"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

9 Φεβρουαρίου 2013

Η δημοκρατική αντίσταση στις δοσμένες συνθήκες

Θέλω να πετάξω... ΤΩΡΑ!
 • Έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλά περί Αριστερής πολιτικής, του ρόλου και του χαρακτήρα του ΑΚΕΛ.
 • Από υποστηρικτές του Αναστασιάδη, κρυφούς και φανερούς, μέχρι οπαδούς της αποχής και της ισοπέδωσης, έχουμε διαβάσει τα πάντα το τελευταίο διάστημα, και όλα συγκλίνουν στο ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο: «Το ΑΚΕΛ δεν είναι η αριστερά που θα θέλαμε».
 • Ο καθ΄ ένας φυσικά δικαιούται να λέει το μακρύ και το κοντό του, και σίγουρα κανένα Αριστερό κόμμα και καμιά αριστερή πολιτική δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους πάντες.
 • Ακόμα και εν μέσω της προσπάθειας σταθεροποίησης της επανάστασης του 17’, ακούγονταν έντονα «αριστερότερες» φωνές. Πάντα θα υπάρχει μια πιο αριστερή σκέψη και θεώρηση, τουλάχιστον στο επίπεδο της διακήρυξης.
 • Το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα, σε όλες του τις εκφάνσεις, βάλλεται από αριστερότερα, την Αναρχία που είναι φυσικά το τελικό ζητούμενο για κάθε άνθρωπο που θέλει να βλέπει το γένος ως ένα κομμάτι του σύμπαντος που αξίζει -λόγω ακριβώς της ικανότητάς του να αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και πράττει- να ξεπεράσει το στάδιο που βρίσκεται καθηλωμένο από την αρχή της ιστορίας.
 • Η αριστερή πράξη είναι πάντα σχετική με την απόσταση της κοινωνίας από το μακρινό στόχο, την χειραφέτηση του εργαζόμενου και την εξουσία του πάνω στο κεφάλαιο.
 • Οι κομμουνιστές θα συμμαχήσουν με τους αστούς για την κατάλυση της μοναρχίας, της φεουδαρχίας και της εκκλησιαστικής καταπίεσης.
 • Θα συμμαχήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες για την επιβολή συνταγματικών και άλλων περιορισμών στην αστική τάξη.
 • Θα συμμαχήσουν με την Αναρχία και τους αριστεριστές στον πόλεμο ενάντια στον φασισμό.
 • Στη φάση της ταξικής αναμέτρησης κάθε φορά και στο κοινωνικοπολιτικό στάδιο που βρίσκεται η πάλη των συμφερόντων, τα ζητούμενα είναι διαφορετικά, τις περισσότερες φορές μίνιμουμ και λειψά σε σχέση με το όραμα της χειραφέτησης και της εξουσίας των πολλών.
 • Αυτό, που στα μάτια των ανικανοποίητων φαίνεται ως υποχώρηση, δογματισμός ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική τάση, ίσως να είναι στην πραγματικότητα μια ιστορική πράξη αντίστασης και προόδου.
 • Αν ο στόχος είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και να χορτάσει και το τελευταίο πλάσμα σε τούτη τη γη, αν ο στόχος είναι να γίνουμε ένα και ο καθ ένας να δίνει όσα έχει και να παίρνει όσα χρειάζεται, οι πράξεις μας θα είναι πάντα μικρές.
 • Δεν θα πρέπει να γίνεται η σύγκριση με καταστάσεις που υπάρχουν μόνο στους οραματισμούς και τη πίστη μας.
 • Η Αριστερά, ειδικά αυτή που δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα του παντοτινού καπιταλισμού και του αέναου πολέμου, της εκ γενετής καταδίκης των πολλών για την υπερευμάρεια των λίγων, έχει χρέος, κάθε φορά, να κάνει το καλύτερο.
 • Και αυτό το καλύτερο είναι πάντα σχετικό με κάτι άλλο, που θα επικρατήσει αν χάσουμε τη μάχη και που η εφαρμογή του απομακρύνει την κοινωνία από την πρόοδο.
 • Οι νίκες ενάντια στη συντήρηση και την οπισθοχώρηση, όσο μικρά και να είναι τα βήματα μπροστά, δεν παύουν από το να είναι στιγμές ανύψωσης του ανθρώπου.
 • Κι αυτές οι στιγμές μέσα στην ιστορική διαδρομή, είναι τα σκαλοπάτια, τα ξεχασμένα φώτα εδώ κι εκεί που θα καθοδηγήσουν τους επόμενους.
 • Η ήττα της Δεξιάς, η ήττα της Μέρκελ και του ΝΑΤΟ, η πολιτική ήττα της ντόπιας πλουτοκρατίας, της καθεστωτικής τάξης και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ της, είναι μια τέτοια στιγμή ανύψωσης.
 • Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός, η πολεμική ενάντια στη μαζική αριστερά από όλες τις κατευθύνσεις, δεν θα εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους.
 • Σ αυτή τη φάση, η αριστερή συσπείρωση δεν είναι το πραγματικό ζητούμενο. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική συσπείρωση, μια αντιφασιστική, αντινεοφιλελεύθερη, αντιπολεμική συσπείρωση των ανθρώπων που ξέρουν και τον πολιτικό αλλά και τον προσωπικό χαρακτήρα, τη διαδρομή και τους στόχους του εκλεκτού των αστών και των φίλων τους στο εξωτερικό.
 • Όσοι ξέρουν πραγματικά το ποιόν του ανδρός και της παράταξης της οποίας ηγείται, όπως και των προβεβλημένων αστικών και εκκλησιαστικών φορέων τον στηρίζουν και τον χρησιμοποιούν για να αλώσουν την κοινωνία και να κάμψουν τις αντιστάσεις μέσω της επικοινωνιακής προπαγάνδας και της πολιτικής προβοκάτσιας, αντιστέκονται και χωρίς κάλεσμα.
 • Και μάλιστα τα δίνουν όλα στον αγώνα γιατί γνωρίζουν το πρόγραμμα της επόμενης μέρας με μια αδύναμη θεσμική Αριστερά και επικράτηση του Αναστασιάδη.
 • Οι υπόλοιποι, όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της αριστεράς ή και του κομμουνιστικού, ελευθεριακού ή αναρχικού κινήματος, αλλά δεν βρίσκουν επαρκείς λόγους να δυσκολέψουν το έργο της δωσίλογης κυβέρνησης που ετοιμάζεται, δεν μπορούν να τυγχάνουν εμπιστοσύνης.
 • Έχουν χάσει κάθε τεκμήριο χρήσιμης πολιτικής σκέψης και δράσης, γινόμενοι, μέσα στον ιδεολογικό τους φονταμενταλισμό, καλοί αγωγοί της οπισθοχώρησης.
 • Δεν αναγνωρίζω λοιπόν προοδευτισμό σε όποιο νίπτει τα χείρας του, σε κάθε αντάρτη του πληκτρολογίου που μηδενίζει και εξισώνει τα πάντα συγκρίνοντάς τα με κάτι που βρίσκεται μόνο, ακόμα, στη σφαίρα του ιδεατού.
 • Η μουσειακή αριστερά τύπου Amish, που λειτουργεί ως τουριστική ατραξιόν και ελκύει τη συμπάθεια των αστών γιατί ακριβώς αντιπαρατίθεται με την Αριστερά που μάχεται στις δοσμένες συνθήκες, αυτή δηλαδή που τους ενοχλεί και τους εμποδίζει στη καθημερινή ταξική πάλη, δεν αποτελεί απάντηση, ούτε και προοπτική.
 • Ας συγκρατήσουν λοιπόν τα σάλια τους όσοι, εξ αριστερών δήθεν, βρήκαν αυτή την ώρα για να υποσκάψουν, να αποδομήσουν και να απαξιώσουν τη μαζική Αριστερά του τόπου.
 • Το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν άλλοθι στη Δεξιά και να της παραχωρούν περισσότερα όπλα.     
 • Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δράσης τους, και δεν μπορούν μ’ αυτά να πείσουν κανένα, ούτε καν για τις καλές τους προθέσεις...

4 σχόλια:

 1. "Αν ο στόχος είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και να χορτάσει και το τελευταίο πλάσμα σε τούτη τη γη, αν ο στόχος είναι να γίνουμε ένα και ο καθ ένας να δίνει όσα έχει και να παίρνει όσα χρειάζεται, οι πράξεις μας θα είναι πάντα μικρές."

  Οντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετά την "επανενωτικήν συνοπαρτζιά" επεριέλαβες κανονικά τζιαι την "εξωθεσμικήν αριστεράν" τζιαι την "αναρχίαν". Who's next?
  Πόσον σαφές γίνεται συνέχεια γιατί απέτυχεν το "πείραμαν" μετά το 1917. Η ανοχή στην κριτικήν εν υπό το μηδέν. Όποιος κατακρίνει εν υπονομευτής τζιαι σιγοντάρει τους "αστούς" τζιαι την "δεξιάν". Με έτσι κκελλέν όμως τζιαι έτσι συμπεριφορές (μα εμείς τούτα είχαμεν να διαχειριστούμεν, ήνταμπου φταίμεν;), ποια η διαφορά στο τέλος που τούτους, οι οποίοι εξάλλου υποτίθεται εν οι θιασώτες της "μη ανοχής".
  Νομίζω ώσπου περνά ο τζιαιρός γίνεται μου ούλλον τζιαι πιο φανερόν το σοφόν της επιλογής να "ππηδήσω" κατευθείαν που "βολεμένος αστούλλης" (που είμαι ως σήμερα) στα αναρχικά ιδεώδη. Ποιος ο λόγος να περάσω που το στάδιο της "κομματικής κουλτούρας"; Ποια η διαφορά επί της ουσίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Woofi, το κείμενο εν απάντηση σε σχόλιο στη περασμένη ανάρτηση, χαλάρωσε.
   Τζιαι στο τέλος της ημέρας, όπως έχουν όλοι το δικαίωμα να υποστηρίζουν διάφορα, το έχω τζιαι γω ρε αδελφέ. τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.
   Επίσης να σου πω ότι οι ανθρώποι που με ενδιαφερουν εκτός της θεσμικής αριστεράς, έχουν ταυτόσημη άποψη στην ανάλυση των συνθηκών τζιαι των δικών μας αποφάσεων.
   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος9/2/13, 2:04 μ.μ.

  ΦΙΛΕ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΘΕΝ ΟΥΤΟΠΙΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ . Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ . ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ( Δεν αναγνωρίζω λοιπόν προοδευτισμό σε όποιο νίπτει τα χείρας του, σε κάθε αντάρτη του πληκτρολογίου που μηδενίζει και εξισώνει τα πάντα συγκρίνοντάς τα με κάτι που βρίσκεται μόνο, ακόμα, στη σφαίρα του ιδεατού.) ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΤΟ ΑΚΕΛ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΚΓΞΥΧΡΟΝΙΣΤΕΙ!!!!

  ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΙΜΙΖΩ ΕΝΑ ΒΑΡΥ ΔΙΠΛΟ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ¨.

  ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOUTUBE ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΔΩ:

  http://www.youtube.com/watch?v=NU1ilEwH9Fw

  FYTOS

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...