"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

14 Ιανουαρίου 2013

Έπρεπε να διαταχθεί εκκένωση της ναυτικής βάσης

Η δίκη για το Μαρί – Ισχυροποιούνται οι μαρτυρίες για τις ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων 
 • Στη σφαγή πυροσβέστες-κληρωτοί-υπαξιωματικοί – Τους άφησαν στο σκοτάδι οι προϊστάμενοι.
 • Δεν υλοποιήθηκε η απόφαση για απομάκρυνση του διογκωμένου κοντέινερ – Στο Άμυνας ο Συντ. Γεωργιάδης καθησύχαζε τον Υπουργό και τον διαβεβαίωνε ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται.
 • Έστω και την υστάτη θα μπορούσαν να σωθούν όλοι – Δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κατάσβεση από κοντινή απόσταση και με συμμετοχή απλών στρατιωτών και υπαξιωματικών.
 • Εκτεθειμένος για ακόμα μια φορά ο Πόλυς Πολυβίου – Σε απόσταση το δικό του πόρισμα από τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην αίθουσα του κακουργιοδικείου Λάρνακας.
Στη ΓΝΩΜΗ 11/1/2013
 • Με την αντεξέταση του Χρήστου Καλογερόπουλου, Αναπληρωτή Διευθυντή στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας, μπήκε πλέον αποφασιστικά στη δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί το θέμα της απομάκρυνσης του εμπορευματοκιβωτίου με την επικίνδυνη διόγκωση, καθώς και η ανάγκη για εκκένωση της βάσης μετά τις πρώτες αναφλέξεις.
 • Αντί αυτών, όπως είναι ήδη γνωστό, ούτε το κοντέινερ αφαιρέθηκε από τη στοιβάδα με τα υπόλοιπα κιβώτια, ούτε φυσικά διατάχθηκε η εκκένωση του προσωπικού.
 • Αντίθετα, ο κελευστής Γιώργος Τρύφωνος, κατέθεσε στη διαδικασία τον Νοέμβριο ότι στις 5.45 της 11ης Ιουλίου πήρε οδηγίες από τους ανώτερούς του να καλέσει σε ανάκληση τα στελέχη της μονάδας, καταρρίπτοντας τους μύθους των ΜΜΕ από το καλοκαίρι του 2011 που ισχυρίζονταν πως δόθηκε διαταγή εκκένωσης από τον Διοικητή της βάσης.
ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ
 • Όπως γίνεται πλέον σαφές, τίποτα από όσα ακολούθησαν την διόγκωση του ενός εμπορευματοκιβωτίου δεν θα είχε συμβεί, αν έστω και την υστάτη, τις τελευταίες μέρες και ώρες, επικρατούσαν οι σωστές εκτιμήσεις και αν μεταφέρονταν στη πολιτική ηγεσία οι σωστές διαστάσεις του θέματος.
 • Στην ακροαματική διαδικασία έχουν άλλωστε ενισχυθεί οι υποψίες περί λανθασμένης ενημέρωσης που ετύγχαναν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των στρατιωτικών, και συγκεκριμένα ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, που παρότι επέμενε για δραστικές κινήσεις, λάμβανε διαβεβαιώσεις από τον άμεσα υπεύθυνο Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη ότι «ξέρει τη δουλειά του».
 • Ο Υπουργός ζητούσε επίμονα ανάκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό λαμβάνοντας όμως διαβεβαιώσεις ότι «η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται», σύμφωνα το μάρτυρα Χρίστο Μαληκκίδη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας που επίσης κατέθεσε στη διαδικασία.
 • Αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις μαρτυρίες, και που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά στο μόνιμο κακουργιοδικείο που εκδικάζει τις ευθύνες για την έκρηξη, είναι πως δεν υπήρξαν σωστές εκτιμήσεις και δράσεις από τους άμεσα υπεύθυνους κρατικούς και στρατιωτικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν λήφθηκαν τα σωστά μέτρα φύλαξης και δεν πάρθηκαν οι αποφάσεις εκείνες που θα έβαζαν πάνω απ΄ όλα την ασφάλεια των ανθρώπων.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ
 • Μέχρι και τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης που έφερε το θανατικό, διαπράχθηκαν μια σειρά από υπηρεσιακές παραλήψεις και λανθασμένες αποφάσεις.
 • Θα έπρεπε να απομακρυνθεί το κοντέινερ που προκαλούσε ανησυχία, και αφού αυτό δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί ακόμα και μετά την σύσκεψη της 6ης Ιουλίου στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι, δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να επιχειρηθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς από κοντινή απόσταση, και κυρίως, με τη συμμετοχή σ’ αυτή την άνιση μάχη με τον θάνατο κληρωτών και μόνιμων του στρατού.
 • Οι διοικήσεις των υπηρεσιών που εμπλάκηκαν άμεσα, της Πυροσβεστικής-ΕΜΑΚ και της Εθνικής Φρουράς, δεν ενημέρωσαν το προσωπικό για τους πραγματικούς κινδύνους.
 • Τα βίντεο που αποκάλυψε η Γνώμη και που παρουσιάστηκαν στο κακουργιοδικείο παρουσιάζουν κόσμο να κάνει ακόμα και αστεία με τις επαναλαμβανόμενες αναφλέξεις, ενώ μέχρι και δύο ώρες πριν από τη θανατηφόρα έκρηξη, το προσωπικό δεν έδειχνε να ανησυχεί ιδιαίτερα με την φωτιά που ξέσπασε στο διογκωμένο κοντέινερ, αφού ξεκίνησε διαδικασίες ενημέρωσης μόνο όταν η πυρκαγιά απειλούσε να επεκταθεί κι αλλού.
 • Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην αίθουσα του μόνιμου κακουργιοδικείου Λάρνακας ο τελευταίος μάρτυρας, εμπειρογνώμονας για θέματα πυρόσβεσης και στρατιωτικών υλικών Χρήστος Καλογερόπουλος και αναφερόμενος σε όσους ανέλαβαν τη πυρόσβεση, «δεν ήξεραν οι άνθρωποι τι καιγότανε, δεν ήξεραν την επικινδυνότητα».
 • Η έλλειψη ενημέρωσης, εγρήγορσης και σωστών μέτρων ασφάλειας για το προσωπικό, παρά τις σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία μέχρι και τη στιγμή της έκρηξης.
 • Και είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως όλα αυτά τα σημαντικά ευρήματα τις από έως τώρα καταθέσεις στην ακροαματική  διαδικασία για την τραγωδία, άφησαν παγερά αδιάφορο τον Πόλυ Πολυβίου κατά την εξέταση των γεγονότων που του ζήτησε η πολιτεία, με αποτέλεσμα να εκδώσει ένα πόρισμα που απέχει κατά πολύ από όσα αποκαλύπτονται στη δικαστική αίθουσα.
 • Τα τεκμήρια και οι μαρτυρίες τον αφήνουν πλέον τρομερά εκτεθειμένο.  

3 σχόλια:

 1. Καλή χρονιά σύντροφε, καταρχήν - σημερινή κατάθεσει που δεν είδα σε σάϊτς εφημερίδων τζιαι μόλις εμετέδοσεν σε κλάσματα δευτερολέπτου το Σίγμα: ένας στρατιωτικός με ξένο όνομα (εν επρόλαβεν να καταγραφεί στο χαρντ ντισκ), εμπλέκει τον σούπερ ήρωα, αφού τον εκάλεσε να σηκώσει ούλλους που το στρατόπεδο λόγω κινδύνου έκρηξης. Καρτερώ αλλό λλίον τζιαι να σου πέψω το λινκ. Τραγικό το ότι σήμερα με την προβολή της "ταινίας" η οποία ονομάστηκεν τζιαι "τεκμηριογράφημαν" πριν την ολοκλήρωση της δίκης, να ακούεται στο δικαστήριον τούτη η κατάθεση. Τελικά, επιβεβαιώνεται, ότι δκυο πράματα εν μπορούν να χωστούν που τον ήλιο τζιαι τη σκοτεινιασούραν: η αλήθκεια τζιαι η δικαιοσύνη - όσον χρόνο τζι' αν τους πάρει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι, δες όμως πως το παρουσιάζουν τα κανάλια! Ως την τελευταία στιγμή έμεινε ο μακαρίτης, αυτοθυσία κλπ...
   εκατάλαβες;
   Ευτυχώς που εν εφτάσαν να μπουν στο στρατόπεδο όλοι αυτοί που εδιέταξε να ανακληθούν.

   Διαγραφή
 2. Ολτι ζημιά ηλταν να γινεί εγίνην. Τουλτα τωρά εν ξωπανάϋρα. Εν για τους ιστορικούς τζιαι για το 3% του πλυθισμού που σκέφτεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...