"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

14 Νοεμβρίου 2012

Απέναντι σε εξωτερική επίθεση και εσωτερική υπονόμευση: Κρατάμε γερά – Κυπριακά κι εργατικά

Ανατολικά και αριστερά οι ελπίδες για το λαό
 • Δεν θα περάσει η τρομοκρατία των Γερμανών και των κολαούζων τους στη Κύπρο
 • Με προμετωπίδα την ενεργειακή και τουριστική προοπτική που η διακυβέρνηση της Αριστεράς δημιούργησε, ανοίγουν νέοι δρόμοι χρηματοδότησης και ξημερώνουν μέρες ευημερίας και απασχόλησης για τους εργαζόμενους
 • Ο λαός δικαιούται να δώσει τον αγώνα του για ανεξαρτησία και προκοπή – Να μην τον εκφοβίσουν όσοι τον θέλουν παραδομένο και ανυπεράσπιστο
 • Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση του Λαϊκού Κινήματος σε απειλές, κατασκευασμένες περιρρέουσες και μεθοδεύσεις – Όχι στα υφεσιακά μνημόνια, επιμονή για τον Μηχανισμό για τις τράπεζες.
Του Στέλιου Στυλιανού στη ΓΝΩΜΗ 9/11/2012
 • Αν κάτι μένει από την υστερική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα αστικά ΜΜΕ και το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, είναι ο πανικός που τους έχει καταβάλει για τη πιθανότητα να μην υπογραφεί μνημόνιο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
 • Τρομάζουν με την ιδέα των μνημονιακών εκλογών, επιστρατεύοντας «πολιτικά μέντιουμ», «γερμανικές καφετζούδες» και «σεναριογράφους - συντάχτες» για να δουν το μέλλον και να προβλέψουν τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, γιατί ακριβώς δεν θέλουν να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο στο λαό μπροστά στη κάλπη, φορτώνοντας παράλληλα στην Αριστερά το «στίγμα» των αντιλαϊκών μέτρων της τρόικας.
 • Τροφοδοτούν με ειδήσεις και ανατροφοδοτούνται με σχόλια σε «ζωντανή γραμμή» με επικοινωνιακά κέντρα στη Γερμανία και αλλού που εμφανώς απεργάζονται το στρίμωγμα της Κύπρου στη γωνία, προκειμένου να υποχωρήσει στα μέτρα που σχεδιάζουν αυτοί που σπρώχνουν τους αδύναμους λαούς της Ευρώπης στην ανέχεια, την εκμετάλλευση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου τους.
 • Τους οδηγεί σε κατάθλιψη και απόγνωση η πιθανότητα να εξευρεθούν πόροι δανειοδότησης από τρίτες χώρες και ειδικά τη Ρωσία. Είναι προφανώς ένα εφιαλτικό σενάριο για τον Συναγερμό και τους συμμάχους του η υποβοήθηση της Κύπρου σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, εκτός τρόικας και με ενίσχυση του ρόλου των ανατολικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.
 • Θέλουν να ενισχύσουν τον μονόδρομο του μνημονίου και να το καταστήσουν αναπόφευκτο, γιατί έτσι διασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για τη ντόπια πλουτοκρατία και τις δυτικές διασυνδέσεις της Δεξιάς.
Δεξιά αντιπολίτευση: Μαζί με τη τρόικα - ενάντια στη κοινωνία
 • Είναι αυταπόδειχτο πως η ντόπια άρχουσα τάξη, η πλουτοκρατία, οι βιομήχανοι και ο εκκλησιαστικός μηχανισμός, εκπροσωπούμενοι από τη μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και τη συντηρητική-νεοφιλελεύθερη παράταξη, δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του μνημονίου.
 • Ποιο άλλο μήνυμα μπορεί να στέλνει το λαϊκίστικο και ατεκμηρίωτο σύνθημα περί «καθυστερήσεων» και η ρητορική που καλύπτει τις εμμονές της τρόικας; Ποιους εξυπηρετεί η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εντολοδόχους της νέας τάξης; Το λαό και τους εργαζόμενους ή τους πιστωτές και τη ντόπια πλουτοκρατία;     
 • Οι περεταίρω μειώσεις των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, είναι βασικά ζητούμενα για τη Δεξιά και όσους εκπροσωπεί, και η εντύπωση που αφήνουν σε κάθε πολίτη που αρχίσει να αντιλαμβάνεται το θέατρο της αντιπολίτευσης, είναι πως επιχαίρουν, ικανοποιούνται και εξυπηρετούνται με τα σκληρότερα των μέτρων που θα μπορούσαν να μας επιβληθούν.
 • Η τρόικα για την αστική τάξη και τους εργοδότες είναι μια πραγματική ευλογία, και αν επιπλέον το πρώτο μνημόνιο υπογραφεί από τη κυβέρνηση της Αριστεράς, ακόμα καλύτερα για όσους πατούν πάνω στη καπιταλιστική κρίση και την άθλια συμπεριφορά των τραπεζών για να πάρουν πίσω όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι από τα μέσα της δεκαετίας του 40’ μέχρι και τη περίοδο πριν τη κρίση.
 • Γιατί, παράλληλα με την συρρίκνωση των κεκτημένων και την επιβολή νέων εργασιακών σχέσεων, θέλουν να ευνουχίσουν και να ξεδοντιάσουν το Λαϊκό Κίνημα, να το εξευτελίσουν και να το υποχρεώσουν σε παραδοχή ήττας, να το αναγκάσουν σε ρόλο δήμιου των εργαζομένων για του αφαιρέσουν μια για πάντα τη περηφάνια για τις οκτώ δεκαετίες προοδευτικών κατακτήσεων για όλο το λαό.
Υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον
 • Τα παιχνίδια των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας στη Βουλή και τα ΜΜΕ, είναι πια γυμνά μπροστά στα μάτια όσων επιμένουν να παρατηρούν και να βιώνουν τις εξελίξεις με τον ταξικό και διαλεκτικό φακό. Αποπροσανατολίζουν, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για να μην αποκαλυφθεί η πολιτική τους, μια πολιτική που θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει ακόμα τη κερδοφορία και τη φοροδιαφυγή των λίγων.
 • Την ώρα που στη Βουλή βρίσκεται για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα ή και άλλες κυβερνητικές προτάσεις που θα λύσουν τα χέρια της φοροεισπρακτικής πολιτικής του κράτους, η αντιπολίτευση καθυστερεί ετσιθελικά τη ψήφιση ή έστω τη συζήτησή τους, ενώ επιπλέον, φρόντισαν προηγουμένως να στερήσουν από το κράτος έσοδα με τη παρέμβασή τους στο θέμα της πολεοδομικής αμνηστίας.
 • Παρόλα αυτά, έχουν το θράσος να μιλούν για καθυστερήσεις, για σπατάλες και για μη-μέτρα. Σε μια επίδειξη ξετσίπωτης πολιτικής συμπεριφοράς, κατηγορούν τη κυβέρνηση ακόμα και για το γεγονός ότι οι Γερμανοί έβαλαν στο μάτι τα ρώσικα κεφάλαια που «σταθμεύουν» στις κυπριακές τράπεζες, ξεχνώντας πως είναι οι ίδιοι που αναμοχλεύουν και συντηρούν τα θέματα των κυπρορωσικών οικονομικών σχέσεων, τροφοδοτώντας έτσι την εχθρική προπαγάνδα που μας στοχοποιεί σαν χώρα και σαν λαό.
 • Ανοίγουν τις κερκόπορτες, διευκολύνουν την «απόβαση» της λιτότητας και το πετσόκομμα της κρατικής μας ανεξαρτησίας, όσης μας απέμεινε μετά το 74’.
 • Ειρωνεύονται την υπεράσπιση των κεκτημένων απειλώντας τον λαό με τη τρόικα, λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, προτάσσοντας το δικό τους ταξικό συμφέρον και  την πολιτικοοικονομική διαπλοκή, την ώρα που έχουν οικοδομηθεί προοπτικές για ξεπέρασμα της κρίσης.
Επιτεύγματα, ελπίδες και διαπραγμάτευση
 • Το στερέωμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας με τις νέες αδειοδοτήσεις άλλων τεσσάρων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να έχει δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη και ευκαιρίες για τον τόπο.
 • Οι κολοσσοί που έχουν προσελκυσθεί, «παίζουν σε άλλο πρωτάθλημα» όπως ομολογούν πηγές από το γειτονικό Ισραήλ, και έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους τη Κύπρο να ξεπεράσει τη κρίση.
 • Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέτοχος με 10% της ρώσικης εταιρία Νόβατεκ που θα συνεργαστεί με τον γαλλικό κολοσσό Total στο τεμάχιο 9,  είναι η Gazprombank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρωσία, ενώ άλλο 10% ανήκει στην ίδια τη Gazprom, τη κρατική εταιρία ενέργειας της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
 • Οι προοπτικές είναι μεγάλες, και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να παραδοθούν στις ορέξεις της εξωτερικής και εσωτερικής τρόικας. Ο δρόμος αυτός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο την έφεραν η παγκόσμια και τοπική τραπεζική κρίση.
 • Υπάρχει η διάθεση από τους εργαζόμενους, τις συντεχνίες και την Αριστερά, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους μικρομεσαίους για ένα συμβιβασμό με ένα μνημόνιο που πραγματικά θα βοηθά τη κυπριακή οικονομία και δεν θα βάζει τον τόπο σε νέους κύκλους υφέσεων.
 • Δεν θα δεχτεί η Κύπρος απειλές, έχει τρόπους να αντιμετωπίσει τις πιεστικές ανάγκες. Η κοινωνία επιζητά ένα και μόνο μνημόνιο και τη δημιουργία παράλληλα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αναλάβει την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.
 • Είναι δίκαια αιτήματα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να τηρηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.
 • Σε αντίθετη περίπτωση, αν η τρόικα και η Γερμανία που παίζει τον ρόλο του υποβολέα της επιμένουν σε θέσεις που αφαιρούν από το δημόσιο συμφέρον και βάζουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας, θα χρειαστεί να επαληθευτούν οι φόβοι του Συναγερμού, του Νίκου Αναστασιάδη και των ταξικών συμμάχων τους.
 • Θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε μνημονιακές εκλογές, κι εκεί θα πρέπει ο λαός να επιλέξει μεταξύ της αντίστασης και της παράδοσης, και όσους υποψηφίους τις εκπροσωπούν. 

21 σχόλια:

 1. Ανώνυμος15/11/12, 9:08 π.μ.

  stelios papalangi

  υπέροχα....
  μαζί σου σύνωμε....
  δηλαδή έχουμε το σίουρο ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει ; (ελπίζω ότι δεν θα ρτουμε μετά να το βαφτίσουμε "'ηπιο").
  δηλαδή που με ρωτά συνέχεια τζαι ο άνευ..... τελικά υπάρχει εναλλακτική στην υπογραφή του μνημονίου ; (Πε τα σύντροφε τζαι είμαι δίπλα σου).
  Και βεβαίως η δεξιά θα υπογράψει μνημόνιο αν φκει.
  Η αριστερά αν φκει τι θα κάμει ;
  Αφού τον εβάλαν για να χάσει που εννα χάσει, τζαι αφού επιζητούμεν μνημονιακές εκλογές (πάλε μαζί σου) γιατί δεν μπαίνει τζαι ο υποψηφιος της αριστεράς στο παλμό του άρθρου, τζαι να φκάλει μιαν ξεκάθαρη ανακοίνωση ότι δεν θα υπογράψει το μνημόνιο ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα σύνωμε, εγώ προσπαθώ να κάμω ανάλυση, να πιάσω παλμό. Μπορεί να είμαι μέσα σε κάποιο ποσοστό, μπορεί εντελώς,μπορεί και όχι. Πάντως μέχρι τώρα πιάννω καλά τη προοπτική μνημονιακών εκλογών. Δαμέ θα απομονωθεί ο Αναστασιάδης όπως πάμε τζιαι αυτό είναι το ζητούμενο σε ταξικό επίπεδο.

   Εν προσωπικές φυσικά οι εκτιμήσεις. εν δεσμέυουν κανέναν, πόσο μάλλον ένα κόμμα στο οποίο δεν έχω λόγο!

   Η τακτική, όπως εκτιμώ πάντα, είναι να έρθουν λεφτά από αλλού, και να περιμένουμε τον ESM να φέξει (αργά μέσα στο 13).
   Αν θα υπογραφεί ή όχι μνημόνιο δηλαδή,εν ξεκάθαρα θέμα αν δουλέψουν ή όχι άλλες εναλλακτικές δανεισμού.

   Και είναι εδώ ακριβώς που η αντιπολίτευση, ο ΔΗΣΥ ειδικά αλλά εν ύποπτος ο ρόλος και της ΕΔΕΚ αν αναλογιστούμε τις αντιδράσεις της για το οικόπεδο 9, προσπαθεί να μειώσει αυτές τις πιθανότητες και να μονοδρομήσει τη τρόικα.

   Γιατί να χάσει ο Μαλάς; Ο υποψήφιος μας, ναι, μπορεί να πει πως τέτοιο μνημόνιο δεν υπογράφει. Για να το πει όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσει τζιαι το τοπίο με τις εναλλακτικές. Αλλιώς πως θα το πει; Νομίζω εν αρκετό προς το παρόν να μιλά για ένα μνημόνιο "με το σωστό περιεχόμενο" (...)και επιμονή στον μηχανισμό για τις τράπεζες. Αυτός είναικαι ο "παλμός" του άρθρου.

   Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο με τη τρόικα ούτε πριν αλλά ούτε μετά τις εκλογές, να χρησιμοποιήσουμε τα αέρια όσο γίνεται. Τον Μάρτη-Απρίλη θα έχουμε αποτελέσματα κι από άλλα 4 οικόπεδα τζιαι οι δανειστές θα μας δουν αλλιώς.

   Μέχρι τότε μπορούμε νομίζω με μικρά δάνεια να πορευτούμε. Δεν είναι τόσο κλειστές οι αγορές όσο αφήνουν τα ΜΜΕ και ο ΔΗΣΥ να εννοειθεί. Υπάρχουν τράπεζες, ακόμα και δυτικές, που μπορούν να μας ανανεώσουν δανεισμούς.

   Αυτό που θέλω ιδιαίτερα να θίξω και που δεν λαμβάνεις υπόψη, είναι πως κάποιοι κύκλοι σε εσωτερικό και εξωτερικό θέλουν να απαγορεύσουν τις άλλες διεξόδους. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα, όχι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε το μνημόνιο.

   Φυσικά και δεν το θέλουμε, είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρα των ενεργειών του ιδιωτικού τομέα και θα το αποφύγουμε αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τις συνθήκες αυτές είναι που δεν ελέγχουμε πλήρως. Πρέπει να καταλάβουμε πως μας την έχει στήσει το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα,μαζί με τους δικούς μας τραπεζίτες τζιαι πως μια μικρή χώρα πρέπει να κάμει πολλές υπερβάσεις για να ξεφύγει.

   Πόσον μάλλον όταν στο εσωτερικό λειτουργεί πέμπτη φάλαγγα που ανατρέπει καθημερινά τις όποιες προσπάθειες.

   Αυτή τη πέμπτη φάλαγγα είναι που βάζεις ουσιαστικά και εσύ στο απυρόβλητο, θεωρόντας πως όλα περνούν από το χέρι της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ.

   Δεν είναι έτσι φυσικά, εν εντελώς απολίτικη η θέση σου τζιαι δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις πιέσεις των δυτικών, ούτε τζιαι των ανθρώπων τους στη Κύπρο.

   Εν κρίμα που στενεύκεις τόσο πολλά την οπτική σου διόντας άλλοθι στην ουσία στπους εχθρούς του λαού τζιαι του δημοσίου συμφέροντος.

   Ξεκόλλα με το ΑΚΕΛ τζιαι δες τη μεγάλη εικόνα.

   Διαγραφή
  2. Νέε,
   Εν τζιαι πιστέφκω μέσ’ την «πέμπτη φάλαγγα» να βάζεις τζιαι τον Papalangi! «Τούτος» εν καλοπροαίρετα που εν “κολλημένος” με το ΑΚΕΛ!

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/11/12, 7:50 μ.μ.

   Παπαλάγκι είσαι ακατανόητος. Νομίζω κάμνεις κριτική απλά για να κάμεις, ή καλύτερα γιατί έχεις εμμονές με την κυβέρνηση ή την αριστερά ή κάτι.

   Απλά γυρεύεις πάντα να είσαι το πνεύμα της αντιλογίας σε ότι πει και ότι κάνει η κυβέρνηση.

   Διαγραφή
  4. Ετο εν σημασια που θελει. 11 γραμμες, μηδεν νοημα, μηδεν ουσια, μηδεν εγκεφαλος


   Διαγραφή
 2. Papalangi,
  Πόσες φορές σ’ αρώτησα [αν είσαι υπέρ μνημονίου ή
  όχι];

  «Η αριστερά αν φκει τι θα κάμει ;» --- Να μεν φκει; Οκκέι! Ποια η πρόταση η δική σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ λέω τζιαι να μας πει ο φίλος μας ποιον θα ψηφίσει εντέλει, γιατί εν ωραία η κριτική, αλλά αν βοηθούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την άνοδο της δεξιάς τζιαι της ακροδεξιάς στην εξουσία (είτε με αποχή, είτε με λευκό, είτε με μη ψήφο στον Μαλά, είτε με μονόπλευρες επιθέσεις στην Αριστερά κ.ο.κ) πως μπορούμε να μιλούμε για αντιμνημονιακές στάσεις τελικά;

   Κάτι εν πάει καλά έννεν;

   Διαγραφή
 3. Τελικα εκαταφεραμεν να περιορισουμε τη συζητηση στο "μνημονιακός - αντιμνημονιακός"; Τουτα νομιζω καμνει τα η λαική δεξια ως συνηθως καποτε καμνει τα τζαι η ακροδεξια.

  Κάτι εν παει καλα όντως...

  κυρίως η σταση "εστησαν μας την"....δηλαδη η σταση για τη διαφθορα τζαι οχι για τα αδιεξοδα του ιδιου του συστηματος...το ότι μας την εστησαν εν το ιδιο το συστημα, εννε για λογους ηθικης που μας την εστεισαν, απλα ετσι δουλεφκει το συστημα.

  σε λλιον θα λεμε πως σε ολη την ευρωπη υπαρχει τραπεζικο σκανδαλο και οχι συστημικη κριση. τζαι αμα τα κανομισουμε με τον τροπο που λειτουργουν οι τραπεζες θα ειμαστε μια χαρα. δηλαδη καθαρά δεξια επιχειρηματα.

  αν λαβω υποψιν μου τες δημοσκοπησεις που λεν οτι 56% του ακελ λεει όχι στο μνημονιο, μαλλον Στελιο, η συγκεκριμενη πολιτική του μπλογκ θκιωχνει αριστερους αντι να συσπειρωνει...

  ούτε υπαρχει κανενας λογος να γινεται εμμεση επιθεση σε αλλα ατομα για το τι θα ψηφισουν τζαι τι πιστεφκουν...διοτι εν φανερο πως το ακελ καμνει ιστορικες επιλογες αυτη τη στιγμη...ή με το κεφαλαιο ή με τους εργατες....δηλαδη με το μισο ποσοστο του οτι τζαι να θκιαλεξει...καλυτερα να το χωνεψουμεν, παρα να θωρουμεν εξωτερικους εχθρους του κομματος παντου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, πως αναιρούν τούτα που γράφω το γεγονός της συστημικής κρίσης; Η συστημική κρίση αποτελείται που μια σειρά από στημένα παιχνίδια εις βάρος των δημόσιων συμφερόντων τζιαι των εργασιακών σχέσεων.
   Εν χάννω καθόλου τη μεγάλη εικόνα, εν άλλοι που την χάννουν, τζιαι ειδικά ο φίλος μας ο Παπαλάγκης που επιμένει να μάθει αν το ΑΚΕΛ θα υποχρεωθεί σε μνημόνιο ή όχι.
   Τζιαι του απαντώ πως το πολιτικό-ταξικό ζήτημα είναι να δούμε τα παιχνίδια του κεφαλαίου τζιαι τον ρόλο της δεξιάς.

   Νομίζω πως εν που κεκτημένη ταχύτητα που γράφεις.

   Τζιαι νομίζω επίσης πως αντιφάσκεις. Που τη μια, στη πρώτη παράγραφο λες πως περιορίζεται η συζήτηση στο μνημονιακός-αντιμνημονιακός, τζιαι τρεις παραγράφους μετά μας λες άλλα, ακριβώς αντίθετα...

   Η "πολιτική του μπλοκ" (της αφεντομουτσουνάρας μου δηλαδή) είναι ενάντια σε καθε μνημόνιο με τη τρόικα εφόλης της ύλης (μόνο για τις τράπεζες θα το δεχόμουν τζιαι χωρίς τούντους όρους που μας σερβίρουν) τζιαι υπέρ άλλων διεξόδων στα χρηματοπιστωτικά. Νομίζω εν σαφές. Αν γίνεται καλώς, αν δεν γίνεται, πάλε θα κάμουμε ανάλυση των δεδομένων τζιαι θα τοποθετηθούμεν ανάλογα.

   Τζιαι κάτι για ότι αφορά τους "εξωτερικούς εχθρούς του κόμματος": Όταν γίνονται όσα γίνονται που τη δεξιά τζιαι τες συμμαχίες της, τους πολιτικούς εκπροσώπους δηλαδή της πλουτοκρατίας τζιαι των αντεργατικών κύκλων, εν κάπως οξύμωρο να γίνεται πολεμική στο ΑΚΕΛ που τ' αριστερά υποτίθεται, ιδίως αν δεν συνοδεύεται που μιαν απόλυτη καταδίκη του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος με ότι έχει παράξει τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον.

   Τούτου του είδους η κριτική, που αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτικοοικονομική διαπλοκή, μέσα-έξω, είναι που θυμίζει λαϊκή δεξιά, Λιλλήκα τζιαι Καμμένο.

   Εν τούτη που περιορίζεται σε ζητήματα διαχείρησης τζιαι σε ξερά ναι-όχι. Εμείς ξέρουμε τον ακήρυχτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Παπαλάγκης ξέρει τον;

   Τζιαι ναι, έχει σημασία στη τελική αν αναλώνεσαι μέρα νύχτα να αποδομείς το ΑΚΕΛ, τάχα πως έννεν αρκετά αριστερό, αλλά να ανάφκεις πράσινο με τη στάση σου τζιαι τη ψήφο σου (ή τη μη ψήφο σου) στην δεξιά τζιαι την ακροδεξιά. Πως δεν έχει.
   Οξά εννά μοιάσουμε των εδεκιτών που μας λαλούν πως εν εμείς οι ακελικοί που εννά φκάλουμε τον Αναστασιάδη πρόεδρο; Γιατί κάτι τέτοιον υπονόησεν ο φίλος μας χωρίς να αντραπεί καθόλου.

   Το ΑΚΕΛ θα κάμει αυτόπου κάμνει πάντα,τις πιο προοδευτικές επιλογές σε συνάρτηση με τα δεδομένα.

   Μπορεί όπως λες 56% του ΑΚΕΛ εν ενάντια στο μνημόνιο (γενικά 50% εν υπερ από όλους τους χώρους) αλλά ολόκληρο το ΑΚΕΛ εν υπέρ της στρατηγικής που προσπαθώ να αποτυπώσω τζιαι που μάλλον ακολουθείται αν κρίνω που όσα βγαίνουν προς τα έξω. Σήμερα είχε ανάλογο άρθρο στον Πολίτη πχ για δανεισμό 3-4 δις ως το τέλος του 13 τζιαι χρησιμοποίηση του ESM εάν και εφόσον.

   Αν υλοποιηθεί τούντο σενάριο, και η συσπείρωση του ΑΚΕΛ θα φτάσει στα συνηθισμένα επίπεδα (τωρά εν στο 71%) αλλά και θα υπάρξουν εισροές που αλλού, ιδίως στον Β γύρο.
   Διαγραφή
 4. τζαι σορυ που αφησα σχολιο, προσπαθω να μεν μιλω τζαι να λαλω οσα πιο λλια γινεται, αλλα εν θωρω να υπαρχει τζαι μια καποια σεμνοτητα, διοτι σαν να παει πολλην να κατηγορουμεν μια ζωη ασχετον κοσμο - π.χ δαμε ο Παπαλανγκι - για την ανοδο της ακροδεξιας τζαι για την ε.ε τζαι για τα μνημονια τζαι τες εκλογες...ελεος, νακκον αντροπη, στη Γαζα γίνεται γενοκτονια αυτη τη στιγμη που μιλουμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έγραψα ένα σχόλιο αλλά έσβησα το για να μεν τα κάμουμε πίλιες. Ας το αφήκουμε ως δαμέ.

   Διαγραφή
 5. το ακελ εκρατησεν μια συγκεκριμενη σταση απεναντι στην κριση εδω και δυο χρονια.
  εδω και δυο χρόνια ειμαστε σε κατασταση "αριστερου σοκ" για την πολιτική του κομματος, και πολλοι ελεαμεν πως η πολιτικη θα ήταν αδιεξοδη. φωνη βοώντως...αν αντιμετωπιζαμεν την κριση ως συστημικη κριση και όχι ως κριση κακοδιαχειρισης, εν θα εκαρτερουσαμεν να σκασει το σκανδαλο Ορφανιδη, το οποιο οξυνε μεν την κατασταση αλλα εν την εδημιουργησεν.

  εφοσον εισαι σε ενα συνολο κρατων που μαστιζονται απο τουτην την μαυρογερημη την κριση, εισαι ηδη μεσα στην κριση, εσιεις δεν εσιεις τον Ορφανιδη. ο Ορφανιδης απλα εκαμεν τα τελεια πιλιες...δηλαδη το χρεος εξεφυγεν που τα πλαισια που θα εβρισκετουν...εξου τζαι η ερευνες για τες τραπεζες...

  απο εκει και περα, η συμμετοχη της χωρας στην ε.ε προϋποθετει ετσι τζ αλλιως ενα σωρο προσαρμογες οι οποιες εν καταδικαστικες για την εργατικη ταξη...αναφερομαι στο προγραμμα δημοσιονομικης προσαρμογης ως το 2020 το οποιο εμεις υπογραψαμεν...εχουμεν εν εχουμεν μνημονιο...

  επηαμεν ξυπολυτοι στα αγκαθκια...τζαι εφοσον ανοιξαμεν τζαι τον λακκο των φιθκιων με το φυσικο αεριο οφειλαμεν να ξερουμε τη σταση της τροικας σημερα εκ των προτερων...ναι θελουν να αποικησουν την κυπρο γιατι η κυπρος συμφερει τζαι συφφερει επειγοντως τζιολας....η αμερικη εν εσιει χρονο να καρτερα για την περιοχη, ουτε θα δωσει το τσιανς της ρωσιας να ετοιμαστει για να αμυνθει στον επομενο πολεμο που θα ειναι στο Ιραν.

  τα ζητηματα της κριτικης στο ακελ, και της απο αριστερα κριτικης και της απο δεξια κριτικης....πλεον εν καθαρα φιλολογικα ζητήματα....δυστυχως....κατσε πρωτα να κεντραρουμεν για την ιδια την πολιτικη του ακελ τζαι υστερα βρισκουμεν τζαι ποιον εν το αριστερα τζαι ποιον εν το δεξια της...

  μεχρι στιγμης, στο διλημμα ή με το κεφαλαιο ή με τους εργατες η απαντηση ειναι με το κεφαλαιο...

  εμεινεν μας κάτι που ονομαζεται "προεδρικο διαγγελμα", αν εβρει το ψυχικο σθενος ο δημητρης τελευταια στιγμη τζαι πουκουππισει τα...

  αλλιως το ακελ περνα στην ιδιοκτησια της δεξιας του πτερυγας φορ εβερ εντ εβερ.

  τζαι καλη μας χωνεψη Στελιο μου...


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ανάλυσή σου dis, σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ και την ιστορική του στάση απέναντι στα δεδομένα που δημιουργεί ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός, στηρίζεται σε λανθασμένη βάση κατά τη γνώμη μου.
   Όπως λανθασμένες είναι και οι προβλέψεις σου από το καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα σε σχέση με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

   Καλά κάμνεις τζιαι κρατάς πισινές γιατί το πιο πιθανό είναι να μην υποκύψει το ΑΚΕΛ, τζιαι τότε θα διαψευθούν όσοι εμιλούσαν για "καρικατούρες της αριστεράς".

   Διαγραφή
  2. οι προβλεψεις μου για την συμπεριφορα της κυβερνησης ηταν αναλογες ή μαλλον καλυτερες απο την ιδια τη συμπεριφορα της κυβερνησης.

   διοτι αν μιλουμε για μεταλλαξεις της δεξιας τοτε τί να πουμε για το γεγονος πως σχεδον μερα παρα μερα η κυβερνηση εχει περαν του ενος προσωπου. πραγμα απολυτως φυσιολογικο για οποιον αντιλαμβανεται πως αυτο που ονομαζεται "ταξικη παλη" ήδη αφορα το κομμα αυτο καθαυτο και οτι το ακελ δεν εκφραζει πλεον τα συμφεροντα μιας ταξης αλλα δυο ταξεων.

   Οσον αφορα το να μην υποκυψει το ακελ, αν εννοεις πως δεν θα υπογραψει το μνημονιο, και θα περιοριστει στη ληψη μετρων για την ωρα μεσα απο τον προυπολογισμο που θα δοθει στις 20 Νοεμβριου και μετεκλογικα βλεπουμε τζαι καμνουμε....ουτε αυτο με καλυπτει δυστυχως Στέλιο...

   οπως ειπα, το διλημμα μνημονιο ή οχι μνημονιο εννεν ερωτημα που αφορα την αριστερα εν ερωτημα που αφορα την προωθηση συγκεκριμενων συμφεροντων μεσα στην ευρωπη κυριως των αμερικανικων και των γαλλικων σε αντιδιαστολή με τα συμφεροντα της γερμανιας.

   απο αυτο το σημειο ως το σημειο μιας "αριστερης και ταξικης πολιτικής που βλέπει την ανατολή" μας χωριζει το χαος...

   αυτο το χαος εχει και ονομα: ευρωπαική ενωση.

   δεν γνωριζω αν μακροπροθεσμα εχει στοχο το ακελ μιαν συντεταγμενη αποχωρηση μαζι με αλλες χωρες "του νοτου".

   αξιος που θα ζησει να το δει...

   Διαγραφή
 6. DIS

  Προσωπικά κρίνω ότι οι προσεγγίσεις και οι εκτιμήσεις σου σε σχέση με το είδος, τη φύση και το περιεχόμενο της κρίσης [ότι είναι κρίση του συστήματος κι όχι οτιδήποτε άλλο – ας πούμε μόνο τραπεζική] είναι ορθές! Απ’ εκεί και πέρα όμως τί; Εδώ και καιρό το ψάχνω αυτό [κι όχι μόνο στο δικό σου λόγο – θα τολμήσω να πω και σ’ αυτόν του ΚΚΕ για να αναφερθώ και στα τεκταινόμενα στη Μητέρα - Πατρίδα], αλλά δεν εντοπίζω κάτι χειροπιαστό και συγκεκραμένο. Αυτόν τον προβληματισμό μου τον διατύπωσα και πριν μερικές μέρες αλλά απλώς απορρίφτηκε!

  Με την ευκαιρία αυτής μου της παρέμβασης [και χωρίς να θεωρηθεί ότι απαραιτήτως απευθύνομαι στην DIS] θέλω να τονίσω και τα έξης [τσιτάροντας τον Blogοδεσπότη Νέο] σε σχέση με κριτικές μας [ή τοποθετήσεις μας όταν κάμνουμε τον δικηγόρο σε «ασχετον κοσμο - π.χ δαμε ο Παπαλανγκι» - που “αδίκως” τον κατηγορήσαμε]:
  1. «εν κάπως οξύμωρο να γίνεται πολεμική στο ΑΚΕΛ που τ’ αριστερά υποτίθεται, ιδίως αν δεν συνοδεύεται που μιαν απόλυτη καταδίκη του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος με ότι έχει παράξει τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον»...
  2. «… έχει σημασία στη τελική αν αναλώνεσαι μέρα νύχτα να αποδομείς το ΑΚΕΛ, τάχα πως έννεν αρκετά αριστερό, αλλά να ανάφκεις πράσινο με τη στάση σου τζιαι τη ψήφο σου (ή τη μη ψήφο σου) στην δεξιά τζιαι την ακροδεξιά»...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. να απαντησω στο 2 ανκαι εν ξερω κανενα εγω που αναλωνεται μερα νυχτα να αποδομει το ακελ, εκτος απο ατομα τα οποια μπορει να στερουνται πολιτικής σοβαροτητας.

  εφοσον το ακελ ειναι το μοναδικο αριστερο κομμα στην κυπρο, οφειλουμε εξαρχης να αντιλαμβανομαστε τη σοβαροτητα του γεγονοτος οτι σε πολιτικο επιπεδο, η εργατική ταξη ειναι απολυτως εξαρτωμενη απο τις αποφασεις αυτου του κομματος.
  οταν λεμε εξαρτωμενη εννοουμε πως η αντιπροσωπευση των συμφεροντων της εργατικης ταξης δεν ειναι ουτε δεδομενη ουτε αυτονοητη αλλα εξαρταται καθε φορα απο τους χειρισμους αυτου του μονου κομματος.

  η κριτικη ας πουμε οτι εν ενα καλο σημαδι λειτουργιας και του ακελ εφοσον δεν εχει αλλες δεσμευσεις ή πιεσεις πολιτικές εξ αριστερων.

  απο εκει και περα, εφοσον το ακελ δεν εκπροσωπει μια ταξη, ουτε καν μια ιδεολογια αλλα συστεγαζει ατομα απο την κομμουνιστική αριστερα μεχρι δημοκρατες αστους, σε καιρους κρισης ή κρισιμων αποφασεων δυστυχως προκυπτει οτι αυτο το μοναδικο κομμα αναγκαστικα θα καμει καποιες επιλογες.

  φαινεται πως το ακελ εχει καμει τες δικες του.

  η διασωση του ευρωπαικου μοντελου του καπιταλισμου, απαιτει να θυσιαστει η εργατική ταξη καθως και το λεγομενο κρατος δικαιου και τα εργατικα κεκτημενα. δεν ειναι εθνικο το θεμα, και δεν μπορει το ακελ να το χειριστει πλεον σε εθνικο επιπεδο.

  γι αυτο υποθετω πως επελεξε να το χειριστει ευρωπαικα με τα ανοιγματα που εκαμεν προς την γαλλια...ελπιζοντας προφανως πως αυτο θα του επιτρεψει να σωσει καποια ελαχιστα πραματα.

  καποιοι λεν πως αυτος ο δρομος ειναι αδιεξοδος.

  εκτος απο αδιεξοδος ειναι και ενας δρομος που μας επιβαλει τον γαλλικο και αμερικανικο ιμπεριαλισμο και τη υπερασπιση των συμφεροντων τους στη περιοχη.

  καταληγω:

  αν το ακελ αποφασισε αυτο το δρομο, γιατι δεν προνοησε πριν 2 χρονια μιαν αλλη πολιτική, ή γιατι δεν ήθελε μιαν αλλη πολιτική, το ακελ δεν ειναι πλεον παρα ενα αστικο δημοκρατικο κομμα σε ενα πολιτικο τοπιο οπου ολοι οι υπολοιποι θα ειναι δεξιοτερα.

  το αποτελεσμα θα το κρινει η εκβαση του τριτου παγκοσμιου στον οποιο ηδη εμπηκαμεν.

  μενει να γυρισουμεν το κουμπι μεσα μας τζαι να αποφασισουμεν πως πλεον εν ειμαστε κομμουνιστες για να μεν αναφκουμεν πρασινο φως στους ελαμιτες τζαι τους χρυσαυγιτες.

  και εζησαν αυτοι καλα κι εμεις καλυτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. DIS,

   Μετά λύπης παρατηρώ ότι πέραν από «αν», «υποθέτω», «δεν γνωριζω αν…», «αξιος που θα ζησει…», «ουτε αυτο με καλυπτει δυστυχως…», δεν έχω δει κάτι το συγκεκριμένο!

   Διαγραφή
  2. Τι να πει κανείς. Νομίζω δαμέ γίνεται κριτική μόνο για να γίνεται.
   Που τη μια αναγνωρίζεται ο παγκόσμιος, που την άλλη ζητούμε που το ΑΚΕΛ των 100.000 ψηφοφόρων να γινεί το ποντίκι που θα βρυχηθεί στη νέα τάξη. Τζιαι μετά μιλούμε για πραγματισμό.

   Τζι όμως, το ΑΚΕΛ με τη κυβέρνηση του εν οι μόνοι φορείς πανευρωπαϊκά, στο ψηλότερο επίπεδο, που αποκαλύπτουν το πρόβλημα στα πιο επίσημα φόρα, στη καρδιά του καπιταλισμού. Να μεν έβρω τωρά σωρεία δηλώσεων που έγιναν αντικείμενο ειρωνίας που τους διάφορους αστούς.

   Μόνο τζιαι μόνο η αντίσταση στες λογικές της τρόικας που το κυβερνητικό στρατόπεδο, εν μια προοδευτική στάση που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Άσε που σιγά-σιγά παρασέρνει τους πάντες σε τούντη λογική.

   Είπα πριν πως η Dis κάμνει λάθος ανάλυση γιατί κρίνει λάθος ιστορικά το ΑΚΕΛ,νομίζοντας ίσως πως εν κάτι άλλο, μάλλον μεταφέροντας τους ευσεβοποθισμούς της πάνω του.

   Ε μα τα γέρημα, το ΑΚΕΛ τούτο ένι, ένα κεντροαριστερό κόμμα με τη διαφορά όι δεν εθνικίζει τζιαι δεν αλληθορίζει προς το ΝΑΤΟ. Ούτε ελπίζει στην ΕΕ.

   Σίγουρα δεν θέλει να εκπροσωπίσει τον πλούτο, αλλά διαχρονικά εκπροσωπεί κάτι παραπάνω που τες χαμηλές τάξεις. Εκφράζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες , τη μέση τάξη κλπ.

   Εν την ικανοποιεί λαλεί τη Dis η "αυτολιτότητα". Μα γαμώτο, αν δεν φκαίνει το κράτος τι θα γίνει; Να τα πιάσουμε που τούτους που έχουν, καλώς. Πως όμως; Με ποιες διαδικασίες;

   Νομίζω πως εν μπορούμε πλέον να συζητούμε στη σφαίρα του φαντασιακού.

   Προσωπικά αρνούμε να ξαναμπλέξω σε παρόμοιες συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...