"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

6 Δεκεμβρίου 2012

Υπήρξε διαταγή ανάκλησης του προσωπικού και όχι εκκένωσης

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη τραγωδία στο Μαρί...
 • Μεγάλα τα ερωτηματικά που ενισχύονται και από τις μαρτυρίες – Αποφάσισαν να ενεργήσουν μετά από δύο ώρες εκρήξεων και αναφλέξεων.
 • Δεν λειτουργούσαν οι προβολείς, κατεστραμμένη η περίφραξη και μη αποψιλωμένη η άγρια βλάστηση γύρω από τα κοντέινερ.
 • Από το αποτέλεσμα των αναλύσεων του κρατικού χημείου διαφάνηκε ότι δύο από τα δείγματα που είχαν υποστεί πίεση ήταν «χωρίς άμεσο κίνδυνο».
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 30/11/2012
 • Τα κυρίαρχα ερωτήματα σχετικά με την τραγωδία στο Μαρί, παραμένουν από τον Ιούλη του 2011 αναπάντητα, ειδικά και μετά την δημοσίευση των βίντεο που λήφθηκαν με κινητά τηλέφωνα μέσα από τη βάση Ε. Φλωράκης την ώρα που εκτυλίσσονταν οι εκρήξεις και αναφλέξεις:
 • Γιατί δεν σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και εκκένωση της Βάσης με τις πρώτες εκρήξεις του ενός κοντέινερ, παρά μόνο στρατιωτικοί και κληρωτοί, σύμφωνα και με όσα ακούγονται στα βίντεο, πανηγύριζαν αστειευόμενοι θαυμάζοντας το θέαμα;
 • Γιατί, με βάση και πάλι τα βίντεο που δημοσίευσε η ΓΝΩΜΗ και που βρίσκονται ως τεκμήρια στο μόνιμο κακουργιοδικείο Λάρνακας, οι παρόντες υπεύθυνοι θεώρησαν πως πρέπει να ενημερώσουν τον Διοικητή του στρατοπέδου μόνο όταν έγινε ξεκάθαρο πως η φωτιά εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια με το επικίνδυνο υλικό;
 • Και επιπλέον, όπως κατέγραψε η εφημερίδα μας στη περασμένη της έκδοση από τους διαλόγους στα βίντεο, τι εννοούσε ο κύπριος στρατιωτικός ο οποίος συνομιλώντας με έλληνα συνάδελφό του παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σκέφτηκε και πρότεινε πως «αν προλάβουν και γυρίσουν πίσω» ίσως να μη συνεχιστεί το κακό; Ποιοι ήταν αυτοί που θα έπρεπε να προλάβουν να γυρίσουν και ποιο ρόλο έπαιξαν προηγουμένως ή θα έπαιζαν αν γύριζαν;
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ – ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ – ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 • Η μαρτυρία του κελευστή Γιώργου Τρύφωνος την Τετάρτη, επιβεβαίωσε πλέον και μέσα στη δικαστική αίθουσα δύο πολύ σημαντικά δεδομένα εκείνης της τραγικής νύχτας για τα οποία η ΓΝΩΜΗ έκανε λόγο από το περσινό Καλοκαίρι αλλά μέχρι σήμερα λογοκρίνονται και αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ.
 • Ο Γιώργος Τρύφωνος, ο οποίος εργάζεται ως Δεύτερος Μηχανικός στο πλοίο «Σαλαμίς» που ελλιμενίζεται στη ναυτική βάση στο Μαρί, στη κατάθεσή του ενώπιον της Αστυνομίας, ημερομηνίας 18/7/2011 την οποία ανέγνωσε στο δικαστήριο, ανέφερε πως στις 11/7/2011 γύρω στις 02.30 τα ξημερώματα έκανε το συνηθισμένο έλεγχο της ναυτικής βάσης, πέρασε από το φυλάκιο 3 αλλά επειδή υπήρχε αρκετή ομίχλη δεν μπορούσε να δει τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία ήταν σε απόσταση 100 – 150 μέτρων μακριά.
 • Αυτή η μαρτυρία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε και που ανέφεραν πως οι προβολείς φωτισμού που τοποθετήθηκαν για ενίσχυση της ασφάλειας των υλικών, δεν ήταν σε λειτουργήσιμη κατάσταση.
 • Η εφημερίδα μας ανέφερε επίσης σχετικά, πως τα χόρτα γύρω από τα κοντέινερ δεν είχαν αποψιλωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της 6ης Ιουλίου και πως η περίφραξη γύρω από τη στοίβα ήταν κατεστραμμένη,  γεγονότα που επιβεβαιώνονται από τα βίντεο και τις άλλες μαρτυρίες.
 • Το κυρίαρχο όμως σημείο της μαρτυρίας του Γιώργου Τρύφωνος, είναι ότι στις 5.45 πήρε οδηγίες να καλέσει σε ανάκληση τα στελέχη της μονάδας, πράγμα που καταρρίπτει τον μύθο της «διαταγής εκκένωσης» που η εφημερίδα Φιλελεύθερος δημοσίευσε τις πρώτες μέρες μετά τη φονική έκρηξη.
 • Οι ανώτεροί του θεώρησαν ότι με περισσότερο προσωπικό θα μπορούσαν να κατασβήσουν τη φωτιά, και υπό το φως αυτής της μαρτυρίας γίνεται ξεκάθαρο πως οι λανθασμένες στρατιωτικές αποφάσεις και εκτιμήσεις θα μπορούσαν να σκοτώσουν δεκάδες άλλους.
ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ «ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ» ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ
 • Η ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης έριξε φως σε ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη διαδικασία: τον χημικό έλεγχο των υλικών που δεν έγινε για διάφορους λόγους πριν από την έκρηξη και την επικινδυνότητα που παρουσίαζαν τα δύο κοντέινερ τα οποία «φούσκωσαν» 
 • Η Μαρία Αυξεντίου, Χημικός στο Κρατικό Χημείο της Δημοκρατίας που κατέθεσε ως η 60η μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι είχαν ληφθεί δείγματα της πυρίτιδας που υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια για ανάλυση το Μάρτιο, και πως τα υλικά των δειγμάτων αυτών και κάποια χαρακτηριστικά τους ήταν τα ίδια με τα δείγματα που λήφθηκαν από τη σκηνή της έκρηξης στις 18/7/2011.
 • Η κ. Αυξεντίου είπε επίσης πως από το αποτέλεσμα των αναλύσεων, διαφάνηκε ότι δύο από τα δείγματα που είχαν υποστεί πίεση ήταν χωρίς άμεσο κίνδυνο, ενώ τρία δείγματα ήταν ασφαλή μέχρι τον επόμενο έλεγχο.
 • Αυτή η μαρτυρία ενισχύει κατά πολύ τις απορίες που εκφράζουν εξειδικευμένα άτομα στον τομέα των εκρηκτικών για τη δυνατότητα αυτανάφλεξης των υλικών που περιέχονταν στα κοντέινερ.
 • Σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα, τη μη σοβαρή ανησυχία κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο ένα εμπορευματοκιβώτιο και τους διαλόγους που μιλούν για κάποιους που πρέπει να γυρίζουν πίσω για να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά, τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Ιουλίου αποκτούν πλέον μια μυστηριώδη πλοκή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...