"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΣΥ-Αναστασιάδης: Σε θανάσιμο εναγκαλισμό με το νεοφασισμό

70 χρόνια πίσω μας παίρνει η νέα ακροδεξιά υστερία
 • Για προεκλογικούς σκοπούς αναβιώνουν το φιλογριβικό-αντιακελικό κλίμα
 • Ενώνει δυνάμεις με την ακροδεξιά: Ο Αναστασιάδης προσέγγισε ηγετικά στελέχη του ΕΛΑΜ στο μνημόσυνο πεσόντων και θανόντων πολιτικών κρατουμένων 1955-59
 • Επιτελείο ΔΗΣΥ: Φοβούνται την αποχή των εθνικιστών και την απήχηση Λιλλήκα
 • Άλλη μια πρόκληση στην Αθήνα: Οι φοιτητικές οργανώσεις Πρωτοπορία του ΔΗΣΥ και Δράσις ΚΕΣ επανατοποθέτησαν «με το έτσι θέλω» την εικόνα του Γεώργιου Γρίβα στο οίκημα της ΕΦΕΚ
 • Η νεολαία της Δεξιάς σύρεται στα μονοπάτια της μαύρης αντίδρασης: Σωρεία ναζιστικών συμβόλων τώρα και στις κερκίδες της Ανόρθωσης
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 26/10/2012
 • Το «ψάρεμα» στους ακροδεξιούς και αντιομοσπονδιακούς κύκλους έχει καταστεί πλέον η κύρια επιδίωξη στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, και αυτό μαρτυρούν οι κινήσεις σε διάφορα επίπεδα. 
 • Η απήχηση του Γιώργου Λιλλήκα στους εθνικιστικούς πυρήνες έχει «μπλοκάρει» την άνοδο των ποσοστών του Νίκου Αναστασιάδη στις σφυγμομετρήσεις, αναγκάζοντας τα Συναγερμικά στελέχη να σχεδιάζουν στρατηγικές που θα επιτρέψουν την «συγκόλληση» της Δεξιάς, αν όχι από τον πρώτο, τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο των εκλογών.    
 • Οι επιτελείς του προέδρου του ΔΗΣΥ φοβούνται το ενδεχόμενο μιας εκλογικής μάχης τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών δυνάμεων, με την εθνικιστική παράταξη να απέχει, μη δίνοντας έτσι το αναγκαίο «σπρώξιμο» που χρειάζεται ο υποψήφιος της Δεξιάς για να ξεπεράσει το 50%.  
 • Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο Γριβισμός και ο αντιακελισμός χρησιμοποιούνται πλέον απροκάλυπτα προκειμένου να ενώσουν  τα τμήματα της Δεξιάς που διαφοροποιούνται κυρίως λόγω του Κυπριακού, στη βάση της «αναγκαιότητας» της επανάκαμψης της συντηρητικής παράταξης και την απομόνωση της Αριστεράς.
 • Ενταγμένες στο «πρόγραμμα εθνικής ενότητας» ενόψει εκλογών, είναι μια σειρά από κινήσεις το τελευταίο διάστημα, όπως η βράβευση του Νίκου Αναστασιάδη ως «γόνου» του πραξικοπηματία Χρύσανθου Αναστασιάδη από τον «φιλοαστυνομικό» σύνδεσμο, αλλά και οι ειδικής σημασίας κοινές εμφανίσεις ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ και άλλων ακροδεξιών ομάδων που έχουν καταστεί πλέον «θεσμός» με αφορμές τα μνημόσυνα των Γρίβα και Σαμψών και άλλες συνευρέσεις με αναφορές στην ΕΟΚΑ.
 • Στη πιο πρόσφατη εκδήλωση μάλιστα, το μνημόσυνο των πεσόντων και θανόντων πολιτικών κρατουμένων 1955-59 στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης, προσέγγισε με ιδιαίτερα θερμή διάθεση την ηγεσία των νεοφασιστών που επίσης είχαν παρευρεθεί,  χαιρετίζοντάς τους εγκάρδια και εν είδει «οικοδεσπότη», αφήνοντας άναυδο τον κόσμο που παρακολούθησε το επεισόδιο και μετέφερε τον αποτροπιασμό του στην εφημερίδα μας.
Νέος τραμπουκισμός στην Αθήνα: Χέρι-χέρι Πρωτοπορία-Ακροδεξιοί
 • Στο ίδιο κλίμα ήταν και η κοινή στάση των Δεξιών και Ακροδεξιών φοιτητικών νεολαιών στην Αθήνα τη περασμένη εβδομάδα, για το θέμα επανατοποθέτησης της εικόνας του Γεώργιου Γρίβα στο οίκημα της ΕΦΕΚ, ενάντια στην απόφαση της πιο πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης.
 • Συγκεκριμένα, κατά τη τελευταία συνεδρία του ΔΣ της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, εισέβαλε στη κυριολεξία μια ομάδα μελών της γνωστής Δράσις-ΚΕΣ η οποία επανατοποθέτησε «με το έτσι θέλω» τη φωτογραφία του Γρίβα στο οίκημα της οργάνωσης, με το δικαιολογητικό πως ο ολετήρας της Κύπρου υπήρξε επίτιμο μέλος της ΕΦΕΚ και πως αυτό απαγορεύει δήθεν την αποκαθήλωσή του.
 • Κι όλα αυτά, με την ανοχή του Προέδρου (Παναγιώτη Σωφρονίου) που προέρχεται από την Συναγερμική Πρωτοπορία, ο οποίος κάλεσε επιπλέον τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με μαρτυρίες, «να φύγουν» αν δεν τους ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, γεγονός που ανάγκασε τους εκπροσώπους της Προοδευτικής καθώς και της «Αναγέννησης» και του «Αγώνα», που πρόσκεινται στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ αντίστοιχα, να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι για την καταστρατήγηση των δημοκρατικών αποφάσεων των φοιτητών.
 • Σημειώνεται πως η γνωστή Δράσις-ΚΕΣ, πρόσκειται σε αρκετά μεγάλο βαθμό πολιτικά στο ΕΥΡΩΚΟ, ενώ θεωρείται «φιλική» προς την Αρχιεπισκοπή και σε όλους τους εκπροσώπους της αντιομοσπονδιακής τάσης, και άρα το «στρατόπεδο» Γιώργου Λιλλήκα.
Ανοχή στον εκφασισμό της νεολαίας
 • Τη μη διάθεση του Νίκου Αναστασιάδη και όσων συσπειρώνονται γύρω του να συγκρουστούν με το φαινόμενο της φασιστικής αναβίωσης ανάμεσα στη νεολαία της Δεξιάς, για εξόφθαλμες πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες, φανερώνουν και οι «πλάτες» στους νεοναζιστικούς πυρήνες που γίνονται από τις διοικήσεις των Σωματείων, οι οποίοι βρίσκονται με τη σειρά τους σε συνεννόηση με τον «σκιώδη Συναγερμό».
 • Μετά τους «πορτοκαλί» της Πρωτεύουσας και τις νεοναζιστικές τάσεις τους, το τελευταίο σοβαρό κρούσμα ήταν πληθώρα φασιστικών συμβόλων που έκαναν την εμφάνισή τους στο πρόσφατο αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της Ομόνοιας, γεγονός που θα έπρεπε να απασχολήσει επιτέλους, τόσο τη Διοίκηση του Βαρωσιώτικου Σωματείου, όσο και την ΚΟΠ, αφού τέτοια φαινόμενα διώκονται ακόμα και ποινικά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Το Λαϊκό Κίνημα συνεχίζει να κτυπά δυνατά τις καμπάνες του κινδύνου σε ότι αφορά την εξάπλωση της ακροδεξιάς υστερίας που έχει ήδη καταδικάσει τη Κύπρο σε ομηρία από το 1974 τουλάχιστον, ενώ στις μέρες μας αλλάζει τη πολιτική γεωγραφία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός εμπλεκόμενου, αφού μια σύγκρουση με την φασίζουσα νεολαία δεν είναι στα προεκλογικά πλάνα της «εθνικής σωτηρίας»…      
 • Ζωντανό άλλωστε δείγμα, όχι μόνο της ανοχής, αλλά ακόμα και της συμπόρευσης μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς, εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας το περασμένο καλοκαίρι έξω από το Προεδρικό, με αφορμή τη τραγωδία στο Μαρί αλλά με ένα εμφανέστατα κοινό πολιτικό στόχο: Τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια και η επιβολή «καραντίνας» στην Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα.

33 σχόλια:

 1. Αγαπητέ Νέε,

  Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αθήνας δρα με καταστατικό. Το άρθρο 2, κάνει ρητή αναφορά στο σκοπό του συλλόγου. Αυτός είναι η αδιάλλακτη επιδίωξη της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Το "κατέβασμα" των πορτρέτων του Γεώργιου Γρίβα -του θεμελιωτή των αγώνων για ένωση και αρχηγό της ΕΟΚΑ- από το οίκημα της ΕΦΕΚ θεωρώ πως αποτελεί πράξη αντικαταστατική -και ως τέτοια έπρεπε να κριθεί και η απόφαση της γενικής συνέλευσης (13/05/2012) του συλλόγου.

  Η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στην οργάνωση και διεξαγωγή του επικείμενου 9ου κυπριακού φεστιβάλ Κύπριων φοιτητών με θεματικό τίτλο "Κατεχόμενη Κύπρος - Άσβεστη δίψα για επιστροφή" καταδεικνύει πως ο σύλλογος λειτουργεί με τον πιο συναινετικό τρόπο για αποφυγή τριβών και διαπληκτισμών. Να σημειώσω πως κάθε εβδομαδιαία συνεδρία -πέρα απ'τις αναρίθμητες έκτακτες- του ΔΣ του συλλόγου διαρκεί πάνω από 6 ώρες με δεκάδες διαφωνίες κι αντεγκλήσεις και οι προσπάθειες για μη εκτροχιασμό των διαδικασιών από το ζεστό νεανικό αίμα είναι συνεχείς.

  Θλίβομαι ιδιαίτερα από το γεγονός της χρησιμοποίησης ενός γεγονότος σ' ένα σύλλογο που δρα ενεργά για την διάδοση των αγώνων του κυπριακού προβλήματος από το 1949 για προεκλογικούς σκοπούς. Με προσβάλλει ως πρόεδρο του ΔΣ αλλά και προσωπικά, διότι καμία σχέση δεν έχω με υπερεθνικιστικές ομάδες, ενώ με τα κείμενα και τη δράση μου θεωρώ πως κάνω ό,τι περνά απ'το αδύναμο πολιτικά χέρι μου για την τελική επίλυση του κυπριακού.

  Σας περιμένουμε στο φεστιβάλ που συνδιοργανώνουμε με το Σπίτι της Κύπρου (πρόγραμμα εδώ http://wp.me/p1L5L9-8n )το προσεχές Σαββατοκύριακο.
  Παναγιώτης Σωφρονίου,
  Πρόεδρος ΕΦΕΚ Αθήνας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι, για να πέφτουν και οι μάσκες σιγά-σιγά...
   Ας κρίνουν οι αναγνώστες του σχολίου σου αγαπητέ, ειδικά της πρώτης παραγράφου.

   Α, και να πω πως το όνομά σου δεν χρησιμοποιήθηκε στην εφημερίδα, αλλά μόνο εδώ για μπλογκερική αναφορά.

   Χαίρομαι επίσης που δεν έχεις διαψέυσει τίποτα από το ρεπορτάζ και τα καθέκαστα στη συνεδρία, γιατί μου πήρε και κάποιες ώρες να διασταυρώσω τα γεγονότα.

   Διαγραφή
  2. Κάτσε ρε Παναγιώτη τζιαι εννά μας πελλάνετε φίλε. Αν δεν κάμνω λάθος, σήμερα είναι 01/11/2012 (καλόν μήναν τζιόλις). Σαν να τζιαι έννεν πολλά "επίκαιρη" η ένωση με την μάναν πατρίδαν. Δηλαδή αν κάποιον καταστατικόν λαλεί ότι σκοπός του εν λόγω οργανισμού εν η "αδιάλλακτη επιδίωξη" της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης, σημαίνει ότι πρέπει να κρεμμάσετε την εικόναν του Παλαιολόγου τζιαι θκιό τρεις ππάλες τζιαι να τα κάμετε τζιαι wallpaper τζιαι φανελλούες να γίνεται πασιαμάς;
   Νέοι αθρώποι τζιαι θέλετε εικονούες να "λατρεύετε"; Πε μου προβλέπει τζιαι καντηλούϊν με λαδούϊν το καταστατικόν;
   Τζιαι άτε να ήταν κανένας άθρωπος με καθαρήν προσφοράν σε κάτι, ας πούμεν κανένας επιστήμονας, κανένας των γραμμάτων, των τεχνών να το καταπιούμεν. Εμέναν προσωπικά πάλε ήταν να με ενοχλεί διότι εν προσωπολατρεία φίλε μου να κρεμμάζεις εικονούες. Τζιαι εν το θέλουν ούτε οι "τιμώμενοι", αν εν σωστοί άθρωποι εν πάσει περιπτώσει.
   Αλλά το Γρίβαν τι τον θέλετε; Έναν άθρωπον τουλάχιστον αμφιλεγόμενον, με κραυγαλέα ιστορικώς καταγεγραμμένα λάθη που πιερώννουμεν ούλλοι μας, μιτσιοί μεγάλοι;
   Τον οποίον καπηλεύκουνται οι σιειρόττεροι εκφραστές του εθνικιστικού σωβινισμού τωρά που εν κάτω οι αντιστάσεις του κοσμάκη διότι ταλαιπωρείται.
   Κόψετε τους το βήχχαν φίλε διότι μετά είσαστεν συνένοχοι, όπως τζιαι οι ανορθωσιάτες δίπλα που τες σβάστικες μεσ'την κερκίδαν. Εν έσιει "μα εγώ εν τζιαι" δαμέ, τα πράματα εν σοβαρά.
   Όσο για τες φιλότιμες προσπάθειες σας για τιθάσευσην του "ζεστού νεναικού αίματος", ισχύει το "ο δρόμος για την κόλασην εν στρωμένος με καλές προθέσεις..."

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/11/12, 11:12 π.μ.

   Φίλε μου της ΕΦΕΚ...

   Η Ένωση με την Ελλάδα μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και εκφράσεις.

   Εγώ ιδεολογικά δηλώνω αριστερός και δεν έχω γενικό πρόβλημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

   Έχω ειδικό πρόβλημα όμως με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αποβαίνει εις βάρος του κυπριακού λαού.

   Οι μεθόδοι και η έκφραση του Γρίβα οδήγησαν τον κυπριακό λαό σε μια τερατώδη τραγωδία για χάρη της Ένωσης, πράμα που ο κυπριακός λαός απλά δεν μπορεί να αποδεκτεί.

   Είναι ύβρις προς τον κυπριακό λαό να υπάρχουν ακόμα τέτοιες φωτογραφίες στους τοίχους. Είναι ύβρις προς την ίδια την ίδεα της Ένωσης σαν σωτηρία του κυπριακού λαού ή έκφραση του Γρίβα.

   Απλά να καταλάβετε ότι έχει και άλλους τρόπους να γίνει η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, χωρίς στρατούς, χωρίς βία, χωρίς τραγωδίες και προ πάντων δημοκρατίκα και με συναίνεση.

   Αφαιρέστε τη φωτογραφία από τον τοίχο σας, σας παρακαλώ... Αν θέλετε πραγματικά να γίνει Ένωση με την Ελλάδα θα καταδικάσετε αυτό τον εγκληματία και θα θέσετε τον σκοπό της Ένωσης σε πραγματικά θεμέλια και αγώνα.

   Διαγραφή
  4. Μυρίζει "ελληνική δεξαμενή σκέψης" (www.ellinikidexameniskepsis.com) η πιο πάνω τοποθέτηση...οξά εν η ιδέα μου;

   Εμείς φίλε θέλουμε την ένωση των κυπρίων με όλους τους λαούς που έχουν αποφασίσει να δουν κατάμματα τη νέα και παλιά ιμπεριαλιστική τάξη. Να ενωθούμε τζιαι με την Ελλάδα τζιαι με το Τζιμπουτί άμμαν λάχει, το θέμαν είναι να κυβερνά ο λαός τζιαι ο σοσιαλισμός.

   Το "αίμα και η φυλή" εν ξεπερασμένα πράματα που τον τζιαιρό του Χριστού, πόσην οπισθοδρόμηση πιον;

   Εννά μας πάρετε στες σπηλιές αλλο λλίον.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος2/11/12, 11:51 π.μ.

   Ακριβώς η ένωση με την Ελλάδα δεν έχει το χαρακτήρα του "αίμα, φυλή".

   Έχει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Όπως πρέπει να έχει η κάθε ένωση περιοχών κρατών...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος1/11/12, 11:20 π.μ.

  ποιοι ειναι οι μεγαλυτεροι συνομωσιολογοι του πλανητη?φυσικα οι ακελιστες!ειναι αξιοι να κανουν γριβικο τον χριστοφια φτανει να συσπειρωσουν τα ριφκια τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος1/11/12, 1:46 μ.μ.

   Άτε γιε μου, πάεννε ψήφισε τον νίκαρο σου εσύ που εν είσαι ρίφι...


   Τα τελευταία 10 χρόνια τον αναστασιάδη οι "εθνικόφρωνες" προδότη να τον ανεβάζουν, πουλημένο να τον κατεβάζουν και τωρά θα παν να τον ψηφίσουν.

   Άτε μπεεεεε...

   Διαγραφή
 3. μαλιστα...τωρα εν να ξερουμε τζαι ποιο εν το κοννε της χρυσης αυγης με το ελαμ στην Κυπρο! Ευγε Σοφρωνίου!!!

  Τζεινος ο Αντιπολιτευόμενος που εν μπου εχαθηκεν στο μεταξύ; Διοτι πασιν πακετον τουτοι. Κάμνουν προεκλογική μετα σουβλακίων με τον Στροβολιώτη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον: Τελικά μάθαμε και ποιος εν ο ανεξάρτητος(!) κι ο αντικειμενικός(!) Sofroniou, που ενίοτε παρενέβαινε και στο Blog μου για να ΜΑΣ φωτίσει με τα σοφιολογήματα του: Ο εκ της “συναγερμικής” Πρωτοπορίας Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Αθηνών!
  Εΐβα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος1/11/12, 2:49 μ.μ.

   Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον είπεν ο Anef_Oriwn
   περιπαίζεις μας ρε? μπαίνει τζιε μέσα στα υπόγεια τζιε μέσα στους σπήλιους τούτος ο νήλιος?

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμε,
   Θες να πεις ότι ο Sofroniou χώνεται «μέσα στα υπόγεια τζιε μέσα στους σπήλιους»;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/11/12, 5:09 μ.μ.

   κάτι παρόμοιο. Χώνεται η Χαρά, αλλά η κουρού εν την ιβρίσκει.
   ο Ανώνυμος1/11/12 1:46 μ.μ.
   είπεν τα μια χαρά του νεοφασίστα της ΕΦΕΚ

   Διαγραφή
 5. Μα δαμέ εκαταλάβετε τι γίνεται; Υπάρχει απόφαση της ΓΣ των φοιτητών, που ο ίδιος ο προεδρος της ΕΦΕΚ κρίνει αντικαταστατική (με πραγματικά γελοίο σκεπτικό) τζιαι αποφασίζει τζιαι διατάζει την ακύρωσή της κατά τη διάρκεια της θητείας του!

  Μιλούμε για δημοκρατικά ήθη μεγατόνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κλόκκος1/11/12, 2:53 μ.μ.

  Έ όχι και θεμελιωτής των αγώνων για ένωση ο Γρίβας φίλτατε Σοφρωνίου. Αγώνα για ένωση έκαναν κι' άλλοι πολύ πριν απ' αυτόν. Και η ιστορική αλήθεια είναι ότι μετά τη δράση και αυτού, του Γρίβα δηλαδή, ο αγώνας για ένωση διακόπηκε και εγκαταλείφθηκε. Και από τη δράση του αυτή, μας επεβλήθηκε ένα συνεταιρικό κράτος με τους Τούρκους. Τώρα γουστάρω να τους πω κι' εγώ έτσι!Αφού δε θέλετε να μιλάμε για Τουρκοκύπριους αλλά για Τούρκους, ναι, το αποτέλεσμα της δράσης του Γρίβα ήταν να μας επιβληθεί ένα συνεταιρικό κράτος με τους Τούρκους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος1/11/12, 4:00 μ.μ.

   Να τους τα λες 100 φορές τη μέρα πάλι θα προσπαθούν να σε πείσουν ότι για όλα φταίει ο Μακάριος.

   Είναι απίστευτοι οι άνθρωποι. Τους έχει εμπεδωθεί ότι, ό,τι έκανε ο Γρίβας ήταν για καλό και ότι έκαναν οι υπόλοιποι ήταν για κακό.

   Ο αγώνας για την Ένωση σκότωσε την Ένωση... Αν δεν το καταλάβουν πρόβλημα δικό τους.

   Ο πιο πάνω που κατηγορεί τους αριστερούς για συνομωσιολόγους αν κάνει μια έρευνα να δει πόσες θεωρίες συνομωσίας αναπτύχθηκαν για να μεταθέσουν όλη την ευθύνη από τον Γρίβα στον Μακάριο και στους αριστερούς. Μόνο εξωγήινους δεν έμεινε να νεκατώσουν.

   Σοφρωνίου δεν ξέρω αν μια μέρα αλλάξετε την ιστορία στα μέτρα σας. Αν τα καταφέρετε τότε μπορείτε όχι μόνο να ξεχάσετε την ιδέα για την Ένωση, αλλά να μάθετε και τούρκικα και πως υποβάλουν σεβασμό στους μουσουλμάνους, γιατί εκεί οδηγείται την Κύπρο.

   Διαγραφή
 7. Βέβαια δαμέ να αθθυμήσουμεν κάτι για να μεν είμαστεν μονόπαντοι:
  Ούτε του Γρίβα εικονίσματα τζιαι καντηλούθκια (τζιαι άλλες εκδηλώσεις λατρείας), ούτε του "μακαριότατου εθνάρχη". Εκτός τζιαι αν στην προσωπολατρεία (ανεξαρτήτως "ιστορικής αλήθκειας" - ώστε Κλόκκο εν λόγω του Γρίβα που μας επεβλήθηκεν η Ζυρίχη; - ο εθνάρχης που ήταν, επαραθέριζεν;) εν έτερον εκάτερον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μόνο καντήλι μας εμάς φίλε εν οι δημοκρατικοί-αντιφασιστικοί αγώνες.
   Τζιαι συ να έρτεις μαζί μας, πάλε εικόνισμα θα σε κάμουμε.

   Εν τόσο δυσεύρετοι οι δημοκράτες (στη πράξη) μες τη δεξιά, που κατ' οικονομία αγιποιούμε τζιαι τους μισοδότζιην...

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος1/11/12, 5:16 μ.μ.

  ρε Woofis!
  σαν πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι μη χαθείς και καταλήξεις εις τη Θράκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η εγνατία οδός (όι η τράπεζα) ενώνει Ιόνιο τζιαι θράκη απ ότι ξέρω φίλε μου...
   Ας πάει ως την Θράκη τζιαι κανονίζουμεν του ταξί τζιαι ύστερα ένα φέρρυμπόουτ, έτον τζιαμαί!

   Διαγραφή
  2. Αυτό που λέει ο Ανώνυμος με σχόλιο με ημερ. 1/11/12 5:16 μ.μ. [«σαν πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι μη χαθείς και καταλήξεις εις τη Θράκη!»], δεν είναι καθόλου παράξενο με την οδική σήμανση που υπάρχει στην Ελλάδα. Εγώ το καλοκαίρι χαζίριν να βρεθώ στην Αθήνα αντί στην Κυλλήνη μετά που πέρασα από την Γέφυρα του Ρίο-Αντίρριο…

   Διαγραφή
 9. Κλόκκος1/11/12, 10:38 μ.μ.

  @Woofis, η κουβέντα ξεκίνησε από τη φωτογραφία του Γρίβα και μοιραία οδηγήθηκε και στη δράση του. Ο Μακάριος πού κολλά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Και από τη δράση του αυτή, μας επεβλήθηκε ένα συνεταιρικό κράτος με τους Τούρκους"
   Φίλε θκιάβασε ιστορίαν "αντικειμενικά" τζιαι μετά να σύρνεις κουβέντες. Εν ο Γρίβας που έφερεν τη Ζυρίχην; Δουλεύκετε μας τζιαι σεις ρε κοπέλια;

   Διαγραφή
  2. Τη ζυρίχη την εφέραν οι νατοϊκοί, όπως και όλες τις εξελίξεις επί του εδαφικού και του Κυπριακού γενικά.
   Με ανθρώπους τους να κάμνουν τη βρόμικη δουλειά στο εσωτερικό. Ο Γρίβας ήταν ένας που τούτους, από την αρχή, η ΕΟΚΑ Β, ο Συναγερμός τωρά.
   Ο Μακάριος εν γνωστό πως βρισκόταν στο ίδιο καράβι με τον Γρίβα, από ένα σημείο και μετά (γύρω στο 58) εχώρησαν ουσιαστικά οι δρόμοι τους.
   Τούτα πιστεύω πως εν αρκετά στέρεα.

   Στον Παπαδημήτρη υπάρχει ομιλία του Εζεκία το 50 που κατηγορεί τον Μακάριο ότι παζαρεύει με του Αμερικάνους ένωση με ανταλάγματα βάσεις.

   Ο Μακάριος δηλαδή, μέχρι ενός σημείου, όπως και ο Γρίβας αλλά και ο Γιωρκάτζιης αργότερα, έπαιξαν τα παιχνίδια των αμερικάνων. Η χρηματοδότηση από τους αμερικάνους προς την ΕΔΜΑ-ΣΕΚ και λοιπά εν γνωστά γεγονότα.

   Στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου πρέπει αν δούμε το κυπριακό και τον ρόλο όλων των πρωταγωνιστών. Ο Μακάριος, δεν υπάρχει αμφιβολία, άλλαξε στην ουσία στρατόπεδο, δεν έπαθε εμμονή με τη δυτικοποίηση και πλήρη νατοποίηση της Κύπρου, στηρίχθηκε στους αδέσμευτους και τη ρώσικη επιρροή πίσω τους.

   Εξ ού και χαρακτηρίστηκε ως Κάστρο της μεσογείου και προκάλεσε τόσα σχέδια εξόντωσης κλπ.

   Ως τελικός στόχος της νατοϊκής-ακροδεξιάς πλεχτάνης φίλε Γούφι, δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με τον φορέα της.

   Εν μαθηματικά τα γέρημα.

   Διαγραφή
  3. Στέλιο μου πάλε η ίδια συζήτηση. Ο φίλος ο Κλόκκος ουσιαστικά "ειρωνεύτηκεν" τους γριβικούς ότι ο "μάστρος" τους με τη "δράσην" του οϊ μόνον εν έφερεν την ένωσην αλλά έφερεν "συνεταιρισμόν" με τους τούρκους. Ε, εν πολλά ανιστόρητη τζιαι μονόπαντη η διατύπωση του. Η δική σου ας πούμεν εν πιο σφαιρική. Αλλά ότι τζιαι να πείτε,ένας ήταν τζιείνος που επικύρωσεν την Ζυρίχην, τζιαι τζιείνος ΕΝ ήταν ο Γρίβας, πως να το κάμουμεν; Τζιαι κερατάς τζιαι δαρμένος ο γέρημος; Για κατηγορείτε τον ότι ουδέποτε τες εδέχτηκεν τζιαι ήθελεν να τες ποκουππίσει.
   Όσον για τον εθνάρχην, τζιαι το "ίδιον καλάθιν": συ είπας. Εγώ ουδέποτε τους έβαλα στο ίδιον καλάθιν. Εγώ ξαναλαλώ το ότι όσον επιλέγετε να τιμάτε τον εθνάρχην τζιαι να χαντακώννετε τον Γρίβαν μεν καρτεράτε συμφιλίωσην τζιαι οριστικήν αποκατάστασην της ιστορικής αλήθκειας.
   Αλήθκεια, εν εδιερωτήθηκες ποττέ γιατί ο επάρατος συναγερμός ουδέποτε είπεν κάτι εναντίον του Μακαρίου; Ενδιαφέρον έννεν;

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/11/12, 1:48 π.μ.

   Ο Μακάριος εδιαπραγματεύτηκε Ζυρίχη πάνω στα αποτελέσματα των πράξεων του Γρίβα.

   Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δέχτηκαν χτυπήματα με τους θανάτους του Αυξεντίου και του Μάτση. Ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών της Κύπρου βρισκόταν στα κρατητήρια. Η ελληνική χρηματοδότηση δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ αόριστον. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισε να φθίνει.

   Το χειρότερο ήταν οι 210 δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι μαζί με 80 δολοφονηθέντες Τουρκοκύπριοι από την ΕΟΚΑ μαζί με τους δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από την ΤΜΤ ήταν έμμεσα και άμεσα οι πράξεις του Γρίβα.

   Αν είχε ένα άνθρωπο που έδωσε δικαιώματα στην Τουρκία με της πράξεις του ήταν ο Γρίβας. Και αν είχε δύο πολιτικούς που ενδώσαν στις νατοικές πιέσεις ήταν ο Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

   Ο Μακάριος εβρέθηκε μπροστά σε μια απίστευτη απόφαση στη Ζυρίχη. Να σταματήσει το αιματοκύλισμα που ξεκίνησε μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων (ΕΟΚΑ εναντίων ΤΜΤ) με το να υπογράψει ή να συνεχιστεί η κατάσταση με κίνδυνο να πάρει η Τουρκία το πάνω χέρι και να επέμβει μονομερώς με την αποχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων στο μέλλον.

   Ο Γρίβας δεν μπορούσε καν να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεων του. Σαν πολιτικός ήταν πραγματικά άθλιος. Και σαν στρατιωτικός μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι οι Εγγλέζοι τον ανέχονταν γιατί εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.

   Όπως και άθλιοι πολιτικά είναι όσοι πιστεύουν σήμερα ότι η προσκόλληση στο "ελληνικό έθνος" θα σώσει την Κύπρο.

   Ο Μακάριος ισως ναι να ήταν λάθος να υπογράψει τη συμφωνία της Ζυρίχης. Ίσως θα έπρεπε να μην υπογράψει, να διαλύσει (ή να αποτάξει) την ΕΟΚΑ και να διεθνοποιήσει το κυπριακό με εργατικό και πολιτικό αντιαποικοιακό αγώνα.

   Άλλα σίγουρα δεν μπορείς να μου λέεις ότι ο Γρίβας δεν έχει ή έχει ελάχιστη ευθύνη για τις συμφωνίες της Ζυρίχης.

   Διαγραφή
  5. Ο Συναγερμός αφήνει υπόνοιες κάθε 20 Ιουλίου ότι εν ο Μακάριος που εκάλεσε τους Τούρκους που το βήμα του ΟΗΕ. Άκουσα τζιαι είδα τον Γεωργιάδη από τηλεοράσεως να το ισχυρίζεται, δεν θυμάμε αν ήταν φέτος ή πέρσι.
   Αφήνει και υπόνοιες για τη γνωστή βία και αντιβία που εν η κυρίαρχη ιδεολογία μες τον ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τη προπραξικοπηματική περίοδο.

   Διαγραφή
  6. Το θέμα με τη Ζυρίχη ως "ειρηνευτική" λύση που θα σταματούσε τη διαμάχη των δύο κοινοτήτων, την προσυπογράφω τζιαι γω.
   Γι αυτό άλλωστε επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα σύμβολα, γιατί υπήρχε θέμα γενικότερης κοινοτικής σύγκρουσης...
   Την οποία φυσικά μεθόδευαν οι ανθρώποι της CIA στο νησί και από τις δύο πλευρές, μέχρι που τα κατάφεραν το 63-64.

   Οπότε ναι, ο Μακάριος υπέγραψε έχοντας υπόψη ότι οι μοχλοί στο εσωτερικό (ΕΟΚΑ-ΤΜΤ) παίρνουν από αλλού οδηγίες και είναι ικανοί για διχοτομικές κινήσεις και σε γεωγραφικό επίπεδο.

   Διαγραφή
  7. Τι να σας πω παιθκιά. Η άποψη μου εν καθαρή. Ο εξωραϊσμός του ενός τζιαι η δαιμονοποίηση του άλλου πάλε θα μας φέρνει στα ίδια τζιαι στα ίδια. Ούλλη μέραν ασβέστην να σύρνετε εν ασπρίζουν οι ευθύνες, ούτε του νου ούτε του άλλου. Ούτε τεκμηριώννεται να γιορτάζεται κανένας τους. Πέρκιμον σε θκιο-τρεις γενιές να γελούν μαζί μας που βουρούμεν ο καθένας στα μνημόσυνα του τζιαι σιήζεται για τα μνημόσυνα (τα εικονίσματα τζιαι τα καντήλια) των άλλων.

   Διαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/12, 12:32 μ.μ.

   Καλά ρε φίλε που είδες εξωραισμό του ενός και δαιμονοποίηση του άλλου;

   Του καθενού αναλογίζεις του τες ευθύνες που του πρέπουν.

   Και ο Γρίβας διαχρονικά έχει μεγαλύτερες ευθύνες που τον Μακάριο.

   Συγκεκριμένα στον Μακάριο καταλογίζεται το λάθος της συμμαχίας με το Γρίβα, την υπογραφή της Ζυρίχης ενώ είχε την εναλλακτική της διεθνοποίησης και το πιο τραγικό του λάθος, την απόφαση των 13 σημείων.

   Ακόμα μπορείς να του καταλογίσεις και ότι δεν αποδέχτηκε το σχέδιο Άτσκεσον (που συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να το αποδεχτεί) ή που δεν αποδέχτηκε το γαλλοκαναδικό σχέδιο επίλυσης.

   (Και εδώ μπαίνει και η συζήτηση της αποδοχής του σχεδίου Ανάν.)

   Αλλά όσο και αν είσαι αντικειμενικός, οι αποφάσεις και οι ενέργειες του Μακάριου έχουν μια κάποια δικαιολόγηση προς το όφελος της Κύπρου. Γιατί ουσιαστικά από ένα σημείο και μετά ο Μακάριος έτρεχε να διορθώσει τα λάθη και τις προδοσίες του Γρίβα.

   Διαγραφή
  9. Γούφη, δεν γίνεται κανένας "εξωραϊσμός", τουναντίων, εμεις, ως οι απ έξω του χορού, κρίνουμε τις δύο δεξιές, την εθναρχία δηλαδή και ότι αυτή κουβαλά μαζί της, που το 41 που "αστικοποιήθηκε" το κίνημα.

   Θέλεις να παραδεχτούμε πως ο Μακάριος έχει ευθύνες. Οκ. Τι σημαίνει τούτο, αν βάλλεις τους δύο στο ίδιο επίπεδο ή τέλοσπάντων κάτι τέτοιο που εν εκατάφερες ακόμα να μας εξηγήσεις;

   Ότι ό,τι προέρχεται που τη δεξιά, εν εξαρχής χαλασμένο τζιαι ότι τζι αν κάμει, έν σάζει;

   Εμείς ξέρουμε το φίλε μου, αλλά κάμνουμε τζιαι την διάκριση, δαμέ α, β, ποτζιεί γ,δ κ.ο.κ.

   Φυσικά, τούτα εν για τους χαζούς.

   Το βασικό ζητούμενο που τούντην εξομοίωση (που εν η πιο αντι-ιστορική φάση που παίζει) εν η κατάρρηψη ευθυνών στον Μακάριο για τη μη αποδοχή του σχέδιου Άτσενσον (και του αμερικανοβρεττανοκαναδικού του 78, και του Ανάν κατ επέκταση από τους Κυπριανού-Τάσσο)

   Ουσιαστικά, αυτό που υπονοεί τούτη η φιλολογία, εν ότι αν ο Μακάριος έλεγε ναι στην διπλή ένωση (που ήταν ο στόχος της χούντας, της εόκα β, της τουρκίας, των αμερικανών και του γρίβα), δεν θα είχαμε τα επόμενα φαινόμενα (άρα φταίει!).

   Τούτο κυκλοφορεί τζιαι συγκεκαλυμμένα ως αστικός μύθος του στυλ "αν εδίαν βάσεις ο μακάριος στους αμερικάνους..."

   Φυσικά δεν υπήρχε θέμα βάσεων στους αμερικάνους, αλλά στους τούρκους.

   Απλά το "εθνικό μέτωπο" και αργότερα η εόκα β μετέφεραν έτσι στον κόσμο τους το σχέδιο άτσεσον (και τη λύση που ήθελε ο γρίβας), ότι δηλαδή επρόκειτο για αμερικάνικες-νατοϊκές βάσεις και όχι απόλυτα τούρκικες.

   Η πλήρης νατοποίηση της Κύπρου, θα έφερνε παράλληλα και την πίεση στη σοβιετικογενή αριστερά του τόπου, τον εξαναγκασμό της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διάλυση.

   Και ο Μακάριος ήταν για την αριστερά φίλε Γούφη, ασπίδα προστασίας, και πριν, και μετά το πραξικόπημα.

   Για παράδειγμα, ξέρεις ότι η Κύπρος ήταν ναυτικάαποκλεισμένη που το Νάτο ως τον Δεκέμβρη του 74, με τον αποκλεισμό να τον σπάζει η Ρωσία;

   Ξέρεις ότι η ΕΟΚΑ Β' οπλοφορούσε τζιαι προέβαιννε ακόμα και σε δολοφονίες μετά την εισβολή; Ο Μακάριος ήταν μια κατάσταση προστατευτική για την αριστερά λοιπόν, ακόμα τζιαι μετά το 74.
   Γιατί ακριβώς δεν έχουμε καμιάν εμπιστοσύνη στην ΕΟΚΑ Β και την πολιτική της μετάλλαξη, τον Συναγερμό.

   Η "εξομοίωση ευθυνών" έχει κυρίως στόχο την αφαίρεση του "υπογάστριου" του ΑΚΕΛ στη κοινωνία, τη ρήξη δηλαδή των δεσμών μεταξύ μακαριακού κέντρου και αριστεράς, έτσι ώστε να κυβερνά η μετεξέλιξη της ΕΟΚΑ Β.

   Το εκαταφέρετε το 93-2003, τζιαι ενδεχομένως τζιαι από τον Φεβράρη, αλλά εν σημαίνει τζιαι πως μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία τα μαύρα.

   Διαγραφή
 10. Μπράβο Παναγιώτη!
  Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Κ.
  Δελτίο Τύπου του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

  Αθήνα 24-10-2012

  http://antiparakmi.blogspot.com/2012/11/blog-post_2.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κλόκκος2/11/12, 6:36 μ.μ.

  Γιατί νιώθουν την ανάγκη αποκαλούν Διγενή τον Γεώργιο Γρίβα; Μα απλά διότι το σκέτο Γεώργιος Γρίβας προκαλεί αηδία στην Ελλάδα αφού είναι συνώνυμο του Εφιάλτης. Προτιμούν λοιπόν πονηρά να χρησιμοποιούν το ψευδώνυμο του στην ΕΟΚΑ για να συγχίζουν κάπως τους νεώτερους. Ο γνήσιος ήρωας όμως Γρηγόρης Αυξεντίου, δεν έχει καμιά ανάγκη να ονομάζεται και . . . . . . Ζήδρος. Είναι Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου σκέτο. Το ίδιο και ο Κυριάκος Μάτσης και τόσοι άλλοι.
  Επίσης τον Γρίβα τον αναφέρουν ως αρχηγό της ΕΟΚΑ μόνο. Ούτε λέξη για ΕΟΚΑ Β΄. Ούτε λέξη για τις άνανδρες δολοφονίες δημοκρατικών πολιτών στην Κύπρο από τους νυκτοβάτες προσωπιδοφόρους του. Του . . . . . . Διγενή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...