"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

6 Ιανουαρίου 2013

Η πρόταση Ιερώνυμου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Εκκλησία και κράτος: Λόγια και πράξεις...
 • Στην Κύπρο: Δεκαέξι χιλιάδες παραχωρήσεις οικοπέδων, οικιστικών μονάδων και τίτλων ιδιοκτησίας από το 2008, με υπερδιπλασιασμό των χορηγιών για στέγαση.  
Στη Γνώμη 4/1/2013
 • Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για χρησιμοποίηση της μεγάλης κτηματικής περιουσίας της ελληνικής εκκλησίας από όσους ενδιαφέρονται να την καλλιεργήσουν, μπορεί μεν να κρύβει παγίδες για το πραγματικό συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, αλλά δεν παύει να στέλνει ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τα βάσανα του λαού, και ειδικά των ανέργων στη μέση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
 • Ακόμα και αν αποδειχτεί ένα επικοινωνιακό τρικ ή και αν κουβαλά πίσω της τεχνάσματα «τύπου Βατοπεδίου» για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων και άλλες «τράμπες» που βρίσκουν πάντα στη πλευρά των κερδισμένων τους γνωστούς κάπηλους του συστήματος, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σαν ιδέα, η παραχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας σε ακτήμονες γεωργούς, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
 • Υπάρχουν φυσικά λόγοι για να αμφισβητούμε τις πραγματικές προθέσεις και την ετοιμότητα της Ελληνικής εκκλησίας να προχωρήσει με διαφάνεια σε ένα διαμοιρασμό γης σε ακτήμονες και άπορους, και θα αφήσουμε τον χρόνο να απαντήσει στις αμφιβολίες μας.
Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β’ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
 • Η πρόταση του Ιερώνυμου, έφερε πολλούς σχεδόν εννιά χρόνια πίσω, όταν ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «έταζε» στους πρόσφυγες να τους διαμοιράσει εκκλησιαστική γη ως αντάλλαγμα για τις κατεχόμενες περιουσίες τους που δεν θα επανακτούσαν λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν.
 • Έστω και σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από αυτά που «συνηθίζονται» εκ μέρους του, θα ήταν ενδιαφέρον αν ο Χρυσόστομος ο Β’, έβαζε ξανά στο τραπέζι τη πρόταση για παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε κόσμο που την έχει πραγματικά ανάγκη, μιμούμενος την κίνηση του Αθηνών και πάσης Ελλάδος και υλοποιώντας στο κάτω-κάτω μια δική του δέσμευση από το 2004.
 • Εκατοντάδες νεαρά ζευγάρια με πρόβλημα στέγασης, σε συνδυασμό με διάφορα κρατικά πλάνα οικονομικής στήριξης, θα έβρισκαν χρήσιμη τη παραχώρηση δωρεάν οικοπέδων, ενώ επιπλέον άλλοι τόσοι άνεργοι και νέοι επιστήμονες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας με καινοτόμες συνεργατικές προσπάθειες.
 • Ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν αν ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος «αντίγραφε» τον Έλληνα συνάδελφό του και σε ένα άλλο βασικό σημείο της «ριζοσπαστικής» του πρότασης: Να ζητούσε δηλαδή από το κράτος τη συνεργασία του για τον διαμοιρασμό της εκκλησιαστικής γης!
 • Ακούγονται, βέβαια, εξωπραγματικά όλα αυτά για την κυπριακή πραγματικότητα. Η εκκλησία της Κύπρου, και ειδικότερα ο συγκεκριμένος ιεράρχης που της ηγείται με ένα απίστευτο εκλογικό «θαύμα», είναι οι τελευταίοι θεσμοί από τους οποίους θα ανέμενε κάποιος να απολέσουν τον επιχειρηματικό και πλουτοκρατικό τους χαρακτήρα, για να συνταχθούν με τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις.
 • Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στη Κύπρο, και ούτε σαν ιδέα δεν μπορεί να ξαναπεράσει από το μυαλό του δικού μας Αρχιεπίσκοπου μια αντίστοιχη πρόταση. Πόσο μάλλον που τώρα ηγείται ολόκληρου του οργανισμού και όχι απλά μιας Μητρόπολης, όπως όταν παραπλανούσε, εις γνώση του, το «ποίμνιο» υποσχόμενος αποκατάσταση των προσφυγικών περιουσιών.
 • Η δική μας εκκλησία προσανατολίζεται πλέον σε επενδύσεις στο τομέα της ενέργειας και σε επιχειρηματική εκμετάλλευση των τεράστιων εκτάσεων που πέρασαν στη κατοχή της επί τουρκοκρατίας, μέσω του απλού λαού και των μονών, και ούτε γι αστείο δεν θα έκανε σκέψεις για διαμοιρασμό γης στους ακτήμονες.
 • Αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις της, τις χρηματοπιστωτικές της υπηρεσίες, τις κτηματικές τις δραστηριότητες και τα ξενοδοχεία της. Θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία και ακρωτηριασμό, που θα την αποδυνάμωνε στο παιχνίδι του οικονομικού ανταγωνισμού, της συσσώρευσης δηλαδή του πλούτου, κεφαλαιουχικού, παραγωγικού και κτηματικού.
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ…
 • Μπορεί λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών να απευθύνθηκε στο ελληνικό δημόσιο για τη συνδρομή του έτσι ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η πρόταση για διαμοιρασμό εκκλησιαστικής γης, αλλά η πλέον αρμόδια πολιτεία για να απαντήσει στο ερώτημα της ανόρθωσης των λαϊκότερων στρωμάτων μέσω της παραχώρησης γης, είναι μάλλον η Κυπριακή…
 • Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παραχωρήθηκαν στην Κύπρο από τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, γύρω στα 1.900 οικόπεδα. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων χιλίων περίπου νέων οικοπέδων παγκύπρια με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσων θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
 • Η παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων, με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
 • Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους, την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, ως μιας ενδιάμεσης λύσης, αφού τελική επιδίωξη είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας.
 • Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, προκειμένου, κατά τα επόμενα δύο έτη, να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.
 • Μαζί με όλα αυτά, η απερχόμενη διακυβέρνηση έχει υπερδιπλασιάσει τις χορηγίες που παρέχονται για τη στέγαση σε ιδιόκτητο οικόπεδο και την αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας, ενώ αύξησε κατά 50% τις χορηγίες που παρέχονται για την αυτοστέγαση σε οικόπεδο κρατικής ιδιοκτησίας.
 • Και τα πιο πάνω, δεν είναι παρά μια αδρή περιγραφή της κυβερνητικής δραστηριότητας στο ζήτημα του διαμοιρασμού γης και ενίσχυσης των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, των προσφύγων και γενικά των εργαζομένων, που μάλιστα επιτεύχθηκαν σε μια περίοδο που παγκόσμια συντελείται ένα «στέγνωμα» των αγορών.
 • Το έργο που επιτελέστηκε είναι ασύλληπτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, και θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, αν ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόταν και στο Κυπριακό Δημόσιο, και πιο συγκεκριμένα στη Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, για συμβουλές και παραδείγματα στοχευμένης διαχείρισης του δημόσιου πλούτου.
 • Είναι σίγουρο πως θα έβρισκε την κατανόηση, την τεχνογνωσία και την «συνδρομή» την οποία αναζητεί στο Ελληνικό Δημόσιο, και που με την ελπίδα να διαψευσθούμε, δεν αναμένεται να του παρασχεθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...