"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

7 Μαρτίου 2013

Δεμένος χειροπόδαρα στις εξαρτήσεις και τη συναλλαγή

Υπουργικό και νοοτροπίες από το παρελθόν – Εκπλήσσει δυσάρεστα από τις
πρώτες κινήσεις του ως Πρόεδρος, ο Αναστασιάδης.
 • Κυβέρνηση «κομματικής σωτηρίας» όπως προέβλεψε εύστοχα ο Σταύρος Μαλάς - Ελάχιστα τα τεχνοκρατικά στοιχεία και καθόλου γυναίκες.
 • Σύνθεση που όζει πολιτικής και εκλογικής διαπλοκής – Για τις καρέκλες και μόνο η στάση της ΔΗΚΟϊκής ηγεσίας.
 • Προκλητικοί οι διορισμοί του ξενοδόχου Χάρη Γεωργιάδη στο εργασίας και του εκδότη και καναλάρχη Σωκράτη Χάσικου στο Εσωτερικών – Δείχνουν τα δόντια τους από νωρίς  Συναγερμός και άρχουσα τάξη.
 • Χωρίς να χάσει λεπτό ανακοίνωσε υποταγή στο στρατιωτικό σκέλος της Δύσης – Στον κάλαθο των αχρήστων της προεκλογικής οι διακηρύξεις περί διαβούλευσης στα μεγάλα ζητήματα.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 1/3/2013
 • Τελικά, η βεβιασμένη ανακοίνωση της πρόθεσης της νέας κυβέρνησης να αιτηθεί ένταξης στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο των αρνητικών εκπλήξεων που επιφυλάσσει στην κοινωνία ο Νίκος Αναστασιάδης, ώρες μόνο μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα.
 • Η αδυναμία του νέου Προέδρου να αποσυνδεθεί από τις δεσμεύσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, γίνονται από τις πρώτες κιόλας μέρες ξεκάθαρες και διαγράφουν με αδρές γραμμές αυτά που θα ακολουθήσουν στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και των στρατηγικών κινήσεων στο διεθνές σκηνικό.
 • Η ανακοίνωση για πρόθεση αίτησης στον «ΣγτΕ», λεπτά μόνο μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, δεν είναι παρά ένα μήνυμα υποταγής και εθελοδουλίας εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη και της παράταξης που ηγείται στις δυτικές δυνάμεις και ειδικά τους Αγγλοαμερικανούς.
 • Παρά τις εκκλήσεις του να μην του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του «yes man» των μεγάλων συμφερόντων, ο ίδιος προσέτρεξε, χωρίς μάλιστα να τίθεται θέμα πίεσης ή απαίτησης από καμιά χώρα ή διεθνή οργανισμό, να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στους ΝΑΤΟϊκούς, καλυπτόμενος μάλιστα πίσω από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ.
 • Οι διακηρύξεις περί διαβούλευσης ακόμα και με την αντιπολίτευση πριν από τις μεγάλες αποφάσεις, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων σε μία νύχτα, αλλά δεν είναι οι μόνες που αποδείχτηκαν μίας χρήσης.
 • Στα προεκλογικά «θα» έχουν περάσει και οι δημόσιες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για επιλογές προσώπων που θα ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά πλαίσια και θα λαμβάνουν υπόψη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των κυβερνητικών στελεχών.
 • Οι «ευχάριστες εκπλήξεις» που υποσχέθηκε στους πολίτες, αντικαταστάθηκαν από νωρίς με τη συνειδητοποίηση μέσα στη κοινή γνώμη των πραγματικών πολιτικών και νοοτροπιών της Δεξιάς.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ  
 • Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι ενδεικτική της προσκόλλησης στα παλαιοκομματικά στεγανά και τις νοοτροπίες του παρελθόντος.
 • Κάθε άλλο παρά αίσθηση της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και επιστημονικότητας προσδίδουν οι διορισμοί των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα Υπουργεία.
 • Αντίθετα, ονόματα όπως αυτό του Σωκράτη Χάσικου για το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κυρίαρχους του επικοινωνιακού παιχνιδιού στο νησί ενώ είχε διατελέσει Υπουργός Άμυνας την περίοδο που όπως ισχυρίζεται η Ελληνική Δικαιοσύνη ο τότε ομόλογός του Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε «χοντρά παιχνίδια» με μίζες και προμήθειες, δημιουργούν την εντύπωση πως ο Συναγερμός έχει την πρόθεση να ελέγξει απόλυτα τη δημόσια διοίκηση, επιστρέφοντας στις αποτυχημένες τακτικές της προηγούμενής του διακυβέρνησης.
 • Οι ανησυχίες μάλιστα πολλαπλασιάζονται αν αναλογιστεί κανείς πως το Υπουργείο που αναλαμβάνει ο μεγαλοπαράγοντας των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών είναι το άμεσα υπεύθυνο για τον τομέα της επικοινωνίας, ή από το γεγονός πως στον Υπουργείο Εργασίας έχει τοποθετηθεί ο ξενοδόχος Χάρης Γεωργιάδης, με ιστορικό καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν αμφισβητηθεί.
 • Οι συγκεκριμένοι δύο διορισμοί, που εκτός από άστοχοι είναι και προκλητικοί εκ μέρους της άρχουσας τάξης και της πλουτοκρατίας που βρίσκεται πίσω από τη νέα Συναγερμική διακυβέρνηση, δεν ήταν οι μόνες επιλογές που όζουν διαπλοκής και κομματοκρατίας.
 • Οι ανακοινώσεις των ονομάτων του Φώτη Φωτίου στο Άμυνας, Κυριάκου Κενεβέζου στο Παιδείας, καθώς και της Ιωάννας Παναγιώτου στη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, πείθουν και τον πλέον δύσπιστο πως η προεκλογική συμμαχία που στήθηκε, δεν είχε σαν στόχο την εθνική σωτηρία αλλά την κομματική, όπως ακριβώς προέβλεψε ο Σταύρος Μαλάς στην εκστρατεία του.
ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
 • Από εκεί και πέρα, οι τοποθετήσεις των Ιωνά Νικολάου, Τάσου Μητσόπουλου, Χρήστου Στυλιανίδη και Ιωάννη Κασουλίδη σε Υπουργικές θέσεις, χρησιμοποιούνται σαφώς για να εξυπηρετήσουν το εσωκομματικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται στον ΔΗΣΥ και το άνοιγμα του δρόμου που επιφυλάσσεται στον Αβέρωφ Νεοφύτου, μιας και οι τρεις από τους τέσσερις νέους Υπουργούς φέρονται να «καλοέβλεπαν» την προεδρία του κόμματος.  
 • Η έλλειψη γυναικών στο σχήμα, καθώς και του στοιχείου της τεχνογνωσίας με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, συμπληρώνει την αρνητική αίσθηση που δημιουργείται για τις επιλογές του νέου Προέδρου. 
 • Στα πλην μπορεί να θεωρηθεί και η επιλογή του Μιχάλη Σαρρή στο Υπουργείο Οικονομικών αφού ο νέος Υπουργός είχε επιδείξει πενιχρά αποτελέσματα ως Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, γεγονός που τελικά οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίησή της από το Κράτος και την αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό. 

2 σχόλια:

 1. File Stelio en katalavenw giati paraksenefkesai me tis prwtes prakseis tis "neas" kyvernisis (to neas evala to se "" gia profaneis logous). en pramata pou ta ezisame ksana, en pramata pou ta eperimename, en pramata pou theloume en theloume en na ta zisoume pale. Je akoma pou eisai otan efevrethoun je ta yfipourgeia! en tha minei kanenas disarestimenos.

  Telospantwn epifilassomai na parw thesi..en gliora akoma na katigoroume ta mwra..anamenoumen!

  P.S. esheis mia fwtografia dame deksia me ena gaouroui pou vasta panw tou allo tesseris gadarous (i mallon 3 gadarous je ena traoullo). esheis tin je se pio megali? arese mou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω την σε 400Χ300, αρκετά καλή, στείλε μου ένα email στο neosellinokyprios@gmail.com.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...