"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

6 Νοεμβρίου 2012

Το σύνολο της τραπεζιτικής ασυδοσίας που υποθηκεύει τον λαό και τον τόπο

Μία-μία οι ενέργειες των δύο μεγάλων τραπεζών που οδήγησαν τη Κύπρο στο χείλος της χρεοκοπίας 
 • Η τελευταία καμπάνια λάσπης με στόχο το ΑΚΕΛ και αφορμή την επιλεκτική διαρροή για δήθεν «χαρισμένα δάνεια» της Τράπεζας Κύπρου προς την εταιρία ΔΕΛΤΑ το 2006, έχει εξόφθαλμο στόχο την ανατροπή της σημερινής αρνητικής εικόνας για το τραπεζικό σύστημα και τις διαδικασίες του.
 • Η φαιδρότητα του ισχυρισμού ή της υπόνοιας πως ο όποιος διακανονισμός πριν από έξι χρόνια συνέβαλε στη κακή κατάσταση των τραπεζών, αποδεικνύεται από τη ξεκάθαρη δήλωση του Αντρέα Ηλιάδη στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου τον περασμένο Ιούνη, πως τότε (το 2009-10), είχαμε 12δις ρευστό διαθέσιμο και δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε στο υπόγειο”
 • Πως είναι λοιπόν δυνατόν, ένας διακανονισμός, καθόλα νόμιμος και στοιχειοθετημένος, θα το αποδείξει άλλωστε και η έρευνα, να ζήμιωσε μια τράπεζα που τρία χρόνια μετά είχε 12 δις στ’ «αμπάρια της»;
Τα πραγματικά στοιχεία
 • Η δυσάρεστη εικόνα που έχει σχηματιστεί για τις τράπεζες, είναι φυσικά απότοκο της ασυδοσίας και της σωρείας λαθών που έγιναν ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, και όχι των όποιων διακανονισμών που έγιναν με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα αποπληρωμής.
 • Παραθέτουμε πιο κάτω τα μεγέθη όπως έχουν σχηματιστεί από αναφορές στον τύπο, κι ας αναλογιστεί ο καθένας τον αντίκτυπο που έχει η κάθε πράξη στο σύνολο της κοινωνίας και στην πορεία που ακολουθεί η Κυπριακή οικονομία.
 • Γιατί καλό είναι να είμαστε «ευαίσθητοι» με την διαπλοκή, και έτσι πρέπει να συμβαίνει, αλλά η κάθε πράξη έχει συγκεκριμένο εύρος, βάρος και κοινωνικό αντίκτυπο...
 • €18 δις είναι ο παραγόμενος πλούτος της Κύπρου κάθε χρόνο και €4,8 δις είναι ο τζίρος των δέκα πιο μεγάλων κυπριακών εταιρειών για το 2010.
 • €25δις είναι τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει οι κυπριακές τράπεζες στην ελληνική αγορά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι επισφαλή.
 •  €6 δις είναι οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για το ποσό που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους οι τράπεζες.
 • €4δις είναι το ύψος των επισφαλών δανείων που μεταφέρθηκε υπό Κυπριακή εποπτεία από την μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκής». Πολλά από αυτά τα δάνεια αφορούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της 9ης Οκτωβρίου 2012, ποσά για αγορά μετοχών χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση. Εκατοντάδες από αυτά τα εκατομμύρια μεταφέρθηκαν και στο παραεκκλησιαστικό κύκλωμα με επίκεντρο τη Μονή Βατοπεδίου.
 • €3,3 δις είναι οι ζημιές που κατέγραψαν οι Κυπριακές τράπεζες λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
 • €3 δις είναι το ύψος του φθηνού δανεισμού που πήραν η Τράπεζες από το Κράτος το 2009 δήθεν για να το διοχετεύσουν σε φθηνό δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για να ελέγξουν τα επιτόκια. Αντί αυτού προτίμησαν τα ελληνικά ομόλογα…
 • €1,8 είναι το αρχικό ποσό που ζήτησε η Λαϊκή για ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος
 •  €1,4 δις είναι το ποσό που επενδύθηκε σε αξιόγραφα τα οποία ανακάλυψαν οι τράπεζες για να καλυφθούν επιπλέον οι κεφαλαιακές ανάγκες τους, εκ των οποίων €1 δις είναι το ποσό που άντλησαν από μεμονωμένους καταθέτες για την αγορά αξιογράφων.
 •  €1,1 δις είναι τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου κατά την περίοδο 2008 – 2010 σύμφωνα με τις δηλώσεις του τότε διευθύνων σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδη, σε συνέντευξη του στη StockWatch, τα οποία δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος αφού έχει απευθυνθεί στο Κράτος.
 • €800 εκ. -€400 εκ για έκαστη τράπεζα- είναι το ύψος το δανείων προς τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα βασικά διευθυντικά στελέχη, τις οικογένειες τους και συνδεδεμένες προς αυτούς εταιρείες των 2 μεγάλων κυπριακών τραπεζών στο τέλος του 2011. Οι τράπεζες έχουν ζητήσει κρατική αρωγή πέραν του €1,8 δις, αλλά έχουν παραχωρήσει €800 εκ δάνεια σε «εσωτερικά στελέχη».
 • €407 εκ είναι τα κέρδη των τριών κυπριακών εμπορικών τραπεζών μόνο το 2010, χρονιά στην οποία είχαν επαναγοραστεί ελληνικά ομόλογα από τις Κυπριακές Τράπεζες.
 •  €100 εκ. είναι η αμοιβή του γραφείου που ανάλαβε να πωλήσει στην Τράπεζα Κύπρου το €1,8 δις ελληνικά ομόλογα από την Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα, πέραν της έκπτωσης στην τιμή, πρόσφερε και προμήθεια 5% σε οποιοδήποτε γραφείο πετύχαινε την πώληση σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή στις 27 Αυγούστου 2012.
 • €10 εκ είναι οι αμοιβές και τα μπόνους των διοικητικών συμβουλίων των δυο μεγάλων τραπεζών το 2010, για την κερδοφόρα επιλογή να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
 • Αυτά είναι λοιπόν τα πραγματικά στοιχεία, και δεν αφορούν ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε έξι εκατομμύρια διακανονισμών σε εταιρείες που για δεκαετίες αιμοδοτούσαν την κυπριακή οικονομία, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.
 • Κι όλα αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επιλεκτικές διαρροές και πόλεμο λάσπης...
Γνώμη, 2/11/2012

25 σχόλια:

 1. Ανώνυμος7/11/12, 1:13 π.μ.

  Οι τραπεζίτες και οι κολαούζοι τους οι πολιτικοί ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και οι στρατιωτικοί και οι ίδιοι πάλιν κολαούζοι με την τραγωδία στο Μαρί. Ήταν σκόπιμες εγκληματικές ενέργειες με στόχο την Κύπρο και τον διαφαινόμενο πλούτο της. Ένας λαός που δεν μπορεί να τα αντιληφτεί αυτά είναι άξιος της τύχης του. Είναι τόσον φανερά όσο και ο ήλιος που λάμπει στον ουρανό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος7/11/12, 10:59 π.μ.

  stelios papalangi

  Θα συμφωνήσω ότι τείνουμε να μην αντιλαμβανόμαστε μερικές φορές τα μεγέθη τζαι πολλά καλά κάμνεις τζαι τα δημοσιεφκεις.
  Άλλο τα
  3,000,000 της ΠΕΟ (ή ξέρω γω μιας άλλης εταιρείας του ακελ) και άλλο
  11,000,000,000 που μπορεί αύριο να θέλουν οι τράπεζες.

  Η διαφορά είναι χαώδεις.
  Και φυσικά δεν καταρέει καμιά τράπεζα γιατί εχάρισε στη ΠΕΟ 3 εκατομύρια.... Ψίχουλα....
  Και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ούτε για προπαγάνδα δεν το λαμβάνεις υπόψιν... κάμνεις τον μόνο χάζι.
  ενώ με το δεύτερο έυκολα καταρέει ένα κράτος σαν το δικό μας.
  ....  Πέρα που τα νούμερα υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
  Ηθικής και πολιτικής φύσεως.
  γιατί το γεγονός ότι ο διακανονισμός ήταν "καθόλα νόμιμος και στοιχειοθετημένος", δεν σημαίνει ότι δεν κρίνεται ηθικά και πολιτικά.

  Δύο απλά παραδείγματα.
  Οι 60,000 ευρώ που εκαθάρισε ο σιζόπουλος είναι και μικροποσό σε σχέση με τα χρέη των τραπεζών ή με αυτά που ενδεχομένως άλλοι εφάαν που το κράτος.
  Κια βεβαίως η πράξη του είναι καθόλα νομιμη.

  Είναι θέμα όμως γιατί 1. έχεις ένα βουλευτή που φοροδιαφέυγει και 2. ψηφίζει ο ίδιος τους νόμους για τη φορολογική αμνηστία


  Συχνά μιλούμε για διαπλεκόμενα ΜΜΕ.
  Εν τζαι χρειαζεται να έβρουμε σακούλες με λίρες που τες τράπεζες προς τα ΜΜΕ.
  Βλεπουμε κάθε βδομάδα τες διαφημίσεις.
  Τωρά δεν ξέρω πόσα πάει μια ολοσέλιδη διαφήμιση σε μια κυριακάτικη έκδοση.
  10,000 ευρώ ;
  100,000 ευρώ ; Δεν έχω ιδέα. Εσύ μπορείς να ξέρεις καλύτερα.

  Όμως σύμφωνα με το προυπολογισμό μιας εφημερίδας ή ενός καναλίου το ποσό είναι σημαντικό.
  Πάλε όμως τα πιο πάνω επιχειρήματα στέκουν.

  Τα ποσά είναι ψίχουλα μπροστά στο φέσωμα των τραπεζών, και η συνδιαλαγή είναι καθόλα νόμιμη και στοιχειοθετημένη.

  Όμως το πρόβλημα είναι ότι δημιουργεί εξάρτηση τζαι γι αυτό μιλούμε για διαπλοκή - και για δημοσιογράφους που δεν θα παρουσιάσουν τα μεγέθη όπως τα παρουσιάζεις εσύ δαμε....


  ....
  Άτε τζαι η ΠΕΟ (ή το ακελ)
  τζαι νόμιμα ήταν τζαι μικρό σχετικά ποσό....

  Δεν τίθουνται άλλα οφθαλμοφανεί ερωτήματα ; ....
  Ρε παιδί μου για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους....

  Δεν βλέπεις κανένα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οπωσδήποτε τίθονται ηθικά και πολιτικά ερωτήματα και οπωσδήποτε τίθονται ηθικές και πολιτικές ευθύνες.

   Απλά αναρωτιέμαι ποιός πολιτικός, ποιός τραπεζικός, και ποιές εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν τις μεγαλύτερες.

   Γιατί αν σε αυτούς που αναφέρεις μπορώ να βάλω πρόστιμο 1000 ηθικές μονάδες, τους τραπεζίτες τους καταδικάζω ισόβια στη φυλακή της ηθικής και τους πολιτικούς τους στέλνω στο απόσμασμα για ηθική εκτέλεση.

   Διαγραφή
  2. Παπαλάγκι, ο Σιζόπουλλος εν μια άλλη υπόθεση εντελώς διαφορετική.
   Ναι μεν εν φανερό ότι έσασε τη πάντα του με τες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά εν ξεκάθαρο τζιαι ότι ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ.
   Οπότε, η διαπλοκή πολιτικής -ΜΜΕ- οικονομικών, εν τζιαι που την άλλη πάντα.
   Γιατί τούτη η επιλεκτική-αποσπασματική πληροφόρηση τζιαι που ποια κέντρα προέρχεται;(σε ποια ΜΜΕ καταλήγει τζιαι ποιοι επωφελούνται επικοινωνιακά, ξέρουμε)

   Τι ανήθικο υπάρχει στο να διακανονιστούν οφειλές από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε τράπεζα;

   Αν η τράπεζα έχει εισπράξει τα αρχικά της κεφάλαια, ή έχει πάρει μέσα υποθήκες κλπ.
   Το χρέος ήταν μη διακανονισμένο για δεκαετία και, οπότε αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει με τα πανωτόκια. Μπορεί το πραγματικό ποσό δηλαδή να ήταν κάτω που το μισό του τελικού.
   Διακανονισμοί γίνονται επι καθημερινής βάσης. Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων δανείων μπαίνουν σε τούντη διαδικασία αργά ή γρήγορα.
   Στην Ελλάδα πχ έχουν διακανονιστεί μισο εκατομύριο υποθέσεις τον τελευταίο χρόνο (ή κάτι τέτοιο) σύμφωνα με μιαν είδηση που εσυγκράτησα.

   Και όμως, αυτό που αποκαλείς φτηνή προπαγάνδα που δεν θα έπρεπε να τη λαμβάνουμε υπόψη, έχει επιρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε μια στιγμή που είχαμε γωνιάσει τα ΜΜΕ για τις ευθύνες των τραπεζών.

   Τζιαι ο ερώτημα είναι, η ΔΕΛΤΑ ή η όποια ΔΕΛΤΑ που ναι είχε σχέση με τη σοβιετική οικονομία και άρα το ΑΚΕΛ, εν η μόνη που έκαμε διακανονισμό; Ή έσπασε τα ρεκόρ σε ύψος "χαρισμένου" ποσού;

   Μόνο για το ότι μόνο γι αυτή τη περίπτωση είχαμε πληροφόρηση από όλη τη λίστα της Τράπεζας Κύπρου που φαντάζομαι θα είναι τεράστια, θα έπρεπε να υπήρχε έπαιζε το καμπανάκι για τη διαπλοκή τράπεζας-ΜΜΕ.

   Γιατί εν γνωστό ότι τούτα διαρρέει τα ο ένας εκ των δύο που θα διωχτεί αύριο-μεθαύριο, αν δεν "γειώσει" τη κατάσταση η επόμενη κυβέρνηση...

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/11/12, 9:40 π.μ.

   stelios papalangi

   μα προφανώς εδιαρέυσαν τις εταιρείες προσκείμενες στο ακελ ή στη ΠΕΟ, αφού τάχα μου είναι εναντιών των τραπεζών. Γιατί τον τζαιρό που σου κάμνουν το διακανονισμό εν τζαι κάμνουν σου τον γιατί σε αγαπούν (ήταν να εκάμναν του κόσμου ούλλου αν ήταν έτσι).

   ή κάμνουν σου τον τζαι κάτι εννα θέλουν (καλή ώρα όπως η διαπλοκή με τα ΜΜΕ) ή αν αθυμηθείς σε κάποια φάση να κάμεις αγώνα (ρητορικό) ενάντια στους τραπεζικούς διαρρέουν την τζαι γελιοποιουν σε. Γιατί το να τη κάμει σε μιαν οποιαδήποτε εταιρεία εν φυσιολογικό - εν διαπλεκόμενοι ούλλοι μεταξύ τους. Δεν περιμένεις όμως να κάμουν διακανονισμό σε κόμμα ή συντεχνεία που στέκεται (υποτίθεται) απέναντι τους.

   Δεν πιάνει οποιος τζι οποιος διακανονισμό.
   Τζι αν επιάσαν τζι άλλοι - πεδιον δόξης λαμπρό για τη κυβέρνηση να τους αποκαλύψει. Υπουργούς τραπεζίτες έχει - έχουμε πλέον κρατική τράπεζα.... Να το κάμει τζαι εμείς είμαστε μαζί της.

   Γιατί όπως σωστά λέεις "εν για τα μεγάλα δάνεια που γίνουνται οι διακανονισμοί"

   Στην ελλάδα εν διαφορετικά τα πράματα. Οι τράπεζες εκ των πραγμάτων δεν έχουν άλλη επιλογή - άσε που πλέον έχουν κερδιθεί τζαι δίκες.

   Καλά τόσα συνεργατικά (ούλλη μέρα σιομαλιζουμεν τα), επήαν τζαι εδανιστήκαν που τη τράπεζα ;

   Διαγραφή
  4. Αν καθαρά θέμα μεγέθους, τζίρου, όγκου κλπ. Εν θα επερίμενες που συνεργατικό να ανοίξει πιστώσεις εμπορίου τη δεκαετία του 80.

   Διακανονισμό κάνουν ΟΛΟΙ, δεν έχει να κάμει με το ποιος είσαι, αλλά σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Άμμαν δεν εξυπηρετάς το δάνειό σου, πριν οτιδήποτε άλλο, γίνεται διακανονισμός ή έστω προσπάθεια διακανονισμού.

   Η δαιμονοποίηση του διακανονισμού εν το καταλάβεις πως θα μας γυρίσει μπούμερανγκ αύριο;

   Πόθθεν ως τα πόθθεν εν διαπλοκή ο διακανονισμός; Να σου χαρίζει τόκους η τράπεζα εν διαπλοκή;

   Πάμε καλά;

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος8/11/12, 12:56 μ.μ.

   stelios papalangi

   Μακάρι να πιάνει ο κόσμος ουλλος διακανονισμούς.
   Αντίθετα ο παραπάνω κόσμος που ξέρω όχι δεν του χαρίσαν τόκους αντίθετα μάλλον αυξήσαν του καθόλα νόμιμα τζαι στοιχειοθετημένα το περιθώριο κέρδους.

   Όχι δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το διακανονισμό.
   Θέλουμε να πλατύνουμε τη χρήση του τζαι στον υπόλοιπο κόσμο.
   Θέλουμε να χαριστούν τζι άλλοι τοκοι.
   Ασ μας πει κάποιος το τρόπο.
   ή ας ξεκινήσουμε που τη κρατική τράπεζα.


   Θέλουμε τζαι μεις να μάθουμε τούντη τράπεζα που χαρίζει τόκους.
   Που χαρίζει τόκους χωρίς ανταλλάγματα.
   Και όχι δεν συνιστά διαπλοκή.
   Ούτε βεβαίως οι διαφημισείς στις εφημερίδες συνιστούν.
   Είναι μια σύνηθεις εμπορική συναλλαγή.
   Η τραπεζα πληρώνει και διαφημίζεται.
   Δεν υπάρχει τιποτε το μεμπτο.
   Πουθενά δεν υπάρχει στο συμβόλαιο ότι η εφημερίδα δεν θα αρθρογραφεί ενάντια στις τράπεζες.
   Αλίμονο αν τούτη συντιστά διαπλοκή !!
   Από πότε η διαφήμιση είναι διαπλοκή ; !!
   Και στο κάτω κάτω που θα έβρουν τα ΜΜΕ τους πόρους για να υπάρχουν αν όχι που τη διαφήμιση....

   Διαγραφή
  6. Τζιαι γιατί εν θέμαν διαπλοκής τζιαι όχι σσυφφέροντος της τράπεζας ο διακανονισμός; Αφούς οι παραπάνω εταιρίες που επρόσκειντο στην Αριστερά επαττήσαν, γιατί δηλαδή η τράπεζα να μεν είχεν κέρδος να φκάλει ότι έμπορεν πριν να τα χάσει ούλλα;

   Τζιαι πού εν το πρόβλημαν στο ότι η Αριστερά έστησεν εταιρίες; Είσαι τζιαι κοινωνικός επιστήμονας ρε Στέλιο. Ανακάτωσε λλίον την ιστορίαν να μάθεις τζιαι να μας πεις τζιαι μας παρά να πιάννεις την αστικήν προπαγάνδαν για να αποδείξεις το περίτρανον "ούλλοι εκτός που μέναν εν το ίδιον" (tous pourris που λαλει τζιαι η Marine στην Γαλλία). Γιατί έστησεν τες εταιρίες η αριστερά; Πως επιβιώσαν; τι εργασιακήν πολιτικήν είχαν; τι στρατηγηκές μάρκετινγκ εκάμναν για να επιβιώσουν όσον επιβιώσαν; Γιατί στο τέλος ενώ ανθούσαν επήαν κατά δκιαόλου τζιαι επαττήσαν; Είναι απο κακοδιαχείρησην ή είναι διότι έτσι τζιαι αλλιώς η συσσώρευση στες υπεραγορές τζιαι στα μαλ έφκαλεν εκτός εμπορίου την κάθε μικροεπιχείρησην.

   Η Δέλτα ήταν έναν μαχαζούιν στην Λήδρας τζιαι έναν λλίον πιο μεγάλον στο έμπα της Λευκωσίας. Εγόρασα μιαν φυσαρμόνικαν που τούτην την εταιρίαν διότι είχεν καλά μουσικά όργανα που την τσεχοσλοβακίαν. Εν δεν ήταν δραστήρια η αριστερά στην εξωπολιτικήν της κοινωνικήν δράσην, δεκάδες οικογένειες δεν θα είχαν μιαν αξιοπρεπή δουλειά τζιαι τα καλά προϊόντα που τες ανατολικές χώρες δεν θα είχαν κανένα access στην κυπριακήν αγοράν.

   Αν αποφασίσεις να κάμεις καμιάν σοβαρήν έρευναν για την οικονομικήν δράσην της αριστεράς τον τζιαιρόν που η φυσική επιβίωση των αριστερών ήταν σε κίνδυνον που τον ρατσιστικόν αποκλεισμόν στον οποίον τους επέβαλλεν η άνω κάστα που εκράτεν τα όπλα τζιαι μετά το κράτος έλα στο χωρκόν μου να σε γνωρίσω σε γέρους που ζιούν ακόμα. Εμάς το 58 αποκλείσαν τους αριστερούς που την νεκκλησιάν τζιαι που τα λεωφορεία. Εθέλαν τους ούλλους να προσκυνήσουν την ΕΟΚΑ τζιαι τα οικονομικά της κυκλώματα. Για να μεν προσκυνήσει ο κόσμος έκαμεν εταιρίαν λεωφορείων. Εβάλαν ούλλοι ότι εμπόραν, αλλοι τες οικονομίες τους, άλλες κοπέλλες μέρος που τες προίτζιες τους τζιαι εγοράσαν λεωφορείον για να πααίννουν στο Βαρώσιν δουλειάν. Μετά αγράμματοι που ήταν επαττήσαν το διότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμον. Εκάμαν τζιαι συνεργατικά που δεν τους εδιούσαν δάνεια. Οι καβετζιήες εκάμαν το λαϊκόν διότι οι δεξιοί εμπόροι καφέ εν τους εδιούσαν καφέν για να τους κλείσουν τα καφενεία τζιαι ιδίως τους συλλόγους.

   Άλλες μικροεπιχειρήσεις ή συνεργατικές εταιρίες επιβιώσαν, άλλες όχι. Που εν το πρόβλημαν; ήταν εταιρίες. Είχαν λοαρκασμούς σε τράπεζες. Πού εν το πρόβλημαν; Σε μια διαδικασίαν εκκαθάρισης ή επιβίωσης μιας επιχείρησης που δεν ηφκαίννει πουπάνω γίνουνται σσυφφωνίες. Πού εν το πρόβλημαν;

   Αντις να θωρείται πουπάνω-πουπάνω την ιστορίαν μας τζιαι να παπαγαλίζετε το κάθε αστόν που θέλει να πλήξει αυτούς που δακτυλοδείχνουν την τέταρτην καθολικήν ταξικήν κλεψιάν που συντελείται στην νεότερην ιστορίαν του τόπου, δέτε πως θα μπορούσαμεν να αντλήσουμεν διδάγματα που την δράσην των αθρώπων όταν η "αγορά" της εποχής τους τους έφκαλεν νοκ άουτ. Έχουμεν πολλά να διδαχτούμεν, τζιαι πέρα που το να σαυλαρίζουμεν μοιρολατρικά σε διαδηλώσεις (καλόν είναι τζιαι τούτον), έχουμεν τζιαι άλλες μεθόδους να σκεφτούμεν να δράσουμεν ανάλογους με τζιείνους των παλιών Κυπραίων Αριστερών.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος7/11/12, 7:46 μ.μ.

  Μέσα στους τραπεζίτες να υποθέσω ότι συμπεριλαμβάνονται και οι υπουργοί του Χριστόφια σταυράκης και σιαρλή; Ή αυτοί που διαγράφουν τα χρέη των εταιριών του ακελ; Ή μήπως αυτοί οι τραπεζίτες δεν έχουν όνομα ή αυτό σκόπιμα αποκρύβεται όταν αυτό δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση μας και το κόμμμα;

  Τους τελευταίους μήνες η εξωφρενική και άθλια σας προπαγάνδα προσπαθεί ματαίως να διαγράψει τα οικονομικά και άλλα εγκλήματα της κυβέρνησης χριστόφια στα 4 μέχρι τώρα χρόνια της διακυβερνήσεως της με πρόσχημα τα εγκλήματα των τραπεζών. Τα μεγάλα ελλείματα από το 2008 με τις άσκοπες σπατάλες εν καιρώ κρίσης με το πρόσχημα της "φιλολαϊκής" πολιτικής, που διόγκωσαν το έλλειμα με αποτέλεσμα κανείς να μην δανείζει το κράτος και η οικονομία να μπεί σε επιτήρηση, την υψηλή ανεργία που σταθήκατε ανίκανοι να ανακόψετε με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες, και την έκρηξη στο μαρί που η αδιαφορία και ο ωχαδελφισμός σας στοίχισε στη χώρα 13 ζωές και ζημιές δισεκατομυρίων.

  Και έτσι φτάνουμε αισίως στο σημείο να κατηγορούνται για τα πάντα, στρατιωτικοί, υπουργοί, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, κόμματα, η εκκλησία οι ξένες σκευωρίες, μα ποτέ μα ποτέ η κυβέρνηση και ο Χριστόφιας.

  Αλλά τι ενδιαφέρουν όλα αυτά, μιας και το κόμμα να ναι καλά. Δόξα σοι ο εζεκίας τα οικονομικά παν περίφημα, ο κόσμος ας πεινάσει, το κόμμα και τα μάτια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :-)
   Να σου δώσω ένα λινκ να πα να πεις τον πόνο σου φίλε μου
   http://www.politisnews.eu/

   εκεί θα βρεις καλή παρέα που ζει και αναπνέει με τα κουφά που παπαγαλίζεις.
   Ίσως σε κάμουν τζιαι αρχηγό...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος7/11/12, 10:54 μ.μ.

   Κανένα στοιχεία για τούτα που παπαγαλίζεις έχεις;

   Ο νεός έβαλε σου τους αριθμούς μπροστά σου που πρέπει να χρεωθεί το κράτος για να ξεχρεώσει ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ οργανισμούς.

   Εσύ αυτά όλα που λες έχεις στοιχεία;

   Και αν ο Σταυράκης και ο Σιαρλής εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις πολύ ευχαρίστως να τους αποδώσουμε ευθύνες. Αλλά που είναι τα στοιχεία σου;

   Α τζιαι τζίνο το Μαρί, εκατάντησε πασπαρτού. Όπου εν κολλά η κουβέντα σύρνετε τζιαι ένα Μαρί να κολλήσει. Τζιαι που πασπαρστού
   εννα καταντήσει πιππίλα που δεν λείφκει.

   Ο Χριστόφια δεν έχει ευθύνες του δικαστηρίου για το Μαρί. Άτε κανεί με τούτη την ιστορία...

   Διαγραφή
 4. Πρωμιθεας7/11/12, 8:59 μ.μ.

  Ανώνυμε [7/11/12 7:46 μ.μ.],
  Μπορείς συνοψίσεις και να μας πεις το κόστος σε χρήμα για «τα οικονομικά και άλλα εγκλήματα της κυβέρνησης χριστόφια στα 4 μέχρι τώρα χρόνια της διακυβερνήσεως της …» και ποιες ήταν «… οι άσκοπες σπατάλες εν καιρώ κρίσης με το πρόσχημα της “φιλολαϊκής” πολιτικής, που διόγκωσαν το έλλειμα»; Πάω στοίχημα ότι πέραν από αφορισμούς δεν μπορείς να πεις ΤΙΠΟΤΑ άλλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πλάκα είναι που νομίζουν ότι κάμνοντας κοπτοραπτική συνθημάτων που τους εμείναν που τον τζιαιρόν των "αγανακτισμένων", κάμνουν τζιαι πολιτική συζήτηση...
   Φυσικά, αν κρίνουμε που το περιεχόμενο "σοβαρών" εφημερίδων, τι να περιμένουμε που όσους τους παπαγαλίζουν...

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/12, 7:57 μ.μ.

   Εδώ κάποιοι κάμνουν κοπτοραπτική συνθημάτων της δεκαετίας του 50 και του 70 και δεν αντρέπουνται και μιλάς για σοβαρές συζητήσεις;

   Όταν θα αποφασίσετε να αρχίσετε να μιλάτε με όρους του 2012 και όχι του 1955 θα έχετε κάνει το βήμα που κάνει ένα νήπιο προς την προδημοτική.

   Διαγραφή
  3. Τους όρους του 50 και του 70 άλλοι τους επιβάλλουν φίλε.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος8/11/12, 7:53 μ.μ.

  Το παπαγάλισμα φίλε μου και η στρατευμένη έμμισθη υπηρεσία στο κόμμα είναι ιδιότητα άλλων. Καθώς και η αηδολογία και λασπολογία δια μέσου πανάθλιων φυλλάδων που εσείς αλαζονικά αποκαλείτε "εφημερίδες".

  Τι στοιχεία ζητάς να σου δώσω άνθρωπε μου, δεν σου αρκεί να βλέπεις τόσες χιλιάδες άνεργους και καταστήματα κλειστά, δεν σου αρκεί να βλέπεις το κράτος μας στη άκρη του γκρεμού εδώ και 4 χρόνια, με ελλείμματα που διαρκώς μεγαλώνουν, δεν σου αρκεί να ακούς τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη και για προστασία των εργαζομένων και της τσέπης τους από νέα μέτρα, δεν σου αρκούν οι ζημιές των δισεκατομυρίων από την έκρηξη στο μαρί που ακόμα καίνε τους λογαριασμούς του ρεύματος, δεν σου αρκεί να διαβάζεις για τα εκατομύρια που έπαιρναν ως μισθούς και επιδόματα οι τραπεζίτες υπουργοί του Χριστόφια για την προσφορά τους στην φούσκα των τραπεζών, δεν σου αρκεί να ακούς για ευνοιοκρατικές διαγραφές δανείων του ακελ τη στιγμή οι εφημερίδες είναι γεμάτες από δημοπρασίες περιουσιών, δεν σου αρκεί που ξέρεις για τα πασχαλινά επιδόματα, τις καινούργιες λιμουζίνες του προέδρου, τα ιδιωτικά τζέτ, τα επιδόματα σε πολιτικούς πρόσφυγες, την μη συγκράτηση των δαπανών και την ασυγχώρητη ολιγωρία μπροστά στην κρίση και ζητάς και στοιχεία;

  Ή μήπως θα πρέπει να σχολιάσω το πως ο πρωταίτιος της έκρηξης στο μαρί διέφυγε της δικαιοσύνης που ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα αποδώσει, εκμεταλλευόμενος την ασυλία που απολαμβάνει;

  Εδώ υπάρχει ολόκληρο πόρισμα που ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποδεχθεί και το οποίο πέταξε στα σκουπίδια και ζητάς και στοιχεία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα παρακολουθάς όντως τη δίκη για το Μαρί;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/12, 8:30 μ.μ.

   Μα εν τούτα τα στοιχεία σου;

   Άτε μάνα μου τζιήλα το αμαξούι σου πάρατζι. Ή το κλουβί σου μάλλον, παπαγάλε...

   Διαγραφή
  3. Όταν εφτάσαμε στο σημείο εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης όλων των εποχών, να ρίχνουμε τις ευθύνες σε μια συγκεκριμένη διακυβέρνηση για την ανεργία, το ακριβό ρεύμα που εν εξαρτώμενο της τιμής των καυσίμων και άλλα κουφά περί "τζετ" και πολιτικών προσφύγων, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

   Να πούμε όμως ένα συγκεκριμένο στοιχείο: πως τη διετία 2009-11 δημιουργήθηκα 17 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις οποίες δεν προσλήφθηκε σχεδόν κανένας κύπριος, παρά μόνο απολήθηκαν επιπλέον άλλοι 6 χιλιάδες. Η ζημιά γίνεται από τους όρους ένταξής μας στην ΕΕ και την ίδια την ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί.

   Αν αυτές οι κατηγορίες ενάντια στη κυβέρνηση για την ανεργία δεν είναι συγκάληψη του ρόλου των εργοδοτών, τότε τι είναι;

   Η πολιτική συζήτηση φίλε γίνεται με καταγραφή πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων, πάντα συγκριτικά με άλλα δεδομένα.

   Όχι με συρραφή συνθημάτων εν είδει έκθεσης λυκείου.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/11/12, 8:13 μ.μ.

   Είχατε προειδοποιηθεί επανελημμένα και από πολιτικά κόμματα αλλά κάι από ειδικούς ότι η κρίση έρχεται αλλά επιλέξατε να αδειάσετε πρώτα τα ταμεία και ύστερα να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβαινε και όταν αυτό έγινε αντιληπτό, πράξατε ελάχιστα από δικής σας μεριάς για να περιορίσετε τη ζημιά μέχρι που τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο.

   Μιλάς για δεδομένα, σαν να μην έχεις υπόψη σου το μεγάλο πλεόνασμα που η κυβέρνηση παπαδόπουλου σας άφησε και που μετατρέψατε σε έλλειμα από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης σας, πριν ακόμα έρθει η κρίση των τραπεζών. Ακόμα και ένας απλός άνθρωπος μεροκαματιάρης γνωρίζει ότι όταν τα έσοδα του στερέψουν τότε, περικόπτει τις δαπάνες και τα έξοδα το όπως και όπου μπορεί. Λογικά αυτό θά ήταν κάτι το αυτονόητο να το περιμένεις από μια υπεύθυνη κυβέρνηση που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Και σίγουρα η κρίση δεν έπληξε όλες τις χώρες της ευρώπης όπως θέλεις πιστεύεις, άρα αυτό καταρρίπτει τις θεωρίες περι ζημιάς λόγω ευρώπης και ευρωζώνης. Ο ίδιος ο Ν. κατσουρίδης δήλωσε ότι το ακέλ έκαμε λάθος που ήταν ενάντια στην ένταξη στο ευρώ, αφού το ευρώ μας προστάτεψε από την κρίση. Ή κάνω λάθος;

   Όσο για την ανεργία, να σου θυμίσω ότι η ένταξη μας δεν έγινε το 2008 αλλά το 2004, και για μια τετραετία η οικονομία τα πήγαινε περίφημα, το ίδιο και οι δείχτες της ανεργίας, αφού η κυβέρνηση Παπαδόπουλου κατάφερνε να δημιουργεί τόσες θέσεις εργασίας που χρειαζόταν και ξένο δυναμικό για να καλυφθούν! Το επιχείρημα περι ευρωπαίων εργατών βέβαια στέκει, μόνο που τότε (2004) δεν υπήρχε ανάγκη να ζητηθεί εξαίρεση από τον κανονισμό αυτό, ενώ τώρα υπάρχει και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Βέβαια ούτε αυτό το πράξατε μέχρι τώρα ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να το ζητήσετε με βάσιμα πλέον επιχειρήματα.

   Διαγραφή
  5. Ναι φίλε, κάνεις λάθος με τον κατσουρίδη. Αν βρεις τη δήλωση να τα ξαναπούμε.

   Τα υπόλοιπα που βαζεις κάτω, σαφώς πιο βελτιωμένη η παράθεση αλλά πάλε τα γέρημα λείπουν τα νούμερα, εν χιλιοειπωμένα τζιαι δεν στέκουν. Εν για τα παιθκιά της δράσις-κες που μόλις εκατεβήκαν κύπρο τζιαι γυρεύουν δουλειά.
   Έχω μιαν ανάρτηση προηγούμενη που δείχνει τι έλεγαν και ποιοι το 2008 σχετικά με το αν θα μας πιάσει η κρίση και πόσο.

   Ούτε ισχυουν αυτά που λες περί πλεονάσματος κ.ο.κ. Η χώρα είχε έλλειμα και πάλι, μέσα σε ένα οργασμό οικοδόμησης που τελικά ήταν φούσκα.

   Η κρίση όχι μόνο έπληξε όλες τις χώρες της ευρώπης, αλλά όπου να σαι φτάνει καραμπινάτη και στη Γερμανία.

   Τα πράματα είναι δύσκολα, μεν αυταπατάσαι πως θα βρισκόσουν σε καλύτερη θέση σαν άτομο και σαν Κύπρος με άλλη κυβέρνηση. Όλες οι οικονομίες του νότου είναι στον αναπνευστήρα, όλες. Μαζί με Αγγλία, Βέλγιο και πάει το πράμα.

   Δεν τελειώνει αυτή η κρίση με απλές και συμβατικές συνταγές.

   Ξεκόλλα, γιατί συνήθως οι αχάπαροι βιώνουν χειρότερα τους πολέμους.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος8/11/12, 9:01 μ.μ.

  Διακανονισμό κάνουν ΟΛΟΙ, δεν έχει να κάμει με το ποιος είσαι, αλλά σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Άμμαν δεν εξυπηρετάς το δάνειό σου, πριν οτιδήποτε άλλο, γίνεται διακανονισμός ή έστω προσπάθεια διακανονισμού.

  Η δαιμονοποίηση του διακανονισμού εν το καταλάβεις πως θα μας γυρίσει μπούμερανγκ αύριο;

  Πόθθεν ως τα πόθθεν εν διαπλοκή ο διακανονισμός; Να σου χαρίζει τόκους η τράπεζα εν διαπλοκή;

  Πάμε καλά;


  ΤΖΙΝΟΙ ΟΥΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΘΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΑΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ ΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΝΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΜΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΑΦΟΥ "ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΜΝΟΥΝ ΟΥΛΛΟΙ";

  ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ "ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟΚΟΥΣ" Η ΤΡΑΠΕΖΑ; ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΔΑΙΜΟΝΑΝ ΚΑΜΝΟΥΜΕΝ ΛΑΘΟΣ ΤΖΑΙ ΕΝ ΜΑΣ ΕΤΥΧΕΝ ΠΟΤΤΕ ΕΤΣΙ ΠΡΑΜΑΝ;

  Τι ανήθικο υπάρχει στο να διακανονιστούν οφειλές από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε τράπεζα;

  ΑΛΛΟ "ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ" ΦΙΛΟΥΪ ΜΟΥ ΤΖΑΙ ΑΛΛΟ "ΔΙΑΓΡΑΦΗ". ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η "διαγραφή" γίνεται κατόπιν διακανονισμού. Διακανονισμοί γίνονται στο 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι η πρώτη κίνηση των τραπεζιτών προκειμένου να μην χάσουν τα πάντα. Η διαδικασία εκποίησης περιουσίας παίρνει με τις τωρινές νομικές συνθήκες, περίπου 5 με 7 χρόνια.

   Δεν έχεις στοιχεία "φιλούι" μου για το τι πραγματικά έχει διακανονιστεί. Που ξέρεις πόσα από αυτά τα ποσά ήταν πραγματικά ή τόκοι, και τι έχουν λάβει οι τραπεζίτες ως εξασφαλίσεις.

   Όμως, και μόνο το γεγονός ότι ασχολείσαι με κουρεμένους τόκους αντί με τα δισεκατομύρια που έχουν υποθηκεύσει τη χώρα και το λαό για τα χρόνια που έρχονται, την ελαχιστοποίηση της κρατικής ανεξαρτησίας που κουβαλά μαζι της η ΕΕ μέσω της τρόικας κλπ, δείχνει πως η λάσπη κάμνει τη δουλειά της.

   Και πως κάποιοι είναι έτοιμοι να μασησουν το κουτόχορτο, φτάνει να ενισχύσουν το μίσος τους προς την αριστερά.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/12, 10:13 μ.μ.

   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟ ΑΚΕΛ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΙ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ) ΤΙΣ "ΚΕΦΑΛΕΣ" ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ; ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ, 2 ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ!!!

   Διαγραφή
  3. Γίνεται έρευνα, που δεν θα γινόταν αν υπερίσχυε η θέση της αντιπολίτευσης για παραμονή Ορφανίδη, και η εισαγγελία θα επέμβει όταν στοιχειοθετήσει κατηγορίες. Τι είναι το ΑΚΕΛ, η δικαστική εξουσία;
   Το ΑΚΕΛ, μοναχός καβαλλάρης τα τελευταία 4 χρόνια, κατηγορεί πολιτικά τις τράπεζες.

   Και οι τρεις υπουργοί οικονομικών του ΑΚΕΛ ήταν πρώην τραπεζίτες, ο ένας του μεγαλύτερου συνεργατικού τραπεζικού ιδρύματος του τόπου, όπως και οι προηγούμενοι δύο επί Τάσσου, Σαρρής και Κεραυνός, που ανέλαβαν και μετά την υπουργοποίησή τους διοικήσεις τραπεζών!

   Άρα, κατά κάποιο τρόπο, ναι, λόγω της μεγάλης (ξεκάθαρα υπερμεγέθους) ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος στη Κύπρο, και οι δύο περασμένοι πρόεδροι(δεν θυμάμαι ακριβώς τους υπουργούς του Κληρίδη, μόνο θυμάμαι ότι ο Χριστοδούλου υπήρξε και υπουργός οικονομικών, και διοικητής της κεντρικής στα χρόνια του Συναγερμού) επέλεγαν ανθρώπους "από μέσα".

   Αυτό λοιπόν είναι δεδομένο, δεν αφορά μόνο αυτή τη διακυβέρνηση για να είμαστε δίκαιοι, αλλά και αυτή του Τάσσου και όλες τις προηγούμενες.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...