"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Μαΐου 2013

Για όσους τολμούν να δουν κατάματα τις πραγματικότητες και να αποδώσουν δικαιοσύνη: Φως-φανάρι οι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή


 • Δεκέμβρης 2009, ο μήνας της μεγάλης προδοσίας - Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ένταξη στο Ευρώ, η Κύπρος στα πλοκάμια των Γερμανικών τραπεζών και του ελληνικού χρέους.
 • Η Alvarez&Marsal καίει Τράπεζα Κύπρου, Ευρωπαϊκή Κεντρική και Ορφανίδη – Πανικοβλημένα τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής αποχωρούν περί άλλων τυρβάζοντας.
 • Η σκόνη, η συγκάλυψη και ο αποπροσανατολισμός – Κάποιοι κρύβουν επιμελώς τους πραγματικούς ενόχους, την απάτη και τη βαρβαρότητα της «ελεύθερης αγοράς».
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 26/4/2013
 • Ο Δεκέμβρης του 2009 φαίνεται να έκρυβε πίσω του γεγονότα που εξελίχθηκαν κρισιμότερα από την κορύφωση των συνομιλιών στο Κυπριακό και τον παράλληλο θόρυβο που δημιούργησε η κλοπή της σωρού του Τάσσου Παπαδόπουλου, αιτίες και αφορμές που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη φάση εκτράχυνσης του πολιτικού σκηνικού, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη και κάτι λιγότερο από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Δημήτρη Χριστόφια 
 • Η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση τις πρώτες μέρες του 2010, υπήρξε στην ουσία η πολιτική πράξη που άλλαζε τα ισοζύγια και πυροδοτούσε την έναρξη της εσωτερικής υπονόμευσης και της ενοχοποίησης της Αριστεράς για ότι θα ακολουθούσε, αποπροσανατολίζοντας και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της κοινωνίας.
 • Οι αποκαλύψεις όμως από τις μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν πως οι βάσεις για την οικονομική καταστροφή είχαν ήδη μπει, μυστικά, υπόγεια και παράνομα. Από τον Δεκέμβρη του 2009, το οικονομικό κατεστημένο και οι πολιτικοί του αντιπρόσωποι είχαν κάτι μεγάλο να κρύψουν.
 • Αυτή η διαπίστωση, κάνει ακόμα πιο ύποπτη τη συμπαιγνία της «κυβερνώσας», της πλουτοκρατίας και των ΜΜΕ που συγκάλυπταν από τότε και προστατεύουν ακόμα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, τους πραγματικούς υπεύθυνους της άμεσης διασύνδεσης της Κύπρου με το ελληνικό χρέος και την καπιταλιστική χρηματοπιστωτική κρίση.
 • Όπως ύποπτη συνεχίζει να είναι τρομοκράτηση της κοινής γνώμης για τα δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα των κινήσεων του Δεκέμβρη του 2009, κυρίαρχες των οποίων ήταν η έξοδος από τις αγορές δανεισμού και οι τεράστιες ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μέσα στο 2011.
 • Κάποιοι, δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αποκαλυφθούν οι διαδικασίες και τα άτομα που βρίσκονται πίσω από το έγκλημα, αλλά οι πολιτικές και επικοινωνιακές κινήσεις τους, παρά το ότι είναι πλέον προβλέψιμες, δεν παύουν να είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες.
 • Θέλουν να αφήσουν το καπιταλιστικό σύστημα στο απυρόβλητο, βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους, δαιμονοποιούν και εξοστρακίζουν για να αποποιηθούν τον δικό τους ρόλο στο ξεφόρτωμα της καπιταλιστικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στους ώμους του λαού και του δημόσιου συμφέροντος, και έχουν ομολογουμένως τα εργαλεία και τους τρόπους να το επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό.         
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΓΛΗΜΑΤΟΣ
 • Στον κρίσιμο εκείνο μήνα που η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έμπαιναν στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες τελικά κτύπησαν στον βράχο της εκλογής Έρογλου τέσσερις μήνες αργότερα, κάποιοι άλλοι μέσα στο τραπεζιτικό μας σύστημα έκαναν κινήσεις που θα υποθήκευαν την ανεξαρτησία της χώρας και θα έβαζαν τη χώρα στη δύνη των μνημονίων.
 • Σύμφωνα με το πόρισμα του οίκου Alvarez & Marsal το οποίο έγινε κόκκινο πανί για την νυν συμπολίτευση, στις 16 Δεκεμβρίου του 2009 η Τράπεζα Κύπρου αιτήθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ποσό των τριών δισ. Ευρώ, με εγγυήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας στις εθνικές οικονομίες προς αντιμετώπιση της ύφεσης.
 • Αντί της συμφωνημένης χρήσης αυτού του τεράστιου ποσού, που όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση δεν ήταν απαραίτητο για να καλύψει ανάγκες της εσωτερικής αγοράς ή άλλες οικονομικές εξασφαλίσεις της τράπεζας, τα δισεκατομμύρια διατέθηκαν κυρίως για την αγορά ομολόγων ελληνικών ομολόγων, και μάλιστα όχι απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά από την περιβόητη Γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, με σοβαρή έκπτωση που έφθανε το 17%, και επιπλέον προμήθειες 5% για τους διαμεσολαβητικούς παράγοντες.
 • Διαπράχθηκε ουσιαστικά μια απάτη τεραστίων διαστάσεων εις βάρος του Κυπριακού Δημοσίου, που εγγυήθηκε αυτά τα ποσά έχοντας υπόψη του πως θα διατεθούν στην εσωτερική αγορά με στόχο την ανάκαμψή της, αλλά τελικά τα είδε να επενδύονται σχεδόν εξολοκλήρου σε «ξεφόρτωμα» προβληματικών και ήδη «κουρεμένων» ελληνικών χρεών από τη Γερμανική οικονομία στην Κυπριακή.
 • Το οικονομικό αυτό έγκλημα, έγινε με τις πλάτες τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της Κυπριακής που υπάγεται σ’ αυτήν, αφού όχι μόνο δεν επόπτευσαν τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο ήταν άμεσα υπεύθυνες, αλλά επέτρεψαν, αν όχι ενθάρρυναν ή και κατεύθυναν αυτές τις κινήσεις.
 • Από τη μια, η ΕΚΤ, με σαφή την επιρροή της Γερμανίας, είχε άμεσο συμφέρον να εξυπηρετήσει τις Γερμανικές Τράπεζες στο να μειώσουν την έκθεσή τους στην παραπαίουσα Ελληνική οικονομία, την ώρα που από την άλλη, η Διοίκηση της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας εγγυόταν δημόσια πως δεν «κουρεύονται» ομόλογα κρατών, δίνοντας έτσι κάλυψη στο τεράστιο επενδυτικό ρίσκο που συντελέσθηκε.
 • Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σημείο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Επιτροπή που έχει ορισθεί από την Κυβέρνηση, με όποια σύνθεση κι αν καταλήξει, αν θέλει πραγματικά να αποκαλύψει τη μεγάλη πλεκτάνη που στήθηκε στο τρίγωνο Κύπρου-Ελλάδας-Γερμανίας.
 • Η έρευνα τόσο της Alvarez&Marsal, όσο και αυτή της BlackRock που έγινε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, δίνουν μια σαφή αποτύπωση των πραγματικοτήτων που δεν μπορεί εύκολα να υποτιμηθεί ή να αγνοηθεί, γεγονός που εξηγεί για πολλούς τις δυσκολίες της Ερευνητικής που οδήγησαν σύντομα σε αποχώρηση τους δύο εκ των τριών μελών που αρχικά την αποτελούσαν.
ΣΟΒΑΡΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
 • Σύμφωνα με το πόρισμα των Α&Μ, και όπως αποκάλυψε ο Κυπριακός τύπος από το προηγούμενο Καλοκαίρι, οι προμήθειες που έφτασαν σε άτομα του τραπεζιτικού μας συστήματος ανήλθαν σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, ενώ επιπλέον, στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2010, η Τράπεζα Κύπρου παρουσίαζε την έκπτωση που «πέτυχε» στην αγορά των τοξικών ελληνικών ομολόγων στα κέρδη της.
 • Ήταν τότε, που ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο νυν Πρόεδρος του Συναγερμού, εγκαλούσε την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ γιατί δεν επεδείκνυαν τον απαιτούμενο σεβασμό και αναγνώριση στα τραπεζιτικά ιδρύματα του τόπου, «σνομπάροντας» τις Γενικές τους Συνελεύσεις.
 • Οι υποψίες για τις αποφάσεις αυτές των συγκεκριμένων τραπεζιτών όμως κορυφώνονται ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογιστούν δύο βασικά τεκμήρια που επίσης επιβεβαιώνονται από τις εκθέσεις.
 • Το πρώτο αφορά το μυστήριο πραγματικά γεγονός πως η αγορά των ελληνικών ομολόγων έγινε μία ημέρα μετά την «πανηγυρική» ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι είχε εξαλείψει την έκθεσή της σε Ελληνικά ομόλογα. Τι έχει μεσολαβήσει μεταξύ αυτής της ανακοίνωσης και τις αγοράς μέσα σε λίγες μόνο ώρες ελληνικών ομολόγων ύψους 2.4 δις από την Ντόιτσε Μπανκ; 
 • Το δεύτερο και προφανές ως προς την παρατυπία του, είναι το γεγονός πως οι αποφάσεις για αγορά παίρνονταν ακόμα και χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπως και πάλι στοιχειοθετείται στην έκθεση της Α&Μ.
 • Τα γεγονότα αυτά που η Δεξιά και οι συνεργάτες της προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στην αφάνεια, γεννούν καίρια ερωτήματα για την αδιαφάνεια και την παρατυπία που χαρακτήριζε αυτές τις «επενδύσεις», τις διαδικασίες αποτίμησης της επικινδυνότητά τους, και τη γνώμη των ελεγκτικών αρχών, Κυπριακών, Ελληνικών, Γερμανικών και Ευρωπαϊκών, όταν αυτές επισυνέβαιναν.
 • Η Ερευνητική Επιτροπή, οι πολιτικές ηγεσίες και η κοινή γνώμη, έχουν μπροστά τους πλέον μόνο το δικό τους δάκτυλο, και θα πρέπει να το μετακινήσουν αν θέλουν και τολμούν να δουν κατάματα τις πραγματικότητες και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...