"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

4 Αυγούστου 2012

Σε σύγκρουση με τη δημοκρατική-σοσιαλιστική παράταξη σε Κύπρο και Ευρώπη οι ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Από δω πάνε στη χαβούζα Μάριε...
Σικκιμέ Νίκο μου!
 • Η συγκυρία της παρουσίας της Αριστεράς στη διακυβέρνηση του τόπου από την αρχή της κρίσης μέχρι και την έως τώρα κορύφωσή της, έχει καταστήσει τη Κύπρο μια «Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» η οποία αναγνωρίζεται ευμενώς από τις Σοσιαλιστικές και Δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης.
 • Οι σημαντικές θετικές αναφορές, όπως για παράδειγμα οι τοποθετήσεις του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, για τη «διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης που προστάτευσε τη κοινωνική συνοχή» από τη Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι ενδεικτικές και δείχνουν την αντι-νεοφιλελεύθερη τάση που επικρατεί αυτή τη περίοδο στους κόλπους των ευρωπαϊκών προοδευτικών κομμάτων.
 • Η αναγνώριση όμως αυτή του έργου της κυβέρνησης Χριστόφια από την ανώτατη ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, φέρνει κατά συνέπεια σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές αποστολές των κομμάτων του Κέντρου, που εκτός από την εσωκομματική αντίδραση ενάντια στη συντηρητική στροφή, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αμείλικτα ερωτήματα των μελών της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 «Χάνουν πάσα ιδέα» οι ευρωπαίοι
 • Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, και ο νεοφώτιστος ομόλογός της Σοφοκλής Σοφοκλέους της ΕΔΕΚ, έχουν «βγει μπροστά» υπέρ των κομματικών υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές.
 • Οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα πρέπει να εξηγούν με κάθε ευκαιρία και σε ένα άκρως απορημένο ακροατήριο, ποιοι ακριβώς λόγοι «αναγκάζουν» ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να αναζητούν λύσεις μακριά από τα δημοκρατικά και προοδευτικά μέτωπα, και θα δυσκολευτούν αφάνταστα εικάζουμε να προβούν σε πειστικές εξηγήσεις.
 • Αν όμως η συμμαχία με τους νεοφιλελεύθερους του ΔΗΣΥ και η εχθρότητα απέναντι στο ΑΚΕΛ, αναμένεται να ενισχύσουν τα ερωτηματικά για τη πραγματική ταυτότητα του ΔΗΚΟ ανάμεσα στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, άλλη τόση αρνητική αίσθηση δημιουργεί και η επιλογή του «αντιδιζωνικού» Γιώργου Λιλλήκα από την ΕΔΕΚ.
 • Η θέση του υποψηφίου της αρχιεπισκοπής  για «διαπραγμάτευση του Κυπριακού από μηδενική βάση», θα θορυβήσει με απόλυτη βεβαιότητα τους ευρωπαϊκούς κύκλους, που βλέπουν με ανησυχία την απευθείας υπόσκαψη της συμφωνημένης βάσης λύσης από τον «εναλλακτικό» υποψήφιο και όσους τον στηρίζουν.
Σύγκρουση των ηγεσιών και με τις βάσεις των κομμάτων τους
 • Η επιλογή για στήριξη Αναστασιάδη, είτε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, είτε στο δεύτερο, είναι δεδομένο πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.
 • Ο κόσμος του Κέντρου, παρόλη τη δαιμονοποίηση της Αριστεράς που δέχτηκε κυρίως από τους δέκτες της τηλεόρασης (ίσως και αδιαμαρτύρητα για πολλούς λόγους που θα πρέπει να μελετηθούν), νιώθει στο πετσί του την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και φαίνεται αναγνωρίζει πλέον ξεκάθαρα τους τοπικούς φορείς του.
 • Ήδη, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος ΝΕΔΗΚ, έχει τοποθετηθεί ενάντια στη προοπτική υποστήριξης του συναγερμικού υποψηφίου, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση της νεολαίας της ΕΔΕΚ σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο επιχειρηθεί συμμετοχή στην δήθεν «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» του Συναγερμού.
Άρθρο στη ΓΝΩΜΗ 3/8/2012

23 σχόλια:

 1. Άρχισαν τα όργανα...

  Γ. Ομήρου: Παραμόρφωση της ιστορίας να λέγεται ότι ο Μακάριος αποδέχθηκε τη διζωνική ομοσπονδία

  Ουδέποτε ο πρόεδρος Μακάριος αποδέχθηκε την ορολογία της διζωνικής ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου και επισημαίνει ότι στη συμφωνία υψηλού επιπέδου Μακαρίου - Ντεκτάς του 1977 γίνεται αναφορά σε ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδία Δημοκρατία.

  Σε δηλώσή του, με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του προέδρου Χριστόφια ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε αποδεχθεί τη διζωνική ομοσπονδία, ο κύριος Ομήρου είπε ότι αυτό αποτελεί παραμόρφωση της αλήθειας και της ιστορικής πραγματικότητας.
  Κάποιοι, είπε, πρέπει να πάψουν να μετατρέπουν τη διζωνικότητα σε σημαία του αγώνα για λύση του κυπριακού γιατί το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διευκολύνουν τη τουρκική ερμηνεία της συγκεκριμένης ορολογίας ως προϋποθέτουσας τον ρατσιστικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  ΡΙΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ ο Μακάριος μιλά για "έδαφος που θα διοικείται από τη κάθε κοινότητα" (λεπτό 1.15)...

   video

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/8/12, 9:32 μ.μ.

   Κι εδώ ο Μακάριος μιλά για πολυπεριφερειακή ομοσπονδία και ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τη διζωνική (33ο δευτερόλεπτο)

   video

   Διαγραφή
  3. Η διαφορά είναι ότι έχουν δύο χρόνια διαφορά τουλάχιστον...

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/8/12, 11:55 μ.μ.

   Τόσο στην πολυπεριφερειακή όσο και στη "διζωνική", υπάρχει έδαφος που θα διοικείται από κάποια κοινότητα. Έχει μεγάλη διαφορά (όσο κι αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε) το να μιλάμε για "πολλές περιφέρειες χωρίς ρατσιστικό φυλετικό διαχωρισμό" και το να μιλάμε για "δύο ζώνες, αυτή δική σας, αυτή δική μας" όπως λέει ο όρος "διζωνική".

   Κι αν ο Μακάριος αρχικά μιλούσε για πολυπεριφερειακή αλλά "δύο χρόνια τουλάχιστον" μετά συμφώνησε για "διζωνική". Διάβασε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977. Δεν θα βρείς ΠΟΥΘΕΝΑ αναφορά σε "διζωνική" ομοσπονδία. Στην πολιτική αγαπητέ Στέλιο οι ΛΕΞΕΙΣ, οι ΟΡΟΙ που χρησιμοποιούνται έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία. Και δη όταν πρόκειται για συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

   Συνεπώς ο Μακάριος δεν αποδέχτηκε ΠΟΤΕ τον όρο ΔΙΖΩΝΙΚΗ. Και η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να μας πείσει για το αντίθετο, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την προσπάθεια σας να μας πείσετε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ για τους διορισμούς των ημικρατικών ήταν "πρόχειρες σημειώσεις" κι ότι υπήρξε "αξιοκρατία".

   Διαγραφή
  5. Δηλαδή φίλε, του Παπαδόπουλου εγελάσαν του στην 8η Ιουλίου;

   Το 77 ο Μακάριος τζιαι το 79 ο Κυπριανού, όπως και όλοι οι πρόεδροι μέχτι τώρα διαπραγματεύονται στη βάση της διζωνικής.
   Όχι, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει φυλετικός διαχωρισμός, αυτός υπάρχει τώρα.

   Μιλάμε για επιστροφή προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση.

   Η διζωνικώ σαν όρος που περιγράφει αυτό που συμφωνήθηκε από τον Μακάριο και επαναβεβαιώθηκε από τον Κυπριανού, μπήκε στην ορολογία από τον ΟΗΕ μετά το 80 αν δεν κάνω λάθος.

   Αυτό όμως που συμφωνήθηκε με τις συμφωνίες κορυφής, μιλά για δύο περιφέρειες και όχι πολλές.

   Από εκεί και πέρα φίλε, το ζήτημα ήταν να μη γίνει εισβολή και κατοχή, μετακίνηση πληθυσμών κλπ.

   Εφόσον έχουμε ντε φάκτο διχοτόμηση, η όποια υπαναχώρησή μας από τις συμφωνίες κορυφής, απλά ενισχύει το στάτους κβο.

   Αν θέλουμε διχοτόμηση, υπάρχουν πολλοί δρόμοι, αν θέλουμε λύση, μόνο ένας.

   Διαγραφή
  6. Για τους ημικρατικούς μήπως ξέρεις να μας πεις πόσα μέλη άλλαξαν με τους νέους διορισμούς; (και ποια;)

   Διαγραφή
  7. Ανώνυμος5/8/12, 9:55 π.μ.

   Μιλάμε για επιστροφή προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση.

   Αυτά έλεγε το σχέδιο Ανάν το οποίο απορρίψαμε.

   Διαγραφή
  8. Ανώνυμος5/8/12, 9:58 π.μ.

   Όσον αφορά τους ημικρατικούς, έγινε τόσο θέμα όχι γιατί άλλαξαν Χ μέλη και διορίστηκαν Ψ μέλη. Έγινε τόσο θέμα (και όχι άδικα) επειδή το ΑΚΕΛ ακολούθησε (και πάλι) τακτικές (φακέλωμα, ρουσφέτι) για τις οποίες χρόνια τώρα κατηγορεί όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ το ίδιο παρουσιάζεται ως "αμέμπτου πολιτικής ηθικής" και υπέρμαχο της "δίκαιης κοινωνίας" και της "αξιοκρατίας".

   Ακόμα και τώρα επιμένεις (και εσύ) να αρνείσαι να παραδεχτείς ότι υπήρξε φακέλωμα. Το δις εξαμαρτείν Στέλιο...και στην περίπτωση σας δεν είναι καν δις...είναι τρις και βάλε!

   Διαγραφή
  9. Περίμενε, αφού υπάρχει φακέλωμα και ρουσφέτι, γιατί δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου η σύνθεση των μελών που ως γνωστόν (και βάσει του σημειώματος) δεν ανήκουν όλοι στο ΑΚΕΛ;

   Τα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών, "εξ ορισμού" αν θέλεις, γίνονται με κομματικά κριτήρια. Οπότε, μια καταγραφή τούτου του τύπου, εν επιβεβλημένη που την περίπτωση.

   Διαγραφή
  10. Ανώνυμος5/8/12, 11:04 π.μ.

   Συμφωνούμε δηλαδή ότι τζίνες οι "πρόχειρες σημειώσεις" εν στην ουσία φακέλωμα. Εγώ πάντως έτσι αντιλαμβάνομαι την αναγραφή των κομματικών/ιδεολογικών πεποιθήσεων των ατόμων.

   Α, τζαι κάτι άλλο το οποίον εκάμετε ούλλοι σας γαργάρα...
   Στες "πρόχειρες σημειώσεις" σας, δεν είναι απλή καταγραφή του κόμματος των ατόμων (το οποίο εν δικαιολογημένο που τη στιγμή που οι διορισμοί γίνονται εξ ορισμού με κομματικά κριτήρια κλπ κλπ κλπ). Διότι αν ήταν έτσι ήταν να γράφει ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ κλπ κλπ. Εν θα έγραφεν "κεντροαριστερός", "αριστερός" κλπ κλπ

   Διαγραφή
  11. Ανώνυμος5/8/12, 12:29 μ.μ.

   Ππεε.. έχει 40 χρόνια εν εκαταλάβαν τι συζητούμε και τωρά εθυμήθηκα να αντιδράσουν.

   Πολλά κρίμα ο κόσμος της Κύπρου. Πολλά κρίμα. Εν γι αυτό που τους κοροιδεύουν οι πολιτικοί.

   Αν ζούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλλος δεν θα υπήρχε τούτη η σύγχιση. Ο Κληρίδης που εχάθηκε να μιλήσει; Η εν τον ενδιαφέρει η καταστροφή της Κύπρου; Καρτερούν τον τζιαι τζίνο να πεθάνει για να τον επικαλούνται τζιαι τζίνο διαστρεβλωμένα φαίνεται.

   Η λίστα με τους διορισμούς εν αστείο θέμα να ασχολείσαι. Πώς έπρεπε να γίνουνται οι διορισμοί δηλαδή; Να ρίχνουμε κέρμα;

   Διαγραφή
 2. Κλόκκος5/8/12, 12:50 π.μ.

  Ο Μακάριος αποδέκτηκε τη ΔΔΟ στο περιεχόμενο αλλά στο όνομα προσπάθησε να προφυλακτεί από εσωτερικές αντιδράσεις θολώνοντας λίγο τα νερά. Όταν μιλάει ότι συμφώνησε για ζώνη που θα διοικείται από τους Τουρκοκύπριους τί άλλο είναι εκτός από ΔΔΟ; Στο βίντεο του Νέου στο λεπτό 1.05 που μιλάει ο ίδιος ο Μακάριος και εξηγεί τη συμφωνία που έκανε λέει: "Το έδαφος το οποίον θα είναι υπό την διοίκηση εκάστης κοινότητος". Τί άλλο θέλετε λοιπόν; Μην αιτιάστε άλλες παλαιότερες δηλώσεις του που γίνονταν για εσωτερική κατανάλωση αλλά και για πολιτικές σκοπιμότητες, διότι ναί μεν εμείς οι Κυπραίοι είμαστε πρόθυμοι να καταλαβαίνουμε αυτά που πουθούμε αλλά οι ξένοι καταλαβαίνουν αυτά που ακριβώς λέμε και συμφωνούμε χωρίς ευσεποθισμούς και λοιπές φαντασιώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και τι να περιμένουμε φίλε κλόκκο που τον κάθε περαστικό που το μπλοκ, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής ρίχνει στάχτη τζιαι λαλεί ψευκιές.

   Τζιαι το ζήτημα είναι, γιατί εν αντιδρά άλλος εκτός από τη Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ;

   Διαγραφή
 3. Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς

  Η Συμφωνία αυτή καλούμενη και "συμφωνία των τεσσάρων σημείων" προέβλεπε ουσιαστικά μια διζωνική ομοσπονδία, λεγόμενη και επί το απλούστερο "διπεριφερειακή" η οποία και θ΄ αποτελούσε το γενικότερο χαρακτήρα του Κυπριακού κράτους. Οι κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν αφορούσαν τέσσερις στόχους, εξ ου και η ονομασία "συμφωνία τεσσάρων σημείων" οι οποίοι και ήταν:

  Μία ανεξάρτητη και αδέσμευτη δικοινοτική ομόσπονδη δημοκρατία.
  Η περιοχή της υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας καθώς και της ιδιοκτησίας.

  Θέματα αρχών, όπως της ελευθερίας διακίνησης, ελευθερίας εγκατάστασης, δικαιώματος περιουσίας καθώς και άλλα ειδικότερα θέματα παραμένουν ανοικτά προς συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση για ένα δικοινοτικό ομόσπονδο σύστημα καθώς και τυχόν ορισμένες δυσκολίες που ενδεχομένως να εγερθούν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

  Οι εξουσίες και οι λειτουργίες της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας κατά το δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους.

  Στο ζήτημα της χωρικής έκτασης των κοινοτήτων, καθώς φαίνεται, η ελληνοκυπριακή πρότεινε την εκχώρηση του 20% του κυπριακού εδάφους, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δεχόταν εκχώρηση του 29%.

  Από τη Wikipedia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος5/8/12, 3:05 μ.μ.

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ
  Καταδικάζω τον Κομμουνισμό.
  Απαγγέλλω κατά της Χριστοφιανικής Σταλινικής Δικτατορίας
  την εσχάτη όλων των κατηγοριών.
  Θεωρώ τον Ευέλικτο Οδοστρωτήρα ως την μεγαλύτερη διαφθορά ... Μετέβαλε κάθε
  αξία σε απαξία, κάθε αλήθεια σε ψέμα, καθετί έντιμο σε αχρειότητα. Τον θεωρώ ως
  την μεγαλύτερη κατάρα και διαστροφή, το μεγαλύτερο εκδικητικό ένστικτο, που
  προκειμένου να επιβληθεί χρησιμοποίησε κάθε μηχανορραφία και υποχθόνιο μέσο,
  δεν δίστασε μπροστά σε καμιά μικροπρέπεια.
  – Τον ονομάζω το ανεξίτηλοστίγμα της ανθρωπότητας...
  Γαμήστε τον!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος5/8/12, 9:54 μ.μ.

   Άτε τράβα για την αρχιεπισκοπή να σε . . . . τραττάρουν τωρά.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος5/8/12, 11:30 μ.μ.

  φανατικός οπαδός της eurovision?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι εμείς, αυτοί, που το επαίζαν (εν νομίζω να τους παίρνει τωρά) τζιαι πασh ευρωπαϊστές...

   Εμείς ποτέ δεν είχαμε ούτε ευρωλιγούρα, ούτε και ευρωψευδαισθήσεις.

   ΕΟΚ και ΝΑΤΟ...

   Διαγραφή
  2. Τελιωστο, μεν κωλώνεις...

   Διαγραφή
  3. Το ένα και το αυτό αγόρι μου

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...