"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

15 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι σπρώχνουν τη Κύπρο στους τοκογλύφους της τρόικας

Κατασκευασμένος ο μονόδρομος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και της λιτότητας. 
Πως φτάσαμε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση και μπροστά στα καταστροφικά πλάνα της τρόικας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, η αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας τη ταξική της πλειοψηφία στη Βουλή, επιδόθηκε σε ένα αγώνα περιορισμού των εσόδων του Κράτους, κατηγορώντας την ίδια στιγμή τη Κυβέρνηση για «ατολμία» σε μέτρα που θα βελτίωναν τη κατάσταση της οικονομίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά:
 • Άρνηση υπερψήφισης μέτρων που αφορούσαν τη συνεισφορά του πλούτου και της μεγάλης κερδοφορίας,
 • Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και η αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης εν μέσω αυξήσεων στο τουριστικό ρεύμα
 • Κωλυσιεργία για πάνω από ένα χρόνο στην εξέταση κυβερνητικών νομοσχεδίων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
 • Καθυστέρηση των ζητημάτων του ελέγχου και της φορολόγησης του ηλεκτρονικού τζόγου, η προσπάθεια για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας
 • Ματαίωση του πλάνου εξυγίανσης των Κυπριακών Αερογραμμών και η αποθάρρυνση των επενδυτών της Triple Five
 • Άρνηση της προτεινόμενης φορολογίας επί των καπνικών προϊόντων, και άλλα, που συνθέτουν ένα πλαίσιο εσωτερικής υπόσκαψης και χειραγώγησης.
Οι κοινοβουλευτικές όμως κινήσεις για στρίμωγμα των κρατικών ταμείων και το σπρώξιμό τους στα όρια της στάσης πληρωμών προκειμένου να επισπευθεί η αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης, δεν σταματούν εδώ…

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι είδαμε τους Ν. Παπαδόπουλο και Αβέρωφ Νεοφύτου να απειλούν τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών μέσα από τη Βουλή, έτσι ώστε να μην αποδώσουν τα μερίσματα στο Κράτος από τα κέρδη και να αποτρέψουν τον δανεισμό του από τα πλεονάσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο «μποϊκοταρίσματος» των εσόδων του Κράτους, εντάσσεται και η πρόσφατη προσπάθεια της «κυβερνώσας βουλής» να αναστείλει ή να καθυστερήσει τη δημιουργία της Κρατικής Εταιρίας Υδρογοναθράκων που μπορεί άμεσα να παρουσιάσει τα πρώτα της έσοδα, με την υπογραφή των συμφωνιών για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Ως μεγάλης στρατηγικής σημασίας στο πολιτικό σκηνικό, αναδεικνύεται και η προπαγάνδα που εξαπολύεται από τα κόμματα της Δεξιάς και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, κάθε φορά που γίνονται αναφορές σε θετικές εξελίξεις στο θέμα του διακρατικού δανεισμού από τη Ρωσία, γεγονός που φανερώνει το άγχος και την αγωνία των πολιτικών και επικοινωνιακών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, για μια ενδεχόμενη θετική κατάληξη του αιτήματος της Κυβέρνησης, αφού προφανώς θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Όλα αυτά τα στοιχεία, σχηματίζουν την εικόνα πως επιχειρείται με πολιτικές διαπλοκές και με τη συνδρομή των αρχισυντακτών των αστικών εφημερίδων, να οδηγηθεί η Κυβέρνηση σε άνευ όρων παράδοση στις ορέξεις της Τρόικας γκρεμίζοντας συνειδητά κάθε ευκαιρία άντλησης πόρων, όπως έπραξαν επίσης οι αντιπολιτευόμενοι, σε συνεργασία με τις γνωστές εφημερίδες-φερέφωνα και στην πρόσφατη υπόθεση της κινέζικης επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι καταστροφικές κινήσεις των τραπεζιτών

Κι ενόσω η αντιπολίτευση ετοιμαζόταν από την Άνοιξη του 2010 να «χτυπήσει στο ψαχνό» με στόχο τον εξαναγκασμό της Κυβέρνησης σε μέτρα που θα κατευθύνονταν στους εργαζόμενους και το Δημόσιο, μια άλλη παράλληλη διαδικασία λάμβανε χώρα, με τη εξάντληση της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, και με βασικούς «παίκτες», όπως και την εποχή του χρηματιστηρίου, τα δύο μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα.

Με δισεκατομμύρια που τους είχαν παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μέσω του Κράτους, για τόνωση της οικονομίας και έλεγχο των επιτοκίων, οι κερδοσκόποι των κυπριακών τραπεζών αγόραζαν από Γερμανική τράπεζα κολοσσό, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης και ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η πτώση της Ελληνικής οικονομίας, κρατικό ελληνικό χρέος σε ομόλογα, με 18% έκπτωση σε πολλές περιπτώσεις και με επιπλέον προμήθεια 5% στα γραφεία των τραπεζών που ολοκλήρωναν τις πράξεις.

Κι όλα αυτά, με τη κάλυψη και την ανοχή του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που με τη σειρά του λάμβανε διαβεβαιώσεις από τραπεζιτικούς κύκλους στην Ευρώπη, και ειδικά την ΕΚΤ που εδρεύει στη Γερμανία, πως οι «επενδύσεις» αυτές είναι ασφαλείς…

Με λίγα λόγια, οι κυπριακές τράπεζες αγόραζαν ήδη «κουρεμένα» ομόλογα, εφόσον πλήρωναν μόνο το 82% της αξίας τους, με την ελπίδα ότι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη έμπορος συναλλάγματος στον κόσμο  σύμφωνα με τις στατιστικές, ξεφορτωνόταν «θησαυρό».

Φυσικά, κάθε άλλο παρά θησαυρός αποδείχτηκαν τα ομόλογα που πέρασαν στη κατοχή πλέον των Κυπριακών τραπεζών και που οδηγούν τη Κύπρο σε δύσκολες αποφάσεις. Οι Γερμανοί μάλλον έψαχναν για κορόιδα στη συγκεκριμένη περίπτωση, και τα βρήκαν στα πρόσωπα όσων οι αντιπολιτευόμενοι υπερασπίζοντας ανεπιφύλακτα μέχρι πολύ πρόσφατα.

Η δύσκολη κατάσταση των τραπεζών μετά τη αγορά ομολόγων τεράστιας αξίας και την αναπόφευκτη πλέον διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, επιδεινώθηκε όπως αποκαλύπτουν νέες δημοσιογραφικές πληροφορίες, με την μετατροπή τον Μάρτη του 2011 της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκής».

Μια ακόμα τραπεζιτική πράξη που φέρει τη σφραγίδα αποδοχής και έγκρισης του Αθανάσιου Ορφανίδη και η οποία «φόρτωσε» στις πλάτες των Κυπρίων άλλα τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ «κακών πιστώσεων» που θα παρέμεναν στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους αν δεν παιρνόταν αυτή η απόφαση. 

5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος15/10/12, 9:46 μ.μ.

  η ρωσια καμνει μας διακρατικο δανειο με επιτοκιο 4,5%

  η τροικα μας δανειζει με 3,5%

  Τιτλος αναρτησης

  "Ποιοι σπρώχνουν τη Κύπρο στους τοκογλύφους της τρoικας"

  xwrikos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα κάμνει μας; Αν μας έκαμνε θα ήταν καλά, τζιαι να ξέρεις πως ο κοσμάκης θα το επροτίμαν με 4.5 τζιαι χωρίς την ουσιαστική εκχώρηση των εξουσιών του κράτους στους πιστωτές και όσα ακολουθούν.
   Αλλά το παιχνίδι εν σκληρό.

   Η τρόικα δεν είναι απλάένας λογιστικός μηχανισμός χωρικέ, βάζει πολιτική γραμμή κάτω, αρπάζει δικαιοδοσίες, αποικιοποιεί ουσιαστικά τες χώρες για όσους βρίσκονται από πίσω της.

   Από εκεί και πέρα, τα παραδείγματα από τις άλλες χώρες (ε ρε παιδί μου οι έλληνες εν γαδάροι, ο χριστόφιας εν άχρηστος...οι υπόλοιποι;) δείχνουν τι θα ακολουθήσει.


   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος16/10/12, 8:21 μ.μ.

  Αυτοί σπρώχνουν την Κύπρο στους τοκογλύφους και εσείς αυτούς στην εξουσία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσε, εν παλιό το ανέκδοτο.
   Την ευθύνη να την πάρουν όσοι θα τον ψηφίσουν ή θα απέχουν.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος22/10/12, 11:08 μ.μ.

  Δείτε καλα το άρθρο , λέει πολλές αλήθειες !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...