"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

12 Δεκεμβρίου 2012

Έπρεπε να συναινέσει ο Πρόεδρος στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Οι σοφιστείες Ορφανίδη-Βγενόπουλου και λοιπών «καλοθελητών»…
 • Άλλη μια λάσπη για να πληγεί η Κυβέρνηση και να «κουρευτούν» οι ευθύνες των τραπεζιτών και του πρώην Διοικητή.
 • ΕΛΕΟΣ! Αποκρύβουν το μεγάλο ρίσκο που επέτρεψαν να πάρει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, φορτώνοντας και τη ζημιά από την απομείωση στον Πρόεδρο Χριστόφια.
 • Ήταν τεράστια τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα – Μεγάλη πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας.
 • Δεν ήταν γνωστό το ποσό της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα – Απόκρυβαν τα αληθινά νούμερα μέχρι πρόσφατα.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 7/12/2012
 • Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσα στον Οκτώβρη του 2011 από το Eurogroup,τους ηγέτες δηλαδή των χωρών της Ευρωζώνης-ΟΝΕ, είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες των τραπεζιτών και του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ρίχνοντας την ευθύνη και για τις ζημιές των τραπεζών στον Πρόεδρο Χριστόφια και τη κυβέρνηση.
 • Η φιλολογία αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά από τον ίδιο τον Αθανάσιο Ορφανίδη λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2011 για «απομείωση» του Ελληνικού χρέους κατά 50%, γεγονός που σήμαινε ζημιές δισεκατομμυρίων για τις κυπριακές τράπεζες.
 • Ο πρώην Διοικητής μιλούσε στις 5/12 του περασμένου χρόνου για «τρομερό λάθος» του Eurogroup, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει σ’ αυτή τη διαδικασία που ουσιαστικά εισήγαγε την ελληνική κρίση χρέους και στη Κύπρο.
 • Ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια καταλογίζει και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της πάλαι ποτέ Μαρφίν Λαϊκής, Ανδρέας Βγενόπουλος, που σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυπριακό κανάλι αναφέρθηκε σε «λανθασμένους χειρισμούς του Προέδρου στη σύνοδο του Eurogroup», κατά την οποία αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ
 • Καθόλου τυχαία λοιπόν, οι δύο αυτοί κύριοι που εμφανέστατα γνώριζαν και επέτρεπαν την υπερέκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, όπως και άλλα πρώην ανώτατα στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζών που συμμετείχαν με αποφάσεις και ενέργειές τους σ’ αυτή τη διαδικασία, στρέφονται κατά της Κυβέρνησης, του Προέδρου αλλά και του ΑΚΕΛ με τις επιλεκτικές διαρροές για «χαρισμένα δάνεια» στις επιχειρήσεις του Λαϊκού Κινήματος.
 • Ο λόγος είναι προφανής: Επιζητούν να ελαφρύνουν τη θέση τους και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για το μεγάλο ρίσκο που έχει παρθεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μας σ’ αυτή τη θέση.
 • Δεν παραδέχονται ότι ήταν τεράστιο δικό τους λάθος η επένδυση τόσο μεγάλων ποσών σε μια οικονομία που έδειχνε ήδη να μην μπορεί να ανταποκριθεί, και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, μέσω της Deutsche Bank, με μια σειρά από «εκπτώσεις» και προμήθειες που «φώναζαν» για τη πιθανότητα μιας οικονομικής παγίδας.
 • Ορφανίδης, Βγενόπουλος και οι ψηλά ιστάμενοι τραπεζίτες, δεν πίστευαν ότι μπορούν να απομειωθούν κρατικά ομόλογα. Έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που απέρριπτε το ενδεχόμενο κουρέματος, θεωρώντας ότι κάνουν σίγουρη επένδυση.
 • Και η «σιγουριά» στις επενδυτικές δραστηριότητες, είναι η βασική αιτία οικονομικής καταστροφής. Κανείς δεν ρισκάρει σε τέτοιο βαθμό όταν διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Τα τραπεζιτικά μας ιδρύματα έπεσαν θύμα της βουλιμίας συγκεκριμένων στελεχών, και μαζί τους παρασέρνουν όλους μας σε μια περιπέτεια με άγνωστο τέλος. 
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
 • Ας δούμε λοιπόν πόσες πραγματικά ήταν οι πιθανότητες ή οι ευκαιρίες αποφυγής της απόφασης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που αποδείχτηκε στη πράξη ως το όχημα με το οποίο μπήκε η Κύπρος στον χορό των μνημονίων.
 • Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει σαφές πως η απόφαση για απομείωση στο 50% του ελληνικού κρατικού χρέους από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, πάρθηκε με ένα κυρίαρχο και αναντίλεκτο δεδομένο που δεν μπορεί να αποσιωπάται ή να υποτιμάται:
 • Η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και αυτό θα σήμαινε χάσιμο ολόκληρου του ποσού που τοποθετήθηκε σε ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση για κούρεμα «έσωζε» τη μισή επένδυση που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν εντελώς.
 • Επιπλέον, είναι κρίσιμο επίσης το δεδομένο ότι οι πληροφορίες που είχε η Κυπριακή Κυβέρνηση το Φθινόπωρο του 2011, μιλούσαν για επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα που έφθαναν τα 3 δις, γεγονός που θα ανέβαζε τις ζημιές στο 1.5 δισεκατομμύριο, ποσό αρκετά μεγάλο μεν αλλά διαχειρήσιμο ακόμη κι από τις ίδιες τις τράπεζες. 
 • Σημαντικό, για παράδειγμα, «κρυφό νούμερο», αποδεικνύεται το φόρτωμα στις πλάτες της Κυπριακής οικονομίας της Μαρφίν- Εγνατίας του Ομίλου Βγενόπουλου τον Μάρτη του 2011, κίνηση η οποία πρόσθεσε άλλα 4.5 δις στις ζημιές του τραπεζικού μας συστήματος, ένα ποσό που δεν ήταν στα υπόψη της Κυβέρνησης τη δεδομένη στιγμή.
 • Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες συνέχιζαν τα αποκρύβουν τα πραγματικά στοιχεία έως και μέρες πριν από τη προθεσμία που έδωσε στη Κύπρο το Eurogroup για καταγραφή των αναγκών των τραπεζών, που τελικά οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής με 1.8 δις Ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
 • Από εκεί και πέρα, δεν είναι αμελητέα και τα πολιτικά ζητούμενα μέσα στη ζώνη του Ευρώ αλλά και σε σχέση με τη διαχρονική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας. Η Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρόικα, ζήτησαν εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα-PSI,  με στόχο τη συναίνεση του 70% τουλάχιστον των δανειστών στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.
 • Θα μπορούσε όντως ο Δημήτρης Χριστόφιας να πράξει διαφορετικά; Και ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο;
 • Τυχών άρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης να «εξυπηρετήσει» τις αποφάσεις και τα ζητούμενα της Ελληνικής Δημοκρατίας, για ένα σχετικά μικρό ποσό που αντιστοιχούσε στο 10% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες εκείνης της περιόδου, θα προκαλούσε όχι μόνο διασάλευση των διμερών σχέσεων, αλλά ίσως και κατάρρευση της όλης διαδικασίας του Eurogroup, με αποτέλεσμα τη χρεωκοπία της Ελλάδας.
 • Πως θα χαρακτηριζόταν λοιπόν ο Κύπριος Πρόεδρος από τους λαούς των δύο χωρών, ή ακόμα και τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, αν έπαιζε τον ρόλο του «σκληρού τραπεζίτη» που δεν συναινεί σε ένα διακανονισμό, με τον «πελάτη» του να πνέει τα λοίσθια; Ειδικά όταν αυτός ο «πελάτης» είναι η χώρα που σαν Κύπρος στηριζόμαστε για την επιβίωσή μας από την ημέρα ίδρυσης της Δημοκρατίας μας.
 • Και ποια θα ήταν η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης, αν έμπαινε αργότερα παρόμοιο θέμα και με άλλες χώρες, ή ακόμα και με την ίδια τη Κύπρο στον ρόλο του αιτούντος παρόμοιας μείωσης του χρέους της;
 • Ήταν τεράστια τα πολιτικά ζητήματα, αλλά προφανώς δεν απασχολούν τον κ. Ορφανίδη και τον κάθε άλλο τραπεζίτη και τεχνοκράτη που προσπαθεί να αποδείξει το «τραγικό λάθος» στη συναίνεση που επιδείχθηκε στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ούτε φαίνεται παίζουν κανένα ρόλο στις δικιές τους αναλύσεις οι αδελφικοί δεσμοί των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου...
 • Το δυστύχημα είναι, πως ούτε και στα «δικά» τους ζητήματα, τα αμιγώς οικονομικά, δεν φάνηκε να μελετούν σωστά τα δεδομένα.
 • Μας πήραν στο λαιμό τους, εργαζόμενους και Δημόσιο, και το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες είναι αν μη τι άλλο να σιωπούν και να επιτρέψουν να γίνει μια σοβαρή έρευνα για τις ατασθαλίες στις τράπεζες.
 • Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιστραφούν κι εκείνοι οι σκληροί δίσκοι, κ. Ορφανίδη…

10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος12/12/12, 10:57 μ.μ.

  Οι ευθύνες του Ορφανίδη νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι είναι τεράστιες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.Επίσης είναι μεγάλη αφέλεια να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το κράτος θα έπρεπε να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν. Σίγουρα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συναινέσουμε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μήπως όμως έπρεπε να ζητήσουμε με κάποιο τρόπο διασφάλιση των τραπεζών μας ή και στήριξη αφού θα τεκμηριώναμε ότι θα θυματοποιείτο η οικονομία μας από αυτή την απόφαση;Και ίσως η κατάλληλη στιγμή ήταν τότε που λαμβανόταν η απόφαση για το κούρεμα. Θα ήθελα τα σχόλια σας για τον τελευταίο προβληματισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ευθύνες της ΕΚΤ;

   Η ζημιά γίνεται με την ένταξη στην ευρωζώνη. Εκεί χάνεται ο έλεγχος για το κράτος και η παρέμβαση γίνεται "επέμβαση".

   Ποιος είχε την ευθύνη ελέγχου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μετά την 1-1-08; Η ΕΚΤ.

   Αυτή μας έδωσε μέσω του κράτους 3 δις, αυτή άφησε να περάσει κάτω από τη μύτη της το ξεφόρτωμα από την γερμανική στις κυπριακές.

   Ο Ορφανίδης και η ΕΚΤ έκαναν τράφφικ.

   Τώρα, δεν υπάρχει καμιά τεκμηρίωση για εναλλακτική διέξοδο εκτός από την διάσωση τούντου συστήματος που μας βάζει σε τούντες συσθήκες.   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος13/12/12, 1:30 π.μ.

  Καλά ρε νέε... Έννεν ο Ορφανίδης που εχουμίζετουν ότι οι τράπεζες μας αντέξαν τα crash test τζιαι τα σενάρια σε περίπτωση προβλήματος στην Ελλάδα;

  Έννεν τούτοι που ελέαν ότι οι τράπεζες μας μπόρουν να ανακεφαλαιωθούν που μόνες τους;

  Νομίζω τούτο είναι αρκετό.

  Επίσης δεν είναι η Ισπανία και η Ιταλία που επιέσαν τη Γερμανία να δεχτεί απευθείας ανακεφαλαίωση των τραπεζών από το μηχανισμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δημοσίων;

  Δεν είναι η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα που είπε ότι θα αγοράζει ομόλογα κρατών που έχουν πρόβλημα για να τα βοηθήσει;

  Γιατί οι δύο τελευταίες αποφάσεις δεν υλοποιούνται;

  Πιστεύω ότι ο Χριστόφιας επείστηκε ότι οι αποφάσεις θα υλοποιηθούν και δεν έθεσε περαιτέρων απαιτήσεις, ιδίως γιατί στην περίπτωση της Κύπρου είναι τραπεζικό το πρόβλημα.

  Γιατί δεν ανακεφαλαιώνονται οι τράπεζες μας απευθείας από το μηχανισμό; Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, βάζει σχεδόν τα πάντα σε τάξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναφέρω πως τότε έδειχνε εφικτό να καλυφθεί χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Συμφωνούμε.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/12/12, 12:38 μ.μ.

   Επίσης έχω την εντύπωση ότι το Γιούρογκρουπ δεν παίρνει αποφάσεις.

   Η κεντρική τράπεζα παίρνει τις αποφάσεις και το Γιούρογκρουπ απλά συζητά. Αν έχει πολιτική δύναμη και επιχειρήματα μπορεί να πείσει τους τραπεζίτες να αλλάξουν τις αποφάσεις.

   Ειδάλλως οι αποφάσεις υλοποιούνται με ή χωρίς τους πολιτικούς.

   Επίσης νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα συμβουλεύεται τους κεντρικούς τραπεζίτες πριν να καταθέσει οποιαδήποτε τράπεζα. Άρα εσυμβουλεύτηκε και τον Ορφανίδη.

   Να με διορθώσει κάποιος αν κάμνω κάπου λάθος.

   Διαγραφή
  3. Ανώμαλος13/12/12, 5:50 μ.μ.

   Παίρνει και το Γιούρογκρουπ αποφάσεις. Όμως όλες οι αποφάσεις που θα παρθούν θα πρέπει να εγκριθούν είτε από τις κυβερνήσεις είτε από τα κοινοβούλια των χωρών που αποτελούν το Γιούρογκρουπ. Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ συνήθως καθορίζεται από τα διάφορα σώματα της Ε.Ε.

   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

   Κουίζ για τις μέρες του μνημονίου που έρχονται!!!!

   Τα συνεργατικά ιδρύματα που ελέγχονται από την κεντρική συνεργατική τράπεζα (όχι από τον Ορφανίδη)δεν είχαν επενδύσει σε ελληνικά η άλλα ομόλογα. Όμως χρειάζονται 2 δις για ανακεφαλαιοποίηση.
   Ποιος φταίει εδώ? Ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης , ο Αθανάσιος Ορφανίδης η ο Χριστόφιας και οι υπ. Οικ. του ?

   Δύσκολη ερώτηση ε!
   Αν δε μπορείτε να βρείτε την απάντηση, διαλέξτε άλλη ερώτηση!!!!!!

   Διαγραφή
  4. άλλη ερώτηση!

   Είσαι που τους που μέσα τζιαι ξέρεις πως θέλουν δύο δις;

   Πρέπει να εχαρίζαν τζιαι τούτοι αβέρτα στες επιχειρήσεις του ΑΚΕΛ ρε, γι αυτό τούτη η τρύπα...

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος13/12/12, 7:34 μ.μ.

   Ανώμαλε όταν αυξηθούν τα επισφαλής δάνεια λόγω του σταματήματος της αγοράς, τότε θα θέλει και ο συνεργατισμός στήριξη.

   Εν τω μεταξύ τα νούμερα που βάλεις εν αστρονομικά όσο αφορά το συνεργατισμό.

   +++++++++++

   Μα ποιές είναι οι αποφάσεις που μπορεί να πάρει το γιούρογκρουπ; Εννοώ σε ποιά θέματα;

   Διαγραφή
  6. Ανώμαλος14/12/12, 10:25 π.μ.


   Τα επισφαλή δάνεια του συνεργατισμού είναι πάρα πολλά. Εκτός τούτου υπάρχουν αρκετά ΣΠΙ που θα κλείσουν αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις.
   Και με αυτή την ανώμαλη κατάσταση σε όλο το εύρος της κυπριακής οικονομίας, σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω τα επισφαλή δάνεια.
   Τα 2 δις που χρειάζεται ο συνεργατισμός φαίνεται μέσα από τον έλεγχο που διενήργησε η τροικα. Δεν διευκρινίζεται αν αυτά τα 2 δις που χρειάζονται για αναχρηματοδότηση αφορά αυτή τη χρονική περίοδο η αν θα είναι ως αποτέλεσμα της ανώμαλης υπογείωσης της κυπριακής οικονομίας ελέω μέτρων της τροικα.

   Το Γιούρογκρουπ ασφαλέστατα και παίρνει αποφάσεις(σημ. δεν είμαι ο αρχηγός ) και συνήθως οι αποφάσεις αυτές αφορούν το ευρώ και τα οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης.
   Το 2ο κούρεμα του ελληνικού χρέους πάρθηκε με πολιτική απόφαση του Γιούρογκρουπ.
   Εξάλλου αν ακούατε ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σίγουρα θα ακούσατε ότι η Ελλάδα περίμενε το μεγάλο ναι του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση των 44 δις.

   Το μόνο παρήγορο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε, είναι ότι δεν αντιγράφουμε τις ανώμαλες κινήσεις και ενέργειες των ανώμαλων εξ Ελλάδος αδελφών μας. Αυτοί όταν δεν κάνουν απεργίες, κάνουν καλοκαιρινή την Ελλάδα.

   Διαγραφή
 3. Ανώμαλος14/12/12, 10:30 π.μ.


  Νέα ερώτηση. Πολύ εύκολη, εύθυμη και χαλαρωτική.


  Ποιοι θα είναι οι νικητές του dancing for you στο 2 mega tv Cyprus?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...