"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

21 Απριλίου 2013

Τα πραξικοπήματα καλά κρατούν στη Λατινική

Η ελπίδα έχει χρώμα...
 • Πάνω από 250.000 ψήφοι η διαφορά Μαδούρο-Καπρίλες στη Βενεζουέλα – Κι όμως Δεξιά και Αμερικάνοι ζητούν επανακαταμέτρηση!
 • Η μαζική αντίσταση του λαϊκού κινήματος δείχνει την ανθεκτικότητας της Μπολιβαριανής Επανάστασης και της παρακαταθήκης του Ούγκο Τσάβες.
Του Βαγγέλη ΓΟΝΑΤΑ, cubaniagriega.blogspot.com
 • H Δεξιά στην Βενεζουέλα, έχοντας τον φασισμό στο πολιτικό DNA της όπως όλη η δεξιά στην Λατινική Αμερική και αλλού, ενθαρρυμένη από το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιός της, εκλεκτός της Ουάσινγκτον Capriles, επιχείρησε μετεκλογικό πραξικόπημα με δολοφονίες μελών του κυβερνώντος κόμματος, σαμποτάζ και επιθέσεις σε κρατικά κτίρια και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και εγκαταστάσεις Υγείας.
 • Το μένος τους επιχείρησαν να ξεσπάσουν, και όχι τυχαία, στους Κουβανούς γιατρούς που εργάζονται στην Βενεζουέλα στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας που επέτρεψε στη χώρα να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της «Εθνικό Σύστημα Υγείας» που εξασφάλισε πρόσβαση στις υπηρεσίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα που μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένα.
 • Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Ν. Μαδούρο, σχεδίαζαν να απαγάγουν και να δολοφονήσουν Κουβανούς γιατρούς. Το πραξικόπημα, που αποκρούστηκε αρχικά, βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η Δεξιά αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα απαιτώντας την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
 • Ήδη σε κυβερνητικό site των ΗΠΑ συγκεντρώνονται «ηλεκτρονικές υπογραφές» που ζητούν από τον Ομπάμα να μην αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση, έκκληση που έχει  ήδη πραγματοποιηθεί πριν καν γίνει.
ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
 • Το σύγχρονο κύμα των Αμερικάνικων επεμβάσεων στη Λατινική εκδηλώθηκε το 2009 με την αποπομπή του Μανουέλ Σελάγια, εκλεγμένου Προέδρου της Ονδούρας από τον στρατό με τον «παραδοσιακό τρόπο» το 2009, πέρασε από τις απόπειρες ανατροπής του Προέδρου του Εκουαδόρ αλλά και της Βολιβίας, και έφθασε στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της Παραγουάης μέσω της  αντισυνταγματικής καθαίρεσης από το κοινοβούλιο του προέδρου της χώρας το 2012.
 • Οι πάνω από 250 χιλ. ψήφοι διαφορά μεταξύ Μαδούρο και Καπρίλες στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές στη Βενεζουέλα, είναι λεπτομέρειες φυσικά για τους Αμερικανούς και τους συνεργάτες τους στο εσωτερικό της χώρας, καθώς εφαρμόζεται ήδη νέα έκδοση πραξικοπήματος μέσω της αμφισβήτησης και μη αναγνώρισης  του εκλογικού αποτελέσματος .
 • Η κληρονομία του Τσάβες ωστόσο κάνει τα πράγματα για τους σύγχρονους αποικιοκράτες και τους εντολοδόχους τους, πιο σύνθετα. 
 • Η πρώτη προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες έγινε αμέσως μετά την εκλογή του το 2002, με την πολύμηνη απεργία της ελίτ της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας.  Σήμερα στην κρατική αυτή στρατηγική βιομηχανία της Βενεζουέλας εργάζονται πάνω από 100 χιλ. άνθρωποι και αυτό από μόνο του δημιουργεί άλλες συνθήκες.
 • Το στρατιωτικό πραξικόπημα που αντιμετώπισε ο Ούγκο Τσάβες το 2002 με άμεση ανάμιξη της βορειοαμερικάνικης πρεσβείας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων της χώρας αλλά και του σημερινού αντιπάλου του Μαδούρο, απέτυχε γιατί εκτός από την μαζική κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων βρέθηκαν και δυνάμεις μέσα στον στρατό που τάχθηκαν με το λαϊκό κίνημα.
 • Επίλεκτες δυνάμεις «απήγαγαν» τον πρόεδρο με ελικόπτερα από το πολιορκημένο από τους πραξικοπηματίες προεδρικό μέγαρο και των οδήγησαν σε ασφαλές στρατόπεδο. Την ήττα του πραξικοπήματος ακολούθησε εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων, τουλάχιστον στα ανώτερα κλιμάκια, καθώς στα κατώτερα υπήρχαν ιστορικά δημοκρατικές παραδόσεις.
 • Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα είχε την παραμικρή τύχη αν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, δεν ήταν οργανωμένοι και δεν έβγαιναν στον δρόμο να υπερασπίσουν  την νόμιμη κυβέρνηση.
 • Έτσι κι αλλιώς, η Βολιβαριανή Επανάσταση βρίσκεται μπροστά σε αναμενόμενο σταυροδρόμι στην μετά Τσάβες εποχή της. Η επιθετικότητα και ο ρεβανσισμός της φασιστικής δεξιάς με την ανοικτή υποστήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης επιταχύνουν τις εξελίξεις και σε τελική ανάλυση οδηγούν σε όξυνση την ταξική πάλη στην Βενεζουέλα.
 • Ο λαός είναι και στους δρόμους και οργανωμένος, και αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει και να βαθύνει η Μπολιβαριανή Επανάσταση, είναι το φυσικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να επιδράσουν τα  πιο ριζοσπαστικά της ρεύματα και στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...