"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

16 Μαΐου 2013

Ξενοδόχος κερνάει, ξενοδόχος πίνει

Είμαι έξυπνος έννεν;
 • Ευλογεί τα γένια του το οικονομικό κατεστημένο με τα σχέδια απασχόλησης στη Τουριστική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.
 • Επιδοτούν τους ξενοδόχους Υπουργείο Οικονομικών, ΟΕΒ και Αρχιεπισκοπή – Εξόφθαλμη για άλλη μια φορά η διαπλοκή με τον αστικό τύπο να πανηγυρίζει για μείωση δήθεν της ανεργίας.
 • Αντί να επιχορηγηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η καινοτομία και οι νέοι επιστήμονες, δίνονται τα λεφτά σ’ αυτούς που παρουσίαζαν αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης.
 • Μεγάλο ψέμα η «προτίμηση για τους Κύπριους ανέργους» - Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης αγοράς εργασίας απαγορεύει τις διακρίσεις.
 • Ευέλικτα ωράρια και θεσμός «πρακτικής εξάσκησης» - Τα όνειρα των μεγάλων εργοδοτών παίρνουν σάρκα και οστά.
Στη ΓΝΩΜΗ 10/5/2013
 • Το γεγονός πως ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών, ο «συγκυβερνήτης» Χρυσόστομος Β’ και η ΟΕΒ που στηρίζει ανεπιφύλακτα τη νέα Κυβέρνηση διαθέτουν και διαχειρίζονται τουριστικές επιχειρήσεις, λειτούργησε τελικά ως ο καταλύτης στην εκπόνηση των προγραμμάτων για μείωση της ανεργίας που ανακοινώθηκαν.
 • Ούτε λίγο-ούτε πολύ, θα δαπανηθούν σχεδόν 31 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς και ίδιους πόρους,  για να διευκολυνθούν κυρίως τα μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα τα οποία παρουσίαζαν αυξήσεις κερδών μέσα στο 2011 και το 2012, όταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη και συνεχίζουν με αυξανόμενο ρυθμό μετά το καταστροφικό κούρεμα.
 • Στην ουσία, θα επιχορηγηθεί το 30 και το 40% του εργατικού κόστους για τους ξενοδόχους και για διάστημα 5 ή 8 μηνών αντίστοιχα, για 6.000 εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς θα χρησιμοποιούσαν εποχικά την επόμενη τουριστική περίοδο, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων αν ληφθεί υπόψη η σχετική ευρωστία που παρουσιάζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.
 • Αντί να επιχορηγηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η καινοτομία και οι νέοι επιστήμονες, δίνονται τα λεφτά σ’ αυτούς που παρουσίαζαν αύξηση κερδών μέχρι και 15% εν μέσω κρίσης.
 • Η διαπλοκή είναι ξεκάθαρη, αλλά τα ΜΜΕ βλέπουν θετικές εξελίξεις πανηγυρίζοντας για τη μείωση της ανεργίας, συγκαλύπτοντας παράλληλα το γεγονός πως ο μύθος περί προτίμησης των Κυπρίων εργαζόμενων βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τη συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο «νόμος Μπόσμαν» δεν ισχύει άλλωστε μόνο για τον αθλητισμό.
Με 950 Ευρώ οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας – Αναμένεται δραστική μείωση του κατώτατου
 • Στα πλάνα που ανακοίνωσε η ΥΠΕΡΓ Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο προκάτοχός της, νυν των Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ήδη έχει συμπεριληφθεί «κούρεμα» του ύψους των 150 Ευρώ σε σχέση με τα εφαρμοζόμενα πλάνα εργοδότησης από την ΑνΑΔ που εκπονήθηκαν από τη περασμένη Κυβέρνηση,  ενώ εισάγονται οι πολυπόθητος για τους μεγάλους εργοδότες όροι της «ευέλικτης εργασίας» και της «μαθητιάς».
 • Στα προγράμματα για επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας στα οποία θα δαπανηθούν τα 11 από τα 31 εκατομμύρια που δεν αφορούν την σκανδαλώδη επιχορήγηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, θεσμοθετούνται, εκτός από τη διάταξη για χαμήλωμα στο επίπεδο του κατώτατου μισθού των νέων απόφοιτων πανεπιστημίων, οι θεσμοί που αφήνουν το παραθυράκι σε μεγάλους οργανισμούς να εκμεταλλευτούν πρόνοιες έτσι ώστε να επιβαρύνουν το δημόσιο με εργατικό κόστος που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ίδιοι.
 • Την ίδια ώρα, πληροφορίες της εφημερίδας μας φέρουν τις σκέψεις για δραστική μείωση του κατώτατου μισθού να ωριμάζουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, γεγονός που τίθεται όλο και πιο έντονα από τους επιχειρηματικούς κύκλους και με το όριο να πέφτει έως και 25%, φτάνοντας στα 600 ευρώ σε πρώτο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...