"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

29 Ιουλίου 2012

Παρασέρνουν την Κύπρο σε εργασιακό μεσαίωνα

Οικονομική κρίση και λιτότητα: Το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού
 • Πίσω από τις προτάσεις και τις απόψεις των τροϊκανών και των τοπικών τους κολαούζων για την οικονομία, τη δημόσια υπηρεσία, τους ημικρατικούς και τα εργασιακά κεκτημένα, όπως ο 13ος και η ΑΤΑ, κρύβεται μια βασική «εντολή» του παγκόσμιου και εγχώριου καπιταλισμού: να χαμηλώσουν σημαντικά οι απολαβές των εργαζόμενων.
 • Αφήνουν να εννοηθεί ότι «παίρνουμε πολλά», ότι «δεν αξίζουμε τα λεφτά μας», ότι με λίγα λόγια είμαστε η αιτία της μη ανάπτυξης! «Με τέτοιους μισθούς, ποιος θα επενδύσει;» ή «με τέτοια κατασπατάληση από το δημόσιο, πως θα ορθοποδήσει η οικονομία;», αναρωτιούνται στις ομιλίες τους και τις συζητήσεις στα πάνελ οι νεοφιλελεύθεροι. 
 • Η αλήθεια είναι πως μια κάθετη μείωση μισθών, ωφελημάτων και συντάξεων, η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας, η παραγνώριση του συνδικαλισμού και των συλλογικών συμβάσεων, και τέλος με η απαγόρευση των εργατικών διεκδικήσεων, θα θέσουν τους μεγάλους επιχειρηματίες, τη ξένη και ντόπια πλουτοκρατία ουσιαστικά, στη θέση του οδηγού της οικονομίας.
 • Αυτοί θα «κάνουν παιχνίδι», αυτοί «θα μοιράζουν τη τράπουλα», με το κράτος να αναλαμβάνει μόνο ρόλο «εποπτείας» του συστήματος, όπως για παράδειγμα ο «ανεξάρτητος» πρώην διοικητής της Κεντρικής, επόπτευε το τραπεζιτικό φιάσκο που βούλιαξε την οικονομία του τόπου…
Προτάσεις καταστροφής
 • Στην ουσία, οι προτάσεις των νεοφιλελεύθερων, αποσκοπούν στη διάλυση της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης, την συμπίεση όλων των τάξεων εκτός της πλουτοκρατίας, σε μία πολυπληθή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα και ευκαιρίες και με απείρως χαμηλότερα εισοδήματα.
 • Μελετώντας τα παραδείγματα της Ελλάδας ειδικότερα, αλλά και της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, η πολυδιαφημιζόμενη λιτότητα, που δυστυχώς πείθει και τμήματα της εργατικής τάξης, οδηγεί σε μεγάλωμα της ύφεσης και της κρίσης, φέρνει περισσότερη ανεργία, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί σε μετανάστευση της νεολαίας.
 • Η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη από τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών, τους μισθωτούς, οδηγεί τη τοπική και παγκόσμια οικονομία σε φαύλου κύκλους, σε «πάγωμα» της αγοράς. Με ποιους μισθούς και ποιες εξασφαλίσεις θα μπορούν οι εργαζόμενοι να αποκτούν τη δική τους στέγη, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους; Πως θα «κινείται το παζάρι»; 
 • Και γιατί να ξεπουληθούν οι κερδοφόρες ημικρατικές επιχειρήσεις, αλλά και κάθε επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, καταλήγοντας ουσιαστικά στα σαγόνια αυτών που διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια, «εύκαιρα» να επενδυθούν σε «σίγουρες επενδύσεις»;
 • Πόσο εύκολο είναι τελικά κάποιος να επενδύσει είτε τις Κυπριακές Αερογραμμές, είτε τώρα τις τράπεζες, με τόσα οικονομικά προβλήματα και διαφαινόμενη μη βιωσιμότητα; Και τι άραγε θα σημαίνει αν «επενδυτές» συρρεύσουν έξω από την ΑΗΚ και την ΑΤΗΚ υποβάλλοντας προτάσεις εξαγοράς;
 • Επιπλέον, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους δύο μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και σε άλλους, μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα δηλαδή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στα μεγάλα συμφέροντα;
 • Μια ασφαλής πρόβλεψη θα έκανε λόγο για σπάσιμο των συλλογικών συμβάσεων, κάθετη μείωση μισθών, μαζικών απολύσεων και ανάθεση σε «εξωτερικούς διεκπεραιωτές» μιας σειράς εργασιών που μέχρι τώρα υλοποιούνταν εσωτερικά, ενώ ακόμα θα ανέβαζε σε πολύ ψηλά επίπεδα τα διαφυγόντα κέρδη από τα μερίσματα συμμετοχής του δημοσίου.
Να μη ξεγελάσουν τους εργαζόμενους
 • Με την επικοινωνιακή απάτη του «σπάταλου δημοσίου» και των υπεραμειβόμενων και αντιπαραγωγικών υπαλλήλων του, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν στρεβλώσεις σε ένα κράτος όπου η δημόσια υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε από τη πολιτική εξουσία για ρουσφέτι και κομματοκρατία, οι νεοφιλελεύθεροι εχθροί του δημοσίου συμφέροντος, στοχεύουν στη πράξη σε γκρέμισμα όσων συνετέλεσαν τη περασμένη περίοδο στην σχετική καλή κατάσταση, τόσο της οικονομίας, όσο και των ιδίων των εργαζόμενων στη Κύπρο.
 • Το τραγελαφικό είναι πως βαφτίζουν αυτή τη καταστροφή της κοινωνικής συνοχής ως «πρόοδο», «εκσυγχρονισμό» και «ανάπτυξη», ενώ στην ουσία μεταφέρουν προτάσεις και επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν πολύ περισσότερο, για πολύ λιγότερα, και σε καθεστώς συνεχούς εργασιακής αβεβαιότητας.   
Του Στ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 27/07/2012

46 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/7/12, 8:40 π.μ.

  Γίνεται ή όχι "κατασπατάληση" στο Δημόσιο;

  Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν "μαύρες τρύπες" στο Δημόσιο και Ημικρατικό τομέα;

  Έχουμε ή δεν έχουμε Κρατική Μηχανή παράλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος μας;

  Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν υπερπρονόμια για κάποιους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος30/7/12, 10:14 π.μ.

   1) Γίνεται κατασπατάληση στο Δημόσιο τομέα, αλλά είναι της τάξης των μερικών εκατομυρίων και όχι τον δισεκατομυρίων που θέλουν οι τράπεζες για διάσωση.

   2) Τα λεφτά που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλά, αλλά είναι αυτά που κινούν την αγορά. Ναι να κοπούν οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων αλλά να βρεθεί τρόπος να μην φύγουν από την αγορά.

   3) Έχουμε μεγάλη κρατική μηχανή. Αλλά ποιο είναι το κριτήριο για το μέγεθος της κρατικής μηχανής; Πόση πρέπει να είναι η κρατική μηχανή; Η δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου κρατική μηχανή, ακολουθώντας τα αποτυχημένα θατσερικά παραδείγματα.

   Και σαν αντιερώτηση: Οι τράπεζες είναι 8 φορές πιο μεγάλες από το κράτος. Έχουμε η δεν έχουμε δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό σύστημα;

   4) Υπάρχουν υπεπρόνομια για κάποιους. Πόσα λεφτά αξίζουν αυτά τα υπερπρονόμια. Είναι αρκετά για να σώσουμε τους τοκογλυφικούς οργανισμούς;

   Οι λύσεις που προτίνουν ορισμένοι είναι για να σώσουν τους αριθμούς και για να καταστρέψουν τους πολίτες. Τι να τους κάνω τους αριθμούς χωρίς να έχω πολίτες;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/7/12, 10:46 π.μ.

   1) Κάτσε ρε φίλε! Δηλαδή εν ΟΚ να "εξαφανίζουνται" εκατομμύρια σε ΡΙΚ, Κυπριακές Αερογραμμές, Ημικρατικούς, Κόμματα, Μίζες κλπ επειδή οι Τράπεζες "τρων παραπάνω"; ΝΑ ΜΕΝ ΤΡΩΝ ΜΕ ΟΙ ΜΕΝ ΜΕ ΟΙ ΔΕ!

   2) Όταν αναφέρομαι σε "μαύρες τρύπες" φίλε, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ο φορολογούμενος πολίτης δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια στο ΡΙΚ. Πού πάνε τούτα τα εκατομμύρια. Δίνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια στις Κυπριακές Αερογραμμές "για να σωθούν". Πού πάνε τούτα τα εκατομμύρια; Την αγορά ΔΕΝ είναι οι δημόσιοι υπαλλήλοι που την κινούν. Την αγορά την κινούνε ΟΛΟΙ οι υπαλλήλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

   3) Όταν το ΑΕΠ σου σαν Κράτος είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ και το Κρατικό Μισθολόγιο είναι 2.2 δισεκατομμύρια, τότε κάπου υπάρχει πρόβλημα. Όταν ένα Κράτος των 700 χιλιάδων κατοίκων έχει μια Κρατική Μηχανή με άνω των 70 χιλιάδων υπαλλήλων, τότε κάπου υπάρχει πρόβλημα. Όταν δημιουργούνται θέσεις από το πουθενά, με σχέδια υπηρεσίας κομμένα και ραμμένα σε συγκεκριμένα πλαίσια για να βολέψει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα τους ημέτερους, τότε κάπου υπάρχει πρόβλημα.

   Και το τραπεζικό σύστημα είναι μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε, σαφώς. Ποιά κόμματα το άφησαν να γιγαντώσει τόσο πολύ; Το ΑΚΕΛ που (υποτίθεται) ότι είναι αριστερό και αντι-καπιταλιστικό κόμμα τί έκανε; Αρνήθηκε να κάνει πλάτες στο Κεφάλαιο (λέγε με Βγενόπουλος); Αρνήθηκε να προσθέσει κι άλλες (ρωσικές και άλλες) τράπεζες στη ήδη τεράστιο τραπεζικό μας σύστημα;

   4) Όταν για δεκαετίες ο δημόσιος και ημι-δημόσιος τομέας δεν ήξερε τί πάει να πει να πληρώνεις για περίθαλψη και νοσηλεία, δεν ήξερε τί πάει να πει να πληρώνεις για κοινωνικές ασφαλίσεις, όταν για δεκαετίες απολάμβανε ΑΤΑ, παχουλά εφάπαξ, διπλές συντάξεις, επιδόματα που ούτε στα όνειρα του δεν είδε ποτέ κανείς ιδιωτικός υπάλληλος, τότε η σούμα φίλε φτάνει σε τεράστιο νούμερο. Τεράστιο. Ίσως μεγαλύτερο από την "τρύπα" των τοκογλυφικών οργανισμών.

   Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΥΣΗ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ.
   ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ "ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ".

   ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕ ΕΠΙ ΛΕΞΗ "Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ".

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/7/12, 11:22 π.μ.

   ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ "ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ".

   Μα εν τουτο η προπαγάνδα. Όποια μέτρα και να επαίρνονταν δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την ένταξη στο μηχανισμό λόγω της έκθεσης των τραπεζών.

   Για το δημόσιο τομέα πρέπει να καταλάβεις ένα πράμα. Οι σπατάλες του δημόσιου τομέα βοηθούν στην αγορά αφού τα λεφτά μένουν στην κυπριακή αγορά. Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα είναι η παραγωγικότητα. Τι κάνεις για αυτό:

   Εγώ συμφωνώ απόλυτα. Να κοπούν σπατάλες, να κοπούν υπερεπιδόματα, να κοπούν μισθοί και τα λεφτά που εξοικονομούνται να δωθούν για θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

   Είμαι μαζί σου 110%.

   Και μάλιστα έπρεπε να είναι συλλογικό και όλα τα κόμματα να αναλάβουν ευθύνες.

   Αλλά όσα λεφτά και να εξοικονομούσαμε δεν θα εξοικονομούσαμε τα δισεκατομυρίαν που θέλουν οι τράπεζες, άρα πάλι θα βλέπαμε μηχανισμό.

   Εσύ το είπες. Ο μισθός των δημόσιων υπαλλήλων είναι 2,2 δις. Που είναι τα 6-10 δις που θέλουν οι τράπεζες; Ποιά μέτρα είναι ικανά να εξοικονομήσουν τέτοια ποσά;

   Λες "ίσως" είναι μεγαλύτερο το ποσό. Δεν ξέρεις; Πρέπει δηλαδή να κόψουμε 100% των μισθών και των εξόδων για να εξοικονομήσουμε τα λεφτά που θέλουν οι τράπεζες;

   Φυσικά και θα κόψεις πιο μικρό ποσοστό και φυσικά ΔΕΝ θα εξοικονομήσεις τα λεφτά που χρειάζονται. Πώς θα δουλεύει μετά το κράτος και ποια λεφτά θα κινούν την αγορά; Πιο λίγα λεφτά στην αγορά, πιο χαμηλοί μισθοί στο δημόσιο, ανεργία, επιχειρήσεις που κλείνουν κτλ κτλ.

   Αντί να φωνάζουμε να ανεβούν οι μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων φωνάζουμε στο να κατεβούν οι μισθοί των δημόσιων, πράμα που θα οδηγήσει και σε μείωση των μισθών των ιδιωτικών, αφού δεν θα υπάρχει ανάπτυξη!

   Πρέπει δηλαδή να δημιουργήσουμε μια εργατική τάξη σκλάβων για να "σώσουμε" την κυπριακή και την ευρωπαική οικονομία; Πρέπει να σώνει και καλά να γίνουμε δούλοι; Εν μπορώ να καταλάβω ορισμένες λογικές. Για να έρθουν επενδύσεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουμε Κίνα;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος30/7/12, 11:50 π.μ.

   Ας βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις...

   1. Εγώ δεν είπα ότι η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα λύσει τα προβλήματα των τραπεζών.

   2. Οι μειώσεις πρέπει να είναι για ΟΛΟΥΣ αλλά να είναι με τρόπο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. Όταν για παράδειγμα ο βουλευτής αμείβεται με 7000 ευρώ μηνιαίως και από αυτά τα 7000 ευρώ, τα 4000 είναι αφορολόγητα και το 10% της (εθελοντικής) μείωσης που αποφάσισε η Βουλή είναι 300 ευρώ τότε αυτό δεν είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ μέτρο. Να είναι ΚΑΙ ΟΙ 7000 φορολογητέες και το 10% της εισφοράς να είναι 700 ευρώ. Κάτι είναι κι αυτό.

   3. Τα κόμματα εξακολουθούν να παίρνουν ΕΤΗΣΙΑ Κρατική χορηγία πολλών εκατομμυρίων. Για ποιό λόγο; Να κοπεί πάραυτα!

   4. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε πολλάκις ότι κατέχει λίστες με τους φοροφυγάδες με ονόματα και στοιχεία για αυτούς που χρωστούν συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στο Κράτος. Γιατί δεν την δίνει στη δημοσιότητα; Γιατί δεν κάνει κάτι το Κράτος για αυτό αφού είναι γνωστοί αυτοί που χρωστούν; Μήπως για να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι η φοροδιαφυγή για να παραμένουν ανέγγιχτα τα εξωφρενικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων; Λέω εγώ τώρα...

   5. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το περιβόητο "πόθεν έσχες" ΟΛΩΝ των πολιτικών όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μόνο στην Κύπρο έχουμε "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" προφανώς

   6. Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι οικονομικές καταστάσεις ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων; Δεν έχει δικαίωμα ο κύπριος φορολογούμενος που κάθε χρόνο επιχορηγεί τα κόμματα να γνωρίζει πού πάνε τα εκατομμύρια που δίνονται ως χορηγία σε ετήσια βάση;

   7. Για ποιό λόγο κρατικοί αξιωματούχοι (πρόεδρος, υπουργοί, κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευθυντές υπουργείων, εισαγγελείς κλπ) να αμείβονται με εξαψήφια νούμερα;

   8. Γιατί δεν οδηγούν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα ανώτατα στελέχη των Τραπεζών που μας έφεραν εδώ;

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος30/7/12, 12:46 μ.μ.

   Άριστα τούτα που λές. Χτυπάς τα προβλήματα της κοινωνίας μας τζιαμέ που πρέπει.

   Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτά κάποια πράματα:

   1) Αυτά τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν εις όφελος της ανάπτυξης. Δεν μπορείς απλά να τραβάς λεφτά από την αγορά και να περιμένεις να γίνουν καλύτερα τα πράματα. Να κοπούν οι σπατάλες και να ανοίξουν με αυτά τα λεφτά νέες θέσεις εργασίας. Με τα ίδια λεφτά να δουλεύει περισσότερος κόσμος.

   2) Να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης. Είναι διαχρονικά προβλήματα που φάνηκαν με την ένταξή μας στο ευρώ και την κρίση. Η κύρια δε ευθύνη δεν είναι στην κυβέρνηση αλλά στο κομματικό παρακράτος και στο κομματικό παρακράτος πρέπει να ασκούμε πιέσεις για αλλαγές.

   3) Τα λεφτά που σπαταλούνται κάθε χρόνο είναι ένα μικρό κλάσμα μπροστά στα ποσά που σπατάλησαν οι τράπεζες. Ας λάβουμε υπόψη ότι οι τράπεζες θα θέλουν στήριξη 6 δις που είναι το καλό σενάριο και ότι αυτά τα 6 δις τα "έφαγαν" σε 3 χρόνια. Από την άλλη να βάλουμε τα 30 εκατομύρια που "έφαγαν" φέτος οι Κυπριακές αερογραμμές. Οι Κυπριακές αερογραμμές θέλουν 200 χρόνια να φαν 6 δις με αυτό το ρυθμό.

   Δεν λέω ότι δεν είναι σπατάλη τα λεφτά στις Κυπριακές. Απλά λέω ότι πρέπει να αντιληφτούμε που είναι το πραγματικό πρόβλημα για να ξέρουμε να διεκδικούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

   4) Η αντιπαράθεση και η μετατόπιση όλων των ευθυνών σε αυτή τη κυβέρνηση οξύνει το πρόβλημα παρά να το επιλύει. Αφού πρώτα πρώτα αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος30/7/12, 2:11 μ.μ.

   "Η κύρια δε ευθύνη δεν είναι στην κυβέρνηση αλλά στο κομματικό παρακράτος και στο κομματικό παρακράτος πρέπει να ασκούμε πιέσεις για αλλαγές."

   Θα δεις που στο τέλος θα συμφωνήσουμε!
   Τούτη η παράγραφος είναι το ζουμί της όλης ιστορίας.
   Εγώ θα το πω λίγο διαφορετικά, με την ίδια όμως ουσία:

   Σαφώς και δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης το χάλι της κυπριακής οικονομίας και όλα αυτά που συνεπάγονται. Φταίει το κομματικό παρακράτος το οποίο διαχρονικά (από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας) ρημάζει τα δημόσια ταμεία και συντηρεί ένα σαθρό σύστημα που αποτελεί καρκίνωμα της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Και όταν λέω ότι φταίει το κομματικό παρακράτος, αυτό το παρακράτος δεν είναι μόνο μπλε χρώματος. Είναι και κόκκινο, είναι και πράσινο, είναι και ό,τι χρώμα θες.

   ΟΛΟΙ φταίνε. ΟΛΑ τα κόμματα, ΟΛΕΣ οι παρατάξεις ΜΗΔΕΝΟΣ εξαιρουμένου! Φταίει και το ΔΗΣΥ, φταίει και το ΑΚΕΛ, φταίει και το ΔΗΚΟ, φταίει και η ΕΔΕΚ, φταίει και το ΕΥΡΩΚΟ, φταίνε και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, φταίνε ΟΛΟΙ. Και για αυτά που έκαναν/κάνουν και για αυτά που ΔΕΝ έκαναν και ΔΕΝ κάνουν!

   Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα με την παρούσα κυβέρνηση είναι που προσπαθούν να φκουν "κούππες άπαννες".

   Διαγραφή
  7. Ανώνυμος30/7/12, 3:00 μ.μ.

   Ναι αλλά αν είναι να φταίξεις την κυβέρνηση φταίξε πρώτα την κάθε κυβέρνηση. Και αν είναι να φταίξεις το ΑΚΕΛ, φταίξε και τους υπόλοιπους μαζί.

   Επίσης κάνε διαχωρισμό της παρούσας κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ στην ουσία τους (όχι στην πολιτική). Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την κυπριακή
   δημοκρατία. Το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί την κομματοκρατία.

   Εγώ δεν θεωρώ το γεγονός οτι τα κόμματα "έτρωγαν" λεφτά ένα κακό δαίμονα. Ήταν απλά ένα πεπαλαιωμένο αναξιοκρατικό μοντέλο για κατανομή του πλούτου. Θεμελιώθηκε σε μια άλλη εποχή σε άλλες συνθήκες και ήταν από μιας άποψης δίκαιο γιατί κατάνεμε ανάλογα με τους ψήφους της δημοκρατίας.

   Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει φυσικά και να εξελιχτεί και μπορεί να εξελιχτεί.

   Εκείνο που εμένα εκνευρίζει αφάνταστα είναι η μεταφορά του τεράστιου μεριδίου των τραπεζών, των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κομματοκρατίας (συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ) πάνω στην παρούσα κυβέρνηση.

   Διαγραφή
 2. Κάποια σημεία που έθελα να θίξο τα είπε καλύτερα ο ανώνυμος. Να συμπληρώσω λέγοντας ότι όταν κόβεις έξοδα επειδή η πρόσθεση δεν βγαίνει δεν είναι λιτότητα. Ούτε το να σταμτήσουμε να δανειζόμαστε από τα παιδιά μας...

  Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις: το μόνο που προσφέρουν οι ημικρατικοί είναι δύναμη στα κόμματα να βολεύκουν τους δικούς τους και να πιάνουν το μερίδιο τους από τις μίζες. Ιδιωτικοποίηση τους θα έιναι ένα σοβαρό πλήγμα στην κομματοκρατία. Τυχαία δεν το έκαμε ο δήσυ όταν ήταν 10 χρόνια κυβέρνηση; Το θέμα έιναι όταν ιδιωτικοποιηθούν να γίνει με τρόπο που να διασφαλιστούν τα συμφεροντα του τόπου (πχ αποφυγή μονοπωλείών κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος30/7/12, 10:23 π.μ.

   Το θέμα είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση θα φτάσει ο κόσμος στο επίπεδο να έχει μισθούς Ελλάδας και Βουλγαρίας (600 - 500 ευρώ) και η ανεργία απλά θα καλπάσει ιδιαίτερα στους νέους.

   Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι, ή αν είσαι διασφαλισμένος σε μια δουλειά. Έχει πολλή κόσμο που θα πεινάσει με τέτοια μέτρα. Ήδη έχει πολλή κόσμο με πρόβλημα και χωρίς τέτοια μέτρα.

   Οι κοινωνικές τάξείς θα πληθύνουν, το χάσμα μεταξύ ανθρώπων θα ανοίξει. Και όλα αυτά σε μια μικρή κοινωνία. Αποκλείεται να μην υπάρχουν προβλήματα και τριβές.

   Η οικονομία της Κύπρου είναι πολύ μικρή για πλήρης φιλελευθεροποιήσεις. Δεν έχει μεγάλη εξωτερική αγορά εκτός από το φθηνό τουρισμό. Δεν έχει άτομα να εκμεταλλεύεται εκτός από τους μετανάστες, αλλά και εκείνους δεν τους θέλουμε.

   Βασικά ρε φίλε μου μπορεί και να πληρώνεσαι να κάμνεις προπαγάνδα του κεφαλαίου και να μην έχεις πρόβλημα. Αν θέλεις να δεις τη χώρα σου στο ίδιο επίπεδο με χώρες του πρώην ανατολικού μπλογκ δεν έχει πρόβλημα.

   Και να σκεφτείς ότι κάποιοι από εσάς κοροίδευαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό ότι απέτυχε!! Τώρα που ο καπιταλισμό κάνει τα ίδια στη χώρα σας τι πρέπει να πούμε;

   Διαγραφή
  2. Τι σημαίνει μπαν, "δε βγαίνει η πρόσθεση"; Δε βγαίνει με τους αριθμούς που έχουμε τώρα, με τη συνεισφορά των τάξεων όπως είναι.
   Θα έβγαινε ή με περισσότερο σφίξιμο στη μια πλευρά ή στην άλλη.

   Απαγορεύεται να αγγίξουμε τον πλούτο και τη κερδοφορία; Ωραία, ας χυμήξουμε στους μισθωτούς...

   Και τι πάει να πει οι ημικρατικοί είναι κομματικά φέουδα; Τα κόμματα δεν είναι υποτίθεται κύτταρα δημοκρατίας; Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις σε τούντους οργανισμούς, όι να τους μετατρέψουμε από "κομματικά εργαστήρια" σε άμεσα ιδιωτικά, μιας χούφτας οικονομικών παραγόντων.

   Το κράτος δεν μπορεί να ανανεώσει τον δανεισμό του, λόγω των υποβαθμίσεων. Και οι υποβαθμίσεις, αυτού του μεγέθους, ΔΕΝ έγιναν για τα όποια ελλείμματα στα δημοσιοοικονομικά.

   Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ναι ένας εξορθολογισμός και εγσυγχρονισμός στη δημ. υπηρεσία. Και όπως είπαμε πολλές φορές, αν αξιολογηθεί η δράση της παρούσας διακυβερνησης σε τούντο τομέα, τζιαι των υπολοίπων.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/7/12, 11:16 π.μ.

   "Και τι πάει να πει οι ημικρατικοί είναι κομματικά φέουδα; Τα κόμματα δεν είναι υποτίθεται κύτταρα δημοκρατίας; Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις σε τούντους οργανισμούς, όι να τους μετατρέψουμε από "κομματικά εργαστήρια" σε άμεσα ιδιωτικά, μιας χούφτας οικονομικών παραγόντων."

   Καλά, σοβαρομιλάς ρε Στέλιο;
   Αμφιβάλλεις δηλαδή ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι μέσο εξαργύρωσης ψήφων; Για όνομα του Θεού!

   Όταν το πρώτο πράγμα που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι να διορίσει τους "εκλεκτούς" της ως επικεφαλείς των διαφόρων ημικρατικών οργανισμών (με λίστες να πάνε και να έρχονται από τα κόμματα) αυτό τί είναι;

   Όταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου άρον-άρον το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο φρόντισε να "κοτσιανιάσει" τη θέση του Διευθυντή σε στέλεχος που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, μόλις ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ πριν τη λήξη της θητείας του (ενώ η θητεία του νυν Προέδρου του Οργανισμού λήγει σε 3 μήνες!!!) τότε αυτό τί είναι;

   Διαγραφή
  4. Φίλε τα μαύρα, να κόψουμε χέρι γιατί πονάει χέρι;

   Να τα χαρίσουμε στους ιδιώτες;

   Εννοείται ρε φίλε ότι στα πλαίσια του νόμου, το κάθε κόμμα θα επιδιώξει να έχει τον έλεγχο του κάθε ημικρατικού. Υπάρχουν τζιαι διαφορετικές φιλοσοφίες ξέρεις, τζιαι άλλα ζητούμενα.

   Έτσι λειτουργεί η μαύρη η αστική δημοκρατία, με τα κόμματα.

   Τζιαι να μην υπήρχαν, θα έπρεπε να τα δημιουργήσουμε.

   Το θέμα είναι να χρησιμοποιείς τους θεσμούς για παραγωγή πολιτικής, τζιαι όχι για μικροκομματικά ωφέλη.

   Όπως θέλεις τη δημαρχία ή τη προεδρία, έτσι θα θέλεις τζιαι τη διοίκηση σε κάθε πόστο.

   Τούτο εν σημαίνει κατ ανάγκη ότι εν κακό, κύριε ελέησον.

   Εγώ προτιμώ τη κομματοκρατία παρά την ιδιωτικοποίηση τζιαι την εξαφάνιση του κράτους. Εν πιο δημοκρατική συγκρινόμενη.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος30/7/12, 9:26 π.μ.

  Τελικα ετσιμεντωσετε το μηχανισμο στηριξης και τη διψχοτομηση αντι το ΝΑΙ. Παντως εισαστε μαστροι παστο κουγκρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος30/7/12, 10:30 π.μ.

   Δεν ξέρω αν έφτασες το σχέδιο Αναν.

   Δεν ξέρω αν θυμάσαι ποιοι εψηφίσαν ΟΧΙ και τα ψηφίσματα που έθελε να περάσει ο Ανάν μετά το ΌΧΙ εναντίων της Ελληνοκυπριακής πλευράς και υπέρ της διχοτόμησης.

   Δεν ξέρω αν θυμάσαι τις δηλώσεις των Ευρωπαίων επί Τάσσου για το ότι η Κύπρος τους κοροίδεψε.

   Δεν ξέρω αν θυμάσαι τις συζητήσεις για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

   Δεν ξέρω αν θυμάσαι κάτω από ποιες συνθήκες το ευρωπαικό δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνώρισε την επιτροπή αποζημιώσεων.

   Παραδόξως όλα αυτά έχουν σταματήσει. Παραδόξως τώρα εκτίθεται η Τουρκία που δεν συζητά με την ΕΕ. Παραδόξως σε κανένα δεν αρέσουν οι απείλες και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, ούτε καν στους συμμάχους της.

   Παραδόξως οι ευθύνες έχουν φύγει από πάνω μας και η πλευρά μας έχει ξεγωνιαστεί.

   Και παραδόξως όλα αυτά συνέβηκαν με τον πιο "αποτυχημένο" πρόεδρο στο πηδάλιο.

   Δεν θα καταλάβεται ποτέ πόσο σημαντικές ήταν οι κινήσεις του Χριστόφια στο κυπριακό.


   Όσο για το μηχανισμό στήριξης: 140% του κυπριακού ΑΕΠ έχουν οι τράπεζες επενδυμένα στην Ελλάδα. Αν επιμένεις πως φταίει η κυβέρνηση γι αυτό τότε δεν ξανασυζητώ μαζί σου.

   Διαγραφή
 4. δεν καταλαβαινω γιατι ο Μπαν θεωρεί την ιδιωτικοποίηση "ανεξάρτητη" από τα πολιτικά συμφέροντα.

  οι οίκοι αξιολόγησης που εφτασαν στο σημείο να υποβαθμίσουν την ΕΚΤ είναι δημόσιοι ή είναι ιδιωτικών συμφερόντων για παράδειγμα;

  τόσο δυσκολο ειναι να αντιληφθούμε πως η ιδιωτικοποίηση το μόνο που πετυχαίνει είναι την καταργηση των πολιτικών μας δικαιωμάτων;

  όχι μονο θα ειναι πολιτικά χρωματισμένοι και θα εξυπηρετούν συμφέροντα αλλα η ιδιωτικοποιημένες πια δημόσιες εταιρίες θα καταργήσουν και αυτά τα ελαχιστα δικαιώματα που έχουμε μεσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

  δηλαδή σημερα λέει, εν μου καμνει π.χ ο Χριστοφιας; οκ, ψηφίζω άλλον και ουτω καθεξής.

  αν δεν καταφέρουμε να δουμε τις κλωστες μεταξύ του ιδιωτικού και του πολιτικού, μαλλον θα παμε σαν τα αρνιά στη σφαγή.

  η διασφαλιση του κρατους είναι η διασφαλιση και της δημοκρατίας.

  αλλιώς ο καθε ιδιωτης θα μας σερνει στα εκαστοτε διεθνή συμφεροντα. καλή ωρα τώρα που οι οικοι εξυπηρετουν αυστηρα το γερμανικό κρατος εις βαρος όλων των υπολοίπων...εκει εχουν τα μεγαλα κερδη, εκεί εξυπηρετούν.

  αλλο λοιπόν η εξυγίανση του κρατους αλλο να παραδωσουμε τα εκλογικα μας βιβλιάρια στο διενθες κεφάλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος30/7/12, 12:49 μ.μ.

  Παραφράζοντας το “οι τράπεζες είναι too big to fail" εγώ λαλώ ότι "they are too big to be saved" γιατί για να σωθούν "WE will fail BIG TIME as a country"

  Οι εφημερίδες εν λαλούν τίποτε γιατί ταΐζουν τες με διαφημίσεις οι τράπεζες τζαι ελέγχουν τες ("πε μου πκιος πιερώνει για να σου πω τι προσπαθεί να περάσει" όπως είπεν ο Τσόμσκι), ο ΔΗΣΥ εκπροσωπεί τα κυκλώματα μέσα τζαι γυρώ των τραπεζών οπότε καλύφκει τους – η κυβέρνηση τζαι το ΑΚΕΛ γιατί εν φκαίνουν τζαι να πουν ανοιχτά "δεν υποθηκέφκουμε την χώρα για να σωθούν οι τράπεζες"?


  ματιλτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως, θα πρέπει να λεχθεί ξεκάθαρα πλέον.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/7/12, 3:52 μ.μ.

   Ρε φιλέ ιδεολογικά είμαι προσκείμενος στο ΑΚΕΛ. Πραγματικά εν προσπαθώ να κάμω προπαγάνδα όπως κάμνουν πολλοί δαμέσα.

   Καταλάβω ότι τα πρόβληματα δεν προέρχονται από την κυβέρνηση και την αριστερά και ότι τα τόσα που λένε οι αντιπολιτευόμενοι είναι ψέματα για να φύει η ευθύνη που πάνω τους. Είναι ξεκάθαρο για μένα.

   Μήπως όμως η μη δυναμική στάση του ΑΚΕΛ αποσκοπεί στο να αποκοιμήσει την αριστερά για να μην αντιδράσει στα αντιλαικά μέτρα; Μήπως αυτή η ανοχή εξυπηρετεί σε κάποιο βαθμό το κεφάλαιο;

   Αν σε ενοχλούν αυτές η ερώτησεις σε καλώ να προβληματιστείς και εσύ και ο καθένας;

   450 χρόνια εμπερίας καπιταλισμού λένε ξεκάθαρα για δυναμικό αγώνα και κινητοποιήσεις. Εγώ δεν βλέπω κανένα στο ΑΚΕΛ να κινητοποιείται. Δεν βλέπω την καλιέργεια ταξικής συνείδησης. Δεν βλέπω μια παγκύπρια προσπάθεια για αγώνα.

   Μπορείς να μου παραθέσεις επιχειρήματα ότι κάνω λάθος. Δεν κάνω λάθος. Εγώ (και πολλοί άλλοι) δεν αισθανόμαστε να είμαστε σε μια κατάσταση διεκδίκησης. Μάλλον σε κατάσταση υπνηλίας είμαστε.

   Δεν ξέρω αν ακόμα υπερισχύει η πολιτική του καλού παιδιού και της εθνικής ενότητας λόγω του κυπριακού. Αν είναι αυτό που ισχύει πρέπει να τεθεί θέμα στρατηγικής στα συλλογικά όργανα της αριστεράς.

   Επιβάλεται οργανωμένη αντίσταση....

   Διαγραφή
  3. Το ΑΚΕΛ, πιστεύω, μιλά αρκετά καθαρά και για τις αιτίες, και για την εσωτερική συμπαιγνία.

   Ότι χρειάζεται πιο έντονη και δυναμική η αριστερή φωνή προς τα έξω, είναι γεγονός. Αλλά από ποια κανάλια, και ποιες εφημερίδες θα βγει αυτή η φωνή;

   Η Γνώμη, εβδομαδιαία, απασχόλησε αυτή τη Κυριακή και Πολίτη, και Καθημερινή, και Σημερινή φυσικά (σχεδόν καθημερινά τούτη) με την "παράξενη" θέση της για αντίσταση στη τροϊκανή τρομοκρατία. Φαιδρότητα την είπαν κάποιοι.

   Καταλαβαίνεις σε ποιο περιβάλλον βρισκόμαστε.

   Δαμέ έχουν πεισθεί δημ. υπάλληλοι των 1500 και 2000 ευρώ ότι η σωτηρία μας είναι να κοπούν οι μισθοί τους. Το ίδιο και μικροκαταστηματάρχες, εστιάτορες κλπ.

   Η προπαγάνδα των ΜΜΕ τζιαι τα κόμματα της δεξιάς και του απορριπτισμού, εκαταφέραν να δημιουργήσουν κλίμα αυτοχειρίας για τους εργαζόμενους.

   Επιβάλλεται οργανωμένη αντίσταση, αυτό είναι σίγουρο. Οι συντεχνίες, η ΠΑΣΥΔΥ, ακόμα και οι επενδυτές, είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν την απάτη.

   Το ΑΚΕΛ-Αριστερά σίγουρα πρέπει να μπει μπροστά σε τούτη την οργανωμένη αντιπαράθεση με τούντες καταστάσεις.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/7/12, 12:10 π.μ.

   Ο αγώνας δεν θέλει κανάλια και άρθρα. Θέλει τσαμπουκά και αποφασιστικότητα. Συγγνώμη αλλά εν λίο γελοίες οι δικαιολογίες σου.

   Με όλο το σεβασμό...

   Διαγραφή
  5. Κι εσένα κάπως ρηχό το όλο πλέγμα της σκέψης σου αγαπητέ.

   Γιατί, εφόσον έχει δαιμομοποιηθεί η αριστερά, ο συνδικαλισμός και η δημόσια υπηρεσία από τα κανάλια, η αντίσταση θα έπρεπε να γινόταν με ίδιες μεθόδους.
   Η προπαγάνδα θέλει προπαγάνδα.

   Στο αγωνιστικό κομμάτι το πεδίο είναι ελεύθερο για να δείξει ο καθ ένας , είτε είναι γελοίος, είτε σοβαρός, τες ικανότητες και τη θέρμη του.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος30/7/12, 1:44 μ.μ.

  stelios papalangi

  Συμφωνούμεν.
  τζίηνος που τους εκάλεσεν , ασ τους θκιώξει....

  Τζιαι ελπίζουμεν ότι θα έσσιει την απάντησην έτοιμη - ως προς το πόθεν θα έβρει τες λίρες..... Να το κάμει τζαι είμαστεν δίπλα του......  (Άσχετον.... Αλλά στο "κοριο" του πολίτη - ήταν λες είχαμεν το παραγγελία.... Κανονική πληρωμένη απάντηση.... Το έγγραφο που μας ανέβασες προχτές τάχα μου του σίσκο - φαίνεται τελικά να είναι πλαστό.... αφού εμήριζεν που το μίλι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τον Ιούνη έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια της ένωσης πως οι τράπεζες θα μπουν σε άλλο κανάλλι. Δεν φαίνεται να το εφαρμόζουν οι "μηχανισμοί".

   Δεν γίνεται από τη μια να κρατικοποιούμε αναγκαστικά μια παττησμένη τράπεζα, τζιαι να μας ζητούν να ιδιωτικοποιήσουμε μια κερδοφόρα κρατική!

   αν δεν είναι απάτη τούτο, τι είναι;

   Μακάρι να φέρει που αλλού να καλύψει τα τρέχοντα, τζιαι ο κόσμος ας αποφασίσει τον Φλεβάρη τι θέλει να γίνει, να αυτοχειριαστεί ή να ψάξει άλλες εναλλακτικές.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/7/12, 3:56 μ.μ.

   Η παρέα δαμέ λαλεί ότι υπάρχει η πιθανότητα η Τρόικα να καταλήξει ότι δεν μπορούν να σωθούν οι τράπεζες.

   Ματιλτα

   Διαγραφή
  3. Είδα τον τζιαι γω τον "Κοριό". Λαλείς να παρακολουθεί "Νέον Ελληνοκύπριον";
   Τελικά εν ο Δρουσιώτης ο "Κοριός"; Ο Άνευ έτσι λαλεί.

   Διαγραφή
  4. Μα ασχολήθηκε τζιαι σε άλλον μέρος της κυριακάτικης έκδοσης νομίζω με το κύριο άρθρο μου στη Γνώμη της παρασκευής.
   Τούτο που ανέβασα δαμέ ήταν το υποστηριχτικό του, εν Γνώμη που διαβάζει, όχι τον νέον, που συνεχίζει υπενθυμίζω να βρίσκεται μπλοκκαρισμένος από τους κυβερνητικούς σέρβερς από το περασμένο φθινόπωρο! (για να μην μειώνεται η παραγωγικότητα των δημ. υπαλλήλων προφανώς)

   Το κύριο άρθρο εν τούτο που αποκάλεσε ο στροβολιώτης "φαιδρό πρωτοσέλιδο".

   Φαίνεται τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται... δεν εξηγείται αλλιώς...

   Διαγραφή
  5. Ναι ματίλτα, να καταλήξει ότι δεν σώζονται οι τράπεζες, αλλά το ξεζούμισμα-ξεζούμισμα...

   Διαγραφή
  6. Πλαστό; πλαστό.
   Πάντως εν είδηση για μένα το ότι έχει συμεριληφθεί στο φάκελο της Κύπρου.
   Να γίνει θέμα από τον κοριότη να αποκαλυφθεί η αντιαμερικάνικη και αντινατοϊκή πλεχτάνη!

   Το προχτεσινό που τον φόρειν όφι που ο βρετανός ισχυριζόταν πως αν δεν νεκατωθεί η αμερική,διχοτόμηση εν έσιει, τζιαι πως δημόσια θα λέμε άλλα τζιαι στη πράξη θα κάμνουμε άλλα,είδετε το;

   Ήταν τελικά ή δεν ήταν προγραμματισμένη νατοϊκή επιχείρηση η διχοτόμηση, με σχεδιασμό βάθους εικοσαετίας;

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος30/7/12, 4:27 μ.μ.

  Ετσι λαλούν woofi.

  Όποιος τζαι νάνι εν του έμεινε ίχνος αξιοπιστίας. Πόση χολή να φκάλλη μονόπαντα το τελευταίο χρόνο.

  Ακόμα τζαιγω που εψήφισα τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ τες τελευταίες 3 προεδρικές εντον αντέχω πκιόν. Εδκιέβαζα εχτές την σελίδα του τζαι έλπιζα ότι στα 10 θέματα της στήλης εννα δκιεβάσω κάτι να με πείσει να μεν τον διαγράψω τέλεια

  - κάτιτις για τον Ντίνο (την έκπληξη του ή το φτύμμα του που μας επέταξε προχτές)
  - έστω μιαν γραμμή για την λεηλασία του κόσμου τζαι της οικονομίας που τες τράπεζες,
  - για τον Νικολάκη τον δικηγόρο της Λαϊκής τζαι το CONFLICT OF INTEREST που φκάλλει μάτι –που τον τζαιρό που εφέφκαν τα δισ προς την Ελλάδα που αντί η επιτροπή του να κινηθεί να προστατεύσει την οικονομία για 2 ολόκληρα χρόνια έβαλλεν συνέχεια θέματα στη επιτροπή οικονομικών για την Αγγλική Σχολή τζαι οργάνωνε ραδιουργίες εναντίων της φοίτησης τουρκοκυπρίων στην Αγγλική Σχολή.

  matilta

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιατί να Σώσω τους Πλούσιους?30/7/12, 7:03 μ.μ.

  δάνειο από Ρωσία, έξοδος από το ευρώ και ελεγχόμενη πτώχευση (τύπου Ισλανδίας) των τραπεζών γίνεται? το 90% μόνο δάνεια έχουμε. καταθέσεις γιοκ!!!
  γιατί δεν το δοκιμάζουμε? ίσως να μη βουλιάξουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι εξελίξεις στην ΕΕ ίσως και να το επιβάλουν σε κάποιο στάδιο...

   Διαγραφή
 9. Εγραφτήκαν πολλά, έχασα τον λοαρκασμό..
  -το δεν βγαίνει η πρόσθεση σημαίνει ότι τα έξοδα εν παραπάνω που τα έσοδα. το σε ποιούς πρέπει να χυμήξουμε πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς το παλιοσύστημα που έχουμε, θέλει κερδοφόρες επιχειρήσεις που παράγουν αξία για να πάει μπροστά. Με το να δανείζομαστε για να πληρώνουμε κυβερνητικούς που θα τα ξοδέψουν σε εισαγώμενα προιόντα ελάχιστα προσφέρουμε στην τοπική οικονομία. Δυστυχώς, και το υπογραμμίζω, για το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων μας, πρέπει προς το παρόν τουλάχιστον, να "χαριστούμε" στες επιχειρήσεις τζε να κόψουμεν που αλλού. Αν δεν παράξουμε "αξία" (προιόντα, υπηρεσίες) σαν τόπος δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ. Ακόμα τζε αν κατάσχουμε τον όποιο πλούτο υπάρχει στην Κύπρο τζε ξοφλήσουμε τα σημερινά χρέη, χωρίς κερδοφόρες επιχειρήσεις σε 5-10 χρόνια στον ίδιο παρονομαστή θα καταλύξουμε.

  Για τους ημικρατικούς. Άκουσα προσωπικά επιχειρηματία, φρέσκο στο παζάρι, που έκαμε προσφορά πολλών εκατομυρίων σε ημικρατικό οργανισμό να λέει ότι τον πήραν τηλέφωνο διάφορα κόμματα και του ζητούσαν συγκεκριμένα ποσά για να περάσει η προσφορά του. Θεωρώ ότι όσο λιγότερες τέτοιες ευκαιρίες έχουν τα κόμματα τόσο λιγότερη διαφθορά θα έχουμε. Επίσης αν χασουν αυτή την τεράστια πηγή βολέματος, πιθανολογώ και ελπίζω ότι λιγότεροι συμφεροντολόγοι θα εμπλακούν στα κόμματα αφήνοντας χώρο στους πιο ηθικούς. Όσο για τους δικαιολογημένους φόβους της Δις: η άποψη μου είναι ότι οι οργανισμοί/επιχειρήσεις που είναι σημαντικοί για το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να υπόκεινται σε ένα πολύ πολύ αυστηρό νομικό έλεγχο (τζε τούτος πρέπει να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης). Σε τούτον τον έλεγχο να υπαχθούν και υφιστάμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες καυσίμων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια χαρά κερδοφόρες τζαι παραγωγικές μπορούν να είναι και οι επιχειρήσεις του κράτους ή της συνεργασίας του με τους ιδιώτες.
   Τζιαι το αυστηρό νομικό πλαίσιο επίσης να τες αφορά, τζιαι να τες κάμνει φύλλο τζιαι φτερό άμμα λάχει.

   Ο λαός και το δημόσιο, οι τοπικοί φορείς, οι συνεταιρισμοί, οι συννεργασίες κλπ, μπορούν επίσεις να φτιάχνουν υπεραξία.

   Όλοι δανείζονται, πες μου μια χώρα που δεν δανείζεται.

   Για να γίνει αυτό που λες, μόνο με μια πλήρως ελεγχόμενη οικονομία μπορεί να γίνει. Με έλεγχο των εισαγωγών και του ισοζυγίου, με προγραμματισμένη και καθοδηγούμενη παραγωγή.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/7/12, 12:13 π.μ.

   Βασικός καπιταλιστικός κανόνας.

   Όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί χρεωκοπεί και στη θέση της δημιουργείται άλλη επιχείρηση.

   Εσύ προτίνεις να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν; Ε τι σκατά καπιταλισμός εν τούτος;

   Διαγραφή
  3. Καπιταλισμός αλ α καρτ, όπου συμφέρει στο κεφάλαιο μάλλον.
   Οι ζημιές δικές μας, τα κέρδη δικά τους...

   Διαγραφή
 10. Κωστας Λυσιωτης30/7/12, 10:47 μ.μ.

  Ειμαι 35 ετων και πατερας δυο παιδιων.Απολυθηκα τον περασμενο γεναρη απο το Λαικο Καφεκοπτειο το οποιο ανηκει στο Ακελ.Το Λαικο τωρα εφερε αμερικανικα προιοντα της Προκτερα εντ γκαμπολ.!Ο καπιταλισμος στις δοξες του δηλαδη εκει στο Ακελ.Συνολικα απελυσαν 42 ατομα!Μαθαμε οτι πηραν 84 ατομα απο αραβικες χωρες κυριως και λιγους απο Ασια.Μισοι μισθοι,καθολου ασφαλισεις,λιγες μερες αδειες,και χωρις τιποτε αλλο.Πηγα στο Ακελ και ζητησα τον Αντρο.Η γραμματεας με ρωτησε τι ηθελα και εγω της ειπα.Τοτε αυτη ειδοποιησε τον Αντρο ο οποιος μολις ακουσε τι ηθελα της ειπε οτι δεν μπορει να με βοηθησει.Τοτε τον αποκαλεσα κεφαλαιοκρατη και καπιταλιστη-αντιμαρξιστη και με ακουσε απο το τηλεφωνο.Αποχωρησα ετσι απο το καπιταλιστικο ΑΚΕΛ.Τι εκαμε ο Αντρος?Εστειλε δεκα αστυνομικους στο σπιτι μου στα Λατσια να ελεγξουν για ναρκωτικα!Ο πεθερος μου ηταν πρωην της Διωξης και εγινε εξω φρενων!Εμαθε οτι ο Αντρος τους εβαλε και πηγε στο Ακελ.Ο Αντρος κρυφτηκε στο γραφειο του και δεν εβγαινε να τον συναντησει!Τελικα παρεμβηκε ο Κατσουριδης ο οποιος του ειπε οτι το κομμα θυσιαζει τους οπαδους του επειδη πρεπει να αποδειξουμε οτι ο καπιταλισμος απετυχε!Ο πεθερος μου σοκαριστηκε τους απειλησε οτι θα χασουν τουλαχιστον 50 ψηφους.Απο τοτε πολεμουμε το Ακελ και την διεφθαρμενη ηγεσια που επεβαλε τον ιμπεριαλιστικο καπιταλισμο στην Κυπρο.Γνωριζω εκατονταδες εκατομυριουχους Ακελικους που ταιζουν με λεφτα το κομμα για να μην απελαθουν οι παρανομοι αλλοδαποι που εργοδοτουν.Ειδα εκ Λαρνακος κεφαλαιοκρατη να δινει 10 000 ευρω σε συνδικαλιστη της Πεο για να μην αντιδρασουν οταν αυτος θα απελυσε 30 ντοπιους .Ειδα Τουρκο εποικο να κανονιζεται....στο Λαικο!Αυτος ακομα δουλευει εκει!Στις Φοινικουδες που πηγα εψες συναντησα τον Χαμπα.Αν και με ξερει μολις με ειδε μου γυρισε την πλατη και εφυγε απο εκει που βρισκομουν.Βρηκα και τον Χριστο Χριστοφκια πιο παλια στην Λευκωσια.Με αποκαλεσε φασιστα και ελαμιτη οταν του ειπα οτι με απελυσε το κομμα και εγω νευριασμενος τον χτυπησα στην κοιλια και τον απειλησε οτι αν δεν αλλαξουν τακτικες θα καμω καμιαν μεγαλη πελλαραν και θα εχουμε νεκρους.Ρε μαννοκικιρε μου ειπε μα εν οτι θελεις εσυ και οι ομοιοι σου που εν να γινει?Δαμαι εχουμεν κριση τζε εν μας νοιαζει που σας.Πρεπει να βοηθησουμεν τους ξενους γιατι εχουμεν τους αναγκην.Ο κοσμος φεφκει που το κομμα γιατι παρασυρεται που τους εδεκιτες τζε τους περτικολογους τζε που το λασοκ. Αυτα μου ειπε κυριοι!Τωρα που τα ξερετε τουλαχιστον σιωπατε και καθαριστε το ακελ το οποιο ακομα σας καταστρεφει και σεις το υπηρετατε γιατι ετσι σας εμαθαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εισαι άπαιχτος ρε!

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/7/12, 12:18 π.μ.

   Κρύψετε μεν τον νευριάζετε. Α πει τζιαί για τους ανδρομέδιους πόχουμεν μεσ΄το κλουβίν των ορνίχων τζιαί α γενούμεν ρεζίλιν.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος30/7/12, 11:53 μ.μ.

  «η κυβέρνηση τζαι το ΑΚΕΛ γιατί εν φκαίνουν τζαι να πουν ανοιχτά "δεν υποθηκέφκουμε την χώρα για να σωθούν οι τράπεζες"?» Δεν ξέρεις κοπέλλα μου, ποιος έκαμνε πλάτες στον Βγενόπουλο και τηλεφωνούσε από το Βελιγράδι για να «βάλει τον Ορφανίδη στη θέση του»; Δεν σου κίνησε την περιέργεια, που το κόμμα της «δίκαιης κοινωνίας», ενώ ολημερής και οληνυκτής ωρίεται, ότι «φταίνε οι τράπεζες», δεν μας κατονόμασε μέχρι σήμερα ούτε ένα ένοχο από αυτούς;Μα νομίζετε ότι οι Τροικανοί εν οι Παραγνωμήτες τύπου Στέλιου Στυλιανού, που αγοράζουν βερεσιέ κοτσάνες του τύπου «είμαι περήφανος που είμαι κομμουνιστής»;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος31/7/12, 12:21 π.μ.

   Αμάν.
   Τούτος εν ανδρομέδιος αλόπος. Πόθεν μας έφυεν;

   Διαγραφή
 12. Ανώνυμος31/7/12, 7:24 μ.μ.

  The Simple and Predictable Story of Fiscal Bankruptcy in Cyprus

  Posted by Daniel J. Mitchell

  http://www.cato-at-liberty.org/the-simple-and-predictable-story-of-fiscal-bankruptcy-in-cyprus/

  xwrikos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος31/7/12, 11:17 μ.μ.

  Έβρε τα τζιαι θκιάβαστα μόνος σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος31/7/12, 11:27 μ.μ.

  xwrikos,

  εσυ τι ξέρεις? Εζητήσαν οι τράπεζες που τες εφημερίδες να μεν γράφουν τίποτε για λλόου τους?

  ματιλτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος22/2/13, 4:15 μ.μ.

  Αγαπητοι μου φιλοι ετσι είναι και χειροτερα!!!
  Εγω εργαζομαι σε μια πολυεθνικη εταιρεια σαν ωρομησθιος και ποτε μας καλουν για δουλια και ποτε δεν μας καλουν για δουλια.
  Δηλαδη αμα πετυχουμε τον στοχο στις πωλησεις και εφοσον ξεσκηστουμε να τρεχουμε θα μας κανουν το χατηρη να μας δωσουν ωρες να δουλεψουμε την αλλη εβδομαδα .
  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΟΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ !!!!!!!
  Ηρθα απο την Ελλαδα στην πατριδα των προγονων μου αλλα τετοιο πραγμα δεν ξαναδα, τετοια εκμεταλευση δεν ειδα καν στην Ελλαδα ,τουλαχιστον σε πολυεθνικες εταιρειες
  Ο κοσμος πρεπει να ξυπνησει να διαδηλωσει εν αναγκη να τα σπασει γιατι διαφορετηκα αυτο θα ειναι το μελλον ολλων μας σε αυτο τον τοπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...