"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

3 Σεπτεμβρίου 2012

Κυπριακό: Προς συμπόρευση οι δύο ακραίες σχολές ΔΗΣΥ-αντιομοσπονδιακών

Πάνω απ όλα η πατρίδα έννεν Νίκο μου;
Suuurree!
 • Αμφότερες θέλουν να διατηρήσουν το διχοτομικό στάτους κβο και τον πολιτικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων
 • Κοινά σημεία η αναζήτηση διευθέτησης που να μην επανενώνει πραγματικά τις δύο κοινότητες και η ρυμούλκηση της χώρας στο ΝΑΤΟ
 • Φοβούνται μια επανενωμένη Κύπρο και τη δυναμική μιας ενωτικής-δικοινοτικής Αριστεράς
 • Η τουρκοκυπριακή διχοτομική Δεξιά και Ακροδεξιά επιχαίρει, επικροτεί και … αναμένει 
Στη ΓΝΩΜΗ, 31/08/2012
 • Σε ανακοινώσεις του το ΑΚΕΛ, μετά τις πρώτες συνεννοήσεις ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, εξέφραζε την απορία του για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι που βρέθηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις  λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και ειδικά με αφορμή το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πορεία σύγκλισης ενόψει προεδρικών εκλογών.
 • Η απάντηση που δίδεται από τα κόμματα της Δεξιάς, αλλά και από το ΔΗΚΟ που αποτολμά για δεύτερη φορά στην ιστορία του την υπέρβαση της συνεργασίας με τον Συναγερμό, είναι πως προέχουν τα ζητήματα της οικονομίας, και η ανάγκη δήθεν για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που θα βγάλει τον τόπο από τα οικονομικά αδιέξοδα…
 • Το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από τους «ενδιάμεσους» που μέχρι και πρόσφατα δήλωναν «ανυποχώρητοι» και αξίωναν από τον πρόεδρο Χριστόφια την εγκατάλειψη των συνομιλιών, την ίδια ώρα που κάνουν πως δεν βλέπουν τις συγκλείσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου σε ότι αφορά τη διεύρυνση της διαδικασίας με μια πολυμερή διάσκεψη αλλά και σ’ αυτή καθ αυτή τη μορφή λύσης.
 • Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει περαιτέρω όσους «έσκιζαν τα ιμάτιά τους» έως πρότινος για το Κυπριακό, ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ υπόσχεται σε όσους τον ακολουθήσουν σ’ αυτό το ξεκάθαρο διαμοιρασμό οφίκιων, πως δεν θα είναι ο ίδιος διαπραγματευτής, αλλά άτομο «κοινής εμπιστοσύνης», με τις πληροφορίες μάλιστα να τον φέρουν να υπόσχεται το συγκεκριμένο πόστο στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ή άνθρωπο της άμεσής του επιρροής.
 • Εκτός από μια έμμεση παραδοχή εκ μέρους του Ν. Αναστασιάδη του γεγονότος ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη για διαχείριση του προβλήματος, η συγκεκριμένη κίνηση διορισμού άλλου διαπραγματευτή για την ε/κ κοινότητα, και όχι του εκάστοτε Προέδρου της Κ.Δ., αποδεικνύει πως στην ουσία οι επιδιώξεις τόσο του Συναγερμού, όσο και των απορριπτικών κύκλων που προτίθενται κατά τα φαινόμενα να τον υποστηρίξουν , δεν απέχουν και τόσο πολύ…
 • Αν όντως υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες στο Κυπριακό, και αν αυτό ήταν η «πέτρα του σκανδάλου» που χώριζε και διασπούσε τη Δεξιά, ασφαλώς και δεν θα βλέπαμε να προχωρούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων για εκλογικό συνασπισμό.
 • Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως υπάρχει κάποιο υπόβαθρο σε ότι αφορά τη μορφή της λύσης, εκτός από τα θέματα της λιτότητας στα οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σοβαρές συγκλίσεις, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτή τη φαινομενικά «παρά φύσην» συνεργασία. 
Θέλουν να διατηρήσουν τον πολιτικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων
 • Δύο είναι τα βασικά σημεία που «ενώνουν» τις δύο ακραίες σχολές στο Κυπριακό, της σχολής του ΔΗΣΥ για χαλαρή ομοσπονδία μέσω μιας ΝΑΤΟϊκής διευθέτησης, και της σχολής του δόγματος Δούντα των απορριπτικών και των κρυφών και φανερών αντιομοσπονδιακών κύκλων, της παραμονής δηλαδή της κατάστασης ως έχει στο διηνεκές:
 • - Η διατήρηση του πολιτικού διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων ακόμα και μετά τη λύση, έτσι ώστε η ε/κη και τ/κη καθεστωτική Δεξιά να συνεχίσουν να εξουσιάζουν πολιτικά τις δύο κοινότητες, περιθωριοποιώντας την αριστερά.
 • - Και η ρυμούλκηση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μέσω, σε πρώτη φάση, της ένταξης της χώρας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
 • Ο συνέχιση του πολιτικού διαχωρισμού ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, διασφαλίζει πως το βαθύ κράτος των εθνικιστών, δεν θα βρει μπροστά του μια ενωμένη δικοινοτική αριστερά που θα είναι ικανή, αν μάλιστα ισχύσουν ρυθμίσεις όπως της διασταυρούμενης ψήφου ή ακόμα των ενιαίων ψηφοδελτίων, να υπερισχύει εκλογικά και κοινωνικά των δύο κοινοτικών Δεξιών παρατάξεων.
 • Η Δεξιά στην ε/κη κοινότητα, μπορεί υπό «ενωτικές προϋποθέσεις» να κρατά στο περιθώριο το ΑΚΕΛ, και με τον ίδιο τρόπο, η τ/κη εθνικιστική παράταξη, σε συνεργασία με τους εποίκους, να αναγκάζουν σε δεύτερο ρόλο την τ/κ αριστερά.
 • Αυτό, θα είχε (και έχει την ώρα που μιλάμε) ως συνέπεια την προώθηση περισσότερων νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων, τη πολεμική ενάντια στον συνδικαλισμό και τις εργατικές διεκδικήσεις, αλλά και το σπρώξιμο της χώρας στις αγκάλες του ΝΑΤΟ.
 • Σ’ αυτά τα βασικά ζητούμενα, τόσο ο Συναγερμός, όσο και οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ, αλλά και η τουρκοκυπριακή Δεξιά, βρίσκουν αρκετό κοινό έδαφος για να χτίσουν την «επόμενη μέρα» που ασφαλώς δεν θα αφορά μια δίκαιη λύση, αλλά την επιβεβαίωση των διχοτομικών τετελεσμένων, που από ότι αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή, δεν ευνοούν μόνο την Τουρκία και τους τ/κ διχοτομιστές αλλά και την ελληνοκυπριακή καθεστωτική τάξη.  

27 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι ούτε εσύ Στέλιο, αλλά ούτε και οι ίδιες οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αντιλαμβάνονται τι πάνε να κάνουν.

  Εκείνοι που αντιλαμβάνονται είναι το παρασκήνιο και οι κινούντες τα νήματα της οικονομίας.

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται παραλλαγμένη με μια βασική διαφορά που εμένα με φοβίζει. Οι συγκρούσεις των δεκαετιών του 40-50-60-74 αναβιώνουν στην πολιτική αρένα αυτή τη στιγμή.

  Η μόνη διαφορά είναι το νόμιμο των ενεργειών. Γιατί αν οι πράξεις άλλων δεκαετιών ήταν παράνομες, οι πράξεις τώρα είναι νόμιμες.

  Οι αντιφάσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ μπορούν να εξηγηθούν από το ότι δεν επιδιώκεται λύση σε αυτή την πενταετία. Η λύση θα έρθει όταν πετύχουν πρώτα αυτό που θέλουν (αυτό που ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδίωκαν εξαρχής με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ).

  Εκτός από τα μικροσυμφέροντα και το μεγαλοσυμφέρον του φυσικού αερίου θέλουν να επιβάλλουν αλλαγή πολιτικού καθεστώτως για να μπορεί η λύση να συμβαδίζει με τα συμφέροντα.

  Η δεξιά τις δύο πλευρές δεν θέλει απλά να διαιωνίσει την εξουσία της. Θέλει να αλλάξει πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της κάθε κοινότητας ξεχωρίστα πριν να εξευρεθεί λύση.

  Στην ε/κ πλευρά προωθείται το ελάχιστο κράτος και η φιλελεύθερη αγορά. Στην τ/κ πλευρά προωθείται η ισλαμική ερμηνεία του νεοφιλελευθερισμού.

  Έχω υπόψη το δόγμα Νταβούτογλου από το διδακτορικό του Νταβότουγλου με τίτλο "Εναλλακτικές κοσμοθεωρίες - Η επίδραση του Ισλάμ στην πολιτκή θεωρία" και όχι απλά από το στρατηγικό βάθος.

  Μετά την επιβολή αυτών των δύο ιδεολογικών θέσεων τότε με τις ευλογίες όλων των εμπλεκομένων Τουρκία-ΕΕ και ΝΑΤΟ η Κύπρος θα επανενωθεί και ο κυπριακός λαός θα μπει σε μια διαλεκτική πάλη Ισλάμ και νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο. Το ενιαίο καθεστώς που θα προκύψει θα γέρνει προς τον ισχυρότερο.

  Η Κύπρος κινδυνεύει, σε βάθος χρόνου, να γίνει μια ευρωπαική χώρα με ισχυρές ισλαμικές επιδράσεις στην πολιτική της και κατά συνέπεια στην κοινωνία της.

  Η μόνη λύση είναι η ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ σε όλα τα επίπεδα. Ενωμένοι ε/κ και τ/κ με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικήσουμε τη δική μας ερμηνεία κράτους και δομών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και καλώ το ΑΚΕΛ σαν την οργανωμένη αριστερά να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο/σενάριο όταν τα άλλα όλα αποτύχουν.

  Η ΕΕ ήταν ο δούρειος ίππος μιας απολλοτριωτικής ιδεολογίας. Αυτή η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ βάζει νερό στο αυλάκι για αλλοίωση της Κύπρου και του χαρακτήρα της μια και καλή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως από τον περσινό Ιούλη φάνηκε ξεκάθαρα πως μόνο με ένα μαζικό δικοινοτικό σοσιαλιστικό κίνημα μπορεί να βγάλουμε άκρη...

   Διαγραφή
  2. Και τί κάνει το ΑΚΕΛ προς ένα τέτοιο κίνημα;

   Με το να προσπαθεί να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση από θέση εξουσίας τί θα πετύχει;

   Με την τακτική πρώτα το εθνικό και μετά το ταξικό πετύχε απλά να πολώσει το κλίμα (από τον περασμένο Ιούλιο).


   Με το εκ νέου κάλεσμα προς τις μακαριακές αριστερόστροφες δυνάμεις προσπαθεί να συντηρήσει μια στρατηγική. Αν πετύχει ας πούμε καλώς. Αν δεν πετύχει όμως; Φαίνεται να είναι μονόδρομος η ταξική αντίσταση σε κοινό σώμα με τους τουρκοκύπριους (δηλαδή με κανένα διαχωρισμό μεταξύ μας).

   Η ταξική συνείδηση της μάζας έχει για τα καλά αποκοιμηθεί. Κανένας της οργανωμένης αριστεράς δεν κάνει εκείνα που πρέπει για την προετοιμασία δυναμικής διεκδίκησης.

   Λίγοι είναι εκείνοι που διατηρούν ταξική συνείδηση και είναι εκτός ΑΚΕΛ.

   Νομίζω ότι αυτές τις ευθύνες δεν μπορεί να μην τις πάρει στους ώμους του το ΑΚΕΛ (σε αντίθεση με άλλες που του καταλογίζουν).

   Διαγραφή
  3. Και πάλι νομίζω, πως η ζωή η ίδια θα δείξει κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει διατηρήσει στοιχεία από το ΚΚΚ ή τέλος πάντων έχει τις δυνάμεις να προκαλέσει κάποιο "ταξικό ξύπνημα" όπως το ονομάζεις. Πιστεύω ότι γίνεται τούτο το πράμα, αργά αλλά σταθερά, χωρίς όμως να δέχομαι πως το κόμμα είναι και ο απόλυτα υπεύθυνος φορέας για να το πράττει!

   Ο κάθε άνθρωπος που λέει πως σκέφτεται ελεύθερα, ας πάρει και τες δικές του ευθύνες.

   Δεν είναι ο θεός της βίβλου το ΑΚΕΛ, να λαλεί της ερυθράς να πιάσει παγκέττο να περάσει ο λαός.

   Μιλάς για δυναμική διεκδίκηση και λες πως δεν γίνεται προετοιμασία. Έχεις δίκιο. Δεν γίνεται τέτοια προετοιμασία.

   Ας αυτοοργανωθεί ο κόσμος, να φτιάξει ομάδες επαφής, να προγραμματίσει τη δράση του.

   Λαλείς να ενοχληθεί το ΑΚΕΛ που ενέργειες των πολιτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, που θέλουν να αντισταθούν;

   Από εκεί και πέρα υπάρχουν και θέματα τακτικής, συντονισμού κλπ

   Το ΑΚΕΛ έχει πολλά να κερδίσει από τις ομάδες που κινούνται αριστερότερα, και η κυπριακή αριστερά στο σύνολό της είναι αρκετά ώριμη για να ξεχωρίσει τι βοηθά και τι όχι στον αγώνα για επιβίωση του σοσιαλισμού τζιαι του διεθνισμού(και άρα του κοινού συμφέροντος των κυπρίων) σε τούντο πολιτικοκοινωνικό-στρατιωτικό περιβάλλον.

   Διαγραφή
  4. Το ΑΚΕΛ είναι η μόνη οργανωμένη και μαζική δύναμη αριστεράς στην Κύπρο. Είναι ο κύριος υπεύθυνος συντονισμού μιας τέτοιας αντίδρασης.

   Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν διαχωριστικές τάσεις εντός αριστερής ιδεολογίας. Γιατί να μην ενοχληθεί το ΑΚΕΛ από μια αριστερά που να κερδίζει δύναμη εις βάρος του;

   Νομίζω ότι ο χαρακτήρας ενός τέτοιου αγώνας πρέπει να είναι καθαρά κυπριακός με συγκεκριμένους αντικειμενικούς στόχους που ίσως παρεκλίνουν από τις κλασσικές κομμουνιστικές διακυρήξεις:

   1) Την πλήρη αποσαφήνιση του στάτους κβο μιας επανενωμένης Κύπρου, δηλαδή της ομόσπονδης Κύπρου με την ένοια της ανεξάρτητης, κυριάρχης, αποστρατικοποιημένης.

   2) Μια ομοσπονδία σεβασμού των ταυτοτήτων.

   3) Την διατήρηση των δομών του μεικτού κράτους. Όπως δηλαδή λειτουργούσε για χρόνια η κυπριακή δημοκρατία.

   4) Την θεμελίωση αυτών των αρχών βάση ευρωπαικού δικαίου.

   5) Και να ζητήσουμε την στήριξη κάτι τέτοιου μέσα στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

   Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται να μπορείς να πετύχεις τα πιο πάνω με καθαρά πολιτικό αγώνα. Χρειάζεσαι το κάτι περισσότερο. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας και το συμφέρον της δεξιάς ωθούν την Κύπρο προς άλλες αντιλαικές αντικυπριακές κατευθύνσεις.

   Διαγραφή
 2. Απορίες, απορίες:

  "από τα κόμματα της Δεξιάς, αλλά και από το ΔΗΚΟ". Χμ, χμ χμ. Σε τι ακριβώς ΈΝΝΕΝ "δεξιόν" το ΔΗΚΟ; Α, ναι, στις "μακαριακές αριστερόστροφες δυνάμεις" (εγέλασα πολλά κ. Εξηγητή, να'σαι καλά!). Αριστερόστροφες δυνάμεις που νοσταλγούν/ θαυμάζουν έναν "ιεράρχην/ εθνάρχην". Κάτι όπως "αριστερο-αναρχίζοντες οπαδοί Αναστασιάδη" έναν πράμαν.

  "τον φέρουν να υπόσχεται το συγκεκριμένο πόστο στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο". Όου. Δηλαδή...τζιαι ο Κάρογιαν; Ποιος εν ο "δεξιόττερος" που λλόου τους; Εννά τους κλάσει εκατέρωθεν αλλά εννά του δώκουν τζιαι πόστον φάτσα κάρτα; Μάσιαλλα! Επιτρέψετε μου να διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.

  "Αν όντως υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες στο Κυπριακό, και αν αυτό ήταν η «πέτρα του σκανδάλου» που χώριζε και διασπούσε τη Δεξιά, ασφαλώς και δεν θα βλέπαμε να προχωρούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων για εκλογικό συνασπισμό.". Αχ ρε Στέλιο μου, έπρεπεν να μεν ήταν ο Καύλιο ο μεγαλοπρεπής να "εκπαραθυρώσει" τον Κάρογιαν που τον θώκον νο 2, ή να μεν σας εκβίαζεν να κατεβάσετε δηκοϊκόν υποψήφιον (αφού επροαπόκλεισεν τον Χριστόφια) τζιαι να δούμεν ήνταλως ήταν να τον λιβανίζετε σήμερα, μετά που εσπεύσετε να τον "προυποστηρίξετε" πριν καν υποβάλει υποψηφιότηταν. Ήταν "αριστερίζων" τότε ο καημένος αλλά εφάτσιησεν του ο ήλιος φαίνεται.


  "Στην ε/κ πλευρά προωθείται το ελάχιστο κράτος και η φιλελεύθερη αγορά."
  κ. Εξηγητά μου εν έκαμες το homework σου. Το γέρημον τον Γλαύκον κατηγορούν τον ότι επρόσλαβεν too many δημόσιους υπαλλήλους στη δεκαετίαν του. Τζιαι ότι έδωκεν "σύνταξην νοικοτζοιράς" με "μη ορθολογιστικόν τρόπον" (ο Βασιλείου συγκεκριμένα, που τωρά υποστηρίζει...Μαλάν).

  "που ασφαλώς δεν θα αφορά μια δίκαιη λύση". Στέλιο μου, έχω σου νέα φίλε. ΔΕΝ έσιει έτσι πράμαν. Μεν το πάρεις πολλά κατάκαρδα. Εκτός τζιαι αν εσέναν ζιουν ούλλοι σου οι παππούδες.

  Α, ευτυχώς που επαραθέσετε για ακόμα μια φορά τα γνωστά: ΕΟΚ, ΝΑΤΟ κλπ. κλπ.). Παλιά κουβέντα αλλά πάντα τόσον επίκαιρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Το ΔΗΚΟ περιέχει μια πολλά ισχυρή αριστερόστροφη γραμμή που δεν θέλουν να δουν τον Αναστασιάδη ούτε ζωγραφιστό.

   2) Ο Κληρίδης επροσέλαβε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το δημόσιο (αλλά και να κερδίσει ψήφους). Πολλά χτυπητό παράδειγμα η διαχείρηση των κυπριακών αερογραμμών, που από τότε έγινε εξαιρετικά ζημιογόνα υπηρεσία.

   3) Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ελάχιστου κράτους είναι το μοντέλο που είναι μανικωμένος ο Αναστασιάδης να εφαρμόσει. Εκτός αν πιστέυεις το αντίθετο οπόταν πες μας εσύ ποιο μοντέλο θα εφαρμόσει.

   4) Μπορεί να εν παλιά κουβέντα αλλά εν που παλιά που εδημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στην Κύπρο. Δηλαδή το ότι είσαι μέλος της ΕΕ εδώ και 8 χρόνια και είσαι ακόμα κατεχόμενος δεν σου λέει κάτι;

   5) Νομίζω οικειοθελώς αγνοείς το τί γίνεται σε μια προσπάθεια σου να πείσεις τον εαυτό σου ότι πράττεις σωστά.

   6) Νομίζεις ότι το κυπριακό κράτος θα συνεχίσει να είναι αυτό που είναι και ότι ο Αναστασιάδης θα είναι ένα είδους σωτήρα που θα το προωθήσει προς το καλύτερο. Λυπάμαι πάρα πολύ που πολλοί έχουν αυτή την αντίληψη. Μας περιμένει τεράστια έκπληξη όλους μας αν περάσει αυτή η γραμμή.

   7) Εγώ έγραψα αυτά που εικάζω. Εδώ θα είμαστε και τους επόμενους μήνες να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Αλλά από ότι φαίνεται η βλακεία μερικών δεν τους αφήνει να δουν ούτε τα γεγονότα που γίνονται μπροστά στα μάτια τους.

   Διαγραφή
  2. Εντάξει μεν χάννουμεν τη ψυχραιμίαν μας. Τζιαι γω "εικάζω" εξάλλου, κανένας εν κατέχει την "απόλυτην αλήθκειαν"΄.
   Άλλον δεν θέλω να δω κάποιον ζωγραφιστόν τζιαι άλλον΄έχω "αριστερόστροφην γραμμήν". Αν θέλεις εξήγα μας τι εννοείς με τούτον. Που εν "αριστερόστροφοι" τούτοι της γραμμής, στο κυπριακόν λόγω χάρην; Διότι τον Αναστασιάδην οι μόνοι δηκοϊκοί που εν τον θέλουν ούτε ζωγραφιστόν εν οι απορριπτικοί του. Δες τον Παπαδόπουλον καλή ώρα.
   Όπως είπεν πολλά εύστοχα τζιαι η Ξένια Κωνσταντίνου πρόσφατα, στην Κύπρον ΔΕΝ φαίνεται να υπάρχουν καθαρόαιμοι "νεοφιλελεύθεροι" υπό την έννοιαν που "σχίζει το μαγιώ" του ούλλη μέρα το ΑΚΕΛ (τζιαι άλλοι "αριστερόστροφοι"). Η αντίφαση των αριστερών της Κύπρου δαμέ εν καταφανής, αφού διατείνονται περί "βαθέως κράτους" της δεξιάς τζιαι διαχρονικόν εξοστρακισμόν της αριστεράς που την εξουσίαν που την μιαν αλλά που την άλλην εν φανερόν ότι τούτη η "δεξιά" έσιει δεχτεί/ υιοθετήσει διαχρονικά το "μεικτό μοντέλο" οικονομίας (για όσους εν αρκετά μετριόφρονες τζιαι εν τα αποδίδουν ούλλα στο ΑΚΕΛ περί τούτου). Άρα ούτε ο Αναστασιάδης εν τζιείνον που φοάστε που τούτην την άποψην. Που την άλλην, εν εναντίον (θεωρητικά τουλάχιστον) του "υπερβολικού κράτους". Έτερον, εκάτερον. Αν τζιαι δαμέ κάποιοι κατηγορούν τον ότι εννά κάμει "πολλά υφυπουργεία". Μύλος.
   "Δηλαδή το ότι είσαι μέλος της ΕΕ εδώ και 8 χρόνια και είσαι ακόμα κατεχόμενος δεν σου λέει κάτι;". Α φίλε τα παράπονα σου τζιαμέ που πρέπει. Νομίζω ο φίλος ο Στέλιος εννά σου πει ότι εψήφισεν "Ναι" το 2004 διότι "ήθελεν να αριστεροποιήσει" τα πράματα αλλά πλείστοι όσοι εψηφίσαν "οϊ" ενομίζαν ότι αρκούσεν να μπούμεν Ε.Ε. για να "κρατούμεν την Τουρκίαν" by the balls. Η δε Ευρώπη εγγυήθηκεν τη λύση που απορρίψαμεν. Τι ήθελες να κάμει άλλον δηλαδή; Να μας πιάσει τζιαι την Πόλην πίσω; Να μας διαμορφώσει τη "δίκαιην λύσην" (όπως είπα, έτσι πράμαν εν υπάρχει).
   Ο Αναστασιάδης σωτήρας; Εγώ το σιειρόττερον που φοούμαι που τον Αναστασιάδην ΈΝΝΕΝ ότι θα κάμει κάτι διαφορετικόν που τους προηγούμενους. Φοούμαι ότι θα κάμει τα ίδια. Τζιαι τούτος ο φόος πηγάζει που τον προσεταιρισμόν του ΔΗΚΟ. Η ανάρτηση κατακεραυνώννει τες "δύο ακραίες σχολές ΔΗΣΥ-αντιομοσπονδιακών" αλλά φαίνεται να ξεχάννει βολικά το Λιλλήκκα. Αν ο Κάρογιαν ήταν στο ακελικόν "άρμαν" θα έγραφεν άλλα. Τζιαι τούτον εν το λλιόττερον λυπηρόν για προοδευτικούς υποτίθεται αθρώπους. Εξ' ου τζιαι η "ειρωνία".

   Διαγραφή
  3. Φίλε Εξηγητή,

   Βάζεις πολύ σημαντικά ζητήματα στη συζήτηση [για τον ρόλο του ΑΚΕΛ και γενικότερα της Αριστεράς] που λίγο πολύ αποτελούν μέρος των προβληματισμών κάθε συνειδητοποιημένου Αριστερού. Όμως εγώ επισημαίνω και κάποιες [επέτρεψε μου] αντιφάσεις στα λεγόμενα ΣΟΥ…
   Έχω την άποψη πως δεν γίνεται από τη μια να θεωρείς [και συμφωνώ μαζί σου] ότι «είναι μονόδρομος η ταξική αντίσταση σε κοινό σώμα με τους τουρκοκύπριους», κάτι που θα μας φέρει και σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς και θεσμούς της, κι από την άλλη να μιλάς για «ευρωπαϊκό δίκαιο» [που το είδες;] και για «στήριξη […] μέσα στην Ευρώπη»

   Διαγραφή
  4. Γούφη.

   Αυτοί που δεν θέλουν να δουν τον Αναστασιάδη ζωγραφιστό είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξουν οι δομές του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

   Η δεξιά συμβιβάστηκε με ένα πιο μικτό κράτος, επειδή όλοι οι υπόλοιποι την κρατούσαν μειοψηφία σε αυτό της το αίτημα της. Να θυμίσω τον Παπαδόπουλο πόσες φορές υπερασπίστηκε την ΑΤΑ (βασικά θεωρώ τον μέσο δηκοικό πάνω κάτω ταυτισμένο με τον Παπαδόπουλο).

   Αυτή τη στιγμή η αλλαγή που θέλουμε δεν είναι των δομών του κράτους. Είναι της νοοτροπίας του κράτους. Αυτό δεν το προσφέρει ο Αναστασιάδης. Και δεν θα καταφέρει κανένα ΔΗΚΟ να τον συγκρατήσει μεσούσης της κρίσης.

   Το νεοφιλελεύθερο κράτος θα είναι ό,τι χειρότερο. Πλήρης κοινωνικό και πολιτικό υποχείριο στο έλεος των αγορών.

   Πάμε στον Άνεφ

   Να βάλουμε κάτω κάποια δεδομένα.
   1) Έχουμε κρίση και επιβολή άλλου πολιτικού συστήματος.
   2) Όλες οι υπόλοιπες στρατηγικές αποτυγχάνουν.
   3) Θέλουμε περισσότερο από απλά ένα αγώνα κομματικό.
   4) Ένας αγώνας πιο δυναμικός πρέπει να έχει κάποιους αντικειμενικούς στόχους. Μια δομή κράτους που την περιγράφω.

   Τούτοι οι στόχοι δεν πρέπει να έρχονται σε αντίφαση με το ευρωπαικό μοντέλο δημοκρατίας. Αυτό εννοώ για ευρωπαικό δίκαιο. Δηλαδή να μην γυρέυουμε σοσιαλιστικά συστήματα γιατί σίγουρα θα είναι αποτυχία.

   Η στήριξη θα έρθει αν οι απαιτήσεις βασίζονται με αρχές. Δεν θέλεις να δώσεις δικαιολογίες στην ΕΕ να σε πολεμήσει σαν κομμουνιστή για παράδειγμα.

   Διαγραφή
  5. κι εγω δυσκολεύομαι να συνδιάσω το σημείο 1 - την επιβολή άλλου πολιτικού συστήματος ( μνημόνιο και άνοδο των ισλαμιστών στο βορρα και των νεοφιλελευθερων ταλιμπαν στο νοτο ) με το "ευρωπαικό μοντελο δημοκρατίας"...

   ιδιαιτερα α.με την προωθηση κυβερνησεων τεχνοκρατών
   β.με τη στηριξη Ολαντ-Μερκελ στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή.

   σε ποιό μοντελο "δημοκρατιας" αναφερεσαι;

   εγώ βλέπω πως "η δημοκρατία" που προωθείται από την ε.ε αυτη τη στιγμη για την κύπρο ειναι μια λύση που θα επιβαλει την επελαση των μνημονιακών μέτρων και συνθηκων σε πολιτειακο και κυβερνητικο επιπεδο, τοσο στο νοτο, αρχικα, οσο και στο βορρα, μεσω της λυσης της χαλαρης συνομοσπονδιας.

   Διαγραφή
  6. εν ολιγοις το μνημόνιο ειναι μερος της γενικότερης πολιτικης της ε.ε για την περιοχή, και η Κυπρος δεν προκειται να αποτελεσει εξαίρεση στον κατακερματισμό των κρατών και στην επανεμφάνιση έντονων εθνοτικών συγκρουσεων στο άμεσο μελλον.

   για αυτό εξάλλου οι λεγομενοι δεξιοί και κεντρώοι είναι καργα μνημονιακοί...

   και για αυτο επίσης δεν υπαρχει "καλο" και "κακό" μνημόνιο ουτε "καλη" και "κακή" ε.ε πλέον...υπαρχει ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός ο οποίος αυτη τη στιγμή δεν βρίσκει διεξοδο παρα μονο μεσω της συγκεκριμενης πολιτικής διαμελισμού και διαλυσης των κρατων της περιοχής, η οποία θα επιτρεψει τοσο την διατηρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ όσο και τη διατηρηση της ηγεμονίας του έταιρου ιμπεριαλιστή της σύγχρονης εποχής δηλαδη της Ε.Ε.

   Διαγραφή
  7. Εγώ νομίζω η λύση που προωθείται θα είναι ένα μίγμα ισλαμοδημοκρατίας και ευρωπαικου νεοφιλελευθερίσμου σε όλη την επικράτια μέσω ομοσπονδίας. Βασικά η ομοσπονδία θα φέρει μια διαλεκτική (και όχι μόνο) επαφή των δύο μοντέλων που σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα θα επικρατήσει σε όλο το νησί (έτσι που ποντάρει η Τουρκία για τουρκοποίηση).

   Είναι πρόβλημα ερμηνείας της ομοσπονδίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσει σε επίπεδο κοινωνίας το τί θέλουμε ακριβώς. Και πρέπει ο αγώνας να σταματήσει να είναι μόνο από τους πολιτικούς αλλά να είναι και κοινωνικός.

   Απλά όλοι οι Κύπριοι απαιτήσουν όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό μια διαφορετική ερμηνεία της ομοσπονδίας από αυτή που προσπαθούν να εφαρμόσουν.

   Φανταστείται για παράδειγμα σε πόση αμηχανία θα βρεθούν οι ευρωπαίοι όταν βλέπουν ε/κ και τ/κ μαζί να διεκδικούν σε επίπεδο κοινωνίας ακριβώς εκείνο που θέλουν. Δεν θα μπορούν να το αμφισβητήσουν.

   Αυτό εννοώ ευρωπαική λύση και δεν εννοώ την ερμηνεία που ακούμε που ακροδεξιούς κύκλους.

   Διαγραφή
  8. τρίτο σχόλιο:

   μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι απολύτως κατανοητή η σύμπλευση του Αναστασιαδη με τον Έρογλου και βεβαίως να μην έχουμε καμια αμφιβολία πως και η ε.ε θα καμει πλάτες σε αυτη τη "φιλία"...στα παλια της τα παπουτσια της ε.ε και των ηπα "η λυση" του κυπριακου και η δδο!

   και

   Γουφι...μεν επαναλαμβανεις τα ανέκδοτα της Ξενια...

   Διαγραφή
  9. Σε απάντηση στο δεύτερο σου σχόλιο.

   Αν ισχύει ότι η ΕΕ καθαρά ιμπεριαλιστική τότε είναι μάταιο να κάνουμε ότιδήποτε.

   Δεν βλέπω άλλο λόγο να αντισταθεί κανείς πέραν του ότι πρέπει.

   Διαγραφή
  10. προς εξηγητή:

   δεν είμαι της αποψης πως η ε.ε επιχαίρει μιας λυσης δδο αυτη τη στιγμή ουτε καν στα πλαίσια του παλαιοτερου σχεδίου αναν.

   η κυβερνηση ελαβε όση στηριξη ελαβε τα προηγουμενα χρονια απο την ε.ε, αλλά σημερα το τοπίο ειναι εκ διαμετρου αντίθετο.

   βλεπω δηλαδη πως η ε.ε θα διατηρησει ενα ενδιαφερον προς την ντοπια αριστερη παραταξη προκειμενου να εξασφαλισει μια μελλοντική ήρεμη αντιπολιτευση στους σχεδιασμους της.

   Διαγραφή
  11. Φίλε Εξηγητή,

   Παρ’ όλο που τελικά «ήρθες στον Άνεφ» τελικά ΔΕΝ απάντησες στο ερώτημα που έθεσα…
   Ενώ λες και διερωτάσαι και ορθώς σε μεγάλο βαθμό [για το ΑΚΕΛ]: «Με το να προσπαθεί να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση από θέση εξουσίας τί θα πετύχει;
   Με την τακτική πρώτα το εθνικό και μετά το ταξικό πέτυχε απλά να πολώσει το κλίμα (από τον περασμένο Ιούλιο)»
   , υποβάλλοντας ότι αυτή η τακτική είναι λανθασμένη [και ότι θα ‘πρεπε «το ταξικό» να είναι το πρωτεύον] έρχεσαι μετά να αυτοαναιρεθείς και να ΜΑΣ πεις ότι «οι στόχοι [ΜΑΣ] δεν πρέπει να έρχονται σε αντίφαση με το ευρωπαικό μοντέλο δημοκρατίας […], δηλαδή να μην γυρέυουμε σοσιαλιστικά συστήματα γιατί σίγουρα θα είναι αποτυχία». Μα καλά όταν αναφέρεσαι σε «ταξικό» [αντιπαραθέτοντας το με το «εθνικό»] τι εννοείς; Εν τζιαι ξέρεις το ανέκδοτο που λαλεί «αν δεν σταθεροποιηθεί το πουττίν [sorry girls], εν θα φάμεν ψάριν»;

   Διαγραφή
  12. Δεν βλέπω να υπάρχει διαχωρισμός εθνικού και ταξικού αγώνα. Η λύση του εθνικού είναι ο ταξικός αγώνας.

   Αλλά όταν μιλούμε για ταξικό αγώνα σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν, δεν εννοούμε ένα αγώνα με αντικειμενικό σκοπό την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού οικονομικού συστήματος.

   Εννοώ απλά να απαιτήσει ο Κυπραίος κράτος δικό του κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα (με τις βασικές αρχές δημοκρατίας) έξω από ξένες παρεμβάσεις.

   Η κρίση πρέπει να είναι η αφορμή (ή και αιτία) όχι για να συντηρήσουμε το στάτους κβο (αυτό εννοώ διαχείρηση της κρίσης), αλλά για να επαναδιεκδικήσουμε το κράτος μας.

   Διαγραφή
  13. Εξηγητή,

   Παραδέχομαι ήττα! Σηκώνω τα χέρια, ΔΕΝ σε καταλαβαίνω!

   Διαγραφή
  14. εννοεις εξηγητή πως η λύση του κυπριακού ειδωμένη ως μέρος ενος συνεχιζόμενου "εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα" με αίτημα την ανεξαρτησία και την αποστρατιωτικοποίηση τη κύπρου - μεσα απο εκατο σκαμπανεβάσματα περί ενωσης και περί σχεδίου λυσης - ειναι μερος του ταξικού αγώνα;

   ναι συμφωνούμε. αλλά δεν βλέπω αυτη τη δυνατοτητα εγω πλέον μεσα στα πλαίσια της ευρωζώνης...ειναι αδύνατον...η αποδεσμευση από την ευρωζώνη είναι πια αυτή καθαυτή ένας εθνικοαπελευθερωτικος αγώνας.

   δεν υπαρχει κοινή πατρίδα και κοινά ταξικά συμφέροντα με τους τ/κ ως προοπτική στη βάση των σχεδιασμών της ευρωπης και των ηπα σήμερα...

   το πολλην πολλην να φαμε καμποσο "κουτοχορτο" - που θα το φαμε αποδεδειγμενα - για διεθνιστική ευρώπη των λαών - μεχρι την τελικη διάλυση και καταστροφή της κυπρου.

   Διαγραφή
  15. Καθόλου εθνοαπελευθερωτικό. Ούτε καν να μιλούμε για ένωση. Απλά αιτήμα ανεξάρτητου, αποστρατικοποιημένου (και ομόσπονδου) νησιού που να έρχεται από όλους τους Κυπραίους.

   Η κρίση δίνει τούτη την ευκαιρία για να υπάρξει πραγματικός κοινός αγώνας εναντίων των άρχουσων τάξεων - κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό

   Εγώ νομίζω στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ υπάρχει μόνο τουρκική Κύπρος.

   Τωρά αν το δεις πανευρωπαικά. Δεν έχει μέλλον η ευρώπη αν δεν ξεσηκωθεί η ευρωπαική κοινωνία και να ζητήσει δημοκρατικές δομές μέσα στην Ευρώπη.

   Διαγραφή
  16. εθνοαπελευθερωτικά ονομαζουμε τα κινήματα - στην περιπτωση που μιλούμε για αριστερα κινηματα - που βλέπουν τον αντιαποικιακό αγώνα ως στάδιο του ταξικού τους αγώνα προς τον σοσιαλισμο.

   το αιτημα για ανεξαρτησία της αριστερας σε αντιθεση με το ενωτικο συνθημα ήταν πάντοτε ένα εθνοαπελευθερωτικό αίτημα - και δεν εννοω του ελληνικου εθνους.

   τώρα για τον ορο "πανευωραπικά" δυσκολευομαι καν να τον αποδεκτώ...τί ορίζει αυτός ο όρος; τα κρατη μέλη; τί; τα κοινά συνταγματα που ακόμα ευτυχως δεν έχουμε; οριζει μαλλον την νομισματική ενωση...αυτό μάλλον είναι πηγή κακού και δεν προβλεπεται ούτε δυναται ιστορικά η εκδημοκρατικοποιηση μιας νομισματικής ενωσης η οποία δημιουργηθηκε ακριβως για να μπαστατρέψει την αστική δημοκρατία.

   εξου και δεν ειναι δυνατον πια να βρούμε κοινο εδαφος ουτε με τους λεγομενους προοδευτικους και μη εθνικιστες φιλελευθερους.

   ίσως η ευρωκατευθυνομενη αριστερα καποια στιγμη θα βαλει κι αλλο νερό στο κρασί της και θα γίνει διαλλακτικη προς ενα σχεδιο λύσης αλα Νικου...

   δεν θα μου εκανε καμια εντυπωση αυτο..

   στα υπολοιπα συμφωνω απολυτως μαζί σου ως στόχους της κυπριακης αριστερας.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος4/9/12, 9:42 π.μ.

  stelios papalangi

  Τελικά η συνεργασία είναι "φυσική" όξα "αφύσικη" ;
  Ο ναινέκος αμερικανόδουλος αναστασιάδης με τες τούρκικές θέσεις τελικά εγίνηκε εθνικιστής, όξα τάσσει τους για να τους γελάσει ;
  Ο νικ παπ διαπραγματυετής ; Για αυτό φαίνεται δεν συμμετέχει στες διαπραγματεύσεις ;
  Θυμούμαι όταν εσυνεχίζονταν οι περί-της-καρέκλας διαπραγματέυσης αρχων μεταξύ ακελ-δηκο, κάπου έβλεπα σχόλια για το "δημοκρατικό"ΔΗΚΟ, για το "αριστερίζον" δηκο, για το "κεντρώο" ΔΗΚΟ, το οποίο βρισκόταν σε αντίθεση με τον "εθνικιστικό" αντι-ομοσπονδιακό" κλπ.... Τελικά τζίηνο το πρώτο ΔΗΚΟ υπάρχει ; Όξα υπήρχε που το 2002 ως πριν 3 μήνες τζαι ξαφνικά εξαφανιστηκεν ;
  Που να πήγεν ;..... Εν το ίδιο το δημοκρατικό που έκλεισε το ντιλ με τον αναστασιάδη όξα φαίνεστε μου ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Steliε Papalangi,

   Μα, «τωρά σοβαρά θέλεις απαντήσεις», για τούτα που ρωτάς; [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/09/1072012.html?showComment=1346745040187#c1067540446790424180]

   Διαγραφή
  2. Στέλιο, υπάρχουν, πως δεν υπάρχουν, και δεν ικανοποιούνται από την επιλογή Αναστασιάδη (νεολαία με αντινεοφιλελευθερες τάσεις, αντιομοσπονδιακοί),και δεν τους βλέπω να στηρίζουν την επιλογή της ηγεσίας, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.
   Οπότε υπάρχουν.   Διαγραφή
 4. Γούφι, λαλείς...
  "Η ανάρτηση κατακεραυνώννει τες "δύο ακραίες σχολές ΔΗΣΥ-αντιομοσπονδιακών" αλλά φαίνεται να ξεχάννει βολικά το Λιλλήκκα."

  Άρα, στον δεύτερο γύρο, θα αποδειχτεί η αλήθεια της ανάρτησης;

  Επίσης γράφεις...
  "Αν ο Κάρογιαν ήταν στο ακελικόν "άρμαν" θα έγραφεν άλλα. Τζιαι τούτον εν το λλιόττερον λυπηρόν για προοδευτικούς υποτίθεται αθρώπους. Εξ' ου τζιαι η "ειρωνία"."

  Για να ήταν στο ακελικό άρμα ο Κάρογιαν, θα έπρεπε πρώτα να ξεφορτωθεί τον Νικολάκη τζιαι να ξεχάσει ΝΑΤΟ, να ξεχάσει αλλαγές στη διαπραγμάτευση, απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια κλπ κλπ.
  Αν τα έκαμνε, θα ήταν άλλος, τζιαι θα εγράφαμεν άλλα.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, τζιαι ποιοι δηλαδή εν οι "ορίτζιναλ" προοδευτικοί, σε αντιδιαστολή με τους "υποτιθέμενους";

   Τούτοι που δεν έχουν πρόβλημα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πχ;

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...