"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

9 Απριλίου 2013

Μνημόνιο κατοχής

Διαγράφηκε πρόνοια για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.
Δέσμιοι των πολιτικών τους για 22 χρόνια, ακόμα κι αν τους ξοφλήσουμε!

 • «Νονός» πλέον το ΔΝΤ στο Φυσικό Αέριο – Υποσκάπτουν τους σχεδιασμούς για τερματικό για να σπρώξουν τα κυπριακά αποθέματα στον τούρκικο αγωγό.  
 • Ξεγυμνώνουν την Κύπρο - Πρόγραμμα ξεπουλήματος όλων των ημικρατικών για το απαράδεκτο ποσό των 1.4 δισεκατομμυρίων μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης.
 • Χάρισαν 30 και πλέον δισεκατομμύρια στους έλληνες τραπεζίτες για να διευκολύνουν τους γερμανικούς σχεδιασμούς για «θωράκιση» του Ευρώ.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 5/4/2013
 • Με την επίθεση του ΔΝΤ και της Γερμανικής ηγεμονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανυπεράσπιστη πλέον, μετά την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη, Κύπρο, ξεκινά αναμφίβολα μια νέα εποχή τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη που χρειάζονται στήριξη από διεθνείς οργανισμούς.
 • Η απειλή του «κουρέματος» καταθέσεων, μετά τις ανοικτές κερκόπορτες που βρήκε το απεχθές αυτό έγκλημα στην Κύπρο, υπερίπταται πλέον πάνω από τα κεφάλια των λαών που επιζητούν χρηματοπιστωτική ενίσχυση ως αποτέλεσμα των τοπικών προβλημάτων και των διεθνών συνθηκών μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
 • Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ήταν ξεκάθαρος: το κυπριακό μοντέλο θα εφαρμοστεί όπου υπάρχουν παρόμοιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, ενώ φωνές στη Γερμανία καλούν τον σκληρό πυρήνα των βόρειων χωρών να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο ακόμα και στην «σοσιαλίζουσα» Γαλλία.
 • Η κλοπή που επισυμβαίνει στην Κύπρο δεν έχει προηγούμενο. Η ζώνη του Ευρώ αναγκάζει την ίδια την κυπριακή πολιτεία να αποξενώσει περιουσιακά στοιχεία καταθετών, προκειμένου να μην αναλάβουν κόστος οι μεγάλες οικονομίες στη στήριξη του κοινού νομίσματος.
 • Και δεν έμειναν μέχρι εδώ! Ανάγκασαν ουσιαστικά τους δήθεν «εταίρους» τους, την Κυπριακή Δημοκρατία, να χαρίσει ένα δυνητικό ενεργητικό που ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια στους έλληνες τραπεζίτες και ειδικά στην Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα, προκειμένου να μην επηρεαστεί από την κυπριακή κρίση το υπόλοιπο ευρωσύστημα.
 • Οι συνθήκες είναι ακόμα ποιο τραγικές, αν συνυπολογιστεί παράλληλα πως η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποχωρήσει και σε μια σημαντική πρόνοια του πρώτου μνημονίου, που διασφάλιζε ότι η χώρα θα ελευθερωνόταν από τα δεσμά της Τρόικας αν κατάφερνε να αποπληρώσει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα τους δανειστές. 
ΞΕΓΥΜΝΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΛΑΟ
 • Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί με τις πιο ευοίωνες προβλέψεις κατά 30%, η ανεργία θα εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, και το Δημόσιο υποχρεώνεται να χάσει σημαντικές πηγές εσόδων από τη δημόσια επιχειρηματικότητα.
 • Στο νέο μνημόνιο που συμφώνησε πίσω από κλειστές πόρτες η κυβέρνηση Αναστασιάδη προγραμματίζονται ιδιωτικοποιήσεις όλων των ημικρατικών οργανισμών μέχρι το 2018 με ειδική αναφορά σε CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων και ακίνητα του δημοσίου, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται στο εξευτελιστικό ποσό των 1,4 δις ευρώ.
 • Κόσμος θα μείνει στον δρόμο, και το κράτος θα χάσει των έλεγχο στρατηγικών τομέων. Τα παραδείγματα από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες χώρες είναι ενδεικτικά.
 • Στο πρόγραμμα υπάρχει σαφώς ρήτρα για 4.500 χιλιάδες απολύσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ γίνεται λόγος για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του για επιπλέον δύο χρόνια, με περισσότερες μειώσεις απολαβών και ωφελημάτων για τη χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη.
ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΤΟ ΔΝΤ
 • Στο νέο μνημόνιο έχει παρεισφρήσει μια άκρως επικίνδυνη πρόνοια η οποία στην ουσία μεταφέρει την υπόθεση Φυσικό Αέριο κάτω από την εποπτεία «διεθνούς οργανισμού» που ναι μεν δεν κατονομάζεται αλλά προφανώς παραπέμπει είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
 • Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι άσχετη με τις κινήσεις και τις προσπάθειες του Φίλιπ Γκόρντον, Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, και οι οποίες καταγράφονται από το 2012, για «κοινή πολιτική στα θέματα ενέργειας μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας», καθώς και ένταξη όλων των αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου σε ένα ενιαίο ταμείο.
 • Η συγκεκριμένη πρόνοια, αν ληφθεί επίσης υπόψη το πρόσφατο έγγραφο του ΔΝΤ που κάνει αναφορά «σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υποδομών για το φυσικό αέριο», παραπέμπει ουσιαστικά στην τάση που σπρώχνει την Κύπρο σε παραίτηση από τη δημιουργία τερματικού, για να ανοίξει ο δρόμος για χρησιμοποίηση του αγωγού μέσω Τουρκίας και την πιο άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
 • Δεν πρέπει άλλωστε να θεωρείται τυχαίο που τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος που προγραμματίζει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, έχουν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο της λύσης μεταφοράς αερίου μέσω του «Ναμπούκο».
 • Στο ίδιο πλέγμα κινήσεων, φαίνεται πια ξεκάθαρα πως εντάσσονταν και οι τρικλοποδιές από την «κυβερνώσα Βουλή» επί προηγούμενης διακυβέρνησης, στα θέματα των αναπτύξεων των ενεργειακών υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...