"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

5 Δεκεμβρίου 2012

Η προεκλογική της απάτης – Ενωμένοι στο ψέμα

Ο Ομήρου ακολουθεί τον Αναστασιάδη στη μυθοπλασία:
Βγήκαμε από τις αγορές πριν το κούρεμα του ελληνικού χρέους άρα...
 ευθύνεται η κυβέρνηση!
 • Σύσσωμη η αντιπολίτευση ξανά στη λάσπη  - Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για μνημόνιο, ξαναζεσταίνουν τη σούπα της «καταστροφικής κυβέρνησης».
 • Σε μεγάλη αντίφαση ΕΔΕΚ και Λιλλήκας: Από τη μία κατακρίνουν τις πολιτικές μονόπλευρής λιτότητας που ενισχύουν τους κύκλους της ύφεσης, και από την άλλη θεωρούν λανθασμένη τη μη επιβολή μέτρων αρκετά νωρίτερα.
 • Δουλεύουν το λαό ψηλό γαζί – Τον κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια του για τα αίτια της κυπριακής κρίσης.
 • Κόλαφος η πραγματικότητα και οι αναλύσεις των «οίκων» το 2010 και το 2011– Ψεύδεται ασύστολα η αντιπολίτευση συγκαλύπτοντας στην ουσία το τραπεζιτικό σκάνδαλο.
 • Βάζουν εμπόδια και αμφισβητούν την έρευνα της Κεντρικής για τις ευθύνες των τραπεζών – Θολώνουν τα νερά για να συνεχίσει ο αποπροσανατολισμός. 
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 30/11/2012
 • Στους ισχυρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ, της ΟΕΒ και των λοιπών απολογητών της πλουτοκρατίας, πως η Κύπρος βγήκε από τις αγορές δανεισμού κάποιες εβδομάδες πριν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο του 2011, και άρα έτσι αποδεικνύεται δήθεν ότι μέρος της κυπριακής οικονομικής κρίσης οφείλεται στα «μη μέτρα» της Κυβέρνησης, ασχοληθήκαμε σε προηγούμενη έκδοση καταγράφοντας όλο το ιστορικό των υποβαθμίσεων του 2010 και του 2011 που αναφέρεται ξεκάθαρα στην υπερέκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.
 • Μπροστά στα έως και 10 δισεκατομμύρια που χρειάζεται το τραπεζιτικό σύστημα για να ορθοποδήσει, οι αντιπολιτευόμενοι άλλαξαν το τροπάρι ενόψει ασφαλώς και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών: «Ναι μεν φταίνε οι τράπεζες» ομολογούν τώρα οι οπαδοί της λιτότητας, «αλλά αν παίρνονταν νωρίτερα κάποια μέτρα, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση».
 • Αυτός ο ισχυρισμός, αν και σαθρός, είναι κάπως πιο ορθολογιστικός από τον άλλο, φαιδρότερο παρασάγγας, ισχυρισμό της περιόδου πριν την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, πως «αν παίρνονταν νωρίτερα μέτρα, δεν θα είχαμε την ανάγκη της Τρόικας και των μνημονίων της».
 • Τη σοφιστεία αυτή εκστόμισε μάλιστα πολύ πρόσφατα έξω από το προεδρικό, μόλις πριν από δύο εβδομάδες και λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ως ίσως ο πλέον αδαής της αντιπολιτευτικής παρέας, όταν δηλαδή οι υπόλοιποι λούφαζαν θέλοντας να σβήσουν από τη μνήμη των πολιτών τις προηγούμενες θέσεις και δηλώσεις τους. 
 • Η ανάληψη της στήριξης της Λαϊκής από το κράτος με 1.8 δις, ανάγκασε όσους επέμεναν να μην διαβάζουν τις αξιολογήσεις των «οίκων» και να κατηγορούν απόλυτα τη Κυβέρνηση για τη τροπή που είχε πάρει η υπόθεση της κυπριακής κρίσης, να περιορίσουν τη σπορά της συγκεκριμένης προπαγάνδας.
 • Ο λαός βρέθηκε πλέον μπροστά στη γυμνή αλήθεια, άρχισε να κατανοεί πως καλείται να πληρώσει ένα απίστευτο ποσό για να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών, ζημιές οι οποίες έγιναν από συγκεκριμένα άτομα και Διοικητικά Συμβούλια, με καταγεγραμμένες κινήσεις και αποφάσεις που θα αποκαλυφθούν στην έρευνα που διεξάγεται από τη Κεντρική Τράπεζα.
 • Και είναι αυτή την έρευνα που φροντίζουν επιμελώς να υποτιμήσουν και να θέσουν από αμφισβήτηση όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσοι σπέρνουν ήδη δαιμόνια για την έρευνα της Alvares & Marshal και τις δράσεις του νέου διοικητή.
 • Οι ίδιοι δηλαδή που «έσχιζαν τα ιμάτιά τους» με την σκέψη αποχώρησης του Αθανάσιου Ορφανίδη από τη Κεντρική, υπερασπιζόμενοι το έργο αλλά ειδικά το «κύρος» του μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Του ανθρώπου που όπως καταγράφουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε δάνεια στον εαυτό του με μηδενικό επιτόκιο.
ΞΕΘΑΡΡΕΨΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ…
 • Όσο λοιπόν διαρκούσε η συζήτηση για το μνημόνιο και οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα, στο διάστημα δηλαδή που παρακολουθούμασταν στενά από τον ξένο τύπο αλλά και από τους τροϊκανούς, η αντιπολίτευση φρόντισε να περιορίσει τις χοντρές διαστρεβλώσεις και να επιδοθεί αποκλειστικά σε πιέσεις προς τη δική μας πλευρά για αποδοχή άρον-άρον και χωρίς πολλές αντιρρήσεις στις αρχικές προτάσεις των δανειστών.
 • Τώρα, που έχει επιτύχει η δέσμευση της χώρας σε ένα οδυνηρό μνημόνιο, ξαναζεσταίνουν τη σούπα της «καταστροφικής κυβέρνησης» και των «μη μέτρων».  Ενωμένοι ξανά, και επιτιθέμενοι από κοινού στη μόνη Κυβέρνηση πανευρωπαϊκά που διαπραγματεύτηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα στο πλευρό της, και όχι απέναντι.
 • Δουλεύουν το λαό ψηλό γαζί, πατώντας στην ανάγκη του να εξηγήσει τις οικονομικές αλλαγές τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Χωρίς πλέον να υπολογίζουν το μελλοντικό κόστος για την ίδια τη Δημοκρατία, μια σειρά από εφημερίδες και κανάλια, μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κοροϊδεύουν ασύστολα τους πολίτες μπροστά στα μούτρα τους.
 • Γιατί περί κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού πρόκειται το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Δεξιά αλλά και η ΕΔΕΚ εσχάτως μέσω του Προέδρου της,  πως η έξοδος της χώρας από τις αγορές δανεισμού, οφείλεται στα δημοσιονομικά προβλήματα και τη μη επιβολή εσωτερικών μέτρων από τη Κυβέρνηση.
 • Οι οίκοι αξιολόγησης στις εκθέσεις τους για όλο το 2010 και 2011 ήταν σαφείς και αναφέρονταν σαφώς στην  έκθεση τουχρηματοπιστωτικού μας συστήματος στα ελληνικά ομόλογα και σε ελληνικές επιχειρήσεις που είχε αυξηθεί σε σημείο που υπερέβαινε 2,5 φορές το ΑΕΠ.
 • Η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών πριν το ελληνικό «κούρεμα», γιατί οι οίκοι προέβλεπαν με ακρίβεια την εξέλιξη αυτή και άρα μπορούσαν να υπολογίσουν τις ζημιές στη Κυπριακή οικονομία και άρα την υποβάθμιση της ικανότητας της να δανείζεται και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της. 
 • Ενδεικτικό είναι επίσης το στατιστικό πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει μέχρι το 2016 να καλύψει μια δημοσιονομική τρύπα ύψους 1.5 δις, ενώ θα αναγκαστεί μέσα στο 2013 να δανειστεί ένα ποσό 6, 7 ή 8 φορές μεγαλύτερο για να σώσει το τραπεζικό σύστημα.
 • Η επιβολή λιτότητας και περικοπών από το 2010 ή νωρίτερα μέσα στο 2011, δεν θα έκανε καμιά ουσιαστική διαφορά μπροστά στο τεράστιο ποσό των έως και 10 δισεκατομμυρίων ή και περισσότερων που καλείται να επωμιστεί ο λαός και το Δημόσιο άμεσα.
 • Αντίθετα μπορούν να ισχυριστούν πολλοί, και το κάνει και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο υποψήφιος που στηρίζει το κόμμα του, ερχόμενοι σε πλήρη αντίφαση με τους ίδιους τους εαυτούς τους: η λιτότητα επιτείνει τους φαύλους κύκλους της ύφεσης και άρα οποιαδήποτε μέτρα αρκετά νωρίτερα, ίσως να ενίσχυαν το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουν. 

13 σχόλια:

 1. Κώστας Ιωάννου5/12/12, 11:13 μ.μ.

  Και χρησιμοποιήθηκε η τραγωδία του Μαρί για να στραφεί η κοινή γνώμη αλλού και να ξεκινήσει η αποδόμηση του Χριστόφια με την πιο ολοκληρωμένη συμπαιγνία. Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές σε ρόλο δικαστή, ΜΜΕ με πρωτοστάτες ΑΝΤ1,"Φιλελέυθερος", "Πολίτης", και οι τράπεζες δια μέσου του επίχρυσου golden δικηγόρου της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος με το tv show του μόνο να κρεμμάσει τον Χριστόφια έλειψε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Κώστα, ναι, κι εγώ πιστεύω πως το ΑΚΕΛ χρησιμοποιήθηκε ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για να συγκαλυφθεί το έγγλημα αλλά και ως ο βασικός υποστηριχτής των κεκτημένων.
   Ας μην ξεχνούμε πως ο Νικ Παπ έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ότι κυβερνούν οι συντεχνίες.
   Το Μαρί άλλαξε τα δεδομένα, τις αντιστάσεις, την πολεμική.

   Ήταν κρίσιμο σημείο για τις αντοχές. Όπως κρίσιμες είναι και οι τράπεζες φυσικά με τις ζημιές τους.

   Πιστεύω ήθελαν να τα φορτώσουν όλα στη κυβέρνηση, να την αναγκάσουν σε παραίτηση για να γράψουν την ιστορία όπως θέλουν, βγάζοντας τις τράπεζες λάδιν.
   Άλλωστε οι τράπεζες εν του κεφαλαίου, ο Νικόλας εν δικηγόρος τους, όπως τζιαι ο Πόλυς.

   Διαγραφή
 2. Λουλλάς5/12/12, 11:16 μ.μ.

  Γι' αυτό δεν πρέπει να υπογράψει τίποτε. Να πάμε σε δημοψήφισμα με το ακριβές έγγραφο του μνημονίου ανά χείρας ή σε πρόωρες εκλογές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είμαστε μια συντηρητική κοινωνία φίλε, με συντηρητικό πολιτικό σύστημα, τζιαι σπορά τρομοκρατίας.
   Η τρομοκρατία επέρασεν, επείσαν τον κόσμο ότι εν καλλύτερα έτσι.
   Το ΑΚΕΛ εν μπορεί να ρισκάρει άλλον, το θέμα είναι να ρισκάρει που δαμέ τζιαι δα ο λαός.
   Να το ζητήσει, να πει ας μείνω τζιαι απλήρωτος ρε αδελφέ, ας φάω όσπρια κανένα χρόνο, αλλά να το παλέψω. Ας γινεί δαμέσα κόλαση, εν έχουμε να χάσουμε τίποτε εκτός που τες αλυσίδες μας.
   Να μου πεις θέλει καθοδήγηση τούτο, αλλά σκέφτου.
   Μπόρει να το ζητήσει, ή εμπόρεν ποττέ να το ζητήσει τούντο πράμα το ΑΚΕΛ που τον λαό;
   Είναι σαν να του ελάλεν το 74, μείνε στο τσιατήρι τζιαι σύρνε πέτρες τους τούρκους ρε κουμπάρε, εν θα συνθηκολογήσουμε με την κατοχή, θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια κ.ο.κ.

   Αυτή είναι ριζσπαστική πράξη. Έπρεπε πχ να αφήκουμε την ΕΟΚΑ Β να ξαναδρατζιάσει ύστερα που το 74, να πάει να χωστεί μες το Συναγερμό τζιαι να μας κυβερνά ύστερα που 20 χρόνια; Όι. έπρεπε να τους δώκουμεν πας την κκελλέ δημοκρατικά-επαναστατικά αν το πάρεις. Δε τα χαϊρκα μας.

   Όμως;

   Τρώμεν την τζιαι προχωρούμεν, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Τζιαι πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς ελέγχουμε ελάχιστα την κατάσταση. Νομίζω η κατοχή 38 χρόνια πρέπει επιτέλους να μας ξυπνήσει.
   Χαλόου,ότι θέλουν κάμνουν μας, τζιαι εμείς μόνον άμυνα μπορούμε να παίζουμεν. Ξυπνάτε.

   Τι να πει όμως ένας λαός που επανηγύριζε στην ένταξη στο ευρώ, πιο πριν στην ΕΕ, τζιαι που ελάλεν ΟΧΙ τζιαι γέμωνεν το στόμα του, που εν θέλει λύση;

   Τι θα σου πει ένας λαός που έσιει την ελληνική σημαία πάνω που την κυπριακή (αν την αποδέχεται τζιόλας), αλλά στο κούρεμα έθελε να τους αφήκουμεν να παν στ ανάθθεμα τους άχρηστους;

   Έσιει τζιαι το ΑΚΕΛ τις ευθύνες του για τον συντηρητισμό της κοινωνίας τζιαι του πολιτικού συστήματος.

   Εν μέρος τόσο τούντης κοινωνίας, όσο τζιαι τούντου συστήματος. Το θέμα είναι να μην γίνει τζιαι μέρος του βαθέως κράτους της δεξιάς.

   Τζιαι ευτυχώς, εν μας θέλουν τζιαι μέσα...

   Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ, ειδικά χωρίς εξωτερική βοήθεια, να κάμει διαφορετικά.

   Δεν υπάρχουν, και να το θέλει, όχι μόνο τώρα αλλά από τις αρχες της διακυβέρνησης, οι συμμαχικές δυνάμεις στο πολιτικό επίπεδο.

   Υπήρχαν στο κοινωνικό-συνδικαλιστικό μέχρι πέρσι το καλοκαίρι. Μετα το Μαρί δεν υπήρχαν ούτε κι αυτές.

   Αυτή η δυσαρέσκεια που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, που έχουν βασικό πυλώνα τα "μη μέτρα" λιτότητας νωρίτερα, εν λεν κάτι στην αριστερά για τις δυνατότητες ριζοσπαστικής διακυβερνητικής πράξης;

   Το πιο ριζοσπαστικό που θα ανέμενε κάποιος αντικειμενικά από το ΑΚΕΛ, είναι όσο έκαμε ήδη,σπάζοντας τα νεύρα της δεξιάς με καθυστερήσεις και αναζήτηση άλλων προοπτικών, τζιαι πάλε καπιταλιστικών, που θα απομάκρυναν την τρόικα.

   Όπως πχ το περσινό δάνειο.

   Τα υπόλοιπα εν στη σφαίρα της φαντασίας νομίζω.

   Για να πάεις σε δημοψήφισμα λοιπόν, πρέπει να έχεις και τη δεύτερη επιλογή.

   Που είναι;

   Διαγραφή
  2. Λουλλάς6/12/12, 3:31 μ.μ.

   Σύντροφε να πάμε σε δημοψήφισμα "Ναι ή Όχι σε ΑΥΤΟ το μνημόνιο;". Είτε βγει "Ναι" είτε βγει "Όχι", παρετούμαστε από την κυβέρνηση και πάμε στις εκλογές με σύνθημα "Όχι σε μνημόνια". Να δω εγώ τον Αναστασιάδη που τρέχουν τα σάλια του για την προεδρία, να αναλαμβάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πλέον όλη την ευθύνη του όποιου μνημονίου.

   Διαγραφή
  3. καλά, τούτο ήταν τζιαι η θέση του ιστολογίου, για παραίτηση αν μας πιέσουν στον βαθμό που μας πίεσαν,και εκλογές με μνημονιακό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρα και η εναλλακτική. Όποια και να είναι αυτή.
   Αν δεν έχεις εναλλακτικό δρόμο, ή δεν σου βγαίνει εν πάση περιπτώσει;

   Διαγραφή
  4. Λουλλάς6/12/12, 7:12 μ.μ.

   Εννοείς εναλλακτικό δρόμο για την εξουσία;

   Διαγραφή
  5. Εναλλακτικό δρόμο αντί για τα μνημόνια. Τούτο σημαίνει είτε προσκόλληση σε άλλο οικονομικό πόλο, είτε οτιδήποτε άλλο που δεν υποθηκεύει τη χώρα και τις γενιές που έρχονται.

   Διαγραφή
  6. Λουλλάς6/12/12, 10:37 μ.μ.

   Πάντως τα μνημόνια υποθηκεύουν και τη χώρα και τις γενιές που έρχονται. Δεν πρέπει να μας είναι καθόλου αρκετό το γεγονός ότι το μνημόνιο του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ (έτσι θα μας το ρίχνουν στα μούτρα) είναι το λιγώτερο οδυνηρό που θα μπορούσε να υπάρξει. Θα ακολουθήσουν κι' άλλα πιο οδυνηρά. Η πόρτα για μνημόνια δεν πρέπει να ανοίξει ποτέ, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε να την κρατήσουμε κλειστή, ας μην ανοίξει από μας. Αυτή πιστεύω πρέπει να είναι η πολιτική του κόμματος. Και επί τέλους ας "προκαλέσουμε" τον λαό να αποφασίσει. Για να πέσουν και οι μάσκες μερικών μερικών που τώρα "λυπούνται" τους εργαζόμενους.

   Διαγραφή
 3. Κώστας Ιωάννου6/12/12, 1:49 μ.μ.

  Εγώ δεν μπορώ να ξέρω εάν θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο η μη υπογραφή του μνημονίου. Αν αφήνονταν δηλαδή οι τραπεζικοί κολοσσοί του τόπου να πτωχέυσουν.
  Βλέπω πολιτικάντηδες οι οποίοι ήταν στον ίδιο χώρο με τον Νικόλα και τον Φούλη, τώρα που εκατάλαβε και ο πιο απλοϊκός πολίτης αυτού του τόπου ότι εν οι τράπεζες που εκάναν την ζημειά, να μας λαλούν πως έπρεπε ο Χριστόφιας να σπιαστεί τες μαφίες και τα ξεδώματα του Ορφανίδη. Μα εννε τζεινοι που έλεαν να αφεθεί ο διοικητής απερίσπαστος και ότι θα έπρεπε να λογοδοτεί μόνο στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Το μόνο που στεναχώρησε αυτούς από το μνημόνιο είναι η άυξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αυτό τους καίει και ίσως κάποιο σφίξιμο στη φοροδιαφυγή.

   εμάς όλα τα υπόλοιπα...

   Κώστα μου εγώ μόνο χρωστώ, νομίζω θα με έσωζε η μη σωτηρία των τραπεζών! Έτσι τζι αλλιώς 20 του μήνα δεν υπάρχει σάλιο...

   Αλλά τζιαι πάλε ποιος ξέρει πως θα εξελισσόταν η φάση ή πως θα εξελιχθεί ακόμα τζιαι με τη σωτηρία τους.

   Θέλει καλή μελέτη το θέμα. Υπάρχει μια καλή προσπάθεια δαμέ:
   http://spapalagi.blogspot.com/2012/12/blog-post.html

   Διαγραφή
 4. Φίλε Νέε,

  Γράφεις:
  1. «... να πει ας μείνω τζιαι απλήρωτος ρε αδελφέ, ας φάω όσπρια κανένα χρόνο, αλλά να το παλέψω...» - Αλόπως εν τζιαι ξέρεις ότι τα χασούλια τα ξικούνια εν περίπου εξέμισι ευρώ το κιλό τα ακαθάριστα, τζιαι 10 τα καθαρισμένα! Ούτε αρνάκι γάλακτος να ήταν!

  2. «…Τι θα σου πει ένας λαός που έσιει την ελληνική σημαία πάνω που την κυπριακή (αν την αποδέχεται τζιόλας)....» --- Δες κι αυτό ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβεβαίωσης αυτού που λες: http://antidoto1980.blogspot.com/2012/12/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχα!
   Είμαι μαθημένος της μάνας που τζιαι του τζιυρού μου στο χωρκό με τα "κανίσια" που λαλείς τζιαι συ τζιαι εν ξέρω τες τιμές των φρέσκων...
   Την άλλη περίπτωση να μεν την σχολιάσω.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...