"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

20 Ιουνίου 2013

Να επεκταθούν τα διεθνή εντάλματα ενάντια για όσους εμπλέκονται στην τραπεζιτική κρίση

Λαμβάνει υπόψη της η «Ερευνητική Επιτροπή» τα διατάγματα του επαρχιακού Δικαστηρίου 
Λευκωσίας ενάντια στους «Βγενόπουλο και Σία»; Θέμα και για Αθανάσιο Ορφανίδη.
  • Όταν γράφαμε στη ΓΝΩΜΗ πριν από τρεις εκδόσεις για την αναγκαιότητα έκδοσης διεθνούς εντάλματος ενάντια στον Αντρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του, με αφορμή τη «δίκη των αξιογράφων» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου και την άρνησή τους να παρευρεθούν και να υπερασπιστούν εαυτούς, κάποιοι μειδιούσαν.
  • Όχι όμως και η ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου, που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα την έκδοση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενδιάμεσων διαταγμάτων εναντίον των κ.κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Κυριάκο Μάγειρα και Marfin Investment Group Holdings SA.
  • Σύμφωνα με το διάταγμα παγκόσμια εμβέλειας που ενδέχεται να βάλει τα δύο πόδια των «Βγενόπουλος και ΣΙΑ» σε ένα παπούτσι, παγοποιούνται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν συνολική αξία μέχρι 3.79 δις ευρώ και ζητούνται αποζημιώσεις μαμούθ τις οποίες υπέστη η Λαϊκή Τράπεζα αποδίδοντας στους εναγόμενους, μεταξύ άλλων, από παράβαση καθήκοντος μέχρι συνωμοσία και δόλο.
  • Υπενθυμίζουμε ότι στο σημείωμά μας για διεθνή εντάλματα ενάντια στους τραπεζίτες που εμπλέκονται στην καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας, η εφημερίδα μας συμπεριέλαβε και τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος παρομοίως επέλεξε να μην παρευρεθεί στο επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για την εκδίκαση της απάτης με τα αξιόγραφα.
  • Το γεγονός ότι κατακρατεί ακόμα σημαντικά τεκμήρια, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που χρησιμοποιούσε κατά την υπηρεσία του στην Κεντρική που αποδείχθηκε καταστροφική, αλλά και οι συνεχόμενες αναφορές και ευρωπαίων αξιωματούχων για τις τεράστιες ευθύνες του Α. Ορφανίδη ως επόπτη των τραπεζών για το μέγεθος της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα και τις άλλες τραπεζιτικές παρατυπίες, είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν υπόθεση.
  • Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ήταν άλλωστε περισσότερο από καταπέλτες στις 8 Μαΐου σε δηλώσεις τους που αφορούσαν τα πεπραγμένα και τα μη πεπραγμένα του πρώην Διοικητή, γεγονός που πέρασε μεν στα ψηλά του αστικού τύπου που έχει βαλθεί να καλύψει τις πομπές του Αθανάσιου Ορφανίδη και των τραπεζιτών από την αρχή της κρίσης, αλλά δεν παύει να αποτελεί σοβαρό τεκμήριο.
  • Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν θα συμπεριληφθούν αυτά τα συνταρακτικά που συμβαίνουν και αποκαλύπτονται, στα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο ή αν επιτέλους κληθούν οι πρωταίτιοι των τραπεζιτικών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής, για να καταθέσουν στη διαδικασία.
  • Έχουμε φυσικά τις αμφιβολίες μας. Τα έργα και οι ημέρες της Επιτροπής δεν επιτρέπουν τεράστιες προσδοκίες για μια πραγματική διερεύνηση που να βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.
  • Το γεγονός ότι δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αφτί τους» από τις αποκαλύψεις τεχνοκρατών και αξιωματούχων της ΕΕ, αλλά ούτε και από την καταγραφή των τραπεζιτικών «αλχημειών» που οδήγησαν στο ξεπούλημα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς, είναι ενδεικτικό των προθέσεων των τριών μελών της Επιτροπής.
  • Ελπίζουμε να διαψευσθούμε, αλλά όπως λέει κι ο λαός, «η καλή μέρα», στη περίπτωσή μας η συννεφιασμένη και η βροχερή, «από το πρωί φαίνεται»… 
Στη ΓΝΩΜΗ 7/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...