"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

10 Μαΐου 2013

Γίνεται ανυπόφορη η οσμή της καπιταλιστικής διαπλοκής

Αέραααα....
 • Δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έπαιρναν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο μεγάλων τραπεζών την τελευταία πενταετία, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για επενδυτικούς σκοπούς ή επέκταση των επιχειρήσεων τους, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
 • Για το γεγονός αυτό είχε ρεπορτάζ το περσινό Καλοκαίρι και η ΓΝΩΜΗ, ενώ τώρα φαίνεται να τεκμηριώνεται απόλυτα και από την έρευνα της Alvarez&Marsal, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι επιμένουν να κάνουν θέμα για μερικά εκατομμύρια που έτυχαν διακανονισμού προ αμνημονεύτων χρόνων ή για επιταγές κάποιων εκατοντάδων ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από τον προηγούμενο ένοικο του Προεδρικού…
 • Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον τύπο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ετοίμασε σχετικό κατάλογο για τα έτη από το 2008 μέχρι το 2012.
 • Το σημαντικότερο στοιχείο όμως που προκύπτει από τον συγκεκριμένο κατάλογο, είναι πως εντοπίζονται δύο εταιρίες με τελικό δικαιούχο στέλεχος του Ομίλου Πειραιώς, οι οποίες διατηρούσαν χρεωστικά υπόλοιπα 21,5 εκατομμύρια, με μοναδική εξασφάλιση την ενεχυρίαση 12.8 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
 • Αν λάβουμε υπόψη ότι τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τότε εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η διαπλοκή είναι βαθύτερη από όσο αφήνεται να διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
 • Ας ελπίσουμε Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
 • Δυστυχώς, δεν τρέφουμε αυταπάτες για παρόμοια διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης και της περιβόητης επιτροπής που έχει συσταθεί.  
 • Άλλωστε κάποιοι έχουν γίνει ήδη «έξπερτ» στη συγκάλυψη.
Ο κόσμος το χει τούμπανο…
 • Σε δημοσίευμά της την περασμένη εβδομάδα, η ηλεκτρονική έκδοση της Πράβδα κάνει λόγο για ένα καλοστημένο «σχέδιο για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που απαιτείται για την επικείμενη κατάρρευση της πυραμίδας του χρέους των ΗΠΑ» και πως αυτός ο σχεδιασμός «δεν αφήνει χώρο για αδύνατους κρίκους με την μορφή περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών» όπως ακριβώς ήταν η Κυπριακή πριν από το κούρεμα καταθέσεων.
 • Στην ανάλυση εξηγείται πως δεν υπήρξε κανένα λάθος στις κινήσεις της Τρόικας και του Γιούρογκρουπ σε σχέση με την Κύπρο, και πως ότι τελικά επιβλήθηκε αποτελεί μέρος ενός προγράμματος συγκέντρωσης του πλούτου στις δύο μεγάλες οικονομίες της Δύσης, την Αμερικάνικη και την Γερμανική, ενώ γίνεται επίσης αναφορά σε συνέντευξη του Β. Σόιμπλε τον Νοέμβριο του 2011 στην New York Times όπου δήλωνε πως «οι ενέργειες της Γερμανίας στην Κύπρο έχουν στρατηγικό βάθος».
 • Κατά τ’ άλλα, κάποιοι εδώ στην Κύπρο επιμένουν στο παραμύθι της «έκπληξης» και της «άδικης αντιμετώπισης» εκ μέρους των «φίλων και εταίρων» μας…
Πλάτες και από την ΣΕΚ
 • Δυστυχώς, στην αποθράσυνση του κεφαλαίου, κάνει πλάτες πλέον και η μία εκ των δύο μεγαλύτερων εργατικών οργανώσεων του τόπου, η ΣΕΚ, η οποία έχει υιοθετήσει πλήρως τις πολιτικές της Δεξιάς για «υποβοήθηση» των επιχειρηματιών έτσι ώστε να επιτευχθεί η «επανεκκίνηση της οικονομίας».
 • Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην πρωτομαγιάτική της εκδήλωση εμφανίστηκε ως ομιλητής ο διευθυντής των εκκλησιαστικών επιχειρήσεων Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή επωδό της πλουτοκρατίας για «σκληρή εργασία από όλους», η οποία μεταφράζεται ταξικά σε θυσίες μόνο από τους εργαζόμενους.
 • Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΣΕΚ προχώρησε και σε εισφορά 10.000 Ευρώ προς την Αρχιεπισκοπή, για ενίσχυση του δήθεν κοινωνικού ρόλου της, αντί θα δεχτεί από τον πλουσιότερο οργανισμό της Κύπρου βοήθεια για τα ταμεία των ανέργων και των δυσπραγούντων μελών της, και αυτό είναι ενδεικτικό της παραίτησής της από όποια διεκδίκηση απέναντι στους πλουτοκράτες και της σύμπλευσής της με την εργοδοσία.
Αλλού τους διώχνουν, εδώ τους κάνουμε θεούς
 • Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την Πρωτομαγιά την απέλαση της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, κατηγορώντας την για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
 • Μιλώντας σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Λα Παζ, ο Μοράλες τόνισε πως «αποφασίσαμε την απέλαση της USAID η οποία βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964 για πολιτικούς λόγους και όχι για κοινωνικούς όπως επαγγέλλεται».
 • «Η USAID και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Παζ συνωμοτούν εναντίον του λαού και κυρίως κατά της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βολιβιανός πρόεδρος.
 • Αυτό κάνουν παντού οι αμερικάνοι και οι οργανώσεις τους φυσικά, το θέμα είναι πόσο γίνεται αποδεκτός ή όχι αυτός τους ο ρόλος.
 • Η Λατινική ξύπνησε για τα καλά, για να δούμε πόσο θα κρατήσει ακόμα η χειμερία νάρκη των εθνικοφρόνων στην Κύπρο και αλλού…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...