόν που εμφανίστηκεν στην ηγεσίαν του τόπου.
  Όσον για τα στερεότυπα τζιαι τον "δρόμον που έχω να διανύσω" πάω στοίσιημαν ότι έχω διανύσει πολλά παραπάνω που σέναν.
  "Ο Μακάριος εν σύμβολο για τη δημοκρατική παράταξη". Ρε κοπέλια ξυπνάτε, ο άθρωπος εφκήκεν μόνον μια φοράν με εκλογές της προκοπής (στες οποίες οι οπαδοί του - κάποιοι μετέπειτα τζιαι θανάσιμοι εχθροί του - εκάμαν αίσχη). Το '73 εν είσιεν κανέναν απέναντι του. Ήταν παπάς - αρχιερέας τζιαι ταυτόχρονα "εθνάρχης" τζιαι ακόμα βαυκαλίζεστε περί της "δημοκρατικότητας" του. Ήταν ένας σχοινοβάτης τζιαι επέτρεψεν να γίνει έναν παρακράτος βίας τζιαι σκοταδισμού αλλά κατά τα άλλα φταίει ΜΟΝΟΝ ο Γρίβας. Τες εκδηλώσεις από κοινού με το Γρίβαν πασ'την λιμουζίναν όταν εξανακατέβηκεν για να αναλάβει πριν την Κοφίνου εν τες αθθυμάστε;
  Όσον για το ΝΑΤΟ τζιαι τους αμερικανούς, ναι πιστεύκω εκάμαν τα θάλασσαν διότι ΔΕΝ είχαν κίνητρον το '74 να σύρουν το Μακάριον. Έτο τζιαι έναν στερεότυπον (που έσιετε από κοινού με τους απορριπτικούς - τι ειρωνία) που εν εσείς που πρέπει να "κάμετε δρόμον" για να ξεπεράσετε.
  Νομίζω εν θα επανέλθω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζω να εννοείται ότι είμαι απέναντι τζιαι που τα τρολλούθκια που μαστίζουν τη σελίδαν. Αναφέρω τους απλά (χωρίς να τους αξίζει) για να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον φίλτατον blogoδεσπότην τζιαι να τον ευχαριστήσω για τη συζήτηση, την οποία ήβρα εξαιρετικά χρήσιμην τζιαι εποικοδομητικήν όπως πάντα.

   Διαγραφή
  2. Πάντως εν εσχολίασες τα τηλεγραφήματα...

   ORGANISATION DU TRAITE DE L'ATLANTIQUE NORD
   NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION
   TOP SECRET

   SECRETAIRE GENERAL
   SG/SD/WASHDC-12/526-D48/JULE74

   FROM: SECRETARY GENERAL
   TO: SECRETARY OF DEFENCE/WASHDC

   Subject: Assistant Undersecretary of State Sisco's visit,


   The Assistant Undersecretary of state Sisco's visit to the Alliance, showed the decision of the American goverment to finish the Cyprus problem.
   We agreed with Mr Sisco for supporting the Turkish army during the landing, as well as, in the violent expulsion of Makarios.

   Joseph Luns
   Secretaty General of NATO.


   http://www.greece.org/cyprus/takism8.htm

   Τεκμήρια υπάρχουν, όπως και τα κίνητρα, όπως και οι πολυετείς προσπάθειες για δημιουργία προϋποθέσεων.

   Εμπήκαν κάτω κάποια θέματα, τζιαι εν για τούτο βασικά το λόγο που έχουμε πολιτικά ιστολόγια,για να γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα.

   Οι διάφοροι που ενοχλούν, η μανία τους τζιαι το μεγάλο τους πρόβλημα, εν δεδομένα.
   Να τους υπενθυμίζω όμως πως όσο κόπο κάμνω για να σβήσω ένα, σβήννω 10 τζιαι 20, με ένα πάτημα.

   Διαγραφή
  3. Στέλιο μου είπα εν θα επανέλθω, άρεσε μου τζιαι η απάντηση σου αλλά τέλος πάντων.
   ΘΘυμίζω απλά τότε που ο Κουλίας (τζιαι καλά βολευτής) επροσκόμισεν έγγραφον ότι ο Λαμπράκης ήταν διοργανωτής του πραξικοπήματος:

   http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4904&-V=history

   Αποδείχτηκεν ότι εν μια μ..κία τζιαι μισή.

   Εν είμαι τζιαι κανένας ειδικός περί εγκυρότητας. Αλλά βάλλεις υπερσύνδεσην σε ένα site που φαίνεται ιδιωτικόν τζιαι αχρησιμοποίητον/ ανενημέρωτον έσιει χρόνια. Τα δε "έγγραφα" φαίνουνται λες τζιαι έγραψεν τα κοπελλούϊν του γυμνασίου τζιαι έκαμεν τζιαι λλίον photoshop (ούτε καν). Εν σου φαίνεται χαζόν οποιοσδήποτε στοιχειωδώς νοήμων "πράκτορας" ή αξιωματούχος υπερατλαντικής συμμαχίας τζιαι υπερδύναμης τύπου Κίσιγκερ να μιλά έτσι σε αλληλογραφίαν ή ακόμα τζιαι τηλεγράφημαν; Δαμέ ακόμα τζιαι οι αμπάλατοι της ΕΟΚΑ Β' εχρησιμοποιούσαν κωδικούς τζιαι αλληγορίες.
   Επέτρεψε μου να αμφιβάλλω για την εγκυρότητα των "τεκμηρίων" που επροσκόμισες.

   Διαγραφή
  4. ααα, ήρτεν πόσσω σου τωρά:-) τωρά όντως παραδέχεσαι ότι δεν είναι εύκολο να μιλήσουν ανοιχτά σε τηλεγραφήματα οι διάφοροι.

   Τα έγγραφα υπάρχουν σε δύο βιβλία

   Κύπρος - Απόρρητος φάκελος και διεθνείς εντολοδόχοι

   Αθανάσιος Στρίγγας πρώην σύμβουλος του ΝΑΤΟ ο συγγραφέας.

   Διαγραφή
  5. Άλλον το "μιλώ ανοιχτά" τζιαι άλλον το "υπάρχουν έγκυρα έγγραφα". Αφού για το ρόλον τους την δεκαετίαν του '50 τζιαι '60 έσιει έγγραφα, τζιαι έχουν τεκμηριωθεί, διασταυρωθεί κλπ. Τούτα του Στρίγγα έσιει κανένα που τα υποστηρίζει, που τα αναδημοσίευσεν κλπ; Τζιαι γιατί εν εβούησεν ο τόπςο αφού εν έται εύκολα προσβάσιμα;

   Διαγραφή
  6. Εν Στριγάς ο άνθρωπος,εκ παραδρομής.
   Ο συγγραφέας έχει πλούσιο βιογραφικό,σχετιζόμενο με το ΝΑΤΟ,η βιβλιογραφία του όμως όντως μπάζει. Να έφτασε σε σημείο να χαλκεύει έγγραφα το θεωρώ απίθανο.
   Παρόλα αυτά, υπάρχει και ξένη βιβλιογραφία που διασυνδέει τον Κίσσιγγερ για παράδειγμα με το πραξικόπημα τόσο στη Κύπρο, όσο και στη Χιλή τζιαι με διάφορες επεμβάσεις παντού.

   Το The Trial of Henry Kissinger του Christopher Hitchens (2001) πχ, καθιστα τον αμερικάνο διπλωμάτη άμεσα υπεύθυνο για το δίδυμο έγγλημα.

   http://www.guardian.co.uk/books/2001/feb/26/extract.features11

   Διαγραφή
 17. Μετά από τόσην ενδιαφέρουσα συζήτηση λέω πως οι ύστερες απόψεις του ΜΔ (που παραδέχτηκε πως το πρώτο του βιβλίου δεν ήταν τεκμηριωμένο), που λίγο πολύ ενστερνίζεται ο Ταπακούδης και Ο Παπαλάγκι είναι οι μόνες που μπορούν να εξηγήσουν την ιστορία. Εκτός και αν ντε και καλά θέλεις εξήγηση πως η ιστορία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με μαρξιστικό τρόπο...

  Είναι ενδιαφέρον πάντως πως η ερμηνεία που δίνει ο Νέος είναι εκείνη ακριβώς που υιοθετεί η λεγόμενη πατριωτική παράταξη, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, κλπ, ενώ είναι επίσης και η εύκολη, βολικότατη εξήγηση που δίνεται και στο πόρισμα της βουλής για τον φάκελο της Κύπρου...

  http://strovoliotis.wordpress.com/2010/09/08/%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν ωραίο τούτο...
   Τζιαι ποια ακριβώς εν η ερμηνία των ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για το θέμα, να τη δούμε τζιαι να τη συγκρίνουμε;
   Δηλαδή, δήκο και εδέκ συμφωνούν μαζί μου στην ανάλυση του ρόλου της εθναρχίας και της εόκα;;;

   Δεν το νομίζω.

   Η κύπρος δεν είναι διαφορετική από πολλές περιπτώσεις παγκόσμια, ούτε και η Ελλάδα. Οι στρατιωτικές χούντες κατά μήκος του πλανήτη, στα νατοϊκά χωράφια πάντα, ήταν συνέργειες των μυστικών υπηρεσιών της δύσης, ειδικά της CIA, και της ντόπιας αντίδρασης-πλουτοκρατίας-άρχουσας τάξης.

   Ο Κίσσιγγερ επήρε νόμπελ Ειρήνης, ενώ είχε το χέρι του σε άπειρες περιπτώσεις ωμής βίας σε όλο τον κόσμο. Ανατροπες προέδρων,πραξικοπήματα, εισβολές...

   Η Κύπρος δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα, σαν μια ξεχωριστή περίπτωση που ίσχυσαν κυρίως τα τοπικά χαρακτηριστικά.

   Ποιος ηταν τελικά ο στόχος του πραξικοπήματος;
   Από ποιους διετάχθηκε και με ποια κίνητρα;
   Πως εξηγείται η συμπεριφορά της πρ. κυβέρνησης και των ελλήνων αξιωματικών σε σχέση με την εισβολή;
   Γιατί δεν σταμάτησε κάποιος τη Τουρκία;
   Πως δικαιολογείται η δεύτερη εισβολή;

   Ποια είναι τελικά η εύκολη και βολικότατη εξήγηση; Μήπως ότι είχαμε να κάμουμε με απλά απροσάρμοστους κύπριους και έλληνες ηλίθιους;

   Φυσικά, πίσω που τούτα ούλλα, είναι η θεωρία πως αν ο Μακάριος τραβούσε το καράβι προς τη πλευρά του ΝΑΤΟ, αποδεχόταν τα αμερικάνικα σχέδια, ακόμα και τη διπλή ένωση, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε.

   Αν δηλαδή ικανοποιούσε τις νατοϊκές επιταγές, την αποδέσμευση που τους αδέσμευτους, την ξεκάθαρη αντίθεση με τη σοβιετική ένωση, τη κήρυξη του ΑΚΕΛ ως παράνομου και τη δίωξη των κομμουνιστών (άρα σοβιετικών πρακτόρων), η τουρκία θα έπερνε μικρότερο κομμάτι, σε στυλ αγγλικών βάσεων, που ουσιαστικά θα ήταν αμερικανονατοϊκές, και οι τουρκοκύπριοι ένα καθεστώς μουσουλμάνων θράκης.

   Πίσω από τη λογική σας φίλοι, βρίσκεται η διαχρονική αντίθεση της παράταξης σας, με τη στρατηγική της ανεξαρτησίας, της μη ένταξής της χώρας ουσιαστικά στο νάτο.

   Μιας ένταξης στον προθάλαμο του οποίου, έχει καταφέρει η μεγάλη παράταξης της δεξιάς να προσελκύσει τόσο την ΕΔΕΚ, όσο και το ΔΗΚΟ.

   Διαγραφή
  2. Έχει μεγάλο επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι παραδέχεστε πως ο ΜΔ έκαμε στροφή, αποκηρύττοντας ουσιαστικά τη βιβλιογραφία που τον εκαθιέρωσε (Εόκα η σκοτινή όψη - εοκα β και cia)

   Από το 2004 και μετά, εν γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επήρε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τους σκοπούς της ζωής του.

   Διαγραφή
 18. Ανώνυμος25/7/12, 5:31 μ.μ.

  Ο προεδρος Πουστοφιας ειναι ο μοναδικος που παραδεχτηκε δημοσια οτι είναι πεζεβεγκης. Ο καταστροφιας και οι ακελικοι ομοφυλοφιλοι συνοδοιποροι του είναι οι μοναδικοι ηλιθιοι στον κοσμο.
  Το ανθρωπομορφο τερας φονιας και εκπτωτος προεδρος Χριστοφιας δεν υπηρξε ποτε στη ζωη του αντρας. Δεν τιμησε ποτε τα παντελονια που φορα.
  Δεν μου απαντησες ρε Στελιο αν βρηκε το ταγμα του ο ανικανος , ο αχρηστος , θλιβερος, μοιραιος και καταπτυστος Χριστοφιας.

  Ο προεδρος Πουστοφιας ειναι ο μοναδικος που παραδεχτηκε δημοσια ότι ηδονιζεται αμα βλεπει παιδακια!!!

  Και αμα θελουμε επιπεδο της μανας και της γυναικας σου θα ερχομαστε εδώ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...