"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

5 Νοεμβρίου 2012

Μια νέα Κύπρο χτίζει η διακυβέρνηση της Αριστεράς

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα
 • Τέσσερις ακόμα κολοσσοί από Γαλλία-Ρωσία-Ιταλία και Κορέα στερεώνουν το ενεργειακό όραμα του τόπου και του λαού
 • Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – Αρχίζουν να «πέφτουν» από τώρα τα εκατομμύρια
 • Δεν μπορούν πλέον να «κάνουν τις πάπιες» οι τροϊκανοί – Οι νέες συμφωνίες όπλο για ακόμα πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση
 • Η ανακάλυψη της Ρωσίας! Η αντιπολίτευση ακολουθεί τη κυβέρνηση με καθυστέρηση ετών στη γεωπολιτική ανάλυση
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 2/11/2012
 • Η ανακοίνωση της επιλογής τεσσάρων νέων κολοσσών, εκτός από την αμερικάνικη Noble και την Ισραηλινή Delec που ήδη δραστηριοποιούνται στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, στερεώνει ακόμα περισσότερο τις ελπίδες και τις προοπτικές της χώρας μας για μια μεγάλη ανάκαμψη μετά το στραπάτσο των τραπεζών που έφερε στο σκηνικό τη τρόικα μαζί με τα απαράδεκτά της μνημόνια.
 • Οι μεγαλύτερες εταιρίες από Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να προτιμούνται ως στρατηγικοί εταίροι από τη Κυπριακή Κυβέρνηση, για να υπογραμμισθεί ενδεχομένως το κοινό μέλλον των χωρών της Μεσογειακής Ευρώπης, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι λαοί του νότου νιώθουν στο πετσί τους τις πιέσεις των πλουσιότερων χωρών.
 • Οι πρόσφατες επισκέψεις του Δημήτρη Χριστόφια στις δύο χώρες, εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση της επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο, δείχνουν πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία στον επιτυχημένο δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ενεργειακά ζητήματα.
 • Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για την αδειοδότηση του Ρώσικου κολοσσού σε αυτόν τον δεύτερο γύρο. Τα ανοίγματα προς τη Ρώσικη οικονομία έχουν άλλωστε αποδειχθεί σωτήρια το τελευταίο διάστημα για τη Κύπρο, και σε ότι αφορά τη περσινό διακρατικό δάνειο, όσο και για την τουριστική κίνηση που στηρίζει την οικονομία της χώρας μας σε μια περίοδο που δοκιμάζεται έντονα.
 • Οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν, είναι ικανές να αντιμετωπίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη ανεργία ενώ τα έσοδα από την εκμετάλλευση και τη διανομή του Φυσικού Αερίου είναι ικανά να εγγυηθούν ένα ευοίωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές, εάν πρυτανεύσουν οι προοδευτικές και αποτελεσματικές για το δημόσιο συμφέρον πολιτικές επιλογές, στα χρόνια που έρχονται. 
Μαθήματα προγραμματισμού και γεωπολιτικής
 • Η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια αποδεικνύεται ως η αποτελεσματικότερη όλων των εποχών σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, αφού καταφέρνει εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με τη Τουρκία να αποθρασύνεται επικίνδυνα, να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα από το τουριστικό προϊόν, αλλά και να χτίσει ένα τέτοιο πλέγμα συνεργασιών που να επιτρέπει στη Κύπρο να ελπίζει σε ένα νέο οικονομικό θαύμα, αυτή τη φορά στον ενεργειακό τομέα.
 • Με αυτά τα δεδομένα, μόνο ως «όψιμη», αν και καλοδεχούμενη, μπορεί να χαρακτηριστεί η «ανακάλυψη» του Ρώσικου παράγοντα από την αντιπολίτευση, που εκφράστηκε με επισκέψεις στη Μόσχα τόσο του Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του Γιώργου Λιλλήκα.
 • Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης της Αριστεράς εφαρμόζεται εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, εν μέσω μάλιστα σφοδρής κριτικής από τη Δεξιά που έφθασε αρκετές φορές στο επίπεδο ακόμα και της συνειδητής υπονόμευσης.
 • Η αναγνώριση της σημασίας της «ανατολικής πολιτικής» από τα κόμματα και τους υποψηφίους της συντήρησης, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια παραδοχή, έστω κι αργά, των ορθών επιλογών και των τεκμηριωμένων αναλύσεων του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 Θα «καλμάρει» και η Τρόικα;
 • Με την αδειοδότηση τεσσάρων επιπλέον τεμαχίων της ΑΟΖ που εγγυάται τη δυναμική της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα και με την Ρώσικη βοήθεια να «πλανιέται» στην ατμόσφαιρα, αναμένοντας μάλιστα την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δούμας στη Κύπρο, η Κυπριακή Κυβέρνηση θωρακίζεται ουσιαστικά απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας και την εκβιαστική τακτική «take it or leave it» που προσπαθεί επιβάλει στους συνομιλητές της.
 • Μετά την  επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από τη Μόσχα για οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, όπως μεταφέρθηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού που πραγματοποίησε επαφές στη Δούμα με εκπροσώπους του κυβερνητικού κόμματος του Πούτιν και του ισχυρού ΚΚΡΟ, η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα μπορεί να αισθάνεται ισχυρότερη και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να επικρέμεται πάνω από την οικονομία της χώρας.
 • Οι πιέσεις της αντιπολίτευσης για υπογραφή μνημονίου με συνοπτικές διαδικασίες και στα μέτρα της Τρόικας, με την τρομοκρατία μέσω των ΜΜΕ για δήθεν στάση πληρωμών και άλλες καταστροφολογίες που στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τον λαό και να τον οδηγήσουν σε παραίτηση από τα δικαιώματα και τις ελπίδες του, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης που βρίσκει τρόπους να ενδυναμώσει τη θέση της
 • Το αντίθετο συμβαίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη προπαγανδιστική τους μηχανή στις εφημερίδες και τα κανάλια, που ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη ρητορική περί «καθυστερήσεων» αφού ο χειρισμός του παράγοντα χρόνου σε συνδυασμό με τις γενικότερες διεθνείς σχέσεις, τείνουν να επιβεβαιώσουν την αξία των κυβερνητικών επιλογών.    

13 σχόλια:

 1. δεν το ήξερα ότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι "φτωχός Νότος"..!!

  η μεν Γαλλία συμβάλει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε με 17,5 τρις ( τρις επαναλαμβανω ) ετησίως και η δεν Ιταλία με 13,5 τρις, σε σχέση με την "πλούσια Γερμανία" που συμβάλει με 21 τρις.

  το ΑΕΠ της Κύπρου (όχι η συμμετοχή της στην ε.ε )εν 18 δις...

  δεν νομιζω εμεις η Γαλλία και η Ιταλία να ειμαστεν ο φτωχος νοτος...

  επιπλέον τα συμφεροντα της αριστερας δεν συμπιπτουν με τα συμφεροντα κανενός μονοπωλιου, υποτίθεται...ποσο μάλλον μονοπωλίων που επιδιωκουν την αισχροκερδια και την τοκογλυφία εις διπλούν μέσω του κοινού νομίσματος εις βαρος του δικού τους λαού αλλά και των υπολοίπων. Αντιθετα καθιστουν τα κέρδη από τον εθνικό πλουτο διπλά ευάλωτα. να μην αναφερθουμε στους κινδυνους εμπλοκής μας στον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο, πρωτεργάτες του οποίου θα είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία που παριστανει τον ειρηνοποιό ωσπου να δυναμώσει... η δε ρωσικη εταιρια απλα μετέχει στη γαλλικη με 16%.

  νομίζω ηξερες το πως εν θα εσυμφωνουσαμεν σε καποια σημεια της σημερινης σου αναρτησης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, εν η συνήθεια που έγινε λατρεία το να βάζεις λέξεις στο στόμα μου που δεν είπα/έγραψα;
   Εννοείται πως παίζει μια αντιπαλότητα νότου-βορρά, εκφράζεται με πολλούς τρόπους τελευταία. Η κυβέρνηση, θεωρώ, πως προσπαθεί να αποκτήσει ερίσματα στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ για να στήλει μήνυμα "ναι μεν ευρώπη, αλλά..." ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων.

   Ο "καλόπιστος" αναγνώστης εκατάλαβε τζιαι χωρίς τη διευκρίνιση.

   Τα υπόλοιπα που γραφεις που κολλούν;
   Η κυβέρνηση είχε μιαν συγκεκριμένη εντολή, να κανονίσει έτσι ώστε να ανακαλυφτούν τζιαι να βγουν κάποια αποτελέσματα, χωρίς να διαταραχθούν σχέσεις ή να δημιουργηθούν συνθήκες σύραξης κ.ο.κ.

   Παραδίδει νομίζω μια στρωμένη κατάσταση (εκτός που μαθήματα διαχείρισης κρίσεων) που σίγουρα δεν θα ήταν σ' αυτό το σημείο αν πχ την ευθύνη είχαν οι Αβέρωφ-Παπαδόπουλος...

   Επιπλέον, αυτές οι προοπτικές είναι που μας δίνουν τις όποιες ελπίδες για αποφυγή στο τέλος των μνημονίων.

   Ο παγκόσμιος που έρχεται εν νομίζω να μας ρωτήσει εμάς αν θα γινεί ή όι.

   Εμείς απλά κάμνουμε αγώνα επιβίωσης μέσα σε τούντο σύστημα.

   Ε, καταλαβαίνεις πως αν το κριτήριό μου ήταν να γράψω κάτι που θα συμφωνούσαν οι διάφορες τάσεις, θα το έκλεια που τζιαιρόν...

   Διαγραφή
  2. Φυσικα θα μας ρωτησει ο παγκόσμιος γιατί ο παγκοσμιος είναι αναγκασμένος να ρωτήσει το ενεργειακό κέντρο του στην περιοχή που θα είναι η πτωχή πλην τίμια μας πατρίδα. Εξάλλου τα δικά μας οικοπεδα και η διαχειριση τους ειναι μέρος αυτου του παγκόσμιου.

   Απλά η δική μας θέση είναι διαφορετική πλέον. Είναι η θέση του μετόχου από τα κέρδη του Ιμπεριαλισμού και των πολέμων του.

   Δεν είναι η θέση αυτού που ισορροπεί μεταξύ των ενδοϊπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι αυτού που μετέχει ενεργά σε αυτές τις αντιθέσεις.

   Η ενεργειακή μας πολιτική μας έχει προσδέσει στον δυτικό άξονα και έτσι νομίζω πως τουδε και στο εξής στο πολυπαθο νησί μας θα χωριζόμαστε σε δυο βασικές πολιτικές κατηγορίες: τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους. Η εξωτερικη πολιτική θα είναι στη βαση κοινων αρχων με καποιες διαφορες και θα παιζουμεν μαππαν στο εσωτερικο μέτωπο για επιμέρους διαφορες και ζητήματα.

   Απλα αυτο θα το πραττουμε με τα χρώματα και τα αρώματα της ιστοριας και του τοπου μας. Εμεις με τα κοκκινα και οι αλλοι με τα μπλε...σιγα σιγα θα τα ξεχασουμε και τα χρωματα...

   Εννοειται πως η μη υπογραφη του μνημονίου ειναι το τελευταιο οχυρο που μας εμεινε. Αν μη τι άλλο, θα υπαρχει μια ροή στη διεκδικηση καποιων ελάχιστων πραγματων. Αδιέξοδη μεν, αλλα εστω ροη.

   Διαγραφή
  3. Δαμαί έπιασεν τη μισή κύπρο ο "παγκόσμιος" τζιαι εν μας ερώτησε, εννά μας ρωτήσει πότε εννά εξαπολύσει τη νέα φάση της αποικιοκρατίας;

   Όσο περνά που το ΑΚΕΛ, τα ενεργειακά θα μοιραστούν με τρόπο, όπως και όλες μας οι σχέσεις, που να κρατούν κάποιες ισορροπίες.

   Εβάλαν Αμερική-Ισραήλ για να ανοίξει ο δρόμος, γαλλο-ιταλούς για να στερεωθεί, τζιαι προχωρά ανατολικά αν είναι ακόμα στην εξουσία ή επιρεάζει. Κάπως έτσι.

   Είπαμε, στο πλαίσιο των εντολών που τη κοινωνία τζιαι το τοπικό πολιτικοοικονομικό σύστημα. Να μεν κάμνουμε πως ζούμε σε άλλη φάση στο φασούρι.

   Εννοείται πως αν υπήρχαν δυνατότητες για συνεργασία με Βενεζουέλα ή Κούβα, τζιαι αν στη χώρα επικρατούσε προοδευτικό κλίμα, θα ήταν σωστό να γίνουν τούτες οι κινήσεις.
   Αλλά είπαμε, υπάρχουν κάποια πλαίσια.

   Έναν άνοιγμα προς τους BRICS θα ήταν πάλε μια μέση κατάσταση.

   Πρέπει να αποφύγουμε το μνημόνιο, τούτο εν δεδομένο, τζιαι όσα περιλαμβάνει. Για να γίνει όμως τούτο, πάλε στηρίγματα σε άλλους καπιταλισμούς θα έβρουμε.

   Αν υπήρχε προοδευτική πλειοψηφία στον τοπο, τζιαι σε κάθε τόπο, με μια έγκαιρη αποτελεσματική επικοινωνιακά τζιαι στρατηγικά ηγεσία, με δουλειά που τα κάτω, ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι. (πχ να αντέξουμε μια στάση πληρωμών με κοινωνική αλλυλεγγύη, να επιτεθούμε στο συσσορευμένο κεφάλαιο,να ανοίξουμε φάλιες στη διαπλοκή)

   Αλλά τζιαι πάλε, πόσο θα άντεχε τζιαι με ποιες επιπτώσεις; Εννοείται πως πρέπει να γίνει μια παγκόσμια συνεννόηση για να υπάρχουν στηρίγματα.

   Φυσικά, τούτο εν σημαίνει πως εν πρέπει να λαλούμε την αλήθκεια για τη πραγματική φύση τούτων ούλλων των πλαισίων, αλοίμονο.

   Αλλά το να δέρνουμε το σάμα αντί τον γάδαρο, γιατί εβρέθηκε μπροστά μας τζι εν μαθημένο στες επιθέσεις που ούλλες τες πάντες έτσι τζι αλλιώς, έννε τζιαι η μεγαλύτερη μαγκιά του κόσμου.

   Διαγραφή
  4. DIS,
   Λες: «Δεν είναι η θέση αυτού που ισορροπεί μεταξύ των ενδοϊπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι αυτού που μετέχει ενεργά σε αυτές τις αντιθέσεις.» --- Που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή;

   Επίσης λαλείς: «Η ενεργειακή μας πολιτική μας έχει προσδέσει στον δυτικό άξονα…» --- Κι αν μας πρόσδενε στον ανατολικό άξονα δεν θα ήταν πάλι καπιταλιστικός;

   Διαγραφή
 2. Χαχα, δέστε τον κ. Νίκο δαμαί...
  http://www.youtube.com/watch?v=U-JXhc8xsPU

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος6/11/12, 12:17 π.μ.

  Ή μπαίνουμε στο παιγνίδι και παίζουμε κι' εμείς, ή θα μας παραμερίσουν και θα παίξουν μόνοι τους. Με τη μπάλα μας!
  Το φυσικό αέριο δεν είναι δικό μας επειδή . . . έλαχε. Είναι δικό μας επειδή συμφέρει σ' αυτούς να είναι "δικό" μας. Που και αυτό ακόμα το τόσο δα, δεν έχει συμβεί τελεσίδικα. Υπάρχει πίσω δρόμος πολύς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος6/11/12, 10:50 π.μ.

  stelios papalangi

  εντάξει, πνάστε.... Έτω έφκαλε τα οικόπεδα στο ντελάλη - που εν η μεγάλη ενεργιακή στρατηγική εν εκατάλαβα.

  Ενδιαφερτήκαν κάποιες εταιρείες φυσιολογικά ανάλογα με το αν τους εσυφερεν ή όχι τζαι εκάμαν προσφορές.

  Τωρά αν οι συγκεκριμένες εταιρείες επιλεχθήκαν με βάση γεωπολιτικούς όρους και όχι γιατί ήταν οι πιο συμφέρουσες προσφορές - αυτό ΄πρέπει κάποιος να μας το επιβεβαιώσει.

  Τέλος η επιτυχία θα κριθεί που το αποτέλεσμα. Το συμβόλαιο που θα κάμουν τζαι το τι θα αποφέρει.... Έχουμε χρόνια ακόμα να κρίνουμε μια πολιτική ανεν επιτυχημένη ή όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/11/12, 11:11 π.μ.

   Ρε παπαλαγγή αν εκαταλάβα καλά προσπαθείς να μειώσεις ενέργειες 5 χρόνων;

   Αν σου πούμε ότι για τα στραβά του δημόσιου φταιν οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα μας πεις ότι εν ευθύνη αυτής της κυβέρνησης να τα φτιάξει.
   Αν σου πούμε για τις τράπεζες θα μας πεις ότι φταίει η κυβέρνηση.
   Αν σου πούμε για τα χρόνια του κυπριακού και τις ευθύνες άλλων, θα μας πεις ότι είναι ο Χριστόφιας που διαπραγματεύται.

   Τωρά που αυτή η κυβέρνηση εκατάφερε και έκανε αυτό που έκανε, δεν της το χρεώνεις σαν επιτυχία;

   Να σου υπενθυμίσω τα αμέτρητα ταξίδια που έκαμε ο Χριστόφιας;
   Να σου υπενθυμίσω τες συμφωνίες και τες διακυρήξεις για προστασία των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τις τουρκικές απειλές;
   Να σου θυμίσω ότι υπάρχει όντως στρατηγική με γεωπολιτικό σχεδιασμό εκτός του οικονομικού σχεδιασμού για να καταστεί το κυπριακό κράτος περιφερειακός παράγοντας ουδετερότητας και σταθερότητας;

   Και αν παιρνούμε άσχημα τώρα, είναι γιατί επενδύουμε στο μέλλον του τόπου.

   Η αριστερή διακυβέρνηση έχει σχέδιο για τον τόπο. Μακροχρόνιο, διαλεκτικό και για το καλό του τόπου.

   Συμφωνών απόλυτα ότι έχουμε χρόνια για να κρίνουμε μια πετυχημένη πολιτική και αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές μιας διακυβέρνησης.

   Και πάνω σε αυτό το τελευταίο τρέμω στην ιδέα να αλλάξει η κυβέρνηση και να ανέβει στην εξουσία ένα μάτσο συμφεροντολόγων που πουλούν και τη μάνα τους για τα λεφτά.

   Είναι όντως άξιοι να βυθίσουν ότι έκτισε αυτή η κυβέρνηση προβάλλοντας σαν άλλοθι τα κακά που περάσουμε μέχρι να κτίσουμε μια καινούρια Κύπρο, απλά και μόνο για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται αυτό τον τόπο.

   Διαγραφή
  2. Ο φίλος μας ο παπαλάγκι άλλοτε βλέπει να θέματα πολύ απλά (πχ τωρά με τα αέρια), και κάποτε πολύ σύνθετα (πχ την νατοϊκή πλεκτάνη για διχοτόμηση).
   Σε κάθε περίπτωση, βλέπει τα με ένα τρόπο που όλως τυχαίως βρίκεται πάντα στην άλλη όχθη...

   Έτυχε να καταφέρουμε να έχουμε υπογραφές για αποδοχή των ΑΟΖ από όσους έπρεπε, τυχαία, χωρίς γεωπολιτική, έτυχε να επιλεχθούν όσοι επιλέχθηκαν, έτυχε να αποκρούονται σχετικά εύκολα οι τούρκικες μεθοδεύσεις, τζιαι απλά έχουμε μπροστά μας αυτά που έχουμε. Μάλιστα. Τι απλή που είναι η ζωή α;

   Η επιβεβαίωση ότι οι επιλογές δεν θα βασίζονταν μόνο σε αριθμητικά δεδομένα υπήρξε πριν καν το άνοιγμα των προσφορών, έννεν καινούριο.

   Αλλά όπου θέλουμε χωρεί μας η τρύπα του βελονιού, τζιαι όπου εν θέλουμε, εν μας χωρούν ούτε πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

   Διαγραφή
  3. "Τωρά αν οι συγκεκριμένες εταιρείες επιλεχθήκαν με βάση γεωπολιτικούς όρους και όχι γιατί ήταν οι πιο συμφέρουσες προσφορές - αυτό ΄πρέπει κάποιος να μας το επιβεβαιώσει."

   Ασχετος

   Διαγραφή
  4. Να το βάλω τζιαι τούτο να μεν χαθεί...

   http://www.sigmalive.com/news/local/538099

   Κάποιοι ποθαμμάζουνται πάντως...

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος6/11/12, 8:17 μ.μ.

   Παπαλάγκι πού ήταν ο Χριστόφιας λίγο πριν ανακοινωθούν οι επιλογές των εταιριών για εκμετάλλευση των νέων αλωσπέδων;

   Μήπως ήταν στην Ιταλία και μετά στην Γαλλία;

   Μήπως ήταν τυχαίο το ταξίδι με το ότι η Γαλλική Total και η Ιταλική ENI πήραν προσφορές;

   Μήπως μπορείς να δεις το Μεσογειακό συναιτερισμό που αναπτύσσεται;

   Η Ρωσσική Gazprom έχει και αυτή χέρι στις κοινοπραξίες.
   Η Noble είναι αμερικανό-ισραηλινή.

   Αν έχεις πολλά συμφέροντα να ισορροπούν έχεις μια κάποια σταθερότητα στην περιοχή.

   Αν αλλάξει η κυβέρνηση όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν "μονόπαντα" και η Κύπρος να χάσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...