"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

28 Αυγούστου 2012

Κύκκου Νικηφόρος: Εσείς τα φάγατε!

Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί...
 • Η Κυπριακή ιστορία είναι ενδεικτική για τον αντιλαϊκό ρόλο που έπαιξαν οι ντόπιοι ιεράρχες διαμέσου των αιώνων. Υπήρξαν οι φοροσυλλέχτες των Οθωμανών κατακτητών,  οι μεσολαβητές μεταξύ της «Υψηλής Πύλης» του σουλτάνου και των υπόδουλων, οι πρώτοι τοκογλύφοι και τραπεζίτες.
 • Ειδικά η ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου επί αγγλοκρατίας, μέχρι και τις μέρες μας, βρίθει οικονομικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που κάθε άλλο παρά βρίσκονται στο πνεύμα των μηνυμάτων που εξέπεμψε ο Ιησούς, ως ο πρώτος υποτίθεται αρχιερέας της Εκκλησίας.
 • Εκμεταλλευόμενη τον οβολό των πιστών, τις τεράστιες κτηματικές περιουσίες που και πάλι οι πιστοί χάριζαν στις μονές και τις μητροπόλεις, αλλά και τη θέρμη των μοναχών που αφιέρωναν τη ζωή τους στο εκκλησιαστικό εποικοδόμημα, η Εκκλησία της Κύπρου καταφέρνει να συγκεντρώνει μέχρι τις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής, και άρα πολιτικής εξουσίας.
Το μήνυμα του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και οι προεκτάσεις του
 • Τα νοήματα όσων τόσο ανερυθρίαστα εκστόμισε ο πρώτος τη τάξει της πλουσιότερης μητρόπολής του νησιού, δεν έπεσαν σαν «κεραυνός εν αιθρία» στους υποψιασμένους. Ο ρόλος των εκκλησιών, έτσι όπως εξελίχθηκαν ειδικά μετά την αναγόρευση του Χριστιανισμού σε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πίσω στον τέταρτο αιώνα, ήταν διαχρονικά ο αποπροσανατολισμός σε σχέση με τον ρόλο των εκμεταλλευτών και η κατάπνιξη των λαϊκών αντιστάσεων.
 • Το μήνυμα του μητροπολίτη ήταν σαφές: Ο λαός –και οι «αμαρτίες» του- ευθύνονται για την οικονομική κρίση, γι αυτό θα πρέπει να υπομένει τις κακουχίες, τη λιτότητα και τα όποια μέτρα ακολουθήσουν, προστατευόμενος μόνο με προσευχή και μετάνοια…
 • Ούτε λέξη για τις ευθύνες των τραπεζών σε ότι αφορά τη παγκόσμια αλλά και τη κυπριακή εξέλιξη της κρίσης, ούτε λέξη για τον καπιταλισμό που εξελίσσεται σε άγριο ιμπεριαλισμό και παγκόσμιο πόλεμο, οικονομικό και στρατιωτικό. Και πως θα μπορούσε άραγε ο Κύκκου Νικηφόρος, να καταφερθεί ενάντια στις κυπριακές τράπεζες που αποτελούν «σάρκα εκ σαρκός» της Κυπριακής Εκκλησίας…
 • Έριξε λοιπόν όλες τις ευθύνες στο «πλήρωμα» και τις «ανομίες» του ο ιεράρχης, στέλνοντας ένα ακόμα πιο προχωρημένο μήνυμα από αυτό που στέλνει για παράδειγμα ο ανεκδιήγητος Θόδωρος Πάγκαλος με το «μαζί τα φάγαμε».
 • Αυτός μας λέει στην ουσία «εσείς τα φάγατε», αφήνοντας στο απυρόβλητο το παγκόσμιο και τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που πραγματικά έχει την ευθύνη για τη κατάσταση των λαών.
 • Ποια άραγε θα ήταν η αντίδραση του ξυλουργού από τη Ναζαρέτ, που καμώνονται όλοι αυτοί πως υπηρετούν, με το άκουσμα της συγκεκριμένης ομιλίας; Εμείς εικάζουμε πως μάλλον θα αναφωνούσε το γνωστό “γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές”…
 • Τόσο ψέμα, τόση υπεκφυγή, τόσος αποπροσανατολισμός, όχι μόνο από τον Κύκκου, αλλά και από τον ίδιο τον προκαθήμενο και άλλους, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ευκαιρία, με στόχο να συγκαλύψουν το οικονομικό έγκλημα σε βάρος του λαού και των εργαζόμενων, και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες σαν μέρος του επιχειρηματικού και τραπεζιτικού κατεστημένου.
 • Χέρι-χέρι με το κεφάλαιο και τη πλουτοκρατία, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της, οι πλείστοι ιεράρχες της Εκκλησίας μας συντονίζουν τα βήματά τους με τους ξένους και ντόπιους εχθρούς των εργαζομένων και του Δημοσίου συμφέροντος, τους νέους αποικιοκράτες και τους εντολοδόχους της νέας τάξης πραγμάτων.
 • Αυτός ήταν άλλωστε διαχρονικά ο ρόλος τους: να ενισχύουν την αντίδραση απέναντι στη πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη και εργατική χειραφέτηση. Ενάντια στα δίκαια των πολλών και υπέρ της παντοδυναμίας των λίγων.
Από άρθρο στη ΓΝΩΜΗ, 24/08/2012

25 σχόλια:

 1. Να θυμήσουμε ότι είναι ο ιεράρχης τον οποίο το επίσημο ΑΚΕΛ ΣΤΗΡΙΞΕ στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές (γιατί άραγε;). Και να θυμίσουμε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ήταν το ΜΟΝΟ πολιτικό κόμμα που πήρε θέση υπέρ υποψηφίου Αρχιεπισκόπου τότε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάει γάντι η λεζάντα: Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί...

   Διαγραφή
  2. Καλώς τα παιδιά τα δικά μας!

   Το ΑΚΕΛ στήριξε τον Νικηφόρο, γιατί απέναντι του είχε ακόμα πιο επιτειδευμένα ξεμωραμένες καταστάσεις, τον μουτζαχεντίν Αθανάσιο με τις διασυνδέσεις με το βατοπαίδι και τον Εφραίμ, και αυτόν που τελικά εκλέγηκε και που μας δείχνει τον νου του...και τις προθέσεις του.

   Ισχύει η αρχή: το μη χείρον βέλτιστο.

   Από εκεί και πέρα, η Αριστερά ΞΕΡΕΙ τον διαχρονικό ρόλο των ιεραρχών ως μέρος του οικονομικού κατεστημένου, αλλά σαν πολιτική δύναμη με ιστορία δεκαετιών, ξέρει επίσης πως είναι προτιμότερο να παρεμβαίνει παρά να τους αφήνει ανεπηρέαστους να κόφκουν τζιαι να ράφκουν...

   Χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι μπορεί και να τους ελέγξει ή να αλλάξει τις αιτίες που τους αναδεικνύουν.

   Καλώς ή κακώς (κακώς φυσικά), η εκκλησία, όπως αναλύει και το άρθρο, είναι μια ισχυρή πολιτικοοικονομική δύναμη με τεράστιο κοινωνικό εκτόπισμα, και ως εκ τούτου, ναι, εφόσον παρεμβαίνει η ίδια στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, πρέπει και το Λαϊκό Κίνημα να κάνει τις αντίστοιχες ενέργειες από την άλλη μεριά.

   Η τακτική αυτή φυσικά κρίνεται από πολλούς στην ευρύτερη αριστερά, και όχι αδίκως όπως εξελίσσεται η κατάσταση.

   Η προσωπικλη μου εντύπωση είναι πως η προσπάθεια παρεμπόδισης του Χρυσοστόμου Β' ή και του Αθανάσιου να ηγηθούν τούτου του οργανισμού, μάλλον δικαιώνεται αφού τα έργα και οι ημέρες του νυν αρχιεπισκόπου (αλλά και του λεμεσού) δείχνουν πως οι δημοκρατικές δυνάμεις έπρεπε να βρουν κανάλια αντίστασης.

   Η υποστήριξη του Νικηφόρου δηλαδή, είχε να κάνει κυρίως με την αντίσταση στην εθνικιστική-απορριπτική τάση στην εκκλησία, και το τι ακολούθησε από την εκλογή του πάφιου και μετά στο συγκεκριμένο ζήτημα, δείχνει ότι υπήρχαν σοβαροί λόγοι.

   Τώρα που έχουν σφήξει τα λουριά στην οικονομία, και που η ίδια η εκκλησία μετρά πληγές, θα βγάλουν και οι ιεράρχες τη μάσκα της λαοφιλίας, και θα αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, με στόχο να αποπροσανατολίσουν το κόσμο και να τον οδηγήσουν στη παραίτηση απέναντι στις "επιβουλές του κυρίου", δηλαδή τη λιτότητα για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας...

   Υποκρισία θα ήταν, αν η αριστερά κώφευε, "έπαιζεν πελλό" στη κυπριακή, σε τούτες τες απαράδεχτες δηλώσεις αυτού που υποστήριξε ως τη βέλτιστη λύση από τους τρεις διοικητικούς άρχοντες της εκκλησίας λτδ.

   Ο Νικηφόρος "μας τα χάλασε" από αρκετά πιο πριν, πρώτα "κανονίζοντας" πολιτική καριέρα στο ψυχοπαίδι του τον Πιτσιλλίδη, μέσω του ΔΗΣΥ βεβαίως-βεβαίως, που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κτυπά με αισχρότητα την Αριστερά (τις ώρες που δεν πληρώνει τα πρόστιμα της τροχαίας), και με μια πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης στον Εφραίμ που μόνο λοβοτομημένοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τον πραγματικό του ρόλο...

   Αυτά.

   Διαγραφή
  3. Να προσθέσω ότι το ΑΚΕΛ πολλάκις αναφέρτηκε στο ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να μπλέκεται στα της Πολιτικής. Τόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας όσο και ο Άντρος Κυπριανού είπαν πολλές φορές ότι Εκκλησία και Πολιτική είναι ασύνδετες έννοιες. Πράμα που φαίνεται άλλωστε από την στήριξη του ΑΚΕΛ (κανένα άλλο κόμμα δεν ενεκατώθηκεν στες Αρχιεπισκοπικές εκλογές) προς τον Κύκκου Νικηφόρο.

   Συνέπεια λόγων και έργων πάνω απ' όλα!

   Διαγραφή
  4. Όλα τα κόμματα εμπλάκηκαν στις αρχιεπισκοπικές και μια σειρά από πολιτικούς και κόμματα (και πολιτικοποιημένα σύνολα) έχουν εμφανέστατη διασύνδεση με την αρχιεπισκοπή.
   Το θέμα είναι ότι κάποιοι λειτουργούν φανερά και διαλεκτικά, ενώ άλλοι κρυβόμενοι πίσω από το δάκτυλό τους...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος28/8/12, 11:39 π.μ.

  Στέλιο βλέπω αγγονίστηκες καλά τσιβίτζια. Καλή υπομονή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κατά δύναμην φίλε/ φίλη,
   Παρόλο που εν εμφανής η κακεντρέχεια πολλές φορές, τζιαι η μη διάθεση για αναλυτικό τζιαι δομημένο διάλογο, εφόσον δεν βρίζουν ξεκούτσουλλα, είμαι υποχρεωμένος να απαντώ.

   Α, τζιαι βάλλε κανένα όνομα να σε ξεχωρίζουμε. Τα παιθκιά επροσαρμοστήκαν σε τούτη την απαίτηση:-)

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος28/8/12, 1:26 μ.μ.

  Τι έγινε; Εσταματησε να αγοράζει παίχτες της Ομόνοιας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τί σχέση έχει η Ομόνοια με το ΑΚΕΛ ρε! Μην είσαι προκατειλημμένος!

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/8/12, 2:27 μ.μ.

   Ππιιι...

   Κλέφκει τζιαι περιπαίζει σας η εκκλησιά τζιαι εσείς λαλείται για Ομόνοια.

   Τελικά εν σας κόφτει να μείνετε στες στράτες τζιαι να πεινάτε φτάνει να χάσει τους ψήφους του το ΑΚΕΛ...

   Ως τζιαμέ εν ο νους ορισμένων.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος28/8/12, 3:28 μ.μ.

   Με το ΑΚΕΛ δηλαδή είμασταν χορτάτοι;
   Πού ήταν το χρέος πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν η τιμή της βενζίνης πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν η τιμή του ρεύματος πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν η τιμή του γάλακτος πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν η τιμή του ψωμιού πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πού ήταν η τιμή του υγραερίου πριν τον Χριστόφια και πού είναι τωρά;
   Πόσα επιδόματα υπήρχαν πριν τον Χριστόφια και πόσα υπάρχουν τωρά;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/8/12, 3:42 μ.μ.

   Τζαι εννοείται βέβαια ότι ο Χριστόφιας καιη παρούσα κυβέρνηση ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ! Για ΟΛΑ φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι! Ποτέ οι τωρασινοί! Ποτέ!

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/8/12, 5:23 μ.μ.

   Δηλαδή αν ένας επιχειρηματίας πελλάνει τζιαι ξεκινήσει να πετάσσει τα ριάλια του μες τη θάλασσα του Αιγαίου, όπως οι τράπεζες μας, πρέπει να φταίει η κυβέρνηση;

   Πότε αποκτήσαμε δικτατορία τζιαι εν το ξέρω;

   Κατά τα άλλα παίζεται το τζιαι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, στραβάρα σας.

   Άμα ο νους του άλλου ως την κυβέρνηση κόφκει...

   Διαγραφή
  6. Μα εντζιαι λαλουν τιποτε τα κοπελια, επαναλαμβανουν προτασεις. Ειπαν τους οτι η επαναληψη εν η μητηρ της προπαγανδας τζιαι ειπαν να της δοκουν μεστα φκια. Εμεις να τους ευχηθουμε να γιανουν τζιαι καποια μερα να σταματησουν να ειναι ηλιθιοι.

   Διαγραφή
  7. Τζιαι για την φιλελευθεροποίηση των τιμών φταίει η κυβέρνηση Χριστόφια!
   Τζιαι μάλλον γιατί εν σεισμογενής η περιοχή, για τη κρίση στη Συρία, για τη μόλυνση των ακτών μας από τα πλαστικά...

   Διαγραφή
  8. Άμαν ένας επιχειρηματίας πελλάνει τζαι ξεκινήσει να πετάσσει τα ριάλλια του μες τη θάλασσα του Αιγαίου, εν φταίει η κυβέρνηση. Όπως εν φταίει ούτε ο μαλάκας ο φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώκει 1.8 δις της Λαϊκής!

   @zep
   Εν κάτι όπως το "μεταλλάξεις" που επαναλαμβάνουν τα ακελικά αρνάκια, πρωτοστατούντος του κυβερνητικού εκπροσώπου

   Διαγραφή
  9. ενώ δεν έχει επισυμβεί καμιά μετάλλαξη, η νατοίκή-δοτή διχοτόμιση ήταν πάντα ο στόχος

   Διαγραφή
  10. Ανώνυμος28/8/12, 10:09 μ.μ.

   Όπως εν φταίει ούτε ο μαλάκας ο φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώκει 1.8 δις της Λαϊκής!

   Με τη πλήρη και σύμφωνη γνώμη της κυβερνώσας βουλής!

   Πάντως εγώ είμαι μαζί σου. Ας χάσει τες καταθέσεις του ο κόσμος...

   Διαγραφή
 4. ακελοελαμιτης28/8/12, 8:25 μ.μ.

  να υπενθυμισουμε οτι η μητροπολη κυκκου ειναι ο μεγαλυτερος επιχειρηματιας στην Κυπρο!να ποιοι ειναι οι κεφαλαιοκρατες.οι ακελικοι!τωρα ο μητροπολιτης κυκκου εδιωξε μοναδα της ε.φ απο τον παρισσινο για να χτισει μεγαλο κτιριο.ειναι η μονη μητροπολη που δεν ανοιξε κοινωνικο παντοπωλειο!η περιουσια της αρχιεπισκοπης ειναι το ενα τριτο του κυκκου! οσο για τις εκλογες τωρα.το ακελ προσφατα οργανωνε εκκλησιαστικο πραξικοπημα με την βοηθεια του νικηφορου και το ναιοφυτου για να ανατραπει ο χρυσοστομος και να επιβληθει στον λαο ο νικηφορος.εχουν δε ενα φρικτα γελοιο επιχειρημα οι νεοτουρκοι του ακελ.οτι ο χρυσοστομος πηρε ενα 8%.δεν λενε ομως οτι δεν εκλεχτηκε απο μονος του ο χρυσοστομος αλλα τον εξελεξε η ιερα συνοδος!ποσοι γνωριζουν οτι το ακελ βοηθησε τον χρυσοστομο να εκλεγει μητροπολιτης παφου επειδη ηταν μακαριακος?σημερα τον λενε ελαμιτη επειδη δεν ζει ο μακαριος για να φκαλει εκτος νομου το ακελ.δυστυχως δεν προλαβε ο ανθρωπος να υλοποιησει την σκεψη του.το ακελ προσπαθησε να τον ανατρεψει και εισηγαγε οπλα κατα την δεκαετια του 60 αλλα και του 70.τα οπλα αυτα συμφωνα με πληροφοριες της κυπ δοθηκαν απο το ακελ στην τμτ και επανδρωθηκαν οι θυλακες λαρνακας.κιβισιλιου και αλαμινου! εχουμε συλλαβει πολλες φορες της σταλινοφυλλαδα γνωμη να εχει κειμενα του σατανιστη μιχαλη μιχαηλ ο οποιος εγραφε οτι πρεπει να αναλαβει αρχιεπισκοπος ο νικηφορος.ποιοι ειναι οι λογοι ομως που το ακελ θελει να βαλει το νικηφορο? 1.ο νικηφορος ειναι εθνοπροδοτης και εχει τουρκικο αιμα οπως και ολοι οι ακελικοι. 2.ο νικηφορος δεν αναγνωριζει οτι υπαρχει τουρκικη κατοχη στην κυπρο ουτε οτι εγινε εισβολη.οπως και το δοσιλογο ακελ βλεπουν τον εισβολεα σαν αδερφο τους εφοσον εχουν το ιδιο αιμα.το ακελ ως γνωστον αποτελειται απο απογονους τουρκων στρατιωτων οι οποιοι εκαναν οικογενειες με κορες μεγαλαιοκτημονων και με τους υπηρετες αυτων των κτηματιων. 3.ο νικηφορος δεν θα καλει το λαο σε αντισταση αλλα θα προσκυνα το εισβολεα και σε περιπτωση τουρκοποιησης θα χτυπα με το μαστιγιο τους πιστους για να πληρωνουν το φορο στον τοπικο πασα.οι δε ακελικοι θα ειναι οι χωροφυλακες και τα ταγματα ασφαλειας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος28/8/12, 8:48 μ.μ.

   Εν καλο! Αλλά αν δεν μου βάλεις ανδρομέδειους εγιώ δεν αναλαμβάνω σκηνοθεσία...

   Σόρρυ...

   Διαγραφή
  2. εν ένα που τα καλύτερα που έγραψεν ο φίλος

   Διαγραφή
  3. Αμπα τζιαι δουλευκει στον πολιτη

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος28/8/12, 11:38 μ.μ.

  Νέε, άσχετο (;) με το πιο πάνω. Χθές μπήκα στην δέφτερη αναγνωση και διαβασα στην εκδοση του Ιουνίου για τα τραπεζικά κυκλώματα και την οικογενειοκρατία κλπ. και σήμερα που θέλω να ξαναμπώ μου βγάζει μήνυμα 404 not found. Μπήκα και από την ιστοσελίδα σου στο λινκ δέφτερη ανάγνωση και μου βγάζει το ίδιο. Συμβαίνει κάτι;

  Αυγή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οκ, εννά δουλεύκει πάνω ο admin. αυτά έχει ο εθελοντισμός.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος3/10/12, 8:47 π.μ.

  Εν ο παπάς που εγόραζεν παίχτες τησ Ομονοιαάκας σας. Εξεχάσετε πόσα λεφτά εμασήσατε μαζί λεβέντες; ¨Η επειδή ελλιάναν επάθετε αμόκ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...