"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

18 Νοεμβρίου 2012

Νίκος Αναστασιάδης: Υποβαθμίσεις… “χωρίς να αναφέρονται καν οι τράπεζες εις το πρώτο και αρχικό στάδιο, διότι δεν υπήρχε καν η ελληνική κρίση”


Αν πεις το ψέμα 100 φορές, στο τέλος θα το πιστέψεις και ο ίδιος!
 • Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Οι οικονομικοί δείκτες οι δικοί μας, αν δεν υπήρχαν οι τράπεζες, με ένα έλλειμμα του 3.5, του 4, και 4.5, και 5%, επί διακυβέρνησης Κληρίδη έφτασε και στο 6-6.5%, δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα, θα ήμασταν στις αγορές… Δεν είμαστε στις αγορές επειδή είναι οι τράπεζες…
 • Νίκος Αναστασιάδης: Α! λυπούμαι πάρα πολύ Βίκτωρα μου αλλά φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε καλά τα γεγονότα…. Δυστυχώς, η προπαγάνδα αν πιάνει και εσάς τους δημοσιογράφους, ε, λυπούμαι πάρα πολύ…
 • Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Μα στις περισσότερες υποβαθμίσεις, ήταν η έκθεση των τραπεζών κύριε πρόεδρε, στην ελληνική αγορά…
 • Νίκος Αναστασιάδης: Όχι Βίκτωρα μου καλέ μου…
 • Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Τώρα προς το τέλος μας λένε ότι είναι από την έλλειψη μέτρων…
 • Νίκος Αναστασιάδης: Μα σοβαρομιλάτε; Βίκτωρα μου για το όνομα του θεού, οι εκθέσεις είναι εκεί, μας έλεαν πάντα... μα εδώ μας μιλούν ότι καθυστερούμε να διαπραγματευτούμε, καθυστερούμε να πάρουμε μέτρα, μας προειδοποιούσαν και δεν ελαμβάναμε υπόψην, υπήρξε μια σειρά [υποβαθμίσεων] από διάφορους οίκους χωρίς να αναφέρονται καν οι τράπεζες εις το πρώτο και αρχικό στάδιο, διότι δεν υπήρχε καν η ελληνική κρίση[Από την εκπομπή «Αντιθέσεις» στο Μέγκα, 6/11/2012]
Στη Γνώμη 16/11/2012
 • Με τον ισχυρισμό αυτό, ότι δεν υπήρχε δήθεν καν η ελληνική κρίση και πως «δεν αναφέρονταν καν οι τράπεζες εις το πρώτο και αρχικό στάδιο», ο Νίκος Αναστασιάδης σπάζει κάθε φραγμό ειλικρίνειας και αξιοπιστίας, θέτοντας τον εαυτό του στο πάνθεον των μεγάλων λαοπλάνων της κυπριακής ιστορίας.
 • Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος υποτίθεται θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και θα μας «σώσει», όταν είτε δεν γνωρίζει, είτε αποκρύβει τα πραγματικά δεδομένα;
 • Φυσικά, δεν είμαστε τόσο αφελείς για να πιστέψουμε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το επιτελείο του απλά έχουν «δηλητηριαστεί» από το ψέμα που επαναλαμβάνουν.
 • Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και τα άλλα αντιπολιτευτικά «αστέρια», ξέρουν πολύ καλά τους λόγους και των υποβαθμίσεων της Κυπριακής Οικονομίας σε βαθμό που να βρίσκονται εκτός της αγοράς δανεισμού, όσο και τις συνθήκες που μας οδηγούν στα νύχια της τρόικας.
 • Επειδή όμως ο υποψήφιος της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ο ευαγγελιστής του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και ο άνθρωπος που ανοίγει τον δρόμο στους δανειστές για να μας ποδοπατήσουν, ψεύδεται ενσυνείδητα προσπαθώντας να αλλοιώσει ακόμα και τις πιο πρόσφατες πραγματικότητες, οφείλουμε μια στοιχειοθετημένη απάντηση.
 • Ας δούμε λοιπόν σε συντομία τις υποβαθμίσεις μέσα στο 2010 και το 2011 από τους δύο σημαντικότερους οίκους, όταν, όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, οι αιτίες των κακών αξιολογήσεων ήταν η κατάσταση των δημοσιονομικών…
Δεν υπήρχε καν η ελληνική κρίση το 2010!
 • Να λοιπόν τι έλεγε ο οίκος Fitch στις 3 Μαρτίου 2010, στην πρώτη υποβάθμιση των τραπεζών: «Η υποβάθμιση των προοπτικών των Μαρφίν Λαϊκή και Τράπεζας Κύπρου, γίνεται λόγω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και την εξάρτηση μέρους των εργασιών τους από τη φθίνουσα οικονομία της.»
 • Στις 16 Νοεμβρίου του 2010, έρχεται και ο οίκος Standard & Poors να υποβαθμίσει τη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου με το σκεπτικό ότι: «Μια πιθανή υποβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμένεται να πιέσει περαιτέρω και τις βαθμολογίες της Κύπρου, καθώς η έκθεση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος στα ελληνικά ομόλογα και σε ελληνικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σε σημείο που σήμερα υπερβαίνει τις 2,5 φορές το ΑΕΠ».
Τι έγραφε ο τοπικός τύπος «εις το πρώτο και αρχικό στάδιο»
 • Η «Σημερινή», με τίτλο «Αρνητικός ορίζοντας αν συνεχιστεί η μεγέθυνση των τραπεζών» αναφέρεται στην υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Standard and Poor’s και γράφει ότι η αρνητική βαθμολογία σημαίνει ότι δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον και δεύτερη υποβάθμιση.
 • Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Υποβάθμιση λόγω τραπεζών», κάνει λόγο για χαμηλότερη βαθμολογία στην οικονομία και ψηλότερους τόνους στην πολιτική, αναφερόμενη στην υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s με επίκληση του επηρεασμού της Κύπρου από την κρίση στην Ελλάδα.
 • Ο «Πολίτης», με επικεφαλίδα τη φράση «Διεθνείς ανησυχίες για τις τράπεζες μας», γράφει ότι «εκτεθειμένο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου άφησε χτες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου από «Α+» σε «Α», με αρνητικό ορίζοντα».
 • Και τέλος, η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία.
Και το 2011: Αιτία η υπερέκθεση στα ελληνικά ομόλογα
 • Νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους S&P’s στο τέλος Μαρτίου του 2011 από Α σε Α-(πλην) με αρνητικό ορίζοντα.
 • Η υποβάθμιση οφειλόταν, σύμφωνα με τον οίκο, στην υποβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας τις προηγούμενες μέρες, τονίζοντας πως «η αυξημένη πιθανότητα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, αυξάνει τον κίνδυνο ότι σημαντικό κομμάτι της έμμεσης έκθεσης του κυπριακού δημοσίου σε χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις θα γίνει άμεση, και θα μεταφερθεί στον ισολογισμό της κυβέρνησης».
 • Στις 31 Μαΐου του 2011 έρχεται (αυτή τη φορά δεύτερος) και ο οίκος Fitch να υποβαθμίσει τη Κυπριακή πιστοληπτική ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, με το σκεπτικό πως το μεγάλο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ευάλωτο στην ελληνική κρίση χρέους.
 • Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών στις 12 Αυγούστου του 2011, και πάλι από τους Fitch που σημειώνουν ότι οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την άποψη του ότι οι κεφαλαιακές πιέσεις και το προφίλ κινδύνου των κυπριακών τραπεζών θα ενισχυθούν, αν και σε διαφορετικό βαθμό, λόγω των σοβαρών ανησυχιών για την οικονομία της Ελλάδας, όπου οι τράπεζες είναι σημαντικά εκτεθειμένες.
 • Και ξανά οι S&P’s, στις 27 Νοεμβρίου του 2011, προβαίνουν σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ , εκτιμώντας ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό χρέος ενδέχεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Α! λυπούμαι πάρα πολύ Βίκτωρα μου αλλά φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε καλά τα γεγονότα…. Δυστυχώς, η προπαγάνδα αν πιάνει και εσάς τους δημοσιογράφους, ε, λυπούμαι πάρα πολύ…

12 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/11/12, 9:32 μ.μ.

  πλαιν, οβερ, σουπερ, κονκορτ, κτυπημενο, ξανακτυπημενο τζιε ποκεριζε.
  επιαμεν τζιε τα σωβρακα των συναγερμικων που επαιξαν τα ρεστα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. mallon mila gia tis ektheseis tou IMF.
  checkare tounto summary pou to 2006: http://www.imf.org/external/np/ms/2006/110606.htm

  standard pramata, syntaxiodotiko, ATA, trapezes, diavase pou to 10 je meta.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος19/11/12, 10:28 π.μ.

  Τούτος εν το φαβορί για πρόεδρος...

  Καληνύχτα κυπριακή δημοκρατία... Όνειρα γλυκά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αχ αυτός ο εναγκαλισμός σου με το Μορφέα, με σκοτώνει δικιέ μου!
   έχουμε 3 μήνες μέχρι τις εκλογές. υπερ-αρκετός χρόνος για οτιδήποτε.

   Διαγραφή
 4. Γιαννάκης Ιωαννίδης19/11/12, 5:08 μ.μ.

  είμαι o Γιαννάκης Ιωαννίδης από δυτική Λευκωσία και είμαι ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ και θα ψηφίσω ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΛΛΗΚΑ γιατί έχω απογοητευτεί και πληγωθεί από το σύντροφο Χριστόφια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω, πληγώννεις μας, στον β' γύρο;

   Διαγραφή
  2. Γιαννάκης Ιωαννίδης19/11/12, 5:48 μ.μ.

   Λιλλήκα και στο 2ο γύρο.
   Διάβασα και την τελευταία ανάρτηση σου που είναι απλά ευσεβοποθισμός κι ευχολόγια.
   Η ψήφος στο Στ. Μαλά είναι χαμένη ψήφος και κατ΄ επέκταση ψήφος στον Αναστασιάδη της ΕΟΚΑ Β΄.

   Διαγραφή
  3. Στο 2ο γυρο εννα ψηφιζει Αναστασιαδη σαν καλος δεξιος που ενι.

   Διαγραφή
  4. Καλά ρε "σύντροφε" Ιωαννίδη (αμμάν επίθετο που εσκαρφίστηκες, εν ήβρες άλλον;), στην απίθανη περίπτωση, λέμε τώρα, μια στο εκατομύριο ρε αδελφε, που τελικά περάσει ο Μαλάς;

   Κοίτα, σε ότι αφορά το 25% χωρίς αναγωγή, που δεν το πιστεύεις ή δεν θέλεις να το πιστέψεις, θεώρα το δεδομένο. Το ελάχιστο ποσοστό του Μαλά στον Α' γύρο είναι 31-32%. Αν καταφέρει ο Λιλλήκας να το περάσει, έχει καλώς.

   Η μάχη ουσιαστικά είναι μεταξύ Λιλλήκα-Αναστασιάδη για τα μάτια της ακροδεξιάς, των εθνικοσοσιαλιστών, της δράσις ΚΕΣ, των υπολοίπων της ΕΟΚΑ Β, των απορριπτικών-αντιομοσπονδιακών κ.ο.κ.

   Αν δεν σε πειράζει φίλε "Ιωαννίδη" να συντάσσεσαι με τούντον συρφετό...μάλλον δεν θα έπρεπε που μιας αρχής να ψήφιζες ΑΚΕΛ (μίσιημου) τόσα χρόνια...

   Διαγραφή
  5. Γιωργάκης Πατακός20/11/12, 5:40 μ.μ.

   Μπορώ να σας διαβαιβεώσω οτι ο φίλος μου Γιαννάκης Ιωαννίδης είναι πραγματικός και απο πρώην ΑΚΕΛικος τώρα θα ψηφίσει Λιλλήκα.

   Εχουμεν αλλο εναν φιλο που εν συγγενής του Αναστασιάδη τζαι εν να ψηφισει τζαι τουτος Λιλλήκα.

   Εμάθαμε τζαι κατι ψηλές οτι ο Χριστόφιας θέλει να φύει τζαι τούτος που το κόμμα για να ψηφίσει Λιλληκα.

   Γιαννάκη μου οτι τζαι να σου πουν τουτοι μεν τους ακουέις. Συνεχισε να γράφεις στα μπλογκ πέρκι συνάχτουμε πολλοι. Εν ούλλοι παλαβοί μπορούμε να τους γελάσουμε ;)

   Γιωργάκης Πατακός

   Διαγραφή
 5. Γιωργάκης Πατακός20/11/12, 5:38 μ.μ.

  Μπορώ να σας διαβαιβεώσω οτι ο φίλος μου Γιαννάκης Ιωαννίδης είναι πραγματικός και απο πρώην ΑΚΕΛικος τώρα θα ψηφίσει Λιλλήκα.

  Εχουμεν αλλο εναν φιλο που εν συγγενής του Αναστασιάδη τζαι εν να ψηφισει τζαι τουτος Λιλλήκα.

  Εμάθαμε τζαι κατι ψηλές οτι ο Χριστόφιας θέλει να φύει τζαι τούτος που το κόμμα για να ψηφίσει Λιλληκα.

  Γιαννάκη μου οτι τζαι να σου πουν τουτοι μεν τους ακουέις. Συνεχισε να γράφεις στα μπλογκ πέρκι συνάχτουμε πολλοι. Εν ούλλοι παλαβοί μπορούμε να τους γελάσουμε ;)

  Γιωργάκης Πατακός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...