"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

30 Μαΐου 2013

Ολοταχώς για νέα αμυντική απάτη

Από τους πυραύλους στις φρεγάδες...
Θέλουν να πιάσουν το λαό ξανά στον ύπνο Συναγερμός και συνεργάτες
 • Παρέλαβαν μια άρτια οργανωμένη και ασφαλή διαδικασία με διεθνή κάλυψη στο Φυσικό Αέριο αλλά αυτοί δήθεν προβλέπουν στρατιωτικό κίνδυνο από Τουρκία!
 • Όλη η αλήθεια: Βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
 • Μύθος η ανάγκη για νέα δόγματα και αμυντικές δαπάνες – Ξεκινούν τα πραγματικά ανεμοσκορπίσματα στην Κύπρο της ανεργίας και της λιτότητας.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 24/5/2013
 • Η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια ξεκίνησε τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου σε μια περίοδο που η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μία από τις πλέον ιστορικές αλλά και ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, ζούσε τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις των τελευταίων πενήντα χρόνων. Οι συνθήκες έτειναν μάλιστα να καταστούν ακόμα πιο δύσκολες, με τη φανερή δυσφορία της Τουρκίας για τα κυπριακά ενεργειακά προγράμματα αλλά και το πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα που προκάλεσε η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011.  
 • Παρόλα αυτά, η έρευνα από την Αμερικάνικη Noble στο τεμάχιο 12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Φθινόπωρο που ακολούθησε, Κύπρος και Ισραήλ προχώρησαν σε αναβάθμιση των τεχνοκρατικών σχέσεων, ενώ στη συνέχεια αδειοδοτήθηκαν ακόμα τέσσερα «οικόπεδα» με εταιρίες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας όπως η Ιταλική Eni και η Γαλλική Total, χωρίς να παρατηρηθεί κανένα ψυχρό ή θερμό επεισόδιο ή να απαιτηθεί οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό δόγμα.
 • Αυτό που είναι σε θέση να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης από τις νωπές εμπειρίες του, είναι πως η διασπορά και η διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων και συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και των μεγάλων «παικτών» του γεωπολιτικού και ενεργειακού παιχνιδιού, αποδείχθηκε από μόνη της μια αρκετά ικανοποιητική ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
 • Η επιθετικότητα και οι απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τις διαδικασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν εμπόδισαν την προηγούμενη διακυβέρνηση να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα γιατί ακριβώς οι ισορροπημένες πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί, καθώς και η τεκμηριωμένη παρουσίαση των ζητημάτων στα διεθνή φόρα, απέτρεψαν με επιτυχία κάθε πιθανή εμπλοκή σε διπλωματικό ή εταιρικό επίπεδο, πόσο μάλλον σε στρατιωτικό.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ
 • Η επιτυχία των κυπριακών οραμάτων για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης πείθοντας και τους πλέον απαισιόδοξους για την ικανότητα της χώρας να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία της και χωρίς την βαρύγδουπη αμυντικολογία της Δεξιάς, φαίνεται να θεωρείται ως μη γενόμενη από την παρούσα Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και των συνεργατών του.
 • Από την πρώτη στιγμή της αλλαγής στην εξουσία, οι νέοι κυβερνώντες κάνουν λόγο για «ανάγκη υπεράσπισης» της Κυπριακής ΑΟΖ διαβλέποντας κινδύνους, αναφερόμενοι έμμεσα ή άμεσα στο «μακρύ χέρι» της Άγκυρας στις νότιες κυπριακές θάλασσες. 
 • Μέρος της επιχειρηματολογίας για αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή ακόμα και στο ίδιο το ΝΑΤΟ, όπως και οι νέες εξαγγελίες του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου για αγορά δύο πολεμικών πλοίων που «θα ενισχύσουν τις ναυτικές δυνάμεις που επιτηρούν την κυπριακή ΑΟΖ», στηρίζονται ακριβώς στις απειλές της Τουρκίας και την εκπεφρασμένη διάθεσή της να παρεμποδίσει την Κύπρο από το εξασκήσει την κυριαρχία της.
 • Στην ουσία, χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τις πιέσεις που προσπαθεί να περάσει η Άγκυρα στα θέματα της οικονομικής ζώνης, και τα οποία έχουν εκφραστεί και με τις παραινέσεις του Αμερικανού Πρέσβη στον Νίκο Αναστασιάδη για «πάγωμα» των διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης στα τεμάχια όπου ερίζει και η Τουρκία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», για να πείσουν την κοινή γνώμη πως η προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αποτελούν «προϋποθέσεις ασφάλειας» για τη χώρα.
 • Όντως απειλείται περαιτέρω από την Τουρκία, και με στόχο τους υδρογονάνθρακες, η κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας σε τέτοιο βαθμό που να αναγκάζει την Κυβέρνηση σε στρατιωτική αναβάθμιση; Και πόσης έκτασης πρέπει να είναι αυτή για να γίνει πραγματικά αποτρεπτική;
 • Αν πραγματικά νιώθει η νέα κυβέρνηση πως υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι, θα έπρεπε να είχαν ήδη καταγγελθεί στα Ηνωμένη Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την αρωγή τους σ’ αυτές τις εξόφθαλμες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Καμιά εξοπλιστική δαπάνη, όσο «έξυπνη» κι αν παρουσιάζεται, δεν πρόκειται να ενοχλήσει τα αρνητικά ισοζύγια.
ΤΑ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
 • Φυσικά δεν προβλέπεται από κανένα αναλυτή στο εξωτερικό, τουλάχιστον προς το παρόν, μια οποιαδήποτε απειλή στρατιωτικής υφής εκ μέρους της Τουρκίας. Η επισήμανση τέτοιων κινδύνων που να οδηγούν σε εξοπλισμούς, αποτελεί ένα νέο μύθο ανάλογο με την ηφαιστειολογία και την πυραυλολογία του τέλους της δεκαετίας του 90’.
 • Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία μόνο πολιτικά θα επιδιώξει να αναμετρηθεί με την Κύπρο, με ανταλλάγματα και στοχεύσεις που ίσως έχουν να κάνουν με το Κυπριακό ή και ευρύτερα συμφέροντα. Δεν μπορεί να αναμένει κανείς σε καμιά περίπτωση μια θερμή παρενόχληση εκ μέρους της Τουρκίας στις έρευνες και τις εξορύξεις ενεργειακών κολοσσών σε Κυπριακά ύδατα, ιδίως όταν οι επενδύσεις αυτές αφορούν ευρωπαϊκά και άλλα συμφέροντα όπως εξελίσσεται παράλληλα και η ευρωπαίκή οικονομική επικυριαρχία πάνω στο νησί.
 • Αυτός ο πιθανός κίνδυνος είναι πέρα από ξεκάθαρο πως αποτελεί προκάλυμμα καπνού και επικοινωνιακή τακτική, προκειμένου να συναινέσει η κοινή γνώμη σε δαπανηρούς εξοπλισμούς εν μέσω οικονομικής περισυλλογής. Πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα «παράθυρα χρόνου» μέσα στα οποία πρέπει να γίνουν οι προσφορές και οι παραγγελίες των πολεμικών πλοίων που έχουν αντικαταστήσει τους πυραύλους της περασμένης διακυβέρνησης του Συναγερμού.
 • Η αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα και με ορίζοντα το Φθινόπωρο, πιθανότατα θα αναβάλει τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι νεωτέρας, κι αυτό κάνει μερικούς να βιάζονται χαρακτηριστικά. Ελπίζουμε να σκοντάψουν.

5 σχόλια:

 1. Ήρταν αυτοί που "έχουν χαπάριν" να ξηλώσουν την πολιτικήν πολυπολικήν θωράκισην που έχτισεν ο Δικωμίτην κάμνοντας τους ούλλους που έχουν ορέξεις να φοούνται ότι μπορεί τζιαι να τους φύουμεν να πάμεν με τους Ρώσσους τζιαι που εγλύτωσεν την κύπρον τζιαι που τα καταστροφικά μνημόνια, τζιαι που επειλές της Τουρκίας. Ακόμα τζιαι η λεκτική επιθετικότητα της Τουρκίας θα της έφερνεν πολιτικόν κόστος, τζιαι οι διμερείς συμφωνίες που έστησεν πουκάτω που την μούττιν της χωρίς να το πάρει χαπάριν αφοπλίσαν την επιθετικότηταν του Νταβούτογλου. Τζιαι όταν ετόλμαν να εκφραστεί, υπήρχεν τζιαι η συμβατή με μή εθνικιστικόν ή μιλιταριστικόν λόγον απάντηση ότι "ελάτε να λύσουμεν το κυπριακόν να επωφεληθούν τζιαι οι Τουρκοκύπριοι".

  Αυτοί που έχουν χαπάριν εκάμαν τα πίλλιες όντας δεδομένοι στους Τροϊκανούς. Πίλιες θα τα κάμουν τζιαι με τα γεωπολιτικά. Να μεν σου φανεί παράξενον να οδηγήσουν τον τόπον τζιαι σε θερμά επισόδεια που θα καταστρέψουν τζιαι το τρίτον πόδιν της οικονομίας τον τουρισμόν. Αρκεί μόνον μια απλή λεκτική απειλή τζιαι έναν γυρούιν γυρόν που φρεγατάτσες τους πον να γοράσουν που τους Γερμανούς (όπως τα υποβρύχια που εγόρασαν τζιαι οι Έλληνες) για να ξανίσουν για έναν χρονον τον τουρισμόν. Τζιαι να έρτει τζιαι το τελευταίον Κούρεμαν. Τζιαι μετά, θα τα κάμουν όπως θέλουν. Ότι κερδοφόρον υπάρχει θα πουληθεί, η παρούσα γενιά Κυπραίων κεφαλαιοκρατών θα πλουτίσουν παραπάνω τζιαι θα φύουν σε ασφαλή μέρη όπως εκάμαν τζιαι οι Ευρωπαίοι, τζιαι οι ιθαγενείς θα μείνους τζιαμαί σαν τους πορτογάλλους. 300€ τον μήναν. Ζαττίν τωρά είναι 500€ τον μήναν πληρωμένα που την Κυβέρνησην για να δουλεύκει ο κόσμος εντελώς μούχτιν του κάθε ξενοδόχου. Έτσι επανεκκινά ο καπιταλισμός, έτσι επανεκκινά το δεξιόν στρατόκαυλον κράτος.

  Κάτι αριστεριστές που εθωρούσαν το ίδιον πράμαν την δεξιάν με τον διαχειριστήν Χριστόφκιαν ή με τον δεξιόν Μαλάν πούντους τωρά. Η ιστορία επαναλαμβάννεται, τζιαι είπα σας το τζιαι πριν τες εκλογές. Τότες έν άρεσκεν τους αριστεριστόκουκουέδες, τους τροτσκιστές τζιαι μιας μεγάλης μερίδας αναρχικών ο Βασιλείου που ήταν πλουτοκράτης τζιαι μετά που μερικούς μήνες εκλαίαν ενιαία αμυντικα δόγματα τζιαι εθνικισμόν στην πράσινην γραμμήν με αποκορύφωμαν ΕΣ300. Οι τωρασινοί θα δούσιν ακόμα σιειρόττερα, τζιαι μαζίν τους τζιαι μεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να πει κανείς... Ο καθείς και τα έργα του...

   Διαγραφή
 2. Νεοκλής30/5/13, 10:49 μ.μ.

  Ακούσαν για βαλίτσες γεμάτες ρυάλια κουμπάρε, τζιαί θέλουν τζιαί τούτοι. Ε ίντα! Ο Κατσιαρίστρας ήταν πιο έξυπνος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν βάλεις τον Φωτίου στη θέση του κατσιαρίστρα, οι υπόλοιποι πάνω-κάτω εν οι ίδιοι...

   Διαγραφή
  2. Ναι αλλά τωρά έχουν τον Στροβολιώτη τζιαι τον Δρουσιώτη υποστηριχτές :)))

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...