"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

10 Ιουλίου 2012

Το "Μαρί" της Παραγουάης

Πραξικοπήματα χωρίς τανκς...αυτή φαίνεται να είναι η "μόδα"  2011-12
 • Παραγουάη: Ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου με  θεσμικό – κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
 • Οι ομοιότητες με την Κύπρο του 2011 και την απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος από την κυβερνώσα Βουλή και το μίγμα δήθεν αγανακτισμένων, ΕΛΑΜιτών, Συναγερμικών και άλλων αντιπολιτευόμενων…
 • Η Αριστερά και οι λαϊκές μάζες στο στόχαστρο της Δεξιάς, της άρχουσας τάξης και των ξένων συμφερόντων
Οι ομοιότητες με την Κύπρο του 2011
 • Είναι συγκλονιστικές πραγματικά οι ομοιότητες στη πορεία των γεγονότων και το πολιτικό σκηνικό στη Παραγουάη, με τη κατάσταση που επικράτησε στη Κύπρο από τις αρχές του 2010 και με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2011, μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
 • Ο Φερνάνδο Λούγο συγκρούστηκε με τα κατεστημένα της Δεξιάς και της πλουτοκρατίας στη χώρα του για να επιτύχει την αναδιανομή της γης, πληρώνοντας το τίμημα με ένα επιτυχημένο συνταγματικό πραξικόπημα που είχε ως αφορμή τους θανάτους αστέγων αγροτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τους ιδιωτικούς στρατούς των μπράβων των μεγαλοτσιφλικάδων.
 • Στην Κύπρο, με πραγματική αιτία τη προσπάθεια του πρώτου αριστερού πρόεδρου της χώρας από την ανεξαρτησία της το 1960 να εξισορροπήσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης, αναγκάζοντας με νομοσχέδια τη μεγαλύτερη συμμετοχή της μεγάλης κερδοφορίας και του πλούτου στα δημόσια έσοδα, προκλήθηκαν αλλεπάλληλα θεσμικά πραξικοπήματα, ευτυχώς αποτυχημένα χάρη στη κινητοποίηση του Λαϊκού Κινήματος, με αποκορύφωμα το πόρισμα Πολυβίου και το ψήφισμα της Βουλής για παραίτηση του Προέδρου.
 • Η κυπριακή Δεξιά, με τη συνδρομή των «σοσιαλδημοκρατών», του εκκλησιαστικού και στρατιωτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ, θέλησαν να «ξεφορτωθούν» τον αριστερό πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, φορτώνοντάς του, κατ αντιστοιχία με τον Παραγουανό πρόεδρο, το αίμα που έχυσε η ανεπάρκεια μιας κρατικής υπηρεσίας (η αστυνομία στη περίπτωση της Παραγουάης, ο στρατός στη Κύπρο) που κάθε άλλο παρά να θεωρηθεί ότι ελέγχεται από την Αριστερά.    
Τι έγινε στη Παραγουάη (left.gr)
 • Τα τανκς μπορεί να μη βγήκαν στους δρόμους της Παραγουάης, αλλά όλοι, πέρα από τους ίδιους τους πραξικοπηματίες, μιλούν για πραξικόπημα.
 • Οχι στρατιωτικό, αλλά «κοινοβουλευτικό» και «συνταγματικό», το εν λόγω πραξικόπημα έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου, όταν το δεξιό κογκρέσο της λατινοαμερικανικής χώρας, μέσα σε λίγες ώρες, στοιχειοθέτησε, κατέθεσε και υπερψήφισε πρόταση μομφής, ανατρέποντας τον αριστερό πρόεδρο Φερνάνδο Λούγο, 14 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και εννέα μήνες πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
 • Νέος πρόεδρος ορκίστηκε άμεσα ο φιλελεύθερος μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο.
 • Επισήμως, οι γερουσιαστές ανέτρεψαν τον Λούγο με την αιτιολογία πως αυτός «δεν διαχειρίστηκε σωστά» τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. 
 • Ο λόγος για τις άγριες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας, όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν διά της βίας να απομακρύνουν 150 ακτήμονες αγρότες από τις εκτάσεις ενός εύπορου γαιοκτήμονα, συγκρούσεις στο πλαίσιο των οποίων έχασαν τη ζωή τους 19 άτομα.
 • Ωστόσο, για την πλειονότητα των αναλυτών η παραπάνω αιτιολογία αποτελεί απλώς «πρόφαση» και κρύβει πίσω της μια πολιτική μάχη που διεξάγεται μεταξύ του 61χρονου αριστερού προέδρου και του δεξιού κατεστημένου της χώρας, ενός κατεστημένου το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία.
Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος
 • Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ήδη από την έναρξη της πενταετούς θητείας του, το 2008, οπότε αυτός έγινε ο πρώτος μη δεξιός πρόεδρος της χώρας έπειτα από 61 χρόνια, ο Φερνάνδο Λούγο είχε να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά καχύποπτο και εχθρικό κλίμα, καθώς όλες οι «εξουσίες», αφού Κογκρέσο, οικονομικό κατεστημένο, γαιοκτήμονες και ΜΜΕ πήραν θέση εναντίον του.
 • Πρώην επίσκοπος, ο 61χρονος Λούγο μπήκε στην πολιτική υποσχόμενος να ανακατανείμει τη γη υπέρ των περίπου 87.000 οικογενειών ακτημόνων της Παραγουάης. Ωστόσο, οι μεγαλογαιοκτήμονες της χώρας δεν τον άφησαν να φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
 • Η αποπομπή και η αντικατάστασή του Λούγο από τον αντιπρόεδρό του Φεντερίκο Φράνκο δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο ίδιος επισήμανε πως είναι θύμα "κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος".
 • Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία, εταίροι της Παραγουάης στον περιφερειακό οργανισμό Mercosur, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 • Στο άκουσμα της είδησης περί ανατροπής του Λούγο ξεσηκώθηκε κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό. Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις, κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ενώ εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από Κούβα, Κολομβία, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό. Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκη Ενωση. 
Οι ακτήμονες απέναντι στους αποικιοκράτες και τα μονοπώλια (mlvzero.blogspot.com)

 • Ας ξεδιπλώσουμε όμως το κουβάρι των εξελίξεων, τι έγινε πραγματικά τις προηγούμενες μέρες στην Παραγουάη; Πως εξαθλιώθηκε ο κόσμος διαχρονικά και από ποιους;
 • Ακτήμονες, κατέλαβαν ένα μέρος μιας φάρμας, που ανήκε σε μεγαλοκτηματία. Το κίνημα των “camperos” («οι σκηνίτες»), όπως έχει ονομαστεί από τις σκηνές που κουβαλούν για να μένουν, έχει απλωθεί στην Παραγουάη κι έχει πάρει την μορφή μαζικού κινήματος.
 • Οι εν λόγω περιπλανώμενοι εργάτες γης, που μεταναστεύουν από τόπο σε τόπο, για να δουλέψουν σε εποχικές εργασίες ή να καλλιεργήσουν σε μονιμότερη βάση προϊόντα, που ενισχύουν το ανταλλακτικό τους εμπόριο (fair trade), είναι τα «δακτυλοδεικτούμενα μιάσματα» από τους γαιοκτήμονες.
 • Οι ισχυροί παράγοντες της γεωργικής ιδιοκτησίας της Παραγουάης, συνήθως έλκουν την καταγωγή τους από την Βραζιλία, αλλά και την Γερμανία, μια και η Παραγουάη είναι ένας τόπος , που προτιμήθηκε από τους Τεύτονες, για να μεταναστεύσουν εκεί μαζικά (από τον 19ο αιώνα).
 • Μάλιστα μετά την φυγή πολλών ναζιστών από τη Γερμανία, η παραγουάνικη φασιστική κοινότητα, έφτασε στο σημείο, να επιβάλλει πρόεδρο του κράτους, τον γερμανικής καταγωγής Αλφρέντο Στρέσνερ, από την Βαυαρία, που κυβέρνησε δικτατορικά από το 1954 έως 1989.
 • Η άρχουσα τάξη, θεωρεί τους camperos εγκληματίες που αρέσκονται σε αναταραχές γιατί δεν σέβονται τους νόμους. Τους επιβάλλουν φόρους, που δεν μπορούν να  πληρώσουν. Όπου εγκαθίστανται για εργασία, τους θεωρούν καταπατητές γης και πρέπει να πληρώσουν ημερησίως 10 δολάρια, την στιγμή που το μεροκάματο είναι 30.
 • Η κατεστημένη «νομιμότητα» στις μεγάλες εκτάσεις των γαιοκτημόνων, έρχεται από το παρελθόν, όταν αυθαίρετα αυτά τα κτήματα, παραχωρήθηκαν αφειδώς στους Ευρωπαίους αποικιστές και στους στρατιωτικούς, τον καιρό που κυβερνούσε ο δικτάτωρ Στρέσνερ που αναφέραμε νωρίτερα
 • Ως μέση λύση, η κυβέρνηση για να βοηθήσει το οξύ πρόβλημα διαμονής των «camperos», η κυβέρνηση αποφάσισε να τους μετακινήσει σε δημόσιες εκτάσεις, που όμως σύμφωνα με τους νόμους του πρώην δικτατορικού καθεστώτος, έχουν κριθεί προστατευόμενα «δημόσια πάρκα», μνημεία της φυσικής ιστορίας της Παραγουάης.
 • Δηλαδή, έχει βρεθεί ένας έμμεσος «οικολογικός» τρόπος, για να κατοχυρωθούν οι μεγαλογαιοκτήμονες, ούτως ώστε, να μην έχουν «ενοχλητικούς» φτωχούς γείτονες! Έτσι ουσιαστικά μένουν έκθετοι οι περιπλανώμενοι σκηνίτες κι αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια, από τις μηνύσεις που τους κάνουν οι γαιοκτήμονες.
 • Την περασμένη βδομάδα όμως, ήρθε η εξέγερση. Camperos κυνηγημένοι απ’ εδώ κι απ’ εκεί, πριν λίγους μήνες είχαν καταλάβει, ένα κομμάτι 2000 στρεμμάτων μιας φάρμας, ενός μεγαλοϊδιοκτήτη, στο Canindeyu (στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με την Βραζιλία).
 • Σε μια λοιπόν αναγκαστική έξωση των «camperos», οι ακτήμονες αντιστάθηκαν κι έτσι μετά από πολύωρες μάχες, σκοτώθηκαν 19 άτομα. Με τη συμπαράσταση μπράβων των γαιοκτημόνων, η επίθεση των αστυνομικών ξεσήκωσε κι άλλους ακτήμονες της συγκεκριμένης περιοχής, με συνέπεια η δραματική κατάσταση, να έχει πάρει πλέον την μορφή λαϊκής εξέγερσης.
 • Ο Λούγο θα δικαστεί για τα επεισόδια που έγιναν και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο γαιοκτήμονας στου οποίου την έκταση έγιναν τα τραγικά γεγονότα, είναι πολιτικός του αντίπαλος…

20 σχόλια:

 1. Η προσπάθειά σου να παρουσιάσεις το περσινό ξέσπασμα κατά της πολιτικής του Χριστόφια μετά την έκρηξη στο Μαρί ως επεισόδιο της παγκόσμιας ταξικής πάλης δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσεις από τις αποτυχίες της πολιτικής του Χριστόφια. Η έκρηξη στο Μαρί ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του Χριστόφια να αντιληφθεί τις διαστάσεις των κινδύνων που δημιουργούσε η απόφασή του να μην απαλλαγεί άμεσα το φορτίο πυρομαχικών.

  Α, και κάτι άλλο. Αφού δεν είχε τους απαιτούμενους "κοχόνες" να υποβάλει την παραίτησή του, που τις είχε ο παραγουϊανός πρόεδρος παραιτούμενος, ο Χριστόφιας που είχε πει πέρσι πως δεν θα υπέβαλλε παραίτηση μια και "από τον λαό εκλέγηκε και στο λαό λογοδοτεί," ας είχε τους "κοχόνες" να κατεβεί του χρόνου να λογοδοτήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν θελεις να "παραιτηθει" φασιστα αλλη φορα να κατεβαζεις τα τανκς να γινουντε σιουρες δουλειες

   Διαγραφή
  2. Εγινε αποπομπή και αντικατάσταση του Λούγο, δεν παραιτήθηκε ο άνθρωπος.
   Και ναι, έχω εκφράσει τι πραγματικά πιστεύω για το περσινό "ξέσπασμα" στο πρώτο μέρος της ανάρτησης.

   Και γιατί τόσο κλάμα που δεν θα κατεβεί ο δαιμονοποιημένος;

   Διαγραφή
  3. Τα τανκς τα κατεβάζουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις όπως η χούντα στο Πολυτεχνείο, η κινεζική ηγεσία στην πλατεία Τιαναμέν και οι σταλινιστές στην Τσεχοσλοβακία. Εδώ όμως μιλάμε για ευθιξία, λέξη που είναι άγνωστη και ακατανόητη σε σταλινιστές.

   Διαγραφή
  4. "Η έκρηξη στο Μαρί ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του Χριστόφια να αντιληφθεί τις διαστάσεις των κινδύνων που δημιουργούσε η απόφασή του να μην απαλλαγεί άμεσα το φορτίο πυρομαχικών."

   Δηλαδή, ο πρόεδρος έπρεπε και πρέπει πριν από καθε ειδικό, τεχνοκράτη, υπηρεσιακό,να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, άσχετα αν γίνονται συσκέψεις επί τόπου από τους άμεσα υπεύθυνους!

   Ρε άνθρωπε...

   Εσύ έννεν πρόεδρο που θέλεις...Εν τον βιονικό τζέιμς μποντ

   Θκυο ουισκούθκια πρωινά ο κ. νίκος τζιαι εννά τα μυρίζεται ούλλα, μεν ανησυχείς.

   Διαγραφή
  5. Ο στάλιν προς διάσωση του φτιασιδωμένου νεοφασισμού, ως συνήθως.

   Τανκς είχαμε τζιαι στη Λευκωσία, τζιαι πραξικόπημα, τζιαι οχταήμερο, τζιαι εόκα β, τζιαι γρίβα.

   Ξέρεις, τα τοτέμ του συναγερμού σου.

   Διαγραφή
 2. Τον ρωτά ο άλλος...

  "Για να το καταλάβω: Θεωρείς ότι αν δεν γινόταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η Κύπρος θα χρειαζόταν να μπει στο μηχανισμό στήριξης ή όχι;"

  Τζιαι απαντά ο φίλος μας:

  "...με βεβαιότητα το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως το κούρεμα επιτάχυνε τη διαδικασία. Χωρίς το κούρεμα, ο Χριστόφιας θα έπρεπε να έκανε μερικές ματσαράγκες αξίας 4 δις ευρώ, δηλαδή τρεις-τέσσερις εκρήξεις όπως στο Μαρί για να πετύχει πλήγμα στην οικονομία ανάλογο του κουρέματος."

  http://antipolitevomai.blogspot.com/2012/07/blog-post_09.html


  Άτε ρε να σου κάμουμε τζιαι λλία χιτς να έσιει ενδιαφέρον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ο ς

   ΧΑΧΑΧΑ

   Μα ποθεν τον εφεραν σιορ τουτον?

   Διαγραφή
  2. Εν απίστευτος ένεν;

   Διαγραφή
 3. Θέμα διαπλοκής θέτει ο Πρόεδρος της CYTA!

  Πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΣΥΤΑ δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του οργανισμού Στάθης Κιττής.

  Απαντώντας στη χθεσινή κριτική του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών ότι η ΣΥΤΑ δεν ακούει τους συμβούλους της, ο κύριος Κιττής αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συμβουλεύσει τη ΣΥΤΑ να επενδύσει 200 εκατομμύρια ευρώ σε χρεόγραφα του εξωτερικού.

  Το Δ.Σ., σημείωσε, απέρριψε την πρόταση, υποδεικνύοντας ότι αν σήκωναν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες 200 εκατομμύρια από τις κυπριακές τράπεζες και τα επένδυαν σε τράπεζες του εξωτερικού, το ποσό αυτό θα είχε μειωθεί στο ένα δέκατο.

  Ο κύριος Κιττής ανέφερε επίσης ότι χθες στη βουλή έθεσε στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι η εταιρεία συμβούλων είναι πελάτες του γραφείου του, αλλά δεν πήρε απάντηση.

  Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ο οποίος τόνισε πάντως ότι πρέπει να αποκλείεται η διαπλοκή συμφερόντων.

  Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κατήγγειλε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν κάλεσε το Νικόλα Παπαδόπουλο να δηλώσει ίδιον ενδιαφέρον καθώς είναι νομικός σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας.

  Η απάντηση, σημείωσε, ήταν απλώς να δηλώσει ότι όντως είναι νομικός σύμβουλος της Λαϊκής.

  astra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος10/7/12, 12:24 μ.μ.

  LAMPI

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=465120

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ενδιαφέροντα και τα σχόλια στο άρθρο...

   Διαγραφή
 5. Η προσπάθειά σου να παρουσιάσεις το περσινό ξέσπασμα κατά της πολιτικής του Χριστόφια μετά την έκρηξη στο Μαρί ως επεισόδιο της παγκόσμιας ταξικής πάλης δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσεις από τις αποτυχίες της πολιτικής του Χριστόφια.


  φίλε μου μα ακουεις τον εαυτο σου;

  1. αναγνωριζεις οτι υπαρχει ταξικη παλη δηλαδη απλα διαφωνεις με την συνδεση της αντιδρασης με την ταξικοτητα των χαρακτηριστικων τουτης της αντιδρασης; [ εν θκυο τα ερωτηματα δαμε για να σε διευκολινω ]

  το πρωτο ενι αν αναγνωριζεις πως υπαρχει ταξικη παλη τζαι

  το δευτερο ενι - πως ξεχωριζεις αν μια αντιδραση εσιει ταξικα χαρακτηριστικα και πως εκρινες πως η αντιδραση για το Μαρι εν ησιεν.

  εν θα παω θαλασσα φετος ωσπου να μου απαντησεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/7/12, 4:31 μ.μ.

  stelios papalangi

  δηλαδή ο χριστόφιας εβαλεν τα με τους γαιοκτήμονες και τη πλουτοκρατία; !!! Τζαι αγωνίστηκε για οποιαδήποτε μορφή αναδιανομής ;
  Αφού η πιο συχνή απάντηση είναι "μα τι εμπορούσε να κάμει;"


  Επειδή δεν ξέρουμε: πως τούτος ο παραγουανός πως εφκήκε πρόεδρος χωρίς να ελέγχει κοινοβούλιο τζαι γερουσία ;

  Μεν το πολλοτραβάτε τούντο φκιολί του "κοινοβουλευτικό παρξικόπηματος".
  Προτάσεις μομφής καταθέτουν τζαι ένα σωρό άριστερά κόμματα κατά δεξιων διακυβέρνησεων πριν να τελιώσει μια θητεία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατα συμπτωση Στελιο η υποθεση τουτη με τους γαιοκτημονες και τους ακτημονες ησιεν φκει την ιδια περιοδο με το Οκκιουπαι Ληδρας, οπου ο Δημαρχος Λευκωσίας - εκλελεγμενος απο τον ΔΗΣΥ μαζι με τη εκκλησια και την αστυνομια, επροκαλεσαν τζεινον ουλλον το σκανδαλο...

   Οχι η κυβερνηση εν υπερασπιστηκεν ακτημονες αγροτες αλλα τουλαχιστον εξ οσων γνωριζω ενδιαφερθηκε εστω για να αποκατασταθει το ονομα των μιτσιν τζαι να εβρουν εναν αλλο χωρο εφοσον ακυρωθηκεν ην καταληψη του κτηριου, προσπαθοντας επισης να βοηθησει τζαι να αποφευχθει η δαιμονοποιηση των μιτσιων....

   Να μας πουν οι Αντιπολιτευομενοι, πως κρινουν τους δικους τους εκλελεγμενους πριν να παιζουν τους ειδημονες επι παντος επιστητου τζαι κυριως πριν να το παιζουν "Μαθηματα υψηλού πολιτικού ήθους"

   Διαγραφή
  2. Επισης ακομα καρτερω απαντηση για το θέμα "ταξικη παλη και κοινωνικα κινηματα" στο οποιο επισης εν ειδημων ο Αντιπολιτευομενος!!

   Διαγραφή
  3. Περίμενε dis!

   Σύνομε, ναι. Έγινε προσπάθεια να μεν μετακυλιστούν όλα τα βάρη στους μισθωτούς. Έν έγινε; Προς τι δηλαδή τούτο το μένος της αντιπολίτευσης; Τα "μη μέτρα" κλπ

   Πχ τωρά με τη κατάσταση στη κεντρική, εν γίνεται η δουλειά που έπρεπε να γίνει που τζιαιρό; Να μπουν δηλαδή στο μικροσκόπιο οι ενέργειες των ΔΣ; Θα εγινόταν υπό άλλες πολιτικές συνθήκες;

   Λλίον να φανταστούμε πως θα ήταν το σκηνικό από το 2009 τουλάχιστον, με μια κυβέρνηση Αβέρωφ-Παπαδόπουλου. Τζιαι πως θα είναι με πιθανή εκλογή του υποψηφίου της δεξιάς τζιαι της ακροδεξιάς.

   Ούτε ο Λούγο τα κατάφερε, τζιαι τελικά εκπαραθυρώθηκε. Σημειώννω τα ΜΜΕ που εστραφήκαν εναντίων του, γιατί τζιαι στη Κύπρο, η μάχη υπερ των μαζών χάννεται δαμέ πιστεύκω. Που τα φερέφωνα της πλουτοκρατίας.

   Κάποιοι εργαζόμενοι, ακόμα τζιαι δημόσιοι υπάλληλοι χαιρετίζουν πιθανές μειώσεις...

   Αντιλαμβάνεσαι.
   Λες τζιαι θα σωθεί η οικονομία με μισό δις ας πούμε, τη στιγμή που τόση εν η φοροδιαφυγή του πλούτου, στη καλύτερη περίπτωση.

   Φυσικά τζιαι έγινε προσπάθεια, στη σωστή κατεύθυνση τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα, πόσα εκατάφερε η κυβέρνηση σε σχέση με τον ιστορικό ρόλο της αριστεράς εν ένα θέμα που χρίζει ψύχραιμης ανάλυσης.

   Νομίζω στες παγκόσμιες συνθήκες που βιώνουμε, ήταν θετική η συνεισφορά.

   Τζιαι υπάρχει τεράστια ανάγκη, μεγαλύτερη από το 2008, να συνεχίσει η αριστερά τζιαι να κοπεί ο δρόμος στη φασίζουσα δεξιά.

   Παίζονται πολλά.

   Διαγραφή
 7. Χα! Και μια απρόσμενα θετική καραμπόλα στο θέμα της Παραγουάης (Από τη δέφτερη ανάγνωση)

  Στην Παραγουάη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των οπαδών του Προέδρου. Αξίζει, όμως, και μια αναφορά σε μιαν απρόσμενη συνέπεια. Η Βενεζουέλα, μέχρι τώρα, ήταν εκτός της οργάνωσης οικονομικής συνεργασίας των χωρών της νότιας Αμερικής Mercosur – και το τελευταίο εμπόδιο ήταν, ακριβώς, το κογκρέσο της Παραγουάης, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς.

  Μετά από το θεσμικό πραξικόπημα και την αποβολή της Παραγουάης, εγκρίθηκε, αμέσως, η ένταξη της Βενεζουέλας.

  Μια σχετική ανταπόκριση από τις ΗΠΑ με την ανάλογη δυσφορία: http://www.miamiherald.com/2012/07/09/2888550/brazil-helps-venezuela-join-regional.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κόκκινη αποφασιστικότητα10/7/12, 9:59 μ.μ.

  "Η απάντηση, σημείωσε, ήταν απλώς να δηλώσει (ο Νικόλας Παπαδόπουλος) ότι όντως είναι νομικός σύμβουλος της Λαϊκής."

  Εάν υπάρχει κάτι μεμπτό σ' αυτό ή εκτός νόμου ή ασυμβίβαστο ή τέλος πάντων πολιτικά ανήθικο ας κάνουμε κάτι επιτέλους κι' εμείς ρε σύντροφοι. Τί διάολο, καταντήσαμε το πτυελοδοχείο τούτου του μιτσή χωρίς να αντιδρούμε καθόλου; Είναι εκνευριστική αυτή η απάθεια μας. Εξοργιστική. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που είναι να αναρωτιέται κανείς αν μας πήρε ο ύπνος την ώρα που οι άλλοι έρχονται να μας κάψουν το σπίτι. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και όταν κάποιος θέλει να βάλει φωτιά στο σπίτι σου, η καλύτερη άμυνα είναι να προλάβεις εσύ να βάλεις φωτιά στο δικό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...