"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

25 Απριλίου 2013

Ιούλης 2010: Όταν η «κυβερνώσα βουλή» καταψήφιζε αύξηση εταιρικού και φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας

Τεράστιες οι ευθύνες ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για τη συμπόρευση με τον
Συναγερμό και την πλουτοκρατία
 • Μετά από μακρά συζήτηση και αντεγκλήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων καταψήφιζε στις 7 Ιουλίου 2010 το νομοσχέδιο για αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% με 26 ψήφους εναντίον και 21 ψήφους υπέρ, και έκανε το ίδιο τραγικό λάθος, αυτή τη φορά με 36 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ, στο νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
 • Οι 15 ψήφοι υπέρ και στα δύο νομοσχέδια προέρχονταν από το ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ που βρισκόταν στην κυβέρνηση, όπως και η ΕΔΕΚ που αποχώρησε κάποιους μήνες πριν, συντάχθηκαν ή έκαναν πλάτες στη Δεξιά.
 • Τώρα, όλοι αυτοί της πρώην αντιπολίτευσης και της νυν κρυφής ή φανερής συμπολίτευσης, ισχυρίζονται πως δεν πάρθηκαν μέτρα, η αλήθεια είναι όμως πως είναι οι ίδιες αυτές πολιτικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν τη νομοθέτηση σωστών και ισορροπημένων πολιτικών που θα συγκρατούσαν τις κερδοσκοπικές τάσεις του κεφαλαίου.
 • Στην ιστορική εκείνη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «η κρίση ήρθε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας και πως δεν συμφωνεί ότι το κόστος πρέπει να το καταβάλουν καθ’ ολοκληρία οι εργαζόμενοι που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη».
 • Ποιος πολιτικός χώρος τελικά δικαιώνεται για τις εκτιμήσεις και τις πολιτικές του;
 • Ο Συναγερμός και οι σύμμαχοί του που ζητούσαν περικοπές από τα ωφελήματα των εργαζομένων ενώ κόπτονταν όταν έμπαιναν προτάσεις για να φορολογηθεί το κεφάλαιο ή η Αριστερά;
 • Η όποια πρόταση γινόταν για φορολόγηση του πλούτου και έλεγχο των τραπεζιτών την περασμένη πενταετία, αντιμετωπίστηκε από τους πολιτευτές της Δεξιάς ως ανάθεμα.
 • Ο Νίκος Αναστασιάδης απαντούσε τότε από τα έδρανα της Βουλής πως «με την αύξηση του 1% το μήνυμα που στέλνεται είναι η αστάθεια του φορολογικού συστήματος και πλήττεται ο τομέας των υπηρεσιών».
 • Από την άλλη, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ισχυριζόταν πως «η κρίση δεν προσφέρεται για ταξική πάλη» ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου πρόσθετε ότι «στο όνομα της ιδεολογίας μπορεί να προβάλλονται διάφορες πολιτικές και πως σύγχρονη πολιτική δεν είναι αυτή που είναι προσκολλημένη σε δογματισμούς και θα οδηγήσει σε νέους ανέργους».
 • Αν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κρατούσαν το Καλοκαίρι του 2010 τη στάση που κράτησαν στην Ολομέλεια της 19ης του Μάρτη που απέτρεψε το καθολικό κούρεμα καταθέσεων, η κατάσταση τώρα θα ήταν σαφώς καλύτερη και για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για το τραπεζιτικό σύστημα.
 • Ας επιδείξουν λοιπόν και κάποια δόση αυτοκριτικής όταν μιλούν για μέτρα που δεν πάρθηκαν, ειδικότερα τη περίοδο 2009-2010 που όπως δείχνουν και οι καταγραφές των γεγονότων, έγινε το μεγάλο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...