"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

13 Ιουνίου 2013

Αν μιλάμε για αλήθειες σε ότι αφορά την Κυπριακή διάσταση της κρίσης

Όλα συγκλίνουν στον Αθανάσιο Ορφανίδη: Υπήρξε Διοικητής της Κυπριακής 
Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ στην περίοδο που συντελέστηκε το έγκλημα.
 • Πως ξεκίνησε και πως τελείωσε το κυπριακό τραπεζιτικό πατατράκ - Δεν ήταν μόνο τα «τριάντα αργύρια» του επενδυτικού κέρδους και των μπόνους.
 • Το βασικό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ερευνητική Επιτροπή: Γιατί η Τράπεζα Κύπρου, από τους «πανηγυρισμούς» της 10ης Δεκεμβρίου 2009 για «ξεφόρτωμα» του «ελληνικού κινδύνου», προχώρησε από την επόμενη μέρα σε αγορές μαμούθ ελληνικών ομολόγων;
 • Σύμπτωση: Τη μέρα που ξεκίνησαν να αγοράζονται με κάθε μυστικότητα και συγκάλυψη τα ομόλογα χρέους που μας έσπρωξαν στον γκρεμό, εξαφανιζόταν η σορός του Τάσσου και ξεκινούσε η αντιΑΚΕΛική υστερία που κατέληξε στην εκλογή Αναστασιάδη και το προδοτικό κούρεμα καταθέσεων.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 7.6.2013
 • Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 η Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με επίσημη δήλωση «ανακούφισης» ανώτατων στελεχών της, είχε «ξεφορτωθεί» όλα τα Ελληνικά ομόλογα χρέους που είχε στη διάθεσή της. Στις 11 Δεκέμβριου, μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή και με «άνωθεν εντολές», άρχισαν να αγοράζονται με μανία ελληνικά ομόλογα με τα δύο δις που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 • Και η σύμπτωση; Αυτή την ημέρα κάποιοι εξαφάνιζαν την σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου για να ξεκινήσει ουσιαστικά το «πάρτυ» της δαιμονοποίησης και ενοχοποίησης Χριστόφια-ΑΚΕΛ για ότι θα ακολουθούσε...
 • Δεν συνομωσιολογούμε, αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Από την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι το συγκρότημα δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο από πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, εν μία νυκτί στην κυριολεξία άλλαξε η γραμμή και η τράπεζα –με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το οποίο προοριζόταν για την εσωτερική αγορά- έκανε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις που μόνο με αυτοκτονία μπορούν να χαρακτηριστούν, τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για την οικονομία του τόπου.
 • Τι έχει συμβεί, γιατί άλλαξαν οι αποφάσεις και ποιος είναι ο λόγος που ενώ την προηγούμενη μέρα «πανηγύριζαν» για το «ξεφόρτωμα» και των τελευταίων υπολειμμάτων «ελληνικού κινδύνου», πήραν την επόμενη τις αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα στο στόμα των λύκων, εσωτερικών και εξωτερικών;
 • Το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των ομολόγων αγοράστηκαν από τη περιβόητη γερμανική τράπεζα Ντόιτσε Μπανκ, με 17% έκπτωση και προμήθεια 5% στα γραφεία που εκτέλεσαν τις λογιστικές πράξεις φτιάχνοντας ένα θεόρατο αναμενόμενο ποσοστό κέρδους που ακουμπούσε το μισό δισεκατομμύριο , ίσως να μην απαντά ολοκληρωμένα στην αναζήτηση κινήτρων.
 • Σίγουρα κάποιοι έχουν επωφεληθεί με μπόνους εκατομμυρίων από αυτές τις κινήσεις, αλλά το καταγεγραμμένο γεγονός στην έκθεση των Alvares & Marsal για μη παράλληλη αγορά ασφαλιστηρίων ως όφειλαν για μια τόσο μεγάλη επένδυση, καθώς και η γενικότερη χαμηλή εκτίμηση των κινδύνων που ενισχύονταν από τις «δεσμεύσεις» του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μέλους της Ευρωπαϊκής, Αθανάσιου Ορφανίδη πως «δεν κουρεύονται κρατικά ομόλογα», συνθέτουν ένα ακόμα πιο πολύπλοκο σκηνικό που δεν εξηγείται με το σενάριο των «τριάντα αργυρίων».
Η πέτρα του σκανδάλου και η Ερευνητική Επιτροπή
 • Φυσικά, ούτε κι αυτό ακόμα το σενάριο του κινήτρου του εύκολου κέρδους εκ μέρους όσων πήραν και εκτέλεσαν τις αποφάσεις, δεν φαίνεται να είναι αντικείμενο σοβαρής διερεύνησης εκ μέρους της Ερευνητικής Επιτροπής. Πόσο μάλλον η εύλογη υποψία πως οι «άνωθεν εντολές» που δόθηκαν για αγορά ελληνικών ομολόγων και η «βολική» παροχή ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ για να μπορεί να υλοποιηθεί η επένδυση, δεν ήταν και τόσο τυχαία γεγονότα.
 • Με αυτή την τραπεζιτική διεργασία, ουσιαστικά η Κύπρος μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Έδωσε την ευκαιρία να εμπλακεί η Κύπρος στη κρίση του ελληνικού χρέους που με τη σειρά του θεωρείται ως αποτέλεσμα της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Χωρίς την αγορά αυτών των ομολόγων και την απόλυτη  διασύνδεση που προέκυψε μεταξύ της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της Κύπρου, η χώρα δεν θα βρισκόταν μπροστά σε προβλήματα αυτής της υφής.
 • Σ’ αυτό το χρονικό σημείο και τις ενέργειες συγκεκριμένων στελεχών θα έπρεπε να επικεντρωθεί εξαρχής η διορισμένη εκ του Νίκου Αναστασιάδη επιτροπή, που ειρήσθω εν παρόδω στιγματίζεται με την αποχώρηση και αντικατάσταση των 2/3 της, καθώς και του οικονομικού της συμβούλου.
 • Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η σημαδιακή αυτή ημερομηνία, η 11η Δεκεμβρίου 2009, είναι η «πέτρα του σκανδάλου» που κρύβεται πίσω από την απροθυμία των μελών της Επιτροπής να συνεχίσουν τη διερεύνηση. Μια διερεύνηση που δεν θέλει να ασχοληθεί με τα «κλειδιά» της υπόθεσης.
 • Και ο Αθανάσιος Ορφανίδης είναι το βασικό κλειδί στην υπόθεση: Υπήρξε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον ουσιώδη χρόνο. Δεν μπορεί ως εκ τούτου να συνεχίζει να βρίσκεται στο απυρόβλητο από τη στιγμή που με το ένα χέρι, ως ευρωπαίος αξιωματούχος, έδινε δισεκατομμύρια στις κυπριακές τράπεζες, ενώ με το άλλο έδινε κάλυψη στα κυπριακά συγκροτήματα και ειδικά την Τράπεζα Κύπρου για να προβαίνουν σε αγορές ελληνικών ομολόγων σε μια περίοδο που όλοι στοιχημάτιζαν για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. 
 • Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν, τόσο για την Ερευνητική Επιτροπή, όσο και για την ίδια τη Δικαιοσύνη. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα.
 • Αν φυσικά θέλουμε να κοιτάμε τις πραγματικότητες στα μάτια και δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσουμε τα εγκλήματα των τραπεζιτών, ευρωπαίων, γερμανών, ελλήνων και κυπρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...