"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

29 Απριλίου 2013

Μαζεύουν το χρυσό: Κατάρρευση του «διπολικού» νομισματικού συστήματος Δολαρίου-Ευρώ

Προμηνύματα μεγάλων ανακατατάξεων…
 • Η μεγαλύτερη προγραμματισμένη μεταφορά χρυσού στην ιστορία – Γιατί η Γερμανία μαζεύει το χρυσό της και αγοράζει με μανία μεγάλες ποσότητες.
 • Μέρος της συσσώρευσης χρυσού από τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα η πώληση μέρους των 15 τόνων του αποθέματος της Κυπριακής Δημοκρατίας;
 • Τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού και ο δικός τους ρόλος – Που καταλήγουν τα εκποιημένα κοσμήματα.
Στη ΓΝΩΜΗ 26/4/2013
 • Με τις διεθνείς οικονομίες να αποκτούν όλο και πιο σκληρές αντιλήψεις σαν αντίδραση στο μάλλον ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και τώρα της Ιαπωνίας, ο χρυσός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως το μακροχρόνιο απόθεμα ασφαλείας των Κεντρικών Τραπεζών.
 • Η αξία του χρυσού ως δύναμη σταθερότητας στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα με αφορμή την περίπτωση της Κύπρου.
 • Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρεται να έχει συμφωνήσει να πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ από τα αποθέματά της για να χρηματοδοτήσει μέρος της διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφα της τρόικας που επικαλέστηκε το Reuters, και μάλιστα σε ισοτιμία που ευνοεί τους αγοραστές.
 • Αυτό από μόνο του ίσως να μην σήμαινε και πολλά, αν οι κινήσεις που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από άλλες Κεντρικές Τράπεζες και ιδιαίτερα τη Γερμανική, δεν είχαν να κάνουν επίσης με τη διαδικασία συσσώρευσης του πολύτιμου μετάλλου.
 • Σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική Bundesbank ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει χρυσό με αξία στην αγορά 27 δισ. ευρώ από τα θησαυροφυλάκια στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, στα υπόγεια της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στην Φρανκφούρτη ως το 2020.
 • Με αυτή την επιχείρηση, τη μεγαλύτερη προγραμματισμένη μεταφορά χρυσού στην ιστορία, θα αποσυρθεί το σύνολο των αποθεμάτων 374 τόνων χρυσού που είναι αποθηκευμένοι στο Παρίσι και 300 από τους 1.500 τόνους οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και θα μεταφερθούν στα αρχηγεία της Bundesbank.
 • Μέλος του συμβουλίου της Τράπεζας δήλωνε αποκαλυπτικά στο ίδιο ρεπορτάζ των FT, πως «η κεντρική τράπεζα νοιώθει ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύει πλέον το χρυσό της όσο πιο δυτικά γίνεται όπως συνέβαινε κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου».
 • Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά, η Γερμανία θα έχει τα μισά αποθέματά χρυσού στα εδάφη της και τα μισά στο εξωτερικό, και αυτό από τους αναλυτές ερμηνεύεται ως μια πράξη που αντανακλά το πόσο ανεξάρτητη από τις δυτικές εξαρτήσεις που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, νιώθει πλέον η άρχουσα τάξη της χώρας.
ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
 • Ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού δίπλα από τις πόρτες μας. Η εκποίηση κοσμημάτων είναι ένδειξη του μεγέθους της κρίσης και ιστορικά συνδέεται με τις προπολεμικές περιόδους.
 • Με την έξοδο της Κύπρου από τις αγορές ως αποτέλεσμα των τραπεζιτικών ρίσκων με τα ελληνικά ομόλογα που οι ίδιες οι Γερμανικές τράπεζες ξεφορτώνονταν, καθώς και τις συντηρητικές πολιτικές που ακολούθησαν τράπεζες και κράτος, εκποιήθηκε από τα νοικοκυριά σε Κύπρο, Ελλάδα κι αλλού, ένα σημαντικό απόθεμα χρυσού που παραμένει απροσδιόριστο.
 • Οι πληροφορίες μιλούν για αγορά των μεγάλων αυτών ποσοτήτων κυρίως από Γερμανικές εταιρίες, και η αίσθηση αυτή ενισχύεται από αναφορές οικονομολόγων-αναλυτών που υπογραμμίζουν τον «τρελό ρυθμό» με τον οποίο αγοράζουν χρυσό οι ηγεμόνες της Ευρώπης.
 • Με ποια λογική λοιπόν, η πιο σταθερή και εύρωστη οικονομία της Ένωσης, έχοντας αποθέματα σε χρυσό που την κατατάσσουν στη 2η θέση παγκόσμια με σχεδόν 4.000 τόνους, να προχωρεί σ’ αυτές τις κινήσεις;
 • Οι αναλύσεις συγκλίνουν πως πρόκειται για προετοιμασίες μπροστά σε μια καίρια μεταβολή στο διεθνές νομισματικό περιβάλλον ή ακόμα και πιο θερμές εξελίξεις.
 • Η «ίωση» του καπιταλισμού εξελίσσεται σε πνευμονία, και η ανάγκες για καταστολή και «θεραπείες σοκ» ενδέχεται να αυξηθούν δραματικά. 
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 • Ωμή αναφορά σε πόλεμο έκανε πρόσφατα ο αμερικανός «γκουρού» των επενδυτικών ταμείων Kyle Bass, ο οποίος προέβλεψε «θερμή» κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους.
 • Ο Bass στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως «ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών», καταλήγοντας πως «αυτό αλλάζει μόνο με πόλεμο».
 • Σχεδόν ταυτόχρονα, στην έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού το Φεβρουάριο του 2013, γίνεται ο ισχυρισμός πως το υπάρχον νομισματικό σύστημα που στηρίζεται στους δυο μεγάλους αποθεματικούς πυλώνες του Δολαρίου και του Ευρώ, είναι ουσιαστικά «τελειωμένο».
 • Η ίδια έκθεση κάνει παράλληλα την πρόβλεψη πως το υπάρχων «διπολικό» νομισματικό σύστημα θα αντικατασταθεί πιθανότατα από ένα πολυνομισματικό σύστημα στηριγμένο στα αποθέματα χρυσού, μια εξέλιξη που εξηγεί εν πολλοίς τη συμπεριφορά της Γερμανίας που φαίνεται να μην εμπιστεύεται πλέον την Ευρωζώνη ως εργαλείο επέκτασης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
 • Όλα προμηνύουν πως μπαίνουμε ξανά στο τούνελ της ιστορίας, και επιβάλλεται να έχουμε τα φώτα πορείας αναμμένα. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...