"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

19 Οκτωβρίου 2012

Τα σενάρια για την οικονομία και το άγχος της Δεξιάς

Από τη πρόσφατη δημοσκόπηση του ΡΙΚ...
 • Μεγάλο φαίνεται να είναι το άγχος ορισμένων κύκλων για το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να μην ικανοποιήσει και τα δύο μέρη, με αποτέλεσμα τη μη υπογραφή μνημονίου.
 • Το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών μπορεί μεν να χρησιμοποιείται από πολλούς ως η «δαμόκλειος σπάθη» που επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την αστική τάξη είναι η διασφάλιση της αξίας των αποθεμάτων της και η συνέχιση της ροής εκατομμυρίων προς τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες ως «ενέσεις ανάπτυξης».
 • Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, το γεγονός ότι η ΟΕΒ  ζητά να συμπεριληφθούν στο πακέτο δανειοδότησης δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια για σκοπούς ανάπτυξης, λεφτά που θα επωμιστεί ο κυπριακός λαός για να υπόκειται κι από πάνω τις επιθέσεις των βιομηχάνων ενάντια στο κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά. Το θράσος ορισμένων αποδεικνύεται όντως απύθμενο…
Θα «μαλακώσει» η Τρόικα;
 • Η πιθανότητα να εμφανιστεί με σκληρό και αδιάλλακτο πρόσωπο Τρόικα σε ότι αφορά το κυπριακό μνημόνιο είναι αρκετά μεγάλη, αλλά σίγουρα μετριάζεται από το γεγονός ότι έχει σχηματιστεί ένα αρκετά συμπαγές εσωτερικό μέτωπο σε βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
 • Το ότι οι τροϊκανοί έχουν να κάνουν με μία Κυβέρνηση που έδειξε να εννοεί όσα λέει και αντέχει στις πιέσεις, μαζί τώρα και με την αντιπολίτευση σε μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», εν μέσω μάλιστα μιας προεκλογικής περιόδου και με την εκπεφρασμένη θέληση των «μεγάλων αφεντικών» να «τελειώνουν» με Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο το συντομότερο, ίσως να οδηγήσει τα πράγματα προς τη κατεύθυνση της υπογραφής μνημονίου με ελαφρύτερους όρους.
 • “Ας γίνει από τη Κύπρο μια νέα αρχή”, σημείωσε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης στο Ευρωκοινοβούλιο τη Τετάρτη, καλώντας τη τρόικα “να μην επαναλάβει τα λάθη” που έκανε αλλού. Και είναι πραγματικότητα πως η τάση στα ευρωπαϊκά θέσμια είναι τέτοια που επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία για «χαλάρωμα της θηλιάς» που εφαρμόζει ο μηχανισμός στις οικονομίες των χωρών.
 • Η κατακραυγή ενάντια στις τακτικές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δυναμώνει καθημερινά ακόμα και στο ψηλότερο αντιπροσωπευτικό επίπεδο της κοινότητας, κι αν όντως επιτευχθεί ο στόχος της πρόσκαιρης έστω τιθάσευσης της επιθετικότητας του συσσωρευμένου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, ίσως θα μπορούμε και να μιλήσουμε για μια μικρή νίκη των λαών και των πολιτικών που τους υπερασπίζονται σ’ αυτόν τον άνισο αγώνα μεταξύ των βορείων και των νοτίων της Ευρώπης και τον εσωτερικό πόλεμο των τάξεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
 • Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη πορεία εξέλιξης των γεγονότων και σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση σε εβδομάδες, πόσο μάλλον σε μήνες. Ο ευρωπαϊκός νότος βρίσκεται σε αναβρασμό, και ο κυοφορούμενος μηχανισμός για στήριξη των τραπεζών, η μέθοδος που θα απαλλάξει σε κάποιο βαθμό τις οικονομίες των χωρών από τα τραπεζιτικά χρέη και που θα αποτελούσε ένα «χρύσωμα στο χάπι των μνημονίων», με τις πρόσφατες εξελίξεις μετατίθεται αργά μέσα στο 2013…
Η αντίσταση που έγινε «καθυστέρηση»
 • Η τακτική των προσεκτικών κινήσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης και της πολιτικής αντίστασης σε όσα προτάσσουν η τρόικα και οι σύμμαχοί της στη Κύπρο, δικαιώνεται ήδη με τη συνομολόγηση κάποιων κοινών αντιμετωπίσεων στο εσωτερικό που ίσως να ήταν αδιανόητες πριν από κάποιο διάστημα, ενώ αφήνουν παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αναλάβει το κράτος τελικά τις τραπεζιτικές ζημιές που ανέρχονται σε ποσά που δεν μπορεί να αντέξει ο κυπριακός λαός.
 •  Οι «καθυστερήσεις» για τις οποίες μαίνονται οι αντιπολιτευόμενοι και τα ΜΜΕ έχουν ήδη διασώσει πολλά για τους εργαζόμενους και τη μικτή οικονομία της Κύπρου, και μπορούν να σώσουν ακόμα περισσότερα αν πάρουν μια πιο προοδευτική μορφή οι εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και τη πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
 • Γι αυτό το λόγο, η σημασία της νίκης του λαϊκού-εργατικού κινήματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Τώρα είναι που χρειάζεται η πολιτική υπερίσχυση των δημοκρατικών-σοσιαλιστικών δυνάμεων, τώρα ακριβώς που δέχονται ολοκληρωτική επίθεση οι εργαζόμενοι και το δημόσιο συμφέρον.
 • Θα δικαιωθεί η στάση της Κυπριακής Αριστεράς, θα αναγνωριστεί η αξία των θέσεων και των «κόκκινων γραμμών» της, όπως δικαιώνεται τώρα η επιμονή της στις ευθύνες των τραπεζών και του Διοικητή τους αλλά και για την υπόδειξη της πλεονεξίας του παγκόσμιου καπιταλισμού, που γίνονται πλέον ευρύτατα δεκτές από τη λαϊκή βάση και θα γίνουν ακόμα περισσότερο στη πορεία.
 • Αυτό είναι άλλωστε το πραγματικό άγχος της Δεξιάς και των επικοινωνιακών της οργάνων: Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου του νεοφιλελευθερισμού που ευαγγελίζονται, έστω και με μικρά προεκλογικά διαλείμματα… 

15 σχόλια:

 1. Ευτυχώς που υπάρχει τζιαι ο Λιλλήκας να λαλεί για τον επιπρόσθετο 1,5 δις με το οποίο φορτώννεται το χρέος αν ακολουθηθεί η μια εκ των 101 σκυλιών δαλματίας ουυυ, εννοώ προτάσεων Αναστασιάδη - Για το προχειρότητα ακόμα τζιαι υποχόνδρια ψυχαναγκαστική στο συστάρισμαν εν θα ασχοληθώ γιατί η καρώ του η γραβάτα κάμνει τα μμάθκια μου να λουλλουπίζουν. Ξέρω γω μπορεί να η επικοινωνιακή στρατηγική για μείωσην της αυξανόμενης ψαλίδας με το Μαλά.

  Τζιείνον που έν είδα στες 101 προτάσεις αλλά ούτε τζιαι στα καρώ της γραβάτας ήνταλως εγιώ τζιαι τόσοι άλλοι σαν εμέναν εννά πηαίννουμεν δουλειά - για όσον την έχουμεν - αφού ως τωρά πιερώννουμεν για τούτον (εννοώ για να πααίννουμεν δουλειάν). Πέ πε για την ανάπτυξην τη γέριμη, αλλό λλίον εννά πιάω τα όρη μιας τζι' εν λαλούν ήνταλως εννά "αναπτύξουν" που τη στιγμή που οι τράπεζες εν φαίνεται να αήννουν τζιαι πολλά περιθώρια με τους εκπληκτικούς αναπτυξιακούς χειρισμούς που εκάμαν ως τωρά τζιαι ποιος ξέρει ήντα μπου εννά φκει στη φόραν κόμα! Οι τράπεζες εν πιερώννουν τες ...ακίες τους, οι δικηγόροι εν πιερώννουν τες μαφίες τους, οι εταιρείες εν πιερώννουν το λόγον ύπαρξης τους, η εκκλησιά εν πιερώννει για το κουκουλλίν της που φτάννει τα όρια της οροσειράς του Τροόδους, οι μεγαλοεργολάβοι εν πιερώννουν για τες ωκέλλες που κτίζουν, οι μεγαλογαιοκτήμονες εν πιερώννουν για τα φέουδα τους, εγιώ τζιαι σου γιατί να πιερώννουμεν για τες επόμενες 5 ζωές για τούτους ούλλους;

  Έσιει κανέναν που τούτους ούλλους τους φελλούς που μπόρει να μου λύσει την απορίαν τζιαι να με πείσει για το ότι έχουν δίκαιον;!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συντροφοι αυτο που προσπαθουν να κανουν ειναι να βαλουν την Αριστερα να υπογραψει εστω και ενα μαλακο μνημονιο αφοπλιζοντας την,και να ανοιξει ο δρομος για τα επομενα .Η μονη απαντιση ειναι
  σταση πληρωμων προς τις διεθνεις τραπεζες
  κρατικοποιηση χωρις αποζημιωσεις των τραπεζων και βασικων τομεων της οικονομιας κατω απο εργατικο και κοινωνικο ελεγχο
  Συντονισμο των αγωνων των κυπριων εργαζομενων με αυτων των ευρωπαιων
  ειναι καιρος να ξαναπροταξουμε το οραμα του Σοσιαλισμου και της Επαναστασης
  Ο καπιταλισμος δεω εχει τιποτα αλλο να προσφερει παρα φτωχεια μιζερια εξαθλιωση φασισμο και πολεμους
  οσο πιο γρηγορα απαλλαγουμε απο αυτον τοσο το καλιτερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το θέμα είναι πως, με ποιους και απέναντι από ποιους;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος20/10/12, 11:43 π.μ.

  Οποιοδήποτε μνημόνιο, οποιοσδήποτε και να το υπογράψει πρέπει να δει τη λαική οργή...

  Αυτή είναι η αντίσταση. Η πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς το Λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει λαϊκή αντίσταση. Ήδη οι δημοσκοπήσεις διχάζουν τον λαό σε δύο στρατόπεδα. Το μνημονιακό στρατόπεδο είναι και κάπως μεγαλύτερο. Η δεξιά και τα ΜΜΕ έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν πως ο δημοσιουπαλληλικός τομέας είναι μέρος της κρίσης.
   Οι εργαζόμενοι είναι διχασμένοι φίλε, η "δουλειά" έγινε...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/10/12, 11:53 π.μ.

   Όπως έγινε η δουλειά, μπορεί και να ξεγίνει...

   Διαγραφή
  3. Σίγουρα, να ξεγίνει. Αυτή είναι και η δική μας προσπάθεια. Αλλά να είμαστε και αντικειμενικοί για να γίνονται σωστές διαγνώσεις και ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός δράσης και προπαγάνδας.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος20/10/12, 5:24 μ.μ.

  Ο υπουργός οικονομικών το δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση στάσης πληρωμών. Το ξεκαθάρισε. Άρα τι συζητάτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και κάποιος πρόεδρος και κάποιος άλλος υπουργός μας διαβεβαίωναν ότι δε θα μας αγγίξει η κρίση, αλλά όταν μας προσπέρασε η κρίση όπως τον τυφώνα Κατρίν, μας έλεγαν ότι δε θα μπούμε στο μηχανισμό στήριξης , ακόμη και μετά που καλέσαμε την τρόικα.
  Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί το μνημόνιο και δεν καταφέρουμε να πάρουμε το ρωσικό δάνειο, τότε είναι αναπόφευκτη η στάση πληρωμών.
  Τα ταμεία του κράτους είναι άδεια.
  Να παρακαλείτε το θεό αν υπάρχει, να μην έχουμε απεργίες για τα όποια μέτρα παρθούν για την οικονομία γιατί αυτό θα είναι η χαριστική βολή στην Κύπρο.
  Και τέλος, μην τρέφετε αυταπάτες για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα.
  Οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν όσο το λιγότερο δυνατό. Η μεσαία τάξη και η φτωχολογιά θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελικά ποιοι έλεγαν ότι δεν θα μας επηρεάσει η κρίση;

   Μόνο για τον Οκτώβριο του 2008 που ξεκίνησε και στη Κύπρο η συζήτηση για τη παγκόσμια οικονομική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις της στη Κύπρο, βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ μια σειρά από δηλώσεις των αστικών κοινωνικών εταίρων που καθησυχάζουν το κοινό και εγγυούνται την ευρωστία της οικονομίας μας και την ασφάλεια του τραπεζικού μας συστήματος…

   7/10/2008 ΚΕΒΕ: Η κυπριακή οικονομία διαθέτει υγιείς βάσεις και χαρακτηρίζεται από τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στην ευρωζώνη.

   7/10/2008 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών, παραμένουν εύρωστες και ασφαλείς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

   10/2008 Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών: Κοινή ήταν σήμερα στη Βουλή η διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα ότι αυτός είναι ''εύρωστος και υγιής'' και ότι δεν έχουν παρατηρηθεί στην Κύπρο ανησυχητικά φαινόμενα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

   15.10 2008 ΟΕΒ: Η κυπριακή οικονομία ''δεν έχει επηρεασθεί από τη διεθνή κρίση που έπληξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

   29.10 2008 Νικόλας Παπαδόπουλος: Μιλώντας στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «ναι, θα έχουμε επιπτώσεις στην πραγματική μας οικονομία, σίγουρα όχι στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, το οποίο είναι από τα πιο ασφαλή στον κόσμο».

   Διαγραφή
  2. Έτσι κλέφτες πο νει εν να ορθοποδίσουν γλήορα πάλε. Θα πλύνννουν δύο φορές περισσότερον τζιαι πιο ξημαρισμένον ρώσσικο χρήμα τζιαι ο λαός θα ξαναέβρει την πρέζα του τζιαι θα ξαναπεράσει σε πελάγη ευτυχίας τρώγοντας τζιαι πετάσσοντας σούβλες από αγνό κυπριακόν αρνί, διασκεδάζοντας με αμπελοπούλια βραστά στο Αλεθρικό (και ουίσκι), κάμνοντας ταξίδια στα ελληνικά νησιά, κάμνοντας γάμους στo trikkis palace τζιαι χτίζοντας σπίθκια της κόρης του που την εσπούδασεν αλλά που θα κάτσει να νιώσει τα μωρά της. Τζιαι άμα περάσει τούτη η κρίση, θα έρτει άλλη, τζιαι κάποιοι άλλοι θα κάμουν πάρζαν όπως μετά που κάθε κρίσην (πόλεμος του 74, χρηματιστήρια, "πάττισμαν" των τραπεζών το 08, "πάττισμαν" των τραπεζών το 12.

   Ποιός εμίλησεν για επανάστασην; είδεν κανένας πρεζάκιαν να πα να σκοτώσει τζιείνον που τον τροφοδοτά σε πρέζαν; Εκάμαν τον κόσμον πρεζάκιαν εις το χρήμαν για να κάμνουν τζιείνον που θέλουν τζιαι πλουτίζουν ακόμα παραπάνω. Τωρά είπαν να λλιάνουν την δόσην, απλά ο πρεζάκιας θέλει την πρέζαν του. Τίποτε παραπάνω.

   Την κρίσην την πολιτισμικήν κοπέλια ποιος την αντιμετωπίζει; τζιαι με τί δυνάμεις;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/12, 12:13 π.μ.

   σωστός ο παίχτης.Μου πήρε ώρα, αλλά τα επιβεβαίωσα.
   Φαίνεται όμως ότι ο Βάσος Σιαρλή και οι ομοτραπέζιοι του είχαν άλλα πλάνα για την οικονομία του τόπου και βρήκαν άξιους συμπαραστάτες.
   τι γίνεται όμως από το Μάη του 2009 ως τον Ιούλη του 2012?
   απλά να αναφέρω ότι οι Φούλης και Παπ. μας τα έπριζαν κάθε μέρα γι αυτά που τελικά είχαν δίκιο.

   πας στοίχημα ότι αν δεν πάρουμε δάνειο πριν τις 15/11, τότε θα έχουμε στάση πληρωμών(όχι πτώχευση) από την κυβέρνηση?

   Διαγραφή
  4. Κυριε καπιταλιστη, εμεις (εγιω δηλαδη) ειμαστε υπερ της στασης πληρωμων (προς τους δανειστες) και την εξοδο απο το ευρω. Εμεις θελουμε την καταστροφη (του καπιταλισμου) να ερτει να τελιωνουμε.

   Αν συνεχισουμε συνταγες "σωσιματος" του συστηματος θα γινουμε Ελλαδα.

   Σοσιαλισμος τζιαι κανει σιορ. Και ολοι οι καπιταλιστες πισω τσα σχολεια για να αποκτησουν παιδεια (αν ειναι δυνατον) και να γινουν ανθρωποι

   Διαγραφή
  5. Για ποιο πράγμα είχε δίκιο ο φούλλης φίλε;
   Τα γραπτά μένουν: Σε άρθρα του στον Φιλελεύθερο του Ιούνη 2010, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ -αυτός που θέλει το 2013 να κυβερνήσει την οικονομία της Κύπρου μέσω του Νίκου Αναστασιάδη- έκανε κριτική στη Κυβέρνηση γιατί έδωσε μόνο 2.2 δις στις τράπεζες και στο ΑΚΕΛ γιατί δεν παρευρίσκονται στελέχη του στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών…
   Τα είχε με τη κυβέρνηση και γιατί αμφισβητούσε τις ενέργειες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

   http://newgreekcypriot.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος21/10/12, 11:18 π.μ.

   Ο Φούλης τζιαι ο πρίγκηπας σαν κάτοχοι κολοσσιαίας περιουσίας και σαν δικηγόροι και πολιτικά πιόνια των τραπεζών εξέραν από αρχής το πρόβλημα γιατί οι τράπεζες τους πληροφόρησαν, εξέραν ότι η Κύπρος οδηγείται στο μνημόνιο ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ και εφωνάζαν για να δώσουν άλοθι στις τράπεζες και για να μεταφέρουν τις ευθύνες αλλού και για να εμφανιστούν ως σωτήρες...

   Ζεπ ο καπιταλισμός δεν θα αντέξει για πάντα... Δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί και αναπόφευκτα θα καταρρεύσει όταν δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο εκμετάλλευσης... Μπορεί να μην είμαστε εμείς, μπορεί να μην είναι τα παιδιά μας κάποια από τις αμέσως επόμενες γενιές θα τον πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας... ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...