"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

11 Οκτωβρίου 2012

Παίζει το βιολί η Άγκυρα, χορεύουν οι διχοτομικοί

«Ανταλλάσσοντας πάσες», οι απορριπτικοί κύκλοι στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, 
βάζουν εμπόδια, απαξιούν και συκοφαντούν την επαφή των δύο κοινοτήτων 
 • Τουρκία: Εκμαιεύει θερμό επεισόδιο με στόχο την αλλαγή του πλαισίου λύσης και το μπλοκάρισμα της εξόρυξης Φυσικού Αερίου από τη Κυπριακή Δημοκρατία
 • Γ. Λιλλήκας-ΕΔΕΚ-Αρχιεπίσκοπος-ΕΥΡΩΚΟ-«Οικολόγοι»-ΕΛΑΜ: Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κουβαλήσουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης 
Στη ΓΝΩΜΗ 5-10-2012
 • Στις διακριτές πλέον στοχεύσεις της Τουρκίας και της κατοχικής διοίκησης για δημιουργία θερμού κλίματος στη Κύπρο με εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες όπως αυτής της σύλληψης των τριών αστυνομικών της Δημοκρατίας, οι γνωστοί ε/κ κύκλοι βιάζονται να δώσουν στο πιάτο «αποδείξεις και τεκμήρια» για τη μη ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να δικαιώσουν  την τούρκικη προπαγάνδα.
 • Ενόψει, όπως συγκλίνουν οι αναλύσεις, του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για έρευνες στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ και τη τροχοδρόμηση εξορύξεων φυσικού αερίου, οι τούρκικοι μηχανισμοί επιλέγουν τη κατασκευή κρίσεων επί κυπριακού εδάφους, που δίνουν με τη σειρά τους το έναυσμα και την ευκαιρία στους διχοτομικούς κύκλους βόρεια και νότια του συρματοπλέγματος για επαναφορά των χωριστικών και  αντι-επαναπροσεγγιστικών συνθημάτων.
 • Οι προτάσεις Γ. Λιλλήκα και ΕΔΕΚ για απαγόρευση ή και περιορισμό της διακίνησης, η τοποθέτηση Αρχιεπισκόπου που κινείται, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ίδιο κλίμα, και οι «αυθόρμητες» εκδηλώσεις της ομάδας Ματσάκη και του ΕΛΑΜ στα οδοφράγματα Αγ. Δομετίου και Λήδρα Πάλας την Τρίτη, δείχνουν παραστατικά πως  υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα «πρόθυμοι» και «ετοιμοπόλεμοι» νεροκουβαλητές στο διχοτομικό μύλο της Άγκυρας και του Έρογλου.
Οι αυξανόμενες προκλήσεις της κατοχικής δύναμης
 • Του επεισοδίου με τους τρεις αστυνομικούς που βρέθηκαν στη νεκρή ζώνη πλησίον της Λουρουτζίνας, προηγήθηκε η παράνομη σύλληψη  από τις κατοχικές αρχές ε/κ ψαράδων στα ανοιχτά της Αμμοχώστου τον περασμένο μήνα, καθώς και η απαγόρευση διέλευσης στον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας προκειμένου να τελέσει τη λειτουργία του Ευαγγελισμού στις 25 Μάρτη για τους εγκλωβισμένους.
 • Στο ίδιο κλίμα όπως διαφαίνεται, εντάσσονται οι προσπάθειες του Έρογλου για μεγάλο διάστημα να περιορίσει τη διέλευση τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές με διάφορους ελέγχους και καθυστερήσεις στα οδοφράγματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της τ/κ κοινότητας τον Απρίλιο.
 • Είναι επίσης γεγονός που αποδεικνύεται από σειρά μαρτυριών στην εφημερίδα μας, πως το καθεστώς του Έρογλου, έχει με δόλιο τρόπο περιορίσει τα τελευταία δύο χρόνια και τις επισκέψεις ε/κ στα κατεχόμενα, παρουσιάζοντας τσουχτερά «τροχαία πρόστιμα» τα οποία πρέπει να πληρώνουν οι διακινούμενοι για δήθεν παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου.
 • Των «καπέλων» αυτών, πληροφορούμαστε πως «εξαιρούνται» όσοι ε/κ έχουν ως προορισμό τον τζόγο στα καζίνα των κατεχομένων, γεγονός που αποδεικνύει πως ο στόχος της επιβολής τους είναι κυρίως η παρεμπόδιση της επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο μεγάλων κοινοτήτων του νησιού. 
 • Στα «μέτρα αποθάρρυνσης» ε/κ και τ/κ να επισκέπτονται κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα, αποδεικνύοντας στη πράξη της ειρηνική τους συνύπαρξη ως κοινότητες και τη θέλησή τους για ένα ενωμένο κράτος, πιστεύεται ότι ανήκουν και τα «εισιτήρια εισόδου» στο «πάρκο άγριας ζωής Καρπασίας» που καθιέρωσε το κατοχικό καθεστώς από το 2010, και που αναγκαστικά πρέπει να καταβληθεί από τους διακινούμενους αφού αποτελεί τη μόνη οδό προς το Μοναστήρι του Απόστολου Αντρέα.
 • «Χαράτσι» έχει επίσης επιβληθεί από τον περασμένο Μάρτη και για την ίδια την επίσκεψη στο ακριτικό Μοναστήρι, που σε συνδυασμό με το προαναφερθέν «εισιτήριο» έχει μειώσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα τις επισκέψεις ε/κ προσκυνητών, όπως πληροφορούν τη ΓΝΩΜΗ εγκλωβισμένοι που εργάζονται σε κέντρα αναψυχής στη περιοχή.
 • Εγκλωβισμένοι ισχυρίζονται επίσης πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με αφορμή τις χρεώσεις διακίνησης, αλλά και τη κακή κατάσταση του Μοναστηριού, αποθαρρύνει εμμέσως με τη σειρά του τις επισκέψεις ελληνοκυπρίων στη Καρπασία, εξυπηρετώντας στη πράξη τους στόχους των τούρκικων μεθοδεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...