"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

2 Μαΐου 2013

Μετά τους Γερμανούς και τους Τροϊκανούς έρχονται οι Αμερικάνοι: Κούρεμα και στην ΑΟΖ

Όλα μπλε...
 • Φρένο στις αδειοδοτήσεις του Φυσικού Αερίου ζητά ο Αμερικάνος Πρέσβης για να εξυπηρετηθούν τα Τούρκικα αιτήματα και να «διευκολυνθεί» η νέα προσέγγιση στο Κυπριακό.
 • Η Κύπρος χάνει το στήριγμα της Ρωσίας – Έρμαιο τόπος και λαός στις ορέξεις των Δυτικών.
 • Επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις της ΓΝΩΜΗΣ για «πακέτο» λύσης Κυπριακού-Οικονομίας-Φυσικού Αερίου.
 • Χωρίς αντιστάσεις η χώρα μετά την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη – Μόνο ανάχωμα η κοινωνική αντίσταση.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 25/4/2013
 • Λεπτά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 24ης Φλεβάρη, στην πρώτη του πολιτική εξαγγελία, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωνε τις προθέσεις της Κυβέρνησής του για αίτηση ένταξης στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», κάνοντας σαφές πως το κυπριακό δόγμα των γεωπολιτικών ισορροπιών μεταξύ των μεγάλων πόλων, τίθεται στο περιθώριο.
 • Ουσιαστικά, ο νέος Πρόεδρος έστελνε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τα «χολωμένα» κέντρα αποφάσεων με τον πρώην «κομμουνιστή Πρόεδρο», ότι «η Κύπρος ανήκει στην Δύση» και πως υπάρχει πλέον η πρόθεση να «διορθωθούν» οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και των δικών τους πολιτικών που ομολογουμένως δεν βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία την τελευταία πενταετία.
 • Η άρνηση του Δ. Χριστόφια να επιτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟϊκού παράγοντα στο θέμα των πυρομαχικών που προορίζονταν για τον Άσσαντ, η επιμονή του να μην παρασυρθεί σε διαδικασία εξπρές στο Κυπριακό και η προσπάθεια του να περισώσει Φυσικό Αέριο και Ημικρατικούς στις συνομιλίες με την Τρόικα, ανάγοντας παράλληλα τη Ρωσία ως γεωπολιτικό παίκτη στην Κύπρο, ήταν αρκετά να για «ξεχειλίσουν το ποτήρι» των Δυτικών και των συμμάχων τους. 
 • Την ίδια ώρα η Τουρκία, σαφώς επηρεασμένη από την προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ, τις συνεχείς αδειοδοτήσεις τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και το στρίμωγμα που δέχτηκε στο Κυπριακό, έθεσε ως στόχο της να περάσει την άποψη στους συμμάχους της ότι «το κακό έχει παραγίνει» με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και πως πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να φρεναριστεί η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκτήσει ρόλο και λόγο στην περιοχή.
 • Η εκλογή Αναστασιάδη «πανηγυρίστηκε» στον καθεστωτικό τύπο των ΗΠΑ, της Ε.Ε. αλλά και της Τουρκίας, με σημαντικές δηλώσεις «ανακούφισης» από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και σχολιαστές, γιατί ακριβώς άνοιξε ο δρόμος για επιβολή των προγραμμάτων διασύνδεσης του Κυπριακού, της οικονομίας και του τραπεζιτικού, μαζί με την προοπτική του Φυσικού Αερίου.
 • Οι αντιστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση ανήκουν πλέον στο παρελθόν, και μπορούν να εφαρμοστούν ελεύθερα, «πειραματικά» ή τελεσίδικα, οι σχεδιασμοί των πολυεθνικών συμφερόντων που εκφράζονται στις πολιτικές των Δυτικών.
 • Το γεγονός της πρόσφατης προτροπής του Αμερικανού Πρέσβη προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε επίσημή τους συνάντηση, όπως παρουσιάστηκε από την εφημερίδα «Πολίτης», για να μην προχωρήσουν δανειοδοτήσεις σε τεμάχια τα οποία προκαλούν τις αντιδράσεις της Τουρκίας «κουρεύοντας» ουσιαστικά και την ΑΟΖ της Κύπρου, δεν έρχεται λοιπόν ως «κεραυνός εν αιθρία».
 • Οι ΝΑΤΟϊκοί νιώθουν πλέον «σαν στο σπίτι τους», και θεωρούν πως μπορούν να ζητήσουν τα πάντα από τον νέο ένοικο του Προεδρικού, τον «δικό τους άνθρωπο».      
ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
 • Από το Καλοκαίρι του 2012, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώτα με τον πρώην υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον που ανέλαβε από τον Μάρτη το συντονιστικό γραφείο της χώρας του για τη Μέση Ανατολή και αραβικές χώρες, και τώρα με τον νέο ΥΠΕΞ Τζον Κέρρι, περιοδεύει στην περιοχή για να εξασφαλίσει την ηγεμονική θέση του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνικων συμφερόντων στη «νέα Μεσόγειο», απαγορεύοντας ουσιαστικά την μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, και προωθώντας σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου στα ενεργειακά.
 • Το σχέδιο προϋποθέτει ότι θα «μηδενιστούν» τα διμερή προβλήματα Ισραήλ-Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας και Τουρκίας-Κύπρου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού έχουν ήδη βρεθεί οι «λύσεις» για την «απειθαρχία» των Καντάφι και Άσσαντ σε Λιβύη και Συρία αντίστοιχα.
 • Ήδη, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, φαίνεται να περνάει σε ένα επόμενο στάδιο το αναγγελθέν από το 2012 πρόγραμμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας να βελτιώνονται πλέον αισθητά.
 • Με μια λύση του Κυπριακού σε ΝΑΤΟϊκά πλαίσια και την παράλληλη διευθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ σε διαμοιρασμό με την Τουρκία, οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους νιώθουν πως θα συμπληρωθεί το παζλ της ανακατανομής των ζωών επιρροής στη περιοχή, με την θέση των δικών τους συμφερόντων σαφώς βελτιωμένη.  
ΔΙΩΞΑΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
 • Με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία και την επιβολή του ληστρικού κουρέματος καταθέσεων από τους «εταίρους» και τους δανειστές της Κύπρου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φρόντισε κυρίως να ξεκαθαρίσει πως η χώρα βρίσκεται πλέον συντεταγμένη 100% με τη Δύση, και πως δεν έχει καμιά πρόθεση και διάθεση να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του Ρώσικου παράγοντα, όπως αποδείχτηκε άλλωστε στην πράξη κατά την επίσκεψη-φιάσκο του Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα μεταξύ των δύο καταστροφικών Γιούρογκρουπ.
 • Ήδη, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Hurriyet αυτή την βδομάδα, έδωσε την εντύπωση πως η Κύπρος φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα γεωπολιτικά «καμένο χαρτί» για την Μόσχα, κάνοντας σαφές πως «η Ρωσία δεν πρόκειται να ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία προκειμένου να συμμετέχει στο εταιρικό κονσόρτσιουμ άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ».
 • Κάνοντας ακόμα ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Νόβακ μίλησε και για «εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα οποία η Ρωσία αντιλαμβάνεται», δίνοντας έμμεσα το μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι είναι πλέον απροστάτευτη και έρμαιο της Δυτικής συμμαχίας από τη στιγμή που η νέα Κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της.
 • Η Κύπρος, με τις πολιτικές και τους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, όχι μόνο δεν κατάφερε να αποτρέψει τη βίαιη διάλυση του τραπεζιτικού συστήματος της χώρας και την παράλληλη κατάρρευση σημαντικού μέρους της οικονομίας της, αλλά δέχεται τώρα από τους «φίλους» της και πιέσεις για «κούρεμα» της κυριαρχίας της πάνω στην θαλάσσια οικονομική της ζώνη.
 • Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βιάζονται να κλείσουν όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα στο 2013 αν είναι δυνατόν, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε διαδικασία διαλόγου και συνδιαλλαγής με τον Ρώσικο παράγοντα.
 • Γι αυτό και οι εξελίξεις μετά την 1η Μαρτίου όπου ανέλαβε τις τύχες της χώρας ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι ραγδαίες και καταλυτικές. Έχουν εκμηδενιστεί οι αντιστάσεις στο ανώτατο επίπεδο, και μόνο η κοινωνική αντίσταση μπορεί να σταθεί ανάχωμα στα προγράμματα της «νέας τάξης» που υλοποιούνται στη πλάτη των λαών της περιοχής.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...