"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

21 Μαρτίου 2013

Αντίσταση στο «δόγμα του σοκ»

Ανάχωμα από τους εργαζόμενους - Όχι σε ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις 
και επιπλέον μειώσεις εισοδημάτων και παροχών.
 • Είναι βιώσιμο το χρέος – Να μην δώσει ο λαός συγκατάθεση στη ληστρική επίθεση ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον.
 • ΔΝΤ-Τρόικα, με τις πλάτες πλέον της κυβέρνησης της Δεξιάς, σπέρνουν τον φόβο για ολοκληρωτικό χάλασμα του κοινωνικού κράτους προς τρομοκράτηση και υποχώρηση του λαού.
 • Σε αντίσταση καλεί τους εργαζόμενους και τους σκεπτόμενους πολίτες η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.   
Στη ΓΝΩΜΗ 15/3/2013 [προ της απόφασης για κούρεμα καταθέσεων]
 • Η έκθεση της PIMCO δείχνει ξεκάθαρα πως οι ανάγκες των τραπεζών, και στο ακραίο σενάριο, είναι πιο χαμηλές απ' ότι είχε υπολογιστεί στην καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και χαλάρωμα των όρων του μνημονίου και όχι το ακριβώς αντίθετο όπως ισχυρίζεται με τη νέα του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώρες μετά την επίσκεψη του επίδοξου ηγέτη της συμπολίτευσης, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
 • Όταν ο Σταύρος Μαλάς μιλούσε για ένα και μόνο μνημόνιο η τότε αντιπολίτευση χλεύαζε, αλλά όλα σήμερα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο και κατά πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο από την νέα διακυβέρνηση, παρά τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες που παρέλαβε.
 • Είναι ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος που προεκλογικά μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα θέματα που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας εμμέσως υπόσχεση για ένα βελτιωμένο μνημόνιο.
 • Αλλά και ο νέος Υπουργός των Οικονομικών, ο Μιχάλης Σαρρής, μόλις την περασμένη εβδομάδα τόνισε πως τα δημοσιονομικά της Κύπρου παρουσιάζουν για το 2012 χαμηλότερα ελλείμματα από όσα υπολόγιζε η Τρόικα, και πως αυτό κανονικά θα έπρεπε να πείθει σε μεγάλο βαθμό τους εταίρους μας για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
 • Η κατ αρχήν συμφωνία για το «πρώτο μνημόνιο» το οποίο ναι μεν ήταν μια οπισθοχώρηση αλλά διατηρούσε τη κοινωνική συνοχή και διασφάλιζε το δημόσιο πλούτο, μπορεί να βάλει σε γραμμή ανάκαμψης την οικονομία, χωρίς να προκαλεί εργασιακό σοκ.
 • Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλουν οι εταίροι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ;
 • Ας μας επιτραπεί να έχουμε τις επιφυλάξεις μας, σε μια στιγμή άλλωστε που ακόμα και τα επικοινωνιακά μέσα της Δεξιάς έχουν ανακαλύψει όλως αιφνιδίως πως οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι οδηγούν στη καταστροφή της οικονομίας μας και του κοινωνικού ιστού της χώρας.
 • Δεν υπάρχει στη πραγματικότητα ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο, και ούτε θα υπήρχε ανάγκη ακόμα και για το πρώτο, αν οι Ευρωπαίοι υλοποιούσαν τη δική τους απόφαση για δημιουργία μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χωρίς τη διαμεσολάβηση των εθνικών κυβερνήσεων.
 • Εταίροι και δανειστές έχουν στριμώξει την Κύπρο επικίνδυνα, και η άνοδος της Δεξιάς στην εξουσία, με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης στη Βουλή, τους δίνει πλέον την ευκαιρία για μια τελειωτική επίθεση.
 • Αν πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν τη χώρα μας, ιδιαίτερα όταν το 80% όσων καλείται το δημόσιο να δανειστεί αφορά ιδιωτικές ζημιές, θα μπορούσαν να προχωρήσουν με την κατ αρχή συμφωνία για το μνημόνιο του Δεκεμβρίου του 2012 και η οποία αποδεικνύεται αξιόπιστη ως προς την αποτελεσματικότητα.
 • Αντί αυτού, προτίμησαν να περιμένουν τη «δική τους κυβέρνηση» για να επιβάλουν όσα δεν μπόρεσαν με την προηγούμενη, προχωρώντας πλέον στη φάση του «δόγματος του σοκ» κατά την οποία θα ενσπείρουν καταστροφικά σενάρια τρόμου για να καταλήξουν τελικά με όσα πραγματικά τους ενδιαφέρουν.
ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
 • Από όσα έχουν διαρρεύσει από τις συνομιλίες Τρόικας και Κυβέρνησης, συζητείται με πολλές πιθανότητες κατάληξης η εκποίηση των ημικρατικών οργανισμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με στόχο να περιοριστεί το συνολικό δημόσιο χρέος, καθώς και η μόνιμη «αγορά» δημόσιου χρέους από τα ταμεία σύνταξης των εργαζομένων στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με όρους όμως «κουρέματος» και όχι επένδυσης όπως προηγουμένως.
 • Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχει ήδη αντιδράσει έντονα με χθεσινή της απόφαση κατά την οποία «θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε σύντομο χρονικό διάστημα», καλώντας «τους εργαζόμενους, τα κοινωνικά σύνολα και τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη να αντιδράσουν άμεσα με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις με σκοπό την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων».
 • Η δημόσια επιχειρηματικότητα είναι αναγκαία για την Κύπρο τώρα περισσότερο από ποτέ, ιδίως όταν καταφέρνει σε περιόδους παγκόσμιας ύφεσης να παρουσιάζει κέρδη και μερίσματα για τα οικονομικά του κράτους, διασφαλίζοντας εργασία και συντάξεις για ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών.
 • Οι εργαζόμενοι τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, θα πρέπει να ορθώσουν ανάστημα, να αντισταθούν στην τρομοκρατία των δυτικών συμφερόντων και να δώσουν απαντήσεις στην ντόπια πλουτοκρατία που τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση.
 • Να μην δοθεί συγκατάθεση στη ληστρική επίθεση ενάντια στον πλούτο της χώρας και το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...