"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

28 Νοεμβρίου 2012

Το βίντεο-ντοκουμέντο από το Μαρί θέτει βασανιστικά ερωτήματα

Τι έγινε τελικά στο Μαρί;
 • Όλοι οι διάλογοι – Τρεις έλληνες στρατιωτικοί, οι δύο αξιωματικοί, παρόντες ή ενήμεροι κατά τη διάρκεια των αναφλέξεων και εκρήξεων. 
 • «Πήγε στραβό κι αυτό;» - Κάποιοι έπρεπε να «προλάβουν να γυρίζουν» για να μην εξαπλωθεί η φωτιά.
 • Επιτέλους τέλος στη λογοκρισία και τη συσκότιση – Μπορούν να ερευνηθούν λεπτό προς λεπτό οι συνθήκες και οι ενέργειες του μοιραίου πρωινού της 11ης Ιουλίου 2011.
 • Ένοχη σιωπή από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ που πέρσι πρωτοστατούσαν στην απαίτηση για «ανάληψη ευθυνών» και φόρτωναν στον Πρόεδρο Χριστόφια όλες τις ευθύνες. 
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 23/1/2012
 • Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εκρήξεις και τις αναφλέξεις από τους οικείους αξιωματικούς το χρονικό διάστημα πριν από τη μεγάλη έκρηξη που σημάδεψε το 2011, έχει ήδη καταγραφεί από τις μαρτυρίες στο κακουργιοδικείο Λάρνακας που εκδικάζει την υπόθεση της τραγωδίας στο Μαρί, όπως υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για τη τρομακτική κωλυσιεργία και ανευθυνότητα που επικράτησε στους κόλπους της Εθνικής Φρουράς μετά την επί τόπου σύσκεψη στις 6 Ιουλίου, πέντε μέρες πριν από τη καταστροφή.
 • Παρότι η ΓΝΩΜΗ είχε εξασφαλίσει και προβάλει τόσο έντυπα όσο και διαδικτυακά από τον περσινό Ιούλιο και Αύγουστο τα βίντεο-ντοκουμέντα που αποδείκνυαν τη ολιγωρία και την αδυναμία των οικείων αξιωματικών του στρατού να αντιληφθούν τη κρισιμότητα της κατάστασης, έχουν λογοκριθεί και αποσιωπηθεί στον μέγιστο βαθμό από τα αστικά ΜΜΕ όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν που πραγματικά κατανέμονται οι ευθύνες για το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν προστατεύθηκαν κληρωτοί, αξιωματικοί και πυροσβέστες.
 • Φιλελεύθερος και Πολίτης έφθασαν μάλιστα στο σημείο να δημοσιεύουν τεράστιου μεγέθους ψεύδη τις πρώτες ώρες, όπως τη δήθεν «διαταγή εκκένωσης» ή τις ανύπαρκτες επιστολές του Διοικητή της Βάσης που αναφέρονταν στη μεγάλη επικινδυνότητα των υλικών.
 • Οι λόγοι ήταν προφανείς: συγκεκριμένοι διασυνδεδεμένοι πολιτικοί και επικοινωνιακοί κύκλοι ήθελαν να φορτώσουν στον Πρόεδρο Χριστόφια και τη Κυβέρνηση που στηρίζεται από το Λαϊκό Κίνημα την τραγωδία κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους άδικα 13 άτομα, εξυπηρετώντας τους δικούς τους σκοπούς.
 • Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονταν υπογείως πως τα αμοντάριστα πλάνα και οι διάλογοι που δημοσίευσε η εφημερίδα μας ήταν φτιαχτά. Παρόλα αυτά, τα τεκμήρια αυτά βρίσκονται στο Δικαστήριο και αποτελούν βασικά στοιχεία που βοηθούν στην εξιχνίαση των πραγματικών συνθηκών που οδήγησαν στο μεγάλο αυτό πισωγύρισμα που πλήγωσε τη χώρα και τον λαό.          
 • Η διάθεση για αποσιώπηση και λογοκρισία εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ συνεχίζεται. Καταχωνιασμένες στις μέσα σελίδες είναι πλέον οι ανταποκρίσεις από τη δίκη στη Λάρνακα, τα κόμματα και οι πολιτικοί που πέρσι πρωτοστατούσαν για «ανάληψη ευθυνών» εκ μέρους του Προέδρου τηρούν πλέον σιγή ιχθύος, ενώ υποτιμούνται και παρασιωπούνται το πλήθος των μαρτυριών που αποδεικνύουν πλέον την εγκληματική, όπως αποδείχτηκε, στάση εκ μέρους ορισμένων ανώτατων στελεχών.
ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
 • Το βασικό βίντεο-ντοκουμέντο* που βρίσκεται στη διάθεση του Δικαστηρίου και προβλήθηκε στην αίθουσα του κακουργιοδικείου στις 12/9/2012, πάρθηκε με κινητό τηλέφωνο από έλληνα Κελευστή του οποίου κατέχουμε το όνομα και ο οποίος μαρτύρησε στην ακροαματική διαδικασία. Σ’ αυτό ακούγεται κυρίως κύπριος στρατιωτικός, που από πληροφορίες φέρεται να είναι ο Αρχικελευστής της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί Κλεάνθης Κλεάνθους που έχασε τη ζωή του στην έκρηξη, να συνομιλεί με άλλα στελέχη της ΕΦ είτε διά ζώσης, είτε στο τηλέφωνο.
 • Ο Αρχικελευστής πιθανότατα επέβαινε στο πυροσβεστικό όχημα της μονάδας από όσα εξάγονται μετά, και πλησιάζει περίπου δύο ώρες πριν τη μεγάλη έκρηξη σε μια σχετική απόσταση το καιόμενο κοντέινερ, στη «σκοπιά 3» όπως αναφέρει αργότερα, από όπου μπορεί να παρατηρεί την εκτυλισσόμενη πυρκαγιά.
 • Εκεί συναντά έλληνα στρατιωτικό, μάλλον κατώτερο ή ισόβαθμό του και τον ρωτά: “Έπιασες κανένα τηλέφωνο ρε;”
 • Έλληνας στρατιωτικός:  “ Έπιασα τη πυροσβεστική ρε, πάλι ρε; Που να πιάσω, που θες να πιάσω, ποιόν; Ποιό να πιάσω;”
 • Αρχικελευστής: “Κανέναν… Επιάμεν τη πυροσβεστική έννεν; Εκείνο που έκαμεν, τζιείνο που ζάωσεν, που στράβωσε…”
 • Έλληνας στρατιωτικός: “Πήγε στραβό κι αυτό;” [1]
 • Κύπριος στρατιωτικός: “Ναι”.
 • Ακολουθεί έκρηξη και ανάφλεξη. Ακούγονται ομιλίες στο βάθος, κάποιος φαίνεται να εκφράζει ανησυχία εν μέσω σοβαρού κι αστείου, ρωτά: “αν έρτει κανένα να μας έβρει…”
 • Άλλος, πιθανότατα ο ίδιος που παρακολουθεί τη κατάσταση και ενημερώνει, τον καθησυχάζει : “όι ρε εν εντάξει, εν τζιει μέσα, εν τα υλικά που μέσα που παίρνουσιν”.
 • Ο Αρχικελευστής παίρνει ακολούθως τηλέφωνο σε άλλο συνάδελφο, ίσως και πάλι έλληνα αφού προσπαθεί να γίνει κατανοητός (να «καλαμαρίσει») σε ορισμένες εκφράσεις του:
 • “Ναι, το κοντέινερ αυτό που είσιε…, το ποτζιεί, επήρε φωτιά. Ναι αυτό, μόνο αυτό. Τα άλλα είναι… όχι, είναι κολλημένα πάνω του αλλά δεν μπορούμε να πλησιάσουμε. Δεν ξέρω… (τον διακόπτει ο συνομιλητής του)… Δεν ξέρω, δεν ξέρω, αν προλάβεις…  Αν προλάβουν τζιαι γυρίσουν μπορεί να μεν πάρει. [2] Τώρα, σκέφτομαι να πάω με το πυροσβεστικό κοντά αλλά… (ο συνομιλητής του τον ξαναδιακόπτει). Εντάξει, εντάξει να μιλήσω με τον Διοικητή, να μιλήσω με τον διοικητή”
 • Ακολουθεί νέα τηλεφωνική συνομιλία του Αρχικελευστή, πιθανότατα επίσης με έλληνα, διαφορετικό άτομο από το προηγούμενο και μάλλον ανώτερό του αν κρίνουμε από τις λέξεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί. Αυτός ο έλληνας στρατιωτικός είναι κοντά στη περιοχή και παρακολουθεί αφού όπως αναφέρεται μετά «τον βλέπει» ο συνομιλητής του:
 • “Όχι κύριε, είμαστε πολύ μακριά, είμαστε στην τρία. Είμαστε στην τρία… είμαστε στην τρία, μπήκε κι ένας αστυνομικός της ΑΗΚ μέσα…”
 • Ακολουθεί ακόμα μια μεγάλη έκρηξη-ανάφλεξη. Ο κύπριος στρατιωτικός συνεχίζει την αναφορά: “Παίρνουν τα κιβώτια φωτιά! Εντάξει, κλείσε να πάρω τον Δέλτα Ένα να τον ενημερώσω να ξέρει τι γίνεται (τον διακόπτει ο συνομιλητής του). Ναι μωρέ σε βλέπω, να ενημερώσω τον Δέλτα Ένα απλώς θέλει να ξέρει τι γίνεται. Εντάξει; Γεια.”
 • Ακούγονται διάλογοι διά ζώσης: “Ίντα αν το σβήσουμε τζιείνο εννά… Τουλάχιστον τζιαι τα χόρτα να σβήσουν να μεν πάρει το βουνόν ούλλο… Μα το θέμαν είναι τωρά πως θα πάμε τζιαμαί…”
 • Ο Αρχικελευστής παίρνει τελικά τον Διοικητή στο τηλέφωνο. “Κύριε διοικητά, γεια σας. Το λοιπόν, επήρεν φωτιάν το κοντέινερ, το…, τζιείνον που ήταν πρισμένο, καίγεται, τζιαι κατά διαστήματα πρέπει να παίρνουν έτσι… πρέπει να αναφλέγονται οι κάσιες που έσιει μέσα, τζιαι φκάλλει δυνατή τζιαι έντονη φωθκιάν, κάθεται πάλε, κάφκει ας πούμε το… ίντα που σιει μέσα, τζιαι ξανά που την αρκή. Αλλά, τωρά… εν επήραν τ’ άλλα, το επικίνδυνο επήραν τα χόρτα γυρόν, αλλά το επικίνδυνο είναι να μεν πάρουν τζι άλλα ποτούντα… τζι άλλα κοντέινερ. Ειδοποιήσαμεν την πυροσβεστική (τον διακόπτει ο Διοικητής)…ναι, ήδη έχουμε μακριά το πυροβολικό. Απλώς είμαι στην τρία τζιαι βλέπω συνέχεια τη κατάσταση, νάμπου επικρατεί.”
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ    
 1. Το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται σε σχέση με τους καταγεγραμμένους διαλόγους είναι η έκφραση του πρώτου έλληνα στελέχους «πήγε στραβό κι αυτό;» Αυτό ενδεχομένως να υπονοεί ότι κάτι έγινε προηγουμένως που «πήγε στραβά». Ο Αρχικελευστής μάλιστα, του απαντά «ναι».
 2. Το δεύτερο και ίσως το βασικό είναι, γιατί ο τραγικός ήρωας του βίντεο-ντοκουμέντου σκέφτεται και προτείνει στον έλληνα συνάδελφό του πως «αν προλάβει» ίσως να μη συνεχίσει το κακό; Και το κυριότερο, ποιοι είναι αυτοί που «αν προλάβουν τζιαι γυρίσουν μπορεί να μεν πάρει»; Ήταν πιο πριν κάποιοι στη περιοχή που έκαναν κάτι, έφυγαν και θα έπρεπε να επιστρέψουν για να αποτρέψουν την άσχημη εξέλιξη; 

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/11/12, 11:14 π.μ.

  Μα πού εχαθήκαν σιόρ οι αγανακτισμένοι και αφυπνισμένοι πολίτες τωρά;

  Ένας αγανακτισμένος με τους αγανακτισμένους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος30/11/12, 11:19 π.μ.

   Που χάθηκε ο Πόλυς, η αντιπολίτευση, τα κανάλια, οι εφημερίδες...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος30/11/12, 1:46 μ.μ.

  Μα σάννα τζιαι εβρίξαν;

  Επήαν το καλοτζιαρούι τους, εφκάλαν τα απωθημένα τους τζιαι επέρασε τους φαίνεται.

  ΥΓ: Αγάπη μου που εννά πάμε φέτος; Πέρσυ πάντως επεράσαμε τέλεια στο ράουνταμπάουτ του προεδρικού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...