"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

9 Οκτωβρίου 2012

Αγοράζονται χρυσαφικά

Τα χρυσαφικά μας να τ’ αγοράσετε κύριοι, αλλά τη νοημοσύνη μας θέλουμε την.
 • Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι αρκετά καλύτερο από αυτό που παρουσιάστηκε από τη Κυβέρνηση ως αντιπροτάσεις στη Τρόικα.
 • Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το ψαλίδι φτάνει στα εισοδήματα των χιλίων ευρώ, λέει πολλά. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια μέτρα, έστω κι αν είναι σαφώς πιο ανθρώπινα από όσα προτείνει η Τρόικα και η Δεξιά, μαζί με την ΟΕΒ.
 • Είναι φανερό πως ότι οι τοκογλύφοι, που αναγκαστικά(…) επιλέγουμε σαν πολιτεία για να σωθεί το υπάρχων σύστημα, μας επιβάλλουν τρόπο σκέψης και κατευθύνσεις από τις οποίες δεν μπορεί να αποκλίνει και πολύ μια οποιαδήποτε κυβέρνηση.
 •  Ιδίως όταν δεν έχει εναλλακτικές δυνατότητες για μια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση…
 • Αλλά και όταν στο εσωτερικό οι πλειοψηφούσες συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και τα αστικά ΜΜΕ που εκπροσωπούν τη πλουτοκρατία, την άρχουσα τάξη και τους μεγάλους εργοδότες, έχουν ταυτόσημες ουσιαστικά απόψεις με τους περιαλειφόμενους δανειστές μας, και ελπίζοντας βάσιμα πως με αυτές τις ρυθμίσεις θα ανοίξει διάπλατα πλέον ο δρόμος για γενικότερες μειώσεις εισοδημάτων, κατάργηση του κοινωνικού κράτους και ελαχιστοποίηση της κρατικής-δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία και την παραγωγή.
 • Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στοχοποιούν κυρίως, και πάλι, τους δημόσιους υπαλλήλους. Ναι μεν είναι διακριτή η προσπάθεια να γίνουν δικαιότερες κατανομές και να προασπιστούν εργασιακοί θεσμοί σε σχέση με όσα περιλαμβάνουν τα προγράμματα των δανειστών, αλλά δεν αποφεύγονται οι άδικες περικοπές.
 • Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, πως ένας δημόσιος υπάλληλος που μέχρι τον περσινό Δεκέμβρη είχε μηνιαίο εισόδημα στις δύο χιλιάδες ευρώ, με τις περικοπές και τα «παγώματα» του 11’ και με αυτές που προτείνονται τώρα, θα πέσει έως και 25%, καταλήγοντας στα 1.500.
 • Απώλειες εισοδημάτων για ένα απλό μισθωτό του ευρύτερου δημόσιου τομέα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 5, 6 και 7 χιλιάδες ευρώ ετησίως και για όλα τα χρόνια που έρχονται, όλοι αντιλαμβάνονται νομίζω πως είναι καταδικαστικές για τις οικογένειες και τους εξαρτώμενους αυτών των ανθρώπων, όπως θα είναι και για τη γενικότερη οικονομία.   
 • Και αυτοί οι άνθρωποι, των μέσων εισοδημάτων της τάξης των 1500 έως 3000 ευρώ, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην δημόσια υπηρεσία.
Μονόδρομος;
 • Εφόσον θεωρείται ως μονόδρομος η ανακεφαλεοποίηση των τραπεζών από το κράτος, και άρα τους πολίτες και την οικονομία του τόπου γενικότερα, αυτό που θα έκανε βιώσιμη και ανεκτή αυτή τη μονοδρόμηση, θα ήταν η δικαιότερη κατανομή της ζημιάς.
 • Βεβαίως, κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν είναι η έκθεση των τραπεζών μας στο ελληνικό χρέος και η γενική τους ανεξέλεγκτη δραστηριότητα που φέρνει τη κυπριακή πολιτεία σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι. Σε διάφορους μάλιστα προκαλεί ακόμα και «γέλωτα» η αναφορά στις ευθύνες των τραπεζών…
 • Η αλήθεια όμως, όσο κι αν με ιδιαίτερη ζέση προσπαθούν να πείσουν πως το κράτος και οι υπαλλήλοι του ευθύνονται για την «απαγόρευση» αναχρηματοδότησης, μαζί φυσικά με την «ατολμία» της κυβέρνησης να τους επιτεθεί εδώ και καιρό, τα ελλείμματα του κράτους από το 11’ μέχρι και το 15’, δεν θα ξεπεράσουν το 1.5 δις ευρώ. Ένα ποσό, που θα μπορούσαμε να το εξοικονομούμε σχετικά εύκολα και χωρίς αυτή τη πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, που θα φέρουν αναπόφευκτα ανάλογη «αυστηρότητα» σε όλους τους άλλους εργασιακούς τομείς.
 • Στη δημόσια υπηρεσία γίνεται σπατάλη, οι ανώτερες κλίμακες μισθοδοτούνται, συνταξιοδοτούνται και πριμοδοτούνται με ποσά που δεν αναλογούν με τη πραγματική τους απόδοση. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ πόστο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή ακόμα και τον ιδιωτικό, που να ξεπερνά σε ετήσια εισοδήματα τις 60 χιλιάδες ευρώ.
 • Αυτές οι θεόρατες κλίμακες έπρεπε κυρίως να είναι οι στόχοι της όποιας κυβέρνησης θελήσει να αναπροσαρμόσει τις κατανομές μισθών και καθηκόντων στη δημ. Υπηρεσία. Να καταργηθούν ανώτερες μισθολογικές κλίμακες, να περιοριστούν οι διευθυντικές θέσεις, να ελαχιστοποιηθούν οι σπατάλες.
 • Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως οι κλίμακες αυτές , τοπικά και πανευρωπαϊκά, είναι που παράγουν εν πολλοίς και τις προτάσεις που προτείνονται…
 • Το κατέβασμα του ορίου των περικοπών στα 1000 ευρώ, και οι μόνο δύο ποσοστιαίες μονάδες που χωρίζουν τις δύο ομάδες μισθωτών (9% στα μεσαία και 11% στα ψηλότερα εισοδήματα του δημοσίου), δείχνουν πως η απόφαση για περικοπές αφορά κυρίως τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.
 • Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής και εσωτερικής τρόικας, και αυτόν πλησιάζουν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης αντί να κατευθύνονται στην άλλη κατεύθυνση, εκεί όπου πραγματικά συσσωρεύεται ο πλούτος.
Η ταξική πάλη στο πολιτικό επίπεδο
 • Φυσικά, η συγκεκριμένη διακυβέρνηση δεν «παίζει» μόνη της. Έχει αντιπάλους, ταξικούς αντιπάλους στο εσωτερικό και εξωτερικό γήπεδο. Το κεφάλαιο δεν έχει τη διάθεση για συναίνεση και το αστικό κράτος είτε δεν έχει τα εργαλεία, ή δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξαναγκάσει σε δικαιότερη κατανομή του πλούτου ή των ζημιών.
 • Επικρατεί απογοήτευση αλλά και φόβος για την αδυναμία της Αριστεράς, που της έλαχε να διαχειρίζεται αυτό το καράβι εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης, της μεγαλύτερης μετά την ήττα του φασισμού, να επιβάλει, έστω στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, πραγματικά προοδευτικές επιλογές,επιμένωντας σ' αυτές.
 • Χωρίς να παραγνωρίζω τις αντικειμενικές συνθήκες, τις συνθήκες που οδήγησαν τη κυπριακή οικονομία σε αυτή τη κατάσταση, τη πολιτική συμπεριφορά της πλουτοκρατίας και όχι μόνο, τον ευρωπαϊκό χαλκά που επωμιστήκαμε σε μια άλλη στιγμή «εθνικής σωτηρίας» (και πάλι με την διακριτική συναίνεση της Αριστεράς), είτε εξ ανάγκης, είτε ως μια ακόμα «αναβολή» της ταξικής σύγκρουσης, το μέλλον της τάξης μας προδιαγράφεται ζοφερό.
 • Έστω και την υστάτη, ας μπουν ξανά και έντονα στον κοινωνικό διάλογο μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια, της εκμετάλλευση των εργαζομένων και των καταναλωτών, εισφορές της πλουτοκρατίας και άλλα που να αναγκάσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τα υποστηρίξουν ή να τα απορρίψουν αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις.
 • Πρέπει να μπουν στον διάλογο ζητήματα δικαιότερης κατανομής της ζημιάς, να ισχυροποιηθεί η συνειδητοποίηση του πως και γιατί βρεθήκαμε να πληρώνουμε τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος, να στοχοποιηθεί και να αποκαλυφθεί το πολιτικό, δικηγορικό και τραπεζιτικό πλέγμα αντιλαϊκών συμφερόντων.
Οι εργαζόμενοι να πάρουν πρωτοβουλίες
 • Οι πολιτικοί αγώνες της Αριστεράς στο αστικοδημοκρατικό πλαίσιο, έχουν «οροφή». Είναι συγκεκριμένα όσα μπορεί να καταφέρει. Δεν μπόρεσε για παράδειγμα να εμποδίσει τον Γρίβα και την Εθναρχία από το να βάλουν, μαζί με την άρχουσα τάξη και τους δυτικούς πατρόνους τους, τη Κύπρο σε ένα ατελείωτο ταξίδι του χαμού. Δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το πραξικόπημα και τη προσχεδιασμένη διχοτόμηση.
 • Δεν είχε τις δυνάμεις να σταματήσει την πολιτική επαναφορά της ΕΟΚΑ Β’ στο προσκήνιο τη δεκαετία του 90’, το χρηματιστήριο, την οικοδομική φούσκα που ακολούθησε και τώρα τα ομόλογα που μας αποτελειώνουν.
 • Και ούτε και τώρα μπορεί να καταγάγει νίκες πολιτικές και κοινωνικές, τώρα που ο εργαζόμενος και ο τόπος, το δικό μας αντικείμενο, περνούν μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο αλλά και όλες σχεδόν μεσογειακές χώρες, το κατώφλι της «νέας τάξης».
 • Η τρομοκρατία έχει περάσει για άλλη μια φορά, και αυτό δεν είναι ευθύνη της Αριστεράς. Δεν έχει ευθύνη το κίνημα των μαύρων της Αμερικής για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ, ούτε της Χιλής για το πραξικόπημα και τη δολοφονία του Αλλιέντε. Ούτε ο ελληνικός λαός για τη Χούντα των συνταγματαρχών.
 • Όσα επιμέρους λάθη κι αν έγιναν ή μεγαλοποιήθηκαν από τα παπαγαλάκια της αντίδρασης, ο ταξικός χαρακτήρας της πίεσης που δέχεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι αδιαμφισβήτητος.
 • Το ΑΚΕΛ είναι πολιτικό κόμμα της Αριστεράς, των μεσαίων και χαμηλών κυρίως στρωμάτων, η Κυβέρνηση Χριστόφια είναι μια επιτυχία της πολιτικής δράσης του κινήματος. Από εκεί και πέρα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί στη τάξη μας ότι όλες οι μάχες με εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, θα καταλήγουν σε νίκες απέναντι στη συντήρηση και τους πολεμοκάπηλους.
 • Είναι και δική μας δουλειά το σπρώξιμο προς τα μπρος.
 • Όπως ήταν δουλειά του λαού της Βενεζουέλας η νίκη του Τσάβες, σε μια χώρα όπου τα κινήματα των πολιτών επιλέγουν να ρισκάρουν μη έχοντας να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους, δεν υποτάσσονται στη τρομοκρατία, αναλαμβάνοντας από κοινού μια προσπάθεια για ένα σοσιαλιστικό παράδειγμα στις πιο αντίξοες συνθήκες.
 • Να πέσεις για τον σοσιαλισμό και την ειρήνη, μάλιστα, τούτος εν αγώνας όμορφος. Όχι για να διατηρήσεις ούτε λίγο-ούτε πολύ την αστική τάξη και τη διαπλοκή στη θέση τους, δηλαδή στη πλάτη σου!

9 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/10/12, 5:06 μ.μ.

  Όσον αφορά τις μειώσεις στις διάφορες κυβερνητικές κλίμακες, μήπως πρέπει να ληφθούν υπ' όψη οι πραγματικοί αριθμοί σε Ευρώ; Μήπως σε κάποιες περιπτώσεις μια μεγαλύτερη μείωση στη ψηλότερη κλίμακα, μπορεί να τη θέσει κάτω από την αμέσως χαμηλότερη της σε πραγματικούς αριθμούς; Και ο διευθυντής ας πούμε της Α16 κλίμακας να αμείβεται λιγότερο από τον υποδιευθυντή της Α15 κλίμακας; Δεν ξέρω, απλώς ρωτάω. Άσε που πιστεύω ότι οι κλίμακες ως τέτοιες, είναι φτιαγμένες με τρόπο που κανένας από εμάς τους κοινούς θνητούς να μην καταλαβαίνει σε πραγματικά ποσά. Ακόμα μια μαφία του βαθέως κράτους και του κατεστημένου δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, νομίζω, όσες είναι οι κλίμακες, τόσες έπρεπε να είναι και οι κατηγορίες περικοπών αν με ρωτάς.

   Διαγραφή
 2. ζητω ο λαικος φασισμος-ολοι στα οπλα-τσακιζουμε πολιτικουςκαι κεφαλαιο9/10/12, 8:36 μ.μ.

  μας καταστρεψατε πλουτοκρατες του ακελ.δεν αγγιξατε καθολου τα αδερφια σας και τα προνομια τους .ουτε τα λαθρογουρουνια που φερνετε για να τους βαλετε στο λαικο σε θεσεις ακελιστων.φυσικα ουτε χορηγιες προς πεο,εδον,κλπ θα αγγιξετε .ουτε μισθους υπουργων,βολευτων κλπ.μας διαλυσατε τις ζωες μας και θα πληρωσετε με αιμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως οι κλίμακες αυτές , τοπικά και πανευρωπαϊκά, είναι που παράγουν εν πολλοίς και τις προτάσεις που προτείνονται…" σχεδόν να το παραδεχτείς οτι και οι "αριστεροί" βλέπουν πρώτα την πουγκαν τους. Εν λόγω της ταξικής πάλης που πέρνει το επίδομα εξωτερικού και τα αφορολόγητα επιδόματα ο Χριστόφιας; ξανα δκιάβασε τι έγραφτηκε το 2009:

  http://www.sigmalive.com/news/local/293062
  http://bananistanikachronika.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

  Τζε μετα διάβασε την Φάρμα των ζώων του Οργουελ. Θα πάθεις σιοκ που τες ομοιότητες που έβρεις με τη σημερινή κατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε φίλε μου.
   Ξέρεις να μας πεις τζιαι πόσες εξοικονομήσεις στις δαπάνες των υπουργείων για διάφορα σούξου-μούξου έχουν γίνει μέσα στο 11' και το 12' χωρίς μάλιστα τα νεκατώματα της κυβερνώσας;
   Εν εκατάλαβα, ο Χριστόφιας έκαμε νόμους για να πάρει επιδόματα; Ο Κληρίδης τζιαι ο Λυσσαρίδης εν που το 60' μέρος των κρατικών δαπανών, εν σου κάμνει κανένα κλικ;
   Ότι τάσσει 7+1 νέα υπουργεία με τα παρελκόμενα τους ο κ.Νίκος εν μέσω κρίσης, λες τζιαι εν έχουμε αρκετούς καρεκλοκένταυρους που ζιουν σε βάρος του δημοσίου;

   Άσε ρε φίλε. Τα επιδόματα του Χριστόφια, οι μισθοί των υπουργών του ΑΚΕΛ, τα επιδόματα στους αράπηες, τα έξοδα για τους τουρκοκύπριους...μάλιστα...τζιαι μετά μιλάς για Όργουελ...

   Η μόνη φάρμα μες τη Κύπρο εν η μάντρα της ΕΟΚΑ, της εκκλησιάς τζιαι της πλουτοκρατίας, που περιπαίζει τον κόσμο με σημαίες τζιαι ταμπούρλα.

   Άνοιξε τα μμάθκια σου αν είσαι κανένα φτωχόπαιδο, ειδεμή, καλά κάμνεις τζιαι χώννεσε πίσω που το δάκτυλο σου.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος10/10/12, 9:56 μ.μ.

  αγοράζονται χρυσαφικά, χρυσά νομίσματα κτλ.
  Κώστας Λάρνακα. τηλ. 9558955

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...