"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

14 Ιουλίου 2012

Ξετυλίγεται το κουβάρι της τραπεζιτικής απάτης και της πολιτικής διαπλοκής

Cartoon - Keith Tucker/Whatnowtoons.com
 • Τραπεζιτικά «αξιόγραφα» μόνο κατ’ όνομα
 • Τίθεται θέμα ασυμβίβαστου για τον Νικόλα Παπαδόπουλο  
 • «Μυστήριοι ρόλοι» για τα «τζάκια» του οικονομικού κατεστημένου.
ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΑΕΠ
 • Ξετυλίγεται ολοένα το κουβάρι των τραπεζιτικών σκανδάλων: Χωρίς να περάσουν από τα Διοικητικά Συμβούλια και χωρίς πρακτικά συνεδριάσεων και αποφάσεων πολλές από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έρχονται στο φως.
 • Για 14% επιτόκιο στη πλάτη του ελληνικού λαού , με τη κάλυψη του Διοικητή της Κεντρικής που ακόμα να πιστέψει ότι «κουρεύονται» κρατικά δάνεια, δηλαδή καταστρέφεται μέρος του κεφαλαίου εν μέσω καπιταλιστικών κρίσεων, και την αμέριστη συμπαράσταση των «οικονομολόγων» της Δεξιάς, οι τραπεζίτες έπαιξαν και έχασαν το 40% του ΑΕΠ της Κύπρου σε «δυο ζαριές».
 • Από το περασμένο καλοκαίρι διαφαινόταν η δεινή κατάσταση που περιήλθαν οι δύο μεγάλες τράπεζες, και την περιπλοκή της Κυπριακής οικονομίας στα δύσκολα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ως αποτέλεσμα του τραπεζιτικού αυτού τζόγου.
 • Και έπρεπε κάπως να συγκαλυφθεί το μεγάλο έγκλημα, που όπως καταγράφει και ο σύνδεσμος επενδυτών, έχει επισυμβεί γιατί έμεινε ατιμώρητο το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, πάλι με τις δύο μεγάλες τράπεζες «στη κορυφή της επίθεσης».
ΜΥΣΤΗΡΙΟΙ ΡΟΛΟΙ
 • Τη «δουλειά» της συγκάλυψης και της «νέας προδοσολογίας», την ανέλαβαν από κοινού το πολιτικό προσωπικό της Δεξιάς και τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και εκκλησιαστικά. Κανάλια, εφημερίδες και συγκεκριμένοι κομματικοί κύκλοι, όπως και τη περίοδο του χρηματιστηρίου, διαμόρφωσαν εργολαβικά μια κοινή γνώμη που να «επιτρέπει» να φορτώνεται τη ζημιά της κερδοσκοπίας στον απλό λαό, αποπροσανατολίζοντας  και βγάζοντας στον αφρό, για άλλη μια φορά, τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.
 • Επανάληψη φαινομένων και στη περίπτωση των παραινέσεων πολιτικών στελεχών της Δεξιάς για «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών ταμείων στα «τρελά κέρδη». Τότε ήταν ο διάττοντας αστέρας Πρόδρομος Προδρόμου που πρότεινε το «παίξιμο» των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τώρα ο Στάθης Κιττής της ΑΤΗΚ κατηγορεί ευθέως τον Νικόλα Παπαδόπουλο για παρόμοιες «ανήθικες προτάσεις» για το ταμείο των εργαζομένων στον οργανισμό.
 • Μυστήριος και ο ρόλος Πόλυ Πολυβίου. Η οικογένειά του, όπως και η οικογένεια Τριανταφυλλίδη, είναι διαχρονικά διασυνδεδεμένες με τη Τράπεζα Κύπρου, και ως νομικοί εκπρόσωποι αλλά κυρίως ως μέτοχοι.
 • Στην άλλη μεριά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος με το άλλο μεγάλο «κοντράτο», τη νομικής εκπροσώπησης της Λαϊκής, του Ομίλου Σιακόλα, και μιας πλειάδας άλλων ξένων και ντόπιων συμφερόντων.
 • Μέχρι και τα «μπούκικα» και την betfair κατέληξε να υπερασπίζεται ο ανεκδιήγητος πια αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ μέσα στην ίδια τη Βουλή, χρησιμοποιώντας και τον θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών.
ΟΡΑΤΗ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ
 • Τα συμφέροντα είναι πλέον διάφανα και ορατά. Ο ρόλος των διαπλεκομένων τραπεζιτικών, νομικών, δημοσιογραφικών, πολιτικών και εκκλησιαστικών κύκλων είναι ξεκάθαρος.
 • Όπως ξεκάθαρες είναι πια και οι απάτες των τραπεζών, με τα «αξιόγραφα» της Τράπεζας Κύπρου να αποδεικνύουν πως ορισμένοι λειτουργούσαν ενσυνείδητα. Ούτε οι παραιτήσεις, ούτε και ανακατατάξεις στις ηγεσίες των ΔΣ των τραπεζών, δεν θα πρέπει να σταματήσουν τις νομικές αρχές από το να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο.
 • Αυτεπάγγελτα θα έπρεπε από καιρό άλλωστε να επέμβουν οι θεσμοί, σε ότι αφορά τα «πολλά καπέλα» που έχουν ορισμένοι, συμμετέχοντας στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.
 • Πως είναι για παράδειγμα δυνατόν, ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας που συζητείται κοινοβουλευτικά να διασωθεί, να συμμετέχει στις διαδικασίες και να κατευθύνει τις εξελίξεις;
 • Όπως σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ για το θέμα του ασυμβίβαστου του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι επαγγελματικές του σχέσεις με τον Ομίλο Σιακόλα και τη Λαϊκή Τράπεζα, κανονικά θα έπρεπε να τον αποκλείουν αυτόματα από τον διάλογο, όπως πχ για το θέμα των ξεπουλημάτων, αν φυσικά υπήρχε η ανάλογη ευθιξία και πολιτική ηθική.

6 σχόλια:

 1. Πάλε φκάλεις το κόμμα σου έξω. Γιατί δεν ρωτάτε τον Σιαρλή να σας πει ακριβώς τι έγινε; Δεν μπορεί το Ακελ να θέσει θέμα της συμμετοχης του ΝΠ στην επιτροπή οικονομικών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κλόκκος14/7/12, 11:15 π.μ.

  Ναι μπορεί. Και αν δεν το πράξει σύντομα, το ΑΚΕΛ θα κατηγορηθεί και από τους ίδιους τους αριστερούς και τα μέλη του. Δε μπορούμε πλέον να παίζουμε το ρόλο καρπαζοεισπράκτωρα του αχάριστου πρίγκηπα. Πρέπει το κόμμα μας να του δώσει μια απάντηση δυνατή και να τον στείλει να παίζει με τις κούκλες του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά ρέ Bananistane, αντίς να εκτιμήσεις ότι το Ακέλ για να συμβάλει στην αξιοπιστία του κράτους προς τον καπιταλιστικόν διεθνή περίγυρον που τον οποίον εξαρτάται ο τόπος πιάννει "δικους σας" (με την ευρεία σημασία της λέξης) να βάλει στο υπουργείο οικονομικών κατηγοράς το τζιαι πουπάνω. Το να βάλλεις δε όλους τους τραπεζιτικούς ανώτατους υπαλλήλους στην ίδιαν βούρκαν, (είτε αριστερός είσαι, είτε δεξιός), είναι σαν να κάμνεις σαν τον Κουλία, ή τον όποιον ραατσιστή, που βάλλει τους ξένους ούλλους μες την ίδια βούρκα (το 1-5 % των μικροπαραβατών, εν το ίδιο με το 0.001% των εγγληματιών, ή το 95% του απλού κόσμου που ήρτε να φκάλει το ψουμί του κάμνοντας τον δούλο του Κύπραίου).

  Έχεις τίποτε καμιάν άποψην πολιτική για κάτι που έκαμεν ο Σιαρλής σαν υπουργός ή πριν σαν τραπεζίτης να το πεις; πέ το να το συζητήσουμεν. Το να τον ηστιγματίζεις επειδή ήταν της τράπεζας Κύπρου, είναι κουβέντες του καφενέ.

  Ο Νέος είπεν πολλά καθαρά για το τί κατακρίνει τζιαι τον Παπαδόπουλο, τζιαι τον Πολυβίου. Εν απάντηση να πεις "έσιετε τον Σιαρλή"; Τι ασυμβίβαστο έχει με το λειτούργημα του Σιαρλή; Εν μεγαλομέτοχος της ΤΚ; Πέ μας για να ξέρουμεν τζιαι μεις που είμαστιν έξω τζιαι δεν ξέρουμεν τα κουτσομπολιά της Κυπριακής αικονομικής ελίτ (ου τραβάρα μου την ελίτ!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν κατηγόρησα τον Σιαρλή για οτιδήποτε. Απλώς επειδή ήταν μέσα στα πραματα θεορω ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε για αποκαλύψεις τζε να ξετυλιχτεί το κουβάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην περασμένη ανάρτηση, την ταξική οπτική από τη "δέφτερη", γράφει...

  ...Kαι αν ξεφύγει και σε κάποιο ΑΚΕΛικό, σε μια δημόσια αντιπαράθεση με νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, καμιά ατάκα σε στυλ "εσείς που καλύπτετε τις τράπεζες", η απάντηση της θρασύτατης και κυρίαρχης δεξιάς είναι ωμή και αποστομωτική: "εσείς διορίσατε δύο τραπεζίτες υπουργούς οικονομικών".

  Ε, ήρτεν ο Μπαν να επιβεβαιώσει τον κανόνα.

  Μπροστά στα μμάθκια μας που κάμνει τέρατα ο Νικόλας, τζιαι μεις ρίχνουμε λάσπη στον Σιαρλή.

  Είμαστεν άξιοι της μοίρας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν κατηγόρησα τον Σιαρλή για οτιδήποτε. Απλώς επειδή ήταν μέσα στα πραματα θεωρω ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε για αποκαλύψεις τζε να ξετυλιχτεί το κουβάρι.Έστω και αν δεν έκαμε ο ίδιος τες λαθκιές σίγουρα ξέρει ποιοι τις εκάμαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...