"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο «δεκάλογος» των τραπεζιτικών σκανδάλων

Πέραν ίσως των 200 εκατομμυρίων Ευρώ οι μίζες από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων. 
Σε ποιους πήγαν τα λεφτά που λειτούργησαν ως δέλεαρ για ξεφόρτωμα 
των ελληνικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες, στις κυπριακές;
 • Ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες χέρι-χέρι με το Συναγερμό σε μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης όλων των εποχών
 • Έχασαν τον ύπνο τους από τις έρευνες και τους χειρισμούς του νέου Διοικητή της Κεντρικής
 • Καρέ-καρέ τα τραπεζιτικά σκάνδαλα που συγκαλύπτονται από τα αστικά κόμματα και μέσα επικοινωνίας
 • Δεν περνά η ούτε κι αυτή η επικοινωνιακή επίθεση ενάντια στο Λαϊκό Κίνημα – «Εκπαιδευμένη» η Αριστερά απέναντι στη «βιομηχανία λάσπης»
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 14/9/2012
 • Στη σωρεία των αναγκαστικών παραιτήσεων και στη συνειδητοποίηση της εκτεταμένης έρευνας που συντελείται πλέον στο τραπεζικό σύστημα, Δεξιά, ΜΜΕ και άρχουσα τάξη έχουν «αφηνιάσει» προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν τους ενόχους της δεύτερης αυτής οικονομικής λεηλασίας, μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
 • Ένα ενδεικτικό της πραγματικά επικίνδυνης κατάστασης για τη Δημοκρατία στην οποία έχουν περιπέσει τα πλείστα ιδιωτικά ΜΜΕ, και ειδικά η εφημερίδα «Πολίτης» ως η «ναυαρχίδα» πλέον της συγκάλυψης των τραπεζιτικών σκανδάλων, είναι το γεγονός πως ο  μέχρι πρότινος ανώτερος διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Καρυδάς, ο οποίος προβλήθηκε ως «αδικημένος» από την εφημερίδα κατηγορώντας Ομόνοια και Λαϊκό ως τις «αιτίες» δήθεν της απομάκρυνσής του από το συγκρότημα, φαίνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να εμπλέκεται άμεσα στις αγορές των ελληνικών ομολόγων.
 • Το άλλο στέλεχος που φέρεται να συμμετείχε στις συγκεκριμένες πράξεις, είναι και πάλι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο τέως εκτελεστικός σύμβουλος της τράπεζας Α. Ηλιάδης. Για τον Α. Ηλιάδη υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως εξασφάλισε για τον εαυτό του δάνειο δύο εκατομμυρίων με μόλις 2.5% επιτόκιο, ενώ τώρα αξιώνει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λόγω της εμφανέστατα τεκμηριωμένης απομάκρυνσής του από τη Τράπεζα Κύπρου.
 • Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι προμήθειες, κοινώς μίζες, από την αγορά των ελληνικών ομολόγων που ξεφορτώνονταν στη κυριολεξία οι Γερμανοί το 2010, προσφέροντας εκπτώσεις και προμήθειες στους Κύπριους τραπεζίτες προκειμένου να «καθαρίσουν» τα δικά τους χαρτοφυλάκια, ξεπέρασαν ίσως και τα 200 εκατομμύρια Ευρώ.
 • Σε κάποιους κατέληξαν αυτά τα λεφτά που λειτούργησαν ως δέλεαρ για να οδηγηθεί η Κυπριακή οικονομία σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με τη παρουσία της Τρόικας και σε αναζήτηση διακρατικού δανεισμού. Κάποιοι έκλειναν τα μάτια ή συγκάλυπταν ίσως και με αντίτιμα τις εξόφθαλμα επικίνδυνες ενέργειες των τραπεζιτών. 
 • Και κάποιοι σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο των υπερασπιστών, τόσο του Αθανάσιου Ορφανίδη για όσο διάστημα συγκρουόταν με τη Κυβέρνηση, όσο και των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, καλώντας μάλιστα το «ιδεοληπτικό» ΑΚΕΛ (Αβέρωφ Νεοφύτου, Φιλελεύθερος, 20/6/2010) να παρευρίσκεται στις συνελεύσεις τους, στέλνοντας έτσι μηνύματα στήριξης και «εμπιστοσύνης» στο τραπεζιτικό σύστημα.
Ο «δεκάλογος» των τραπεζιτικών σκανδάλων: Ξέφραγο αμπέλι Λαϊκή και Κύπρου
 • Μπορεί τα αστικά ΜΜΕ να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα συνταρακτικά που βγαίνουν σιγά-σιγά στην επιφάνεια, ρίχνοντας παράλληλα τόνους στάχτη στα μάτια του λαού ενοχοποιώντας εμμέσως την Αριστερά με διάφορες φτιαχτές ιστορίες για τα προβλήματα των τραπεζών, αλλά δεν μπορούν ως διά μαγείας να εξαφανίσουν το πρόβλημα.
 • Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη, ενδεχόμενο που μάλλον «τραινάρεται» μέσα στο 2013 και ίσως και μετά από τις Γερμανικές εκλογές, οι εξελίξεις αναπόφευκτα θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, παρασύροντας «αθώους κι ένοχους» σε μια πορεία που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει την κατάληξη.
 • Ας δούμε όμως καρέ-καρέ όσα σκάνδαλα έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας παρά την ισχυρή προσπάθεια συγκάλυψης και λογοκρισίας από την «εσωτερική τρόικα» της Δεξιάς, των ΜΜΕ και της πλουτοκρατίας:
 1. Κερδοσκοπική αγορά ελληνικών ομολόγων που φθάνουν τα πέντε δις Ευρώ, κυρίως με τα λεφτά που δόθηκαν από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του κράτους με χαμηλότατο επιτόκιο, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα και κατ επέκταση την οικονομία στις χώρες της Ευρωζώνης.
 2. Αποδείξεις ότι η μαζική αγορά ομολόγων δεν έγινε απ ευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά από Γερμανικές τράπεζες, με τεράστιες εκπτώσεις και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως «προμήθειες», χωρίς μάλιστα την έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών που ενημερώνονταν «αργότερα»…
 3. Η σκανδαλώδης αγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από τη Τράπεζα Κύπρου που αποκαλύφθηκε και στο βιβλίο του τέως Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη «Οικονομία στην Πολιτική, Πολιτική στην Οικονομία» όπου καταγράφει την προσπάθεια του να πείσει τον τότε διοικητή της Κεντρικής να καθυστερήσει την αγορά της τράπεζας. Ο Ορφανίδης αρνήθηκε και τελικά η τράπεζα αγοράστηκε για πολύ περισσότερα από όσο άξιζε με βάση τις τιμές μετά την κρίση του 2008.
 4. Το αυταπόδεικτο ασυμβίβαστο του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι ένας εκ των βασικών νομικών συμβούλων της Λαϊκής. Πως είναι δυνατόν να προεδρεύει της επιτροπής που αποφασίζει ή διαχειρίζεται τη τύχη μιας εταιρίας την οποία εκπροσωπεί;
 5. Δάνεια που ακουμπούν το μισό δις Ευρώ σε στελέχη και μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις και με προβλήματα στην εξυπηρέτηση.
 6. Επίσης δυσθεώρατα ποσά σε ιρανούς επιχειρηματίες ως δάνεια τα οποία και πάλι δεν εξυπηρετούνται, με «κύκλωμα» δικηγόρων να διαμεσολαβεί μεταξύ τραπεζών και «εξαφανισμένων» οφειλετών.
 7. Η εμφάνιση του σκανδάλου των «αξιογράφων» με τα οποία οι δύο μεγάλες τράπεζες στην ουσία εξαπάτησαν συνταξιούχους και μικροεπενδυτές με εξωπραγματικές αποδόσεις.
 8. Αποκαλύψεις για το ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων του Μιχάλη Σαρρή που ο Αθανάσιος Ορφανίδης διόρισε ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της Λαϊκής. Ο κ. Σαρρής συμμετείχε στα συμβούλια οκτώ εταιριών, κάποιες από τις οποίες είχαν μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη τράπεζα.
 9. Βρετανοί που πήραν δάνεια από την Λαϊκή κυρίως για «αγορά εξοχικών κατοικιών» και σκοπεύουν να καταφύγουν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκαν από κυπριακές τράπεζες ώστε να πάρουν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τώρα να πληρώσουν τις δόσεις.
 10. Και τέλος, το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των σκληρών δίσκων από τους υπολογιστές ιδιοκτησίας της Κεντρικής Τράπεζας με κύριο –κατά δική του ομολογία- υπεύθυνο τον ίδιο τον τέως Διοικητή της Αθανάσιο Ορφανίδη που δήλωσε πως δήθεν αφαίρεσε τις μνήμες για να διατηρήσει τα προσωπικά του δεδομένα...
Η επικοινωνιακή επίθεση στην Αριστερά
 • Οι παροιμίες «τα δικά μας, του γειτόνου μας» και «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είναι ίσως οι πλέον κατάλληλες για να περιγράψουν τον πανικό της άρχουσας τάξης, που εκφράζεται κυρίως από τα κόμματα της Δεξιάς και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, και την αγωνιώδη της προσπάθεια να μεταφέρει, έστω και επικοινωνιακά, τη «ρετσινιά» στο Λαϊκό Κίνημα.
 • Σε όλα τα προηγούμενα σημεία που καταγράψαμε και που περιγράφουν τα μέχρι τώρα αποκαλυφθέντα «κατορθώματα» των τραπεζιτών, η Δεξιά και τα μέσα της απαντούν με προπαγάνδα «επιστημονικής φαντασίας» σπιλώνοντας την  ΠΕΟ, την Ομόνοια, τη Χαραυγή και το Λαϊκό, στοχεύοντας φυσικά στο ΑΚΕΛ και την Αριστερά.
 • Με πρωτοστάτες τις εφημερίδες «Πολίτης» και «Αλήθεια», σε ξεκάθαρη συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ και με τα ιδιωτικά κανάλια να ακολουθούν κατά πόδας στη κατασκευή ιστοριών που ούτε οι ίδιοι δεν παίρνουν στα σοβαρά, προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό εξισώνοντας ή και συμψηφίζοντας «μπλε και κόκκινα σκάνδαλα».
 • Ο «Πολίτης» μάλιστα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο λάσπης και συκοφαντίας, κάνοντας λόγο όλη αυτή τη βδομάδα για «σβήσιμο ακελικών δανείων», ενώ σιγοντάροντας, το βράδυ της Κυριακής ο κ. Τσουρούλλης στο «Σίγμα» με καλεσμένο τον Μάριο Μαυρίδη του ΔΗΣΥ, προσπαθούσε να τονίσει την σημασία «της διερεύνησης των δανειακών υποθέσεων της ΠΕΟ».
 • Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια, όπως τεράστιοι είναι και οι μοχλοί πίεσης που εξασκούνται έτσι ώστε να συγκαλυφθεί η σαθρή κατάσταση του τραπεζικού τομέα και η διασύνδεση του με το πολιτικό κατεστημένο, μεταφέροντας αλλού τις ευθύνες και την προσοχή της κοινής γνώμης.
 • Είναι άλλωστε ένα σκηνικό στο οποίο η Αριστερά έχει «εκπαιδευτεί κατάλληλα», αντιστεκόμενη με αποφασιστικότητα στις εκτός ορίων επιθέσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, με σημείο αναφοράς την αισχρή αντίδραση με αφορμή τη καταστροφή στο Μαρί, που και πάλι έγινε προσπάθεια να «φορτωθεί» στο Λαϊκό Κίνημα, μέσω της δήθεν προσωπικής ευθύνης του Δ. Χριστόφια.
 • Ένα σκηνικό που έφτασε στη κορύφωσή του με το λεγόμενο πόρισμα Πολυβίου, ενός άλλου δικηγόρου που συνδέεται απόλυτα με τη τραπεζιτική κάστα, είτε ως μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, είτε ως νομικός της σύμβουλος…
 • Το κουβάρι, άρχισε να ξετυλίγεται επικίνδυνα για την άρχουσα τάξη, τους πολιτικούς, τα κόμματα και τις κατευθυνόμενες αρχισυνταξίες, και οι αντιδράσεις τους στο καταιγισμό των αποκαλύψεων δείχνουν πως αυτή η πανικόβλητη ομολογουμένως επικοινωνιακή πλεκτάνη, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
 • «Είναι πολλά τα λεφτά», και ακόμα μεγαλύτερα τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα παλέψουν μέχρι τέλους ώστε να πέσουν στα μαλακά τα τραπεζιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που διενεργήθηκαν με τις πλάτες των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

36 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/9/12, 9:32 π.μ.

  Τελικά ήταν "εμφανέστατα τεκμηριωμένη" η διαγραφή του χρέους της ΠΕΟ; Εν μας είπες αγαπητέ Στέλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι κατά τη γνώμη μου, έχεις τίποτα να προσθέσεις;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/9/12, 1:31 μ.μ.

   ΟΚ. Επειδή εγώ δεν γνωρίζω (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού), μπορείς σε παρακαλώ ως έγκριτος και αντικειμενικός δημοσιογράφος μιας έγκριτης και αντικειμενικής εφημερίδας να μας ενμερώσεις επί του θέματος; Τί δικαιολογούσε τη διαγραφή χρέους ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ της ΠΕΟ προς την Τράπεζα Κύπρου; Όχι τίποτε άλλο, αλλά έχουμε κι εμείς χρέη...

   Διαγραφή
  3. Κάποια απάντηση επί της ουσίας Στέλιο;
   Αλλά θα μου πεις, εδώ ούτε ο Κυρίτσης δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, θα πείς εσύ;

   Διαγραφή
  4. Φίλε έγινε διακανονισμός, επεράσαν τα ακίνητα στη τράπεζα συν κάποια λεφτά τζιαι ελευθερωθήκαν οι εγγυητές.
   Αυτό να κάμεις τζιαι συ με τα δάνεια σου.

   Διαγραφή
  5. Ποιά ακίνητα επεράσαν από την ΠΕΟ στην Τράπεζα Κύπρου; Τζίνα που είχαν προηγουμένως περάσει στη New Marathon;
   Και δεν "ελευθερωθήκαν οι εγγυητές" απλά Στέλιο, εδιαγράφτηκε το χρέος. Υπάρχει διαφορά.
   Εισηγείσαι δηλαδή να μεταβιβάσω το σπίτι μου στην Τράπεζα Κύπρου για να μου σβήσουν το δάνειο; Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι οι τάχα μου "υπέρμαχοι της διαφάνειας" (ΠΕΟ, ΑΚΕΛ) αγγίζουν τα όρια μασονικής μυστικοπάθειας

   Διαγραφή
 2. "Πέραν ίσως των 200 εκατομμυρίων Ευρώ οι μίζες από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων."

  Πε μας τζαι πόσες ήταν οι μίζες για τη συμφωνία δισεκατομμυρίων με τη Shell που εσιασιάρετε τότε να υπογράψετε άρον-άρον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν ξέρω, πε μας εσυ που ξέρεις

   Διαγραφή
  2. Δεν έχω στοιχεία αγαπητέ. Όπως ούτε συ έχεις στοιχεία για τα "200 εκατομμύρια μίζες". Αυτό βέβαια δεν σε αποτρέπει ποσώς από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης...

   Αν έχεις βέβαια, θα ήταν μεγάλη χαρά (και ανακούφιση) να τα δώσεις στη δημοσιότητα! Να ξέρουμε ποιοί μας κλέβουν, πόσο και πώς.

   Διαγραφή
  3. Υπάρχουν κάποια στοιχεία φίλε, το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχαν 5% προμήθειες σε αγορές ελληνικών ομολόγων από τη γερμανική τράπεζα, και έγιναν αγοράς που μόλις προχθές ο διοικητής τις ανέβασε στα 4.5 δις.
   Κάμε τη πράξη και πες μου πόσα βγαίνουν.

   Διαγραφή
  4. Δημοσιεύματα αόριστα είδα ουκ ολίγα αγαπητέ Στέλιο.
   Αν έχετε στοιχεία και ντοκουμέντα, δώστε τα στη δημοσιότητα!
   Να μάθουμε ΠΟΙΟΙ πήραν ΠΟΣΑ και από ΠΟΙΟΥΣ!
   Τί φοβάστε;
   Προχωρήστε και μια φορά πέρα από συνθήματα και φανφάρες...NAME AND SHAME!

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος25/9/12, 12:27 μ.μ.

  Προς τον Ανώνυμο και τον Κιεβ.

  Έγραψε σας ένα καρατέλλο σκάνδαλα ολκής με πολλά δισεκατομύρρια του κράτους και των καταθετών να γίνουνται σκόνη και εσείς το μόνο που έχεται να πείτε είναι για την ΠΕΟ και κάποιες υποθετικές επενδύσεις;

  Ο Θεός να σας ελεήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος25/9/12, 1:38 μ.μ.

   Μα δεν αμφισβήτησε κανένας τα "σκάνδαλα" που παραθέτει ο Στέλιος αγαπητέ μου. Αν βγάλουμε όμως τα κόκκινα γυαλιά (που λέει κι ο Κραουνάκης) μας θα δούμε κι άλλα σκάνδαλα που επιμελώς διαφεύγουν του Σύντροφου...

   Θα δούμε το σκάνδαλο της Γιουροσύπρια...
   Θα δούμε το σκάνδαλο με τα χρέη της ΠΕΟ...
   Θα δούμε το σκάνδαλο της New Marathon (στο Χρηματιστήριο ξέρεις, δεν ήταν μόνο δεξιοί οι λωποδύτες)...
   Θα δούμε για κινέζικες επενδύσεις με άμεσα οφέλη προς συγκεκριμένο πολιτειακό αξιωματούχο...

   Θα δούμε διάφορα καλούδια...

   Διαγραφή
  2. Πρωμιθεας25/9/12, 2:44 μ.μ.

   Ανώνυμε,

   Άσε τους εξυπνακισμούς τζι’ είμαστεν μαθημένοι που για τον τρόπο που επιδιώκετε να κάνετε συζήτηση, δηλ. μέσα από ατάκες, συνθήματα κι αφορισμούς και χωρίς επί της ουσίας να λέτε τίποτε! Αφού λοιπόν λες ότι «δεν αμφισβήτησε κανένας τα “σκάνδαλα” που παραθέτει ο Στέλιος», γιατί τότε τη λέξη «σκάνδαλα» τη βάζεις μάσα σε εισαγωγικά;
   Επίσης μπορείς να μας αναλύσεις το περιεχόμενο των σκανδάλων με τη «Γιουροσύπρια», τη «New Marathon» και τις «κινέζικες επενδύσεις», και πια η σχέση του ΑΚΕΛ μ’ αυτά; Μάλλον όμως προσπαθείς να ψαρέψεις σε θολά νερό, αλλά δεν σε παίρνει!
   Κι ακόμα κάτι… Επειδή προσπαθείς αν παρουσιαστείς κι ως διαβασμένο παιδί [και ξέρεις και διαβάζεις κι αγγλικούλια], δεν έτυχε να διαβάσεις, ν’ ακούσεις ή να σου πούνε, ότι μια Τράπεζα μπορεί να χαρίσει μέρος του δανείου/χρέους σε κάποιον οφειλέτη της, αν αυτός αποφασίσει να πληρώσει ένα μέρος του και να θεωρηθεί το δάνειο ως εξοφλημένο; Δηλ. αν μια τράπεζα στην οποίο ΕΓΩ χρωστώ 100 χιλιάδες ευρώ, της δώσω μόνο 50 χιλιάδες και αποφασίσει ότι δεν θέλει τις άλλες [γιατί κρίνει ότι δεν μπορεί να τις πάρει από τον μη έχοντα] τις άλλες ΕΣΥ θα έχεις παράπονο γιατί αυτό θα αποτελεί σκάνδαλο [κατ’ εσένα];

   Διαγραφή
  3. Ειναι εθελοντες ηλιθιοι. Υπεστησαν πλυσην εγκεφαλου που μιτσιοι τζιαι αποφασισαν οτι αρεσκει τους ετσι (να εν βλημματα δηλαδη) και επομενως δεν καμνουν καμια προσπαθεια να βελτιωθουν. Αρεσκει τους ναν βλακες.

   Η ιστορια και οι πιθανοτητες λεν οτι θα καμουν κοπελλουθκια και θα πολλαπλασιασουν την ηλιθιοτητα. Θα μεταδοσουν την ηλιθιοτητα σε οσον πιο πολλους μπορουν, για να γινει η ηλιθιοτητα το νορμαλ της ζωης των ανθρωπων. Οπως εχει γινει στην Κυπρο του 2012, με ολες τις φυλλαδες και τα καναλια να απευθυνονται αποκλειστικα σε ηλιθιους.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος25/9/12, 3:11 μ.μ.

   Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.

   Κατ' αρχήν αν ψάχνεις για ατάκες και συνθήματα, το κείμενο του Στέλιου είναι διάσπαρτο. Τη λέξη "σκάνδαλα" την έβαλα σε εισαγωγικά διότι κρίνω (και διόρθωσέ με αν έχω λάθος παρακαλώ) ότι χρησιμοποιείται (σκόπιμα) επιλεκτικά από τον Στέλιο για αποπροσανατολισμό. Εκτός κι αν όλα τα σκάνδαλα σε τούτο τον τόπο είναι...των άλλων και ποτέ "δικά μας".

   Υπόθεση Γιουροσύπρια:
   30 τόσα εκατομμύρια πήρε η Κυβέρνηση από το φορολογούμενο πολίτη για να τα δώσει στη Γιοροσύπρια (την οποία εν τω μεταξύ είχε αποφασίσει να κλείσει). Γιατί; Μα για να πάνε στις "κακές τράπεζες" και στους "δεξιούς τραπεζίτες" βεβαίως. Και ποιός αποφάσισε για αυτό; Προφανώς η...προηγούμενη Κυβέρνηση! Όχι άκυρο, ούτε αυτό μας συμφέρει γιατί είμασταν συγκηβέρνηση τότε! Η προ-προηγούμεν Κυβέρνηση τότε! Ο Κληρίδης!

   Υπόθεση New Marathon:
   Στο ΔΣ της οποίας υπήρχε ο γιος του Νίκου Κατσουρίδη. Το ΑΚΕΛ βέβαια που μας θεωρεί αμερικανάκια, σπεύδει να μας πεί ότι ουδεμία σχέση είχε με την εν λόγω εταιρία. Δεν ξέρω για σένα αγαπητέ Πρωμιθέα, αλλά εγώ δεν τρώω κουτόχορτο. Με πειράζει στο στομάχι. Το ότι η New Marathon αγόρασε (με τα λεφτά που δεν είχε) 2 καταχρεωμένα ξενοδοχεία της ΠΕΟ (που ουδεμία σχέση έχει βεβαίως με το ΑΚΕΛ) και η Τράπεζα Κύπρου μετά διέγραψε τα χρέη είναι τυχαία λεπτομέρεια. Η οποία βεβαίως όπως θα σπεύσει να μας πληροφορήσει ο αγαπητός Στέλιος, προφανώς είναι "απόλυτα τεκμηριωμένη".

   Υπόθεση κινεζικών επενδύσεων:
   Το ότι ο κύριος Ιερωνυμίδης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Δημήτρη Χριστόφια συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Far Easter Phoenix για την επένδυση του Παλαιού Αεροδρομίου είναι εντελώς συμπτωματικό και τυχαίο γεγονός. Και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με το ΑΚΕΛ. Όπως εντελώς τυχαίο γεγονός είναι ότι Διευθύντρια στην Far Easter Phoenix ήταν (μέχρι και μια βδομάδα πριν την υπογραφή των συμβολαίων) η γυναίκα του κύριου Ιερωνυμίδη. Εντελώς συμπτωματικά. Και εννοείται βέβαια ότι δεν θα έπερνε ούτε σεντ (είτε αυτός είτε η γυναίκα του) από την επένδυση των 600 εκατομμυρίων...

   Όσον αφορά τα χρέη, ναι το γνωρίζω αυτό που αναφέρεις. Αυτό που δεν γνωρίζω αγαπητέ είναι το ποιός (και κυρίως ΠΩΣ) αποφάσισε η Τράπεζα Κύπρου ότι η ΠΕΟ είναι "μη έχοντας" και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα 3 εκατομμύρια που χρωστούσε. Ίσως μπορείς να μας διαφωτίσεις επ' αυτού, είτε εσύ είτε ο πλέον αξιόπιστος Στέλιος.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/9/12, 3:12 μ.μ.

   Αγαπητέ zep, μπορείς να παραθέσεις τις απόψεις σου και χωρίς χαρακτηρισμούς. Υποθέτω ότι μπορείς δηλαδή, δεν παίρνω κι όρκο...

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/9/12, 4:36 μ.μ.

   Δηλαδή τωρά φέρνεται τη συζήτηση στο ότι και οι μεν έκαναν σκάνδαλα και οι δε, απλά για να καλύψετε τα μεγέθη.

   Η Γιουροσύπρια εκόστισε, 30 εκατομύρια. Η ΠΕΟ 3 εκατομύρια, Η Νιου Μάραθον δεν ξέρω πόσα. Το οβερντραφτ της Ομόνοιας εν περίπου 7 εκατομύρια τα οποία ακόμα χρωστά τα.

   Προσθέτω και το δημόσιο τομέα που τα ελλείματά του δεν είναι αποκλειστική ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, αλλά είναι ευθύνη της να τα διαχειριστε. Και το έλλειμα αυτού 300 - 400 εκατομύρια για να είναι εντός Μάαστριχτ.

   Ε λοιπόν αυτοί οι αριθμοί είναι νάνοι μπροστά στα 20 δις που η Sunday Times πρόβλεψε ότι θέλουν οι κυπριακές τράπεζες για να σωθούν. Είναι νάνοι μπροστά στα 5 δις των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από την ευρωπαική αγορά. Είναι νάνοι μπροστά στο μισό δις των δανείων χωρίς εγγυήσεις που πήραν μέλη της Λαικής.

   Τι γίνεται για τις μίζες και τους μισθούς των εκτελεστικών των τραπεζών; Συγκρίνεται το "υπέρογκο" επίδομα του δημόσιου υπαλλήλου με τα ποσά που διεκδικεί ο Ηλιάδης;

   Το θέμα δεν είναι μόνο η λέξη σκάνδαλο. Το θέμα είναι και το μέγεθος της κάθε λέξης σκάνδαλο.

   Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει εξίσωση αυτών που εσείς (αντιπολίτευση, ΜΜΕ και λοιπά αρνιά) προσπαθείται να παρουσιάσετε σαν σκάνδαλα σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

   Μπορεί να καταφέρετε να κερδίσετε χρόνο αλλά όταν η πλήρης εικόνα της καταστροφής θα παρουσιαστεί στον κυπριακό Λαό, να δούμε πως θα τη γλιτώσετε.

   Διαγραφή
  7. Κοίτα να δεις φίλε μου.

   η ΠΕΟ ήταν εγγυήτρια στο δάνειο, ή μάλλον στελέχη της ΠΕΟ. Δεν τους χαρίστηκαν λεφτά, ούτε δανείστηκαν οι ίδιοι λεφτά. Εν τραβημένη που τα μαλλιά τέτοια κατηγορία.


   Το ότι ο υιός Κατσουρίδης ήταν μέλος μιας εταιρίας που δεν πήγε καλά, τι σημαίνει δηλαδή;

   Δαμέ ο Αναστασιάδης αγόραζεν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση με άλλον όνομα, σε τούντο εκόλλησες;

   Αλλά τζι ακόμα αν για χάρη συζήτησης δεχτούμε πως η ΠΕΟ έπρεπε να είναι κατά 3 εκ φτωχότερη, τζιαι η Τ. Κύπρου κατά 3 εκ πλουσιότερη, άτε.

   Εν καταλαβαίνεις πως εν στάχτη στα μμάτια του κόσμου για να μεν δει το δάσος;

   Η γιουροσύπρια εν μπορεί να συζητηθεί ως σκάνδαλο, σκάνδαλο είναι όταν καταλήγουν λεφτά σε εμπλεκόμενους. Πε το κακοδιαχείρηση αν θέλεις να το δούμε.

   Πχ, του Ιερωνυμίδη, αν έφταναν στη τελική λεφτά ως μίζες από τη συμφωνία σ' αυτόν ή σε συγγενικά πρόσωπα, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.

   Στο κάτω -κάτω, ας άφηναν την υπόθεση να εξελιχθεί, να έχουμε μια επένδυση στο χέρι, κι ας τον έπιανναν στα πράσα.

   Για τα τραπεζιτικά, μιλάμε για σκάνδαλα γιατί κάποιοι επωφελήθηκαν κι από τα δέκα που ανάφερα, πλαγίως.

   Τα μπόνους, οι προμήθειες κλπ. σε κάθε υπογραφή νέου δανείου, ειδικά μεγάλου.
   Αν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεις ότι ούτε καν το θέμα των αξιογράφων δεν είναι σκάνδαλο.

   Όπως σου είπε και ο πρωμιθέας, ψαρεύεις στα θολά.
   όλα όσα γράφω είναι διασταυρωμένα και δημοσιευμένα και σε άλλες εφημερίδες.

   Πχ το θέμα του Καρυδά και Ηλιάδη το ανέδειξε η Αλήθεια, το θέμα του 5% η Χαραυγή, χωρίς να διαψευθούν.

   Και τα υπόλοιπα είναι από τον τύπο.

   Για να μη σου πω ότι δεν συμπεριέλαβα το σημαντικότερο σκάνδαλο, που είναι το γεγονός πως για να δίνουν μεγάλα δάνεια σε πολλούς, εισπράττοντας φυσικά τα γνωστά μπόνους παραγωγικότητας, ανέβασαν κατακόρυφα τις αξίες, εν είδη φούσκας δηλαδή, για να καλύπτονται οι υποθήκες.

   Διαγραφή
  8. Ανώνυμος25/9/12, 4:50 μ.μ.

   Αγαπητέ μου Ανώνυμε, είναι Ηλίου φαεινότερο ποιοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να "κερδίσουν χρόνο"! Από τον Ιούλιο η Τρόϊκα έστειλε το περίγραμμα του Μνημονίου. Τσιμουδιά η Κυβέρνηση. Έχουμε Οκτώβριο, κι αν δεν διέρρεαν από τα ΜΜΕ οι προτάσεις της Τρόϊκας, θα προσπαθούσε ακόμα ο Άντρος και ο Στέφανος να μας πείσουν ότι "η Τρόϊκα δεν έδωσε προτάσεις, έδωσε εισηγήσεις προς συζήτηση".

   Μ' αρέσει πάντως που βγάζετε από όλα την ουρά σας απέξω.

   Δεν φταίει το ΑΚΕΛ για τα δημοσιονομικά, φταίει η αντιπολίτευση. Ο Αναστασιάδης είναι που χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά, όχι το ΑΚΕΛ.

   Δεν φταίει η Κυβέρνηση για την ελλειπή εποπτεία των Τραπεζών, φταίει ο Ορφανίδης. Ποιός ήταν ο προϊστάμενος του Ορφανίδη; Σε ποιό λογοδοτούσε;

   Δεν φταίει η Κυβέρνηση για το Μαρί, το οποίο κόστισε πέραν του 1 δις στην οικονομία, φταίνε οι νεκροί.

   Δεν φταίει η Κυβέρνηση για την άυξηση του Κρατικού μισθολογίου, φταίει η αντιπολίτευση.

   Μα τα έπρηξαν οι ακελικές φυλλάδες και τα φίλια ιστολόγια για την "οικογενειοκρατία" και το σαθρό κατεστημένο της Τράπεζας Κύπρου. Πώς εξηγείτε αλήθεια το γεγονός ότι 2 από τα υψηλά "κεφάλια" της εν λόγω τράπεζας επιλέχθηκαν από το Δημήτρη Χριστόφια για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών;

   Διαγραφή
  9. Ανώνυμος25/9/12, 4:54 μ.μ.

   Ποιός ακριβώς ήταν να πιάσει στα πράσα τον Ιερωνυμίδη ρε Στέλιο; Το ΑΚΕΛ; Κανεί τζι επόνησεν τα στομάσια του το παρδαλό κατσίκι!

   Διαγραφή
  10. Δηλαδή φίλε, εσταματήσαν κάποιοι την κινέζικη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο, για να μεν πάρει μίζες ο Ιερωνυμίδης;
   Εν τόσο αδιάφθοροι ρε παιδίν μου; Τσ τσ τσ!   Διαγραφή
  11. Μα γιατί βιάζεσαι τόσο πολλά να φάει μέτρα ο κόσμος;

   Τάχα; Βουλιάζουμε τζιαι θα έρτει η τρόικα να μας σώσει;

   Φίλε, αν δεν μπορείς να αντιληφθείς πως η πλάση εν σε μια δύσκολη ύφεση που θα τελειώσει μόνο με πόλεμο ή πολέμους, τζιαι γι αυτό πρέπει να κρατηθούν ισορροποίες μέχρι τέλους, τζιαι εσωτερικά, τζιαι εξωτερικά, τι να σου κάμω.

   Δεν είναι γιε μου δημιούργημα της κυβέρνησης, ή του ΑΚΕΛ, ούτε τα δημοσιονομικά, ούτε η παγκόσμια κρίση, ούτε το Μαρί.

   επειδή εν κατέχει κανένας την απόλυτη αλήθεια, να κάμνουμε πάντα την υποχώρηση τζιαι να σκεφτούμαστε, οκ, μπορεί τζιαι ναν αποτυχημένη η κυβέρνηση στον α τομέα, στον β, στον γ. Ωραία. Με τι μέτρο σύγκρισης;

   Γιατί για να πεις "εν επήες καλά", σημαίνει έχεις συγκρίνει με κάτι παρόμοιο. Δηλαδή μια κυβέρνηση σε ένα παγκόσμιο τοπίο κρίσης τζιαι ύφεσης, με τράπεζες που δεν παίζουν πλέον με τα λεφτά του κόσμου (χρηματιστήριο) αλλά με το ίδιο το κράτος, ως προέκταση του κόσμου, την ευρωζώνη κλπ.

   Ιδίως στο θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο, πότε ξανά τα τελευταία 30-40 χρόνια είχαμε παρόμοιες επεμβάσεις, ανακατατάξεις;

   Πχ αν δεν τα κατάφερνε η κυβέρνηση, με τι θα το είχες συγκρίνει;

   Εν μεγάλο επίτευγμα που θέλει χρόνο να συνειδητοποιηθεί, τζιαι όμως δεν πιστώνεται. Ούτε το γεγονός ότι παρά τη συνεργασία με τ Ισραήλ, δεν έχουν δωθεί ο ευκαιρίες στη Τουρκία να μας στριμώξει στον ισλαμικό κόσμο.

   Στην ευρ΄βπη, ποια εν η θέση της Κύπρου, τζιαι ποια της Τουρκίας; Οι σχέσεις με τις αναδυόμενες δυνάμεις;

   Που την άλλη, εχαλάσαμε σχέσεις με κανένα, με ΗΠΑ, με Αγγλία, με ΟΗΕ; Κρατούμε σωστές ισορροποίες.

   Τζιαι οικονομικά ακόμα, εν βλέπεις την συνεχόμενη άνοδο του τουρισμού; το 201 είχαμε 200 και πλέον επιπλέον έσοδα στο ΑΕΠ από τον τουρισμό.

   Η κυβερνώσα βουλή από την άλλη, προσδιορισμό που τον αποδέχεται τζιαι η ίδια τζιαι καπαρτίζει, εν εβαφτίστηκεν έτσι τυχαία. Έχει το χεράκι της.

   Όπως κι ο Ορφανίδης, η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ προειδοποιούν εδώ και καιρό.
   Ναι δεν κατάφεραν να τον ελέγξουν. εν ανεξάρτητος ο θεσμός, όπως και ο εισαγγελέας.

   Αν ο εισαγγελέας κάμει τα θάλασσα, πάλε η κυβέρνηση η φτωσιή;

   Σοβαρεύτου.   Διαγραφή
  12. Ανώνυμος25/9/12, 7:43 μ.μ.

   Καλά ρε μα καταλαβαίνεις τί σου λαλούν;

   1) Τα δημοσιονομικά εν ο ΑΚΕΛ που τα εδημιούργησε;
   - Για όλα που συμβαίνουν στο δημόσιο φταίει το ΑΚΕΛ;
   - Ναι συμφωνούμε ότι έχει την ευθύνη να τα διαχειριστεί σαν κυβέρνηση. Και σε σχέση με την κατάσταση που επαρέλαβε και την οικονομική, τραπεζική κρίση που υπάρχει η κυβέρνηση μια χαρά πηγαίνει στη διαχείρηση (εκτός αν πιστεύεις ότι εμπορούσε να βρει έτσι εύκολα τα δις που θέλουν οι τράπεζες).
   - Και συνεχίζεις να μεν καταλαβαίνεις ότι το δημόσιο έλειμα είναι μηδαμινό μπροστά στα τραπεζικά ελλείματα.

   2) Ο Ορφανίδης λογοδοτεί στην κυβέρνηση;
   - Πε μου εν τίποτε δικτατορία του προλεταριάτου κινεζικού τύπου που έχουμε που οι τράπεζες και η εποπτεία τους είναι τελείως κρατική;
   - Δηλαδή έχετε συναίσθηση σε τί σύστημα ζούμε;
   - Η απλά όποτε σας συμφέρει να φωνάζετε ότι η αγορά εν ελεύθερη και όποτε σας συμφέρει φταίει η κυβέρνηση.
   - Τζιαι αν είσαι ακόμα συγχισμένος. Οι τράπεζες είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ οργανισμοί και η εποπτεία τους ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ του κράτους. Η συνεννόηση κεντρικής τράπεζας και κράτους είναι στα πλαίσια συνεργασίας που γίνεται.

   3) Τούτο με το Μαρί εκατάντησε πασπαρτού. Ό,τι γινεί να το γυρίζουμε το Μαρί. Αλλά αφού θέλεις να το γυρίσουμε να το γυρίσουμε, εν έσιει πρόβλημα.
   - Γίνεται μια μαλακία σε μια υπηρεσία που έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς που είναι ανεξάρτητοι και παρεκλινόμενοι από τους νόμους και κανονισμούς του κράτους (π.χ στρατός, πυροσβεστική).
   - Από ποιο γυρεύεις τις άμεσες ευθύνες;
   - Τζιαι με μου πεις για προιστάμενο κράτος. Το προιστάμενο κράτος έχει έμμεσες θεσμικές ευθύνες και όχι τις άμεσες ευθύνες. Ιδίως για τους νεκρούς οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να αποκεφαλιστούν.

   3) Δεν καταλαβαίνεις ότι με επιχειρήματα του τύπου "οι υπουργοί ήταν τραπεζίτες" και την "αύξηση του κρατικού μισθολογίου" δεν πείθεις.
   - Δεν μπορεί η ευθύνη να διαχυθεί εκτός τραπεζών αν οι υπουργοί ήταν τραπεζίτες. Να μου πεις τί έκαμαν οι υπουργοί και αν έκαναν κάτι μεμπτό να το συζητήσουμε. Το ήταν τραπεζίτες εν αερολογία.
   - Αύξηση του κρατικού μισθολογίου σημαίνει και αύξηση του ρευστού στην εγχώρια αγορά, σημαίνει ξόδεμα λεφτών και ανάπτυξη επιχειρήσεων εντός της Κύπρου.
   - Από την άλλη αγορά ελληνικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες σημαίνει κατανομή των κυπριακών λεφτών στην Γερμανία.


   Ρε παρέα τα επιχειρήματα σου προσπαθούν να κερδίσουν το χρόνο στον Αναστασιάδη και τη συνοπαρτζιά του να πιαν εξουσία τζιαι τίποτε άλλο. Γιατί είναι η συνοπαρτζιά του που τα έκαμε σκατά τζιαι όχι η κυβέρνηση.

   Διαγραφή
  13. Προς όλους τους βλακέντιους

   «Ότι δηλώνεται χωρίς στοιχεία, μπορεί και να απορριφθεί χωρίς στοιχεία».

   Διαγραφή
  14. Φίλε KEV,
   Τα ακατοίκητα μυαλά των πλείστων ακελικών είναι γεμάτα με σκουπίδια και σκατά.
   Γι αυτό λοιπόν να μην τα βάζεις με βλάκες, γιατί σε ρίχνουν στο επίπεδο τους και σε νικούν κατά κράτος λόγω εμπειρίας.

   Διαγραφή
  15. Ανώνυμος25/9/12, 11:45 μ.μ.

   1) Τα δημοσιονομικά εν τα εδημιούργησε το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ εχειροτέρεψεν τα! Ξέρεις, επαράλαβεν 600 εκατομμύρια πλεόνασμα το ΑΚΕΛ με το που ανέλαβε την κυβέρνηση...

   - Για όλα που συμβαίνουν στο δημόσιο φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση γιατί εν δική της ευθύνη. Guess what...εν το ΑΚΕΛ που ήταν κυβέρνηση τούτη την πενταετία που μας επέρασε!
   - Η κυβέρνηση εστράγγιξε τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών, εδανείστηκεν που όπου φανταστείς και ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών εαν δεν βρεθούν άλλα 550 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν αυτό εσένα σε ικανοποιεί και το θεωρείς φυσιολογικό, πάω πάσο.

   2) Οι Τράπεζες είναι ιδιωτικοί οργανισμοί. Εν τζαι η Κεντρική Τράπεζα ιδιωτική; "Εν στα πλαίσια συνεργασίας" που εμπλέκεται το κράτος στα της Κεντρικής Τράπεζας; Έλα ρε! Θέλεις να πεις πιστεύκεις το τούτο; Σοβαρευτείτε Σύντροφοι τζαι ούτε τους εαυτούς σας εν πείθετε πλέον! Πε μας τζαι ποιοί εν οι μέτοχοι της ιδιωτικής Κεντρικής Τράπεζας να ενημερωθούμεν τζι εμείς οι αχάπαροι.

   3) Εν "έγινεν απλά μια μαλακία σε μια υπηρεσία που έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς" φιλούϊν μου. Τα εμπορευματοκιβώτια εκατασχεθήκαν με απόφαση του Χριστόφια, εμείναν στην Κύπρο γιατί έτσι αποφάσισεν ο Χριστόφιας, αρνηθήκαμε βοήθεια που Αγγλία/Γερμανία/Γαλλία για καταστροφή τους γιατί έτσι αποφασίσαμεν, ο Χριστόφιας εδιαβεβαίωνεν το φίλο του τον Άσαντ να μεν αγωνιά για το φορτίο τζαι ότι εννα του το προσέχει τζαι έρκεσαι τωρά να μου πεις ότι "εμείς εν τζαι" τζαι ο Χριστόφκιας εν κούππα άπαννη! Μπεεεεεε

   4) Όσον αφορά τέλος το "τί εκάμαν οι Υπουργοί Οικονομικών" εννα δυσκολευτώ λλίον να σου απαριθμήσω. Διότι ο μεν Σταυράκης εν έκαμεν τίποτε απολύτως (πέρα που το να μας διαβεβαιώνει ότι η κρίση θα περάσει τζι εν θα μας πειράξει γιατί είμαστεν strong), ο Καζαμίας επροσπάθησεν να κάμει πράματα τζαι να πάρει μέτρα αλλά εκαθαρίσετε τον με συνοπτικές διαδικασίες τζαι ο Σιαρλής προσπαθεί μεν αλλά βρίσκει εμπόδια που την κυβέρνηση δε! Φκαίννει ο Σιαρλή τζαι ανακοινώνει πακέτο μέτρων, τσουπ! πετάσσεται ο Στεφάνου τζαι διαψεύδει τον τζαι λαλεί ότι εννα το συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους τζαι μετά. Που τον περασμένο Απρίλη. Ακόμα εννα το δούμεν τζίντο "πακκέττον μέτρων".

   Ούλλα καλά Σύντροφε!
   Ούλλα πόμπα!
   Όλα βαίνουν καλώς!

   Διαγραφή
  16. Ανώνυμος26/9/12, 12:43 π.μ.

   1) Το πλεόνασμα υπήρχε σε μια εποχή που η οικοδομική βιομηχανία είχε ανάπτυξη περί του 30% (αστρονομική ανάπτυξη) το χρόνο και το κράτος κέρδιζε δισεκατομύρια που τις αγοραπωλησίες σπιτιών σε ξένους. Τώρα η οικοδομική βιομηχανία έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Φταίει η κυβέρνηση που οι Εγγλέζοι εν έρκουνται να γοράσουν σπίτια;

   2) Τα 550 εκατομύρια δεν βρίσκονται γιατι λόγω των τραπεζών τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονται εκτός αγοράς. Λόγω των τραπεζών όχι λόγω δημοσίου. Αν δεν υπήρχαν οι τράπεζες τα κυπριακά ομόλογα θα είχαν από τα πιο χαμηλά σπρετ της ευρωζώνης.

   3) Πε μας εσύ ποιό εν το στάτους της Κεντρικής Τράπεζας. Και πε μας και ποιες οι αρμοδιότητες της. Εγώ ως την ανεξάρτητη εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος καταλάβω να σου πω. Αφού εν κυβερνητική γιατί δεν υπάγεται στο οικονομικών; (χιντ τεχνοκράτες ελεύθερης αγοράς) Πάντως για να γυρέφκεις μετόχους πάει να πει ότι εν έσιεις ιδέα τι εν το στάτους της κεντρικής τράπεζας και της κάθε κεντρικής τράπεζας ανά το παγκόσμιο.

   4) Εν εσύ που είσαι μπεε στο Μαρί. Αν το έβρεις γιατί αρνηθήκαμε νατοική βοήθεια να σου γοράσω τσιοκάλατα (χιντ: ρώσσικο πλοίο). Πολιτικά ο Χριστόφκιας εχειρίστικε το άριστα το θέμα. Τεχνικά στρατός και πυροσβεστική εκάμαν τα πίλιες.

   5) Ε πε μας τί έπρεπε να κάμουν. Πε μας τα περιβόητα μέτρα για να γλιτώσουμε τα 10 δις που θέλουν οι τράπεζες. Άτε να μεν σου βάλω δύσκολα. Έβρε μας ποιά μέτρα έπρεπε να πάρουν για να γλιτώσουμε τα 1.8 δις της Λαικής + 0.5 δις της Κύπρου (πάλε χιντ: το κρατικό μισθολόγιο εν 2.2 δις ετησίως)

   Διαγραφή
  17. Φίλε μου καλέ, εν περσινά τούντα επιχειρήματα, περσινά ξυνά σταφίλια.

   Εν σάννα ήρτες που το παρελθόν, συγχρονίστου.

   Διαγραφή
  18. Πρωμιθεας28/9/12, 12:53 π.μ.

   Ανώνυμε [ημερ. 25/9/12 3:11 μ.μ.]

   Επανέρχομαι γιατί ΣΟΥ οφείλω μιαν απάντηση, [αν και νομίζω ότι και η συζήτηση έχει εξαντληθεί]…

   Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο σχόλιο σου διακρίνεται από δόσεις ειρωνείας και πίκκας, εν τούτοις οφείλω να πω ότι τούτο δεν με ενοχλεί. Αντίθετα προτιμώ την (εποικοδομητική, αν μπορώ να την πω έτσι) ειρωνεία, αντί της συνθηματολογίας και των αφορισμών, καθώς πιστεύω πως μέσα απ’ αυτή μπορούν να διατυπωθούν τουλάχιστον κάποιοι προβληματισμοί. Επίσης διαπιστώνω ότι προσπάθησες να ξεφύγεις από την πεπατημένη των αντιπολιτευόμενων σχολιογράφων και προσπάθησες να επεξηγείς τι είναι τέλος πάντως αυτά τα “σκάνδαλα” στα οποία αναφέρεσαι, έμεινες όμως στις γενικότητες. Και φυσικά διυλίζεις κι εσύ τον κώνωπα (καταπιάνεσαι με μερικά εκατομμύρια) και καταπίννεις τον κάμηλο (παραβλέπεις τα δισεκατομμύρια που έκαμαν φτερά από τις τράπεζες), αλλά ας είναι. Αποτελεί κι αυτό πρόοδο.
   Πριν όμως, προχωρήσω παρακάτω, θα σου εισηγούμουν να πάρεις (κι ΕΣΥ) ένα σταθερό nick (αντί να γράφεις ανώνυμα), για να μην ψάχνουμε για τα σχόλια και τις απαντήσεις σου μεταξύ των τόσων Ανώνυμων που αφήνουν σχόλια εδώ…

   Και πάμε στα περιβόητα “σκάνδαλα” στα οπoία αναφέρεσαι:

   1. Υπόθεση Γιουροσύπρια:
   Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια ημικρατική αεροπορική εταιρεία. Και διερωτούμαι: Το κράτος (ή η πολιτεία) δεν έπρεπε να προσπαθήσει να σώσει την εταιρεία στηρίζοντας την οικονομικά ή να της δώσει παράταση/ανάσα ζωής σε μια εποχή που ξεκινούσε η τουριστική περίοδος και η εταιρεία θα μετέφερε χιλιάδες τουρίστες από και προς την Κύπρο με ναυλωμένες πτήσεις; Κι αν διαμαρτύρεσαι επειδη τα πιο πολλά από τα 30 εκατομμύρια που δόθηκαν στη Γιουροσύπρια «πήγανε στις “κακές τράπεζες” και στους “δεξιούς τραπεζίτες”», τούτο είναι οξύμωρο γιατί δεν σε βλέπω να διαμαρτύρεσαι και για τα δισεκατομμύρια [«από το φορολογούμενο πολίτη»] που πήγανε στη Λαϊκή]…

   2. Υπόθεση New Marathon:
   Τη σημασία έχει αν «ο γιος του Νίκου Κατσουρίδη» ήταν [για λίγο καιρό] στο Δ.Σ. της εταιρείας; Η “New Marathon” ήταν μια ιδιωτική εταιρεία που την εποχή της φούσκας του Χρηματιστηρίου μπήκε στον Ιερό Ναό του Χρήματος και σίγουρα μοσχοπουλιόταν στις αρχές. Μετά ξεφούσκωσαν τα πράματα, την επάθαν πολλοί και προφανώς και η Τράπεζα Κύπρου.

   3. Υπόθεση κινεζικών επενδύσεων:
   Δεν νομίζεις ότι το σκάνδαλο [για την Κυβέρνηση] θα ήταν αν ο Ιερωνυμίδης έμενε στη θέση του; Μπορείς να μας πεις ποια είναι η σχέση του με το ΑΚΕΛ;

   4. Για το δάνειο της ΠΕΟ:
   Χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι η τακτική των Τραπεζών να διαγράφουν μέρος του δανείου όταν τούτο εξοφλείται [που περιέγραψα στην προηγούμενη παρέμβαση μου], αποτελεί πάγια τακτική των Τραπεζών. Πέραν τούτου το δάνειο της ΠΕΟ [ή κάποιας εταιρείες που μέτοχοι της ήταν στελέχη της ΠΕΟ – δεν θυμάμαι ακριβώς της λεπτομέρειες] είχε ως κύρια εξασφάλιση τις προσωπικές εγγυήσεις φυσικών προσώπων. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα αν η Τράπεζα είπε “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος25/9/12, 10:40 μ.μ.

  Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα καταφέρει να βγει από την κρίση προσφέροντας στους διεθνείς επενδυτές ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, εξέφρασε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

  Μιλώντας στο Cyprus International Business Association, ο Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι οι κρίσεις προσφέρουν συνήθως σπάνιες ευκαιρίες για ρύθμιση παγιωμένων προβλημάτων, περιλαμβανομένων και διαρθρωτικών αδυναμιών.

  «Μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, όπως είμαι και για το μέλλον της ευρωζώνης», είπε σήμερα ο διοικητής.

  Σταχυολογώντας τα διαχρονικά επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε τους ξένους επενδυτές ότι η τρόικα δεν θα επηρεάσει τη φορολόγηση ξένων επενδυτών.

  «Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κατάρτιση του προγράμματος στήριξης από το μηχανισμό δεν θα έχουν οιοδήποτε επίδραση στο φορολογικό σύστημα για τις ξένες επιχειρήσεις», είπε.

  Η Κύπρος θα καταστεί πιο ανταγωνιστική όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες λόγους για ξένες επενδύσεις στο νησί, είπε ο διοικητής.

  Ανταγωνιστικές οι τράπεζες

  Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν οργανική κερδοφορία, και ότι η στήριξη που χρειάστηκαν είναι κυρίως λόγω της έκθεσης τους σε ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

  Έκανε λόγω τις αλλαγές που γίνονται στις διοικήσεις των δύο τραπεζών και για την προσπάθεια βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης.

  Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ευκαιρία για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

  Ανέφερε επίσης για πρώτη φορά ότι καλύτερη εποπτεία χρειάζονται όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και τα συνεργατικά.

  Οι τράπεζες θα πρέπει να συρρικνώσουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους ξένους επενδυτές, είπε ο κ. Δημητριάδης.

  «Τα επόμενα χρόνια αναμένω να δω σμίκρυνση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Αναμένω επίσης να δω το εγχώριο τραπεζικό τομέα να γίνεται πιο ανταγωνιστικός, εν μέρει λόγω της εισόδου νέων παικτών στην αγορά», είπε.

  Μίλησε επίσης για την ανάγκη να υπάρχει ένα ποικιλόμορφο τραπεζικό σύστημα, με διαφορετικές δομές ιδιοκτησίας.

  Στόχος το τέλος Οκτωβρίου

  Σε σχέση με το μνημόνιο, ο διοικητής είπε ότι η ΚΤ θα κάνει ότι μπορεί για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

  Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία γιατί το κλίμα αλλάζει και στην ΕΕ, και οι ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΚΤ επιδεικνύουν βούληση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κρίση.

  Όταν βελτιωθεί το εξωγενές περιβάλλον, είπε, αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά για την ανοικτή οικονομία της Κύπρου, που θα έχει εν τω μεταξύ βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. «Η Κύπρος θα είναι σε ισχυρή θέση να ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη», κατέληξε ο διοικητής.

  http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=158975

  Strovoliotis


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα κάποτε εξιτιμαζες τον τζιαι τούτον ρε αδελφέ. Ο άλλος ο παρέας σου ο αντιπολιτευόμενος έκαμε τζιαι ειδικό μπλογκ να του τα σούρνει, εν μέλος της ακελικής συμμορίας!

   Έχουν όλες οι δηλώσεις το νόημά τους, τζιαι ο καθ ένας κάμνει τη δουλειά του.

   Ο Δημητριάδης είπε τζιαι για τον φαύλο κύκλο του φορτώματος των ζημιών των τραπεζών στα κράτη.

   Είπε τζιαι για αποτελεσματικά μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη. είπεν πολλά.

   Ειπαν τζιαι οι Ευρωπαίοι για διάφορα που δήθεν θα ξεχωρίσουν τη φάση κάπως.

   Κάτσε να δούμε.

   Διαγραφή
  2. Εν μας είπεν, πως σου φάνηκε η μη αναφορά σε διζωνική στο έγγραφο συμφωνίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/12, 6:08 π.μ.

   Νέε, εμείς οι μη κομμουνιστές μπορούμε να δούμε και άλλα χρώματα, όχι μόνο άσπρο και μαύρο. Ο άνθρωπος κρίνεται από το έργο του, και οι ποιο πάνω δηλώσεις μου φαίνονται νούσιμες και λειτουργικές, όχι όπως το κείμενο σου που είναι γεμάτο από συνθήματα και προπαγάνδα.

   Έτσι για ενημέρωση, τις προμήθειες φαίνεται να τις πήρε η Cisco (η χρηματιστηριακή εταιρεία της τράπεζας Κύπρου), "πόμπαραν" τα κέρδη της χρονιάς του συγκροτήματος, και "πόμπαραν" και τυχόν φιλοδωρήματα διευθυντών που συνδέονταν με τα κέρδη. Έτσι για να μεν αφήνεις άδικες σπόντες.

   Αναφορικά με την ερώτηση σου, δεν μου φάνηκε καθόλου. Σου το έγραψε και ο Μπαν: τα σκατά τα λέμε σκατά, και όχι λοκμάδες.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος26/9/12, 1:42 μ.μ.

   Μιλάς εσύ στροβ για προπαγάνδα και συνθήματα; Άφησε κανένα άλλον

   Διαγραφή
 5. Βρακάς παλιοκυπραίος.26/9/12, 10:57 μ.μ.

  Έννεν η μαγκιά του Τάσσου που εδημιούργησεν το πλεόνασμαν. Εν το ξεπούλημαν της γης μας που το εδημιούργησεν. Πούλα πούλα πούλα μα πού ήταν να πάμεν ολάν! Ευτυχώς εσταμάτησεν εκείνη η "κερδοφόρα" κατρακύλα. Αν εσυνεχίζαμεν τούν το βκιολίν, σε λίγα χρόνια ήταν να μην μας μείνουν ούτε ρότσοι ούτε ορμάνια. Πλεόνασμαν ιμίσσιημου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...