"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

16 Μαΐου 2013

Τα «Χ-Files» της Τράπεζας Κύπρου και οι σκληροί της Κεντρικής

Αποκαλυπτική η έκθεση της Alvarez & Marsal, 
«χαμπάρι» οι καναλάρχες, το προεδρικό και η ερευνητική επιτροπή...
 • Είκοσι οκτώ χιλιάδες αρχεία που αφορούν την επικίνδυνη αγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, σβήστηκαν σκόπιμα από τους υπολογιστές της τράπεζας σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτικού γραφείου της Alvarez & Marsal που επικαλείται το Reuters.
 • Εκτός από αυτό τον τεράστιο όγκο αρχείων που φαίνεται να έκανε φτερά προκειμένου να κρυφτούν οι παράνομες ίσως κινήσεις συγκεκριμένων τραπεζιτών, το άλλο μέγα σκάνδαλο που συνεχίζει να αποκαλύπτει την γύμνια των ΜΜΕ, των κυβερνώντων και της επιτροπής τους, είναι η υπόθεση των μη επιστραμμένων σκληρών δίσκων της Κεντρικής Τράπεζας που αρνείται να παραδώσει ο Αθανάσιος Ορφανίδης.
 • Άλλες πόσες χιλιάδες αρχεία υπάρχουν άραγε εκεί μέσα, αν υπάρχουν ακόμα δηλαδή…
 • Περιμένουμε να δούμε πότε θα συγκινηθεί η άρχουσα τάξη και το κατεστημένο της με τα χαμένα  «Χ-Files» της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής.
 • Αυτοί, που υποτίθεται πως θέλουν να ριχτεί «άπλετο φως» και «να βγουν όλα στη φόρα» τη στιγμή που κάνουν ότι μπορούν για να θάψουν την έκθεση των Α&Μ που τσουρουφλίζει τους προστατευόμενους τους.
Θα «σκάσει» πρώτη η Ολλανδία;
 • Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ποια χώρα θα είναι τελικά η πέτρα του σκανδάλου που θα οδηγήσει σε έκρηξη τη ζώνη του Ευρώ. Η συστημική αξία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι γνωστή, αλλά παρότι αποτελούν κίνδυνο για το κοινό νόμισμα, δεν προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στην Γερμανική ηγεμονία.
 • Η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγο είναι οι τρεις χώρες που στις αναλύσεις έδειχναν να έχουν το «προβάδισμα στην κατάρρευση» αλλά πρόσφατο δημοσίευμα σε έγκυρο οικονομικό περιοδικό, στοιχηματίζει σε ένα αουτσάιντερ, την Ολλανδία. 
 • Στις Κάτω Χώρες, αναφέρει ο αρθρογράφος Matthew Lynn του MarketWatch, το επίπεδο του καταναλωτικού χρέους έφτασε στο 250% του διαθέσιμου εισοδήματος, που είναι ένα από τα υψηλότερα στον πλανήτη αφού συγκριτικά, στην Ισπανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 125%.
 • «Η Ολλανδία έχει γίνει μια από τις πιο βαριά χρεωμένες χώρες στον κόσμο, έχει βουλιάξει στην ύφεση και δεν δείχνει σημάδια ότι θα εξέλθει σύντομα», συνεχίζει η ανάλυση που εξηγεί πως «οι τραπεζιτικές διευκολύνσεις προκάλεσαν κτηματική άνθιση και δανειακή έκρηξη με τις τιμές των ακινήτων να διπλασιάζονται αδικαιολόγητα». Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
 • Οι αναλυτές επιμένουν πως η κρίση του ευρώ θα φτάσει στην τελική φάση, όταν εισέλθει στον πυρήνα της ευρωζώνης.
 • Αρκετοί πίστευαν ότι το πρώτο μεγάλο θύμα θα είναι η Γαλλία, όμως είναι η Ολλανδία που αρχίζει να πλησιάζει το σημείο ανάφλεξης.
 • Και το ευρώ δεν πρόκειται να αντέξει αυτή την έκρηξη.
Επενδυτές-μπράβοι Θα αγοράζουν τα «κακά δάνεια»
 • Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζες κρατών του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να αμβλύνει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι χώρες αυτές εξαιτίας της κρίσης, όπως καταγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
 • Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί να «ξαναζωντανέψει» στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις και υποθήκες οι οποίες βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές που θα αγοράζουν απευθείας τέτοια στοιχεία από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 • Αυτή η πρόθεση της ΕΚΤ γίνεται ξεκάθαρη και από πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις οποίες ανέφερε πως «η διοικούσα επιτροπή (της ΕΚΤ) αποφάσισε την έναρξη διαβουλεύσεων με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργικής αγοράς για στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις».
 • Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Ότι γίνεται προγραμματισμός τα «κακά»-μη εξυπηρετούμενα χρέη να περάσουν από τα σχετικά τμήματα των τραπεζών που βρίσκονται από διάλυση, σε εξωτερικούς «επενδυτές» που θα αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις καταστάσεις αυτές αυτόνομα και έξω από κάθε εθνικό θεσμικό πλαίσιο, με πιο πιθανή κατάληξη να περάσουν στα χέρια τους τις υποθηκευμένες περιουσίες πολύ σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες.
 • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο, ειδικά μετά την ενίσχυση της οικονομικής ύφεσης λόγω κουρέματος, τις μειώσεις μισθών και άλλων εισοδημάτων αναμένεται να κτυπήσουν κόκκινο, και αυτό θα σημαίνει πως μια μεγάλη μερίδα του λαού θα έχει να κάνει πλέον με «επενδυτές-μπράβους».
 • Δεν μας έφταναν λοιπόν οι Τούρκοι και το περιουσιακό της κατοχής και της προσφυγιάς, πλακώσανε και οι βορειοευρωπαίοι «αγοραστές κακών δανείων».
Στη ΓΝΩΜΗ 10/5/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...